Η κυβέρνηση αποχαιρετά την τρόικα
09/02/2014 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση αποχαιρετά την τρόικα

Η κυβέρνηση, μέσω του Στουρνάρα, κουνάει μαντίλι στην τρόικα

Πάει τρελάθηκε και ο Στουρνάρας, μαζί και όλη η κυβέρνηση; Βρίζει την τρόικα; Είπε ότι δεν ξέρουν τι τους γίνεται; Ότι αν τους άκουγαν τον περασμένο Σεπτέμβρη θα είχαμε καταστραφεί;

Είπε ότι του έδωσε ο Τόμσεν ένα χαρτί με μέτρα 3 δις ευρώ κι αυτός ούτε καν το κοίταξε; Τους είπε ότι έπεσαν έξω στους υπολογισμούς τους;

Λέτε για όλα αυτά να μην έρχονται οι τροικανοί να διαπραγματευτούν; Να έχουν θιγεί από την κυβέρνηση που τους έχει γραμμένους;

Θα πουν οι κακεντρεχείς ότι και ο Στουρνάρας και όλοι οι άλλοι στην κυβέρνηση έγιναν ξαφνικά αντιμνημονιακοί αλλά δεν είναι έτσι. Δεν είναι καθόλου τυχαία η επίθεση του υπουργού Οικονομικών στους τροικανούς και σίγουρα γίνεται εκ του ασφαλούς. Όχι όπως τότε που τους έδιωχνε ο Βενιζέλος και μετά ικέτευε να τους ξαναφέρει πίσω.

Η ομιλία του κ. Στουρνάρα την Παρασκευή είχε βαθιά αντιτροικανά στοιχεία αλλά ήταν στοχευμένη και με συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν έγινε απλά για να γίνει και σίγουρα έγινε κατόπιν συνεννοήσεως με τον κ. Σαμαρά. Και φυσικά δεν έγινε γιατί έρχονται εκλογές, επομένως πρέπει τώρα η κυβέρνηση να το παίξει αντιμνημονιακή, για ψήφους αλλά ρισκάροντας το μέλλον της χώρας.

Το μήνυμα Στουρνάρα είναι ξεκάθαρο. Δεν έχουμε ανάγκη την τρόικα, έχουμε πετύχει πολλά και μάλιστα μόνοι μας, είμαστε σε καλό δρόμο, επομένως καιρός είναι να… ξεκουμπιστούν.

Η ομιλία του υπουργού απλά ανοίγει την πόρτα στην τρόικα να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να μην ξανάρθει. Ή τουλάχιστον να μας αφήσει στην ησυχία μας και να σταματήσει όλα αυτά τα πήγαινε – έλα που διέλυαν την οικονομία, προκαλούσαν κοινωνική οργή και φυσικά έκαναν άνω – κάτω την κυβέρνηση. Ακόμη κι αν πάρουμε άλλο δάνειο, ο συνεχής έλεγχος από αυτούς τους ανάλγητους γραφειοκράτες τελειώνει εδώ.

Τις επόμενες ημέρες που θα έρθει η τρόικα θα είναι πιθανότατα η τελευταία τους. Πρώτον γιατί το Μνημόνιο τελειώνει τον Απρίλιο και άλλο δεν θα υπάρξει. Και δεύτερον γιατί ο έλεγχος προόδου της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Από την άλλη ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση όλη φυσικά, μπορεί να μιλά εκ του ασφαλούς. Τα επιτεύγματα της οικονομίας μας είναι πολύ σπουδαία, όσο κι αν κάποιοι εγκάθετοι τα αμφισβητούν. Το πλεόνασμα είναι μεγάλο, ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες. Και είναι το εισιτήριο για τον τερματισμό των μνημονίων και της τρόικας. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι στις δανειακές συμβάσεις που υπογράψαμε οι δανειστές μας δεσμεύτηκαν με τις γνωστές ρήτρες ανάπτυξης. Να βοηθήσουν δηλαδή την Ελλάδα αναπτυξιακά αν αυτή τηρούσε όλες τις δεσμεύσεις της. Αν άφηνε πίσω της το κακό παρελθόν, αν ισοσκέλιζε τους προϋπολογισμούς της, αν εμφάνιζε πλεονάσματα. Ιδού λοιπόν κύριοι το πλεόνασμα. Κι όχι 100 και 200 εκατομμύρια αλλά πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση, μέσω του Στουρνάρα, κούνησε μαντίλι στην τρόικα κι αυτό φαίνεται ότι πονάει πολύ όσους έμαθαν να μας βλέπουν από κάτω, μέσα στη λάσπη και ταπεινωμένους. Γι’ αυτό και η πρόστυχη επίθεση του Γερμανού της Eurostat στον Σαμαρά που του είπε ότι δεν υπολογίζει σωστά. Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος κύριοι.

