#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/11/2010 22:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρατικοδίαιτη εκδοτική διαπλοκή ρίχνει τα βάρη στους εργαζομένουςΟ Κίτσος μας άφησε χρόνους, ο κυρ Χρήστος ο Λαμπράκης μας έφυγε, στις υπόλοιπες μεγάλες εφημερίδες οι παλιοί εκδότες έχουν παραγεράσει και τη θέση τους δίνουν στα παιδιά τους, τους «νέο-γιάπηδες» και ως επί το πλείστον κατώτερους του μετρίου, τα θαλασσοδάνεια, καθώς και τα δανεικά κι’αγύριστα κρατικά κονδύλια μειώθηκαν θεαματικά, και γενικότερα το σύστημα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που δημιουργήθηκε Μεταπολιτευτικά δεν αισθάνεται καθόλου καλά. Οι ιδιοκτήτες τους βέβαια, κυρίως επιχειρηματίες που έχουν συνδέσει το όνομά τους με το σύστημα της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής στην Ελλάδα σχεδόν τα τελευταία σαράντα χρόνια, επιδιώκουν να σώσουν το τομάρι τους και τα τεράστια περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτήσει, ρίχνοντας όλα τα βάρη στον τελευταίο τροχό της αμάξης, τους εργαζομένους και στους μισθοσυντήρητους δημοσιογράφους, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία στον χώρο.

Η επίθεση από τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ προς τους εργαζόμενους, ως όλα δείχνουν, είναι συντονισμένη. Δεν εξηγείται αλλοιώς εξάλλου, ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν κινήσεις στο Βήμα, την Καθημερινή και την Ελευθεροτυπία. Στην τελευταία, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ανακοινώθηκαν μέτρα περικοπής μισθών. Στο μεταξύ, έντονες είναι οι φήμες στο «μαγαζί» ότι εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, εάν δεν βάλει λουκέτο, στόχος είναι να πουληθεί.

Το καθημερινό Βήμα επίσης, έβαλε για πολλοστή φορά στην ιστορία του λουκέτο. Ο νεκροθάφτης του δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Λαμπράκη (ΔΟΛ), Σταύρο Ψυχάρη. Η ειρωνία είναι ότι αυτός ήταν ο «εμπνευστής» του ανοίγματος του καθημερινού Βήματος, παρά τις ενστάσεις που είχαν άνθρωποι του Χρήστου Λαμπράκη.

Στο δεύτερο «μέτωπο» το Αλαφουζέϊκο προσπαθεί, ανοικτά πλέον, να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι ανώτερες από τις κλαδικές. Επιμένουν επίσης στην εκ περιτροπής εργασία για τους τεχνικούς.

Συνέλευση γίνονταν μέχρι αργά το απόγευμα στο ALTER, ενώ αναβλήθηκε η συνέλευση στο Έθνος.

Είναι ολοφάνερο ότι οι εκδότες προσπαθούν να καταργήσουν στην πράξη τις συλλογικές συμβάσεις. Αλλωστε, αυτό το στόχο εξυπηρετεί η πρόσφατη παραίτηση της ηγεσίας της Ενωσης Ιδιοκτητών. Ε, αφού λοιπόν, δεν έχει ηγεσία, δεν υπάρχει κανείς να υπογράψει νέα συλλογική σύμβαση με την Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ). Τόσο ωμές και προκλητικές είναι οι μεθοδεύσεις των ιδιοκτητών. Οι δημοσιογράφοι από τη μεριά τους, και ιδιαίτερα η διαλυμένη –αφού εκεί βασιλεύουν οι «εργοδοτικοί» συνδικαλιστές- ΕΣΗΕΑ, οδεύουν, δίχως αντίδραση ως πρόβατα στην σφαγή. Είναι ολοφάνερο ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «μνημόνιο για τα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε ο κ.Σ.Ψυχάρης με εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ, πήρε πίσω τις υποσχέσεις του ότι δεν θα κάνει απολύσεις, με το κλείσιμο του καθημερινού Βήματος. Το περίεργο βέβαια, θα ήταν να κρατούσε την υπόσχεσή του. Κάτι, που έκανε (ήταν αναγκασμένος να το κάνει) όσο ζούσε ο Χρήστος Λαμπράκης. Αντίθετα, είπε ευθέως ότι θα κάνει  απολύσεις, αλλά θα «προσπαθήσει» να κρατήσει κάποιους και να τους απορροφήσει στο ιντερνετικό Βήμα. Πως θα το κάνει αυτό όμως, όταν δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο λειτουργίας των διαδικτυακών εφημερίδων, ενώ ακόμα και το «παραδοσιακό» εργασιακό πλαίσιο γκρεμίζεται, είναι κάτι που μάλλον θα καταλήξει στο καλάθι των υπολοίπων υποσχέσεων που έδωσε.

