#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/11/2013 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση βλέπει τι γίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ;Αν μπορεί κάποιος να βρει μία ιδιωτική εταιρεία η οποία μέσα στο 2013, όπου κατέρρευσαν τα πάντα, αύξησε κατά 68% τις δαπάνες μισθοδοσίας θα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ. Καμιά δεν το έκανε, ακόμη και όσες ήταν κερδοφόρες. Μειώσεις προσωπικού, ψαλίδι στους μισθούς, εθελούσια έξοδος, ήταν σε πρώτο πλάνο.

Υπάρχει, όμως, ένας κρατικός φορέας που έκανε κι αυτό το ρεκόρ. Δεν είναι άλλος από το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο αύξησα κατά 68% τις δαπάνες και λοιπά έξοδα προσωπικού και από 1,33 εκατ. ευρώ την προηγούμενη περίοδο πήγαν σε 2,24 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιουλίου 2012 - Ιουνίου 2013. Τα στοιχεία του τελευταίου απολογισμού δείχνουν ότι το μέσο ετήσιο κόστος για καθέναν από τους  εργαζομένους του ΤΑΙΠΕΔ φτάνει τα 75.000 ευρώ από περίπου 63.200 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή αυξήθηκαν κατά περίπου 20% σε μία περίοδο κατά την οποία το Ταμείο είχε ελάχιστα έσοδα. Έγιναν επίσης 9 προσλήψεις (από 21 σε 30 άτομα) ενώ οι αμοιβές του ΔΣ έφθασαν στην τελευταία χρήση τα 351.500 ευρώ, από 330.478 ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Οι ζημιές του ΤΑΙΠΕΔ έφθασαν τα 2 εκατ. ευρώ ενώ πρόσφατα προκήρυξε διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου που θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική, δηλαδή θα προωθεί το Ταμείο και το έργο του, το οποίο αν κρίνουμε από τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, είναι μηδαμινό.

Μπορεί δηλαδή ο ιδιωτικός τομέας, αλλά και μέρος του δημοσίου να περνά δύσκολες ώρες, ωστόσο, υπάρχουν και οι… φωτεινές εστίες. Εκεί όπου υπάρχουν λεφτά. Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών βλέπουν τι γίνεται στο ΤΑΙΠΕΔ;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mariana avatar
  Mariana 28/11/2013 12:31:44

  Ίσως να μη χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος. Μπορεί να υπάγεται απευθείας στο Βερολίνο και να επιβαρύνει το γερμανικό προϋπολογισμό. Το αυτό μπορεί να γίνει σύντομα και σε άλλα υπουργεία ή οργανισμούς του αμέσου ενδιαφέροντος της ΕΕ ή της Γερμανίας. Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενωμένες ιδιοκτησίες. Διότι αν το δεις κι αλλιώς, όταν διαβάζεις μια ταμπελίτσα σε ένα κτίριο ας πούμε που λέει ότι χρηματοδοτήθηκε κατά 75% από την ΕΕ και 25% από εθνικούς πόρους, ποιός μπορεί να βγει και να πει "είναι δικό μου" και να τον πιστέψουν? Ο έχων το 75 % ή αυτός με το 25% ?

  • Magganas avatar
   Magganas @ Mariana 28/11/2013 12:59:35

   Ας μην είχαμε ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους να πληρώνουμε (ενώ μας χρειάζονται το πολύ 350.000), ας μην είχαμε φοροδιαφυγή 60%-100%, ας μην βγάζαμε κόσμο στη σύνταξη από τα 45, ας απελευθερώναμε επιτέλους τα κλειστά επαγγέλματα που είναι κατάλοιπο κομμουνιστικών χωρών, ας κάναμε καμιά αποκρατικοποίηση ζημιογόνων ΔΕΚΟ που είναι τσιφλίκι των συνδικάτων...
   ΔΕΝ θα είχαμε ανάγκη καμία Γερμανία μετά φίλτατη.

   Όσο πάμε εκεί επαίτες να μας δανείζουν για να πληρώνουμε και να ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ τα κακώς κείμενα στην πατρίδα μας, έτσι θα μας φέρονται οι Γερμανοί...
   Σήμερα οι Γερμανοί, αύριο οι Αμερικάνοι, μεθαύριο οι Ρώσοι και ου το κάθε εξής...

