#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/12/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να κυβερνήσειΗ χώρα τούτη την ώρα βρίσκεται στο μάτι ακριβώς του κυκλώνα. Όσοι ξέρουν από κυκλώνες μπορούν να εξηγήσουν αυτή την ανησυχητική ηρεμία που μας κυκλώνει δυσοίωνα και κινδυνεύει να αποκοιμίσει την κυβέρνηση στην θαλπωρή των πρόσφατων δανεικών που με κόπο εξασφάλισε από τους εταίρους μας. Και όχι μονάχα αυτό αλλά να θολώσει εντέχνως τον πυρήνα της αποστολής της, που είναι φυσικά ένας: η διακυβέρνηση του τόπου. Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (έξι δύσκολους μήνες), η κυβέρνηση προσπαθούσε να αναστρέψει την εικόνα που είχαν οι δανειστές για την χώρα και είναι κοινή παραδοχή πως το έχει καταφέρει. Τώρα, που κατάφερε να αναστρέψει την εικόνα της Ελλάδας, πρέπει να ασχοληθεί και με την εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι ως κοινωνία για το μέλλον μας. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρει αυτό, είναι να ξεκινήσει να κυβερνά με πυγμή!

Είναι  ώρα η κυβέρνηση να αρχίσει την πραγματική δουλειά. Αφού ο Πρωθυπουργός επέλεξε την συμβατική λύση μιας κυβερνητικής συνέχειας στον μονόδρομο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με τους γνωστούς κυβερνητικούς εταίρους και με τις οφθαλμοφανείς αντιφάσεις και δυσκολίες, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο από κανέναν. Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις με έργα πλέον και έχω την εντύπωση πως οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων που μόλις πριν μερικούς μήνες εμπιστεύθηκαν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, διατηρούν ακόμη τις αμφιβολίες τους για τις ικανότητες αυτής της κυβέρνησης να παραγάγει αποτελεσματικό έργο - με εξαίρεση τον ίδιο τον Σαμαρά στον οποίο δείχνει ανοχή και εμπιστοσύνη.

Πρακτικές όπως οι «διαρροές» για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αδικούσαν κατάφωρα το τελικό αποτέλεσμα, δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Δεν είναι δυνατόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός να ασχολείται με όλα τα θέματα. Δεν μπορούν να περνούν από τα χέρια του και οι παραμικρές λεπτομέρειες. Η Δημοκρατία μας είναι «Πρωθυπουργοκεντρική» αλλά δεν μπορεί να γίνει «one man show». Ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν θα τα κατάφερνε σε έναν τέτοιο ρόλο. Ίσως έχει έρθει η ώρα ο Αντώνης Σαμαράς να ξαναδεί το θέμα του πολιτικού προσωπικού που θα κληθεί να τον πλαισιώσει στην δύσκολη αυτή προσπάθεια. Οι αποφασισμένοι, εργατικοί και ακέραιοι να μείνουν δίπλα του. Όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο, ας αποσυρθούν διακριτικά. Κρίσιμος είναι και ο ρόλος αυτών που θα στελεχώσουν το κράτος. Τα κριτήρια επιλογής τους, θα πρέπει να είναι απαιτητικά και εντελώς διαφορετικά από αυτά που ίσχυσαν στις  αλήστου μνήμης εποχές που αφήνουμε πίσω μας (*).

Η κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να αρχίσει να δίνει απαντήσεις στα καυτά προβλήματα της κοινωνίας με πρώτο και κρισιμότερο αυτό της ανεργίας. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, αφού πρώτα ανακοπεί η αυξητική τάση του αριθμού των ανέργων. Να γίνουν νέες επενδύσεις από ντόπιους ή ξένους επιχειρηματίες. Να χρηματοδοτηθεί η οικονομία με «φρέσκα» παραγωγικά κεφάλαια. Να δοθούν απαντήσεις στο ζέον πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για την καταστροφή που βρήκε την χώρα. Να αναληφθούν πολιτικές στην κατεύθυνση της διατήρησης του απομένοντος κοινωνικού ιστού και της αποκατάστασης του μέρους που έχει ήδη διαρραγεί. Να δρομολογηθούν πολιτικές για φορολογική απλοποίηση, εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Να ξεκινήσουν άμεσα οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν σε τόσο μικρό διάστημα που δεν υπάρχει καιρός για δισταγμούς και ομφαλοσκοπήσεις. Αυτό ισχύει επίσης και για τον κ. Βενιζέλο και για τον κ. Κουβέλη αν θέλουν να δικαιολογήσουν την συμμετοχή τους στην παρούσα κυβέρνηση. Έργα και όχι προσχηματικές αντιρρήσεις ή άτοπες κωλυσιεργίες είναι αυτό που ζητά η κοινωνία.

«Λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του»

Όσο για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έξι μήνες μετά τις (διπλές) εκλογές του καλοκαιριού ζητά νέες εκλογές (!) χωρίς λόγο και αιτία, στην περίπτωσή του ταιριάζει η παροιμία «λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του». Και να ξέρει πως αν επιχειρήσει να προκαλέσει εκλογές με δυναμικές κινητοποιήσεις και πρόκληση του γνωστού «μπάχαλου των πόλεων» μέσα από τις συνιστώσες που ακόμη ελέγχει, θα έχει και την πλήρη ευθύνη για αυτό που μπορεί να συμβεί. Και μπορεί να συμβεί να κυβερνήσει! Δεν είμαι σίγουρος αν το θέλει αυτό ο κ. Τσίπρας αυτή την στιγμή. Να είναι βέβαιος όμως πως έτσι και το επιζητήσει, όλοι αυτοί που τυχόν θα τον φέρουν στην εξουσία (και στην πλειοψηφία τους, είναι οι ίδιοι που «μαζί τα φάγανε») θα ζητήσουν αμέσως, μαζί να τα «ξαναφάνε». Και δεδομένου πως «το τραπέζι» είναι και θα μείνει άδειο για αρκετό καιρό ακόμη, στο τέλος θα «φάνε» και τον ίδιο τον αρχηγό τους, σε χρόνο μικρότερο από αυτόν που χρειάστηκε για να «συνασπιστούν» κάτω από τις παρδαλές σημαίες του. Στον κ. Τσίπρα, όντας Αξιωματική Αντιπολίτευση ήδη, συμφέρει να αφήσει την κυβέρνηση να κυβερνήσει. Κι αυτό, γιατί στην Ελλάδα, συνήθως η Αξιωματική Αντιπολίτευση γίνεται και κυβέρνηση. Αν επιδιώξει άκαιρες, αχρείαστες και αδιέξοδες εκλογές, είναι σίγουρο πως από την μια ο ίδιος θα κάψει κάθε καλό χαρτί που υποτίθεται πως κρύβει στα μανίκια του και από την άλλη η χώρα θα μπει σε δραματικές περιπέτειες που μπορεί να αποτελέσουν το έναυσμα για αποπομπή της από την ευρωζώνη και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό υποψιάζομαι πως είναι κάτι που δεν το θέλουν στα αλήθεια, ούτε και αυτοί που το ευαγγελίζονται ξεκάθαρα.

Η κυβέρνηση λοιπόν είναι ώρα να αρχίσει να κυβερνάει και η αντιπολίτευση να αρχίσει να παίζει τον θεσμικό της ρόλο. Οποιαδήποτε σκέψη για επαναστατικές ρήξεις και εκλογικά πανηγύρια τούτη την ώρα είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ο Πρωθυπουργός, ο μόνος πολιτικός παίχτης που θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, δείχνει να έχει πάρει τις αποφάσεις του. Όλοι οι υπόλοιποι οφείλουν να τον ακολουθήσουν για το καλό της χώρας. Και ο κ. Τσίπρας για το καλό επίσης το δικό του. Κατά την γνωστή παροιμία του λαού μας: «αν είσαι και παπάς, με την αράδα σου θα πας».

Akenaton 

(*) Στα πλαίσια αυτής της πιεστικής ανάγκης για αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής, αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να ξανακοιτάξει ο Πρωθυπουργός την λίστα με τα ονόματα αυτών που προορίζονται για τις καίριες θέσεις των διευθυντικών στελεχών στις ΔΕΚΟ και τις άλλες σημαντικότατες δημόσιες δομές, που έχει διαρρεύσει ήδη στον τύπο!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 07/12/2012 09:45:27

  Δυστυχώς ο πρόεδρος έχει μείνει με μια χούφτα ικανούς ανθρώπους,που είναι οι μόνιμοι κάτοικοι των καναλιών μόνο πριν τις εκλογές τους βλέπαμε να βάζουν τρικλοποδιές στον πρόεδρο

 2. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 07/12/2012 09:53:43

  “Όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο, ας αποσυρθούν διακριτικά….” “και αν δεν αποσύρονται διακριτικά, να τους αποσύρουν αδιάκριτα”

  “(*) Στα πλαίσια αυτής…….που έχει διαρρεύσει ήδη στον τύπο”
  Ακούει ο Σαμαράς, ή ότι πουν οι εισηγητές?