Όταν σε λίγο καιρό θα ανακοινωθεί το πλεόνασμα θα είναι η αρχή της εξόδου από τα μνημόνια. Όταν μέσα στην άνοιξη η Ελλάδα βγει στις αγορές για να δανειστεί έστω κι ένα μικρό ποσό η οικονομία θα μπει ξανά στο χάρτη των αγορών και θα έχει κάνει το δεύτερο βήμα της σωτηρίας της. Μια νέα δανειακή σύμβαση χωρίς εξοντωτικούς όρους θα είναι το οριστικό τέλος των μνημονίων και ένα νέο ξεκίνημα.

Κανείς δε λέει ότι θα γυρίσουμε ξαφνικά στο 2008, ούτε θα ξαναγίνουμε όπως παλιά. Όμως, τώρα υπάρχει η ελπίδα να γίνει κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας. Όμως αυτό προϋποθέτει ότι θα μας αφήσουν να κάνουμε τα βήματα αυτά. Να μη σκοτώσουν την ελπίδα που αρχίζει να αχνοφέγγει.

Πρέπει όλοι να το καταλάβουν. Ο ελληνικός λαός έκανε μεγάλες θυσίες. Άντεξε όσο κανένας άλλο λαός. Στήριξε μια κυβέρνηση σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και τελικά δεν κατέρρευσε. Δεν έγινε ούτε Αργεντινή, ούτε κάποια τριτοκοσμική χώρα των Βαλκανίων. Δεν είμαστε Βουλγαρία, Ρουμανία ή Βοσνία που καίνε το Προεδρικό Μέγαρο. Υποστήκαμε ταπεινώσεις όμως αντέχουμε και κάναμε το ακατόρθωτο, αν και χρειάζονται να γίνουν πολλά σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων. Ήρθε ο καιρός να δρέψουμε κάποιους καρπούς. Εξ’ ου και η επίθεση στην τρόικα. Κάτι σαν τελευταίο ταγκό με τον Τόμσεν.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 09/02/2014 09:55:34

  Το θέμα είναι ποιος θα υποδυθεί τον Marlon Brando και ποιος τη ... Maria Schneider.

  • ΙδεαλΗστής avatar
   ΙδεαλΗστής @ Γιάννης Κιαπέκος 09/02/2014 10:10:30

   χαχαχαχα. Κι εγώ μόλις το διάβασα, σκέφτηκα ποιός από τους δυό, άραγε θα κρατάει το βούτυρο ..... Αυτό είναι το ουσιώδες ερώτημα :-)

   • Μάτα Χάρι avatar
    Μάτα Χάρι @ ΙδεαλΗστής 09/02/2014 11:18:25

    Γιατί προβληματίζεστε αγαπητοί; Υπάρχει σαφέστατος προσδιορισμός του θηλυκού και του αρσενικού! Δε χωρά αμφιβολία επ΄αυτού ....

 2. daresome avatar
  daresome 09/02/2014 13:42:46

  Σωστά. Το μάδημα του ελληνικού λαού με τα εξοντωτικά φοροληστρικά μέτρα έχει πλέον ολοκληρωθεί και είναι καλά δρομολογημένο στις απαραίτητες νομοθετικές βάσεις. Τώρα που το μόνο που απέμενε ήταν οι μεταρρυθμίσεις που όμως θα έθιγαν σοβαρά την πελατεία μας, γίναμε ξαφνικά αντιμνημονιακοί. Δεν τη θέλουμε την τρόικα. Μπορούμε να ξεκοκκαλίζουμε τους πολίτες μόνοι μας. Έτσι δεν είναι αγαπητέ Γιάννη ?

 3. CHRIS avatar
  CHRIS 09/02/2014 13:52:18

  Μετά τον Τόμσεν περιμένει στη σειρά ο Μαζούχ και ο Μόρς για να χορέψουν με τον Yannis.

 4. π.π. avatar
  π.π. 09/02/2014 16:56:07

  Μακάρι να είναι έτσι , αλλά πολύ φοβάμαι ότι το τελευταίο ταγκό θα είναι στην Αθήνα και ο Τόμσεν θα έχει φέρει και βούτυρο μαζί.... αλλά Μάρλον Μπράντο.