(Φωτό από http://financialcrimesnews.blogspot.com/2010/11/h_25.html

Συγκέντρωση έξω από το Σκάι στο Φάληρο, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι από όλες τις ειδικότητες των ΜΜΕ, με αφορμή την απόπειρα του ομίλου Αλαφούζου να σπάσει τις ΣΣΕ με ατομικές συμβάσεις που «κουρεύουν» αποδοχές και συνδικαλιστικά δικαιώματα)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 25/11/2010 22:17:37

  Καιρός είναι οι δημοσιογράφοι να γίνουν ανεξάρτητοι και να πάψουν να υπηρετούν τα μεγάλα αφεντικά.

  Κατά το καλύτερα άνεργος ή ξενιτεμένος γιατρός παρά φακελάκιας γιατρός:

  Καλύτερα να κάνουν άλλη δουλειά ή να ξενιτευτούν παρά να κάνουν τους υπηρέτες των βιομηχάνων του μαζικού ψέμματος.

  Απλά, οι "αγωνιστές και φιλαλήθεις" εκδότες, έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο.

  Και στους υπαλλήλους τους.

  • Ευθύμης avatar
   Ευθύμης @ Giorgos_T 26/11/2010 12:24:33

   βασικά τους τεχνικούς κυνηγάνε ως επι το πλείστον (στον SKAI τουλάχιστόν απο όσο ξέρω απο γνωστό μου.)

 2. Θανάσης avatar
  Θανάσης 25/11/2010 22:23:04

  Πολλές φορές αναρωτιέται κανείς εάν είναι οι δημοσιογράφοι ή οι πολιτικοί αυτοί που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού. Μάλλον και οι δύο, υποθέτω. Υπάρχουν όμως και άλλου είδους ελπίδες http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2234.aspx

  • Le canard avatar
   Le canard @ Θανάσης 25/11/2010 23:04:12

   Θανάση, το ίδιο ακριβώς αναρωτιόμαστε όλοι μας. Μόνο λίγο πιο διευρυμένα. Ποιοί την κατέστρεψαν λοιπόν; Οι πολιτικοί, οι διαπλεκόμενοι εκδότες, τα οικονομικά τζάκια -οι μεταπράτες και οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεπιχειρηματίες που είναι και εκδότες-, οι δημοσιογράφοι που έφλυφαν το κάθε κοκκαλάκι που θα τους πέταγε η εξουσία και τα αφεντικά και νόμιζαν (έστω κάποιοι από αυτούς) ότι από τον προθάλαμο θα περάσουν στα σαλόνια της εξουσίας, η Δικαιοσύνη με τα παραδικαστικά κυκλώματα, η διεφθαμένη -πλήν όμως πάμπλουτη- Εκκλησία που είναι απομακρυσμένη από το λαό, οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι δυνάμεις ασφαλείας που διακατέχονται από δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, ωχαδελφισμό και είναι καρα-γραφειοκράτες,...; Ελα ντε, ποιοί φταίνε; Αν βρούμε έστω και έναν χώρο,μια ονομαζόμενη εξουσία από τις "τέσσερις" που να μην φταίει, πείτε το και σε μένα. Για δομική κρίση όλων των θεσμών μιλάμε. Μπορεί να μείνει καμμιά απέξω; Οπως όμως, δεν βάζουμε στο ίδιο καζάνι τους απλούς υπαλλήλους και τους μεγαλογραφειοκράτες, όπου κι αν είναι αυτοί, δημόσιο ή ιδιωτικό, έτσι δενβάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τους απλούς δημοσιογράφους και τους "αστέρες". Ευθύνες έχουν άπαντες. Και οι απλοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι. Οι τελευταίοι μάλιστα, επειδή δεν το πάλαιψαν για την αξιοπρέπεια και τη δουλειά τους και αρκέστηκαν στα ψίχουλα που τους τάϊζαν. Ακόμα μεγαλύτερες έχουν τα κεφάλια.
   Δεν δέχομαι ότι μαζί τα φάγαμε όλοι.

