#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2011 07:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση τρέμει το "πάντρεμα" της πλατείας με τα πανεπιστήμιαΕυρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον έχει η οπισθοχώρηση της Διαμαντοπούλου αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Την μία ημέρα βγαίνει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο και στηρίζει δημόσια (μέσω το τηλεοπτικού διαγγέλματος) την υπουργό λέγοντας ότι «η ιδεολογική τρομοκρατία δεν έχει θέση πουθενά, ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην πλατεία». Και την επομένη, ενώ η υπουργός θα έπρεπε να είναι ισχυροποιημένη, πάει πίσω το νόμο – πλαίσιο για τα ΑΕΙ, δίνοντας «παράταση» στο διάλογο και θα το φέρει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.

Γιατί αυτή η κυβίστηση εκ μέρους της κυβέρνησης; Ήταν κακός ο σχεδιασμός από την αρχή; Τέθηκαν νέες προτεραιότητες; Την απάντηση την έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που «έχωσε» σε μία φράση τα πανεπιστήμια και τις πλατείες.

Στο Μαξίμου φοβούνται το ανατρεπτικό μείγμα που μπορεί να δημιουργηθεί αν η πλατεία συνδεθεί με τον κόσμο της γνώσης και της επιστήμης. Και ειδικά αν αυτό γίνει σε συνθήκες «πολιτικού κανιβαλισμού» (σύμφωνα με την έκφραση υπουργού) κατά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο πνευματικός και επιστημονικός κόσμος ως τώρα είδε με σκεπτικισμό και από απόσταση την λαϊκή αυτοοργάνωση στις πλατείες. Εκατοντάδες πανεπιστημιακοί και επιστήμονες υπέγραψαν κείμενα «κυβερνητικής γραμμής», επιχειρώντας να αποθαρρύνουν τις λαϊκές μάζες, τον απλό πολίτη. Ελάχιστοι στήριξαν, οι περισσότεροι έκαναν κριτική.

Τώρα όμως ο κόσμος της ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται σε εγρήγορση. Οι πρυτάνεις (που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ τους στήριξαν), οι συνδικαλιστές της ΠΟΣΔΕΠ (που την ελέγχει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ μαζί με την ομάδα Κουβέλη), το διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό που αντιλαμβάνεται ότι η ανώτατη παιδεία της Διαμαντοπούλου δεν έχει χώρο για έρευνα. Σ’ αυτό το μέτωπο προσθέστε τους φοιτητές που δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βρεθούν στο ίδιο χαράκωμα με τους δασκάλους τους (θυμηθείτε το άρθρο 16).

Αν αυτές οι δυνάμεις βρεθούν στην πλατεία, συναντήσουν τον απλό πολίτη, καταλήξουν σε ένα λογικό πρόγραμμα για την παιδεία και την εκπαίδευση, μπορούν να κάψουν καλοκαιριάτικα την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό το Μαξίμου θα πάει βήμα – βήμα. Πρώτα να αδειάσει η πλατεία - τα Μέσα Εν(ξ)ημέρωσης κάνουν πως δεν βλέπουν την πλατεία που είναι γεμάτη επί 45 μέρες και το καλοκαίρι έρχεται. Μετά θα έρθει η ώρα των πανεπιστημίων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 08/07/2011 07:49:58

  Τπ Μαξίμου μέχρι σήμερα μας έχει συνηθήσει σε άνοιγμα πολλών μετώπων ταυτόχρονα και το πρόσφατο καλύπτει το προηγούμενο. Στον σχεδιασμό του μεσοπρόθεσμου έκαναν κάποι λάθη τακτικής. Σκέφτηκαν ότι το θέμα της παιδείας θα μπορούσε να καλύψει τα οικονομικά και να τραβήξει ΄τον κόσμο εν μέσω καλοκαιριού προς την κατεύθυνση ότι η Κυβέρνηση προχωρά στο έργο της απρόσκπτα . Η πορεία αυτή βοηθά και στον εκλογικό σχεδιασμό στο άμεσο μέλλον. Επειδή το μαξίμου πληροφορήθηκε ( από ΠΑΣΟΚ )ότι τα ΑΕΙ δεν θα ανοίξουν άρα θα έχουν μια κατάσταση μη αρεστή σε συνδυασμό με το πεδίο της οικονομίας ή της οικονομικής κατάστασης ενός εκάστου το εκλογικό σώμα θα τους απέρριπτε απολύτως ανέβαλε δήθεν προσωρινά την συζήτηση του νόμου Διαμαντοπούλου. Εκτιμώ ότι μάλλον η κατάσταση δεν μπορεί να ελεγχθεί και προ του φόβου των εξελίξεων , στο άμεσο μέλλον, στον οικονομικό τομέα που πιθανόν να γνωρίζουν εκ των έσω ανέβαλαν την συζήτηση.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2011 09:08:46

