#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/01/2012 07:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση και οι ευθύνες του "σοσιαλισμού" και της καθεστωτικής αριστεράςΧαίρεται και αγάλλεται το ΚΚΕ και άλλες «δημοκρατικές δυνάμεις», διότι ο λαός εξαθλιώνεται, ο καπιταλισμός κλονίζεται, το «αστικό καθεστώς» καταρρέει και αυξάνονται οι ελπίδες τους για άγρα οπαδών. Παραδόξως, βέβαια, η μάζα των αναποφάσιστων δεν λέει να στραφεί υπέρ των υπερασπιστών της εργατιάς. Αν μάλιστα δούμε την παρακμή αριστερής και δεξιάς διαδικτυακής αντιπολίτευσης, μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου, και τη σταδιακή αναπτέρωσή της, όσο η ΝΔ αρχίζει να κρατά αποστάσεις, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι, για δεξιούς και αριστερούς, η μόνη υπαρκτή προοπτική αντίδρασης στο Μνημόνιο είναι αστική και ενσαρκώνεται στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό μόνον στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διότι ο κόσμος, πολύ απλά, αντιλαμβάνεται ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι καπιταλιστική (όπως ήταν η κρίση του 2008-2009 στις ΗΠΑ), αλλά κρίση του σοσιαλισμού. Του σοσιαλισμού αλά ελληνικά. Της εύκολης και αδιέξοδης κριτικής σε όλα, ώστε να γίνουν όλα μπάχαλο και να κερδίσουμε το δικαίωμα να είμαστε αραχτοί και να μας ταΐζουν άλλοι.

Βέβαια, η καταστροφή της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από την κυβέρνηση ΓΑΠ ήταν στοχευμένη και εκ των προτέρων οργανωμένη. Αν ο Παπανδρέου, όμως, άναψε το φιτίλι, αυτός του έδωσε έτοιμη τη βόμβα ήταν ο σοσιαλισμός, όπως τον εφήρμοσε στην Ελλάδα ο αείμνηστος (ως καταστροφέας της χώρας) πατέρας του.

Ας εισφέρουμε στη συζήτηση μόνον ένα παράδειγμα άλλοτε κραταιάς βιομηχανία που «κοινωνικοποίησε» ο αείμνηστος. Η βιομηχανία ήταν διεθνούς ακτινοβολίας, αλλά χτυπήθηκε άσχημα από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970. Στις αρχές του ‘80 προσπαθούσε να επιβιώσει από τον αδυσώπητο διεθνή ανταγωνισμό. Κάποια στιγμή, στο τέλος ενός μήνα, αδυνατούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους και είχε κηρυχθεί απεργία. Υπήρχε όμως μια καλή παραγγελία για χώρα της Μέσης Ανατολής. «Ρε παιδιά, να φορτώσουμε, να πάω τις φορτωτικές στην τράπεζα να μας δώσει χρηματοδότηση και θα πληρωθείτε αμέσως», είπε ο βιομήχανος στους εργαζόμενους. Συσκέφθηκαν οι εργαζόμενοι και είπαν: «Όχι, πρώτα θα μας πληρώσεις και μετά θα δουλέψουμε»! Έγκλημα; Σου λέει, γιατί να μην γίνουμε προβληματική επιχείρηση, να μας «κοινωνικοποιήσει» ο Ανδρέας και να γίνουμε όλοι μας δημόσιοι υπάλληλοι; Όπως και έγινε...

Πόσα άλλες παρόμοιες περιπτώσεις κατάρρευσης μέσα σε λίγα μόνον χρόνια της ελληνικής παραγωγής υπάρχουν... Αυτή έτυχε να ξέρω εγώ από άνθρωπο που γνώριζε την κατάσταση. Οι πάντες όμως γνωρίζουμε πολύ καλά τι ακριβώς έγινε ειδικά στην πρώτη τετραετία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η αναξιοκρατία – «προνόμιο» ολίγων μέχρι τότε –  θέριεψε και έγινε «δημοκρατικό δικαίωμα». Αρκεί να κουνούσες πράσινη σημαία ή να ανήκες στον ευρύτερο «προοδευτικό χώρο». Στα Πανεπιστήμια, εκεί που εκπαιδεύονται τα καλύτερα μυαλά της χώρας, δόθηκαν συντάξεις 35ετίας σε όσους πανεπιστημιακούς είχαν τουλάχιστον 15 χρόνια προϋπηρεσίας ενώ σε όσους δεν είχαν 15 χρόνια υπηρεσίας δόθηκαν συντάξεις 25ετίας! Ευκατάστατοι άνθρωποι πήραν συντάξεις του δημοσίου χωρίς καν να έχουν κλείσει τα σαράντα τους! Όμως έτσι ξεμπέρδεψε μια και καλή στα Πανεπιστήμια η αριστερά από τους δεξιούς και μπόρεσε να βάλει τους δικούς της, ώστε να τα αλώσει και να τα κάνει άντρο παρανομίας, τεμπελιάς, ημιμάθειας και διαφθοράς συνειδήσεων.Ας μην μιλήσουμε για τη νοοτροπία που πέρασε η αριστερά στο δημόσιο τομέα με την κυριαρχία των τεμπελχανάδων συνδικαλιστών. Μια νοοτροπία που, από τη μια, ουδέποτε άφησε και τον υγιή ιδιωτικό τομέα να αναπτυχθεί (όσον απέμεινε τέλος πάντων μετά την σοσιαλιστική επέλαση του ’80), ενώ, από την άλλη, προσέφερε ηθική νομιμοποίηση στη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά πολλών ιδιωτών.

Αριστερής-αριστερίστικης υφής ήταν η πολιτική κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα (ιδεολογικό, ενημερωτικό, κοινωνικο-εξουσιαστικό), η οποία του επέτρεψε να διενεργήσει και τα υπόλοιπα εγκλήματά του: Το πολιτικά ανεμπόδιστο όργιο διαφθοράς και σπατάλης το 1996-2004 επί «καταλληλότερου», την εγκληματική «επαναπροσέγγιση» με την Τουρκία, που παραλίγο να είχε ανεπανόρθωτες συνέπειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο, την ανοχή της λαθρομετανάστευσης στο βαθμό που όλοι γνωρίζουμε. Με κορυφαίο όλων, το έγκλημα της υπαγωγής της χώρας στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο. Της ίδιας υφής ήταν και η λυσσαλέα αντίδραση που εμπόδισε τη ΝΔ του 2004-2009 να βάλει την όποια τάξη θα μπορούσε στο μπάχαλο, έστω και με την όχι ιδιαίτερα έντονη πολιτική βούληση για «επανίδρυση του κράτους» που διέθετε.

Κλαίει και οδύρεται σήμερα η πάσης φύσεως αριστερά ότι το Μνημόνιο δεν έχει καμία σχέση με το σοσιαλισμό. Όταν όμως γινόταν πράξη ο σοσιαλισμός με δανεικά, που φόρτωσε το χρέος στη χώρα, και όταν ο ίδιος σοσιαλισμός γινόταν το αδιάσειστο ιδεολογικό και ηθικό άλλοθι της πασοκικού καθεστωτισμού, ήταν όλα καλά... Όπως αποδείχθηκε την περίοδο Οκτωβρίου 2009 – Απριλίου 2010, δεν χρειαζόταν στη συνέχεια παρά ένα μικρό σκούντημα για να πέσει η χώρα στη χειρότερη μη στρατιωτική υποδούλωση που γνώρισε από την ανεξαρτησία της και εντεύθεν.

Η διαδρομή που επέτρεψε στον ΓΑΠ να δώσει το μικρό αυτό σκούντημα ήταν στρωμένη με σοσιαλιστικά ροδοπέταλα. Και αυτό είναι που κάνει την κρίση σοσιαλιστική. Τα περί καπιταλισμού που κραυγάζει σήμερα η αριστερά ιδεολογικοποιούν την κατάσταση, αποκρύβοντας την κρίσιμη αλήθεια από τον κοσμάκη: Ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά μιας καλά οργανωμένης συνωμοσίας εις βάρος της ελευθερίας των λαών.

Αυτό το τελευταίο είναι, επί του ιδεολογικού επιπέδου, και το πιο κρίσιμο: Κανείς μας δεν ισχυρίζεται ότι είναι «καλός» ο καπιταλισμός – ειδικά στη σημερινή του μορφή. Οι ελεύθεροι άνθρωποι, όμως, δεν είμαστε με τον καπιταλισμό, είμαστε με την ελεύθερη οικονομία. Ας το καλοσκεφτούν, οι φίλοι της αριστεράς, μήπως, ιδεολογικοποιώντας τη σύγκρουσή τους με μια συνωμοσία, βοηθούν τη συνωμοσία να κερδίσει οπαδούς και γίνονται, άθελά τους, οι καλύτεροι υποστηρικτές της...

Επώνυμος

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 07/01/2012 08:40:27

  Ωραίο άρθρο. Συγχαρητήρια.
  Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την μεταπολιτευτική δραστηριότητα της αριστεράς κομμουνιστικής ή όπως αλλιώς θέλετε.
  Την συμβολή της στη εξόντωση των ελληνικών βιομηχανιών, όπως θίγετε στο άρθρο σας; Τα είπατε εύστοχα. Τις περιπτώσεις της Πειραϊκής και Pirelli τις γνώριζα εκ του σύνεγγυς.
  Τη συμβολή της στη ισοπέδωση της ιεραρχίας στο δημόσιο, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι να μη λειτουργούν προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου.
  Όλοι γνωρίζουν, ότι στα σχολεία δεν υπάρχει επιθεωρητής, ναι επιθεωρητής και η δευτεροβάθμια είναι παραδομένη στα χέρια των ιδιαιτεράδων. Και στην επιλογή στελεχών οι συνδικαλιστές της αριστεράς με του πασόκους (σοσιαλιστές κατά δήλωση τους) επέβαλαν τις ποσοστώσεις, πράγμα που αποδέχθηκαν και οι συνδικαλιστές της συντηρητικής (τρόπος του λέγειν, ή κατά δήλωση τους) παράταξης.
  Η εμπόδιση κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού στα Πανεπιστήμια (όπως η κατάργηση του ενός βιβλίου, η ύπαρξη του οποίου ανάγεται στην δικτατορία Ν. 1967) , η διατήρηση της ντροπιαστικής αμειβόμενης απεργίας, οι καταλήψεις, η παραβίαση του νόμου (παλαιού) σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών εβδομάδων για να μη χαθεί το τετράμηνο κ. λ. π. κ. λ. π. αλλά εν γένει η κολακεία του ασήμαντου, η προώθηση της αυθαιρεσίας, η εχθρότητα προς τους αποδεδειγμένα ιστορικούς συμμάχους της χώρας μας και τόσα άλλα έχουν και την σφραγίδα της αριστεράς η οποία στήριξε το Α, Παπανδρέου με ανταλλάγματα.

 2. kwstas avatar
  kwstas 07/01/2012 08:44:42

  Θυμηθείτε την αλήστου μνήμης έκφραση "ΠΑΣΟΚ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις".

  • siakkas avatar
   siakkas @ kwstas 07/01/2012 10:39:23

   Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι ακόμη χρησιμοποιούν τα καρναβάλια την έκφραση "η δημοκρατική παράταξη" σε γραπτό και προφορικό λόγο και δε βρέθηκε ΈΝΑΣ βουλευτής ή στέλεχος είτε σε τηλεοπτικό πάνελ είτε με άρθρο διαδικτυακά ή έντυπα να ορθώσει ανάστημα και να τους θυμίσει ότι εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουμε κοινοβουλευτισμό, και τις εκφράσεις περι δημοκρατίας τις χρησιμοποιούν για να σκεπάσουν την δική τους φασίζουσα νοοτροπία και πρακτική στον τρόπο άσκησης εξουσίας καθώς και τον εξευτελιστικό λόγο που έχουν για τους πολίτες αυτής της χώρας με εκφράσεις όπως :μαζί τα φάγαμε, οι Έλληνες είναι τεμπέλικος λαός κ.α.
   Όσο για τις υπόλοιπες "δημοκρατικές δυνάμεις" είναι αυτές που έχουν σημαία πρώτα ο λαθρομετανάστης και μετά ο Έλληνας, εσείς και τα παιδιά σας να πάτε στο στρατό γιατί εμείς θα καλύψουμε το κενό της τουρκοισλαμιστικής φοβίας σας μεσω του ΕΛΙΑΜΕΠ και είναι υπεύθυνες για το κάψιμο της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 09 και εκεί χρήζει εισαγγελέας για κακουργηματικές πράξεις και όχι αντιπαράθεση πολιτικού λόγου.

