#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/04/2011 11:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση ως κάθαρση θα διαλύσει τα σάπια κατεστημέναΗ Πολιτική της Κυβέρνησης καταρρέει.

Επειδή υπέγραψε το Μνημόνιο, δηλαδή φόρεσε μόνη της «ζουρλομανδύα» και δεσμεύτηκε ασφυκτικά σε μια αδιέξοδη πολιτική, μαζί με την Πολιτική της καταρρέει και η ίδια

Το πρώτο δίμηνο της φετινής χρονιάς, περίμεναν τα δημόσια έσοδα αυξημένα κατά 8,5%. Αντί γι’ αυτό τους προέκυψε μείωση κατά 9,5%!

Έπεσαν έξω κατά 18%! Κι αυτό συνεχίζεται και το Μάρτιο. Με δύο λόγια…τα έκαναν ρόϊδο!

Δεν φταίει η «εφαρμογή» της Πολιτικής. Έκαναν λάθη και αστοχίες, αλλά το πρόβλημα ήταν η ίδια η Πολιτική του Μνημονίου, όχι ο τρόπος που εφαρμόστηκε.

Τέτοια «περιοριστική» πολιτική του ΔΝΤ δεν εφαρμόστηκε ποτέ διεθνώς χωρίς ταυτόχρονη υποτίμηση (πέρα από την ασήμαντη και αμφιλεγόμενη περίπτωση της Εσθονίας).

Όταν δεν υποκινείται από την υποτίμηση αυτόματος μηχανισμός ανάκαμψης, η ύφεση που προκαλείται, λειτουργεί σαν «μαύρη τρύπα». Και απαιτεί συνεχώς νέα, πρόσθετα (περιοριστικά) μέτρα. Κι αυτό προκαλεί βαθύτερη ύφεση. Και το μαρτύριο δεν έχει τέλος…

 

Μαζί με την πολιτική του Μνημονίου, καταρρέει και η ίδια η κυβέρνηση. Και μπροστά της έχει, πλέον, δύο επιλογές:

-- Είτε να ζητήσει η ίδια αλλαγή του Μνημονίου, αυτό που Σαμαράς λέει εδώ και καιρό. Αλλά αν το κάνει, ομολογεί την πλήρη αποτυχία της. Και δικαιώνει πλήρως τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά παύει να κυβερνά

-- Είτε να επιχειρήσει ανασχηματισμό για να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα: Αν διώξει τον Παπακωνσταντίνου, ξανά ομολογεί αποτυχία της Πολιτικής του. Αν τον κρατήσει, μόνο απογοήτευση δημιουργεί (στους δικούς του).

 

Ας δούμε τι σημαίνουν αυτά:

-- Αν ο Πρωθυπουργός κάνει το πρώτο, αν διακηρύξει την πρόθεσή του να ανά-διαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου, τότε είτε θα αναγκαστεί να ζητήσει «συγκυβέρνηση» με τον Αντώνη Σαμαρά, είτε θα πάει αμέσως σε εκλογές διεκδικώντας νέα λαϊκή «εντολή» αλλαγής του Μνημονίου.

-- Αν κάνει το δεύτερο, δηλαδή ανασχηματισμό, τότε έχει ανάγκη πρόσθετη στήριξη απ’ έξω, να του δώσουν κάποια «χαλάρωση» μέτρων, τουλάχιστον αποφυγή των νέων μέτρων.

Γιατί αν προσπαθήσει να περάσει νέες περικοπές άμεσα, είναι πιθανό να καταρρεύσει η οικονομία, είτε να εκραγεί η ίδια η κοινωνία.

Ένα από τα δύο θα γίνει, με ολέθρια αποτελέσματα. Ίσως και τα δύο

Σε κάθε περίπτωση η Οικονομική Πολιτική πρέπει να αλλάξει.

Κι όσο περνάει ο χρόνος γίνεται και πιο ώριμο να αλλάξει. Και πιο επιτακτικό

 

Οι Ιρλανδοί καταψήφισαν την κυβέρνηση που υπέγραψε το δικό τους «Μνημόνιο». Κι ας είχε καταφέρει να διασώσει τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της χώρας. Οι δικοί μας επέβαλαν δυσβάστακτη φορολογία και βύθισαν την Ελλάδα σε ατέλειωτη ύφεση.