 3. Πετρος avatar
  Πετρος 07/12/2012 11:16:54

  <>
  Δεν κανουμε και τιποτε αλλο... Μονο τα ρολογια μας κοιταμε.

 4. Maximus Decimus avatar
  Maximus Decimus 07/12/2012 11:20:46

  Άσχετο, αλλά έχει σημασία για να δείτε τι ανοησίες γράφουν και πως τις παίρνουν μετά πίσω για τις αγωγές - στο μεταξύ βεβαίως οι καλοθελητές και εντελώς ανεξάρτητοι και άδολοι σχολιαστές έχουν βρωμίσει το διαδίκτυο

  Από το http://www.kourdistoportocali.com/articles/16613.htm

  Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με όσα γράφτηκαν το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες που έρχονται από το ρεπορτάζ του "Κουρδιστού Πορτοκαλιού" για τον κ. Παπασταύρου.


  Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ο οποίος επέλεξε από πατριωτικό καθήκον να συμβάλλει στην προσπάθεια εξασφάλισης της δόσης. Με ζηλευτές σπουδές και εξίσου ζηλευτή καριέρα στον ιδιωτικό τομέα δεν είχε κανένα λόγο να ασχοληθεί με τα “πίτουρα” της εγχώριας πολιτικής.

  Κανένα, εκτός από το πάθος του για την πολιτική και το κόμμα της ΝΔ στην οποία βρίσκεται από παιδί. Ο κ. Παπασταύρου είναι ένας εφυέστατος, χαρισματικός άνθρωπος και εξαιρετικός πατέρας. Ο χαρακτηρισμός εφυέστατος θα μπορούσε να υπογραμμισθεί σημειώνουν όσοι τον γνωρίζουν.

  Ο κ. Σταύρος Ν. Παπασταύρου (1967) είναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω. Αριστούχος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1990, Valedictorian) έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard (LLM 1992, SJD/abd 1996) υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Πανεπιστημίου Harvard.

  Το 1996 εργάστηκε στην Ουάσινγκτον σε δικηγορική εταιρεία όπου ειδικεύτηκε σε θέματα διεθνούς οικονομικού και εμπορικού δικαίου.

  Το 1997 επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε και ως εταίρος σε δικηγορική εταιρεία, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος κεφαλαιαγοράς, τραπεζικού δικαίου και χρηματοδοτήσεων. Συμμετείχε ως νομικός σύμβουλος σε σειρά ιδιωτικοποιήσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών. Έχει διατελέσει νομικός σύμβουλος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος σε πολυεθνική εταιρεία.

  Τη δεκαετία του 1990 είχε διατελέσει Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης της ΟΝΝΕΔ καθώς και της ΔΑΠ-NΔΦΚ, εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ.

  Την ίδια δεκαετία, διετέλεσε εκλεγμένος πρόεδρος της DEMYC η ευρωπαϊκή οργάνωση νέων της EDU (1997-2001), Πρόεδρος του EDS, Φοιτητικής Οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1989-1991) και Αναπληρωτής πρόεδρος της IYDU, παγκόσμια οργάνωση κεντροδεξιών νεολαιών (1997-2000).