 3. Μεσσήνιος avatar
  Μεσσήνιος 07/01/2012 08:50:24

  Ωραίο άρθρο. Συγχαρητήρια.
  Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την μεταπολιτευτική δραστηριότητα της αριστεράς κομμουνιστικής ή όπως αλλιώς θέλετε.
  Την συμβολή της στη εξόντωση των ελληνικών βιομηχανιών, όπως θίγετε στο άρθρο σας; Τα είπατε εύστοχα. Τις περιπτώσεις της Πειραϊκής και Pirelli τις γνώριζα εκ του σύνεγγυς.
  Τη συμβολή της στη ισοπέδωση της ιεραρχίας στο δημόσιο, με αποτέλεσμα ολόκληροι κλάδοι να μη λειτουργούν προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου.
  Όλοι γνωρίζουν, ότι στα σχολεία δεν υπάρχει επιθεωρητής, ναι επιθεωρητής και στην δευτεροβάθμια θριαμβεύουν οι ιδιαιτεράδες. Και στην επιλογή στελεχών οι συνδικαλιστές της αριστεράς με του πασόκους (σοσιαλιστές κατά δήλωση τους) επέβαλαν τις ποσοστώσεις, πράγμα που αποδέχθηκαν και εφήρμοσαν και οι συνδικαλιστές της συντηρητικής (τρόπος του λέγειν, ή κατά δήλωση τους) παράταξης.
  Η εμπόδιση κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού στα Πανεπιστήμια (όπως η κατάργηση του ενός βιβλίου, η ύπαρξη του οποίου ανάγεται στην δικτατορία Ν. 1967) , η διατήρηση της ντροπιαστικής αμειβόμενης απεργίας, οι καταλήψεις, η παραβίαση του νόμου (παλαιού) σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό διδακτικών εβδομάδων για να μη χαθεί το τετράμηνο κ. λ. π. κ. λ. π. αλλά εν γένει η κολακεία του ασήμαντου, η προώθηση της αυθαιρεσίας, η εχθρότητα προς τους αποδεδειγμένα ιστορικούς συμμάχους της χώρας μας και τόσα άλλα έχουν και την σφραγίδα της αριστεράς η οποία στήριξε το Α, Παπανδρέου με ανταλλάγματα.

 4. Pluto avatar
  Pluto 07/01/2012 08:55:45

  Ποιός ιδεολογικοποιεί καί ποιός όχι;Γιά να κάνεις κριτική στον ΓΑΠ πρέπει να τον βαφτίσεις σοσιαλιστή καί αριστερό;;
  Μιά ζωή τα ίδια καθεστωτικά μυαλά της "εθνικόφρονος" ,καθόλου δεν μας έλειψες! Τα μπουκάλια (του αντικομμουνισμού) τάφερες;;όπως λέει καί το ανέκδοτο.

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ Pluto 12/01/2012 13:12:51

   Αυτός (ο Παπανδρέου) ονόμασε το κόμμα του "Πανελλήνιο (;) Σοσιαλιστικό Κίνημα". Οπότε για να κάνεις εμπεριστατωμένη κριτική στον ΓΑΠ πρέπει να ξεκινήσεις από το όνομα και το περιεχόμενο του κόμματος (παρα-κινήματος;), να περάσεις στη σημαία/σύμβολο (ξεσηκωμού!), στους χρηματοδότες του κόμματος/κινήματος, και να φτάσεις στην κριτική των λόγων και πράξεων.
   Να έχεις δηλαδή μια εμπεριστατωμένη άποψη για το φαινόμενο Παπανδρέου....

 5. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 07/01/2012 08:58:47

  Πολύ εύστοχο άρθρο. Ο σοσιαλισμός αλά ελληνικά. Κάθε συνδικαλιστική ομάδα, κάθε ΔΕΚΟ, κάθε προβληματική επιχείρηση και ένα "σοβιέτ". Το σοβιέτ της ΔΕΗ, το σοβιέτ των συνδικαλιστών πάσης φύσεως. Η νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, τα προνόμια και η ανυπαρξία συνείδησης ότι στη δημοκρατία υπάρχουν υποχρεώσεις, η αλλαζονική αυτοαναγόρευση κάθετι "σοσιαλιστικού" ως δημοκρατία και η κατασυκοφάντηση της δεξιάς που ο λαός τάχα μου δεν ξεχνά, η εξόντωση των αντιπάλων πολιτικών και εκδοτών με βραχίονα την τρομοκρατία 17Ν με μέλη του ΠΑΚ και του γαλλοσπουδασμένου αριστερίστικου κομπλεξισμού, διώξεις όσων υπαλλήλων και προϊσταμένων του δημοσίου δεν δήλωναν υποταγή στον ηγεμόνα Ανδρέα, ξήλωμα της αξιοκρατίας στα πανεπιστήμια, δανεικά, δανεικά, δανεικά, υποθήκευση των μελλοντικών γενεών για να πλουτίσουν οι κρατικοδίαιτοι μεγαλοεργολάβοι και να διατηρηθούν στις θεσούλες τους ο κομματικός στρατός και όσοι σιτίζονται από το δημόσιο, ΜΜΕ εγκαθέτων ή απατεώνων, νεολαία δηλητηριασμένη με αριστερόζ όπιο, εθνική συνείδηση αμβλυμένη, πολιτιστική παρακμή. ΠΑΣΟΚ ολέ. Έχει πια πεθάνει, την ταφή του να κάνουμε με τις εκλογές για να αναγεννηθεί η Ελλάδα και οι άνθρωποί της, ο λαός. Για να ξαναβρούμε το δρόμο μας μακριά από τα παραπάνω "πρότυπα" προς αποφυγή

 6. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 07/01/2012 09:16:59

  Ιδού το "ιστορικό έργο" και η ιδεολγία του μπάχαλου που μας οδήγησαν στο σήμερα.

 7. firiki2010 avatar
  firiki2010 07/01/2012 09:45:03

  Eξαιρετικό άρθρο, Επώνυμε!
  Τρεις μικρές προσθήκες:
  1 Η Αριστερά (ή έστω το μεγαλύτερο και πιο οπισθοδρομικό τμήμα της που δεν περιλαμβάνει μόνο το ΚΚΕ) είχε και έχει σταθερά στόχο της την όξυνση των όποιων προβλημάτων ώστε "να ενταθούν οι κοινωνικοί αγώνες", " να δημιουργηθεί άλλος συσχετισμός δυνάμεων" μπλα μπλα μπλα για να πέσει ο καπιταλισμός που " φταίει για όλα"
  2 Τα περισσότερα μέτρα του μνημονίου που υλοποήθηκαν ήταν σοσιαλιστικής υφής. Οριζόντιες περικοπές (άρα απουσία οποιουδήποτε είδους αξιολόγηση την οποία σιχαίνεται η αριστερά), αύξηση της φορολογίας (πεμπτουσία του σοσιαλισμού). Αντίθετα απουσίασαν ή υπονομεύθηκαν ή καθυστέρησαν χαρακτηριστικά μέτρα για περιορισμό του κράτους, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας , αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας .
  3 Δεν υπάρχουν τέλεια συστήματα. Απλώς αυτό της ελεύθερης οικονομίας επειδή είναι συνυφασμένο και με άλλες - εκτός από τις οικονομικές - ελευθερίες (με τις οποίες δεν τα πάει καλά η Αριστερά) έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται, να ξεπερνά τις κρίσεις του, να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα του και να προχωράει. Και βεβαίως δεν ψάχνει την μία, αιώνια και οριστική λύση (γιατί προφανώς δεν υπάρχει).

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ firiki2010 12/01/2012 13:18:46

   Το πρόβλημα είναι ότι φορολόγησαν τη "θείτσα" που παίρνει μια σύνταξη 400 ευρώ... και έφτυσε αίμα μια ζωή να αγοράσει τίμια (γιατί τους μικρούς μπαγλαρώνουν στη φυλακή για τυχόν ανομίες) ένα σπίτι. Το πρόβλημα είναι ότι αντί το κράτος να προσφέρει δημόσια αγαθά όπως θα όφειλε -και πέρα από οποιεσδήποτε μαρξιστοειδείς συσχετίσεις- προσφέρει φακελάκια των 5000 ευρώ και άνω για μια επείγουσα εγχείριση ανοιχτής καρδιάς (κι αν δεν τα έχετε, περάστε από το χ νεκροταφείο να σας καληνυχτήσουμε).
   Και το πρόβλημα επίσης είναι ότι ο "πολίτης" του προεκλογικού πασόκ έγινε "καταναλωτής" στα βουλευτικά έδρανα.
   Το πρόβλημα είναι ότι η προπαγάνδα για οτιδήποτε έχει ξεπεράσει και τον Γκέμπελς....

 8. Geros avatar
  Geros 07/01/2012 09:46:02

  Από τα καλύτερα άρθρα που έχω διαβάσει στο antinews.
  Πρέπει επιτέλους να γίνουμε περήφανοι για την ιδεολογία μας , έχουμε κάθε λόγο , είναι η ιδεολογία της ελευθερίας όχι μόνο των αγορών αλλα και των πολιτών. Τέτοια άρθρα συμβάλουν σε αυτό.
  Δεν καταλαβαίνω ένα σημείο μόνο , ενώ το άρθρο πολύ σωστά αναγνωρίζει τον σοσιαλισμό με δανεικά ως αιτία της κρίσης έρχεται στο τέλος να πει ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας . Που κολλάει ? Έχετε στοιχεία για συνωμοσία ? Στον εισαγγελέα να τα δώσετε αγαπητέ και μετά και στο antinews για να ανοίξετε και τα δικά μας τα ματια. Μέχρι τώρα όλες οι υποτίθεται συνωμοσίες που έχω ακούσει για την κρίση είναι αστήρικτες , βρίθουν παρανοήσεων των οικονομικών και βασίζονται στην δαιμονοποίηση της επιδιώξεως του κέρδους. Δεν έχουν σχέση με την ιδεολογία μας δηλαδή που τόσο εύστοχα υπεραμυνθήκατε πιο πάνω.
  Ας αφήσουμε την συνωμοσιολογία στην αριστερά στην οποία και δικαιωματικά ανήκει.

  • καθηγητής avatar
   καθηγητής @ Geros 07/01/2012 13:57:29

   Ως ΔΥ δέχομαι ότι η χρόνια έλλειψη αξιολόγησης οδήγησε στη οριζόντια δραματική μείωση αποδοχών. Στον ΙΤ όμως, όπου κάθε μέρα αξιολογείσαι από τον εργοδότη σου, γιατί η λύσσα για περικοπές αποδοχών; Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, αγαπητέ, οφείλεται κατ'ελάχιστον στις αμοιβες των εργαζομένων. Δεν είμαστε αποδοτικοί γιατί λειτουργούμε σε ένα κράτος-μπάχαλο, χωρίς μηχανοργάνωση και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Π.χ. στην ιδιωτική εταιρεία που δούλευα πριν διοριστώ έπρεπε να κάνω επίσκεψη σε κάθε νοσοκομείο που αντιμετώπιζε πρόβλημα με τα διαγνωστικά μηχανήματά του καθώς δεν ήταν συνδεδεμένα μέσω διαδικτύου, όταν ο γερμανός συνάδερφός μου τα έλυνε από το γραφείο, έχοντας την παραπάνω δυνατότητα. Έχεις δει να ξεκινά μια τέτοια προσπάθεια; H μόνη πρεμούρα κάθε κυβερνώντος και τροϊκανού είναι το φθηνό εργατικό κρέας. Μετά θα έρθει και ο εκσυγχρονισμός. Γι'αυτό και όλο και περισσότερος σκεπτόμενος κόσμος αρχίζει και μιλά για μια καλοσχεδιασμένη αντεργατική (όχι με την ΚΚΕδικη έννοια) πλεκτάνη.

   • Ηρώ avatar
    Ηρώ @ καθηγητής 12/01/2012 13:31:50

    "H μόνη πρεμούρα κάθε κυβερνώντος και τροϊκανού είναι το φθηνό εργατικό κρέας. Μετά θα έρθει και ο εκσυγχρονισμός."

    Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο συμπεριλαμβάνει και την σοσιαλαριστερά (εκτός των συνδικαλιστών της βέβαια).

 9. Μalraux avatar
  Μalraux 07/01/2012 10:17:07

  To άρθρο αυτό είναι γεμάτο αντιφάσεις. Απο τη μιά επισημαίνονται ορθά οι τεράστιες ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου για την αναξιοκρατία, την ήσσονα προσπάθεια και το κράτος των ημετέρων, γεγονότα πέραν πάσης αμφιβολίας και από την άλλη χρεώνεται αποκλειστικά στην "αριστερή" οικονομική πολιτική, η σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Εάν όμως ήταν έτσι τότε γιατί και άλλες ευρωπαικές χώρες που δέν είχαν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ή αριστερές ιδεοληψίες, βρίσκονται επίσης σε δεινή οικονομική κατάσταση; Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία,Ιρλανδία, Βέλγιο μέχρι και η μία εκ των 2 ισχυρότερων χωρών της Ευρώπης Γαλλία; Κοινός παρονομαστής σε όλες τις ανωτέρω χώρες είναι τα μέτρα πάντοτε εις βάρος των εργαζομένων. Άρα λοιπόν καλό είναι πρίν γράφουμε αναλύσεις να κοιτάμε την ωμή πραγματική γύρω μας. Άλλο πράγμα το κλεπτοκρατικό, ρουσφετολογικό,αναξιοκρατικό, τραμπουκικό κράτος του ΠΑΣΟΚ, και άλλο η σημερινή οικονομική κρίση που ήταν μας αρέσει είτε όχι είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Τώρα εάν αυτό που προτείνει η παραδοσιακή αριστερά μπορεί να λύσει το πρόβλημα είναι άλλης τάξεως ζήτημα, που ασφαλώς εκεί πρέπει να ασκηθεί η κριτική, αλλά όχι να παρουσιάζουμε την πραγματικότητα σύμφωνη με τις ιδεολογικοπολιτικές μας θέσεις σε οποιαδήποτε πλευρά του πολιτικού φάσματος κι άν ανήκουμε.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Μalraux 07/01/2012 12:35:38

   Νομίζω ότι ο αρθρογράφος αποδίδει τα τελικά αίτια της κρίσης σε οργανωμένη συνωμοσία. Οπότε εκεί αίρεται η αντίφαση που επισημαίνεις.

  • ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ avatar
   ΑΝΤΙΣΘΕΝΗΣ @ Μalraux 07/01/2012 15:52:46

   Το επιχείρημά σας αγαπητέ για την εξίσου δεινή οικονομική κατάσταση των υπολοίπων κρατών είναι καταφανέστατα άστοχο.
   Στα κράτη αυτά όσο και αν μειωθούν οι κοινωνικές παροχές αυτές θα κατανέμονται επί τη βάσει προτεραιοτήτων και κοινωνικών αναγκών.
   Επιπλέον σε αυτά τα κράτη δεν υφίσταται παραπαιδεία στο μέτρο που υπάρχει στην Ελλάδα, <> για τον κάθε επικίνδυνο βουλγαρορουμανοσπουδαγμένο συνδικαλιστή Ιατρό , οι Ιατρικοί Σύλλογοι (βλ ΙΣΑ) δεν πασχίζουν να διατηρήσουν την φορολογική τους ασυλία ,αλλά επιβάλλουν κυρώσεις(όπως και κάθε άλλος επαγγελματικός κλάδος) στους επίορκους επαγγελματίες.
   Και αυτό γιατί όλοι έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν ότι οι Πολίτες εκτός από <>, <>, <>κτλ είναι πρωτίστως tax payers και εφόσον πληρώνουν έχουν δικαιώματα.
   Όσο πένης και να γίνει ο μέσος Ευρωπαίος ποτέ δεν θα ανέχονταν τον περιώνυμο κηφήνα συνδικαλιστή της ΔΕΚΟ να ασελγεί αισθητικά επάνω του και να αμοίβεται για αυτή του την ασέλγεια.
   Θα είχε προλάβει άλλωστε το (κρατικό) ΒΒC και θα είχε εξαφανίσει(με επιχειρήματα και όχι προφανώς φυσικά εξοντώσει),το κάθε ανάγωγο, τύραννο συνδικαλιστή, όπως έκανε στην δεκαετία του 1990 με τον Gillchrist εκπρόσωπο των firefighters (ανθρωπο πάντως ήπιων τόνων) που διεκδικούσε αύξηση στον μισθό τους μεγαλύτερη από τους δασκάλους, τους ειδικευόμενους ιατρούς και τους εκπαιδευτικούς.
   Τέλος πάντων, η πενία είναι σαφώς καλύτερα ανεχόμενη σε αυτά τα κράτη όπου βιώνεται η αξιοκρατία και γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια του πολίτη έχει ή δεν έχει χρήματα, είναι ή δεν είναι ικανός να πληρώσει το γρηγορόσημο της χρεοκοπίας μας.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Μalraux 07/01/2012 19:18:35

   Malraux,
   Όλα αυτά που παραδέχεσαι και υιοθετείς ότι συντελέστηκαν επί ΠΑΣΟΚ (κλεπτοκρατία, ρουσφετολογία,αναξιοκρατία,τραμπουκικό κράτος, κ.λπ., κ.λπ. "ων ουκ έστιν αριθμός)", δεν θα ειχαν συντελεστεί,
   ......"ει μη ηδέως συνέπραττεν" η αριστερά! Ήταν η "θεία πνοή" που ώθησε τις πασοκικές κυβρνήσεις. Ας μην ξεχνάμε την Αντιστασιακή σύνταξη, που πήρε κάποια κυρία για την τρομερή αντιστασιακή της δραστηριότα: Μετέφερε μηνύματα αντιστασιακά στο βρακάκι της, όταν ήταν 3-4 ετών κοριτσάκι!
   Αυτό είναι το πνεύμα, πιστεύω, του αρθρογράφου.

 10. QQ avatar
  QQ 07/01/2012 10:21:54

  Για όλα φταίγανε οι κυβερνήσεις.
  Οι κάτοικοι του Ελλαδιστάν δε φταίξανε ποτέ σε τίποτα.

 11. Αχιλλέας avatar
  Αχιλλέας 07/01/2012 10:25:29

  Δεν υπάρχει αμφιβολία οτι η δική μας ομάδα θα είναι πάντα η καλύτερη, και των Αριστερών η "κουρέλα". Ομως κανα Σάββατο σα σήμερα καληώρα, θα μας πιάνει το σύνδρομο της αυτοκριτικής και θα θυμόμαστε πως εξαιτίας της δικής μας ανικανότητας (τί να πρωτοθυμηθούμε...επιταγές Ράλλη πχ. ή πιστοποιητικό δεξιών φρονημάτων για διορισμό απ το βουλευτή) και τόσες άλλες δεξιές μ......ες που οδήγησαν το λαό στην "αλλαγή" πάση θυσία...Αυτή η θυσία πληρώνεται τώρα.

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Αχιλλέας 07/01/2012 10:46:52

   To " πιστοποιητικό δεξιών φρονημάτων " από πότε το θυμάσαι; Γιατί από τη μεταπολίτευση και μετά εγώ θυμάμαι βουλευτές της ΝΔ να κάνουν μεν ρουσφέτια (και πολύ κακώς), αλλά χωρίς να πολυενδιαφέρονται για "πολιτικά φρονήματα".
   Λάθη φυσικά και έγιναν αλλά είναι πταίσματα μπροστά στα εγκλήματα κάποιων άλλων. Η "αλλαγή" θα ερχόταν κάποια στιγμή ούτως ή άλλως. Το πρόβλημα είναι ότι σε μεγάλλο βαθμό αλλοτριωθήκαμε και αφομοιώσαμε κάποιες "αξίες" της , τις πιο βολικές:. Γίναμε οπαδοί της "ήσσονος προσπάθειας", της απουσίας ελέγχων κι αξιολόγησης, των δικαιωμάτων χωρίς υποχρεώσεις κλπ. Αυτά πληρώνουμε (και τους ηλίθιους χειρισμούς του Γιάωργου-λεφτά υπάρχουν- Παπανδρέου).

   • Αχιλλέας avatar
    Αχιλλέας @ firiki2010 07/01/2012 20:19:51

    firiki2010,
    Εχεις δίκιο. δεν ήταν” πιστοποιητικό δεξιών φρονημάτων”.
    Ηταν αίτηση διορισμού στο πολιτικό γραφείο του τοπικού βουλευτού συνοδευόμενη από "πληροφοριακό" ερωτηματολόγιο. Για την αλλοτρίωση συμφωνώ. Εμείς αλλοτριώσαμε τούς Πασόκους με την παραπάνω μέθοδο του βουλευτή και των επιταγών και αυτοί αφού έμαθαν απο εμάς το παιχνίδι αλλοτρίωσαν στη συνέχεια τους δικούς μας. Πάσο

  • siakkas avatar
   siakkas @ Αχιλλέας 07/01/2012 11:01:34

   @Αχιλλέα πλάκα κάνεις!
   Υποστήριξε κανείς ότι ο Ράλλης ήταν ηγέτης και είχε όραμα για την Ελλάδα; Για θυμήσου και τον τρόπο και χρόνο που ανέλαβε πρωθυπουργική θέση;
   Απο τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα στα 3/5 είχαμε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ.
   Ένας ήταν ο ηγέτης με όραμα για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή προοπτική της καθώς και τις δημοκρατικές ευαισθησίες που είχε με την νομιμοποίηση του ΚΚΕ για τον πλουραλισμό του πολιτικού λόγου και της κοινωνίας.
   Και αυτές τις παρακαταθήκες πολιτικές και οικονομικές δες που τις κατάντησαν τα παιδιά και τα εγγόνια της Αλλαγής, να είμαστε με το ένα πόδι εκτός ευροζώνης και να πληρώνουμε ως χώρα τοκοχρεολύσια απο τα θαλασσοδάνεια του Ανδρέα.

 12. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/01/2012 10:32:26

  Ο κομμουνισμός (σοσιαλισμός) είναι ένα πολύ ανθρώπινο και ηθικό σύστημα, που όμως δεν ταιριάζει στους … ανθρώπους.
  Χρειάζεται ένα άλλο είδος ανθρώπου για να λειτουργήσει σωστά, και δυστυχώς, ιστορικά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοια επίπεδα ως άνθρωποι και ως κοινωνίες.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Strange Attractor 07/01/2012 11:21:03

   Αυτό που λες ήταν (στο περίπου) το διαχρονικό άλλοθι των απανταχού σοσιαλιστών. Δεν φταίει ο σοσιαλισμός, κάτι άλλο φταίει, η εφαρμογή του, τώρα εσύ μας λες ότι φταίμε... εμείς!

   Δεν είναι ηθικό ούτε ανθρώπινο σύστημα ο σοσιαλισμός. Βασίζεται στο φθόνο ("γιατί να έχει ο άλλος περισσότερα") και στην ισοπέδωση ("εκμεταλλεύονται την υπεραξία", άρα, οπωσδήποτε κλέβουν). Με τον τρόπο αυτό μπαίνουν οι έντιμοι επιχειρηματίες στο ίδιο λούκι με τους ανέντιμους, οι καταχραστές της κρατικής εξουσίας στο ίδιο λούκι με όσους απλώς δούλεψαν πολύ και έξυπνα στη ζωή τους. Πρόκειται για το πιο ανήθικο σύστημα που προτάθηκε ποτέ, το οποίο, καλυμμένο πίσω από ωραία λόγια φαινομικά ευγενείς στόχους, το μόνο που κάνει είναι να αναμοχλεύει τα χειρότερα πάθη και τις χειρότερες πτυχές του ανθρώπου, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μια συλλογική συνείδηση προς εξυπηρέτηση της δίψας για χρήμα και εξουσία όσων πάρουν την "εξουσία του λαού" στα χέρια τους.

   Ας τελειώνουμε με το σοσιαλιστικό παραμύθι. Πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα κατά των λαών και τίποτε περισσότερο.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Διογένης 07/01/2012 12:23:24

    Μη συγχέεις τον σοσιαλισμό ως ιδέα με τους διάφορους Τσαουσέσκου, Παπανδρέου κλπ.
    Όταν ο Μαρξ έγραφε, η ελεύθερη αγορά και ο καπιταλισμός ήθελαν παιδάκια και έγκυους να δουλεύουν νυχθημερόν στα ορυχεία.
    Όποια κατάκτηση πέτυχαν οι εργαζόμενοι (8ωρο, συντάξεις, κλπ) είναι αποτέλεσμα κάποιων αριστερών που τα διεκδίκησαν παίζοντας το κεφάλι τους κορώνα γράμματα.
    Καλά θα κάνουμε να διαβάζουμε ιστορία.
    Και ναι, η ανθρώπινη φύση (όλοι μας) είναι τέτοια που δεν επιτρέπει την εφαρμογή ουτοπικών πολιτικών οικονομικών θεωριών ή ακόμη και θρησκευτικών.
    Εκτός κι αν πιστεύεις πως κυριαρχεί η Χριστιανική αγάπη στον κόσμο μας.

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ Strange Attractor 07/01/2012 12:57:57

     Μα για τον σοσιαλισμό ως ιδεολογία σου μιλάω.

     Το να μην θέλεις παιδάκια και εγκύους να δουλεύουν σε ορυχεία είναι ανθρώπινο και δεν δέχομαι να μετανομάζεται σε σοσιαλιστικό.

     • stanley@gr avatar
      stanley@gr @ Διογένης 07/01/2012 15:57:04

      παραφραζοντας τον Strange:
      Ο κομμουνισμός (σοσιαλισμός) είναι ένα πολύ ανθρώπινο και ηθικό σύστημα, που όμως δεν ταιριάζει στους … ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ ανθρώπους.
      Χρειάζεται ένα άλλο είδος ΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ανθρώπου για να λειτουργήσει σωστά, και δυστυχώς, ιστορικά δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε τέτοια επίπεδα ΠΑΙΔΕΙΑΣ ως άνθρωποι και ως κοινωνίες.

  • Παύλος avatar
   Παύλος @ Strange Attractor 07/01/2012 19:56:54

   ....... "Ο κομμουνισμός (σοσιαλισμός) είναι ένα πολύ ανθρώπινο και ηθικό σύστημα,"
   Προφανώς εννοείς τα στρατόπεδα Γκουλάμγκ trange ttractor!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Ρομπέν το Γκαρσόν avatar
    Ρομπέν το Γκαρσόν @ Παύλος 07/01/2012 21:14:47

    Εσύ αποτελείς κλασικό παράδειγμα κάποιου που δεν μπορεί ούτε το όνομα του να γράψει σωστά.
    Έχεις και άποψη μπαγασάκο;

    • Παύλος avatar
     Παύλος @ Ρομπέν το Γκαρσόν 08/01/2012 21:18:00

     Αν το έγραψες σε άλλον, σου ζητώ συγγνώμη

 13. ΟΔΥΣΣΕΑΣ avatar
  ΟΔΥΣΣΕΑΣ 07/01/2012 11:03:30

  ...Ποιός νοιάζεται αγαπητέ για παρελθοντολογία πλέον !!!!!!
  ΄Ολοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ πώς φτάσαμε ως εδώ.... Δεν φταίνε μόνο οι φωταγωγημένοι πρωταγωνιστές , φταίνε κυρίως οι αφελείς τους ψηφοδότες και οι υστερόβουλοι σημαιοκυματιστές τους. Αυτοί που επαναλαμάνουν συνεχώε το ίδιο ΄΄λάθος΄΄ αρκεί να πέσει το εύγευστο δόλωμα των υποσχόμενων ..οβολών...
  Το θέμα όμως είναι, τώρα τι γίνεται... Ποιός έχει ψυχή, συνείδηση, θάρρος κι αποφασιστικότητα, να πει αλήθειες, να ενώσει και να οδηγήσει στην έξοδο αυτού του σκοτεινού λαβύρινθου....
  Όσο για τους γιαλαντζί ''αριστερούς'' εκμεταλλευτές της λαϊκής εξαθλίωσης, πάντα παραπλανούσαν τους αθώους ιδεολόγους που τους πίστευαν, κι αν δεν αποτελεί αυτό την πιο αισχρή προδοσία, τότε πως θα΄πρεπε να ονομαστεί???
  Ας προσπεράσουμε λοιπόν κάθε χυδαίο υποκριτή, όποιου ''χρωματισμού'', και όποιου κομματικού σχηματισμού, και ας κατευθυνθούμε ενωμένοι επιτέλους προς ένα αύριο, που θα μας αξίζει....
  Αν μας αξίζει κάτι καλύτερο τελικά, ας το διεκδικήσουμε κι ας το κερδίσουμε.....