  Οι δυναμεις αυτες δεν υπαρχει ποτε περιπτωση να καταληξουν σε "λογικο προγραμμα για την παιδεια".Το μονο που θελουν ειναι τζαμπα μισθους και τζαμπα πτυχια.

 3. o βουνίσιος avatar
  o βουνίσιος 08/07/2011 09:13:08

  H οπισθοχώρηση της κυβέρνησης είναι ήττα και δείχνει ότι ετοιμάζονται για εκλογές τον Σεπτέμβριο.

  Όπως πάνε τα πράγματα, το Σεπτέμβριο η πλατεία θα έχει τον διπλάσιο κόσμο

 4. JOHN avatar
  JOHN 08/07/2011 09:45:12

  Το παντρεμα μιας τραβεστι¨σοσιαλιστικης¨κυβερνησης με τα ΔΝΤ και τη τροικα το σκεφτηκε ποτε?Προκειται για κορυφαιο κοινωνικο γεγονος με πολλες προεκτασεις και παρενεργειες που σηκωνει απο απλο γιαουρτωμα μεχρι οπου παει.Και μπορει να παει πολυ μακρυα γιατι το μεγεθος της ανωμαλιας ειναι και μεγαλο και μοναδικο.

  • o βουνίσιος avatar
   o βουνίσιος @ JOHN 08/07/2011 10:24:33

   Έχεις δίκιο, υπογράφουν μνημόνια, παρακαλούν το βιομηχανικό κατεστημένο της Γερμανίας να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα (θα εφαρμόσουν το μεσοπρόθεσμο μέχρι κεραίας είπε ο Βενιζέλος στην Γερμάνια) και εδώ μαστίγιο για το λαό.

 5. Pikis avatar
  Pikis 08/07/2011 10:17:23

  Εκπονούν νομοσχέδια για τα ΑΕΙ άτομα που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Τι να μας πει ο Jeffry για τα Ελληνικά ΑΕΙ; Ούτε κατά που πέφτει η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου δεν ξέρει (και μερικοί καθηγητάδες δεν ξέρουν...).
  Οι κυβερνήσεις του πασοκ είχαν σε τέτοια υπόληψη την παιδεία που αν κοιτάξει κανείς τους αντίστοιχους υπουργούς θα γελάει χρόνια. Δειγματοληπτικά:
  Σελήνη (κατά κόσμον κα Κούρκουλα)
  Αρσένης (χωρίς σχόλιο)
  Ευθυμίου (αυτός ήταν τόσο σχετικός που αντί να μπει στο τότε υπουργείο παιδείας χωνότανε στο εκκλησάκι που βρίσκεται από κάτω)

  Αλλά και η ΝΔ είχε φωστήρες στο παιδείας:
  Στυλιανίδης (...)
  Κουτσίκου (???)
  Κοντογιαννόπουλος (ή αλλιώς "Υδραυλικός", θυμάται κανείς τη διαρροή θεμάτων;;;)
  Άσε που μια εποχή μας είχε πρήξει η Ντόρα ότι το HARVARD ήθελε να ανοίξει παράρτημα στην Αθήνα!!!

  Ο μόνος σοβαρός που πέρασε από το παιδείας ήταν ο Τρίστης αλλά τους χάλαγε!

 6. blue nile avatar
  blue nile 08/07/2011 10:28:38

  Ότι το τρέμει το πάντρεμα ... το τρέμει...δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα το αποφύγει κιόλας...πο περισσότεροι στα ΑΕΙ δεν είναι κουτοί και καταλαβαίνουν τις καθυστερήσεις κατηγοριοποιώντας τες ως πασοκιές.

