#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/09/2012 09:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση να προσέξει το "Βατοπέδι" της Κρήτης

Θυμάστε την υπόθεση της Μονής Τοπλού"; Μετονομάστηκε σε fast track «Ιτανός Γαία» λες και απευθύνονται σε λωτοφάγουςΤην Πέμπτη, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η ένταξη σε διαδικασία fast track της επένδυσης «Ιτανός Γαία» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πρόκειται για μια τουριστική επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ 18 οπών σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο φοινικόδασος του Βάι. Επενδυτής είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μηταράκη (Κρητικοί να φανταστούμε και οι δυο) πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για επενδύσεις που πάνε κόντρα στον άνεμο.

Υπέροχα όλα αυτά, μακάρι να γίνει καμιά επένδυση να πέσει και χρήμα στην Ελλάδα. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει μια μακρά ιστορία που θα πρέπει να σας τη διηγηθούμε θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί με διαδικασίες «άρπα κόλλα» να εξαγνίσει ένα πιθανό σκάνδαλο με το πρόσχημα της ανάγκης για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στην Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. «Ανήκε» στην Μονή Τοπλού η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς οι οποίοι ήρθαν ως μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα. Για σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν την επένδυση η οποία στο αρχικό της σχέδιο ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 τουριστικές κατοικίες για πλουσίους.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλες. Υπήρχαν ενστάσεις για το αν υπάρχει νερό για το γκολφ, αν καταστρέφεται η φυσική ομορφιά, αν την τεράστια επένδυση μπορεί να την αντέξει το νησί κ.λπ. Αφού πέρασε πολλούς κάβους η Loyalward πήρε το 2007 την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και τώρα αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track. Αυτή είναι η φανερή ιστορία διότι υπάρχει και η κρυφή.Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της έκτασης είναι χαρακτηριστεί ως το «Βατοπέδι της Κρήτης» διότι η έκταση δεν είναι και τόσο καθαρή, υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις για το αν ανήκει στο Μοναστήρι Τοπλού ή στο ελληνικό κράτος και αν υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι.

Επίσης, εδώ και χρόνια για τους Βρετανούς ακούγονταν διάφορα περίεργα, όπως για παιχνίδια με τη μετοχή στο Λονδίνο, άδηλους χρηματοδότες, περίεργες συναλλαγές και σχέσεις με πολιτικούς εδώ στην Ελλάδα.

Η υπόθεση προσπάθησε να περάσει και το 2011 στο νόμο fast track και τότε είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα ο Χ. Παμπούκης ότι αν και έχει σχέσεις νομικού χαρακτήρα με τους Βρετανούς, προωθούσε την επένδυση. Ποτέ φυσικά δεν αποδείχθηκε τίποτε. Τώρα δόθηκε το πράσινο φως, αν και υπήρξαν πολλές αλλαγές. Η επένδυση από Κάβο Σίδερο έγινε Ιτανός Γαία, κόπηκαν οι τουριστικές κατοικίες και το 1,2 δις πριν μερικά χρόνια έγινε 267 εκατ. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν τα 26 χιλ. στρέμματα που ενώ τότε χωρούσαν χωρίς πρόβλημα και μερικές χιλιάδες κατοικίες, τώρα απλά θα κτιστούν 5 ξενοδοχεία.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, που αποφάσισε να δώσει το «οκ» έχει ερευνήσει καλά την υπόθεση η οποία στο νησί είναι γνωστή ως «Βατοπέδι της Κρήτης»; Εχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση της ιδιοκτησίας;

Άλλο ερώτημα: Πέρυσι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος του ηγούμενου της μονής και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για η απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, ψευδής βεβαίωση εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας κ.α. Τότε ο ηγούμενος είχε στείλει ένα υπόμνημα με το οποίο εμμέσως απειλούσε με αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στο σκαμνί ανώτερους δικαστικούς, Εφέτες και Αρεοπαγίτες, όπως έλεγε. Με βάση το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «κρητικό Βατοπέδι» είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τους δικαστές που μελετούσαν τις υποθέσεις αυτές και να επηρεάσουν την κρίση τους προς όφελος της μονής Τοπλού, ώστε η τελευταία να αποκτήσει ανύπαρκτο δικαίωμα κυριότητας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Αυτό λοιπόν το κατηγορητήριο που είναι; Το ερεύνησε η Διϋπουργική επιτροπή; Επίσης, ερεύνησε γιατί το ΣτΕ είχε ακυρώσει την επένδυση; Ερεύνησε γιατί οι Κρητικοί της περιοχής είναι στα κάγκελα εδώ και χρόνια;

Ερεύνησαν τις σχέσεις με δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας που είχαν προσβάσεις στην εξουσία και σχέσεις με τους Βρετανούς;

Θα πρέπει λοιπόν κάποιοι να προσέχουν που βάζουν τις υπογραφές τους. Αν δεν τους έγινε μάθημα το αληθινό Βατοπέδι, το σκάνδαλο που έριξε την κυβέρνηση Καραμανλή, τότε είναι αλλού γι’ αλλού.

