#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/04/2012 10:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία δικαιώνουν τις επιλογές ΣαμαράΗ βασική προεκλογική αιχμή κατά του Αντώνη Σαμαρά από την πλευρά του Βενιζέλου αλλά και των όψιμων αντιμνημονιακών και γιαλατζί επαναστατών τύπου Καμμένου, είναι ότι ψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο.

Μάλιστα, κάποιοι που εγκατέλειψαν τη ΝΔ δε σταματούν να λένε ότι ο Σαμαράς τους πρόδωσε γιατί συμπαρατάχθηκε με το δεύτερο Μνημόνιο. Ξεχνούν φυσικά να πουν αν οι ίδιοι θα έβαζαν τα λεφτά για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Όπως επίσης ξεχνούν να πουν πόσο ωραίος θα ήταν ο παράδεισος με τη δραχμή ανά χείρας. Και σ’ αυτή την κατάσταση, δηλαδή ένα βήμα πριν την αποβολή από το ευρώ, μας έφεραν τα λάθη και τα εγκλήματα της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Αυτό το ξεχνούν οι «πατριώτες» σαν τον Καμμένο ή τον Καρατζαφέρη ή ακόμη οι νέοι… Τσε Γκεβάρα που συμπαρατάσσονται πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τολμά να πει ότι θέλει να ... κυβερνήσει. Με ποιο πρόγραμμα, κανείς δεν ξέρει. Να βγούμε από την Ευρώπη και ίσως να έρθει το πετρέλαιο από τον Τσάβες. Κάτι τέτοια λέει ο Αλέξης ο οποίος αν γινόταν πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να έκανε… αντιπρόεδρο τον Καμμένο αφού έχουν τόσο ταυτόσημες απόψεις και είναι και πιο… Έλληνες από εμάς τους «μνημονιακούς» και «προδότες».

Κανείς, και προπαντώς όσοι στήριξαν το δεύτερο Μνημόνιο δε λέει ότι είναι καλό. Αυτό που λένε όλοι και ο Σαμαράς, είναι ότι το ψήφισαν γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Το δίλημμα (εκβιαστικό ή όχι αυτό προέβαλαν οι δανειστές μας) ήταν και είναι ένα:

"Ή παίρνετε τα 400 δις συνολικά που σας δίνονται ή γίνεστε την άλλη μέρα… Ουγκάντα". (Λέτε γι’ αυτό ο αντικαταστάτης του Τόμσεν, ο Σελασιέ, είναι από την Ουγκάντα;)

Ποιος θα δικαιωθεί η ιστορία θα δείξει. Αν θα είναι ο Σαμαράς που έκανε ένα βήμα πίσω με σκοπό να σώσει την πατρίδα και να της δώσει παράταση ζωής ή ο… Καμμένος με τον Αλέξη Τσίπρα ή την Παπαρήγα.

Τα όσα, όμως, συμβαίνουν στην Ισπανία και την Ιταλία, με τις δύο οικονομίες να καταρρέουν υπό το βάρος του χρέους και της πίεσης των αγορών είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αν συνδυαστούν με την επιλογή της ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου. Τι έκανε η ΝΔ; Εδώ χρόνο στην Ελλάδα να κρατηθεί στη ζωή. Της έδωσε τεχνητές αναπνοές μέχρι να υπάρξει συνολική λύση. Έξω από την Ευρώπη η χώρα μας δε θα είχε καμιά απολύτως τύχη. Μέσα, όμως, ακόμη κι έτσι, μπορεί να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.

Η πιθανότερη από ποτέ προσφυγή της Ισπανίας και της Ιταλίας σε μηχανισμούς στήριξης, δικαιώνουν πρακτικά την επιλογή Σαμαρά. Η Ελλάδα πήρε 400 δις, η Ευρώπη δεν κατέρρευσε από τον περασμένο Φεβρουάριο και η κρίση δεν μεταδόθηκε με ταχύτητα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αν η ελληνική οικονομία κατέρρεε θα διαλυόταν το σύμπαν, το λέει και η Μέρκελ άλλωστε. Τώρα, όμως, πήρε τα δάνεια που πήρε, και πρόλαβε να τα πάρει προτού σκάσει η φούσκα της Ιταλίας και Ισπανίας. Δε θα έδιναν, γιατί δε θα είχαν, ούτε δεκάρα τσακιστή στην Ελλάδα αν είχαμε ντόμινο κρίσης.