   Οι Γερμανοί πολίτες αγαπητή Μαριάννα, εργάζονται ανεξαιρέτως (δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) εως τα 65/67 για να συνταξιοδοτηθούν.
   Τι φταίνε αυτοί εάν από το 1981 και μετά ο κάθε βουλευτής στην Ελλάδα έβαζε και από 250 άτομα στο δημόσιο;;;

   • Eva avatar
    Eva @ Magganas 28/11/2013 16:10:49

    250 άτομα συν το μισό χωριό τους.
    Οι οποίοι αφού τρουπώσουν στο δημόσιο, αρχίζουν να εκβιάζουν για περισσότερα φράγκα (το ιερόν δικαίωμα της απεργίας-5.280 κλαδικές απεργίες 1979 με 2010) και όταν τα πάρουν ψηφίζουν άλλους μετά (όπως έχω ξαναγράψει).

   • Mariana avatar
    Mariana @ Magganas 28/11/2013 18:56:54

    Μα γιατί δεν το μειώνουν? Ας το εξαφανίσει η κυβέρνηση αν εκεί είναι η λύση. Ας τα ιδιωτικοποιήσει όλα. Ίσως αποδειχτεί καλύτερο. Αν της επιτραπεί όμως. Διότι στην ΕΕ υπάρχει ένας ΟΟΣΑ που λέει επίσημα ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο είναι από τα μικρότερα των χωρών μελών της ΕΕ. Προφανώς αυτοί έχουν κάποια στάνταρ για το μέγεθος που πρέπει να έχει ο δημόσιος τομέας σε ένα κράτος που θέλει να είναι μέλος της Ευρώπης. Γι' αυτό και προσπαθούν να επιβάλλουν ένα μέσο όρο σε όλους. Άλλωστε το νέο Ευρωκράτος που δημιουργείται στην εποχή μας, θα πρέπει κάπως να διοικείται και να λειτουργεί. Ίσως με τα πρότυπα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Δε γνωρίζω. Σε λίγο όμως, όπως θα ξέρετε, δε θα έχουν καν εθνικό προϋπολογισμό οι χώρες μέλη. Θα είναι ευρωπαϊκός. Και ίσως οι ΔΥ να είναι "ευρωυπάλληλοι" και να αμοίβονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Απίθανο? Στο ίδιο κράτος δε θα ανήκουν όλοι? Ίσως να μπορούν και όλοι οι πολίτες της ΕΕ να διεκδικούν θέσεις εργασίας στο "δημόσιο" ας πούμε κάθε πρώην χώρας μέλους. Μπορεί αύριο να διδάσκουν τα παιδιά μας Ιταλοί δάσκαλοι. Στις εφορίες ίσως έχει Γερμανούς εφοριακούς. Και αυτοί θα αμοίβονται από τους φόρους που πληρώνει ο ιδιωτικός τομέας. Απίθανο? Σου λέει (η ΕΕ) εγώ τόσους θεωρώ ότι πρέπει να έχεις για να είσαι επαρχία του Ευρωκράτους. Όπως συμβαίνει σήμερα στις υπηρεσίες κάθε νομού της Ελλάδας. Τόσους στα σώματα ασφαλείας, τόσους στην εκπαίδευση, τόσους στις εφορίες κλπ. Πάνω-κάτω να είσαι στο μέσο όρο. Όπως σου λένε πόσα και τι θα παράγεις, με τις ποσοστώσεις. Από τη στιγμή που ελέγχουν τους προϋπολογισμούς, τους εγκρίνουν και η διαδικασία προχωράει, παει να πει πως έτσι θέλουν να είναι τα πράματα. Δε σ' αρέσει? Θέλεις να έχεις άλλα συστήματα? Φύγε τότε. Ανεξαρτητοποιήσου, ανέλαβε θαρραλέα τις ευθύνες σου, και κατάργησε και το δημόσιό σου, και τα σχολεία σου και τα νοσοκομεία σου και κάνε ότι θες. Γίνε Αφρική, γίνε ΗΠΑ, γίνε Ινδία, γίνε Αυστραλία, γίνε ό,τι θες.
    Αν εσείς, η κυβέρνηση ή ο λαός, πιστεύει ότι πρέπει να κάνει το ένα ή το άλλο ή αυτό που γουστάρει τελοσπάντων δεν έχει παρά να κόψει τους δεσμούς με την ευρωπαϊκή ένωση και να κάνει το δικό του. Με δημόσιο, χωρίς δημόσιο, μεγάλο, μικρό, με δραχμή, με γρόσι, ό,τι θεωρεί σωστό για τον εαυτό του και το μέλλον του. Μη γκρινιάζετε λοιπόν για ό,τι συμβαίνει και ό,τι συνέβη τα τελευταία 30 χρόνια σε αυτή τη χώρα, αλλά και για ό,τι θα συμβεί στο μέλλον- κυρίως αυτό, διότι γίνεται μέσα στην ΕΕ, με τις ευλογίες της και υπό τις οδηγίες της, τη χρηματοδότησή της και τον έλεγχό της. Αυτή δεν είναι η επιλογή μας? Και μη νομίζετε πως τους έχουμε ξεγελάσει ποτέ. Ποιοί νομίζετε πως είμαστε?