 14. Μεμάς avatar
  Μεμάς 07/01/2012 11:11:09

  Όταν τα λέγαμε (χαμηλόφωνα)μας έλεγαν φασίστες,τώρα πάλι δεν θέλουν να παραδεχθούν τα εγκλήματα του Αντρέα.Φταίει κι ο άσχετος καλοβολεμενος,άραγε υπάρχει λύση;

 15. Χρόνης Βογιατζής avatar
  Χρόνης Βογιατζής 07/01/2012 11:23:29

  Δημοσκόπηση της VPRC που δημοσιεύεται αύριο στο περιοδικό Επίκαιρα εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται του ΠΑΣΟΚ με σταθερά διψήφιο ποσοστό (12,5%) ενώ συνολικά η Αριστερά εμφανίζεται να κερδίζει 43%!

  Αναλυτικά τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής είναι:

  ΝΔ 30,5%
  ΠΑΣΟΚ 18%
  ΚΚΕ 13%
  ΣΥΡΙΖΑ 11%
  Δημοκρατική Αριστερά 8,5%
  ΛΑΟΣ 7%
  Οικολόγοι Πράσινοι 3%
  Δημοκρατική Συμμαχία 2%
  Άρμα Πολιτών 2%
  Χρυσή Αυγή 1,5%
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,5%

  • anonymous avatar
   anonymous @ Χρόνης Βογιατζής 07/01/2012 12:56:22

   Αφού η αριστερά έπεσε από το 60% στο 40% καλά πάμε. Το προβλημα δεν είναι η δεξιά σε αυτή τη χώρα. Το πρόβλημα είναι η αριστερά.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ anonymous 07/01/2012 15:54:42

    λάθος στην πρόσθεση κάνετε: εγώ τα βγάζω 56% ... μη χαίρεσαι τόσο νωρίς, έχει δουλειά ακόμη το πράγμα!

 16. Παύλος avatar
  Παύλος 07/01/2012 11:25:02

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου Επώνυμε ! Συγχαρηιτήρια !

 17. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 07/01/2012 11:26:52

  Το άρθρο αναλύει επαρκώς τη μικρή εικόνα, την νοσηρή κατάσταση που έφερε τη πατρίδα μας στο σημείο μηδέν που βρίσκεται σήμερα. Και για τη κατάντια της θα συμφωνήσω ότι η δυναστεία Παπανδρέου, με τα νέα ήθη που έφερε στη πολιτική ζωή και με τις πολιτικές της, φέρει βαρύτατη ιστορική ευθύνη. Ίσως απλά να επιτάχυνε τη φθορά.
  Όμως η μεγάλη εικόνα δεν μπορεί να επηρεαστεί ουσιωδώς και καθοριστικώς από μια χώρα τόσο μικρή όσο η δική μας, που εδώ και αιώνες δεν συμμετέχει ενεργά στην χάραξη πολιτικών και ιδεών που επαναπροσδιορίζουν και επανασηματοδοτούν την έννοια και το ρόλο του κράτους, των έλεγχο των μέσων παραγωγής και την κατανομή του παραγόμενου πλούτου, παρά μόνο αντιγράφει στρεβλά τις πρακτικές άλλων κρατών και λαών.
  Η μεγάλη εικόνα που ζεί σήμερα ο δυτικός κόσμος είναι προιόν των αδιεξόδων του καπιταλισμού και πιο συγκεκριμένα του καζινοκαπιταλισμού, που με απαρχή τις ΗΠΑ άλωσε και την Ευρώπη και οδηγεί τους πολίτες της στην εξαθλίωση. Η μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τα ψηλά, τα μεσαία και χαμηλά στρώματα προς μια ελίτ πολύ συγκεκριμένων ανθρώπων στη κορυφή της οικονομικής πυραμίδας, εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας και είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού και των επιλογών του. Οι πολιτικές επιλογές που έφεραν την ευημερία σε μεγάλο ποσοστό ανθρώπων ξεχνιούνται και πετιούνται αβασάνιστα στον κάλαθο των αχρήστων, ως μη αποδοτικές. Το κοινωνικό κράτος, υπό την πίεση των αγορών, δηλ του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, διαλύεται. Τα νομοθετήματα και οι πρακτικές που ανέβασαν το βιοτικό επίπεδο εκατομμυρίων ανθρώπων, αντικαταστάθηκαν υπούλως και εντέχνως, με άλλες που φαίνεται να οδηγούν στην εξαφάνιση της μεσαίας και πιο παραγωγικής για την κοινωνία τάξης. Τα χαμηλότερα στρώματα αντιμετωπίζουν ήδη το φάσμα της πείνας.
  Κάνοντας ένα βήμα πίσω λοιπόν για να παρατηρήσουμε το έργο καλύτερα, ο καζινοκαπιταλισμός είναι αυτός που μας έφερε ως εδώ. Και μας έφερε ως εδώ γιατί τον αφήσαμε να το κάνει, επειδή μας υπνώτισε και μας ξεγέλασε με χάντρες και καθρεφτάκια.

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ Αθωος Περαστικος 12/01/2012 13:26:25

   Ο Στεφανόπουλος είχε απαγορεύσει τα 'φρουτάκια' πάντως....

 18. Aris. A avatar
  Aris. A 07/01/2012 11:51:31

  Ροδινέ ως απουσιολόγος που είσαι προτείνω να σβησθούν οι πολλές απουσίες του Επώνυμου να συγχωρεθεί για τις κοπάνες του επειδή το άρθρο είναι καταπληκτικό και συνοψίζει τέλεια αυτό το καραγκιοζιλίκι που αποκαλούμε μεταπολίτευση.

 19. Βαγγέλης avatar
  Βαγγέλης 07/01/2012 12:05:24

  Κι όμως αγνοείται την σοφία του ελληνικού λαού για μια διαφορετική Ελλάδα και την ημέρα των πραγματικής κάλπης θα εκπλαγείτε και πάλι. Γιατί ο κόσμος ξέρει και κρίνει όχι μέσα από την Ελλάδα που εσείς πασάρετε αλλά τις πράξεις του ΓΑΠ. Δεν είναι όλα χρήμα είναι και αξίες. Μπορεί να έφυγαν από τις τσέπες του χρήματα αλλά πήγαν στο κράτος. Δεν πήγαν στις στέπες ούτε του ΓΑΠ ούτε των υπουργών του. Η ευφορία των δανείων γονάστισε πολλά νοικοκυριά όχι οι φόροι που πληρώνουν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, για δηλωμένες αποθήκες που αποτελούν διαμερίσματα κά. Μην χάνετε τον χρόνο σας λοιπόν να φανατίζετε και ο κόπυ πέιστ του ΓΑΠ θα αποτύχει οικτρά γιατί ο λόγος του ΓΑΠ ήταν ειλικρινής και οι πράξεις του έδειξαν πως ότι λέει το εννοεί και το κάνει, ενώ ο κόπυ πέιστ αντιγράφει επικοινωνιακά και κάνει τον ακροβάτη. Θα του πέσουν τ' αυτιά όπως και σε εσάς που πουλάτε ιδεολογία με σωτήρα τον π.υπουργό του λαικιστή άφαντου, σιωπηλά ένοχου ηγέτη σας.

 20. Ανδρομέδα avatar
  Ανδρομέδα 07/01/2012 12:10:16

  Καλά φίλε μου η ΝΔ έφερε τα χαρατσια και τους φόρους και τις μειώσεις και τα λοιπά; Είστε με τα καλά σας;
  Όποιος το λέει αυτό πλάτες στο ΠΑΣΟΚ κάνει. Προαποφασισμένα πράγματα θα τα φορτώσουν στη ΝΔ; Αυτό θέλει να το κάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον βοηθάει και η αριστερά.
  Κάτσε να δούμε... γιατί στις επικουρικές πχ ο Σαμαράς μπλόκαρε τις οριζόντιες μειωσεις, δεν τις μπλόκαρε η αριστερά.

 21. Δαναός avatar
  Δαναός 07/01/2012 12:17:32

  Καταπληκτικό άρθρο Επώνυμε! Μας έλειψε η πένα σου! Χρόνια Πολλά!

 22. Pelargos o Stylisios avatar
  Pelargos o Stylisios 07/01/2012 12:24:19

  Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία του Μπερλουσκόνι με Φίατ και Φερράρι και τη μεγαλύτερη βιομηχανία μόδας , και αμπέλια και ελιές , Ισλανδία, Ιρλανδία, Βέλγιο και πάει λέγοντας.
  Όλες οι παραπάνω χώρες είναι θύματα της «σοσιαλιστικής κρίσης».
  Όπως επίσης ο Στρός Καν και η Λαγκάρντ είναι κι αυτοί σοσιαλιστές από κούνια.
  Σαν τον ΓΑΠ.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Pelargos o Stylisios 07/01/2012 12:37:19

   Βλ. το παραπάνω σχόλιο μου προς τον Malraux.

   • Pelargos o Stylisios avatar
    Pelargos o Stylisios @ Διογένης 07/01/2012 14:00:05

    Tραγικά ανεπαρκής η οπτική περί συνωμοσίας.
    Όχι δεν φταίει που ο λύκος πνίγει όλα τα πρόβατα σε μια στάνη όταν καταφέρει να μπεί σε αυτήν.
    Φταίει που ενώ ξέρεις ποιος είναι ο λύκος , πώς λειτουργεί, πως ενώ έχεις δεί τις πατημασιές του στο χώμα και το χιόνι, αφήνεις το μαντρί σου αφύλακτο και δίχως σκύλους.
    Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά που θέλει να αθωώσει ο αρθρογράφος: το πάρτυ των λύκων.

 23. Χαρίλαος avatar
  Χαρίλαος 07/01/2012 12:24:29

  Σύστημα που βασίζεται στην ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει διότι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι. Αλλος είναι δυνατός, άλλος αδύνατος. Άλλος έξυπνος, άλλος βλάκας. Και αν επιβιώνει η ανθρωπότητα είναι γιατί ο ένας συμπληρώνει τον άλλον, με όλες τις φυσικές ανισότητες που απορρέουν από αυτό. Και τέλειο σύστημα ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει... είναι ουτοπία.
  Στην αναζήτηση κάποιου συστήματος πολιτικού, όχι οικονομικού, που να εξυπηρετεί όσον το δυνατόν περισσότερους παρουσιάστηκαν κατά καιρούς διάφορα, αλλά κανένα δεν επεκράτησε για πολύ καιρό για τον απλούστατο λόγο ότι λόγω του φυσικού νόμου της ανισότητος διαφθείρεται από μέσα... Τα ονόματα όπως σοσιαλισμός, δημοκρατία, τυρρανία και ότι άλλο θέλετε μένουν, αλλά στην πορεία χάνονται και δεν έχουν καμμία σχέση με την αρχική ιδέα.
  Και οι σφετεριστές της εξουσίας, πάντα υποσχόμενοι ισότητα, καταφέρνουν να πλανέψουν τον λαό και να κατακτήσουν την εξουσία, και να εφαρμόσουν μια, στην καλύτερη περίπτωση φθίνουσα ισότητα που θα φέρει και την ανατροπή τους από μια άλλη εξουσία που συνήθως κάνει τα ίδια... Είναι θέμα χρόνου.
  Θα έλεγα τυχεροί όσοι ζήσουν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην περίοδο των καλών προθέσεων που και αυτές με τον χρόνο θα ξεφτίσουν... για να συνεχιστεί ο κύκλος.
  Αυτός βασικά πιστεύω πως είναι ο κανόνας, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.
  Γιατί εκτός από τους φυσικούς σφετεριστές της εξουσίας υπάρχουν και οι βαλτοί. Είναι αυτούς που ονομάζει ο λαός ΠΡΟΔΟΤΕΣ. Είναι αυτοί που ενεργούν προς όφελος άλλων, κυρίως για το προσωπικό ή φυλετικό τους συμφέρον, και τότε η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θέλει να αντιδράση, αλλά δεν μπορεί, και όταν το κάνει είναι πολύ αργά και οι πληγές πολύ βαθειές...
  Θυμάμαι όταν ο αγπ είχε φέρει τον γκορμπατσώφ, την δήλωση του τελευταίου.
  "Πολύ σοσιαλισμό ακούω αλλά σοσιαλισμό δεν βλέπω"...
  Και τι έμεινε τελικά...
  Ένα κράτος διαλυμένο, που θα έρθει ο επόμενος που θα πείσει για τις καλές του προθέσεις, αλλά έρμαιο στις βουλές των πολλών σωτήρων...
  Θα περάσουν πολλά χρόνια και πολλές καλές προθέσεις, όχι προδοτικές για να συνέλθουμε.
  Και αν πίστευα ότι θα έρθει το... τέλος του κόσμου στο τέλος του 2012, τώρα θα έπεφτα από την ταράτσα του σπιτιού μου να ησύχασω μια ώρα αρχίτερα.
  Αλλά επειδή ΔΕΝ το πιστεύω, εξακολουθώ και ελπίζω ότι μπορεί να έρθει μια περίοδος καλών προθέσεων, όχι για μένα αλλά για τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου...
  Η ζωή συνεχίζεται!