Ο χρόνος που κερδήθηκε ήταν πολύτιμος γιατί η ΕΕ σιγά – σιγά αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, κι όχι ελληνικό. Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι με μέτρα υφεσιακά διαλύει τις χώρες και δε δημιουργεί ανάπτυξη. Κι έστω κι αργά αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, δεν έχει ελπίδα ούτε η Ελλάδα, ούτε καμιά άλλη χώρα.

Τα αναπτυξιακά μέτρα ήταν βασικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής τακτικής του Σαμαρά, αλλά ο Παπαδήμος και ο Βενιζέλος το μόνο που κοίταζαν ήταν να μη χαθούν τα λεφτά των τραπεζών.

Τέλος, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, το πολύ στις αρχές του 2013, θα αρχίσει να φαίνεται το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και τότε η Κομισιόν και οι χαρτογιακάδες της θα καταλάβουν ότι χωρίς να κοπεί χρήμα ή αλλιώς χωρίς ευρωομόλογα η ΕΕ θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Είναι η τελευταία ελπίδα, το τελευταίο χαρτί της Ενωμένης Ευρώπης. Αν δε θέλουν κάτι τέτοιο τότε το τέλος είναι αναπόφευκτο. Αν οι Γερμανοί, όμως, θέλουν αγορές για τα προϊόντα τους, θα συναινέσουν αργά ή γρήγορα στην επιλογή αυτή.

Επομένως, όσοι σκόπιμα παραγνωρίζουν την κατάσταση, όσοι σκόπιμα διαστρεβλώνουν την αλήθεια για ευκαιριακά κομματικά οφέλη, όσοι ποντάρουν στη διάλυση της χώρας, όσοι παίζουν τα παιχνίδια των επιχειρηματιών τη δραχμής θα πρέπει να αποδοκιμαστούν.

Η ψήφος στις εκλογές της 6ης Μαΐου ασφαλώς προσφέρεται για αποδοκιμασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Ασφαλώς και μπορεί να είναι έκφραση οργής του κόσμου για τα δεινά που περνά.

Όμως, ας σκεφτούμε όλοι καλύτερα: Τι είναι πιο σπουδαίο και πατριωτικό, η πρόσκαιρη οργή ή η σωτηρία της Ελλάδας;

Υπομονή, η κρίση πάει … σε Ισπανία και Ιταλία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. tak avatar
  tak 14/04/2012 10:47:50

  Η κρίση στην ευρωπαϊκή ένωση ποτέ δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Η Ισπανία είναι μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί και η Ιταλία βράζει σαν την Αίτνα... Πράγματι, ο Αντώνης Σαμαράς είδε μακριά κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέψουν οι Έλληνες...

 2. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 14/04/2012 11:25:27

  Ο αντιευρωπαϊκός λαϊκισμός είναι ένα φαινόμενο επικίνδυνο και οφείλεται στην σκληρή πολιτική λιτότητας. Είναι κατά κάποιον τρόπο μια από τις παρενέργειες της κρίσης, δεν είναι η λύση στην κρίση.
  Αν συνεχιστεί στην Ελλάδα η λιτότητα αυτές οι φωνές θα ενισχύονται και αν εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη η λιτότητα θα εμφανιστούν και αλλού τέτοιες φωνές.
  Γιαυτό και στην Ελλάδα τα κόμματα αυτά (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ,ΚΚΕ) ενισχύονται μέσα από την κρίση. Δεν ενισχύονται επειδή είναι ικανά ή πρόθυμα να αντιμετωπίσουν την κρίση.
  Επίσης, να ξέρουμε οτι παρά τη λάθος πολιτική που μας επέβαλε η Ευρώπη 2 χρόνια, οι Έλληνες στην πλειοψηφία τους επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ και στην Ευρώπη. Ποιος θα εκπροσωπήσει αυτούς τους Έλληνες; Το ΠΑΣΟΚ που δεν πίστεψε ποτέ στην Ευρώπη και τώρα στο τέλος ετοίμασε το δημοψήφισμα ευρώ ή δραχμή; Ή μήπως ο Τσίπρας και ο Καμμένος; Μπορούν να βρουν έστω και έναν Πρωθυπουργό της Ευρώπης που να συμφωνεί μαζί τους; Ακόμα και οι αρχηγοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (από τις πιο σκληρά δοκιμαζόμενες χώρες ) συνομιλούν με τον Αντώνη Σαμαρά και με τις δικές του θέσεις ταυτίζονται στα ζητήματα ανάπτυξης.