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Mariana 28/11/2013 16:25:10

   Από τον ελληνικό προϋπολογισμό χρηματοδοτείται, δυστυχώς.
   Για την ακρίβεια όλα τα έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι δικά μας έξοδα και όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι δικά τους έσοδα.

   Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν μία φόρμουλα που έπρεπε να γίνει γιατί ένας κεντρικός φορέας αποκρατικοποιήσεων δεν είναι κακή ιδέα, να έχουμε συγκεντρωμένη οργάνωση, τεχνογνωσία, να μη χαθεί η μπάλα με τα έσοδα, κλπ.

   Όμως κάτι πήγε πολύ στραβά, στο όλο στήσιμο. Δεν μπορεί να μην έχεις κάνει ποτέ σου αποκρατικοποίηση και να κάνεις τον -καλοπληρωμένο- ειδικό (και δεν εννοούμε την τραπεζική/λογιστική εγγραφή!), δεν μπορεί να μην έχεις καμία ιδέα για το αντικείμενο που αποκρατικοποιείς, δεν μπορεί να μην λαμβάνεις έστω υπόψη τον αρμόδιο φορέα που είχε ως τώρα το αντικείμενο και αυτόν που θα διαχειριστεί τις επιπτώσεις όταν το ΤΑΙΠΕΔ αποκρατικοποιήσει όποιο κομμάτι του γυαλίσει, εκτιμήσει, σόρρυ (αν τα καταφέρει δηλαδή). Και που στο κάτω-κάτω η διοίκηση του φορέα κυβερνητική θα είναι, δεν μιλάει κανένα ΠΑΜΕ.
   Όμως εκεί είναι και άσχετοι και αλαζόνες... Γενικά μια ωραία ατμόσφαιρα. Αλλά να, πέφτει ο μισθός μια χαρά, δεν θα σκάσουν κιόλας.

 2. occultist avatar
  occultist 28/11/2013 13:18:20

  Δεν 'εχει σημασία. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και θα τα πάρουν από τα συνήθει υποζύγια. Σε συγγενικό μου πρόσωπο έκαναν κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών, έβγαλαν ένταλμα συλλήψεως και έστειλαν και κλητήρα για να βγάλουν το σπίτι του στο σφυρί για το ιλιγγιώδες ποσό των 0.004 ευρώ (τεσσερα λεπτά). Αποτέλεσμα. Για την ανάκληση των ανωτέρω μετά την πληρωμή του χρέους ( που προκάλεσε κύματα γέλωτος στο προσωπικό της τράπεζας) άλλα 250 ευρώ ως έξοδα Ε.Δ.Ε (Εξοδα Διοικητικής Εκτέλεσης).
  Θα πέσει ψαλλίδι στο σχόλιο Factox????

 3. Jim Bim avatar
  Jim Bim 28/11/2013 14:59:55

  Επεσε πολύ δουλειά και πήραν κόσμο .... πουλάνε τα ακίνητα στις τράπεζες ... από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΤΧΣ .... επενδύσεις και χρήμα στην αγορά, με λογιστικές εγγραφές .

  • Αντίθεσις avatar
   Αντίθεσις @ Jim Bim 28/11/2013 18:08:00

   Αυτή ήταν μόνο κατ' ευφημισμόν αποκρατικοποίηση (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. -> Τ.Χ.Σ.), απλώς από το ένα ταμείο (Α.Ι.ΠΕ.Δ.) πήγαν στο άλλο (Χ.Σ.). Στην πραγματικότητα ήταν αγορά ομολόγων τού ελληνικού δημοσίου από τράπεζα με εξασφάλιση τα "πωλούμενα" ακίνητα.

