02/06/2010 17:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση προσπαθεί να πουλήσει ο,τι μπορεί

Με τις αποκρατικοποιήσεις ασχολήθηκε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, Οι αποφάσεις που ελήφθησαν, εξειδικεύτηκαν σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, Υποδομών Δημήτρη Ρέππα και Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Αποφασίστηκε η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως και του management της εταιρείας.

Θα διατεθεί το 10% της ΕΥΔΑΠ, το 23% της ΕΥΑΘ, ενώ ιδιωτικοποιούνται πλήρως τα καζίνο.

Θα πωληθεί το 39% των ΕΛΤΑ χωρίς το Δημόσιο να χάνει τον έλεγχο, ενώ δεν περιλαμβάνεται στα σχέδια αποκρατικοποιήσεων, πώληση μεριδίου σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Για τα ΕΛΠΕ προτείνεται η διατήρηση της υφιστάμενης στρατηγικής συμμετοχής.

Για τον ΟΠΑΠ επί του παρόντος δεν αλλάζει τίποτα σε θέματα μετοχικής σύνθεσης και το Δημόσιο διατηρεί το 34%.

Αναμένεται  αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας με συγχώνευση ΚΕΔ, ΕΤΑ και Ολυμπιακών Ακινήτων. Πιθανή η δημιουργία μιας νέας εταιρίας και κατά περίπτωση, τα ακίνητα είτε θα πωληθούν είτε θα παραχωρηθούν με συμβάσεις.

Τέλος, σε ιδιώτες μέσω συμβάσεων παραχώρησης θα δοθούν τα τμήματα της Εγνατίας Οδού με το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο. Οι ιδιώτες θα αναλάβουν τη συντήρηση και λειτουργία του δρόμου με παραχώρηση των διοδίων για κάποια χρόνια.

Επί των αποφάσεων, είναι φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει ότι μπορεί, ωστόσο, η αγορά ασκεί έντονη κριτική διότι θεωρεί ότι είναι άτολμες αποφάσεις. Η παραχώρηση μικρών ποσοστών σε κρατικές εταιρείες θα αποθαρρύνει τους υποψήφιους επενδυτές οι οποίοι θα ήθελαν φυσικά μεγάλο πακέτο και διοίκηση στα πρότυπα του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 02/06/2010 17:33:01

  Ζήτω ο Σοσιαλισμός.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 02/06/2010 17:41:48

  Τα καλά είναι ότι δεν ακουμπάνε τη ΔΕΗ. Προς το παρόν τουλάχιστον. Ούτε τον ΟΤΕ. Με δεδομένο ότι το Δημόσιο κρατάει τα δικαιώματά του ακόμη κι αν πέσει στο 5% η συμμετοχή του, αυτό δείχνει ότι, αν λάβουμε υπόψη μας την οικονομική στενότητα, πιθανόν μέχρι και να υπάρχει στρατηγική σκέψη να επανέλθει κάποια στιγμή (αμήν και πότε) στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου.

  Ούτε με την πώληση του ΤΤ ασχολήθηκαν, κι άλλο καλό νέο.

  Για τα τρένα, δεν ξέρω αν είμαι υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης. Μάλλον κατά είμαι. Πρόκειται για φυσικό μονοπώλιο, από αυτά που πρέπει να είναι στον έλεγχο του κράτους.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Επώνυμος 03/06/2010 00:01:07

   Επώνυμε, ξέχνα άπαξ δια παντός το ενδεχόμενο να επανέλθει ο ΟΤΕ στον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου. Είναι θέμα χρόνου να δώσουν στη Deutsche Telekom το 20% που έχει απομείνει στο ελληνικό δημόσιο. Όταν, πολύ σύντομα, θα έρθουν τα ακόμα μεγαλύτερα ζόρια και το "πρόγραμμα σταθερότητας" θα τιναχτεί και επισήμως στον αέρα λόγω απώλειας των στόχων, νομίζεις ότι η Μέρκελ δεν θα καραδοκεί για να εξαναγκάσει το Γιωργάκη να το δώσει στη DT έναντι πινακίου φακής;

