#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2012 07:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει το κράτος...μπορεί όμως;Ένα βήμα μπρος και δυο πίσω  και γενικότερα μια ατολμία που υπαγορεύεται από το φόβο της τρόικας και της κοινωνίας, είναι η στρατηγική που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και αποτυπώνεται στις ομιλίες του Πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Οικονομικών. Θέλουν, αλλά δεν μπορούν, να κάνουν τομές, ιδιωτικοποιήσεις, γενικότερα αλλαγές.

Φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του Σαμαρά, επιβεβαιώνεται στην ομιλία Στουρνάρα στην Βουλή, η οποία διαπνέεται από ένα όραμα μεν, σε βάθος δεκαετίας δε…

Ένα χρονικό διάστημα που δεν το έχουμε αλλά αντίθετα καιγόμαστε στην κυριολεξία να δείξουμε έργο, έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες να μας δώσουν την επόμενη δόση οι εταίροι μας και να μην αποτελέσει ο Αύγουστος τον εφιαλτικότερο μήνα όλων των τελευταίων χρόνων. (θυμίζουμε ότι πρέπει τον Αύγουστο να πάρουμε την επόμενη δόση των 31 δις ευρώ και ήδη οι τροικάνοι μας διεμήνυσαν ότι με το πρόγραμμα εκτός τροχιάς, δεν θα πάρουμε ευρώ).

Και εκεί που θα περίμενε κανείς, υπό την πίεση αυτή, να ανακοινωθούν άμεσα ιδιωτικοποιήσεις με… ονοματεπώνυμο και σαφή χρονοδιάγραμμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόγραμμα ... τετραετίας.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση από την μια φοβάται την Τρόικα και σπεύδει να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και από την άλλη φοβάται τις αντιδράσεις από τις αποκρατικοποιήσεις, τις απολύσεις κλπ και ρίχνει το πρόγραμμα στις ελληνικές καλένδες.

Τι θα έπρεπε να κάνει για να δώσει σαφές δείγμα των προθέσεών της; Να ανακοινώσει πχ ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ θα γίνει αύριο το πρωί.

Οι τέσσερις άξονες του κ. Σουρνάρα

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του περιέγραψε συνοπτικά τα αίτια για τα οποία η ελληνική οικονομία έφτασε στο σημερινό σημείο κα πρότεινε τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, προκειμένου να στηριχθεί ένα νέο βιώσιμο αναπτυξιακό και κοινωνικό πρότυπο.

Ο πρώτος άξονας είναι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Η Ελλάδα πρέπει να λάβει τα μέτρα που έχει ήδη ψηφίσει για το 2012, προκειμένου να μην τρωθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της και να κινδυνεύσει έτσι η επόμενη δόση το δανείου. Εφόσον το κάνει αυτό θα μπορεί μετά να διαπραγματευτεί μία χρονική επέκταση της αρχικής συμφωνίας, ώστε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Ο ΥΠΟΙΚ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη 100η θέση  με βάση την έκθεση επιχειρηματικότητας «Doing Business Report» της Παγκόσμιας Τράπεζας και εμφανίζεται να έχει  ένα από τα πλέον περιοριστικά καθεστώτα στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και αναρίθμητους περιορισμούς στην επενδυτική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Ανέφερε ότι απαιτείται κυβερνητικός συντονισμός, προκειμένου να αρθούν το συντομότερο δυνατό τα εμπόδια αυτά, θεωρώντας  σημαντικότερα αυτά που έχουν να κάνουν με τη νομοθεσία για τις χρήσεις γης και τις περιβαλλοντικές άδειες.

Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ο κεντρικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας είναι οι αποκρατικοποιήσεις, που έχουν στόχο να προσελκύσουν σημαντικά διεθνή κεφάλαια και που θα επενδυθούν κυρίως στην ανάπτυξη της γης και σε υποδομές. Ανέφερε τις επιχειρήσεις που θα αποκρατικοποιηθούν, τις 6 επιχειρήσεις για τις  οποίες εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίας, ανέφερε 9 ακόμη αποκρατικοποιήσεις οι οποίες βρίσκονται σε προχωρημένο  στάδιο προετοιμασίας, καθώς και 13 άλλες,  μεταξύ των οποίων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι οποίες διαμορφώνονται τώρα. Η κυβέρνηση θα εξετάσει, επίσης, τον πλέον πρόσφορο για το δημόσιο συμφέρον τρόπο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνάρτηση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες, καθώς και την αξιοποίησης (ενοικίαση) της αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό.