 24. Dimitris avatar
  Dimitris 07/01/2012 12:42:32

  Καλά εχω απορία αυτή η καινούργια επικοινωνιακή τακτική θα αποδώσει ή οχι.
  40 χρόνια (τουλάχιστον) κυβερνούν τα κόμματα της διαπλοκής, για τις ευθύνες της Αριστεράς μας λέτε.
  Το ΚΚΕ ήταν αντιπολίτευση στο ΠΑΣΟΚ από τις 19 Οκτωβριου 1981 η ευθύνη ήταν οτι δεν έκανε επανάσταση?

  • Agriemenos avatar
   Agriemenos @ Dimitris 08/01/2012 06:01:01

   Όχι, αλλά είδαν τα αυξημένα ποσοστά της ευρύτερης Αριστεράς και του Κομμουνιστικού Κόμματος και προσπαθούν να τα "τσεκουρώσουν". Αλλά τα δύσκολα είναι μπροστά τους (και για τους τρείς συνεργαζόμενους). Έρχονται μειώσεις στους μισθούς των Ιδιωτικών Υπαλλήλων (κάτι ακούστηκε ότι σε περίπτωση που τη Δευτέρα δεν τα βρούν οι κοινωνικοί εταίροι έχουν έτοιμη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα καταργεί 13ο, 14ο μισθό, τριετείς ωριμάσεις κλπ), μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, PSI plus, νέα δανειακή σύμβαση και υπαγωγή της στο αγγλικό δίκαιο. Κι όλα αυτά, προφανώς, πρέπει να υπογραφούν/ ψηφιστούν από τους συμπράττοντες στην κυβέρνηση υπό τον κύριο Παπαδήμο, αλλιώς έρχεται ο μπαμπούλας "ΠΤΩΧΕΥΣΗΗΗΗΗΗΗ!". Το είπε ο μη εκλεγμένος πρωθυπουργός "κόκκινη γραμμή είναι η διάσωση της Ελλάδας", η δε τρόικα για να πιέσει ακόμη πιο πολύ μεταθέτει κατά τρείς μήνες την καταβολή της δόσης (τέλος Μαρτίου λήγουν ομόλογα 14 δισ ευρώ) για να δημιουργήσει στον κόσμο κλίμα "ασφυξίας".
   Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει!

 25. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 07/01/2012 12:45:08

  Επώνυμε, καλημέρα. Μια χαρά τα λες, όμως μπορείς να μου πεις ΠΩΣ στην ευχή θα αλλάξει μυαλά, νοοτροπία, λογική, κατεύθυνση ή όπως αλλιώς θες ονόμασέ το, ο Έλληνας που έμαθε στη ρεμούλα και που ακόμα και σήμερα μέσα στο χαμό που βιώνουμε, περιμένει απλά τον τρόπο να βολέψει το τομάρι του χωρίς καμιά σκέψη για το τι θα απογίνει στο μέλλον; Να σημειώσουμε εδώ πως μέρα με την ημέρα οι νέοι που έχουν τα φόντα να δημιουργήσουν κατι νέο και πάνω σε άλλες βάσεις στη χώρα απλά φεύγουν, γιατί αρνούνται να παίξουν σε "σικέ" παιχνίδια. Όσο για το Πασόκ έφτιαξε ρίζες με τα ρουσφέτια που ακόμα και όσοι δήθεν τάχα μου τώρα το βρίζουν, όταν έρθει η ώρα πάλι Πασόκ θα ψηφίσουν, περιμένοντας το επόμενο "βόλεμα". Τι να λέμε, το θεατρο του παραλόγου σε όλο του το μεγαλείο. Α! και σου εύχομαι Καλή Χρονιά!

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ Ναυσικά... 12/01/2012 14:00:32

   Ενώ στο εξωτερικό για το οποίο φεύγουν οι νέοι, από το οποίο επέστρεψα κι εγώ πριν λίγα χρόνια, τα παιχνίδια δεν είναι σικέ;;;;
   Το φίλτρο της πληροφόρησης "φυσικά" δεν θα φέρει ως εδώ τα 'σικέ' παιχνίδια των άλλων χωρών....
   ('Ωστε να συνεχίσει να "ελπίζει" (: ο μεσσιανισμός του σκότους μας...) ο άνθρωπος ότι κάπου αλλού είναι διαφορετικά, μην προλαβαίνοντας να κατανοήσει το εδώ, το τώρα, το πριν, και να προσπαθήσει να διαμορφώσει το μετά, αλλά και ώστε να είναι απλώς ένα μετακινούμενο μπαλάκι -ο κάθε μετανάστης- στις ορέξεις του κάθε πεινασμένου λύκου).

 26. anonymous avatar
  anonymous 07/01/2012 12:50:16

  Το ΚΚΕ και η αριστερά γενικότερα μου θυμίζουν μια σκηνή από αυτήν εδώ την ταινία. Ελπίζω να είναι η σωστή.
  Η Σαπφώ Νοταρά προσπαθεί να κρατήσει το γιο της μακριά από τις γυναίκες, η Γκιζέλα Ντάλι καταφέρνει και τον τυλίγει, τον παντρεύεται και κάθε βράδυ έχουμε τα μεθεόρτια. Εκεί σε μια φάση φωνάζει η Νοταρά: Τον ρούφηξες τον έφαγες!

  Λοιπόν το ΚΚΕ μοιάζει με τη Νοταρά. Σιτεμένο όπως η Νοταρά περιμένει το παραμικρό στραβοπάτημα του καπιταλισμού για να πανηγυρίσει. Ο καπιταλισμός είναι ο εωσφόρος και όλα είναι στραβά.

 27. πρωην κνιτης avatar
  πρωην κνιτης 07/01/2012 13:00:31

  Αγαπητέ Επώνυμε
  Θα ήθελα καταρχήν να σου επισημάνω ότι πουθενα στο άρθρο σου δεν αναφέρεις κάτι που να αφορά την καθεστωτική Αριστερά πλην της πρώτης παραγραφου που όμως θεωρώ ότι το συμπέρασμα <> είναι αυθαίρετο αν και συζητήσιμο. Όλα τα άλλα που αναφέρεις αφορούν το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο – που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να λογισθεί ως καθεστωτική Αριστερά - αλλά και την Ν.Δ. αλλά και όλες τις υπόλοιπες συνιστώσες τις ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ αλλά και της ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ του τόπου πού δεν απάντησαν η κάθε μια στον χώρο της στην ΛΑΙΛΑΠΑ του ΠΑΣΟΚ.
  Η Ν.Δ. θα μπορούσε (; ) όλα αυτά τα χρόνια που ανέλαβε την εξουσία αλλά και ως ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ να πολιτευτεί με μια λαϊκή δεξιά πατριωτική ιδεολογία και όχι να άγεται και να φέρεται από τα κύματα της φουρτούνας ΠΑΣΟΚ και τις ακραίες ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΕΣ απόψεις τις ετέρας Άγιας Οικογένειας εκ Κρήτης προερχομένης .
  Επίσης διαφωνώ, η κρίση που βιώνουμε είναι κρίση Καπιταλιστική και σαφέστατα συνέχεια της κρίσης του 2008-2009 στις ΗΠΑ απλά είναι εντονότερη λόγω της ντόπιας σοσιαΛΗΣΤΙΚΗΣ συνιστώσας – με συνεισφορά πολλαπλάσια των 22 δις-.

  Με τις αγαθότέρες πρόθεσεις προβληματισμού
  Ο πρωην ΚΝΙΤΗΣ

  • factorx avatar
   factorx @ πρωην κνιτης 07/01/2012 13:06:22

   1. Να μην δουλευόμαστε τώρα και μεταξύ μας ...πρωην συντροφε. Αν δεν ήταν εκείνη η ατέλειωτη δεξαμενή της αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε κυβερνήσει ούτε μια ημέρα.

   2. Σωστές οι παρατηρήσεις σου για την ...πρώην ΝΔ. Τελείωσε όμως στις 29/11/2009

   • πρωην κνιτης avatar
    πρωην κνιτης @ factorx 07/01/2012 13:23:11

    συμφωνώ για το (1.)
    επαυξάνω για το (2.)
    η 29η Νοεμβρίου 2009 είναι το σκίρτημα για την αλλαγή σελίδας του Εθνους.

    • ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
     ΠαναγιώτηςΖΜεσ @ πρωην κνιτης 07/01/2012 14:49:29

     Καλησπέρα! Συμφωνώ και εγώ για το 1ο και επαυξάνω ακόμη περισσότερο για το 2ο!

 28. Χρῆστος Ἠλίας Μηλίγγος avatar
  Χρῆστος Ἠλίας Μηλίγγος 07/01/2012 13:05:48

  Τελικὰ ὑπάρχει Ἐκεῖνος ποὺ θὰ μᾶς ὑποσχεθῆ (καὶ θὰ τὸ πραγματοποιήσῃ) ὅτι θὰ τοὺς περάσῃ ἀπὸ κρεμάλα, νὰ τοῦ δώσουμε καὶ τὴν ψυχὴ μας ; Γιὰ τὰ ἀτέλειωτα ἐγκλήματά τους εἰς βάρος τοῦ Ἑλληνικοῦ λαοῦ ...

 29. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 07/01/2012 13:42:18

  Η κεντρική ανάρτηση είναι ενδιαφέρουσα και διαθέτει αξιόλογο προβληματισμό.Όπως αντιλαμβάνονται οι πάντες,οι ευθύνες του πασοκισμού είναι τεράστιες.Είναι γνωστές και ας μην επαναλαμβάνω τα καταστροφικά πεπραγμένα του,από το 1981 και μετά,που εν τέλει οδήγησαν στις ΦΡΙΚΤΕΣ-ΑΠΑΙΣΙΕΣ συνέπειες τις οποίες βιώνουμε σήμερα.Θ'αναφερθώ στις ευθύνες της κομμουνιστικής-ανανεωτικής αριστεράς.Είναι εξίσου μεγάλες.Άφησε να γιγαντωθεί ο πασοκισμός,κλέβοντας τα συνθήματά της αλλά και τους χιλιάδες εαμογενείς ψηφοφόρους της,που μετά το 1974 ήταν άστεγοι πολιτικά,αφού δεν τους εξέφραζαν οι κομματικές εκφράσεις του,τότε,αριστερού χώρου.ΟΜΩΣ,εκείνο που χρεώνεται στη παραδοσιακή-ανανεωτική αριστερά είναι πως δεν αντιλήφθηκε πως ο πασοκισμός δεν πιστεύει ΠΟΥΘΕΝΑ.Και όταν γράφω ΠΟΥΘΕΝΑ,το εννοώ πλήρως.Το ΠαΣοΚ,από τη στιγμή της ίδρυσής του,ήταν ένα σκληρό,αρχηγικό κόμμα,μεσσιανικού τύπου.Οι ιδεολογικές του διακηρύξεις ήταν νεφελώδεις.Με μαεστρικό τρόπο ΑΡΠΑΞΕ και ΕΚΛΕΨΕ ιδεολογίες,προγράμματα,ψηφοφόρους,στελέχη από τον ευρύτερο αριστερό χώρο και μετά τις εκλογές του 1977,αφού είχαν προηγηθεί οι πολλές διαγραφές στελεχών από τον ίδιο τον Παπανδρέου,ΟΡΜΗΣΕ προς την εξουσία,που ΠΑΝΤΑ την έβλεπε ως ΛΑΦΥΡΟ και ΜΟΝΟΝ......
  Για να ενισχύσω την παραπάνω άποψή μου πως ο πασοκισμός ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ,θα σχολιάσω,εν συντομία,τι συμβαίνει τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια.Τι κάνει το ΠαΣοΚ;Κλέβει,με ύπουλο τρόπο,ιδέες και τμήματα προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας,καθώς και ψηφοφόρους.Το κόλπο γνωστό.Δήθεν ''ευγένειες'',κλίμα ''συναίνεσης'',εξύμνηση κάποιων στελεχών με σκοπό να δημιουργούν προβλήματα στην ηγεσία της ΝΔ,λεκτικές-εκβιαστικές κορώνες που στοχεύουν σ'εγκλωβισμό της παράταξης...Το είχα αναφέρει και προ αρκετών μηνών.Θα το επαναλάβω.Ο Αν.Παπανδρέου,τη δεκαετία του '70,είχε πει το εξής:''Υπάρχουν δυο πολιτικές παρατάξεις.Η αριστερά που έχει στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και η δεξιά που έχει στενούς δεσμούς με την Ουάσιγκτον.Εμείς τι πρέπει να κάνουμε για να κυριαρχήσουμε;Να υπερφαλαγγίσουμε την αριστερά μέσω της Μόσχας και τη δεξιά μέσω της Ουάσιγκτον''.Τι έκανε ο πασοκισμός τα πρώτα είκοσι χρόνια;Εκμηδένισε την αριστερά.Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 και μετά αρχίζει να ''εισχωρεί'' σε πολιτικές θέσεις και ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.Βέβαια,η Ιστορία ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ....Τώρα συμβαίνει το εντελώς αντίστροφο.Ο πασοκισμός οδηγείται σ΄εκλογικό αφανισμό και οι εκφράσεις του αριστερού χώρου,από τη κομμουνιστική έως τη ριζοσπαστική-σοσιαλδημοκρατική μορφή του,γιγαντώνονται δημοσκοπικά....ΑΛΛΑ,και πάλι,η αριστερά,όπως έχω ξαναγράψει,χωλαίνει σε δυο πράγματα:Πρώτον δεν έχει ενιαία ταυτότητα και δεύτερον απουσιάζει η πολιτική ηγεσία που θα εμπνεύσει και θα προτείνει πραγματικές λύσεις.Ο λόγος της,μια ζωή,καταγγελτικός,χωρίς ουσία.
  Κλείνοντας,κατευθύνομαι στη Νέα Δημοκρατία.Η μεγάλη παράταξη έχει σίγουρα αντιληφθεί πως ο πασοκισμός παραμένει ύπουλος.Βλέπει πως κινείται στα δικά της ιδεολογικά νερά,προκαλώντας σύγχυση.Τι πρέπει να κάνει;Πολύ απλά,να είναι ΠΙΣΤΗ-ΣΤΑΘΕΡΗ στο λαϊκό-κοινωνικό περιεχόμενο της φιλελεύθερης-δημοκρατικής ιδεολογίας της παρουσιάζοντας ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της,να ενισχύσει το ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ της λόγο και να μη λυπηθεί ΚΑΝΕΝΑΝ,οδηγώντας στη δικαιοσύνη όλους όσους υφάρπαξαν δημόσιο χρήμα και έφτιαξαν περιουσίες από το πουθενά,απ'όπου και αν προέρχονται.Η ώρα της τελικής κρίσης πλησιάζει...Και ως γνωστόν,το τρένο της Ιστορίας σφυρίζει ΜΟΝΟΝ μία φορά.....