 3. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 14/04/2012 12:20:59

  ΕΓΩ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ ΗΤΑΝ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Η' ΤΕΧΝΙΚΑ ΑΝΕΦΙΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΕΕ Η΄Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ Ο ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ.

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 14/04/2012 14:15:30

  Η κρίση στην Ισπανία και Ιταλία δικαιώνουν πολύ περισσότερο, όσους υποστήριζαν εξ' αρχής την έγκαιρη έξοδο από το Ευρώ, που αποδεικνύεται η "μητέρα του κακού" για όσους δεν είναι "Γερμανοί".
  Δεν είναι λύση το να βρεθεί τρόπος και για νέα δανεικά, αλλά το να επιτευχθεί ανταγωνιστικότητα. Και τα βιβλία, έναν βραχυπρόθεσμα αποτελεσματικό τρόπο ξέρουν: Την νομισματική πολιτική. Τα άλλα είναι αρλούμπες...

  • Factorx avatar
   Factorx @ ΠΗΛΕΑΣ 14/04/2012 14:24:22

   Με συγχωρείς αλλά ποιός λέει "αρλούμπες"; Τι λέει το κείμενο για τη νομισματική πολιτική;
   "Τέλος, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς, το πολύ στις αρχές του 2013, θα αρχίσει να φαίνεται το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και τότε η Κομισιόν και οι χαρτογιακάδες της θα καταλάβουν ότι χωρίς να κοπεί χρήμα ή αλλιώς χωρίς ευρωομόλογα η ΕΕ θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος..."
   Προλάβαμε στο μεταξύ και κουρέψαμε το χρέος κλπ κλπ; Ενω όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει οι συμφωνίες (πχ "δανειακή") είναι για να αλλάζουν;

   • Delta Lamda avatar
    Delta Lamda @ Factorx 14/04/2012 16:19:25

    @ factorx
    Ο Βενιζελος μιλάει και καμωνεται σαν γυφτικο σκεπαρνι οτι κουρεψε λεει 100 δισεκ. απο το χρέος! Και λυπαμαι που ο Σαμαράς ως γνωστης των οικονομικών κανει το ιδιο καπως πιο συγκρατημένα για να δικαιολογησει το αναποφευκτο οσον αφορα την μεταστροφή του.
    Δεν μας λέει κανεις ομως οτι ταυτοχρονα δανειστηκαμε 130 δισεκ.!!! Το ισοζυγιο εμένα μου λέει οτι τελικά δεν κουρέψαμε αλλά φεσωθήκαμε 30 δισεκ.!
    Ολα τα υπολοιπα περι τοκων, επιμηκυνσης, ανακεφαλαιοποίησης, κλπ. ειναι cosmetics για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολογητα.
    Αν πάλι πιστευει κανεις οτι οι δανειακες συμβάσεις τετοιου τυπου, που επιπλεον διεπονται απο ξενο δικαιο, μπορουν να αλλάζουν μονομερώς, τοτε οσοι το επικαλούνται ειναι αιθεροβαμονες για να μην πω λαοπλάνοι...
    Οσο δε για το μελλον της Ευρωζωνης, ειχαμε προβλεψει απο αρχες Δεκεμβριου του 2010 οτι θα καταρρευσει στα τέλη του 1ου τριμηνου του 2012. Εχει καμια ιδιαιτερη σημασία αν αυτό συμβει με 3-4 μηνες καθυστερηση? Σε πληροφορώ οτι αν ο Ντραγκι δεν ειχε μπουκωσει τις τραπεζες με 1 τρισεκ. σε δυο δοσεις απο τον Δεκεμβριο του 2011 και τον Φλεβαρη του 2012, η προβλεψη μας θα ειχε επαληθευτεί. Μετά απο το 1 τρισεκ. φρέσκο χρήμα που εριξε, νομιζεις οτι η ΕΚΤ θα κοψει νεο? Πολυ χλωμό το βλέπω για να μην πω αδυνατο!
    Ηδη η Πορτογαλία παρακαλαει γονυπετης για 2ο πακετο (αν δεν το εχει παρει ηδη στα μουλωχτα για να αποφυγουν τις επιπτωσεις στις αγορες και τις κοινωνιες απο την δημοσιοποιηση του), η Ισπανία μέσα στον Μάη θα παει κι αυτη θελοντας και μη στον μηχανισμο στηριξης και η Ιταλία παρ'οτι θα το παλαιψει, δεν θα αποφυγει το πικρο ποτηρι. Οψομεθα...

