#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/02/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση του "τραπεζίτη" δεν ξέρει τι της γίνεται με την ανακεφαλαιοποίηση των ΤραπεζώνΔεν ξέρουν τι τους γίνεται. Αυτή είναι η γραμμή του οικονομικού επιτελείου και γενικά της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το κούρεμα των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες.

Το κείμενο που διέρρευσε η τρόικα πριν μερικές ημέρες έκανε λόγο για την έκδοση νέων κοινών μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου του δημοσίου αλλά με ορισμό επιτρόπου και με τριετή περίοδο χάριτος προκειμένου οι τράπεζες να αγοράσουν πάλι τις μετοχές.

Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα γλίτωναν στην ουσία την κρατικοποίηση αφού το διοικητικό συμβούλιο (με απλά λόγια οι νυν τραπεζίτες) θα μπορούσαν να κρατήσουν τη θέση τους.

Στην κυβέρνηση λοιπόν έχουν πάθει θολούρα και δεν γνωρίζουν τι θέλουν.

Βγήκε χθες το μεσημέρι ο Γ. Παπανδρέου και σε μια προσπάθεια να μας πείσει ότι αυτός και μόνο πολεμά τα συμφέροντα και τους τραπεζίτες, ανέβασε τους τόνους και είπε ότι το PSI θα γίνει μόνο με κοινές μετοχές. Όχι πως τον ρώτησε κανείς αλλά εμφανίστηκε σίγουρος γι' αυτό λέγοντας ότι πρέπει και οι τραπεζίτες να πληρώσουν για την κρίση. Τώρα το θυμήθηκε, δύο χρόνια που τους έδινε αφειδώς χρήμα για να κλείνουν τις τρύπες από τα λάθη τους, ήταν αλλιώς.

Στην ομιλία του στην Κ.Ο. ο Ευ. Βενιζέλος είπε τι θα ήθελε να γίνει ότι τι θα γίνει. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Εμείς δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες και να τις μετατρέψουμε σε ΔΕΚΟ, θέλουμε ανταγωνιστικές τράπεζες», ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε να είχε γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους μέσω του EFSF ώστε να μην καταγραφούν τα 40 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη στήριξή τους ως δημόσιο χρέος.

«Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει αυτό το βάρος και πρέπει να έχει στα χέρια του τα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή αυτά που θα του επιτρέπουν να έχει οφέλη από την άνοδο της αξίας των μετοχών, και για να γίνει αυτό πρέπει οι μετοχές που θα έχει στα χέρια του να είναι της μεγαλύτερης δυνατής ποιότητας, δηλαδή κοινές μετοχές», διευκρίνισε ο Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι αυτές «φυσικά» έχουν και δικαίωμα ψήφου.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι ο τρόπος που το δημόσιο θα ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος, θα ρυθμιστεί νομοθετικά και για το θέμα αυτό, όπως είπε, καλούνται να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός. Έριξε το μπαλάκι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δηλαδή.

Από την άλλη, σε ομιλία του στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός, Φ. Σαχινίδης, μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Όπως είπε: «Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι θέλουμε να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με όρους διαφανείς και με τη μέγιστη δυνατή απόδοση για το Ελληνικό Δημόσιο. Με λίγα λόγια θέλουμε να προστατεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και να διασφαλίσουμε ότι την επόμενη μέρα, θα ανακτήσει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτά τα οποία θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ήταν τεράστιο σφάλμα η εγκατάλειψη της άποψης για μια συγκροτημένη εποπτεία τόσο του χρηματοοικονομικού χώρου όσο και του σκιώδους χρηματοοικονομικού χώρου και εξακολουθώ να πιστεύω ότι σε μια σύγχρονη και οργανωμένη οικονομία θα πρέπει να υπάρχει και ένας δημόσιος πυλώνας. Είναι όμως άλλο αυτό και άλλο να επιδιώκεις την ανατροπή της αρχιτεκτονικής του τραπεζικού χώρου και την κρατικοποίηση του πιστωτικού συστήματος. Κάτι τέτοιο η κυβέρνηση ούτε το επιθυμεί ούτε το επιδιώκει. Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να μην ενδιαφέρεται να προστατεύσει τα συμφέροντα του Έλληνα φορολογούμενου».

Όποιος κατάλαβε – κατάλαβε δηλαδή. Από τη μια ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του λαού κι από την άλλη δε θέλουν να κρατικοποιήσουν τις τράπεζες.

Το τι θα γίνει θα ξεκαθαρίσει όταν σταματήσουν οι κωλοτούμπες τόσο από την τρόικα όσο από την κυβέρνηση.

Η ουσία είναι, όμως, ότι τόσες μέρες που «σερνόταν» το σενάριο του PSI κάποιοι κέρδισαν πολλά λεφτά στο χρηματιστήριο με την άνοδο των μετοχών.