Η κυβέρνηση θα δρομολογήσει άμεσα τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα φροντίσει για το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να αξιοποιηθούν τα 80 χιλιάδες δημόσια ακίνητα των οποίων έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντας, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο τέταρτος άξονας που ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ είναι η εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους διαφορετικού από το σημερινό, το οποίο θα διακρίνεται από ίση πρόσβαση όλων των πολιτών σε δημόσια αγαθά υψηλής ποιότητας, κυρίως δημόσια παιδεία και υγεία, από ένα δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα, και από τη δημιουργία ενός διχτυού προστασίας για την αντιμετώπισης της φτώχειας, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί διαχρονικά από την καταπολέμηση της σπατάλης στην υγεία, την άμυνα, τις ΔΕΚΟ, τους αυτόματους και παρωχημένους μηχανισμούς χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ουσία ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα απαρτίζεται από περισσότερο ανταγωνισμό, ευελιξία και κινητικότητα, αλλά συγχρόνως από ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος.

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πάγια θέση του για την εκπόνηση ενός 10ετους κυλιόμενου προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο θα προκύψει από τη συνεργασία Ελλήνων οικονομολόγων και κοινωνικών φορέων, ώστε με την πάροδο του χρόνου και όσο η χώρα κερδίζει αξιοπιστία το πρόγραμμα αυτό να ενσωματώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο η χώρα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Anaconda avatar
  Anaconda 08/07/2012 07:47:16

  [...] εκπόνηση ενός 10ετους κυλιόμενου προγράμματος οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, το οποίο θα προκύψει από τη συνεργασία Ελλήνων οικονομολόγων και κοινωνικών φορέων [...]

  Δηλαδή... στρατηγικό σχεδιασμό;;;!!!
  Βρε πού το έχω δει αυτό, μα να μη θυμάμαι...
  Μπας και το είδα σε κάποιο κυβερνητικό πρόγραμμα;...
  Μήπως είχε και συγκεκριμένη υπερκομματική θεσμική μορφή;...
  Λες να προσπαθούν επί της ουσίας να το κάψουν, όπως ακριβώς τη Μονάδα Στρατηγικής Υποστήριξης, με άλλη μια διακομματική επιτροπή αρεστών, φίλων και συγγενών;
  Για να δούμε τί ακριβώς θα κάνει "το μοντέλο", όπως τον αποκαλούσαν κολακευτικά στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Παν/μίου Αθηνών: στη θεωρία είχε πάντα μια έφεση - ιδιαίτερα στα μακροοικονομετρικά υποδείγματα ψευδο-γενικής ισορροπίας... Για να δούμε αν έχει καταλάβει πόσο απέχουν από την πράξη... Ας δώσω ένα tip για να σημειώσω ότι έχουν γνώση οι φύλακες: "Macroeconomics of Self-Fulfilling Prophecies", Farmer. Το Μνημόνιο δεν έτυχε - πέτυχε.

 2. Ανδρέας avatar
  Ανδρέας 08/07/2012 09:06:09

  ''Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντας, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.''
  Οικονομολόγος δεν είμαι ούτε κατα διάνοια αλλά αν γίνει αυτό μου μοιάζει το λιγότερο χαζό.

  • Ανδρέας avatar
   Ανδρέας @ Ανδρέας 08/07/2012 12:05:49

   h_p://www.greecedebtfree.org/index_gr.html
   Αυτό το εγχείρημα έχει ελπίδες;