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 08/07/2011 10:40:49

  Μην επιχαίρετε. Εκτός και αν είστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση των ελληνικών ΑΕΙ....
  Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις είχαν γίνει απο τους συνήθεις ακροαριστερούς πορειάκηδες και τις ακροαριστερές οργανώσεις μέσα στα ΑΕΙ, όχι από τους πραγματικούς φοιτητές και σίγουρα όχι από την πλειοψηφία τους.
  Η ΝΔ θα βρεθεί πάρα πολυ σύντομα μπροστά στις γνωστές αντιδράσεις όσων θέλουν τα ΑΕΙ βουτηγμένα στο μπάχαλο και τη διαφθορά. Δεν είδαμε άλλωστε να καταγγείλει την κατάσταση που επικρατεί στα Προπύλαια. Αυτός ο καιροσκοπισμός θα την βλάψει πάρα πολύ ως κυβέρνηση.

 8. ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
  ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 08/07/2011 11:13:41

  Δεν του καθεται τιποτε του ερμου...
  Προχθες τον αδειασανε για την διακομματικη της ...βιας !
  Χθες δεν του καθησε η επιταχυνση των πανεπιστημιακων ...βελτιωσεων.
  Εχει πλεον να αντιμετωπισει κατα προσωπο την γοητεια που διελυσε ενα ολοκληρο Μητσοτακεικο !!!!
  Δεν τα ηξερε αυτα τα ...ελληνικα τερτιπια . Δεν τα ηξερε και η μαμα... Να τον ενημερωσει ...

 9. Γιώργος avatar
  Γιώργος 08/07/2011 11:43:11

  Είναι σχεδόν αντριχιαστικά απογοητευτικός – ακόμη χειρότερα κι απ’ότι περίμενα (αν υποθέσουμε ότι κάτι περίμενα)...
  Ίσως η μοναδική ερώτηση που μου δημιουργήθηκε είναι η εξής: Αν ένας νόμος του κράτους καθορίζει όλες αυτές (τις μερικές φορές αστείες) λεπτομέρειες, τι ακριβώς υποτίθεται θα καθορίζει ο εσωτερικός κανονισμός; Το χρώμα των τοίχων του κυλικείου;
  Ειλικρινά το κείμενο μοιάζει με βιαστικά φτιαγμένο κακό προσχέδιο εσωτερικού κανονισμού. Πέρα από τις ανούσιες κοινολογίες των πρώτων άρθρων, δεν υπάρχουν ούτε καν προσχήματα στρατηγικής στοχεύσεως, ούτε φυσικά ίχνος τακτικής για την επίτευξη των (υποτιθέμενων) στοχεύσεων.
  Από την μία ορίζεται μέχρι και ο τρόπος εκπροσωπήσεως του γραμματειακού και τεχνικού προσωπικού στο συμβούλιο του ιδρύματος κι από την άλλη μετά από 120 σελίδες περί συνελεύσεων και συμβουλίων, εγώ τουλάχιστον δεν μπόρεσα να καταλάβω το μοναδικό πράγμα που μετράει από την λεγόμενη «διοίκηση». Ποιος καθορίζει και πώς τις αμοιβές του καθηγητικού προσωπικού και ποιος και πώς παίρνει οικονομικές αποφάσεις για τις προμήθειες και τις υποδομές.
  Έκλαψα δε με τον συνδυασμό διατάξεων που απαγορεύει στους καθηγητές να ιδρύουν ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις, αλλά τους επιτρέπει να εκλέγονται ... δήμαρχοι!
  Η δε τσαπατσουλιά του κειμένου με τις κραυγαλέες ασυνταξίες είναι πραγματικά για κλάματα. Ειλικρινά ο συντάκτης φαίνεται να αγνοεί βασικά στοιχεία της Ελληνικής γλώσσας, όπως η χρήση της γενικής πτώσεως, η χρήση εμπροθέτων προσδιορισμών και το ότι οι επιθετικοί προσδιορισμοί είναι στην ίδια πτώση με το ουσιαστικό που ακολουθεί.
  Το όλο κείμενο θα πρέπει να συντάχθηκε σε χρόνο το πολύ διπλάσιο από αυτόν που απαιτείται για την δακτυλογράφησή του.
  Σοκ πολύ μεγαλύτερο από τα δημοσιονομικά της χώρας.

