05/09/2008 16:43
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση, ο Έβερτ και το "διάλειμμα Μητσοτάκη"

Στη γραμμή ότι «ο Καραμανλής έχει τελειώσει» κινείται πλέον ο Γ. Παπανδρέου γράφει σήμερα «Ε». Τα θέματα Ρουσόπουλου – Ζαχαρέα και Βουλγαράκη δημιουργούν εικόνα γενικής σύρραξης στη Ν.Δ. Και ανάμεσα στις δηλώσεις παλαιών και νέων ανταρτών να και μία του Μιλτιάδη Έβερτ: «Όταν γίνονται υπουργοί, ας βάζουν στην άκρη τα κότερά τους».

Βέβαια, ο κ. Έβερτ δεν μας είπε και για τις επιδόσεις του γαμπρού του (Π. Δούκας) σε πολυτελή οχήματα, αλλά δεν πειράζει. Επειδή οι δηλώσεις του αυτές μας έκαναν να θυμηθούμε μια άλλη εποχή. Τότε που πρωταγωνιστούσε στην ανατροπή μιας άλλης κυβέρνησης της ΝΔ, με επικεφαλής τον Κ. Μητσοτάκη εκείνη.

Όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ανατράπηκε από τον ….Αντώνη Σαμαρά, όπως ισχυρίζεται ο Επίτιμος. Αλλά από την τριανδρία Μιλτιάδη Έβερτ – Αθανασίου Κανελλόπουλου – Σταύρου Δήμα. Ο Έβερτ ήταν ο τυπικός αρχηγός του τότε αντάρτικου, αλλά ουσιαστικός ήταν ο αείμνηστος Κανελλόπουλος, ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος εκείνη την εποχή. Ο κυριότερος λόγος της ρήξης Μητσοτάκη – Κανελλόπουλου ήταν η άρνηση του πρώτου να αποδεχθεί, τον Ιούνιο του 1989, πρόταση του Χαρίλαου Φλωράκη να αναλάβει Πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΝΔ-Αριστεράς ο Κανελλόπουλος, αντί του Τζαννή Τζανετάκη (θυμάστε την …Ζήμενς;)

Αιχμή του δόρατος των επιθέσεων εναντίον του Μητσοτάκη ήταν η υπόθεση των υποκλοπών για τις οποίες κατηγορήθηκε ο στρατηγός Γρυλλάκης. Ποιος είχε αναλάβει την δικαστική έρευνα; Ο Γεώργιος Ζορμπάς. Ποιο εκδοτικό συγκρότημα στήριζε και τον Ζορμπά και τους ..κινηματίες; Το συγκρότημα Αλαφούζου. Τελικά όλα αυτά έκαναν την κυβέρνηση Μητσοτάκη «ένα διάλειμμα» στην πολύχρονη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ.

Εννοώ τίποτα με όλα αυτά; Όχι φυσικά. Ιστορικές αναφορές κάνω.

Δεν μπορώ όμως να μην παρατηρήσω ότι και πάλι έχουμε ένα θεσμικό θέμα (υποκλοπές τότε, ψηφοφορία στην Βουλή τώρα), επιθέσεις στο άμεσο περιβάλλον του πρωθυπουργού (Ντόρα τότε και λοιποί, Ρουσόπουλος τώρα), παράλληλα με μια ανελέητη σύγκρουση εκδοτικών και διαπλεκομένων συγκροτημάτων στην οποία διακρίνεται ο κ. Αλαφούζος. Ενώ ο …Ζορμπάς είναι πάλι απέναντι στην κυβέρνηση.
Για τον κ. Δήμα έχει ακούσει κανείς τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 05/09/2008 16:56:07

  Ας ελπίσουμε ότι δε δρα παρακρατικός μηχανισμός. Τα γράφω στο μπλογκ μου και σε προηγούμενο μήνυμα έβαλα και το λινκ αλλά δεν περνάει. Το ξέχασα ότι δεν πρέπει να βάζουμε λινκς.