 5. Medikios avatar
  Medikios 09/02/2014 17:55:20

  το πλεόνασμα θα το μοιράσει ο Τεξανός.. Όπως συμβαιπνει σε αυτή τη χώρα απο το 1974 κι εντεύθεν, η Δεξιά μαζεύει τα ελλείμματα, το ΠΑΣΟΚ μοιράζει τους καρπούς.. 1981, 1993, 2004.. Και το 2009 ωρίμασαν τα δάνεια των ολυμπιακών αγώνων.. που έχτισαν γήπεδα φαντάσματα αντί να γίνουν πραγματικές επενδύσεις..

 6. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/02/2014 20:25:52

  Πιθανότατα τις επόμενες μέρες,η τρόϊκα να έλθει για τελευταία φορά στην Ελλάδα,η τελευταία δόση του δανείου όμως αν δεν κάνω λάθος δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Τι θα γίνει αν δέν υπάρξει συμφωνία; Μήπως αντί για ταγκό,γυρίσει σε καρσιλαμά;...

 7. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 09/02/2014 20:56:57

  Πάντως,η ευγένεια και η ευγνομωσύνη,πρέπει να το παραδεχτούμε,κι από εμάς λείπει. Οι τροϊκανοί ενδιαφέρονται τόσο για την καλή υγεία μας,επιβάλλοντας γι' αυτήν έναν ακόμη μικρούλη φόρο κι εμείς τούς αποδιώχνουμε κακήν κακώς!...: http://www.protothema.gr/economy/article/351833/fat-tax-foros-lipous-sta-trofima-apo-tin-troika/

 8. DIMX avatar
  DIMX 09/02/2014 21:59:08

  αποχαιρετά την τρόικα ; Forget it Yannis .

 9. aftercrisis avatar
  aftercrisis 09/02/2014 22:21:09

  Δεν καίμε το Προεδρικό Μέγαρο όπως έκαναν στη Βοσνία, αλλά εδώ κάψανε τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, για να μη χάσει ούτε ευρώ η κομματική πελατεία. Συγγνώμη, αλλά αφού ακόμη ανεχόμαστε ως πολίτες αυτό το κοτζαμπάσικο κράτος των προσοδούχων, βρίσκω πολύ πιό υγιείς (και πιό Ευρωπαίους) τους πολίτες της Βοσνίας. Η φωτοβολίδα και το μπουρλότο είναι πταίσμα, η καταστροφή εκατομμυρίων εργαζομενων έγκλημα.

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 10/02/2014 02:01:36

  Δεν έχουμε καν περιγράψει, ΑΚΟΜΗ, σε μια εισήγηση, το ποιά μέτρα, ΑΚΡΙΒΩΣ, θα έχουν ποιά αποτελέσματα, ΑΚΡΙΒΩΣ, για να επανέλθουμε σε ανάπτυξη και πότε, ΑΚΡΙΒΩΣ. Πετύχαμε (;) πλεόνασμα βάσει χαρατσιών, που δεν μπορούν να έχουν συνεχόμενο αποτέλεσμα, φεσιών στον Ιδιωτικό Τομέα, που διαλύεται και οσονούπω θα σωριαστεί μαζί με τον Δημόσιο, που παρασιτεί πάνω του, και προεκλογικής Διαισθητικής Λογιστικής (ανακοινώθηκε πριν δοθούν τα στοιχεία υπολογισμού του). Δεν έχουμε μειώσει τις θέσεις του Δημοσίου, ούτε κατά τους επίορκους. Δεν έχουμε, παρά μόνο ακροθιγώς, περιστείλει την γραφειοκρατία. Δεν έχουμε επιταχύνει την απονομή δικαιοσύνης, ούτε στα θέματα που αφορούν τις επιχειρήσεις. Δεν έχουμε αναστρέψει την λαθρομετανάστευση στη χώρα μας. Η Δικαιοσύνη καλεί την κυβέρνηση να δώσει αναδρομικά μέρος των περικοπών που έκανε και προαλείφει και συνέχεια. Αν βγούμε στις αγορές θα πληρώσουμε επιτόκια πολλαπλάσια και, μεσοπρόθεσμα, καταστροφικά, για να μην ζορίσουμε το Οικοδόμημα της Μεταπολίτευσης. Είμαστε σε καθοδική πορεία. Ακόμα και αν μας δώσουν 50 χρόνια και 0.5% (για να πληρώσουν τα χρέη μας τα παιδιά μας) χωρίς πραγματική ανάπτυξη (δηλαδή ΧΩΡΙΣ ΔΑΝΕΙΚΗ συνιστώσα στο ΑΕΠ), το πλεόνασμα θα αποδειχθεί εφήμερο. Κατόπιν αυτών, λάθος εκλάβατε το λευκό μαντήλι. Δεν ήταν αποχαιρετισμός. Λευκή σημαία ήταν. Θα το δείτε σε ένα χρόνο. Με ή χωρίς Τσίπρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.