#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/03/2010 12:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση ψάχνει άλλοθι (στο ΔΝΤ) για να μην την … πάρουν με τις πέτρεςΗ φράση του τίτλου δεν αποτελεί επινόηση δική μας. Συνάγεται από όσα γράφουν σήμερα τα ΝΕΑ:

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη που κατέστησε πιθανό σενάριο την προσφυγή στο ΔΝΤ έχει να κάνει με την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα. Όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» στελέχη της Κομισιόν που μετέχουν στην επιτήρηση του ελληνικού προγράμματος, «είναι σαφές πως η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου χρειάζεται ένα άλλοθι για να εφαρμόσει αυτά που είναι αναγκαία για την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας, για τη μείωση του ελλείμματος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας- κι αυτό το άλλοθι δεν βρέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Εμμέσως πλην σαφώς, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης και εκ των υπευθύνων του προγράμματος για την προσφυγή στο ΔΝΤ, έλεγε σε συνομιλητές του πως «εάν δεν πάμε στο Ταμείο, σε λίγο θα μας πάρουν με τις πέτρες ή και με τις ντομάτες στον δρόμο με τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοσθούν».

Η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ κατέστη πιθανό σενάριο ύστερα από δυο σημαντικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα. Η μια αφορά στις εσωτερικές ισορροπίες της ευρωζώνης και της Ένωσης. Η επιστροφή του Βερολίνου στη θέση που είχε κατά την έναρξη της λεγόμενης «ελληνικής κρίσης», ότι, δηλαδή, το ΔΝΤ είναι το μόνο αξιόπιστο όργανο δανεισμού και επιτήρησης ταυτοχρόνως έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ των κρατών- μελών που «δείχνουν» το Ταμείο στην Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η Ολλανδία, η Ιταλία, αλλά και η Φινλανδία, μολονότι η τελευταία είναι η πατρίδα του Όλι Ρεν, του επιτρόπου για τα οικονομικά, που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διαμορφωθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Εκτός ευρωζώνης, τόσο η Βρετανία όσο κι η Σουηδία υποστήριζαν εξ αρχής φανατικά τη λύση του ΔΝΤ.

Έτσι, υποστηρικτές της ευρωπαϊκής λύσης έμειναν ουσιαστικά μόνον η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, επίσης μέλη της ομάδας των «προβληματικών» παιδιών της ευρωζώνης και άρα με μειωμένη διαπραγματευτική δύναμη, και η Γαλλία του Νικολά Σαρκοζί. Ο τελευταίος έχει έναν επιπρόσθετο λόγο να απεχθάνεται κάθε ανάμειξη του ΔΝΤ, πέρα από την παραδοσιακή προσήλωση των Παρισίων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα: ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας το 2012. Το τελευταίο που επιθυμεί, λοιπόν, ο νυν ένοικος των Ηλυσίων είναι να περιβληθεί ο Στρος Καν με τη δόξα του σωτήρα της ευρωζώνης.

Ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας

Όταν ο Ντομινίκ Στρος- Καν επέλεξε τον συμπατριώτη του Ολιβιέ Μπλανσάρ για δεξί του χέρι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν πολλοί αυτοί που παραξενεύτηκαν: ο χαρισματικός καθηγητής του Χάρβαρντ πρώτα και του ΜΙΤ στη συνέχεια από καιρό εθεωρείτο «αστέρι» των μακροοικονομικών, αλλά ήταν πολύ... προοδευτικός για τα γούστα του αμερικανικού κατεστημένου. Επιπλέον, στο επιστημονικό του έργο έδινε πάντα ιδιαίτερη σημασία σε ένα συγκεκριμένο μακροοικονομικό μέγεθος- την ανεργία και τους τρόπους αντιμετώπισής της- σε αντίθεση με συναδέλφους του που επικεντρώνονταν περισσότερο στο έλλειμμα ή στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Βέβαια, αυτή είναι η αντίληψη πέραν του Ατλαντικού. Διότι ο χαρισματικός κ. Μπλανσάρ δεν έχει κρύψει- από τη δεκαετία του ΄90 ακόμη- την πεποίθησή του πως η ανεργία καταπολεμάται, για παράδειγμα, με την απελευθέρωση των απολύσεων και με τον περιορισμό των αποζημιώσεων, όπως και με τον περιορισμό της επιδοματικής πολιτικής για τους ανέργους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2009 ο καθηγητής Μπλανσάρ είχε δώσει τις ευλογίες του για τη σύνταξη εγγράφου εργασίας του ΔΝΤ, το οποίο όχι μόνον προέβλεπε το ενδεχόμενο να κινδυνεύσουν με πτώχευση και κρίση δανεισμού ανεπτυγμένες οικονομίες (σ.σ.: όπως είναι η Ελλάδα), αλλά περιέγραφε λεπτομερώς ποια πολιτική πρέπει να ακολουθηθεί. Και ποια είναι αυτή; Μα, ακριβώς αυτή που υιοθετήθηκε από την Αθήνα, με τις υποδείξεις της τριμελούς επιτροπής Κομισιόν- ΔΝΤ- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες επίσης έχει δεσμευθεί η Αθήνα. Και είναι οι ίδιες που ο κ. Μπλανσάρ περιέλαβε στο πρόγραμμα το οποίο ετοίμασε με τον κ. Παπακωνσταντίνου.


http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4566053

Φωτογραφία από το ΒΗΜΑ: Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον οικονομικό σύμβουλο και υπεύθυνο μελετών του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ (αριστερά) στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψης του Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον. Εκεί συζήτησαν και συμφώνησαν τους όρους για ενδεχόμενο δανεισμό της Ελλάδας από το ΔΝΤ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. αχαβαχ avatar
  αχαβαχ 20/03/2010 12:55:51

  Μα, αυτό δεν είναι το γενικό σενάριο, ήδη από την αποχώρηση Καραμανλή, με τη φοβερή αντιπολίτευση Σαμαρά και τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γενναίων σοσιαλιστών κατά της διαβολικής γερμανίας;

 2. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 20/03/2010 13:10:17

  γιατί εάν πάνε στο ταμειο πάλι δεν τα πάρουν με τα τετζερέδια και τις κατσαρόλες.

  Μάναααα ετοίμαζε τα τηγάνια.

 3. vas avatar
  vas 20/03/2010 13:44:03

  Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε απόψε την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την διαδικασία παραλαβής των υποβρυχίων κλάσης 214 και την τροποποίηση της σύμβασης Neptune II για την ναυπήγηση δύο νέων Type 214 στην θέση του εκσυγχρονισμού των δύο παλαιών Type 209/1200, όπως και την μεταβίβαση των ΕΝΑΕ στην Abu Dhabi Mar. Όλα δείχνουν όμως πως ούτε η υπόθεση των υποβρυχίων θα κλείσει εδώ, ούτε η πώλησή των ΕΝΑΕ κλείνει το θέμα. Σήμερα σε δηλώσεις του ΑΝΥΠΕΘΑ Πάνου Μπεγλίτη αποκαλύφθηκε ότι τελικά η ελληνική πλευρά υποχώρησε στον εκβιασμό των Γερμανών της TKMS
  Xρήμα δεν υπάρχει ή υπάρχει ? γερμανία αγάπη μας και φτύσιμο απο τους γερμανούς στον μεγαλύτεο πελάτη τους
  Την ίδια ώρα δεν υπάρχει δραχμή για συντίρηση και κάθε μέρα πλοία ,ελικόπτερα,αεροπλάνα καθηλώνονται και πέφτουν σε ακινησία λόγω έλλειψης ανταλλακτικών
  Τί θέλουμε τις καινούργιες μονάδες όταν δεν μπορούμε να τις συντηρίσουμε ?
  Τώρα αν περιμένουμε τον Υπουργό να ενεργήσει ,ναι κόβει τζίπ,αρνιά,οδοιπορικά ασκήσεων ,ύφασμα καπαρτίνας ,δηλαδή κάτι ψιλά που οι γνωστοί Βερύκιοι τα προβάλουν ως ΦΟΒΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΕΡΑ ΜΕΤΡΑ ,ΕΝΩ ΤΟ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΠΟΥ ΓΕΡΝΕΙ δεν είδαν , δεν έμαθαν ,δεν ξέρουν,δεν............................το ίδιο οτι αγοράζουμε κατώτερης ποιότητας οπλικά και τα οληρώνουμε για πρώτη ποιότητα............
  Στον στρατό και το ναυτικό οι γερμανοί μονοπωλούν το παιχνίδι και μένει η αεροπορία ,στον ΟΤΕ σαρώνουν ,στην ΔΕΗ το παίζουν ,στον ΟΣΕ σαρώνουν κλπ κλπ αλλά η χώρα μας και οι έλληνες απαράδεκτοι ,ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ Σας ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 4. george avatar
  george 20/03/2010 14:31:51