 3. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 08/07/2012 09:08:31

  ''Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση από την μια φοβάται την Τρόικα και σπεύδει να ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και από την άλλη φοβάται τις αντιδράσεις από τις αποκρατικοποιήσεις, τις απολύσεις κλπ'' ....Ενώ λέτε πως θα έπρεπε να παραβλέψει την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, να ανοίξει 100 διαφορετικά μέτωπα, να συγκρουστεί και να μετατρέψει σε εχθρό αντί για σύμμαχό της τον καθημαγμένο και συνεχώς βαλλόμενο Ελληνικό λαό, ώστε σε 6 μήνες Πρωθυπουργός να είναι ο κ.Αλέξης Τσίπρας ;;;; Λέτε : ''Τι θα έπρεπε να κάνει για να δώσει σαφές δείγμα των προθέσεών της; Να ανακοινώσει π.χ ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ θα γίνει αύριο το πρωί.'' Αν έχει ήδη σοβαρές προτάσεις από ενδιαφερόμενους επενδυτές, (για τον ΟΣΕ ή για οποιονδήποτε άλλον προς αποκρατικοποίηση τομέα), υπό συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ και λεπτομερειακής ενημέρωσης την οποία υποχρεούται να μας παρέχει, ας προχωρήσει. Γιατί όχι; Με προσοχή, σεβασμό, κοινωνική ευαισθησία και ισχυρή προστατευτική διάθεση, σαν να διαχειρίζονται-υπερασπίζονται οι κυβερνώντες ιδιωτικοποιώντας την δημόσια περιουσία, τα ίδια τα συμφέροντα των παιδιών τους. Σαν να μην μου τα λέτε όμως καλά Κυριακάτικα πρωϊ-πρωϊ.... Δεν ξεκινάμε από εδώ καλύτερα '' η χώρα χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα απαρτίζεται από περισσότερο ανταγωνισμό, ευελιξία και κινητικότητα, αλλά συγχρόνως από ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο κοινωνικό κράτος.'' Γιατί αν έγιναν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ειπώθηκαν τόσα όμορφα λόγια, υπερηφανευθήκαμε, στοχεύσαμε σε τόσο υψηλούς και τόσο ευγενείς στόχους για να φτάσουμε ακόμη μιά φορά να ΄΄χωράμε΄΄ στο ...εξευτελιστικό δίλημμα (Παπαδήμου) : '' ... καιγόμαστε στην κυριολεξία να δείξουμε έργο, έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες να μας δώσουν την επόμενη δόση οι εταίροι μας ..'', ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε.....

 4. anagnostopoulos panagiotis avatar
  anagnostopoulos panagiotis 08/07/2012 09:33:53

  Πάρα πολύ καλός τίτλος. Η κυβέρνηση θέλει, αλλά αν επιμένει στο δόγμα της λιτότητας (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2642.aspx#.T_kmEJHcTRQ ) αυτός ο υπουργός οικονομικών που διάλεξε, αν τον διάλεξε μόνη της, δεν θα μπορέσει και η πατρίδα μας δεν θα έχει μέλλον.

 5. Γραβατοφορος avatar
  Γραβατοφορος 08/07/2012 09:53:45

  ”Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση εξετάζει, στο πλαίσιο της τόνωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντας, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας του ΤΑΙΠΕΔ να δέχεται και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως τίμημα για τις αποκρατικοποιήσεις.”

  Δεν ειναι καθόλου χαζός........

  Χαζούς μας περνά εμάς ολους τους Ελληνες........

  Θα πουλήσει οτι απεμεινε στη Χώρα μας σε εξευτελιστικές τιμές, αλλα αυτο που θα εισπραξει θα ειναι 20% της ονομαστικής αξιας , που με τη σειρα του και αυτο (ΟΕΔ)δεν θα εξαργυρωνονται πουθενα.....

  Ελεος ρε παιδιά ειπαμε να πουλήσουμε........αλλα ειναι ντροπη μας με αυτό τον τρόπο...

  • Διευκρίνιση avatar
   Διευκρίνιση @ Γραβατοφορος 08/07/2012 11:51:26

   Δε νομίζω ότι εννοεί αυτό.
   Με τη διατύπωση "θα δέχεται ΟΕΔ" έχει προφανώς στο νου του το εξής:
   Πωλείται λ.χ. ο ΟΣΕ με τίμημα 1 δις. Ως τίμημα λαμβάνει ΟΕΔ τρέχουσας αξίας 1 δις, αλλά ονομαστικής 4 (αφού τα ΟΕΔ διαπραγματεύονται στο 25% της αξίας τους). Μόλις τα πάρει, τα ακυρώνει (αφού δανειστής και οφειλέτης είναι το ίδιο πρόσωπο).
   Με τη λογική αυτή μειώνει τετραπλάσιο χρέος. Μειονέκτημα είναι ότι δεν θα έχει το τίμημα σε ρευστό για άλλες χρήσεις (λ.χ. αύξηση συντάξεων), αλλά, αν δεν κάνω λάθος, έχει συμφωνηθεί ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα μειώνουν μόνο το χρέος και δεν θα καλύπτουν ελλείμματα.