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Delta Lamda 15/04/2012 12:45:07

     Τα 130 θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση (=απομείωση) των ήδη. Δεν προστίθενται -τουλάχιστον, όχι όλα.

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Factorx 15/04/2012 12:41:44

    Όχι Φάκτορα, δεν εννοούσα την ανάρτηση, αλλά την εμμονή κάποιων να εξετάζουν "επιστημονικά" το πρόβλημα, αλλά με αδιαπραγμάτευτες παραμέτρους το Ευρώ και την ΕΕ. Και εγώ πιστεύω ότι, η θέση μας στην ΕΕ πρέπει να στηριχτεί πάση θυσία, αλλά έπρεπε, ήδη από το 2009-10, να έχουμε, εν μια νυκτί, αποχωρήσει προσωρινά από το Ευρώ με δήλωσή μας ότι επιθυμία και επιδιωξή μας είναι να επανέλθουμε, όταν τα κριτήρια εισόδου μας επαναπληρωθούν -στα αλήθεια, αυτήν τη φορά.
    Πάντως, όπως πάμε, ίσως θέτουμε και την συμμετοχή μας στην ΕΕ σε κίνδυνο.

 5. η Dimi avatar
  η Dimi 14/04/2012 14:54:46

  "Destined to Triumph"

  “Oh,Uganda!
  My blessed land that feeds us
  By sun and fertile soil grown.
  For our own dear land,
  We will always stand
  Uganda, The Pearl of Africa’s Crown!
  We only have ourselves to blame."

  ~Sir Winston Churchill: “My African Journey”
  London: Hodder & Stoughton, 1908

 6. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 14/04/2012 15:53:36

  Ο Σαμαράς έχασε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία τον Οκτ 2011 όταν είχε πλέον καταρρεύσει το κυβερνών σύστημα ΠΑΣΟΚ και ήταν έτοιμο να παραδώσει την εξουσία γιατί βάρυνε πολύ στις πλάτες του, στο χρονικό σημείο εκείνο ο Αντώνης Σαμαράς θα έπρεπε να ζητήσει και να απαιτήσει Εκλογές εδώ και τώρα.Είχαμε χρονικό περιθώριο από τους Εταίρους έως τις αρχές Δεκ 2011.Αφού δεν το έκανε, έμπλεξε με την κυβέρνηση Παπαδήμα και τον Κοινωνικό Πολιτικό διαχωρισμό Μνημονιακός-Αντιμνημονιακός κατά το Κωνσταντινικός-Βενιζελικός και άρχισαν οι Δημοσκοπήσεις να μειώνουν τα ποσοστά Αυτοδύναμης Εκλογής που ήταν σίγουρη ή όσο σίγουρη μπορεί να είναι μία Εκλογική διαδικασία. Φτάσαμε ασθμαίνοντας στο να Προκηρυχθούν για τις 6 Μαΐου με μικρές πιθανότητες επιτυχίας της Αυτοδυναμίας. Δυστυχώς οι ευκαιρίες και ακόμα περισσότερο οι Πολιτικές έρχονται και παρέρχονται ανεπίστρεπτες. Όσο αναφορά τους Ευρωπαίους Εταίρους και την Πειραματική Πολιτική που εφαρμόζουν είναι παντελώς λάθος. Όποιο στόχο και αν τοποθετηθεί δεν πρόκειται να επιτευχθεί διότι καθημερινώς μειώνεται η Οικονομική Πίτα η οποία μοιράζεται σε όλους Εργαζόμενους Άνεργους Συνταξιούχους Δημόσιους Υπαλλήλους Ιδιωτικούς Υπαλλήλους Κρατικές Δαπάνες και Κρατικά Έσοδα. Όταν η συνολική ζήτηση προϊόντων και Υπηρεσιών πέφτει κάθε μέρα ο όποιος Οικονομικός Στόχος είναι άπιαστος. Ο περιβόητος Ανταγωνισμός έχει χαθεί προ πολλού από την Παγκοσμιοποίηση. Δυστυχώς το Οικονομικά μοντέλα είναι σαν τα προϊόντα έχουν κύκλο ζωής και η Παγκοσμιοποίηση ως Οικονομικό σύστημα τουλάχιστον για την Ευρώπη είναι στη φάση του Μαρασμού και όλο Ζημιές προκαλεί. Το ερώτημα είναι αν οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν τις ικανότητες και την δύναμη επιβολής για να διαμορφώσουν ένα νέο Οικονομικό σύστημα ή να ρετουσάρουν και να διαφοροποιήσουν το ίδιο. Ένα ρετουσάρισμα στο παρόν Οικονομικό σύστημα είναι και η έκδοση με οποιονδήποτε τρόπο Ευρωομολόγων.