 2. nas avatar
  nas 05/09/2008 17:03:19

  Ερώτημα: όλοι αυτοί που αγανακτούν όλα αυτά τα μεγάλα και μικρά στελέχη της δεξιάς που αντιδρούν πλέον ανοιχτά με την Κυβέρνηση της Σάρας, της Μάρας και του κακού συναπαντήματος Ζαχόπουλου-Ρουσόπουλου με τον Καραμανλή, το κάνουν επειδή τα... πήραν απο την CIA, ή επειδή πράγματι κάποιοι ξεπούλησαν τη χώρα για να τα οικονομήσουν; αν ο Ρουσόπουλος ήταν τόσο ιδεολόγος όταν προσχωρούσε στη Ν.Δ., θα έσπρωχνε τη γυναίκα του στην "αγκαλιά" του Κοντομηνά και μετά του Κουρή; ή θα μπορούσε η κυρα Μάρα να κάνει τη δουλειά της χωρίς τόσα πρωτοσέλιδα -τρομάρα της- στα περιοδικά του Κωστόπουλου και των λοιπών... προαγωγών; Λοιπόν, τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι οι πρώτοι διδάξαντες, αλλά αυτοί οι δεξιόφρονες δεν έχουν το θεό τους... ή μάλλον τον έχουν για να τους βοηθά στις μίζες...

 3. empristis avatar
  empristis 05/09/2008 17:12:23

  Ο Επιτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ, Σ.Δήμας, με κάθε ευκαιρία πλακώνεται με τον Σουφλιά για ... περιβαλλοντικά -πάντα- θέματα.

 4. Factorx avatar
  Factorx 05/09/2008 17:15:34

  Εξάκτινε: Δεν είπα να μην βάζεις. Να το βάζεις με αυτή την μορφη www.astanapane.gr ώστε να μην παραπέμπει αυτόματα σε λινκ. να το βάζουν στο brower με copy past και να ταξιδεύουν.

 5. aionios avatar
  aionios 05/09/2008 17:28:48

  Ο Μητσοτάκης ακόμα και πρωθυπουργός αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία από τους "ιδιοκτήτες" της παράταξης τους Καραμανλικούς και δικαίως μια και ήθελε να έχει πλήρη ηγεμονία μέσα στη ΝΔ. Πίστευε πως το δικαιούταν μια και νίκησε τον Παπανδρέου και είχε επιτύχει ποσοστό εως 47%.
  Και διαμάχες σφοδρές υπήρχαν από την τελευταία τοπική οργάνωση εως και την επιλογή Τζανετάκη.
  Αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι σχέσεις του κόμματος με τη διαπλοκή.

 6. asade avatar
  asade 05/09/2008 17:42:45

  Με την σειρά γράφετε βλέπω θεματοφύλακες της νομιμότητας των διαδικασιών ! Μάλλον κρυφοΠασόκοι απογοητευμένοι είσαστε ;
  Αλλά έχετε άραγε το διακαίωμα να μιλάτε;
  Μήπως θυμάστε κάτι φωτομοντάζ της Αυριανής με τον Μητσοτάκη αγκαλιά με Ναζί;
  Μήπως θυμάστε πως εκλέξατε τον αρχηγό σας που είναι και πρόσφατο;
  Τσιμουδιά

 7. aionios avatar
  aionios 05/09/2008 17:51:33

  Ο Αλαφούζος έδωσε 1 εκ. $ στη ΝΔ τα οποία ο Μητσοτάκης εξαφάνισε. Ταυτόχρονα είχε τέλειες σχέσεις με Κόκκαλη-Λαμπράκη κλπ δίδοντας τους όλες τις μεγάλες δουλειές (Κινητή τηλεφωνία-Προμήθειες ΟΤΕ)ενώ οι διαπλεκόμενοι της ΝΔ παραγκωνίζονταν.
  Και οι υποκλοπές ήταν πραγματικές και όχι απλές καταγγελίες.Με θύματα και τους εσωκομματικούς αντιπάλους.Του κάνανε λοιπόν πόλεμο χαρακωμάτων αλλά δεν τον έριξαν και ούτε είχαν σκοπό να τον ρίξουν. Το έκανε αυτό ο Συμπιλίδης που ακολούθησε το Σαμαρά.