 6. stathis08 avatar
  stathis08 08/07/2012 10:35:41

  Μπορεί κάποιος να μου πει παραδείγματα στην Ελλάδα όπου οι αποκρατικοποιήσεις έφεραν σαν αποτέλεσμα ανάπτυξη και ανταγωνιστότητα;
  Αυτοί που πρέπει να αποφασίσουν τί πρέπει να ιδιοτικοποιηθεί και τι όχι είναι ο ίδιος ο λαός.
  Θέλω δημόσια υγεία - λιμάνια - αεροδρόμια - μεταφορές; Ναι ή Όχι.

  ΔΕΚΟ . Αυτό το ΚΟ στο τέλος της λέξης τι σημαίνει. Μήπως κάτι για το κοινό καλό;
  Μία ιδιοτική επιχείρηση έχει έναν και μόνο σκοπό. ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
  Φαντάζεσται την ΔΕΗ και ΤΟΝ ΟΤΕ ιδιοτικές πριν από 30-40 χρόνια.
  Σε κανένα χωρίο με λίγους κατοίκους δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε ρεύμα ούτε τηλέφωνο.
  ΑΛΛΑ η αλήθεια είναι ότι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ άλλου είδους διαχείρηση. Όχι όμως πάντα ιδιοτική

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ stathis08 08/07/2012 10:59:30

   Tι είναι αυτά που λέτε ρε παιδιά;
   Γιατί δεν θα είχαν τηλέφωνο και φως,επειδή είναι λίγοι;Πελάτες θα ήταν και αυτοί για μια αιωνιότητα..Οποιο και να είναι το κόστος μερικών καλωδίων και μετασχηματιστών,ξέρεις τι θα πει πελάτης για μια ζωή;Ξέρεις τι θα πει μονοπώλιο;
   Και το ΚΟ στα αρχικά ψάξ'το στις υπερογκες και ψεύτικες υπερωρίες και στα ξενοδοχειακά πάρτυ των συνδικαλιστών που πληρωναμε εσύ και εγω.
   Πότε ενήργησε η ΔΕΗ για το κοινό καλό και όχι για το δικό της;

   • stathis08 avatar
    stathis08 @ Iωάννης34 08/07/2012 11:23:05

    ''ΑΛΛΑ η αλήθεια είναι ότι ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ άλλου είδους διαχείρηση. Όχι όμως πάντα ιδιοτική''

   • BLACKQUEEN avatar
    BLACKQUEEN @ Iωάννης34 08/07/2012 11:57:21

    ......Δυστυχώς αληθινά.

   • Πεπόνης avatar
    Πεπόνης @ Iωάννης34 08/07/2012 12:19:52

    Μπορείς εσύ με "μερικά καλώδια και μετασχηματιστές" να φέρεις ρεύμα στα Ζαγόρια και να το συντηρήσεις κιόλας;

    Έχεις πάει να δεις ότι ούτε τα κατσίκια δεν ανεβαίνουν εκεί;

    Πες μου και το άλλο: Γιατί δεν διώχνουν τα λαμόγια από το δημόσιο; Γιατί δεν το κάνουν; Τόσο δύσκολο είναι πια;

    • Iωάννης34 avatar
     Iωάννης34 @ Πεπόνης 08/07/2012 14:17:52

     Nαι,μπορώ.Αν έχω να κερδίσω ως επιχειρηματίας μπορώ τα πάντα.Μην ξεχνάτε οτι στον ιδιωτικό τομέα,όλα στο κέρδος μεταφράζονται.
     Και για τα λαμόγια του Δημοσίου,μην το λές σε εμένα.Είμαι υπέρ των απολύσεων σε όλα μου τα σχόλια εδώ και καιρό

     • Πεπόνης avatar
      Πεπόνης @ Iωάννης34 08/07/2012 16:48:52

      Τα καλώδια και μόνο θα σου κοστίζουν περισσότερο από όσο θα εισπράτεις.