   Έπειτα, μην ξεχνάς ότι οι Γερμανοί κρατάνε και έναν άλλο άσσο στο μανίκι για τον ΟΤΕ: θέλουν να κάνουν εθελουσία για άλλα 2000 άτομα και ως γνωστόν ο Λοβέρδος αρνείται. Με το δημόσιο να κατέχει 20%, ζήτησαν να απελευθερωθούν οι απολύσεις για να μπορέσουν να διώξουν με απόλυση αυτά τα 2000 άτομα. Το δημόσιο φυσικά δεν μπορεί να συναινέσει; Άρα, τι μένει; Μα, φυσικά, το δημόσιο να μην έχει καμία συμμετοχή στον ΟΤΕ, ώστε να έχει άλλοθι ότι δεν μπορεί να έχει λόγο στις απολύσεις...

 3. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 02/06/2010 17:45:00

  Oι άνθρωποι είναι αδίσταχτοι!

  Απαξίωσαν τη χώρα διεθνώς.
  Μας υποδούλωσαν στο ΔΝΤ.
  Εστειλαν το Χρηματιστήριο στα τάρταρα.
  Αύξησαν τη φορολογία.
  Παίζουν ξεδιάντρπα το σενάριο της χρεωκοπίας

  Και σήμερα, σαν τη καλή χαρά,βγήκε όλος ο ..θίασος επι σκηνής, για να ανακοινώσει αποκρατικοποιήσεις.

  Πρόκειται για προκλητική εκποίηση περιουσίας του δημοσίου σε εξευτελιστικές τιμές.

  Το λέω αυτό, αν και υπέρμαχος των ιδιωτικοποιήσεων.

  Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται έτσι.
  Και κυρίως δεν γίνονται όταν είσαι στην πρέσσα, γιατί δεν πουλάς, αλλά σε αγοράζουν. Και το τίμημα το καθορίζουν οι αγοραστές.
  Και σ' αυτή τη συγκυρία, θα είναι ευτελές.

  Το λέω προκαταβολικά, αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο.

  Ας το παρακολουθεί κάποιος που ξέρει από τη Ρηγίλλης.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Κώστας Ροδινός 02/06/2010 17:50:59

   Corporate Socialism.

   Πουλάει όσο όσο. Πρέπει να βγουν οι μίζες.

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ Κώστας Ροδινός 02/06/2010 19:59:30

   Και δε μιλάει κανείς... Μούγκα όλοι!!!
   Γιατί???

  • denkserotipota avatar
   denkserotipota @ Κώστας Ροδινός 02/06/2010 20:57:27

   Εκαναν ακριβώς το ΑΝΑΠΟΔΟ, από την απάτη που έκαναν στο χρηματιστήριο.
   Εκεί αγοράσαν χαμηλά και πουλήσαν ψιλά με δικά τους λεφτά και τώρα θα πουλήσουν φτηνά (σε ποιους?) και θα τα αγοράσουμε ακριβά (αν ποτέ μπορέσουμε) με δικά μας λεφτά.
   Σωστά?

 4. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 02/06/2010 18:42:15

  Κατά την ταπεινή μου γνώμη δύο είναι οι κύριοι λόγοι που συρθήκαμε ως το ΔΝΤ.

  Ενας αυτός, δηλαδή να πωληθούν μέχρι και κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις.
  Δύο, οι υποθήκες του δανείου.

  Το ψαχνό. Αυτό κάνουν πάντα όπου πάει το ΔΝΤ. Αυτό κάνουν κι εδώ. Παλιότερα είχαν δεσμεύσει για δεκαετίες, λόγω δανείου, τα έσοδα του Ελληνικού Μονοπωλιου, το φιλέτο εκείνης της εποχής.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Μisha avatar
   Μisha @ Θραξ Αναρμόδιος 02/06/2010 18:49:39

   Θα πουλήσει ότι έχει ψαχνό και μετά θα βαρέσει κανόνι.
   Αν δεν τον πάρει αυτόν ο διάολος, θα πάρει τη χώρα.

