11/02/2009 12:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση λέει όχι στον λιθάνθρακα

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στην ενεργειακή πολιτική. Με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη εγκαταλείπει τον λιθάνθρακα και τάσσεται υπέρ της επέκτασης της χρήσης του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Ο λιθάνθρακας δεν θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας έως το 2020 τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Για το λιθάνθρακα θέλω να είμαι σαφής... Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τα προγράμματα σε σχέση με την ίδρυση μονάδων λιθάνθρακα. Θα συζητήσουμε άμεσα με το Συμβούλιο Ενεργειακού Σχεδιασμού (ΣΕΣ) εναλλακτικές μεθόδους. Δυο προφανείς εναλλακτικές μέθοδοι είναι το φυσικό αέριο και η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Είναι βέβαιο ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες. Επειδή τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να ακυρώσει τα σχέδιά της για νέες μονάδες λιθάνθρακα σε Αλιβέρι και Λάρυμνα. Το ίδιο φαίνεται ότι θα πρέπει να κάνουν οι εταιρείες Εndesa (σχεδίαζε μονάδα στα Άσπρα Σπίτια), ΤΕΡΝΑ (Μαντούδι) και Εdison-ΕΛΠΕ (Αστακός). Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι λαμβάνονται υπόψιν οι αντιδράσεις (των μεγαλοεπιχειρηματιών προφανώς), αλλά αυτό που επείγει είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/02/2009 13:24:27

  Με συγχωρείτε...

  Οι επιχειρηματίες που θα έχτιζαν τους σταθμούς μας μάραναν; Οι καταναλωτές, οι ιδιώτες, οι βιομηχανικοί πελάτες;

  Έχουμε καμία εγγύηση ότι οι Ρώσοι ή οι Αλγερινοί θα μας τροφοδοτούν τον Ιούνιο του 2011 που ΔΕΝ θα φυσάει;

  Με δυναμό ποδηλάτου θα δουλεύουν τα ψυγεία τα νοσοκομεία και τα εργοστάσια; Ή όπως έχει δείξει ξεκάθαρα αυτή η κυβέρνηση του αισχους να φύγουμε όλοι και να μείνουν μόνο βιοτεχνίες σφολιάτας, καφετέριες και εφοπλιστές;

  ΟΛΕΣ οι ξένες εφημερίδες αναφέρονται στις "μαύρες μέρες για τις ΑΠΕ". ΌΛα σταματημένα. Και τα απούλητα εδώ.

  Πείτε μας κύριε Χατζηδάκη τίνος εντολές εκτελείτε και ΠΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ είστε Υπουργός. (Ρωτήστε τον κύριο Χριστοδουλάκη, και εκείνος κάτι τέτοια έκανε)

 2. ηλιοκαμένος οικολόγος avatar
  ηλιοκαμένος οικολόγος 11/02/2009 13:40:59

  Πήρε γραμμή από τον Ομπάμα. Ηλιακή ενέργεια, για ηλιοκαμένους...

 3. Le canard avatar
  Le canard 11/02/2009 14:05:07

  @archaeopteryx

  Το πρόβλημα, δεν νομίζω ότι είναι οι Ρώσοι ή οι Ιρανοί (κι'αυτοί αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμο της Δύσης με φυσ.αέριο, εάν ο Ομπάμα αφεθεί να υλοποιήσει κάποιες πολιτικές του εκεί). Το πρόβλημα θα υπάρξει εάν ο ΓΑΠ βγεί πρωθυπουργός. Σε αυτή την περίπτωση, πολύ φοβούμαι, ότι θα είναι περισσότερο ανοικτός σε αμερικανικές πιέσεις απ΄'ότι ο Καραμανλής. Ειδικά, όσον αφορά τα ρωσικά ενεργειακά σχέδια μέσω Ελλάδας.

 4. ΔΕΗτζής avatar
  ΔΕΗτζής 11/02/2009 15:31:57

  Ελπίζω οι δηλώσεις να είναι στα πλαίσια αυτών που λέγονται και δεν γίνονται.