      Έχεις υπόψιν σου για ποιον λόγο μιλάνε για "φιλέτα" και εξυπακούεται ότι υπάρχουν και κόκκαλα που, βεβαίως, πετάνε στον τενεκέ;

 7. ΤΣΕ avatar
  ΤΣΕ 08/07/2012 10:40:31

  Τα πραγματα ειναι απλα. Ο Σαμαρας πρεπει να ξεκαθαρησει το ιδεολογικο του στιγμα.Εκφραζει τον Ριζοσπαστικο Φιλελευθερισμο του Κωνσταντινου Καραμανλη η τον ακραιο Νεοφιλελευθερισμο που εκφραζει η Τροικα και το Μνημονιο? Οτι και αν πιστευει πρεπει να το εφαρμοσει χωρις "τσιριτσαντζουλες". Συνηθως οι ανθρωποι δινουν τον καλυτερο εαυτο τους σε αυτο που πιστευουν και οχι σε αυτο που τους επιβαλουν να κανουν.

 8. BLACKQUEEN avatar
  BLACKQUEEN 08/07/2012 10:52:44

  .....Aν όμως ...επιλέξει να... ''εκφράσει τον ακραίο Νεοφιλελευθερισμό που εκφράζει η Τρόικα και το Μνημόνιο'' (που εγώ δεν το πιστεύω, γιατί καθόλου δεν του πάει), μήπως σε ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΟ χρονικό διάστημα θα γίνει ατυχές παρελθόν αφού θα έχει καταλήξει ολομόναχος, αγκαλιά με τους παρελθόντες υπέρμαχους της προδοσίας, στο ερειπωμένο .....εικονοστάσι της Ιστορίας;;;; Δεν παίζει το σενάριο....

 9. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 08/07/2012 11:02:01

  Αϊντε να αλλάξουμε σε ένα μήνα όσα δεν άλλαξε κανείς σε 30 χρόνια.Επιμένω οτι πρέπει να παρουσιαστεί στην Τρόικα η εναλλακτική Τσίπρα.Οπως έκανε ο Μόντι.Αν δεν θέλουν Σαμαρά ας τα βγάλουν πέρα με τον μικρό.

 10. Κβάντα avatar
  Κβάντα 08/07/2012 11:10:16

  "...έτσι ώστε να έχουμε ελπίδες να μας δώσουν την επόμενη δόση οι εταίροι μας και να μην αποτελέσει ο Αύγουστος τον εφιαλτικότερο μήνα όλων των τελευταίων χρόνων. "
  Μου θυμίζει κάτι από το πρόσφατο παρελθόν.
  Λες; Οψόμεθα!

 11. xp avatar
  xp 08/07/2012 11:46:10

  Το δύσκολο είναι να βάλεις μπροστά την οικονομία.Εντός ευρώ με ευρωπαικά κονδύλια.Με δραχμή από τον Χολαργό.Πρέπει η οικονομία να ξαναξεκινήσει και αυτό δεν το κάνει ποτέ νορμαλ ιδιώτης ,φοβάται μην χάσει τα λεφτά του. Οταν η οικονομία πάρει μπρός μειώνεις το κράτος και ιδιωτικοποιείς ,χωρίς να φοβάσαι την ύφεση.Επαννεκίνηση με ιδωτικοποιήσεις δεν ξέρω αν έγινε πουθενά.Ας μας διαφωτίσει κάποιος...

  • Πεπόνης avatar
   Πεπόνης @ xp 08/07/2012 12:14:35

   Οι ιδιωτικοποιήσεις σε περίοδο κρίσης είναι σαν τον άνεργο που αντί να ψάχνει για δουλειά, με στόχο να δουλεψει όσο πιο σκληρά γίνεται σε μια και δύο και τρεις δουλειές και να κάνει οικονομίες περιορίζοντας τα έξοδα στα απαραίτητα, αυτός αποφασίζει να πουλήσει στο 1/10 της αξίας τους τα μαυρισμένα από την εγκατάλειψη ασημικά για να μπορεί να συνεχίζει την σπατάλη και το καθησιό. 'Οσο για την ερώτηση "η επαννεκίνηση με ιδωτικοποιήσεις πέτυχε πουθενά;" - σε αυτό δεν απαντάει κανείς! Είναι να τρελλαίνεσαι, κανείς δεν απαντάει.

   Αν υπήρχαν επιτυχείς αποκρατικοποιήσεις, δεν θα τις έδειχναν συνέχεια;

   Φυσικά και δεν μιλάω για την αναξιοποίητη περιουσία του δημοσίου, αλλά για τα λεγόμενα "φιλετα" - που θα αποδειχτύν φιλέτα μόνο για τον ιδιώτη αγοραστή και μεγάλη χασούρα για τον πολίτη και την Ελλάδα γενικότερα.

