#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/03/2012 08:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κυβέρνηση Παπαδήμου οδηγεί το σύστημα σε κατάρρευσηΔεν έχουν καλά – καλά ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους για το νέο Μνημόνιο και ήδη σκέφτονται νέα μέτρα! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται να κληροδοτήσει στους επόμενους, μέτρα πολύ σκληρά και ένα νέο προϋπολογισμό που θα πρέπει να εκτελέσουν.

Το πρόγραμμα δε βγαίνει με τίποτε και το αναγνωρίζουν όλοι. Όσα δάνεια κι αν μας δώσουν οι ξένοι, η ύφεση είναι τεράστια και είναι θέμα χρόνου μια εσωτερική στάση πληρωμών από όλους τους πολίτες, κι όχι μόνο από τις επιχειρήσεις. Ήδη, εκτιμάται ότι τα χρέη των εμπορικών επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 190 δισ, ένα ΑΕΠ ακόμη δηλαδή σε τράπεζες, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, λοιπά χρέη κ.λπ.

Ο κόσμος μέσα στο 2012 θα κληθεί να πληρώσει απίστευτα χαράτσια τη στιγμή που οι μισθοί του έχουν μειωθεί από 20 έως 50%, εκτός βέβαια από τους περισσότερους από 1 εκατ. Άνεργους που δεν έχουν τέτοια... προβλήματα να αντιμετωπίσουν.

Επομένως, κάποια στιγμή το σύστημα θα... κρασάρει και κανείς δε θα μπορεί να πληρώσει την εφορία, τα ταμεία, τα χρέη στις τράπεζες. Όσο για τις δήθεν ρυθμίσεις για κούρεμα δανείων, αυτά είναι επικοινωνιακά κόλπα ενόψει εκλογών αφού τίποτε δε μπορεί να γίνει. Σιγά μην αφήσουν τις τράπεζες να καταρρεύσουν.

Εν πάση περιπτώσει, στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζονται για το νέο πακέτο μέτρων που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση να εφαρμόσει από τον Ιούνιο. Στο τραπέζι μάλιστα πέφτει και πάλι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τα μέτρα τα έχει ήδη προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ήδη τα επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Δεν αποκλείονται λοιπόν νέες μειώσεις σε μισθούς δημοσίου και απολύσεις, περικοπές των ειδικών μισθολογίων (ένστολοι, δικαστικοί κλπ), νέο άνοιγμα του ασφαλιστικού, μαζικές καταργήσεις και περικοπές επιδομάτων, διαδοχικά κύματα απολύσεων στο δημόσιο, αλλά και ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις.

Τα μέτρα υπολογίζονται ότι θα φτάσουν τα 12 δισ. μέχρι το 2015 και οι βασικές κατευθύνσεις τους θα είναι, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος:

- Αξιολόγηση στο δημόσιο, κατάργηση «άχρηστων» φορέων, περικοπές των «υπεράριθμων» εργασίας, εξάλειψη κενών θέσεων κλπ.

- Μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, νέα αναθεώρηση του συστήματος προαγωγών, παροχές αναλόγως της απόδοσης και όχι της παλαιότητος.

- Νέες περικοπές στο φάρμακο και στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

-Πρόσθετες περικοπές των συντάξεων για την περίοδο 2013 – 2015.

-Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγαλύτερα κύματα εφέδρων τα επόμενα χρόνια

- Επιπλέον παρεμβάσεις με επίκεντρο το ασφαλιστικό και τις κοινωνικές δαπάνες.

- Ευρεία περικοπή κοινωνικών επιδομάτων την περίοδο 2013- 2015,  κατάργηση πολλών εξ αυτών, θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων και ενίσχυση ή «εξορθολογισμό» των οικογενειακών επιδομάτων και του επιδόματος ανεργίας.

- Φορολογική μεταρρύθμιση με μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές για την στήριξη της ανταγωνιστικότητας, αλλά δέσμευση να μην μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ (ή να διασφαλιστεί το δημοσιονομικό «ισοδύναμο»), κατάργηση προνομιακών φορολογικών καθεστώτων (γίνεται πχ συζήτηση για τις φοροαπαλλαγές και το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά κλπ).