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/12/2012 11:32:01

  Δυστυχώς, υπάρχουν πιά σοβαρές ενδείξεις ότι δεν μπορούν.
  Άν μπορούσαν θα έκαναν κάτι επειγόντως (και ίσως θεαματικά) γι αυτό που κατάλαβε πια ο πολύς κόσμος ότι είναι το Νο1 πρόβλημα (πρώτο μεταξύ πολλών): Φοροδιαφυγή.
  Με τοσες λίστες και CD που κυκλοφορούν, σε όλη την Ευρώπη, θα ήταν κι εύκολο.
  Δεν κάνουν όμως.
  Άραγε δεν θέλουν ή δεν μπορούν;
  Έχει όμως σημασία άν είναι το ένα ή το άλλο;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Ο Θείος 08/12/2012 00:07:24

   Δηλαδή Θέιε; Έρχεται η .... δραχμή;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ akenaton 08/12/2012 12:58:52

    ¨Οχι. Αλλά αυτό στην τελική δεν εξαρτάται πιά απο μάς.
    Ίσως από το πώς θα πάει η Ισπανία;

    • akenaton avatar
     akenaton @ Ο Θείος 08/12/2012 16:07:14

     Ας περιμένουμε λοιπόν αλλά ας μην μένουμε και άπραγοι ε;

 6. αιρετικός avatar
  αιρετικός 07/12/2012 12:32:18

  Ο εξαίρετος αυτός νέος ..."από παιδί βρίσκεται στη Ν.Δ."...Στην δεκαετία 1990 ήταν μέλος της κεντρικής επιτροπής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και συμμετείχε σε ηγετικές θέσεις διάφορων διεθνών οργανώσεων πολιτικών νεολαιών, ταυτόχρονα αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο, έκανε Μεταπτυχιακό και εργασθηκε στις ΗΠΑ, ενώ όταν επέστρεψε στην Ελλάδα βρήκε αμέσως δουλειά σε δικηγορική εταιρεία και ως νομικός σύμβουλος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ διετέλεσε και διευθύνων σύμβουλος σε πολυεθνική (κατά τον Τύπο, του Σάμπι Μυονί, εμπλεκόμενου στην λίστα Λαγκάρντ)...Απόλυτα φυσικό, όπως και χιλιάδες άλλοι νέοι με τα ίδια προσόντα, εκτός των κομματικών...Τα συμπεράσματα δικά μας...

  • akenaton avatar
   akenaton @ αιρετικός 08/12/2012 00:06:21

   !!!!!!!!!!

 7. man8os avatar
  man8os 07/12/2012 12:45:29

  Δηλαδη θα αφησουμε τον Τσιπρα να βγαλει τις συνιστωσες στους δρομους και να ριξει την κυβερνηση? Τι ειναι αυτα που λετε?

  • Φωτεινή avatar
   Φωτεινή @ man8os 07/12/2012 13:12:11

   !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τἤν ἴδια ἐρώτηση ἔθεσα χθές. Εἴμαστε σοβαροί:::

  • akenaton avatar
   akenaton @ man8os 07/12/2012 14:19:10

   Αυτό λέει το άρθρο; Διαβάστε το και πάλι αγαπητέ Μάνθο. Ο Τσίπρας έχει δύο προοπτικές: να ασκήσει θεσμική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση αποδεχόμενος τον ρόλο που του έταξε ο λαός στις πρόσφατες εκλογές ή να προσπαθήσει να δυναμιτίσει το κλίμα βγάζοντας τις συνιστώσες στα κάγκελα. Του προτείνεται το πρώτο, ως πιο συμφέρον όχι μονάχα για την χώρα αλλά και για τον ίδιο.

   • man8os avatar
    man8os @ akenaton 09/12/2012 10:18:31

    "Και να ξέρει πως αν επιχειρήσει να προκαλέσει εκλογές με δυναμικές κινητοποιήσεις και πρόκληση του γνωστού «μπάχαλου των πόλεων» μέσα από τις συνιστώσες που ακόμη ελέγχει, θα έχει και την πλήρη ευθύνη για αυτό που μπορεί να συμβεί. Και μπορεί να συμβεί να κυβερνήσει!"

    Οχι φιλε Ακενατον, δεν μπορει να πεσει μια κυβερνηση επειδη θα βγουν οι μπαχαλοι στο δρομο.
    Σε καμια περιπτωση. Συμφωνω ως προς το πρωτο αλλα αν επιχειρηθει το δευτερο η κυβερνηση δεν πρεπει να παραιτηθει μπροστα σε 500 παρακρατικους.

 8. fe avatar
  fe 07/12/2012 17:37:52

  Σημερα βγηκανε δυο πολυ ελπιδοφορες δημοσκοπησεις .Ριξτε μια ματια....

 9. yannidakis avatar
  yannidakis 08/12/2012 11:09:13

  "βράβευση τσι μέρας" για την Παρασκευή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ".

  Καληνωρίσματα :[

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.