 12. abc avatar
  abc 08/07/2012 11:58:59

  Αγαπητέ Ανδρέα,
  Επειδή αυτά τα "χαζά" κρύβουν κατά κανόνα τις γερές "μάσες", έχεις δίκιο αγαπητέ Ανδρέα να είσαι καχύποπτος απέναντι στην διακυβέρνηση Σαμαρά. Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ο κ. Νομικός πχ. τα αγοράζει στο 20-25% της αξίας τους και τα καταστρέφει μειώνοντας το χρέος. Αν ο κ. Στουρνάρας εννοεί οτι θα τα δέχεται σε αυτή την τιμή και ούτε 1 ευρώ άνω του 25% και δεσμευτέι γι' αυτό στη βουλή, έχει καλώς.
  Αλλωστε αν μιλάμε γι 'αυτή την τιμή, τιμή ελεύθερης αγοράς,δεν έχει νόημα να αναφερθεί στο νόμο. Ο ενδιαφερόμενος τα πουλάει στον κ. Νομικό και την εταιρεία του πχ. και δίνει μετρητά στο Κράτος...
  Αλλοιώς ο Σαμαράς ξεκινάει τηνβ κυβέρνησή του με ένα ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ εφάμιλλο αυτού του Ακη με τα υποβρύχια...

 13. abc avatar
  abc 08/07/2012 12:08:56

  Εν πάσει περιπτώσει, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε,
  Γιατί όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ που μας υποσχέθηκε "Να τους πεθάνει στη ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ" θα έχει εδώ πεδίο δόξης λαμπρό να μας αποδείξει οτι είναι άξιος και να το κάνει. Κάθε σκάνδαλο (όπως πχ. Βερνίκος) που θα αποκαλύπτει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ευγενέστατο μάλιστα τρόπο, θα του δίνει και 5 μονάδες μπροστά...
  Δεν αρκεί πλέον η κυβέρνηση να εξαγγέλει Εθνικά ωφέλιμες ενέργειες. Θα πρέπει να το αποδεικνύει και στην πράξη. Μου φαίνεται οτι αυτή ήταν η πιο σοφή ψήφος του Ελληνικού λαού...Αν η κυβέρνηση κάνει άλλα 3-4 σκάνδαλα έστω και "κατά λάθος", τον Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 45%...
  Πολύ σωστά ο Σαμαράς σύστησε ΠΡΟΣΟΧΗ. Αρκεί να μην πέσει στο άλλο άκρο και απο την πολλή προσοχή να μην κ'ανει τίποτε...

 14. Β.Κ.Σ. avatar
  Β.Κ.Σ. 08/07/2012 12:51:36

  Άκουσα πριν από λίγο τον αναπληρωτή υπουργό κο Τζαβάρα να μιλάει για τον εξορθολογισμό του κόστους και στον πολιτισμό με δράσεις εμπνευσμένες, όπως είναι οι εθελοντές. Επειδή ήμουνα κριτική στην επιλογή του οφείλω να εκφράσω δημοσίως ένα εύγε και να μοιρασθώ μαζί σας μία πρόβλεψη. Ίσως ο κος Τζαβάρας με το όραμα που κομίζει να αποδειχθεί ο πλέον πετυχημένος υπουργός με αρμοδιότητα σε θέματα πολιτισμού, πετυχημένος για τα συμφέροντα του λαού και όχι της νομενκλατούρας, εδώ και 35 χρόνια!!!

 15. Karenin avatar
  Karenin 08/07/2012 12:57:46

  Αν συνοψίσουμε τις προγραμματικές η ουσία που μένει είναι,
  1. Ολο οι ψηφισμένοι νόμοι για φόρους, χαράτσια, μειώσεις παραμένουν ως έχουν, αλλα θα διευκολυνθούμε με δόσεις...
  2. Η περιβόητη ανάπτυξη θα επιτευχθεί μέσω εκποίησης δημόσιας περιουσίας....
  3. Επαναδιαπραγμάτευση για θέματα που ο λαός λέει, χέστηκε η φοράδα στο αλώνι.
  4. Συνέχιση της ψοφοδεούς πολιτικής απέναντι στους εταίρους, με κυρίαρχη ιδεολογία, μένουμε καλά παιδιά μέχρι ο μπάρμπας στις Βρυξέλες πιάσει το λότο και μας θυμηθεί στην μοιρασιά.
  Συμπέρασμα, αυτή την πολιτική φθάνει και ο Καμένος να την αντιπολιτευθεί. Ο Σύριζα περισεύει.