Υπενθυμίζουμε μερικά από όσα έχουμε γράψει για το σκάνδαλο της Μονής Τοπλού:Το ΣτΕ σταμάτησε την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας της Μονής Τοπλού

Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μιλά για «Βατοπέδι» και η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΔ να αμύνεται;

Μαζί με το Βατοπαίδι να εξετασθούν και οι υποθέσεις Μεγίστης Λαύρας και Τοπλού

Δείξε μου τους συνεργάτες σου…

«Παγώνουν» τα έργα στην Τοπλού

Εξελίσσεται και το Βατοπέδι Νο2

Νεότερα από Μητσοτάκη για Τοπλού

Υπόμνημα Αλαβάνου σε Σανιδά για Μονή Τοπλού

Γραμμή Τοπλού – Βατοπεδίου

Μια απάντηση για την Μονή Τοπλού

Τι ξέρει ο κ. Σουφλιάς για την Μονή Τοπλού;

Το σκάνδαλο της «μεγάλης επένδυσης» στη μονή Τοπλού

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kostis avatar
  kostis 21/09/2012 09:32:51

  μολις παει να γινει κατι, αρχιζουν αμεσως τα παπαγαλακια να διαρρεουν "πληροφοριες" για το ποιον των επενδυτων, μας πιανουν οι οικολογικες και περιβαλοντικες ανησυχιες και παει λεγοντας.. Με τα μυαλα αυτα ουτε μπακαλικο δεν προκειται να ανοιξει καποιος. Και ας μας αφησουν κατα μερος οι κατοικοι που κανανε πλιατσικο την περιοχη που την χρησιμοποιουν σαν βοσκοτοπους (οι ιδιοι που καψανε πριν 2 χρονακια το φοινικοδασος..) και οι ξενοδοχοι της Κρητης που δεν θελουν κανενα νεο ανταγωνιστη στα ποδια τους..

  • Chris avatar
   Chris @ kostis 24/09/2012 18:24:50

   Συμφωνώ και επαυξάνω.

 2. dorothea avatar
  dorothea 21/09/2012 10:23:25

  Mα είναι πασίγνωστο το ειδικό "ενδιαφέρον" της οικογένειας Μητσοτάκη. Και ο κ. Χατζηδάκης δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει...Δικό τους παιδί είναι κι αυτός. Μόνο που σήμερα είναι και...υπερυπουργός...Ποιός τον έβαλε άραγε;

 3. wraia ta leme avatar
  wraia ta leme 21/09/2012 10:25:02

  Kάτι δεν πάει καλά εδώ. Το ένα δις ήταν για τις κατοικίες; Και τώρα φτάνουν τα 267 εκατομμυριόπουλα για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων μεγαθηρίων; Τι έγινε ρε παιδιά; Τόσο πολύ φτήνυνε το τσιμέντο;...

 4. sitting duck avatar
  sitting duck 21/09/2012 10:25:55

  Χατζηδάκη πές αλεύρι...

 5. Nikos avatar
  Nikos 21/09/2012 11:15:02

  http://cretalive.gr/new/43228/crete/Athooi_oloi_gia_to_Toplou_

  Για διαβάστε και εδώ λιγάκι κι αφήστε το αλεύρι για ψωμάκι...

 6. Μεγάλες στιγμές avatar
  Μεγάλες στιγμές 21/09/2012 11:21:20

  Περίεργα θέματα αυτά και ''βαριά''.Να προσέχουμε τι σχολιάζουμε...γιατί δεν είναι λύση και η δαιμονοποίηση των επενδύσεων