   Και μια απορία: για ποιον ακριβώς λόγο οι εργαζόμενοί του (πλην μελών Δ.Σ.) δεν αμοίβοναι βάσει του ενιαίου μισθολογίου; Δηλαδή η γραμματεύς τού Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. γράφει κείμενα γρηγορότερα από μία συνάδελφό της του υπουργείου υγείας; Σε αντιδιαστολή, διαβάστε κάποια προκύρηξη π.χ. για θέσεις ερευνητικού κέντρου ή περιφερειακής υπηρεσίας της Ε.Ε. και θα δείτε απευθείας παραπομπή στις αντίστοιχες ενιαίες μισθολογικές κλίμακες, αναλόγως ζητουμένων προσόντων και καθηκόντων θέσης. Εμείς εδώ βέβαια έχουμε παράδοση στα τσιφλίκια...

   Δυστυχώς όλα αυτά φανερώνουν την υποκρισία (διάσταση λόγων και έργων) των πολιτικών μας και κάνουν τα γραφόμενα τού κ. Κρανιδιώτη περί του ύδατος της Γεδρωσίας να μοιάζουν με ρομαντικές ουτοπίες.

 4. Μαρίνα avatar
  Μαρίνα 28/11/2013 17:21:36

  Μιας και ο λόγος περί ΤΑΙΠΕΔ, ας πω και γω μια μικρή ιστορία:

  Για να βρει ρευστό το κράτος (ή οι δανειστές του) αποφάσισε να πουλήσει μερικά ακίνητά του και μετά να τα ενοικιάζει από τον νέο ιδιοκτήτη τους. Μερικά από τα κτίρια αυτά (28 τον αριθμό) έγιναν πακέτο προς πώληση που περιλάμβανε εφορίες, τα κτίρια της ασφάλειας στη Λ. Κατεχάκη και στη Λ.Αλεξάνδρας και άλλα σε διάφορες περιοχές της Αττικής και σε άλλες πόλεις της επαρχίας. Ως εδώ όλα καλά.

  Επειδή ο νόμος λέει ότι για την σύναψη συμβολαίου πώλησης ή ενοικίασης απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ), το ΤΑΙΠΕΔ έκανε διαγωνισμό για να προσλάβει συνεργάτη μηχανικό με τις κατάλληλες γνώσεις και την κατάλληλη πιστοποίηση για να παράγει το συγκεκριμένο έργο. Είτε επειδή οι αποδοχές δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές, είτε επειδή οι όροι της σύμβασης δεν ήταν αρεστοί, ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος. Στην συνέχεια και προκειμένου να προχωρήσουν οι πωλήσεις των 28 κτιρίων, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε διαγωνισμό για την αγορά της συγκεκριμένης υπηρεσίας (έκδοση ΠΕΑ) με προϋπολογισμό 160.000 ευρώ.

  Κι εδώ αρχίζουν τα ευτράπελα. Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε τέλη Αυγούστου με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών 12/9/2013 και χρόνο εκτέλεσης του έργου 2 μήνες.

  Οι όροι του διαγωνισμού ήταν γραμμένοι επιεικώς στο γόνατο, αφού δεν καθορίζονταν α) ο τρόπος και ο χρόνος πληρωμής, β) η διάρκεια της προβλεπόμενης από την προκύρηξη ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης που έπρεπε να αγοράσει ο συμμετέχων στο διαγωνισμό, γ) το περιεχόμενο του φακέλλου με τα σχέδια και λοιπά έγγραφα που θα δίνονταν στο μελετητικό γραφείο, δ) αν τα προς επιθεώρηση κτίρια είχαν πολεοδομικές παραβάσεις (που όντως έχουν) και αν έχει γίνει τακτοποίηση αυτών (που δεν έχει γίνει), ώστε τα εκδιδόμενα πιστοποιητικά να είναι ακριβή και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (ως προς το εμβαδόν, τον όγκο και τις ενεργειακές τους απαιτήσεις και απώλειες).

  Οι ενδιαφερόμενοι βομβάρδισαν λοιπόν το ΤΑΙΠΕΔ με σχετικές ερωτήσεις, τις οποίες τελικώς εδέησε να απαντήσει μερικώς στις 9/9/2013 (τρεις μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας). Η απάντησή του δείχνει το μέγεθος της τσαπατσουλιάς και της προχειρότητας της δουλειάς του. Χαρείτε δείγμα δουλειάς μεσίτη (ΤΑΙΠΕΔ) που προσπαθεί να πουλήσει ακίνητα, από τις επίσημες απαντήσεις τους, όπως δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα τους:

  Ερώτηση 5. Θα διατεθούν σχέδια των παραπάνω ακινήτων για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις;

  Απάντηση: Υπάρχουν πρόσφατα τοπογραφικά για όλα τα κτίρια.