 8. nas avatar
  nas 05/09/2008 18:03:52

  κάτι απόψεις σαν του asade, μου θυμίζουν τον μακαρίτη Κουτσόγιωργα, που γύριζε χρόνια πίσω -στα χρόνια του Μεταξά και του Εμφύλιου- για να κατατροπώσει τους δεξιούς στη δεκαετία του '80 και να τους βουλώσει το στόμα.
  ρε μεγάλε σήμερα η ΑΥΡΙΑΝΗ στηρίζει Καραμανλή και η Ντόρα ούτε κάν αποστρέφει βλέματα απο τους Κουρήδες, οι απλοί ΠΑΣΟΚτζήδες θα απολογούνται για τα εκδοτικά λαμόγια εκ Κεφαλλονιάς; Να κάτι τέτοια λένε οι μηδίσαντες ΠΑΣΟΚοι και πρώην Αριστεροί προς την λάγνα δεξιά διακυβέρνηση και προκαλούν τα εν υπνώσει ανακλαστικά των δημοκρατών της βιοπάλης...

 9. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/09/2008 20:02:54

  Κάποτε το ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την Αριστερά πώς λειτουργούσε μέ την λογική ΄Τί Πλαστήρας τί Παπάγος΄.
  Διαπιστώνω ότι τό σύνθημα επανέρχεται πιό έντονο σήμερα .
  Ελπίζω τουλάχιστον να μήν ζητηθεί να τεθούν εκτός νόμου τά κόμματα τής Αριστεράς επειδή δέν ΄διευκολύνουν΄τήν επάνοδο τού μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
  Ας πείσει ο Γ.Α.Π.τούς πολίτες μέ τίς δικές του ικανότητες και τό πρόγραμμά του και άς κερδίσει τήν εξουσία.
  Αλλά η λεηλασία τής Αριστεράς-τών διαφόρων χρωμάτων και παρά τίς σημαντικές διαφωνίες πού έχουμε όσοι εξακολουθούμε νά τήν ψηφίζουμε-έχει πρό πολλού τελειώσει.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/09/2008 21:35:15

  Συγνώμη, αλλά ξακολουθώ να βλέπω αντιπολίτευση κατα της αντιπολίτευσης. Εγώ, απλοϊκά βλέπω ποιος δεν είναι αποτροπιαστικός σε εμφάνιση, ποιος μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις δημιουργίας πλούτου και ποιος μπορεί να διαχειριστέι την μοιρασιά. Και ποιός δεν πολυκλέβει.

  Ο ΓΑΠ δεν πάσχει επειδή δεν πειθει για τις ικανότητές του. Ο ΓΑΠ πάσχει επειδή είναι ευπρεπής, δεν προσκύνησε το αδερφάτο, και κατά βάση ταιριάζει με τον Μάνο (sorry κυριε ΓΑΠ και κύριε Μάνο, αυτό πιστεύω). Οι χαχόλοι και οι τσιφλικάδες δεν γουστάρουν τέτοια, οι Έλληνες έχουν μια τάση να ακουν τηλεόραση και εφημερίδες και ιδού, έχουμε για καταλληλότερο κάποιον που βαριέται που ζει, δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα, έχει δώσει την εξουσία σε δυο τρεις αλήτες, αλλά τα λέει με υφος.

  4 χρόνια το σύστημα θάβει τον ΓΑΠ: η μαμά του, και το ποδήλατό του και τρίχες κατσαρές, όλα άλλοθι για να ανέχεστε μια κυβέρνηση που δεν ξέρω τι λέτε είναι φαιδρή. Και οι Πασόκοι κάναν μα..ακίες, και ο Μητσοτάκης, και ο ΑΓΠ και ο ΚΚ ο α'. Αλλά τούτοι δω δεν παίζονται.

