Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει
08/11/2014 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει

Mια σκληρή απόφαση για πιστωτική γραμμή που θα μοιάζει με μνημόνιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να περάσει από την ελληνική βουλή, οπότε πάμε σε πολιτική αναταραχή και επίσπευση των εξελίξεων. H προτεινόμενη λύση οδηγεί την κυβέρνηση στο στόμα του λύκου, δηλαδή να την κατασπαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Χρηματιστήριο χθες ξαναγύρισε στις «πέτρινες» ημέρες με πτώση πάνω από 5%. Ένα κραχ σαν κι αυτά που ζήσαμε πριν μερικές εβδομάδες και τα οποία ήταν μηνύματα των αγορών προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, τα spreads στα 10ετή είναι πάνω από 8%, οπότε ξεχνάμε την έξοδο στις αγορές. Κι όλα αυτά δε μια θεωρητικά καλή απόφαση για τους επενδυτές σε ότι αφορά την Ελλάδα. Οι ξένοι και οι αγορές ζητούν σταθερότητα και η πρόταση για πιστωτική γραμμή θεωρητικά είναι μια σταθερά.

Γιατί όμως αρχίζουν πάλι να καταρρέουν τα πάντα; Μα γιατί οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ είναι ασαφείς, θολές και χειροτερεύουν το κλίμα. Κατ’ αρχάς δεν έχει ξεκαθαριστεί πώς θα οργανωθεί αυτή η γραμμή πίστωσης. Θα έχει αυστηρούς όρους και ποιους, θα μοιάζει με μνημόνιο και πώς; Θα έχει διεξόδους για την Ελλάδα και ποιες;

Επίσης, μια ακόμη ασάφεια είναι αν θα δεχθεί η Ελλάδα αυτό το κακό σενάριο.

Το τρίτο είναι ότι μια σκληρή απόφαση για πιστωτική γραμμή που θα μοιάζει με μνημόνιο είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να περάσει από την ελληνική βουλή, οπότε πάμε σε πολιτική αναταραχή και επίσπευση των εξελίξεων. Δηλαδή η προτεινόμενη λύση ουσιαστικά και επικοινωνιακά οδηγεί την κυβέρνηση στο στόμα του λύκου, δηλαδή να την κατασπαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές σ’ αυτόν τον τόσο κρίσιμο μήνα, τότε ο Δεκέμβριος μπορεί να είναι πολύ… καυτός πολιτικά. Η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη μεταξύ της σκληρής στάσης των Ευρωπαίων και της ανάγκης της κοινωνίας για «ανάσες». Κι επειδή ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ή μπορεί και να μην τον ενδιαφέρει γιατί έχει ζήσει τα χειρότερα, ίσως η κυβέρνηση καλό είναι να αναπροσαρμόσει τα δεδομένα της και τη γραμμή της.

Καλή η προσέγγιση με τους εταίρους και η τήρηση των συμφωνιών, όμως οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται κι από τις δύο πλευρές, αλλιώς δεν είναι συμφωνίες.

Οι αγορές θα συνεχίσουν να πιέζουν ασφυκτικά, το ΧΑ θα βουτάει, τα επιτόκια των ομολόγων θα είναι υψηλά και μπορεί να αναβληθούν και οι όποιες αναβαθμίσεις της οικονομίας που περιμέναμε. Αν όμως αυτή η πίεση γίνει βρόχος για την κυβέρνηση θα εξαρτηθεί από πολλά.

Όπως για παράδειγμα αν κάποιοι επιχειρήσουν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι ή το μνημόνιο…ECCL. Δεν περνάνε τέτοια κόλπα στον κόσμο και θα χειροτερεύσουν την εικόνα της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό λοιπόν και η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο και πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΚΟ avatar
  ΙΚΟ 08/11/2014 12:00:54

  Εκλογές εδώ και τώρα, με απολύτως ειλικρινή προεκλογική ατζέντα. Τι μας ζητούν, τι αντέχουμε να δώσουμε, τι διακυβεύεται. Εκλογές εδώ και τώρα. Η μόνη δημοκρατική και πατριωτική λύση.