  Ερώτηση 17. Δεν αναφέρεται τρόπος πληρωμής, γνωρίζετε πως θα γίνει και ποια διαδικασία θα υπάρχει για να γίνονται οι πληρωμές;

  Θα υπάρξει μια προκαταβολή και στην συνέχεια εξόφληση με την ολοκλήρωση των πιστοποιητικών.

  (Η παραπάνω απάντηση πρέπει να αποτελεί μνημείο σαφήνειας διαγωνισμού του ελληνικού δημοσίου!!)

  Εν ολίγοις, δεν είχαν (ή δεν δήλωναν ρητά ότι θα διαθέσουν στον ανάδοχο) ηλεκτρονικά σχέδια κατόψεων για τα κτίρια που πουλάνε, παρά μόνον τοπογραφικά! Άρα, όποιος έπαιρνε τη δουλειά έπρεπε να παράγει τις κατόψεις μόνος του. Ήθελαν δηλαδή αποτύπωση 28 κτιρίων σε 2 μήνες και έκδοση ΠΕΑ; Μήπως είναι αφελείς οι τύποι;

  Για την ιστορία τα ακίνητα τα αγόρασε η Eurobank ακίνητα.

  Η μικρή παραπάνω ιστορία δείχνει τρία πράγματα:

  α) ερασιτεχνισμό (προκήρυξη έργου συνταγμένη προφανώς από άσχετη με τεχνικά θέματα γραμματέα, με ασαφές το αντικείμενο, τα διατιθέμενα βοηθήματα και τον τρόπο/χρόνο πληρωμής)

  β) υπερβολική βιασύνη για πώληση με ανεπαρκή στοιχεία ακινήτων με νομικά ή πολεοδομικά προβλήματα (με προφανές αποτέλεσμα στο εισπραττόμενο τίμημα)

  γ) θεσμική αδιαφορία για τη νομιμότητα. Προσέξτε το παράδοξο: όσο το κράτος ήταν ιδιοκτήτης των παραπάνω ακινήτων, οι πολεοδομικές παραβάσεις τους μπορούν να αγνοηθούν. Μετά την πώληση όμως, ο νέος ιδιοκτήτης (θυγατρική της Eurobank) ΔΕΝ μπορεί να ενοικιάζει στο δημόσιο (και το δημόσιο δεν μπορεί να παραλαμβάνει) ακίνητα με μη τακτοποιημένες πολεοδομικές παραβάσεις και με ΠΕΑ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικόητα. Και όμως το ίδιο το κράτος, εγγυητής της νομιμότητας κατά τ' άλλα, αυτό ακριβώς έκανε. Έκλεισε τα μάτια και αποδέχθηκε την παρανομία. Το κράτος δηλαδή υπέγραψε συμβόλαιο πώλησης χωρίς (ή με αναληθή) βεβαίωση μηχανικού, ότι το πωλούμενο ακίνητο έχει ανεγερθεί με νόμιμη πολεοδομική άδεια και οι τυχόν υπερβάσεις έχουν τακτοποιηθεί με τον 4014/2013 ή τον διάδοχό του (αφού ο 4014 κρίθηκε αντισυνταγματικός).

  Παρόμοια προβλήματα και παρατυπίες ακούω ότι έχουν και άλλα προς πώληση ακίνητα. Δυστυχώς έτσι δεν πάμε καθόλου καλά (και οι ελάχιστες ως ανύπαρκτες προσφορές αγοράς τους μάλλον το αποδεικνύουν). Το να πουλάει το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και ως μόνος αγοραστής να εμφανίζεται θυγατρική τράπεζας με προβλήματα ρευστότητας, την οποία το δημόσιο έχει δανείσει δις για να μην καταρρεύσει και άρα είναι μεγαλομέτοχός της (ΤΧΣ), είναι σαν να βγάζουμε χρήματα από την μια τσέπη και να τα βάζουμε στην άλλη. Καλώς ήρθε η ανάπτυξη λοιπόν, ή απλώς κοροϊδευόμαστε;

 5. KOSTAS avatar
  KOSTAS 29/11/2013 14:37:46

  Άλλο είναι το πρόβλημα. : Μεσοσταθμικά , αποζημιώνονται περισσότερο από τους Βουλευτές (φανταστείτε οι υψηλά ιστάμενοι) . Ταυτόχρονα , ισχύει το εννιαίο μισθολόγιο . Το επόμενο πρόβλημα - ερώτηση είναι : τους φτάνουν ,ή και αυτοί κάνουν το σκατό τους παξιμάδι ;

  Τώρα , να σου πω ότι ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ , δεν θέλω να έρθω σε σύγκρουση μαζί σου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.