- Αυστηρός έλεγχος δαπανών , δυνατότητα άμεσης ψήφισης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, κυρώσεις για φορείς που δεν αποδίδουν λογαριασμό, «λογιστές αξιωματούχοι» στα υπουργεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κρης avatar
  Κρης 02/03/2012 08:52:28

  Καλημέρα,
  μάλλον δεν είχατε δεί αυτό
  :roll:
  Δώστε χρόνο
  h**p://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=446379&h1=true
  .... στον ''χωριάτη να σ'ανέβει στο κρεββάτι"
  :mrgreen: :mrgreen:

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 02/03/2012 08:58:01

  Καλημέρα σας.
  Η κατάσταση είναι ανάλογη της ασιτίας στους οργανισμούς: Όταν, σε περιόδους πείνας λείψει η τροφή απ΄εξω (πιστώσεις, ρευστότητα κλπ για την οικονομία) τότε οι οργανισμοί αρχίζουν και χρησιμοποιούν τους ιστούς τους ώς τροφή. Πρώτα καταναλώνουν το λίπος τους και μετά τους μύες. Τρώνε τις σάρκες τους δλδ. Και φυσικά η θεραπεία δεν είναι η δίαιτα (εσωτερική υποτίμηση για κράτη δίχως το δικό τους νόμισμα) αλλά η ελεγχόμενη παροχή τροφής, δλδ η αύξηση, ναι! η αύξηση εξόδων για επενδύσεις και παραγωγικές διαδικασίες, πράγμα άγνωστο για την Ελλαδική διεθνοποιημένη και αφελληνισμένη νομενκλατούρα.

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/03/2012 10:29:09

  Ο βασικός δείκτης για να κρίνουμε είναι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (και ιδιαίτερα το εμπορικό του σκέλος - εισαγωγές έναντι εξαγωγών).
  Δυστυχώς το ολικό ΙΤΣ είναι ακόμη έντονα ελλειμματικό: Στο 9,5% του ΑΕΠ το 2011 . Παρά τη μείωση του κατά 8,3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το ύψος του παραμένει ακόμη απολύτως τερατώδες σε σχέση με το 4% του ΑΕΠ το έτος 2001.
  Τι σημαίνει αυτό;
  1. Παρά την λιτότητα υπάρχει ακόμη υπερβάλλουσα ζήτηση από ορισμένα κοινωνικά στρώματα που συσσώρευαν επί δεκαετίες, που κρατά σχετικά ψηλά τις εισαγωγές. Υπάρχει ακόμη πολύ λίπος για κάψιμο. Όσο η τροικα βλέπει τέτοιους δείκτες, θα επιμένει σε μέτρα περιστολής. Η "εσωτερική υποτίμηση" είναι αδύνατη άν δεν καεί μεγάλο μέρος του λίπους που διαθέτουν τα μεγαλομεσαία στρώματα.
  2. Η εγχώρια παραγωγή αδυνατεί να καλύψει την υπερβάλλουσα ζήτηση. Το παραγωγικό δυναμικό της χώρας παραμένει αδρανές, και μάλλον συρρικνώνεται ακόμη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 02/03/2012 10:48:39

   Θείο, από σένα, έναν επιφανή διδάκτορα οικονομικών του Humboldt δεν περίμενα την απλοϊκή προσέγγιση ότι, δήθεν, το έλλειμμα στο εμπορικό σκέλος του ΙΤΣ οφείλεται στο δήθεν "πολύ λίπος" που υπάρχει και το οποίο "κρατά ψηλά τις εισαγωγές". Είναι δυνατόν να παραβλέπεις την ποιοτική σύνθεση του ελλείμματος αυτού; Δηλαδή, το γεγονός ότι πολλά εισαγόμενα ΔΕΝ υποκαθίστανται με αντίστοιχα ελληνικά, γιατί ελληνικά αντίστοιχα δεν παράγονται και άρα η εισαγωγή είναι αναγκαστική, δεν σε ενδιαφέρει καθόλου όταν βγάζεις ένα συμπέρασμα;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 02/03/2012 11:12:04

    Αυτό ακριβώς δεν γράφω στο (2);
    Βιάζεσαι...
    Στην Humboldt Universität τουλάχιστον μάθαμε ανάγνωση. Σταλινοπρεπή μεν, ανάγνωση δε.
    Όσο για το άλλο που αναφέρεις ως κατακλείδα, φθηνά εισαγόμενα βρίσκεις εύκολα - ακόμη και made in Europe.
    Το θέμα είναι ότι δύσκολα βρίσκεις φθηνά made in Greece.
    Η αλήθεια να λέγεται.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 02/03/2012 10:56:32

   Επιπλέον, Θείο, μην είσαι καθόλου βέβαιος ότι είναι πάαααρα πολλοί όσοι επιθυμούν διακαώς την επανενεργοποίηση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, αν αυτή συνδυαστεί με ισοδύναμο περιορισμό των εισαγωγών. Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωλιγούρηδων επιθυμεί να παραμένουμε στο νομισματικό ευρωεξάμβλωμα ακριβώς επειδή προσδοκά -κούνια που την κούναγε- να συνεχίσει να αγοράζει "φθηνά" εισαγόμενα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Ο Θείος 02/03/2012 11:08:04