  Τα εργοστάσια του άνθρακα είναι ακριβώς το αντίθετο (εκτός και αν είσαι νέος - στα ενεργειακά - και ξερόλας οπότε βγαίνεις και το διαλαλείς και μετά προσπαθείς να το μαζέψεις).

  Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει ορίζοντια δεκαετιών, οι δηλώσεις υπουργών στην καλύτερη μερικών μηνών.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/02/2009 15:38:03

  τα ψιλά και τα χοντρά γράμματα στον Αμερικανικό τύπο λένε ότι ήρθαν οι μαύρες (σκούρες, dark, μην παρεξηγηθεί ο Πρόεδρος) για την πράσινη ενέργεια. Θα αλλάξουν τροπάριο, trust me. Όταν θες ενέργεια, πληρώνεις για ενέργεια. Αν θες παπά_ες πας στις παπα_ιές.

  Αν ο ΓΑΠ δεν έλεγε τις αναγγελίες περί πράσινων αλόγων, συγγνώμη ενεργειας, θα μου ήταν πιο συμπαθής. Μεταξύ αυτού και Λούκας, έφυγα τρέχοντας.

  Καλή η παρατήρηση για καλώδια. Μακάρι να είχαμε βαρύτερα καλώδια Α-Δ και Β-Ν. Μα σχεδον πιστέυω ότι λένε τις μα_ακίες περί όχι στο κάρβουνο, ναι στις πορ_ές γιατί δεν σηκώνουν τα καλώδια.

  Αν συνεχίσει έτσι, μεταναστεύω... Δεν είναι δυνατον.. Λαϊκισμός στο έπακρο.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/02/2009 15:42:22

  ΔΕΗτζή, συμφωνείς με τις εξαγγελίες Χατζιδάκη; Είσαι κατά των νέων μονάδων; Έχω ξεπεράσει να πείθω ή να πείθομαι, έχω την πολυτέλεια να μετακομίσω...

  Πες μας πόσα MW to 2015, και από που.

  ΥΓ δεν πουλάω ούτε χτίζω νέες μονάδες... Χρήστης είμαι, πελάτης, καταναλωτής, φορολογούμενος.

 7. ηλεκτρολόγος avatar
  ηλεκτρολόγος 11/02/2009 15:47:06

  Μπορείς να μου βρεις μια σοβαρή μελέτη που να θάβει οικονομικά τα αιολικά πάρκα? Μια μελέτη που να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους. Γιατί δεν τα ξέρω τόσο καλά για να είμαι τόσο απόλυτος όσο εσύ.

  Αφού τα ξέρεις τόσο καλά ως άλλος παντογνώστης πες μου. Βάλε μέσα όμως και κόστος εκμετάλλευσης καυσίμων, εργαζόμενους, δικαιώματα ρύπων κι όλα. Μπορείς να το κάνεις ή θα πεις για παπαγαλάκια αποδεικνύοντας το πόσο λίγος είσαι?

 8. ΔΕΗτζής avatar
  ΔΕΗτζής 11/02/2009 16:11:34

  @archaeopteryx
  Πλάκα κάνεις? Αυτά είναι για λαίκή κατανάλωση, κουβέντα να γίνεται.

  Βαριέμαι να ξαναγράφω για ισχύ και ενέργεια και την διαφορά στον σχεδιασμό.

  (Για το 2015 βλέπω 1-2 μονάδες λιθάνθρακα, το θέμα είναι που?)

  (Πιθανόν να χρειαστεί να μετακομίσεις τον Ιούλιο, αν επαναληφθούν οι καύσωνες του 2007.)

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/02/2009 17:12:56

  ηλεκτρολόγε, βαρέθηκα. Ναι έχω δει μελέτες, περισσότερες από όσες φαντάζεσαι και από τέτοιες και από τις άλλες. Μπορεώ να σου αποδείξω ότι η γη είναι επίπεδη με μελέτες, και ποση μίζα έχει κάθε δουλειά

  ΒΑ-ΡΕ-ΘΗ-ΚΑ. Η χώρα αυτοκτονεί σε καιρό κρίσης. Καλύτερα. Να τελειώνουμε.

