#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/12/2012 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Η κυβέρνηση κάλυψε το χαμένο έδαφος, ανάπτυξη τέλος του 2013»Στις θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, η οποία κάλυψε το χρόνο που χάθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν χθες ανώτεροι αξιωματούχοι της Κομισιόν με αφορμή την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης συμμόρφωσης στο δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά και της τριμηνιαίας έκθεσης της ειδικής Ομάδας Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να χαθούν κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις, ενώ βλέπουν επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Στις εκθέσεις αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup, ενώ επισήμανε ότι η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει τη χώρα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. «Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης», κατέληξε ο Ολι Ρεν.

Σχετικά με την αξιολόγηση της έκθεσης για το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής, ανώτερος αξιωματούχος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες, όπως η βαθύτερη κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες ύφεση από εκείνη που είχε υπολογιστεί το 2010.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η ύφεση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του χρέους, αλλά αυτό δεν συνέβη μόνο στην Ελλάδα, όπως είπε, αλλά και οι προβλέψεις για το σύνολο της ευρωζώνης επίσης δεν επιβεβαιώθηκαν σχετικά με την ανάπτυξη.

Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι την κατάσταση επιδείνωσαν και οι δηλώσεις του κ. Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που προκάλεσαν και την πτώση της κυβέρνησής του, αλλά και οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις που ακολούθησαν, «εξελίξεις που δεν μπορούσαμε τότε να προβλέψουμε», ανέφερε.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα κι αυτό το απέδωσε σε πολιτικούς λόγους, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την προεργασία που έγινε τελευταία τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Για την απόφαση του Εurogroup της 13ης Δεκεμβρίου, αναγνώρισε ότι από την επαναγορά των ομολόγων δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό, επισημαίνοντας πάντως, ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα από την πλευρά των εταίρων για την κάλυψη αυτής της τρύπας, θέμα που θα εξεταστεί το αργότερο πριν το 2014. Διευκρίνισε ότι η αναστολή της πληρωμής των τόκων δεν είναι δώρο, θα γίνει ανατοκισμός και θα δοθούν στη συνέχεια, είπε, γιατί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν μπορεί από το καταστατικό του να χάσει χρήματα.

Συνοψίζοντας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε πολλούς τομείς, η νέα κυβέρνηση πέτυχε να καλύψει το χαμένο έδαφος, υπάρχουν, όμως, και κίνδυνοι, ενώ αναφέρθηκε σε οργανωμένα συμφέροντα στην Ελλάδα και ομάδες πίεσης που αντιστέκονται. Πρόσθεσε ότι βασικό ρόλο θα παίξουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της φορολογικής μεταρρύθμισης, οι οποίες εάν εφαρμοστούν στην πράξη τότε όλα θα πάνε καλά.

Αναφορικά με την τριμηνιαία έκθεση της Ομάδας Εργασίας για την Ελλάδα, άλλος αξιωματούχος της Κομισιόν επισήμανε τη σημαντική πρόοδο, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της νέας κυβέρνησης για τη στενή συνεργασία με την Τask Force, αλλά και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει στις μεταρρυθμίσεις.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δικηγόρος avatar
  Δικηγόρος 18/12/2012 11:22:46

  Κινδύνους βλέπετε ε? Καλά κάνετε. Ο βασικότερος εκ των οποίων είναι ν αρχίσουν επιτέλους τα δικαστήρια να εφαρμόζουν το Σύνταγμα (και ειδικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, θου Κύριε μην ανοίξω το στόμα μου). Επειδή έχω ένα καλό προαίσθημα ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, αναμείνατε κύριοι εξελίξεις για το ενιαίο μισθολόγιο και για τις νέες περικοπές στις συντάξεις. Όσο δε για το φορολογικό.. να είστε σίγουροι ότι δε θα εισπράξετε φράγκο, αν δεν το διαμορφώσετε σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα και οι διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει η χώρα. Ρωτήστε και το χοντρό ..πράγμα (όχι τον Πάγκαλο, το άλλο), να σας ενημερώσει. Και ξέρουμε τί παιχνίδι παίζετε με την ηγεσία της δικαιοσύνης (και όχι η ΝΔ, αυτοί δεν έχουν τα κοννέ), αλλά να ξέρετε ότι πλέον δεν θα σας βγεί. Η αρχή θα γίνει με τις προσφυγές κατά των νέων περικοπών στις συντάξεις και θα ακολουθήσει το φορολογικό (αν μείνει ως έχει), ήδη με βάση τις περικοπές λόγω αυξημένης παρακράτησης των μισθωτών με παιδιά. Καλά, για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν το συζητώ. Εκεί θα πέσουν τα λεγόμενα "προσωρινά" σύννεφο. Αν δεν φροντίσετε η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας (λέμε τώρα), να λάβει χώρα εντός των πλαισίων μιας συντεταγμένης πολιτείας (δηλαδή μιας πολιτείας που έχει Σύνταγμα και δεν κυβερνιέται με τον αυτόματο του Υπουργού Οικονομικών) θα φάτε τα μούτρα σας, λίαν συντόμως