   Σημαινει οτι δεν επρεπε ποτε να μπουμε στην ευρωζωνη.Σημαινει οτι ο πρωτος για φυλακιση ειναι ο Σημιτης.
   Τωρα βεβαια δεν μπορουμε να βγουμε με ατακτη χρεωκοπια οπως λενε διαφοροι γιατι θα τα κανουμε χειροτερα.
   Εαν παντως προταθει απο τη Γερμανια ελεγχομενη εξοδος (κατι τετοιο ειπαν του Βαρουφακη) πρεπει να εγκαταλειφθουν οι μεγαλες ιδεες και να γυρισουμε στα κυβικα μας.
   Η Ελλαδα παντα ειχε εμπορικο ελλειμμα.Εκανε υποτιμησεις.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 02/03/2012 14:09:35

    Από την 1η Ιανουαρίου 2002 της εισαγωγής του Ευρώ (για να μη αναφερθώ στην μακρά προεργασία - αναμονή) έχουν περάσει 10 χρόνια. Υποτίθεται ότι των φρονίμων τα παιδιά μεταρρυθμίζουν, αλλάζουν, παίρνουν τα μέτρα τους για να λειτουργήσει η χώρα στο νέο περιβάλλον και να εκμεταλλευθεί τα νέα δεδομένα. Η πολιτική μας τάξη (ως βηματοδότης), αλλά και η αστική - επιχειρηματική, έκανε εν τω μεταξύ τα ακριβώς αντίθετα από τα ενδεικνυόμενα: Αντί ουσιαστικού εκσυγχρονισμού, προστασία του παρασιτισμού και των "εξασφαλισμένων - συντεχνιαζόντων", του κρατικού και του ιδιωτικού τομέα, αντί επανίδρυσης του κράτους, λαικίστικες πιρουέττες στου Μπαιρακτάρη με τους "μαστρωπούς".
    Οι εξασφαλισμένοι θέλουν την Ελλάδα αιώνια και αμετάβλητη ψωρωκώσταινα για να αρμέγουν. Σε μιά χώρα με διπλάσιο ποσοστό γεννήσεων με καισαρική από της Γερμανίας και με "χαρτιά" για ν' ανοίξεις μικρή επιχείριση τριπλάσιο από της Σλοβενίας (έχω τα στοιχεία), η αιώνια ακινήσία των πάντων είναι πολύ βολική και υπόσχεται κέρδη πολλά και εισόδημα μεγάλο, σε "μπλέ" τεμπελχανάδες, "πράσινους" αργόμισθους και "κόκκινους" αλεξιπτωτιστές σε διευθυντικές θέσεις (άχ η ποσόστωση 10 %). "Ωραίο" το μοιρασμένο και εναλλασσόμενο κομματικό κράτος, "ωραίες" και οι αλλαξοκωκιές των κουμπάρων και άλλων συγγενών. Και η πρασινομπλέ "εταιρεία" με κόκκινους κόκκου φροντίζει όλα αυτά να μη πεθάνουν ποτέ.
    Συγγνώμη, αλλά από το Οθωμανο-greco σύστημα "πάτα - φύσα - ρούφα - τράβα, και πάλι από την αρχή μέχρι τη Συντέλεια του Κόσμου", προτιμώ ασυζητητί τους επιτρόπους και τον υπουργό στην αναπηρική πολυθρόνα.
    Πάτα τους αδύναμους με τα μπλοκάκια - φύσα αέρα στη φούσκα - ρούφα το μέλι και το λάδι - τράβα μετά το καζανάκι και μην είδατε τον Παναή (Νόμος περί Ευθύνης Υπουργών).
    Σαράντα τόσα χρόνια, σας έχω βαρεθεί.

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Ο Θείος 02/03/2012 14:37:21

     Οταν ειχε εισαχθει το ευρω ρωτησα καποιον : Συγνωμη καταλάβατε μηπως οτι απο τωρα πρεπει να υπαρχουν και ΜΕΙΩΣΕΙΣ μισθων;
     Ακομη και μειωσεις τιμων;
     Με κοιταγε καλα καλα και ειπε αυτα δεν γινονται στην Ελλαδα.Εγιναν ομως μαζι.
     Τι να εξηγησεις ;To ευρω δεν ειναι δραχμη αλλα νομισμα σταθερης αξιας και αυτο σημαινει οτι μια χωρα μονη της δεν μπορει να το πληθωρισει οπως τη δραχμη και αρα στις οικονομικες εξισωσεις ειναι οπως η ταχυτητα του φωτος - αναλλοιωτο και αρα πρεπει να μειωνονται τα αλλα μεγεθη.
     Εδω νομισαν οτι θα κανουν το κατοσταρικο ευρω χωρις συνεπειες.

