30/09/2007 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση του ΠΑΣΟΚ είναι κρίση του συστήματος

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ οφείλεται κυρίως στην αποδοκιμασία της δεξιάς πολιτικής του από μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος που ψήφισαν Αριστερά. Εκείνη η «δεξαμενή ψήφων» από την Αριστερά πάει, στέρεψε πια. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στραφεί και πάλι προς τα αριστερά, αν θέλει να παραμείνει μεγάλο κόμμα. Στην περίπτωση όμως αυτή, θα παραμείνουν ο Βενιζέλος και οι περί τον Σημίτη εκσυγχρονιστές;  Όσα γίνονται υποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως τουλάχιστον το γνωρίσαμε, αρχίζει να μην… «είναι εδώ».
Πώς όμως θα επιδράσουν οι ανακατατάξεις στο ΠΑΣΟΚ στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό; Αν αποχωρήσουν οι «εκσυγχρονιστές», θα επηρέαζε ένας νέος πολιτικός σχηματισμός, τη συνοχή της ΝΔ; Μήπως έχουν δίκαιο εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οδεύουμε ήδη προς… «επτακομματική» Βουλή; Ένα είναι σίγουρο: η κρίση στο ΠΑΣΟΚ είναι μόνο μία πλευρά της γενικότερης κρίσης του πολιτικού συστήματος. Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας απώλεσαν μαζί 680.000 ψήφους, αν συνυπολογίσουμε και την αύξηση του εκλογικού σώματος.
Η μείωση των ποσοστών της ΝΔ είναι, μπορεί κανείς να πει, μια «φυσιολογική » συνέπεια της φθοράς ενός κυβερνητικού κόμματος. Αυτό που είναι όμως πρωτοφανές είναι η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο να εισπράξει τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά και να συγκρατήσει τις δυνάμεις της, που διέρρευσαν προς τα αριστερά. Συνεπώς, η πτώση των ποσοστών και των δύο μεγάλων κομμάτων εκφράζει κυρίως μια σημαντική τάση αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος, μέρος της οποίας αποτελεί και η κρίση στο ΠΑΣΟΚ. Βλέπε περισσότερα στο «Αντί» που κυκλοφορεί ( πατήστε εδώ)

ΣΧΟΛΙΑ

  1. giannis avatar
    giannis 01/10/2007 12:10:32

    Όχι του συστήματος αλλά του δικομματισμού .
    Η αναγέννηση του ΛΑΟΣ το επιβεβαιώνει

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.