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 08/11/2014 12:21:01

  "Θαρσείν χρή ταχ' αύριον έσετ΄ άμεινον". Που σημαίνει"Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα", τη φράση αυτή είπε η θεά Αθηνά, διά του στόματος του πολυμήχανου Οδυσσέα, στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με την καταδρομική επιχείρηση "ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ".... Ας ...εφεύρουμε τον Δούρειο Ίππο μας λοιπόν, υπερβαίνοντας εαυτούς. Και ο νοών, νοείτω....

 3. blue nile avatar
  blue nile 08/11/2014 13:42:51

  Η αλήθεια είναι μία. Χρεοκοπημένη χώρα εντός νομισματικής ένωσης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς μια συγκεκριμένη συμφωνία με τους εταίρους της. Αυτό θα γίνει είτε με τη τωρινή συγκυβέρνηση είτε με άλλη. Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Τώρα αν αυτή η συμφωνία ονομαστεί μνημόνιο ή κάπως αλλιώς μικρή σημασία έχει. Ύψιστη σημασία έχει όμως είδους συμφωνία θα είναι αυτή. Τα πρώτα μνημόνια οι πρώτες μας συμφωνίες δηλαδή ήταν τέτοιας μορφής που ήταν αδύνατο να φέρουν καλά αποτελέσματα. Ουσιαστικά υπογράψαμε στόχους που ήταν και είναι ανέφικτοι και αυτό επιδείνωσε και άλλο την εικόνα αναξιοπιστίας της χώρας. Υπέρ τραπεζών και μικροπολιτικών συμφερόντων δανειστήκαμε χρήματα από Ευρωπαίους τα οποία δεν μπορούμε να γυρίσουμε. Η νέα συμφωνία πρέπει να είναι βιώσιμη για την ελληνική οικονομία και να δίνει λύσεις στο πρόβλημα της τριπλής χρεοκοπίας που αντιμετωπίζουμε (δημοσίου, τραπεζών, και ιδιωτικού τομέα). Αλλιώς η κυβέρνηση αυτή να μην την υπογράψει. Τόσο απλά. Θα ρωτήσει κανείς και αν οι εταίροι επιμένουν; Η μόνη λύση είναι η εκπόνηση ενός προγράμματος από μέρους μας που δεν θα στηρίζεται στον παραλογισμό του παίρνουμε νέα δάνεια για να ξεπληρώσουμε τα παλιά υπό συνθήκες μείωσης του ΑΕΠ. Οπότε δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια από τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Αυτό μπορεί να πραγματωθεί μόνο αν έχουμε μια περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή του χρέους κάτι που μπορεί να πετύχει η ρήτρα ανάπτυξης. Αν δεν δεχτούν δεν μας μένει παρά μόνο η σύγκρουση. Βέτο σε κάθε απόφαση της ΕΕ και γαία πυρί μιχθήτω. Θα πρέπει να έχουμε πλήρη αδιαφορία για τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια στάση μας για το ευρωπαικό οικοδόμημα σε περίπτωση που οι εταίροι συνεχίσουν τον παραλογισμό. Γιατί αν υπογράψουμε πάλι κάτι ανέφικτο όλα τα τρομακτικά θα πέσουν στο κεφάλι μας. Είδαμε που μας έφερε η απερισκεψία του 2010, του 2011, του 2012...

  • tryphon avatar
   tryphon @ blue nile 08/11/2014 20:55:00

   να διαβάζω Βαρουφάκη!

   • blue nile avatar
    blue nile @ tryphon 08/11/2014 23:23:38

    Όλοι οι οικονομολογοι που δεν είναι ενταγμένοι στο σύστημα των κρατικοδιαιτων τραπεζών έτσι βλέπουν τα πράγματα.