  Ο Χατζηδάκης είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Υπουργός άλλης χώρας, και το ξέρει και ντρέπεται.

 10. ηλεκτρολόγος avatar
  ηλεκτρολόγος 11/02/2009 17:21:19

  Ωραία απάντηση. Έχω δει μελέτες...Μόνο τον εαυτό σου πείθεις. Τέσπα...

  Ακόμα και μελέτες που θάβουν τα αιολικά να μας δώσεις (που να ναι άραγε?), έχεις μελέτες για το πλήρες κόστος της συμβατικής ενέργειας? Με τα καύσιμα, την εγκατάσταση, τους ρύπους για το αύριο, το προσωπικό κλπ?

 11. theo1611 avatar
  theo1611 11/02/2009 17:31:50

  Οι επαίόντες γιατί δεν βάζετε κάτω τα κριτήρια και τα κόστη, τα συν και τα πλην, για να επιχειρηματολογήσετε, να μορφώσουμε άποψη και μεις οι υπόλοιποι?

 12. ataktos avatar
  ataktos 11/02/2009 18:39:48

  Δεν είμαι μάγος ούτε γνώστης αλλά να ένα μαραμένο Ενεργειακό Πρωτογενές Ισοζύγιο θα μας βγει επιτέλους ,να ξέρουμε τι σκατα έχουμε στο υπέδαφος ,εισαγωγές ,για να μην βλέπω τον ΔΕΗ ς με της «έξυπνες» εκθέσεις σεντόνια βαρέθηκα λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κανέναν μας ..ούτε τον Βερελη ούτε τον Χρυσοχοιδη

 13. ataktos avatar
  ataktos 11/02/2009 19:01:36

  “Την έναρξη εθνικού διαλόγου με τη συμμετοχή των κομμάτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το ενεργειακό μείγμα της χώρας εξήγγειλε ο υπουργός ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2009.
  Στόχος του διαλόγου θα είναι να αποφασιστούν με συναίνεση τα ποσοστά συμμετοχής των διαφόρων καυσίμων, καθώς και των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, προκειμένου να αναθεωρηθεί η σχετική μελέτη του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.
  Ο διάλογος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη θα πρέπει να στηριχθεί σε τεχνοκρατική βάση.
  ΔΕΗτζής το παραπάνω δεν έπρεπε σήμερα εσύ και μάνατζερ Τάκης να γνωρίζουν αλλά αφού εσείς λιγνίτη δεν έχετε στην Μαυροπυγη ,Καρδιά ,Φλώρινα και εξαγγέλλεται μονάδες δεν είσαστε για κλάματα .Σοβαροφάνεια έχετε αλλά μόνο σοβαρή δεν είσαστε (όχι σήμερα από παλιά )

 14. ataktos avatar
  ataktos 11/02/2009 19:31:33

  Archaeopteryx- πάλι για μετακόμιση μας λες ας μετακομίσουν υποχρεωτικά αυτοί όλοι που το έφεραν το Ενεργειακό στην σημερινή κατάσταση .

 15. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/02/2009 20:48:40

  ηλεκτρολόγε,
  υπάρχεις με αυτό το ψευδώνυμο για συγκεκριμένο σκοπό. Άλλη δουλειά κάνεις.

 16. ηλεκτρολόγος avatar
  ηλεκτρολόγος 11/02/2009 21:18:16

  Τι εννοείς? Ηλεκτρολόγος μηχανικός είμαι αλλά δεν είμαι δογματικός. Όταν λέμε ότι η αιολική είναι ακριβή ας το αιτιολογούμε. Ακριβή σε σχέση με τι? Αν εννοείς τον λιγνίτη ίσως. Απλά στο κόστος του λιγνίτη δεν μπαίνουν χιλιάδες παράμετροι. Δε ξέρω τι γίνεται με τον ΦΠΑ και τη ΔΕΗ, δε νομίζω να πληρώνει η ΔΕΗ για τα κοιτάσματα και γενικά μέχρι πρότινος που η ΔΕΗ ήταν κράτος δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση.