 7. 1kris avatar
  1kris 21/09/2012 12:07:26

  Αγαπητε Φακτορα.οντως η υποθεσι της Μονης Τοπλου ειναι πολυ παλια.πιστευα ομως οτι για να γραψεις κατι -το παραμικρο-θα το ειχες ψαξει το θεμα.θα εκανες μερικες ερωτησεις σχετικα.ποιος απο την αρχη π.χ το πολεμησε λυσαλεα,ποιος το κοντραρισε .ποια εκδοτικα συμφεροντα πολεμησαν με μισος τον Ηγουμενο δικαιως η αδικως.επρεπε να ρωτησεις ενα μελος του Ν. Συμβουλιου Λασιθιου τι εγινε.και τα περι χατζηδακη και μητσοτακη που γραφουν ορισμενοι απλως ειναι αρλουμπες.Να ρωτησεις Φακτορα ποιος δικηγορος ηταν στην μονη .δυστυχως κατι τετοια μας πανε χρονια πισω.η καλεις επενδυτες η οδηγεις την χωρα σου στο χαος για ξεπουλημα.αυτα για τωρα .οι επενδυσεις δεν ειναι σκανδαλα.σκανδαλο μεγαλο ειναι αυτος που εμποδιζει την καθε επενδυσι.ο καθε αμορφοτος υπαλληλακος που μπηκε στο δημοσιο απο το δημοτικο να μιλα και να κρινει επενδυσεις που δεν ξερει να γραψει με αριθμους το υψος της επενδυσις

 8. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 21/09/2012 12:26:08

  Μα , καλά, ποιός μπορεί να αντιτίθεται σε ΄τετοιες τεράστιες επενδύσεις, που θα εξασφαλίσουν 1200- ολόκληρες- θέσεις εποχιακών γκαρσονιών, καθαριστριών, κηπουρών κτλ. ??
  Η, ακόμα, και μερικών πολύγλωσσων υπαλλήλων,'' καλοπληρωμένων'' με 800 ευρώ το μήνα?
  Αφήστε που μπορεί να αγοράζουν και τίποτα τοπικά προϊόντα, λάδι, φρούτα κτλ. !

  Και, ποιοί θα κτίσουν τα κτίρια?? Εργολάβοι? Εξοπλισμός?

  Και ΠΟΥ θα πηγαίνουν τα κέρδη από την τεράστια αυτή επένδυση??

  Ασχετο...
  Θυμάστε κάποιοι που λέγανε παληότερα ότι θα γίνουμε τα '' γκαρσόνια της Ευρώπης"?

  • Q-Nihilism avatar
   Q-Nihilism @ Afroditi P. 21/09/2012 15:40:00

   Δε μου λέτε κυρία μου, είμαστε ή δεν είμαστε τουριστική χώρα; Αν όλοι εσείς θεωρείτε τους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις "γκαρσόνια" τότε μήπως είναι καλύτερο να σταματήσουμε να μιλάμε για τουρισμό; Εκτός και αν προτιμάτε να δουλεύουν μόνο πακιστανοί μετανάστες στον τουριστικό κλάδο και οι υπόλοιποι να κάθονται.

 9. ορεσείβιος avatar
  ορεσείβιος 21/09/2012 12:28:01

  Απο μια πρώτη ανάγνωση στα παλιά κείμενα του φάκτορα βλέπω ότι υπέρ της επένδυσης ήταν και αρκετοί τοπικοί φορείς της περιοχής.
  Ακόμη και ένα περίπτερο να ανοίξει κανείς κάποιος θα ενοχληθεί και έχει δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί.
  Τα περί ευαισθησίας για το περιβάλλον όμως είναι αστεία...
  Δεν μας ενοχλούν 5000 σπίτια ατάκτως τοποθετημένα και με ότι βλακεία κατέβει στου καθενός που παριστάνει τον καλατράβα, όμως προσβάλει την αισθητική και χωροταξική μας αντίληψη το να κτισθούν οργανωμένα.
  Ασε τα περί νατούρα...Κανονικά δεν πρέπει ούτε να περπατήσουμε στις παραλίες γιατί δημιουργούμε όχληση στον γλάρο που προστατεύει η ορνιθολογική, στα φύκια που είναι υπό την προστασία του WWF, στα καβούρια που επιβλέπει η αντίσοιχη ΜΚΟ, και δεν συμαζεύεται...
  Αρκετά η κοροιδία με το παραμύθι αυτό και τις ευαισθησίες των μισθοδοτούμεων ευαίσθητων που τους έπιασε το κλάμα για τα βραχάκια της ιεράπετρας ,όταν δεν τα έχουν δεί ούτε σε φωτογραφία..
  Και επι τέλους να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε.
  Αλλο θέμα το ιδιοκτησιακό άλλο θέμα η αισθητική υποκριτική για τις τρύπες του γκόλφ.
  Και μένα δεν μου αρέσει το γελοίο αυτό άθλημα,αλλά αφού ένα σωρό κόσμος ασχολείται ,κάποιος πρέπει να τους πέρνει τα ευρόπουλα ,που διαθέτουν αρκετά.
  Να φωνάζουμε για παρατυπία στο ιδιοκτησιακό ,αν υπάρχει ,το καταλαβαίνω, να φωνάζουμε για νατούρα και τάχα αγάπη για τα φυτά είναι αστείο...