 16. ΦΑΝΤΑΣΜΑ avatar
  ΦΑΝΤΑΣΜΑ 08/07/2012 13:14:17

  ΕΙΜΑΙ Καχύποπτος ΚΑΙ Επιφυλακτικός
  Λίγο το σχέδιο "Αρχιμήδης" της ΚΑΠΑ – ΜΚΟ . των Στουρνάρα-Μάνος (ζήτησαν να αναλάβουν αυτοί την πώληση των δημοσίων ακινήτων και ειχαν παρουσιάσει το σχέδιο Οκτώβριο 2011 σε Βενιζέλο-Σαμαρά – τρόικα )
  Λίγο ότι Οι ΜΚΟ τόσο στη χώρα αλλά και διεθνώς είναι διαφθορεία που κρύβονται επιχειρηματικές δραστηριότητες όπου αποκομίζονται ιδιωτικά ωφέλη με δημόσια χρήματα.
  Και επειδή έχω μια υπόνοια* , ότι έχουν φροντίσει πριν την ψήφο μου , …… φοβάμαι οτι το τέλος θα είναι μια τρύπα στο νερό , και ίσως έχω χάσει και κάποιες ατμομηχανές για πάρουν μπροστά στα δύσκολα (ΑΝΑΠΟΦΕΚΤΟ ) , όπως έκανε ο Καραμανλής το 55 !!!
  Η ελπίδα ειναι μόνο εντός χώρας , το τι κάνουμε εμείς ? ποσο αλλάζουμε εμείς απο το να περιμένουμε να αλλάξει ο άλλος !!
  Θέλει ομοψυχία , αλληλεγγύη , και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

 17. No Way avatar
  No Way 08/07/2012 16:35:40

  Γιατί δεν θα είχαν τηλέφωνο και φως,επειδή είναι λίγοι;Πελάτες θα ήταν και αυτοί για μια αιωνιότητα..Οποιο και να είναι το κόστος μερικών καλωδίων και μετασχηματιστών,ξέρεις τι θα πει πελάτης για μια ζωή;Ξέρεις τι θα πει μονοπώλιο;
  Και το ΚΟ στα αρχικά ψάξ’το στις υπερογκες και ψεύτικες υπερωρίες και στα ξενοδοχειακά πάρτυ των συνδικαλιστών που πληρωναμε εσύ και εγω.
  Πότε ενήργησε η ΔΕΗ για το κοινό καλό και όχι για το δικό της;


  Για ονομασε μου ΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ που εχει στησει ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ και παρεχει στους καταναλωτες φτηνο ρευμα , νερο , τα τελευταια 50 χρονια?

  Περι ΔΕΗ http://www.econews.gr/2012/01/03/dei-oikiaka-timologia/

  Οι κρατικες επιχειρησεις φτιαχθηκαν με τα λεφτα του Ελληνικου Λαου για να προσφερουν ΦΤΗΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ και οχι να ξεπουλιωνται στο καθε τυχαρπαστο και ασχετο λαμογιο που θελει να κερδοσκοπησει

  Τι σημαινει μονοπωλιο?

  Ελευθερη αγορα εχουμε , ας δωσουν οι ιδιωτες ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ , να φτιαξουν εταιριες σαν την ΔΕΗ , να ριξουν τις τιμες και να τις ανταγωνιστουν επι οσοις οροις, τους εμποδιζει κανενας?
  Ας παρουν και επιδοτηση ακομα

  Οταν το μονοπωλιο τροφιμων , πετρελαιων το εχουν οι βαρδινογιανιδες , η τα καρτελ των πολυεθνικων τους λεει κανεις να τα ξεπουλησουν στο κρατος , η σε αλλους?
  Γαιτι οτι αφορα τους ιδωτες να ειναι στο απυροβλητο και οτι το κρατος να πηγαινει στην πυρα κατευθειαν?

  Τα επιχειρηματα σας μπαζουν σαν σπασμενη μπαλκονοπορτα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.