  Όσο για την Αριστερά, πείτε μου τι ή που έιναι και θα εκφέρω άποψη. Αν λέτε τον πειναλέον του Μποστ., αυτός μεγάλωσε και έχει Καγιέν και δύο εξοχικά.

 11. miaouth avatar
  miaouth 05/09/2008 22:19:34

  Η ισορροπία της πενταετίας που πέρασε καταρρέει. Και επειδή ο οφείλων να το πράξει δεν μπορεί να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα, έχοντας δώσει την εξουσία σε δυο τρεις αλήτες. κΚυρίως όμως επειδή όλοι οι επαίοντες γνωρίζουν ότι οι μέρες της αφθονίας έχουν τελειώσει. Οι βυθισμένοι στη χλιδή συνδαιτημόνες βλέπουν ήδη το πιάτο τους άδειο και ορμούν στον διπλανό τους. Σκυλοκαυγάς, χωρίς διέξοδο.
  Μέσα στο χάος θα επιπλεύσει και θα ηγεμονεύσει μόνον όποιος μπορεί να θέσει το ζήτημα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ: "Είμαι εδώ και θέλω ν' αρπάξω ΤΩΡΑ το τιμόνι αυτού του κάρρου, που πάει στο γκρεμό να συντριβεί. Και να κάνω στροφή, ΑΜΕΣΩΣ".
  Κι αυτό, να το κάνει σε απόλυτη ρήξη και με πλήρη αντιπαράθεση με τη σαπίλα που αναδύεται από το τρίγωνο ΜΜΕ - "εθνικοί επιχειρηματίες" (κοινώς νταβατζήδες) - τοπικοί πολιτικοί άρχοντες και βλαχοδήμαρχοι.
  Ο ΣΥΝ είχε μια αμυδρή ευκαιρία να συνδιαμορφώσει ένα τέτοια αίτημα, αλλά η αντιφατική ιδεολογία του και τα συμπλέγματα του δεν τον αφήνουν. Φοβάται μη τον απορροφήσει κι αυτόν η σαπίλα.
  Βλέπετε άλλους πολιτικούς ή πολιτικές δυνάμεις που μπορούν έτσι να πράξουν;

 12. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/09/2008 22:31:00

  Οποιος το επιθυμεί μπορεί να δημιουργήσει αγιογραφία τού Γ.Α.Π. .Δικαίωμά του.
  Μόνον πού όποιος δεν συμμετέχει στην αντίστοιχη αγιογραφία,δέν είναι υποχρεωτικά ΄μέρος τής αντίδρασης΄.
  Και στην Ελλάδα ,όπως είπε και ο μαίτρ Μητσοτάκης σέ δέκα χρόνια όλα ξεχνιούνται.
  Ε,μερικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να ξεχάσουν ούτε τον πρώην ΥΠ.ΕΞ Γ.Α.Π ,μέ βασικό σύμβουλο τον Ρόντο ούτε τίς δραστηριότητές του επί εποχής Σημίτη.
  Κάτι σάν αρσενική Ντόρα δηλαδή.
  Και επιπλέον η πλήρης απαξίωση τής αριστεράς έχει βολέψει πολλούς.
  Απο τον φιλόσοφο τής δεκάρας Φουκογιάμα πού ομίλησε γιά τό ΄Τέλος τής Ιστορίας΄μέχρις τούς φίλους τού Γ.Α.Π.(νύν και πρώην)Mπίστη,Ανδρουλάκη,Κουναλάκη,Δαμανάκη κ.λ.π.
  Παρά ταύτα ,η Αριστερά πάντα θα παραμένει επίκαιρη μέ τίς βασικές της διακηρύξεις.
  Πολλές φορές βρεθήκαμε αντίθετοι ή καί εξοργισμενοι μέ θέσεις τής αριστεράς είτε μερίδας τού ΣΥΝ είτε τού ΚΚΕ,αλλά παρά ταύτα ,για ορισμένους,είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή.
  Απ΄εκεί και πέρα η ολοκληρωτική αποτυχία τού νεοφιλελεύθερου μοντέλου πού υποτίθεται θά οδηγούσε στήν εξισορρόπηση τής αγοράς έχει αντιθέτως εξολοθρεύσει πλήρως μικρομεσαίους και εργαζομένους.
  Οποιος κυκλοφορεί έξω ,τό βλέπει αυτό ήδη απο το 2000.
  Δικαίωμα κάθε ελεύθερου πολίτη να θεωρεί τον Γ.Α.Π.πειστική εναλλακτική απάντηση στον Κωστάκη.
  Ελπίζω όσοι δέν πείθονται γιά κάτι τέτοιο νά τούς επιτραπεί να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ακόμα και εάν θεωρούν την σημερινή σοσιαλδημοκρατία πιστό αντίγραφο τού Αλογοσκούφη.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/09/2008 23:08:59