Ακόμα, οι Ιρλανδοί δεν πολύ-ενδιαφέρονται για το επιτόκιο δανεισμού τους. Έτσι, παρά το γεγονός ότι εκείνοι δανείστηκαν από την Τρόϊκα με υψηλότερο επιτόκιο δεν τους στοχοποιούν οι αγορές. Εμάς στοχοποιούν, με το «χαμηλότερο επιτόκιο»! Γιατί; Διότι εμείς πάμε για χρεοκοπία. Όχι η Ιρλανδία που διατήρησε χαμηλή φορολογία…

Σήμερα όλοι θεωρούν την Ελλάδα «παράδειγμα» προς αποφυγήν. Οι Πορτογάλοι προσπαθούν να αποφύγουν ένα δικό τους Μνημόνιο, ακριβώς για να «μη γίνουν κι αυτοί, όπως η Ελλάδα»!

 

Η απαλλαγή της Ελλάδας από το Μνημόνιο γίνεται όλο και πιο απαραίτητη, όλο και πιο αναπόφευκτη. Το ερώτημα είναι ποιος θα την κάνει.

-- Μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου; Δύσκολο. Πολύ δύσκολο…

-- Μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς; Αυτή φαίνεται για την ώρα η φυσιολογική λύση. Η ανέξοδη και η ομαλή

Μόνο που αυτό θα σημαίνει και μείζονα πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Γιατί μαζί με το Γιώργο Παπανδρέου θα παραμεριστεί κι ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης. Το οποίο έχει αποσαρθρωθεί από την ίδια την κρίση…

Και με την ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά θα παραμεριστεί ό,τι έχει απομείνει από το «κατεστημένο» της Νέας Δημοκρατίας

Το Σαμαρά τον έφερε στην αρχηγία της  Νέας Δημοκρατίας η ίδια η κοινωνική βάση μετά τη μεγάλη ήττα της. Και θα τον φέρει στην εξουσία η ίδια η κοινωνία λόγω της πρωτοφανούς κρίσης.

-- Στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, ο σκληρός πυρήνας του Νεοδημοκρατικού κατεστημένου πόνταρε στην… «Κόρη του πατέρα της». Και ηττήθηκε κατά κράτος! Σήμερα η «Κόρη» βρίσκεται στα όρια του… στατιστικού λάθους.

-- Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο σκληρός πυρήνας του κατεστημένου της χώρας πόνταρε τα ρέστα του στον Γιώργο Παπανδρέου. Και σήμερα βλέπει τα πάντα να καταρρέουν μαζί του.

Όταν καταρρέουν τα κατεστημένα απελευθερώνεται η δυναμική της κοινωνίας.

Η κρίση είναι Κάθαρση ακριβώς γι’ αυτό: γιατί διαλύει τα κατεστημένα.

Ο Σαμαράς υπήρξε έξω-συστημικός. Γι’ αυτό και δεν κουβαλάει τις «αμαρτίες» του συστήματος που καταρρέει.

Αλλά δεν είναι «εξωθεσμικός». Μπορεί να αναδειχθεί ως λύση ομαλά. Γιατί πήρε τις αποστάσεις του από τις πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα και παρέμεινε όρθιος. Προσπάθησαν να τον «εξαφανίσουν», αλλά δεν τα κατάφεραν.

Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι, αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να τον «εφεύρουμε»

Η κρίση ως Κάθαρση διαλύει τα σάπια κατεστημένα.

Και η κρίση ως Ευκαιρία αναδεικνύει σήμερα το Σαμαρά.

Το αν θα την εκμεταλλευτεί στη συνέχεια, εξαρτάται απολύτως από τον ίδιο.

ΝΖ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 07/04/2011 11:10:06

  Ενδιαφερον κειμενο. Οντως στην τωρινη κατασταση ο Σαμαρας εχει την καλυτερη θεση και σαν σερφερ μπορει "να καβαλησει το κυμα".
  Αλλα δεν πρεπει να ξεχναει ουτε αυτος, ουτε εμεις οτι συν Αθηνα και χειρα κινει.

 2. Aggelos avatar
  Aggelos 07/04/2011 11:26:36

  μπραβο,,πολυ καλη αναλυση..