  • ΠαναγιώτηςΖΜεσ avatar
   ΠαναγιώτηςΖΜεσ @ Komis Montechristo 07/01/2012 14:51:27

   +1000000000

 30. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 07/01/2012 13:55:31

  To ΠΑΣΟΚ και η αριστερα εκτος των αλλων παραπλανησαν τον ελληνικο λαο για την πορεια του κοσμου και τον αφησαν ξεκρεμαστο οχι μια αλλα δυο φορες επιβαλλοντας στην ελληνικη κοινωνια οπτικες που δεν ειχαν καμμια σχεση με την πραγματικοτητα.
  Η πρωτη ,απο το 1974 ως το 1990 ηταν με την αντιληψη οτι ο πλανητης κινειται προς τον "σοσιαλισμο" οτι και αν σημαινε αυτο,που σημαινε μια παραλλαγη ή το ιδιο το σοβιετικο μοντελο.
  Με τις εφημεριδες τους,τις οργανωσεις τους και τη δραση τους περασαν μια παραπλανητικη εκδοχη των εξελισσομενων γεγονοτων με αποτελεσμα οταν εγινε το ακριβως αντιθετο,η καταρρευση δηλαδη του σοσιαλιστικου μπλοκ ο ελληνικος λαος να βρεθει απορων και απροετοιμαστος και φυσικα ηδη επιβαρυμενος με μεγαλο χρεος.
  Την ιδια στιγμη που η ιστορια εγερνε προς την αντιθετη πλευρα αυτοι εξυμνουσαν τους χαμενους και ο λαος αν και η Ελλαδα νομικα και τυπικα εμενε στο δυτικο κοσμο λεκτικα και ψυχολογικα ειχε ταυτισθει με τους ηττημενους.
  Αφου συνηλθαν απο τη ψυχρολουσια ετοιμασαν τη δευτερη απατη : οτι δηθεν με τη παγκοσμιοποιηση εφθασε η ωρα της καταργησης των επι μερους εθνων κρατων και για να ειμαστε in πρεπει να ειμαστε αντιεθνικιστες.
  Ειναι αληθεια οτι στη δευτερη αυτη απατη δεν ελαβε μερος το ΚΚΕ αλλα η ανανεωτικη (my ass) αριστερα με το "εκσυγχρονιστικο" ΠΑΣΟΚ και τα τμηματα κτιριακων καταστροφων των αναρχικων.
  Εαν δεν ειχε περασει τοσο εκτεταμενη αντιεθνικιστικη προπαγανδα δεν θα ηταν δυνατον να αναλαβει τοσο ευκολα ο πολυπολιτισμικος ΓΑΠ και να αρχισει το χορο του Ζαλογγου απαιτωντας να αλλαξουν οι ευρωπαικες συνθηκες στο ονομα της "παγκοσμιας διακυβερνησης" δηλαδη ενος φαντασματος.
  Οταν ομως εγινε φανερο οτι π.χ. οι Γερμανοι καθολου δεν θεωρουν οτι ηλθε η ωρα να καταργηθει το γερμανικο εθνος και να μοιραζουν λεφτα σε αλλους τοτε ταχυτατα πολλοι "αντιεθνικιστες" το γυρισαν στο εξω απο την ΕΕ και εθνικο νομισμα μονο και μονο για να σωσουν το τομαρι τους.Αυτη ειναι αλλωστε η μονη χρησιμοτητα που αναγνωριζουν στο εθνος - ο προστατευτισμος.
  Παραμενει ομως το γεγονος οτι επι 15 ετη παραπλανουσαν τον ελληνικο λαο πουλωντας θεωριες περι της καταργησης των εθνων - κρατων τη στιγμη που δεν υπηρχε καμμια απολυτως ενδειξη διεθνως οτι ο πλανητης παει προς τα εκει.
  15 χρονια απο το 1974 ως το 1989 φουμαρα για την "νομοτελειακη νικη του σοσιαλισμου" και 15 χρονια απο το 1995 ως το 2010 αλλα φουμαρα για το τελος των εθνων - κρατων.
  Αυτη ηταν η ιδεολογικη διαιτα στην οποια υπεβαλλαν το ελληνικο λαο οι σοφες γαιδουροκεφαλες του ΠΑΣΟΚ και της αριστερας μαζι με τις εφημεριδες που κλεινουν τωρα δανειζομενες ή οχι.

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ ψυχραιμια 12/01/2012 14:11:43

   Ο Φερνάρ Μπρωντέλ στην "Γραμματική των Πολιτισμών" είχε γράψει πώς ένας λαός (άρα, και το κάθε άτομο ενός έθνους-κράτους) χωρίς ταυτίσεις με πρόσωπα της δικής του ιστορίας δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσει. Να υποθέσω ότι ο χυλός στον οποίο ζούμε εδώ και δεκαετίες είχε μια σκοπιμότητα; (οι αγνές προθέσεις της πολιτικής έχουν ξεπεραστεί φαντάζομαι στο φαντασιακό των πολιτών και αυτής της χώρας - ΚΑΙ η δημαγωγία ΔΕΝ είναι δημοκρατία).

 31. Μακεδόνας Θεσσαλονικιός avatar
  Μακεδόνας Θεσσαλονικιός 07/01/2012 14:29:40

  Επώνυμε καλή χρονιά.

 32. Αρχαιοφιλελεύθερος avatar
  Αρχαιοφιλελεύθερος 07/01/2012 14:33:06

  Γιατί δεν λέτε τίποτα για τις κρατικοποιήσεις που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά το 1974 οι οποίες ήταν η αρχή του κακού, όπως επίσης και την αύξηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις επί Καραμανλή Β' χωρίς αυτές να ανταποκρίνονται στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και οι οποίες τίναξαν τα ελλείμματα??

  Σίγουρα το Πασοκ έκανε τεράστια εγκλήματα τη δεκαετία του 80' αλλά και οι σοσιαλμανείς δεξιοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών.

 33. Afrikanos Max avatar
  Afrikanos Max 07/01/2012 15:28:56

  8A HTAN KALH IDEA NA TO METAFRAZATE STA AGGLIKA KAI NA TO STENATE STON G.A.P. !

 34. anonymous avatar
  anonymous 07/01/2012 15:37:19

  Σχετίζεται με την ανάρτηση

 35. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 07/01/2012 15:39:35

  Πριν γράψω κάτι σκέφτηκα, πώς να σχολιάσω ένα κείμενο που με εκφράζει απόλυτα. Γιατί πράγματι, όπως τα περιγράφεις Επώνυμε αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελληνική βιομηχανία και τα πανεπιστήμια, όπως τα έζησα από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου σαν μηχανικός στην βιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 μέχρι και σήμερα, από διάφορες θέσεις και σε διαφορετικούς κλάδους.

  Καταφέραμε και καταστρέψαμε και την βιομηχανία μας και τα πανεπιστήμια μας. Θα μπορούσα να γράψω δεκάδες παραδείγματα και ιστορίες που έχω ζήσει, αλλά δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να τα επαναλάβω, το κείμενο του Επώνυμου τα λέει όλα.

  Θα ήθελα όμως να επισημάνω εδώ σε αντιδιαστολή με αυτά που καταφέραμε εμείς, τα άλματα που κάνει η γειτονική Τουρκία. Η Τουρκία έχει καταφέρει, όταν εμείς οι «πονηροί» Έλληνες καταφέραμε και καταστρέψουμε την δική μας βιομηχανία, να έχει στήσει μια δυναμική εξαγωγική βιομηχανία πολύ ισχυρή σε ορισμένους κλάδους. Πολλοί γνωρίζουμε την Τουρκία από την επιθετική εξωτερική πολιτική της. Εκείνο που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος στην Ελλάδα, είναι η επιθετική εξαγωγική πολιτική της βιομηχανίας της, στην οποία πολιτική συμμετέχουν οι εκάστοτε πρεσβείες της Τουρκίας αλλά και η ίδια η κυβέρνηση της.

  Ποία είναι η λύση; Εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει σε υψηλές αναλύσεις σε δαιδαλώδεις μελέτες, αλλά όταν φτάνουμε στα διαταύτα δεν λέμε τίποτα.

  Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως το BEST PRACTCE, οι ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που ανακάλυψαν οι Γιαπωνέζοι μετά την ήττα τους στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την εφαρμόζουν από τότε παντού, σε κάθε οικονομική, πολιτική και βιομηχανική δραστηριότατα. Αντιγράφουμε λοιπόν της ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που εφαρμόζουν τα άλλα επιτυχημένα κράτη σε κάθε τομέα (πολιτικό, δημόσιο, οικονομικό, βιομηχανικό, πανεπιστημιακό κλπ), τα εφαρμόζουμε στη χώρα μας και ύστερα προσπαθούμε να τα βελτιώσουμε αφού πρώτα τα μάθουμε και τα εφαρμόσουμε σωστά. Για τους παλαιότερους ίσως να θυμίζει αυτό τους Γιαπωνέζους τουρίστες με μία φωτογραφική μηχανή να φωτογραφίζουν τα πάντα. Αυτό το πράγμα που έκαναν δεν ήταν τίποτα άλλο από την διερεύνηση του BEST PRACTICE άλλων επιτυχημένων χωρών.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Κώστας Σταματάκης 07/01/2012 16:18:59

   Η Τουρκία είναι ατυχές παράδειγμα διότι έχει μια εσωτερική αγορά 80 εκ. Είναι τεράστια αγορά.
   Το Ιαπωνικό παράδειγμα υπήρχε στην Ελλάδα μέχρι που το διαλύσαμε το μαγαζί. Έχει και διεθνείς παραμέτρους. Δεν είναι δηλ. μόνο το ότι οι Γιαπωνέζοι είναι γάτοι κι εμείς όχι. Εμείς πολεμηθήκαμε φαινομενικά εκ των έσω αλλά αν θέσεις το ερώτημα ποιος τους χρηματοδοτούσε και τους χρηματοδοτεί μέχρι σήμερα τότε αλλάζουν τα πράγματα.

 36. hdgr avatar
  hdgr 07/01/2012 15:58:52

  Αγαπητέ Επώνυμε θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι το άρθρο είναι επιδερμικό και ως εκ τούτου απευθύνεται σε "στενό" αναγνωστικό κοινό .

  1. Από πότε ο "τίτλος" ενός κόμματος καθορίζει και τον τύπο του οικονομικού-κοινωνικού συστήματος της χώρας την οποία κυβερνά;
  Αυτό το λάθος δεν το κάνουν ούτε οι πρωτοετείς φοιτητές των οικονομικών σχολών.
  Σοσιαλισμός στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε ποτέ , ευτυχώς αν πρόκειται για τον σοσιαλισμό που βίωσαν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

  2. Η ιστορική εξέλιξη του Πασοκ είναι ενδιαφέρουσα.
  Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει όμως ότι από ένα σημείο και μετά , επικράτηση "εκσυγχρονιστών" , οι πολιτικές που εφάρμοσε σε πολλά τους σημεία ήταν ακραιφνώς νεοφιλελεύθερες.

  3. Για να μην παρεξηγηθώ πιστεύω ότι το Πασοκ είναι ότι το χειρότερο έχει περάσει από την χώρα τα τελευταία χρόνια.
  Ο κόσμος το έχει καταγράψει και επίσης θα το γράψει ... εκεί που ξέρετε στις εκλογές που έρχονται.
  Όμως φορτώνοντας τα πάντα στο Πασοκ βγάζεις λάδι και άλλους πρωταίτιους και για την σημερινή κατάσταση.

  α.Μιας και αναφέρεσαι , κάποιες επιχειρήσεις " υπερχρεώθηκαν" κυρίως γιατί τα δανεικά (και αγύριστα) έγιναν βίλες , κότερα και καταθέσεις στο εξωτερικό.
  Έχω προσωπική εμπειρία επί αυτού.
  Το Πασοκ μετέφερε ουσιαστικά το κόστος στο κράτος , ένας ακόμα λόγος της διόγκωσης του ήταν και αυτός.
  Το κεφάλαιο στην Ελλάδα , στο πιο μεγάλο του κομμάτι, ήταν και είναι παρασιτικό και κρατικοδίαιτο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν αναπτύχθηκε σε στέρεες βάσεις ο " ιδιωτικός" τομέας.
  Απλά μετρήστε από την μεταπολίτευση και μετά.
  Πόσα δάνεια , πόσες οφειλές στο δημόσιο , πόσες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ουσιαστικά χαρίστηκαν.