  Από τη στιγμή που δεν έχεις στοιχεία απλά λέγε την άποψή σου. Μη νομίζεις ότι λες κάτι σπουδαίο και απόλυτο. Κατά τη γνώμη μου η αιολική ενέργεια σίγουρα συμφέρει απλά υπάρχει ένα θέμα με την ισχύ. Εκεί χρειάζεται βελτίωση της διαχείρισης και των δικτύων. Με τους υπάρχοντες σταθμούς ή απλά αντικατάσταση παλιών, εξοικονόμηση και αιολικά δεν θα χουμε κανένα πρόβλημα και θα βελτιωθούμε απίστευτα ενεργειακά. Κι επειδή έχουμε τρελές αιχμές το καλοκαίρι αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό, ούτε αντεπιχείρημα κατά των αιολικών. Πρέπει να τις περιορίσουμε, δεν είναι και το πιο οικονομικό να χουμε μονάδες για μερικές μέρες το χρόνο.

 17. ΔΕΗτζής avatar
  ΔΕΗτζής 11/02/2009 22:18:52

  Η διαφωνία μου με τις εξαγγελίες του ΥπΑΝ αφορούν όχι την γενική του πρόθεση για ενίσχυση των ΑΠΕ αλλά την αντικατάσταση στον σχεδιασμό των μονάδων άνθρακα με φυσικό αέριο.

  Είναι λάθος τεχνικό, οικονομικό και κυρίως στρατηγικής. Όλα τα αυγά σε ένα καλάθι κι αυτό τρύπιο.

  Πιθανολογώ πως ψαρεύει ψήφους ανθρώπων με οικολογικές ανησυχίες και ο ορίζοντας αυτών των εξαγγελιών είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

  Η ΡΑΕ ήδη, δια μέσω του αντιπροέδρου της, τον άδειασε: “Κάθε πολιτεία που σέβεται τους πολίτες δε μπορεί να αποδέχεται τη δαιμονοποίηση καμιάς τεχνολογίας παραγωγής ενέργειας”.
  (Την στιγμή που ήδη καις το χειρότερο καύσιμο στον πλανήτη, θα συμπλήρωνα εγώ.)

  Το ερώτημα δεν είναι ΑΠΕ ή λιθάνθρακας αλλά φυσικό αέριο ή λιθάνθρακας και η απάντηση σε επίπεδο ειδικών έχει δοθεί. Μένει η απόφαση των πολιτικών και η αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.

 18. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 11/02/2009 23:49:00

  Ηλεκτρολόγε,

  ίσως ξέρεις γιατί ανάβει η λάμπα, αλλά σίγουρα δεν ξέρει πως αποπληρώνεται ένα δάνειο όταν αποσβαίνεις το διπλο κεφάλαιο (η απάντηση είναι βάζεις τους φορολογούμενους να το πληρώσουν)

  Πως βιδώνουν δύο ηλεκτρολόγοι ένα γλόμπο το ξέρεις;

  Σε έξη μήνες, ηλεκτρολόγοι, και άλλοι ολόγοι, εδώ για κοζερί.

 19. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 12/02/2009 00:16:56

  Να δείτε που τα ΜανοΑνδριανοπουλάκια και τα λοιπά νεοφιλελεύθερα απολειφάδια θα βγουν τώρα σαν τους χιλιανούς "διαδηλωτές της κατσαρόλας" και θα σκούζουν για "στραγγαλισμό της επιχειρηματικότητας", για "αναξιόπιστο κράτος που διώχνει τους επενδυτές" και άλλα τέτοια τερπνά. Προέχει, βλέπετε, το συμφέρον των πατρώνων τους παρά η κοινή λογική της εγκατάλειψης αυτής της περιβαλλοντοκτόνας "λύσης".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.