 7. mx avatar
  mx 15/04/2012 02:40:49

  oi germanoi tin periptwsi tis elladas pleon den tin blepoun san agora alla san ploutoparagwgiki pigi

 8. franc avatar
  franc 15/04/2012 13:57:05

  "Ο χρόνος που κερδήθηκε ήταν πολύτιμος γιατί η ΕΕ σιγά – σιγά αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, κι όχι ελληνικό. Έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι με μέτρα υφεσιακά διαλύει τις χώρες και δε δημιουργεί ανάπτυξη. Κι έστω κι αργά αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι χωρίς αναπτυξιακά μέτρα, δεν έχει ελπίδα ούτε η Ελλάδα, ούτε καμιά άλλη χώρα."
  Δηλαδή η ΕΕ εχει αρχίσει να καταλαβαίνει αυτό που ΟΛΟΙ οι οικονομολόγοι του κόσμου της έλεγαν σταθερά εδώ και τρία χρόνια και που το ξέρουν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σχολών για το υφεσιακό σπιράλ του τρόμου...
  Να λπίζουμε λοιπόν οτι σε αλλα 3 χρόνια θα το έχουν κατανοήσει πλήρως και σε 6 χρ'ονια θα εφαρμ'οσουν την λύση που εφήρμοσαν οι Αμερικάνοι και σώθηκαν το 2007.
  Δηλαδή έτσι και έκανε τη "βλακεία" ο Σαμαράς να επιμείνει στο ΟΧΙ στο μνημόνιο τώρα θα ήταν ολόκληρη η ΕΕ Ουγκάντα? Τόσο μυαλό βαστάνε αλήθεια ή μηπως άλλο παιχνίδι (βρώμικο) παίζουν σε βάρος ημών των ασθενεστέρων για να περνάνε αυτοί καλά?

 9. mitsos avatar
  mitsos 16/04/2012 13:27:37

  Πολύ σωστό άρθρο, από την πρώτη στιγμή προσωπικά έλεγα οτι ο Σαμαράς είχε το θάρρος να κάνει το σωστό για την πατρίδα αδιαφορώντας για το βραχυπρόθεσμο κομματικό συμφέρον και ολοι μιλάγανε ότι ειναι κωλοτούμπας και πολλά αλλα, ελπιζω τωρα να βαλουνε μυαλό. Οσο για τον Καμμένο εγώ επιμείνω με δυο τρια μέτρα όπως την κατάργηση των Επιτροπων της βουλης που ποτε δεν απεδωσε δικαιοσύνη και την εισαγωγή στην θέση τους Ειδικων δικαστηριων με παραλληλη καταργηση της βουλευτικης ασυλιας οπως και του νομου ευθυνης υπουργων , οπως επισης και πεταμα εξω απο τις λιστες επαγγελματιων λαμογιων τυπου Σπηλιωτόπουλο ο Καμμενος δεν θα πάρει ουτε 3 τοις εκατό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.