  @σπύρο,μην άγχεσαι, το ότι τον θεωρώ ευπρεπή, δεν σημαίνει ότι πιστεύω ότι θα κυβερνήσει ή ότι είναι τέλειος ή, ή... (ή ότι τον ψήφισα)

  αλλά αν έπρεπε να διαλέξω (ευτυχώς δεν πρέπει) τον Χ ή τον Ψ, τι να σου πώ?

 14. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/09/2008 23:41:25

  Aγαπητέ archaeopteryx δέν άγχομαι...
  Ούτε έχω κάποιο πρόβλημα εάν κυβερνήσει,ούτε φυσικά εάν τον ψηφίσεις(αλλοίμονο).
  Kαι εγώ τον θεωρώ έντιμο καί ευπρεπή αλλά δεν μέ πείθει όπως άλλως τε και η προϊστορία του σέ καίριες θέσεις τού κόμματός του.
  Ετσι όπως είναι τά πράγματα σήμερα κάποιοι ψαχνόμαστε.
  Και επειδή ουδέποτε πίστεψα στό λευκό ή στό άκυρο,θά στραφώ με βαρειά καρδιά σέ κάποιο κόμμα τής αριστεράς ως τό ΄μή χείρον΄,γιά μένα.
  Υ.Γ.
  Οσο και εάν θά σού φανεί περίεργο τό 1996 ψήφισα Σημίτη(μή ψηφίζοντας γιά πρώτη φορά αριστερά) μετά τήν κυβέρνηση τών αεροσυνοδών και τών αστρολόγων
  Ακόμα να φυτρώσει το χέρι μου.!!!!!!!!!!!!!!!!

 15. aionios avatar
  aionios 05/09/2008 23:47:53

  @archaeopteryx
  Ο ΓΑΠ διαχειρίστηκε δημόσιο χρήμα και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
  Η ΥΔΑΣ ήτανε προσωπικό του μαγαζί και κονδύλια πήρε και η κουτσή Μαρία. Πολλά από αυτά επιστραφήκανε σε είδος σε χρήμα και σε υπηρεσίες.

 16. Theodore avatar
  Theodore 05/09/2008 23:49:19

  Ποιας αριστερας;Της πεθαμενης;
  Βλεπω οτι μερικοι, ονειρευονται ακομα το Λενιν, να κανει ντου στα χειμερινα ανακτορα.
  Πανε αυτα φιλε, παπαλα.
  Κοιτα να δεις τι γινεται γυρω σου και αλλαξε μυαλα.
  Η πολιτικη, ειναι η τεχνη του εφικτου.

 17. Σπύρος avatar
  Σπύρος 05/09/2008 23:58:00

  Ποιός μίλησε γιά Λένιν και γιά Χειμερινά Ανάκτορα???
  H βεβαιότητα ότι ΄πάνε αυτά΄πιθανώς να μήν είναι ίδια γιά όλους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.