 3. nasos avatar
  nasos 25/11/2010 22:49:21

  στον Καιάδα λοιπόν οι εργαζόμενοι
  τα αφεντικά βεβαίως έχουν κάνει τις καβάτζες τους,με 4 ευρώ ανά μετοχή είχε μπει ο ΔΟΛ στο Χρηματιστήριο,σχεδόν 70 ευρώ είχε φτάσει την εποχή της φρενίτιδας,1999-2000,και τρέχαν τα κοροίδα να αγοράσουν τις φούσκες του Λαμπράκη
  και σήμερα η μετοχή του πάλαι ποτέ κραταιού Συγκροτήματος έχει γίνει κουρελόχαρτο,στο 0,52 έκλεισε σήμερα
  χώρια τα όσα οικονόμησαν κάτω από το τραπέζι χάρις την επιρροή των φυλλάδων τους
  ζάμπλουτοι εκδότες-χρεωκοπημένα ΜΜΕ με εργαζόμενους που είτε πετάγονται στο δρόμο ειτε βλέπουν τον μισθό τους να πετσοκόβεται
  αυτή είναι η σημερινή Ελλάδα που θα έλεγε και ο Χερ Σημίτης

  • Le canard avatar
   Le canard @ nasos 25/11/2010 23:06:11

   Να δώσει ο κ.Ψυχάρης ως υποθήκη τη βίλα των 2500 τετραγωνικών μέτρων που φτιάχνει στον Πόρο. Αλλωστε, αυτό του ζήτησαν οι Τράπεζες για να τον δανειοδοτήσουν. Αραγε, πως ένα απλό "παιδί" από τη Μεσσηνία, από φτωχή οικογένεια, κατάφερε να βγάλει μια τέτοια βιλάρα και να έχει από τα ακριβότερα νεοκλασικά παλάτια στην Αθήνα (βλέπε Κολοωνάκι);

   • Le canard avatar
    Le canard @ Le canard 25/11/2010 23:07:46

    ...η απάντηση μάλλον είναι απλή. Τίποτε δεν γινόταν στην Ελλαδα χωρίς να πληρωθούν "διόδια" και στον κυρ Σταύρο.

    Α ρε φοβερό τρίδημο Ψυχάρη-Κοκκαλη-Λιακουνάκου τις παλαι ποτέ καλές εποχές των μεγάλων ΕΜΠΑΕ!!!

 4. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 25/11/2010 23:13:18

  Οι δημοσιογράφοι είναι για να ενημερώνουν. Οσοι μπορούν και το κάνουν είτε αυτοαπασχολούμενοι, είτε ως παρακοιμώμενοι της ΑΛΗΤ θα συνεχίσουν να αμοίβονται, οι υπόλοιποι έρχονται από προηγούμενη εποχή που τα μαγαζιά των νταβάδων ήταν σαν το Δημόσιο τίγκα στο κηφηναριό και στην κατινοδιαπλοκή. Ο Ψυχάρης πάντως κι ο Ντερμπεντέρης, ο Αλέξις και το πρακτώρικο συναπάντημα θα εξακολουθήσουν να παραπληροφορούν και να προκαλούν το σύμπαν μέχρι να τα βρούν πολύ σκούρα μαζύ με τ' αφεντικά τους προς γενική ανακούφιση του φιλοθεάμονος κοινού....

 5. Orestios avatar
  Orestios 25/11/2010 23:29:44

  Οι σημαιοφόροι του κοινωνικού αυτοματισμού, οι υποδαυλιστές της κοινωνικής διχόνιας, αυτοί που στηρίζουν την άθλια προπαγάνδα του σοσιαλισμού ας περάσουν στην σφαίρα της λήθης.
  Τέτοιοι δημοσιογράφοι δεν αξίζει να υπάρχουν καθώς παραμέλησαν το καθήκον τους και φρόντισαν να ακολουθήσουν αδιαφανείς δρόμους διαπλεκόμενοι με την εξουσία.
  Τώρα ας νοιώσουν στο πετσί τους τί σημαίνει να είσαι αυτό που μέχρι εχθές έβριζες.

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 26/11/2010 01:58:25

  Όταν γενικεύουμε παίρνει η μπάλλα τους πάντες.

  Υπάρχουν δημοσιογράφοι που κάνουν απλά τη δουλειά τους έναντι μισθού. Είναι οι περισσότεροι.

  Υπάρχουν δημοσιογράφοι που βγάζουν θέμα για να εκβιάσουν οι ίδιοι ή το αφεντικό τους κάποιον, συνήθως επιχειρηματία, και να τού αποσπάσουν χρήματα για να το "θάψουν". Στην τηλεόραση ευδοκιμούν.

  Υπάρχουν δημοσιογράφοι εγκάθετοι πολιτικών κομμάτων ή επιχειρηματιών ή ξένων πρεσβειών ή μυστικών υπηρεσιών ή αρχών ασφαλείας.

  Υπάρχουν, υπήρχαν μάλλον, δημοσιογράφοι που τιμούσαν τον όρο "ρεπόρτερ". Μοναχικοί και οξυδερκείς ερευνητές των ανθρώπων, της ζωής, των γεγονότων.