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Δικηγόρος 18/12/2012 11:49:55

   Kαι λοιπον;Καθε μετρο που ακυρωνεται απο τα δικαστηρια θα αντικαθισταται απο αλλα μετρα ισοδυναμα για να πετυχει ο στοχος του ελλειμματος.
   Εαν δεν γινεται αυτο δεν θα ερχεται η δοση.Να δουμε τι αποφαση θα βγαλουν τα δικαστηρια αν υπουργος Οικονομικων κοψει τη μισθοδοσια των υπαλληλων και τις συνταξεις και πει το πολυ απλο : Δεν εχω λεφτα.
   Αντε γιατι οσοι νομιζουν οτι παραγεται χρημα με αποφασεις δικαστηριων εχουν φθασει στην παρακρουση.

 2. EL CID avatar
  EL CID 18/12/2012 11:49:00

  Και επειδή... σημειώθηκε πρόοδος σε πολλούς τομείς, μήπως περιλαμβάνεται σε αυτούς και ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής; Εχθές αναγνωρίστηκε επίσημα το κράτος των Σκοπίων, από την Ουγγαρία, με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Ο κύριος υπουργός των εξωτερικών (ή κατά Πάγγαλον... κύριος τίποτα), κοιμήθηκε ως συνήθως τον ύπνο του δικαίου. Συγχαρητήρια! Μετά την πλήρη υποθήκευση του μέλλοντος της χώρας στα μνημόνια, την απώλεια εθνικής κυριαρχίας (κατά τη δήλωση της Μπενάκη) και την πλήρη ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, σε λίγο θα φθάσουμε τρώμε τη μια καρπαζιά μετά την άλλη και από τους Σκοπιανούς. Πάρε ότι θέλεις παλιατζή! Αυτή είναι σήμερα η κατάντια της ελληνικής κυβέρνησης και γενικότερα της εγχώριας πολιτικής.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ EL CID 18/12/2012 11:52:40

   Και λοιπον;Θα επιβαλλεις εσυ στους Ουγγρους πως θα ονομαζουν μια αλλη χωρα;Με ποιον τροπο;

  • ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ avatar
   ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ @ EL CID 18/12/2012 12:07:39

   Μα η Ουγγαρία μπορεί να είναι η 200η χώρα που αναγνωρίζει τα Σκόπια ως Μακεδονία. Τώρα το καταλάβατε εσείς; Και τι μπορεί να κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών; Να γίνει και Ούγγρος Πρωθυπουργός, να παίρνει αποφάσεις για την Ουγγαρία;
   Το μέγα θέμα είναι ότι, με το veto του Καραμανλή δεν μπορούν να μπουν στο ΝΑΤΟ και με την πρόσφατη απόφαση της Ε.Ε δεν μπορούν να ξεκινήσουν προενταξιακές διαδικασίες, εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το θέμα της ονομασίας τους με την συναίνεση της Ελλάδας.

   • EL CID avatar
    EL CID @ ΜΥΘΟΣ ΑΙΣΩΠΟΥ 18/12/2012 14:10:39

    Η Ουγγαρία δεν είναι μια τυχαία χώρα, αλλά χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν η διπλωματία μας είναι τόσο ανίκανη, ώστε να μην μπορεί να συγκρατήσει ούτε και τους εταίρους μας, εεε... τότε να τους χαίρεστε τους υπουργούς σας! Μια ζωή ραγιάδες...

 3. Stef avatar
  Stef 18/12/2012 13:38:45

  Και μετά ξυπνήσαμε...Είμαστε για πολύ γέλιο (μάλλον για κλάματα).

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 18/12/2012 16:51:26

  Ελεύθερος ποροσωρινά ο Ντανιέλ Φαλσιανί.
  Η έδρα έκρινε ως ελαφρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι "ο Φαλτσιανί επιδεικνύει θετική στάση βοηθώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να εντοπίσουν διαφεύγουσα φορολογητέα ύλη".
  Ακούς κ. Στουρνάραααααααα ;
  Ακούς κ. Σαμαράααααααααα ;
  Δεν είναι κουδούνια. Είναι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων. Ξυπνούν και κουφούς "Κουασιμόδους" !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.