    • tryphon avatar
     tryphon @ blue nile 09/11/2014 06:03:06

     Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις σου! Απλώς επισημαίνω ότι αυτά τα λέει ο Βαρουφάκης εδώ και 4 χρόνια…

 4. GregA avatar
  GregA 08/11/2014 15:06:10

  Ποιός φέρει την ευθύνη για αυτήν τη κατάσταση; Η υπεραισιοδοξία κάποιων δημιουργησε αυτό το τέλμα, ή μήπως η "αδυναμία" κάποιων άλλων να εξυπηρετήσουν κάποιες εντολές των "φίλων και δανειστών"; Εντολές που δεν ακούστηκαν στο προσκήνιο, αλλά τέθηκαν εκβιαστικά στο παρασκήνιο; Ας μη ξεχνάμε πως και κυρίως γιατί, έπεσε ο Καραμανλής και τι έφερε ο Γιωργάκης σαν δώρα μετά το "λεφτά υπάρχουν".

 5. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 08/11/2014 15:23:15

  blue nile, Συμφωνώ απόλυτα, βέβαια μια σύγκρουση πιθανόν δεν θα μας βγει σε καλό, αλλά και μια αποδοχή μιας νέας συμφωνίας με τους όρους που διαφαίνονται, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω εξαθλίωση και σε ατέρμονα δύνη οικονομικής δυσπραγίας, οπότε στην προκειμένη περίπτωση καλύτερα μια σύγκρουση με απρόοπτες και άδηλες συνέπειες, πάρα μια αποδοχή με σίγουρη οικονομική καταστροφή! Εκτός του ότι υπάρχει και η πιθανότητα (βεβαιότητα κατ΄ εμέ), οι ...εταίροι μας να συνετιστούν, αναλογιζόμενοι ότι μια βίαιη αντίδραση της Ελλάδας σε όποιο επίπεδο, πιθανόν να αποτελέσει γενεσιουργό αιτία ξηλώματος της ΕΕ!!

  • blue nile avatar
   blue nile @ ΝΤΙΝΟΣ 08/11/2014 23:38:47

   Για να κάτσεις σε τραπέζι διαπραγματευσεων και να κερδίσεις αυτό που θέλεις πρέπει σε περίπτωση άρνησης της άλλης πλευράς να κομίσεις μια απειλή που θα τους φοβίσει. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει πολλά όπλα. Να απειλήσει ότι θα σηκωθεί να φύγει από το ευρω; Εδώ οι Γερμανοί δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν θέλουν το ευρώ, αν παραζοριστουν θα πάρουν το καπελάκι τους και θα φύγουν πρώτοι. Το πάγωμα της ΕΕ είναι μια μεγάλη απειλή. Η οποία θα έρχεται από μια χώρα που δεν θα λέει χαρίστε μου τα χρέη. Αλλά από μια χώρα που λέει ότι θέλει να ξεπληρώσει τα χρέη της αλλά με βιώσιμο τρόπο.

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 08/11/2014 17:06:25

  Το ξέρουν, και στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει πολύ μέλλον ακόμη. Και κέρουν ότι η διάρκεια και η έντασή της δεν εξαρτάται μόνον (ούτε κυρίως) απο την Ελλάδα. http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/italy Οπότε; Μεγάλα παιδιά είναι, και οι μεν και οι δε - άς πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις...

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/11/2014 17:52:53

  Ποτέ δεν χώνεψαν κάποιοι τη στροφή του Σαμαρά που διέσωσε την Ελλάδα το 2012 και αγωνίζονται πάλι να τον βάλουν να αρχίσει πόλεμο με τους δανειστές. Δεν το βλέπω να γίνεται όμως.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ψυχραιμια 08/11/2014 21:30:37