  β. Η διαπλοκή είναι εδώ , μας κουνά απειλητικά το δάκτυλο αν δεν επιδιώκει να το βάλει ... κάπου αλλού. Θέλει να αναπτύξει την " ιδιωτική" της πρωτοβουλία σε "ασφαλές¨περιβάλλον με ελάχιστο κόστος και με εξασφαλισμένα μεγάλα κέρδη.
  (Αυτόν τον "ιδιωτικό" τομέα έχει ανάγκη η χώρα;)

  Η ευθύνη βαραίνει , όχι το ίδιο, και την ΝΔ .
  Και αυτή "χειρίστηκε" το κράτος ως ιδιοκτησία , διόρισε , εκμαύλισε συνειδήσεις , στελέχη της φέρονται αναμειγμένα σε σκάνδαλα και συναγελαζόμενα με την διαπλοκή.
  Δεν αποτελεί δικαιολογία
  " η λυσσαλέα αντίδραση που εμπόδισε τη ΝΔ του 2004-2009 να βάλει την όποια τάξη θα μπορούσε στο μπάχαλο, έστω και με την όχι ιδιαίτερα έντονη πολιτική βούληση για «επανίδρυση του κράτους» που διέθετε."

  Υποτίθεται ότι κυβερνάς , πρέπει να έχεις την θέληση,τότε βρίσκεις και τους τρόπους,για να κάμψεις τις αντιστάσεις , να ονομάσεις τα συμφέροντα , να τα πολεμήσεις και να τα καθυποτάξεις .
  Οι μάχες που χάνονται είναι πρώτα απ ' όλα αυτές που δεν δίνονται.

  4. Η αριστερά -δεν συμπεριλαμβάνω το Πασοκ- τα προηγούμενα χρόνια δεν κυβέρνησε, ωστόσο έχει σημαντικές ευθύνες.

  α. Ο λόγος της ήταν κυρίως καταγγελτικός , δεν φθάνει.
  β. Ανέχθηκε αν δεν υπέθαλψε και αυτή , κυρίως εκεί όπου είχε εξουσία , δημοτική , συνδικαλιστική κλπ τον εκμαυλισμό και την διαφθορά των συνειδήσεων στο όνομα του συνθήματος " νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" .
  γ. Ποδηγέτησε στυγνά "κομματικά" το πάσης φύσεως μαζικό κίνημα ειδικά όταν κυριαρχούσε σε αυτό. Για την κατάντια του συνδικαλιστικού κινήματος ίσως έχει την μεγαλύτερη ευθύνη.
  δ.Ο χώρος της παράγει υποστηρίγματα του συστήματος που τα αξιοποιεί όταν και αν τα χρειαστεί. Ονόματα δεν ...λέμε.

  5. Γράφεις
  "Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Διότι ο κόσμος, πολύ απλά, αντιλαμβάνεται ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι καπιταλιστική (όπως ήταν η κρίση του 2008-2009 στις ΗΠΑ), αλλά κρίση του σοσιαλισμού."
  και πιο κάτω
  "η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά μιας καλά οργανωμένης συνωμοσίας εις βάρος της ελευθερίας των λαών."

  Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για κρίση του ... σοσιαλισμού είναι καινοφανής και δεν αντέχει κριτικής.
  Η κρίση στην Ελλάδα επιτείνεται βεβαίως και λόγω των εσωτερικών ιδιομορφιών.
  Ωστόσο έχει την ίδια πηγή που παράγει την κρίση γενικότερα στην ευρωζώνη και κυρίως στον νότο.
  Υπάρχει και εκεί σοσιαλισμός;

  Ακόμα και αν προσχωρήσω στην θεωρία περί καλοστημένης συνωμοσίας , ποιο είναι το σύστημα που επιτρέπει στους συνωμότες να υλοποιούν τα σχέδια τους;
  Ποιο είναι το σύστημα ,που επιτρέπει σε λίγες οικογένειες ανά τον κόσμο , να συγκεντρώνουν τον παγκόσμιο πλούτο και να ελέγχουν οργανισμούς και κυβερνήσεις προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδίων τους;
  Πάντως όχι ο σοσιαλισμός.

  Σε ένα όμως θα συμφωνήσουμε.
  Το έχω ξαναγράψει.
  Σήμερα δεν διακυβεύεται το καπιταλιστικό ή σοσιαλιστικό μέλλον της χώρας.
  Απλά διακυβεύεται αυτό καθεαυτό το ίδιο το μέλλον της.

  Που βρισκόμαστε λοιπόν όσον αφορά τις πολιτικές δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα;

  Το Πασοκ , όποιες και αν είναι οι εσωκομματικές εξελίξεις , θα υποστεί ήττα το εύρος της οποίας μένει να το δούμε.

  Η αριστερά εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη.
  α. Το ΚΚΕ εξακολουθεί να είναι καταγγελτικό και αφήνει την λύση των προβλημάτων για το μέλλον όταν θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την έφοδο στα ...χειμερινά ανάκτορα.
  β. Ο συνασπισμός του Τσίπρα μιλά για κυβερνητική εξουσία , προσέξτε το αυτό, προτάσσει τις δικές του λύσεις για την έξοδο από την κρίση και προσπαθεί να κάνει ευρύτερες συμμαχίες.
  γ. Οι του Κουβέλη ...ετοιμάζονται γαι τις υποστυλώσεις που λέγαμε
  Η αριστερά σαν σύνολο φαίνεται ότι δεν μπορεί να δώσει κυβερνητική λύση.
  Αποσπά όμως τις ψήφους αρκετών δυσαρεστημένων.

  Η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς.
  Αναμφίβολα το πρώτο κόμμα . Θα πετύχει την αυτοδυναμία;
  (όχι ως αυτοσκοπό αλλά ως μέσο για να "αλλάξει" την Ελλάδα)

  Υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αναποφάσιστων.Που τους έχουν συνθλίψει τα μνημόνια, σεβαστό το ποσοστό των "μεσαίων" ανάμεσα τους.
  Που " μουτζώνουν" το " σάπιο" πολιτικό σύστημα.
  Που έχουν τονωθεί τα πατριωτικά τους αντανακλαστικά γιατί αντιλαμβάνονται πως τελικά καλό για αυτούς είναι το καλό της Πατρίδας , της Πατρίδας όμως των πολλών και όχι της πατρίδας των ολίγιστων.
  Μεταξύ τους και ένα σεβαστό κομμάτι ψηφοφόρων αριστερής προέλευσης.

  Θα μπορούσαν πολλοί από τους παραπάνω -αλλά και άλλοι που δηλώνουν τώρα ψηφοφόροι άλλων κομμάτων- τελικά να στραφούν προς τον Αντώνη Σαμαρά;
  Ναι , αλλά με προϋποθέσεις.

  Ο λόγος του Σαμαρά να είναι καθαρός , πατριωτικός και επομένως αντιμνημονιακός.

  Να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν ελέγχεται από την διαπλοκή , όχι μόνο ότι είναι αντίθετος με αυτήν αλλά και ότι έχει την πρόθεση να την καταβαραθρώσει.
  Ναι στην ελεύθερη οικονομία όχι στην ελεγχόμενη κρατικοδίαιτη οικονομία.

  Να εγγυηθεί ότι το "σάπιο" μας τελείωσε.
  Πρώτα απ 'όλα τα του οίκου του , να καθαρίσει τον χώρο της ΝΔ .
  Ότι δεν ξεχνάμε ,ότι ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι βαρύς για όσους τα έφαγαν με τον ένα ή άλλο τρόπο.
  Για όσους έπραξαν εναντίων των συμφερόντων της χώρας.

  Το κυριότερο να δείξει με πειστικό τρόπο ότι έχει το σχέδιο αλλά και τους συνεργάτες που θα βοηθήσουν να δούμε το φως της επόμενης μέρας.

  Το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να μιλήσει και να πείσει για όλα τα παραπάνω , σε μια πορεία προς τον λαό, ήδη έχει αργήσει.
  Στην πορεία αυτή να τον συντροφεύουν οι καλύτεροι των συνεργατών του και όχι πρόσωπα καταδικασμένα στην συνείδηση του κόσμου.

  Η πορεία αυτή αν συνοδεύεται και από τις πράξεις που θα πιστοποιούν την γνησιότητα των οραμάτων είναι βέβαιον ότι θα οδηγήσει στην πρώτη μεγάλη νίκη.
  Δεν θα είναι και η τελική , ο δρόμος είναι μακρύς...

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ hdgr 08/01/2012 10:13:25

   @ Hdgr προσυπογράφω όλα όσα γράφεις!!!

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ hdgr 12/01/2012 14:23:06

   Μα δεν γίνεται και τίποτε άλλο σε αυτήν την χώρα.... (και σε άλλες να υποθέσω). Οι κυβερνήσεις είναι μια ολιγαρχία αδίστακτων, κατά την διάρκεια της οποίας υπερπλουτίζουν οι συνεργάτες τους (άσχετα με την δήθεν πολιτική απόχρωση) και οι "πολλοί" (και ανώνυμοι συνήθως) περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση (=μια από τα ίδια) να τους 'σώσει' (: ο χριστιανικός μεσσιανισμός έχει βάλει το χέρι του εδώ στο υποσυνείδητο του 'λαού') από την προηγούμενη (κυβέρνηση).
   Καληνύχτα.

 37. Greco avatar
  Greco 07/01/2012 17:24:23

  Μεγαλυτερη καταστροφη απo αυτην του Αντριου δεν εχει περασει ξανα απο αυτη τη χωρα

  Καποιοι νομισαν οτι το 81 ανελαβαν οι προοδευτικες δυναμεις του τοπου
  Λαθος, ανελαβαν οι χειροτερες και περιθωριακες δυναμεις του τοπου--οι οποιες δεν εχουν ιδεολογια---. Τα αποτελεσματα τους βιωνουμε

 38. Greco avatar
  Greco 07/01/2012 17:33:41

  @strange το κοινωνικο κρατος στην κεντρικη ευρωπη το θελειωσε ο Μπισμαρκ πολυ προτου γινει η Οκτωβριανη επανασταση, της οποιας τα αιτια δεν ηταν μονο οικονομικα, ο νοων νοειτω...

  Κομμουνισμος δεν εχει εφαρμοστει πουθενα στον κοσμο και δεν βλεπω να εφαρμοζεται τα επομενα 2000 χρονια. Αυτο στην ανατολικη Ευρωπη ηταν ενας εκτρωματικος μπολσεβικισμος, η χειροτερη χουντα

 39. rally monkey avatar
  rally monkey 07/01/2012 17:38:37

  ''Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, αγαπητέ, οφείλεται κατ’ελάχιστον στις αμοιβες των εργαζομένων''

  πολυ ευστοχη παρατηρηση και δεν εχει επισημανθει όσο θα επρεπε..

  μηπως τελικα δεν ειμαστε αποδοτικοί επειδή οι 'μεγαλοι' που παριστανουν τον 'ιδιωτικο τομεα' όχι μονο δεν εχουν λειτουργησει ποτε σε συνθηκες οικονομιας της αγορας αλλα ειναι πιο κρατικοδίαιτοι και απο τους ΔΥ..
  Σκεψου προ κρισης..σε ποιους τομεις της οικονομιας λειτουργουσε ο ανταγωνισμος προς ώφελος του καταναλωτη, για να παρεις μια ιδεα..
  ειναι ελαχιστοι.. και υποψιαζομαι ειναι οι ιδιοι τομεις που επληγησαν περισσοτερο απο την κριση.. οι αλλοι 'επιχειρηματίες' περιόρισαν το ποσο 'ρουφάνε' απο το κρατος.

  • καθηγητής avatar
   καθηγητής @ rally monkey 08/01/2012 01:07:58

   Επαυξάνω στα λεγόμενά σου με 2 παραδείγματα από το χώρο στον οποίο δούλευα πριν διοριστώ. 1) Το ελληνικό τμήμα της πολυεθνικής, για την οποία δούλευα, είχε φτάσει να είναι το 5ο σε τζίρο στην Ευρώπη (προσοχή, μιλάμε για την Ελλάδα των 10 εκ., με τζίρο παραπάνω από την Ισπανία των 50) και το 2ο παγκοσμίως σε ρυθμό ανάπτυξης. Όλα αυτά χάρη στα χρήματα των ΔΗΜΟΣΙΩΝ νοσοκομείων και των ταμείων, απ'όπου προερχόταν το μεγαλύτερο ποσοστό των εισπράξεων των ιδιωτών πελατών της εταιρείας. Η πηγή των χρημάτων αυτών είναι αυτονόητη, ο δανεισμός του κράτους. Μόνο που δεν τα φάγαμε εγώ και εσύ, αλλά οι μεγαλομέτοχοι στην Ελβετία. Κατά τα άλλα, δούλευα στον ιδιωτικό τομέα που παράγει πλούτο.
   2) Θυμάμαι ότι η μοναδιαία τιμή πώλησης της εξέτασης σακχάρου αίματος ήταν 0,1Ε. Το ότι εσύ και εγώ ή τα ταμεία μας θα πληρώναμε 10Ε για την εξέταση (100 φορές επάνω) συνιστά δίκαιο κέρδος (που δεν πρέπει να δαιμονοποιείται) των αναξιοπαθούντων και κατατρεγμένων σήμερα μικροβιολόγων, των οποίων το επάγγελμα θα ανοίξει (μέχρι τώρα εγώ ως βιολόγος με μεταπτυχιακό, ο οποίος τους εκπαίδευα στη χεήση αναλυτών και αντιδραστηρίων και στον οποίο κατέφευγαν για συμβουλή σε περίεργα περιστατικά, δεν είχα το δικαίωμα να ανοίξω βιοχημικό εργαστήριο ως κύριος μέτοχος, παρά μόνο υπό την κηδεμονία του "επιστήμονα"-μικροβιολόγου)

   • Γ ΣΠΥΡΟΥ avatar
    Γ ΣΠΥΡΟΥ @ καθηγητής 18/01/2012 20:29:18

    Επιβεβαιώνεις με τον καλύτερο τρόπο ότι το πρόβλημα είναι το κράτος. Η σοσιαλίζουσα προσέγγιση οδηγεί σε υπετροφικό κράτος που είναι ανίκανο να υπερασπιστεί τα λεφτά των φορολογουμένων. Γιατί δεν βλέπεις το περιεχόμενο των επιχειρημάτων σου;
    Οι κρατικοδίαιτες επιχειρήσεις έχουν υπερκέρδη πουλώντας στο κράτος γιατί αυτό υπάρχει και είναι επιπλέον η σοσιαλίζουσα προσέγγιση το θέλει υπερμεγέθες. Προμηθεύεται δε αγαθά και υπηρεσίες με κριτήρια που αντλεί από το πλαίσιο του φάσματος που ορίζει απο τη μια η ανικανότητα και από την άλλη η φαυλότητα.