  Υπάρχουν, σήμερα πάρα πολλοί, οι κλέπτοντες από το ίντερνετ. [Ένα πρωινό άκουσα στο ραδιόφωνο από το στόμα πασίγνωστου δημοσιογράφου κάτι που είχα γράψει και ανέβει στο antinews tο προηγούμενο βράδυ].

  Υπάρχουν καλοπληρωμένοι που κλαίγονται και κακοπληρωμένοι αξιοπρεπείς.

  Στην "δοκιμαζόμενη" σήμερα Ελευθεροτυπία που στα τελευταία του Κίτσου έμπαινε μέσα 5 εκατ € το χρόνο ο Φυντανίδης, δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε, έπαιρνε 50 χιλ € το μήνα και ο Βότσης 15 χιλ €/μήνα για 2 άρθρα.

  Πάνω απ' όλα όμως, μην ξεχνάμε, άσχετα αν δεν αφορά όλους τους δημοσιογράφους, ότι η λεγόμενη mainstream δημοσιογραφία είναι το όργανο για να περιγράφεται ο κόσμος όπως βολεύει τους οικονομικά ισχυρούς τής κοινωνίας.
  Είναι οι πνευματικές πόρνες τους συστήματος.

  Γι' αυτό όταν ακούω άνθρωπο να διαμαρτύρεται, για παράδειγμα, "μα τι λέει αυτός ο Ντερμπεντέρης ή ο Χατζηχελάς" συμπεραίνω αμέσως ότι πρόκειται για βλάκα. Τι περίμενε να λέει;

  • kiki avatar
   kiki @ Προφήτης 26/11/2010 08:12:58

   ΣΩΣΤΟΣ

  • neotera avatar
   neotera @ Προφήτης 26/11/2010 10:48:59

   Συμπέρασμα όσοι δεν ξέρουν και θυμώνουν με τους "δημοσιογράφους" είναι βλάκες. Οσοι ξέρουν να το βουλώσουν ! Για να μη γενικεύουμε...

  • vonchristoforakos avatar
   vonchristoforakos @ Προφήτης 26/11/2010 13:51:39

   Ο Φυντανίδης -με τις υψηλότατες και πάρα πολλές διασυθνδέσεις του σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο- ακόμα δεν έχει δώσει διευκρινίσεις για τις "τέντες" της κυρίας του. Ηταν διευθυντής της Ε όταν η σύζυγός του έκανε μεγάλες Ολυμπιακές μπίζνες με τις γνωστές τεράστιες τέντες. Αυτός άλλωστε, ήταν και ένας από τους λόγους που -ορθώς, κατά την άποψή μου- δυσφημίστηκε και άνοιξε σιγά-σιγά ο δρόμος της απομάκρυνσής του από την Ε. Αυτός επίσης, ήταν ο διευθυντής, ο οποίος στήριζε μέσα κεί όλους τους κρατικοδίαιτους (υπάρχουν ακόμη πολλοί, αν και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων παίρνουν τον βασικό μισθό, όπως το ίδιο συμβαίνει και στον ΔΟΛ) δημοσιογράφους της εφημερίδας, καθώς και τους συνταξιούχους της δημοσιογραφίας με τους παχυλούς μισθούς και τα 4Χ4 "αντιεξουσιαστικά" BMW.

 7. Ακροβολιστής avatar
  Ακροβολιστής 26/11/2010 10:50:13

  Όσο απάνθρωπο κι αν ακούγεται, καμμία λύπηση για μία εξευτελισμένη φάρα.

  Γιατί κι αυτοί, οι χαμηλόμισθοι, στήνουν κ.... μπας και γίνουν σαν τους (μη χέσω) "μεγαλοδημοσιογράφους".

  Στο δίλημμα ελεύθερος και πεινασμένος ή υποτελής και χορτάτος ανερυθρίαστα διαλέγουν το δεύτερο. Οπότε καλά να πάθουν.

 8. NONOS avatar
  NONOS 26/11/2010 21:55:17

  Ο ορισμός της διαπλοκης και της κατηφόρας του Ελληνικού Κράτους και Εθνους της τελευταίας πεντηκονταετίας περικλειεται σε μια λέξη "δημοσιογράφος".
  Ουτε ιχνος λύπησης γι'αυτούς που εξεθρεψαν εκμεταλευτηκαν εκμαυλησαν και υποδουλωσαν εκβιάζοντας συνηδήσεις ανθρώπων και που ρωκανησαν με τον πιο αθλιο τρόπο ολο το δημόσιο πλούτο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.