  Το σκάνδαλο ποιό είναι τελικά?
  Το ότι κάποιος θέλει να κάνει μια επένδυση, το ότι έχει κλέψει την γή, ή το ότι δεν είναι ομορφο το σχέδιο και θα ενοχληθούν οι σαύρες της περιοχής απο τις γκολφότρυπες?

 10. Ἀντρέας avatar
  Ἀντρέας 21/09/2012 13:47:59

  Στα κρουαζιερόπλοια-μεγαθήρια που καταπλέουν τον τελευταίο καιρό μαζικά στην Κρήτη, δεν υπάρχει ούτε ένας αξιοπρεπώς αμειβόμενος (Ευρωπαίος) εργαζόμενος.
  Ούτε ένας.
  Όλοι, από χώρες των οποίων τα ονόματα δυσκολεύομαι και να θυμηθώ...

  Νόμιμοι όμως, έτσι? Νόμιμοι.
  Με χαρτιά δουλείας.

 11. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 21/09/2012 15:21:01

  Άλλη μια υποκριτική ευαισθησία. Αν χτιστούν 5 ξενοδοχεία θα χαλάσει δήθεν το περιβάλλον. Αν δεν γίνει τίποτα, πάμε και φτιάχνουμε τις αυθαίρετες παράγκες μας σεβόμενοι πάντοτε το περιβάλλον βέβαια

 12. Αριστερός Ψάλτης avatar
  Αριστερός Ψάλτης 21/09/2012 19:55:53

  Σαν πολλά δε μας τα λένε ορισμένα παπαγαλάκια καλοταϊσμένα για την επένδυση. Ξέρουμε εδώ και χρόνια τι παίζεται με τη Μονή Τοπλού και με τους... αγίους εκεί, όπως και τους άλλους αγίους της Μητρόπολης Μαγνησίας που μίσθωσαν χιλιάδες στρέμματα στις Νηές του Βόλου. Ούτε υπερευαίσθητοι είμαστε με το περιβάλλον, ούτε δαιμονοποιούμε τις επενδύσεις. Αλλο όμως αυτό κι άλλο τα κόλπα των επενδυτών, τα λαδώματα σε διάφορους, τα παιχνίδια με τις μετοχές κ.λπ. Αν είναι η περιοχή ξεκάθαρη να γίνει η επένδυση. Αν δεν καταστρέφει το περιβάλλον επίσης, Να δασφαλιστούν όλα αυτά και μετά μιλάμε. Οσο για το ποιοι κρύβονται από πίσω, θα αποκαλυφθούν σύντομα.

 13. Αριστείδης Παπαδάκης avatar
  Αριστείδης Παπαδάκης 21/09/2012 20:54:52

  Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για την υπόθεση ανατρέξτε στην πηγή: Για την προσφυγή στο ΣτΕ που κερδήθηκε στην Ολομέλεια για περιβαλλοντικούς λόγους δείτε εδώ (37 άρθρα) http://www.ecocrete.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=18&id=334&Itemid=89 και για το οικονομικό σκάνδαλο δείτε εδώ http://www.ecocrete.gr/images/stories/texts/cavosideroreportgr.pdf.

 14. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 21/09/2012 21:25:51

  Αν υπαρξει καποια σοβαρη δεσμευση, οτι στις μοναδες αυτες θα απασχοληθουν σε μεγαλο ποσοστο , ανεργοι μονιμοι κατοικοι της περιοχης, τοτε να προχωρησει, κι ας γινουν και μερικες υπερβασεις στο κατασκευαστικο κομματι.

  Αν ειναι να εργαζονται σε καθεστως μαθητειας αλλοδαποι απ την Ανατολικη Ευρωποι, και ημινομιμοι λαθρο, τοτε να μην γινει τιποτα. Ξεκαθαρα πραγματα.

 15. Αριστείδης Παπαδάκης avatar
  Αριστείδης Παπαδάκης 24/09/2012 16:07:36

  Λεπτομέρεια: Οι κάτοικοι της περιοχής είναι 2500 περίπου και η ανεργία ελάχιστη. Μιλάμε δηλαδή για εποίκιση. Μόνο η αξιοποίηση της περιοχής Natura πείπου 30οοο στρ. με ίδρυση φορέα διαχείρισης θα δημιουργούσε περίπου 1000 νέες θέσεις εργασίας για ήπιο τουρισμό σε προστατευόμενη περιοχή με μεγάλο φυσικό και αρχαιολογικό πλούτο σε όφελος αποκλειστικά της τοπικής κοινωνίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.