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ ψυχραιμια 02/03/2012 14:51:41

      Αυτό ακριβώς έγινε. Μας πάτησαν στο σβέρκο όλους τους λοιπούς, οι κάθε λογής εξασφαλισμένοι: Κρατικοδίατοι "επιχειρηματίες", υψηλόμισθοι των ΔΕΚΟ και ειδικών τομέων του Δημοσίου, ανεξέλεγκτη εμποροκρατία που νομίζει ότι η λέξη "ανταγωνισμός" σημαίνει ποικιλία του παιχνιδιού "εδώ παπάς εκεί παπάς, άρπα τον παπαμουτζούρη..."
      Δες τις τιμές αγαθών το 2002 και το 2009, δες πώς άλλαξε ο αριθμός των Δημοσίων Υπαλλήλων και το μισθολογικό κόστος, δες πόσες νέες "Δημόσιες" "Επιχειρήσεις" για πρόσληψη ημετέρων προέκυψαν εν τω μεταξύ.
      Όλα είναι ποσοτικοποιημένα, τίποτε ανεξήγητο.
      Κατά τα άλλα, για την αποτυχία μας φταίει η Μέρκελ και το 4ο Ράιχ.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 02/03/2012 11:02:52

  Ποτέ δεν κατάλαβα γιατι είναι κακό να υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων:
  Ο εισοδηματίας που εκμεταλλεύεται μία ή δύο δεκάδες ακινήτων και είχε παράλληλα μια θέση μισθωτής εργασίας, πρέπει να πάρει επίδομα ανεργίας άν χάσει τη μισθωτή θέση του;

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 02/03/2012 11:06:37

   Όταν σου λέω, Θείο, ότι διαβάζεις πολύ Ματσαγγάνη τελευταία, εσύ μου κάνεις τον ψόφιο κοριό...

   Πάντως εγώ δεν ξέρω πολλούς εισοδηματίες με "μία-δύο δεκάδες ακινήτων" που να έχουν και θέσεις μισθωτής εργασίας. Οι πιο μποέμ -και πιο... φιλοσοφημένοι, τελικά- εξ αυτών απλώς γυρνάνε τον κόσμο, οι πιο νοικοκύρηδες έχουν -πλέον των ακινήτων- και μια δική τους επιχείρηση.

 5. ano-kato avatar
  ano-kato 02/03/2012 11:15:09

  Άντε να δούμε αν μετά τις εκλογές που δεν θα είναι(;) κυβέρνηση Παπαδήμου πως θα λειτουργήσουν τα πράγματα.Πάντως δεν έχουμε καταλάβει κάτι πολύ απλό αλλά σημαντικό.Τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου (γιατί μόνος του δεν αποφασίζει όλα αυτά που γράφει το άρθρο) ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΝΑ ΤΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ.Και ο Σαμαράς χθές επανέλαβε σε κάθε ευκαιρία δηλώσεων πως θα σεβαστεί την υπογραφή του.Άρα το σύστημα δεν κινδυνεύει από την κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά από όποια κυβέρνηση μετά τις εκλογές αναλάβει και συνεχίσει να τα εφαρμόζει.

 6. GIORGOS TSAVOLAKIS avatar
  GIORGOS TSAVOLAKIS 02/03/2012 11:44:39

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ .ΕΧΕΤΑΙ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΣΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΜΟΛΙΣ 10 .ΟΤΑΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΕΙ ΩΣ ΕΔΩ.ΤΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ.ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥ.ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΟΧΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΙ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.ΤΟΥΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 02/03/2012 12:22:05

  Άρα, αφού "η αλήθεια να λέγεται", νομίζω ότι τα περί "λίπους" στο σημείο (1) που έγραψες έχουν πολύ μικρό μερίδιο συμμετοχής στη διαμόρφωση του ελλείμματος.

  Αφού λοιπόν η παραγωγική μηχανή μας δεν μπορεί να πάρει μπροστά σε τόσο σύντομο χρόνο όσο απαιτείται για να υποκαταστήσει τα ξένα προϊόντα με ελληνικά, μία είναι η λύση και την ξέρεις καλά. Είναι όμως "φτου κακά!" για εσάς τους πρώην σταλινοσπουδαγμένους και νυν ευρωλάγνους υπερασπιστές του laissez faire. Αρχίζει από "δ-", και δεν εννοώ κυρίως αυτή που τελειώνει σε "-μή".

 8. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 02/03/2012 13:16:52

  ''............Δεν έχουν καλά – καλά ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους ..............και ήδη σκέφτονται νέα μέτρα! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την κυβέρνηση...............''

  Ερώτημα αφελούς ΝΔ

  Ποιά είναι αυτή η κυβέρνηση ?????????

  Ποιός την στηρίζει ???????????

  Ποιός ψηφίζει τα μέτρα ???????

 9. NO avatar
  NO 02/03/2012 20:27:33

  Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις εκλογές. Τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες.... η ψήφος τώρα θα είναι πραγματικά κρίσιμης σημασίας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.