  • Berlousconication avatar
   Berlousconication @ Γιώργος 08/07/2011 12:11:32

   Τα είπες όλα φίλε μου!
   Μοιραίοι, άβουλοι και αγράμματοι αντάμα.

   • man8os avatar
    man8os @ Berlousconication 08/07/2011 12:46:09

    ΠΑΣΟΚΟΙ....

 10. player avatar
  player 08/07/2011 12:39:24

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ.
  ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.
  ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ Σ ΟΛΟΥΣ.

 11. trans avatar
  trans 08/07/2011 12:57:55

  Μακάρι, εκτός απο τα ΑΕΙ να μας απασχολήσει και το θέμα της παραπαιδείας & παραοικονομίας

 12. δημης avatar
  δημης 08/07/2011 13:36:02

  ..ΟΛΑ ΤΟΥ...ΓΑΜΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ......ΚΑΙ Η..ΚΥΒ....

 13. η Dimi avatar
  η Dimi 08/07/2011 21:23:29

  1.146.600 ευρώ για ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ για τον... στρατό της Αννας
  Εύης Πανταζοπούλου - dimokratianews.gr 07.07.2011

  Λεφτά βρίσκει η υπουργός Παιδείας όταν πρόκειται για τους στενούς συνεργάτες της: 1.146.600 ευρώ από τον Προϋπολογισμό του υπουργείου, εν μέσω άγριας λιτότητας, για να πληρωθούν την υπερωριακή τους εργασία υπάλληλοι οι οποίοι απασχολούνται στα γραφεία της υπουργού, της αναπληρώτριας υπουργού, των υφυπουργών, του γενικού γραμματέα και των ειδικών γραμματέων.

  Την ίδια ώρα, για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων έχουν περικοπεί οι μισθοί, τα επιδόματα και οι υπερωρίες. Κονδύλια όμως δεν υπάρχουν ούτε για προσλήψεις στη δημόσια παιδεία, όπως διατείνεται το υπουργείο, με αποτέλεσμα Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση να βρίσκονται στα όρια της διάλυσης.

  Παρ' όλα αυτά την εποχή του Μεσοπρόθεσμου 222 προνομιούχοι «στρατιώτες» της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας λαμβάνουν αμοιβές για υπερωριακή εργασία! Από αυτούς οι 130 ανήκουν στην κατηγορία των αποσπασμένων ειδικών συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών στα πολιτικά γραφεία και οι 27 είναι αστυνομικοί και οδηγοί. Οι υπόλοιποι 65 είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από την κεντρική υπηρεσία στα πολιτικά γραφεία των στελεχών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

  Το ποσό του 1.146.600 ευρώ καλύπτει προκαθορισμένο αριθμό Υπερωριών για καθέναν από τους 157 υπαλλήλους για όλο το 2011. Οσον αφορά τους 65 υπαλλήλους της κεντρικής υπηρεσίας, έχει προβλεφθεί επιπλέον κονδύλι, ύψους 15.500 μηνιαίως (δηλαδή 186.000 για όλο το έτος), για Yπερωριακή απασχόληση που σχετίζεται με την κάλυψη «έκτακτων και επειγουσών αναγκών», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση.

  Το θέμα ανέδειξε με καταγγελία του ο κ. Σάββας Φωτιάδης, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), καθώς είναι προκλητική η προνομιακή μεταχείριση που έχουν συγκεκριμένοι εργαζόμενοι του υπουργείου, ενώ και οι συνεχείς αποσπάσεις στα πολιτικά γραφεία έχουν δημιουργήσει τραγικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

  Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οι οποίες λειτουργούν με δύο ή τρεις υπαλλήλους, ενώ θα έπρεπε να είναι διπλάσιος ο αριθμός τους. Για να εξυπηρετηθούν, ωστόσο, οι «ημέτεροι» θυσιάζεται η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.
  ♠ ♠ ♠
  Ετσι εξηγείται η μόνιμη φυγάδευση (με διμοιρίες των ΜΑΤ), από τις πίσω πόρτες της Βουλής και εξόδων κινδύνου των ξενοδοχείων, της ανεκδιήγητης απαίδευτης, «η οποία προφανώς ζει σε παράλληλο σύμπαν», όπως υποστηρίζουν οι ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ Φοιτητές του Συντάγματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.