  και οι δημοσιογραφοι ολοι,,προσπαθουν να βαλουν το ιδιο Γαπ και Σαμαρα,,ως κατεστημενο,,επιμονα,,ξεχνανε να πουν,,οτι ηταν εκτος παιχνιδιου τοσαχρονια..

  η κολοβη αλεπου,,ολες κολοβες τις βλεπει..

  ομως δεν ειναι,,και φαινεται οταν βγαινεισε μαγαζια κοσμο..το Σαμαρα τον δεχονται, του μιλανε..
  οι πασοκες και ΝΔπαλιοι ζηλευουν γιατι οι ιδιοι θα φανε γιαουρτια αν βγουνε δημοσια σε απλο λαο χωρις ματ..

 3. Igor Rasputin avatar
  Igor Rasputin 07/04/2011 11:44:59

  Οι έξω απ΄εδώ, όπως και αν λέγονται αυτοί (βλέπε, ΔΝΤ, ΕΕ, κλπ) έχουν αποφασίσει πλέον ότι αυτή η κυβέρνηση, είναι ανίκανη να προχωρήσει και να τα βγάλει πέρα.
  Έτσι θα του δώσουν μια ευκαιρία ακόμη του GAP, να κάνει ανασχηματισμό με μια κυβέρνηση συνασπισμού άμεσα, με Ντόρα, Κουβέλη -ο Λα(Γ)ός λέει δε θα μπει σ αυτό το μόρφωμα πια- και κανα δυο “πρόθυμους” δεξιούς -είμαι περίεργος να δω ποια θα είναι αυτά τα σπίρτα τα αναμμένα-.
  Εάν δεν το καταφέρει αυτό, θα τον οδηγήσουν το φθινόπωρο σε εθνικές εκλογές.
  Και θα πει κάποιος, οκ ποιο θα είναι το αποτέλεσμα σε όλα αυτά?
  Εγώ λέω ότι πρέπει να γίνει κάτι που τουλάχιστον θα δημιουργήσει ελπίδα για την επόμενη μέρα, που θα δημιουργήσει προσδοκία.
  Χρειαζόμαστε επειγόντως αλλαγή ψυχολογίας, παντού όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα, αντικρίζεις πρόσωπα σκυθρωπά και απογοητευμένα.
  Ζητείται άμεσα όμως, ένεση αισιοδοξίας για τον Έλληνα.
  Χρειαζόμαστε άμεσα -χθές δηλαδή- γερά "χαστούκια" ΕΛΠΙΔΑΣ, για να παρουμε μπρος πάλι, να ξυπνήσει το δαιμόνιο μας.
  Η μιζέρια δε μας πάει και όσο είμαστε με το κεφάλι σκυμμένο δε μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί και άρα αποτελεσματικοί.

 4. spiros avatar
  spiros 07/04/2011 13:20:14

  Ο Σαμαράς νομίζω ότι γνωρίζει το παιχνίδι και σιωπά για να επτρέψει την αδυναμία του συστήματος σε οργή και κατεδάφιση. Πιστεύω στην τακτική αυτή . Απαιτεί ισχυρή θέληση, υπομονή και αναμονή.