   Μα, ψυχραιμία, το δραματικόν έργον η "Ευρώπη σε κρίση" θα κρατήσει. Θα κρατήσει καιρό ακόμη, έχουμε καιρό μέχρι την "έξοδο" και την "κάθαρση. Φάινεται και από την συμπεριφορά του/της "Σοφοκλέους", για όσους βλέπουν σημάδια. Και το σίγουρο είναι ότι ο πρωταγωνιστικός ήρωας τους όλου δράματος δεν είναι η Ελλάδα. Παρακολουθείτε την Ιταλία, όλα τα "λεφτά" (2,4 τρις δ. χρέος) είναι εκεί. Όμως σε Αθήνα και Βρυξέλλες, υπεύθυνοι και ανεύθυνοι φέρονται σαν να τελειώνει το δράμα αύριο. Ξέροντας πως λένε ψέμματα. "Χειρίζονται" πολίτες-ψηφοφόρους, όχι την κρίση. Ενδιαφέρονται για την εξουσία, όχι για τη δημοκρατία. Μια καταστροφική και τιποτένια γενια στην τάξη των πολιτικών, οι baby boomers και η αμέσως επόμενη, γενια ηδονιστών και καλοπερασάκηδων, γενιά του χρήματος που αδιαφορεί για τη δόξα, που δεν θα αφήσει πίσω τίποτε αξιόλογο. Θα χαθεί στη λήθη, σαν να μην υπήρξε ποτέ.

 8. dim avatar
  dim 09/11/2014 00:47:59

  Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Λύση θα έρθει, και θα περιλαμβάνει δύο μέρη: θετικά και αρνητικά, υποχρεώσεις και δικαιώματα, ελάφρυνση του χρέους με σταθερά χαμηλότερα επιτόκια και μεγάλη περιοδο χάριτος και γραμμή στήριξης από τη μια, με σαφέστατους όρους και πρϋποθέσεις για μεταρρυθμίσεις από την άλλη. Μόλις καταλήξουν σε αυτό το πακέτο, οι δανειστές θα ζητήσουν και την υπογραφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας μας ώστε να έχουν την εξασφάλιση ότι τα συμφωνηθέντα με την Ελληνική Δημοκρατία θα τηρηθούν ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην εξουσία τα επόμενα 4 ή 5 χρόνια. Εκεί ο Σύριζα έχει δύο εναλλακτικές. Ή δηλώνει ότι θα υπογράψει όχι φυσικά άνευ όρων αλλά ζητώντας πχ ως αντάλλαγμα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με άλλον πρωθυπουργό, συμφωνία στο ΠτΔ, και εκλογές τον Μάρτη του 2016 και προχωράμε (ρίχνοντας έτσι και το μπαλάκι στο Σαμαρά, που όμως χωρίς κανένα δισταγμό θα δεχθεί να βάλει έναν άλλο κεντροδεξιό πρωθυπουργό, αφού ο Σαμαράς πάντα βάζει πάνω από το προσωπικό του συμφέρον το συμφέρον της πατρίδας) , ή δηλώνει ότι δεν υπογράφει και ζητάει εκλογές. Αν το κάνει αυτό όμως, την πάτησε, και εξηγούμαι: Αμέσως μετά την άρνηση υπογραφής, η ΕΚΤ δηλώνει ότι κλείνει τη κάνουλα μέχρι να αποφασίσει η Ελλάδα τι θέλει να κάνει. Ξεκινάει ένας χαμός στο τραπεζικό σύστημα, bankrun, πανικός,άδεια ΑΤΜ, αδυναμία να δώσει η τράπεζα ρευστό σε πολίτες κλπ... Μέσα σε 5 μέρες έτσι ο λαός ο ίδιος θα αναγκάσει τον Σύριζα να κάνει τη κωλοτούμπα και να υπογράψει. Αν επιμένει οτι δεν υπογράφει, τότε ο Σαμαράς παίρνει τη πρωτοβουλία και προτείνει στην ΕΚΤ ότι θα προσπαθήσει να περάσει τη συμφωνία με 180 από τη βουλή για να επανέλθει η ομαλότητα. Αν το δεχθεί η ΕΚΤ, τότε η βουλή των Ελλήνων θα βρεθεί μπροστά στην ιστορική στιγμή. Και όλοι ξέρουμε ότι όχι 180, αλλά πάνω από 200 θα βρεθούν, και ο Σύριζα θα μείνει με μόνους συμμάχους κατι Αριστερές Πλατφόρμες, Χρυσαύγουλα και Κομμουνιστές. Από εκεί και πέρα, ο Σαμαράς θα απολαμβάνει «σαραντάρια» και ο Σύριζα θα γυρίσει στα γνωστά μονοψήφια νούμερα του...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.