  • bugtrottel avatar
   bugtrottel @ Θραξ Αναρμόδιος 02/06/2010 23:35:24

   Σωστά τα περί ΔΝΤ. Αλλά αυτά για τις κερδοφόρες Δημόσιες Υπηρεσίες τι τόθελες; Οι Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας δεν επιτρέπεται να έχουν κέρδος. Πρέπει να ρυθμίζουν , με βάση το δημόσιο λογιστικό, τις δαπάνες τους έτσι ώστε να παρέχουν τις υηρεσίες τους με το ελάχιστο δυνατό κόστος και, ότι περισσευει απο τα έσοδά τους, να τα επενδύουν για την διατήρηση των υπηρεσιών τους προς το κοινό όφελος.. Αυτά λένε οι νόμοι.
   Τώρα αν στην ΕΥΔΑΠ π.χ οι καταμετρητές πληρώνονται με 3.000€ καθαρά το μήνα για να καταγράψουν 100 άντε 200 ρολόγια ( μετρητές κατανάλωσης) αυτό δημιουργεί όχι μόνο πρόβλημα κακοδιαχείρησης αλλά και το κοινό αίσθημα τουλάχιστον αυτών που σπούδασαν και έχουν κάποια τυπικά , αλλά και ουσιαστικά προσόντα.
   Υ.Γ Το παράδειγμα έτσι για κατανόηση, γιατί υπάρχουν και χειρότερα σε άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που πρέπει να διατηρήσουν αυτό τον χαρακτήρα. Κάποια παιδιά απο το εξωτερικό όμως, που ήλθαν να μας νοικοκυρέψουν, ούτε τους νόμους ,ούτε το Σύνταγμα της Χώρας γνωρίζουν και λειτουργούν σαν να είναι αφεντικά στην επιχείρηση του μπαμπά τους.

  • ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ avatar
   ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ @ Θραξ Αναρμόδιος 03/06/2010 00:07:05

   ΣΧΕΔΙΟ Α! ΚΑΛΙΚΡΑΤΗΣ (ΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ)
   ΣΧΕΔΙΟ Β! ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ=ΕΛΛΗΝΕΣ (ΟΚ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ)
   ΣΧΕΔΙΟ Γ! ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΤΤ (ΟΚ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕ … http://www.antinews.gr/?p=48308 http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231047228 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/06/2010_340542)
   ΣΧΕΔΙΟ Δ! ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ….

   ΜΕ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ… ΑΠΛΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ, ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΗΔΗΞΟΥΜΕ…

   ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ … ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΜΕ … ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ …

 5. mitsosms avatar
  mitsosms 02/06/2010 20:53:19

  Και η Ιταλία το ίδιο είχε κάνει το 1992 με αντίστοιχα προβλήματα με τα δικά μας και τα κατάφερε. Ας μην κρίνουμε αβίαστα.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ mitsosms 02/06/2010 20:59:19

   Με τη διαφορά ότι η Ιταλία είχε κράτος, ενώ εμείς δεν έχουμε.

   Η κρίση βέβαια είναι ευκαιρία για να φτιάξουμε κράτος, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από της Ιταλίας και προϋποθέτει πολύ πιο επώδυνες διεργασίες.

   • occultists avatar
    occultists @ Επώνυμος 03/06/2010 00:36:47

    Επώνυμος says
    ''Με τη διαφορά ότι η Ιταλία είχε κράτος, ενώ εμείς δεν έχουμε.''
    Ναι, αλλά εμείς έχουμε τον μέγα ποδηλάτη με το κανώ του.
    Τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα. Λεφτά υπάρχουν, έλεγε ο Τσολάκογλου του 2010.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.