Όσον αφορά τη Ν.Δ., στην Συγγρού εκτιμούν ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα πρέπει να «βάλουν το χέρι στην τσέπη» για προβλήματα που έχουν λόγω κακής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου τους. Όταν όμως τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας οφείλονται σε επιλογές όπως είναι το «κούρεμα» των ομολόγων, τότε θα μπορούν να αξιολογηθούν και άλλα εργαλεία, όπως είναι η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων, εργαλεία που χρησιμοποιούνται και στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αλλά το ερώτημα είναι άλλο τελικά: Μήπως ο Γιώργος πάει να τη φέρει στο Βενιζέλο;

Δηλαδή, να έχει συμφωνήσει ο Βενιζέλος με την Τρόϊκα η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών να γίνει με προνομιούχες μετοχές ή με κοινές, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου (που σημαίνει ότι τον έλεγχο θα τον ασκούν οι σημερινοί ιδιοκτήτες) και ο ...τεράστιος και εσχάτως ...αντιμνημονιακός ΓΑΠ να του κάνει ...ρελάνς επιμένοντας στις κοινές μετοχές;

Που σημαίνει κρατικοποίηση;

Λέτε;

Να κάνει τέτοιο ....χουνέρι  στο Bενιζέλο;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. spiros avatar
  spiros 03/02/2012 10:29:26

  Αναμένω ,ο τελευταίος ΓΑΠ, να την φ΄ρει στον εγωϊστή ΜΠΕΝΙ. Πότε , πως και σε ποιό βαθμό δεν γνωρίζω. Αναμένω επίσης και πολλά κτυπήματα κάτω από την μέση στο έτερο καπαδόκη συναιτέρο του ΜΠΕΝΙ. Το σήριαλ δεν κλείνει έτσι απλά.......

 2. sitting duck avatar
  sitting duck 03/02/2012 10:30:44

  Διαπλανητικός ο Ελληνας Τσέ! Κήρυξε ανένδοτο κατά των τραπεζών και τους αφησε όλους ξερούς. Είναι ειδικός στο να τρελλαίνει κόσμο. Από την μια καταγγέλλει τον Ψυχάρη για κρατικοδίαιτη διαπλοκή με τον Ταμβακάκη και από την άλλη θέλει την κρατικοποίηση των τραπεζών. Μέγας είσαι Κύριε!

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 03/02/2012 10:36:19

  Είμαστε βέβαιοι οτι δεν ξέρει;

 4. vardarskian avatar
  vardarskian 03/02/2012 10:42:19

  O τραπεζίτης ξέρει πάαααρα πολύ καλά τι μας γίνεται...

 5. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 03/02/2012 11:19:49

  Άκουγα σήμερα το πρωί μέχρι και το νεοφιλελεύθερο Κύρτσο να ξιφουλκεί λάβρος εναντίον των τραπεζών, και συγκεκριμένα εναντίον της "Εθνικής" και της "Πειραιώς", επειδή... προσχώρησαν στη λογική του "δεν πληρώνω" και επικαλούμενες κάποια νομικίστικη ασάφεια αρνούνται να πληρώσουν στο κράτος τους τόκους (που προβλέπονται για το 2011) για την παροχή ρευστότητας που τους είχε χορηγηθεί επί Αλογοσκούφη, το 2008! (Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη παροχή είναι αυτή που επικαλείται ο ΓΑΠ στην περιβόητη ομιλία του με τη μνημειώδη φράση "Λεφτά υπάρχουν... Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες δισεκατομμύρια... Τρισεκατομμύρια!")

  Αλήθεια, με ποια λογική στο "δεν πληρώνω" των τραπεζών η κυβέρνηση κάνει τουμπεκί ψιλοκομμένο, ενώ στο "δεν πληρώνω" των οδηγών για τους δρόμους-εργοτάξια έσπευσε να βγάλει φετφά ποινικοποίησης, ευνοώντας τις κοινοπραξίες των μπετατζήδων που... έχουν κηρύξει στάση εργασιών;

 6. Θέμις avatar
  Θέμις 03/02/2012 18:11:48

  Μία παρατήρηση για τη σύνταξη της ανάρτησης, άσχετη με το περιεχόμενο:
  "Το κείμενο που διέρρευσε η τρόικα πριν μερικές ημέρες...". Το ρήμα διαρρέω είναι αμετάβατο, δηλαδή δεν έχει αντικείμενο. Είναι βέβαια ένα συντακτικό λάθος που ακούγεται καθημερινά σε κάθε δελτίο ειδήσεων κατ' επανάληψη.
  Η ορθή σύνταξη θα ήταν "το κείμενο που διέρρεσε από την Τρόικα".
  Στο βαθμό που μπορεί ο καθένας μας, ας προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε σωστά τη γλώσσα μας.
  Με όλο μου το σεβασμό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.