 5. Λιζα Αλεξίου avatar
  Λιζα Αλεξίου 07/04/2011 14:18:55

  Στο πρόσωπο του Α Σαμαρά βλέπω έναν σοβαρό και μετρημένο πολιτικό, που νοιάζεται για την πατρίδα και τον λαό.Βλέπω όμως αυτόν μόνο, και κανέναν άλλον.Η προσωπικότητα του Σαμαρά δίνει πίστη και ελπίδα, οτι θα ξεφύγουμε από αυτήν την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουμε περιέλθει σαν έθνος.
  "Η κρίση ως Κάθαρση διαλύει τα σάπια κατεστημένα" λέει ο ΝΖ και εγώ συμφωνώ.Όμως σ' ένα σάπιο τέτοιο δεν ανήκει και από ένα τέτοιο σάπιο κατεστημένο δεν προέρχεται και ο Α Σαμαράς, άσχετα άν ο ίδιος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί; Το οτι τα ποσοστά της ΝΔ δεν ανεβαίνουν και κατά την γνώνη μου ούτε πρόκειται να ανεβούν,οφείλεται στο οτι ο Α Σαμαράς χωρίς να το θέλει,συμβάλλει στην διατήρηση αυτού του σάπιου κατεστημένου, και αρνείται να καταλάβει οτι ο λαός απαξιεί ολόκληρο το πολιτικό σύστημα γιατί τον πρόδωσε και τον έφτασε στην σημερινή του κατάσταση. Εδώ τολμώ να εκφράσω προσωπικές σκέψεις, είναι σκέψεις ενός και παραπάνω χρόνου, και είναι οι εξής: να φύγει από την ΝΔ, να ιδρύσει νέο κόμμα και να καλέσει επίλεκτα και αδιάφθορα άτομα, όχι με κριτήριο την ιδεολογία τους,ανθρώπους προοδευτικούς, κορυφές στο είδος τους ο καθένας, για όλους τους τομείς της λειτουργίας του κράτους, με σκοπό να ξαναγεννηθεί η χώρα από τις στάχτες της.Να πάρει την διακυβέρνηση της Ελλάδας στα χέρια του, μόνο έστι θα σωθούμε.Όσο παραμένει στην ΝΔ, η σκιά προηγουμένων συμπεριφορών άλλων ,θα τον βαραίνει, δεν θα τον αφήνει ελεύθερο να εκφραστεί και να πράξει όπως θέλει, γιατί έχω την εντύπωση οτι οι περισσότεροι που αγκαλιάζουν τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ έχουν χρέη, και θέλουν να τα ξεπληρώσουν,ο Α Σαμαράς δεν χρωστά σε κανέναν παρά μόνον τον Ελληνικό λαό. Μόνο τότε θα μπούμε σε μιά πραγματική μεταπολιτευτική εποχή και τότε μόνο ο λαός θα βρεθεί μαζί του.

 6. antikatathliptikos avatar
  antikatathliptikos 07/04/2011 16:49:23

  Ποιά άλωση υποδηλώνει η εικόνα του θέματος; Διευκρίνηση παρακαλώ ,επειδή δεν είμαι λάτρης της αναπαραγωγής κατακρεουργημάτων, έστω και αν αυτά έχουν εικαστικό χαρακτήρα.

  • Βασίλης Χ. avatar
   Βασίλης Χ. @ antikatathliptikos 07/04/2011 18:50:41

   Δεν είναι άλωση, είναι το Καθαρτήριο. Πρόκειται για ομότιτλο έργο του Ρώσου Sergey Tyukanov:

   h++p://tyukanov.com/gallery/Purgatory/purgatory_2.jpg

   • Ευμένης avatar
    Ευμένης @ Βασίλης Χ. 07/04/2011 20:22:36

    Συγχαρητήρια!!
    Εγώ το εκτιμούσα ως Hieronymus Bosch...

 7. Ευμένης avatar
  Ευμένης 07/04/2011 20:17:52

  Συμφωνώ με την ανάλυση για τα προβλήματα που (όπως αναμενόταν) δημιούργησε το Μνημόνιο. Τα πράγματα απλά θα χειροτερέψουν.
  Το Μνημόνιο, ας το πει κάποιος ξεκάθαρα, φτιάχτηκε για να μας έχουν εσαεί στο χέρι οι πιστωτές μας (ίδε Μεξικό-20 χρόνια υπό πτώχευση). Δεν φτιάχτηκε για να μας βγάλει από την κρίση, αλλά για να σιγουρέψει ότι δεν θα βγούμε ΠΟΤΕ από αυτή.
  Καλά έκανε ο Σαμαράς και η ΝΔ και δεν το υπέγραψαν. Αλλά οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται πια κανέναν (και καλά κάνουν) και θέλουν ξεκάθαρες εναλλακτικές προτάσεις. Ας βρουν και κανένα πιασάρικο τσιτάτο (όχι το λεφτά υπάρχουν-πρόλαβαν άλλοι..) και θα δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να είναι μπροστά.
  Γιατί αν πάμε εκλογές με τα ίδια περίπου ποσοστά όπως τώρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ θα βάλει θεούς και δαίμονες (όπως η πρόσφατη πράσινη λάσπη με τα 170 εκατ.) και θα τις κερδίσει..Το να έχεις τα ΜΜΕ στο τσεπάκι σου είναι +5 μονάδες από μόνο του (και λίγες λέω).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.