  Έχω την αίσθηση ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς το ΔΝΤ. Όλος ο τύπος και τα φιλοπασοκικά blog, έχουν αρχίσει ολομέτωπη επίθεση προς τη ΝΔ. Ψάχνουν άλλοθι για την προσφυγή στο ΔΝΤ.
  Πάντως με βάση την παραφιλογογία για τα μέτρα που θα ληφθούν μέσω ΔΝΤ, θα είναι μεγάλη πολιτική ήττα για το ΠΑΣΟΚ και τον υιό της Μαργαρίτας, η προσφυγή στο ΔΝΤ. Αφενός μεν γιατί το κέρδος θα είναι μικρό (επιτόκιο 4,4% έναντι επιτοκίου 6%) και αφετέρου γιατί θα δωθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνές σκηνικό η εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ανίκανη να λάβει από μόνη της τις στοιχειώδεις πολιτικές αποφάσεις, και με το παραμικρό προσφεύγει σε διεθνείς οργανισμούς.

  • αχαβαχ avatar
   αχαβαχ @ george 20/03/2010 15:13:02

   Ποιο ΠΑΣΟΚ και ποιος γιος της Μαργαρίτας, το ζήτημα είναι ότι η χώρα κατεβαίνει κατηγορία και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να επανέλθει. Το ΔΝΤ είναι στίγμα. Το στίγμα που θα μείνει στη χώρα είναι ακόμη χειρότερο από τη φτώχεια που θα επικρατήσει. Και εμείς δεν είμαστε Αργεντινή ή Ρωσία.

 5. miltos65 avatar
  miltos65 20/03/2010 18:57:18

  Το ΔΝΤ δεν παίζει γιατί αν προσφύγει το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένα άλλοθι.Οι ντομάτες και τα γιαούρτια είναι το λιγότερο.Κανένας δεν θα στραφεί κατα του απρόσωπου ΔΝΤ αλλά κατά των υπαρκτών κυβερνώντων.Απλώς το ΠΑΣΟΚ το πατρονάρει τώρα ώστε και καλά μετά τις 25 του Μάρτη η Ευρωβοήθεια να φανεί σαν μεγάλη επιτυχία του Γιωργάκη και των Ευρωπαίων και να δεχτούμε και άλλα επιπλέον μέτρα αφού γλυτώσαμε από τον μπαμπούλα του ΔΝΤ.

 6. χρησταρας avatar
  χρησταρας 20/03/2010 22:35:03

  Ουτε τα λεφτα του ΔΝΤ φτανουν για να σωθει η Ελλαδα. Μολις 9,5 Δις ευρω μπορει να μας δωσει ( 950 εκατ Χ 10 = 9,5 δις ) ( τα 950 εκατ. ειναι η εισφορα της ελλαδας στο ΔΝΤ ) αρα .......... μαγκες μας βλεπω για πτωχευση κατα τον οκτωβρη

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.