 40. rally monkey avatar
  rally monkey 07/01/2012 17:46:48

  η Παιδεiα δεν μπορει να σου αλλάζει το DNA

  προστασια των αδυνατων μελών της ομάδας - και εξασφαλιση της επιβιωσης - δεν ειναι εφευρημα του σοσιαλισμου - το συναντας και σε ζωικα είδη που (απο'σο γνωριζω) δεν εχουν τύχει εκπαίδευσης..

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ rally monkey 12/01/2012 13:39:56

   Αυτό που λες/λέτε προϋποθέτει ότι ζούμε σε ζούγκλα, και κάνουμε το ίδιο που κάνει και το χ άγριο ζώο.
   Αν αυτό έχει καταφέρει να φτιάξει ο άνθρωπος εδώ και χιλιάδες χρόνια και το έχει ονομάσει μάλιστα (κατ' ευφημισμόν να υποθέσω...) και πολιτισμό, τότε είναι ΑΧΡΗΣΤΗ και ΑΚΥΡΗ η οποιαδήποτε σκέψη και συζήτηση για οτιδήποτε. Αρκεί να ακολουθήσουμε το ένστικτο της πείνας και της μυρωδιάς της λείας/θηράματος....

 41. panos avatar
  panos 07/01/2012 17:59:19

  To οτι ο Παπανδρεισμος διελυσε την Ελλαδα ειναι κατι αναμφισβητητο.Το κακο ειναι οτι και ενα μεγαλο κομματι της Ν.Δ. εχει μπολιαστει με το συγκεκριμενο μικροβιο και πανω απ' ολους ο πρωην κι ο νυν αρχηγος της.Ο Κωστακης διαλαλουσε πως ηταν φαν του αειμνηστου,ο δε Αντωνακης πουλαει παπατζιλικι,οπως εκανε κι ο συγχωρεμενος.Καλο ειναι να το παιζεις αντιμνημονιακος,αλλα οταν ξερεις οτι ο δημοσιος τομεας θα επιστρεψει στα επιπεδα του '81 κι ο μεσος μισθος του δ.υ. θα θυμισει τις εποχες του τρεις κι εξηντα,κι εσυ μιλας για εφεδρεια,εισαι στυγνος αριβιστας..Αληθεια,το αλλο μιγμα του Ραχοι τι απεγινε;

 42. Evro-skeptikos avatar
  Evro-skeptikos 07/01/2012 18:49:50

  Ένα άρθρο γεμάτο εύκολους αφορισμούς για να μεταθέσει τις τεράστιες ευθύνες των δυο κομματων εξουσίας (Πασοκ, ΝΔ) των τελευταίων 35 ετών στην αριστερά, που σε τελευταία ανάλυση δεν κυβέρνησε ποτε. Μήπως δεν υπάρχουν "γαλάζιοι" συνδικαλιστές κοντά στους "πράσινους" και τους συνδικαλιστές της αριστεράς; Όλοι μαζί δεν αρμέγουν τις κερδοφόρες ΔΕΚΟ? Το δημοσιοϋπαλληλικι είναι εφεύρεση της αριστεράς; Ο δημόσιος τομέας δεν "φούσκωσε" και επί κυβερνήσεων ΝΔ; Μήπως κατά τύχη θυμάστε ποιος κρατικοποίησε την ταλαιπωρη Ολυμπιακή το 1975; Και η διαπλοκή των μεγαλοεκδοτών, των μεγαλοκαρχαριών του εύκολου κέρδους, των τραπεζών, και των κομματων εξουσίας είναι εφεύρεση της αριστεράς; Μήπως η μυθικών διαστάσεων φοροδιαφυγή οργανώνεται από την "καθεστωτική αριστερά"; Τα πολιτικά τζάκια τις ΝΔ και του Πασοκ (συγγνώμη, της "μεγάλης δημοκρατικής παράταξης"...) και οι ευτελισμένοι επίγονοι τους που διεκδικούν ως προίκα τις βουλευτικές έδρες είναι δημιούργημα της αριστεράς; Όσο για τους βολεμένους, ας μη θυμηθώ τους ανεκδιήγητους υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης Κωστάκη Καραμανλή... Ελπίζω τουλάχιστον ο Σαμαράς να τους εξαλείψει από τα μελλοντικά ψηφοδέλτια τις ΝΔ... Δεν έχω ποτε ψηφίσει "καθεστωτική αριστερά" αλλα αυτή την φορα θα το κάνω (αν η κυβερνητική τρόικα Πασοκ-ΝΔ-Λαός "επιτρέψει" τις εκλογές...)

 43. στεφανος γραγας avatar
  στεφανος γραγας 07/01/2012 19:47:26

  καλησπερα σας και χρονια πολλα...αν και ιδεολογικα αντιθετος με το οτι πρεσβευει το site χαιρομαι να παρεμβαινω διοτι υπαρχουν σωρεια σοβαρων αναλυσεων αλλα και διοτι οι διαφωνιες δεν λογοκρινονται..αυτα ως εισαγωγη...τωρα, οσον αφορα το κειμενο του επωνυμου, νομιζω οτι ειναι γεματο αντιφασεις αλλα ταυτοχρονα και υποκριτικο αφου χαιδευει τα αυτια των οπαδων της ΝΔ η τελος παντων της δεξιας (αν και δεν αποδεχομαι τον ορο)...σε αντιδιαστολη με τον ορο "αριστερα" που χρησιμοποιει ο ιδιος...δεν διαβασαμε πουθενα για τα οργια εποχης Καραμανλη παλαιου και νεου, για τα οργια Μητσοτακη και αλλα πολλα...δηλαδη εκει παλι η αριστερα ευθυνεται ??/

  και ας σχολιασουμε μια μονο παραγραφο....γραφεις
  .Διότι ο κόσμος, πολύ απλά, αντιλαμβάνεται ότι η κρίση που ζούμε δεν είναι καπιταλιστική (όπως ήταν η κρίση του 2008-2009 στις ΗΠΑ), αλλά κρίση του σοσιαλισμού. Του σοσιαλισμού αλά ελληνικά. Της εύκολης και αδιέξοδης κριτικής σε όλα, ώστε να γίνουν όλα μπάχαλο και να κερδίσουμε το δικαίωμα να είμαστε αραχτοί και να μας ταΐζουν άλλοι.
  δηλαδη τι να πρωτοσχολιασει καποιος..η κριση του 2008-2009 στις ΗΠΑ ηταν καπιταλιστικη ενω εδω ηταν αλλου τύπου ??? ποιος σοσιαλισμος ??? τι σημαινει μπαχαλο ??? τι σημαινει να μας ταιζουν αλλοι ??? ολα αυτα ειναι αναλυσεις επιδερμικες, για καταναλωση..στερουνται επιχειρηματων και οικονομικης αναλυσης...φιλε μου η κριση ειναι κριση συστημικη...δεν θες να το καταλαβεις, προβλημα σου...παντως δεν ειναι κριση που την προκαλεσε η αριστερα...η αριστερα εχει τις δικες της ευθυνες....ευθυνες ομως για Χρηματιστηρια, Βατοπεδι, Ομολογα, Εξοπλισμους, Παρακολουθησεις, Ζιμενς κ.λ.π. ας αναζητησεις αλλου....αυτη ειναι η ελληνικη περιπτωσιολογια...αν θελεις ομως να γραψεις ενα κειμενο για τις αιτιες της παγκοσμιας οικονομικης κρισης που εξακολουθει να υπαρχει παντου (ενω εσυ οριοθετεις 2ετια σε ΗΠΑ) τοτε να επιχειρηματολογησεις εναντιον των οσων καταφερονται κατα των υπερασπιστων της δηθεν ελευθερης οικονομιας....εις το επανιδειν.

 44. Μανιάτης avatar
  Μανιάτης 07/01/2012 20:14:41

  Δεν πρέπει να συγχέουμε τον αριστερίζοντα λαϊκισμό του ΑΓΠ και του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά.
  Ο περονικός και μακιαβελικός ΑΓΠ αξιοποίησε τους ειλικρινείς πόθους και αγώνες των λαϊκών στρωμάτων για να ανέβει στο άτι του Ηγεμόνα. Πρόκειται για εκπόρνευση του λόγου της Αριστεράς κι όχι μόνο. Ο ΑΓΠ ασέλγησε στο άψυχο κορμί των θυμάτων του τραγικού εμφυλίου και των ξερονησιών.
  Η Αριστερά ανίκανη να δει τι τρέχει γύρω της ποδοπατήθηκε. Η ευθύνη της είναι πως αναμάσησε ιδεολογήματα, δημιούργησε φαντάσματα και εχθρούς και ψιλοτραγούδησε φλούδες υποσχέσεις. Με τον τρόπο της συμμετείχε στην δημιουργία της νοοτροπίας της ραστώνης και της μαγκιάς ως επαναστατικής δήθεν πράξης.

  Πρέπει, όμως, να αναλογιστούμε και τις ευθύνες της δικής μας παράταξης για το πώς τα ιδεολογήματα της Αριστεράς και του δήθεν σοσιαλισμού κατέκτησαν κυρίαρχο λόγο στην ελληνική κοινωνία.
  Ποίοι είναι οι λόγοι που έκαναν τόση εύκολη την εκπόρνευση της κοινωνίας μας.
  Σίγουρα δεν το είχε στο γονίδιο της!

  • Μεσσήνιος avatar
   Μεσσήνιος @ Μανιάτης 07/01/2012 20:37:30

   Μπράβο πολύ ωραίες τα λες!!!! Ωραία τα αναλύεις!!!

   • Μανιάτης avatar
    Μανιάτης @ Μεσσήνιος 07/01/2012 20:41:50

    Ευχαριστώ. Όπλο σκέψης μου η νηφαλιότητα και η ηθική.

   • Greco avatar
    Greco @ Μεσσήνιος 07/01/2012 23:12:52

    Επαιξε μεγαλο ρολο το ταλεντο του συγχρονου Κλεωνα
    Ο αγπ σπουδασε στην αμερικη και διδαξε σε εκει πανεπιστημια. Η αμερικη ειναι η μητρα ολων των συγχρονων θεωριων πολιτικης επιστημης, τουλαχιστον μετα τον β π.π.

    Ο αγπ πηρε λιγο απολα, εκανε μια ωραια σαλατα, επαιξε με τις αγκιλωσεις και τα τραγικα βιωματα των νεοελληνων και κερδισε. Ειναι τραγικο να βλεπεις αμορφωτους πασοκους να λενε οτι αποτελουν συνεχεια του ελευθεριου βενιζελου ή οτι ο αντρεας καταφερε και συμφιλιωσε αριστερους και δεξιους (φανταζομαι με το "ο λαος δεν ξεχνα τι σημαινει δεξια") και αλλες τετοιες αρλουμπες που ενα μεγαλο μερος του λαου μας τις καταπινει δυστυχως αμασητες

 45. ελεος! avatar
  ελεος! 07/01/2012 23:58:32

  Ρε παιδια μπορει κανεις να μου πει εχουμε αφησει τους "προοδευτικους διαφωτιστές της τσυριζοπασοκοχουντας" να εχουν παρει την δημοκρατία εργολαβία? Απ ότι θυμάμαι σε όλα τα σοσιαλιστικά και κουμμουνιστικά καθεστωτα οχι απλώς δεν υπήρχε δημοκρατια αλλα δικτατορία του προλεταριατου, ο δε Πατερουλης Σταλιν ήταν συμμαχος του Χιτλερ με βαση το συμφωνο Μολοτοφ Ριπεντροπ του 1939, και μοιρασαν μαζι την Πολωνια οταν εισεβαλλε ο Χιτλερ καθως και ο Σταλιν έστελνε στο Χιτλερ πολεμοφόδια μεχρι το 1941 οποτε ο Χίτλερ του επιτέθηκε με την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα! Για ποιους δημοκράτες μας μιλούν? Μαλλον εκτος από ιστορια ειναι ασχετοι και από πολιτειολογια! Η Δημοκρατια ειναι έννοια της αστικης Δημοκρατίας της μπουρζουαζίας όπως λενε οι κουμμουνιστες και οι σοσιαλιστές, της αστικής τάξης οπως λεμε εμεις οι υπόλοιποι, η δε αστικη δημοκρατία ειναι αυτη εναντια στην οποία μαχονται όλοι οι κουμμουνιστες θεωρητικοί και μη. ! Ειδαν καμμια ελευθερια γνώμης σε κανενα κουμμουνιστικό καθεστώς? Αντε και στην Βορεια Κορεα να χαρούν την "δημοκρατία" που δεν ξέρουν ουτε τι σημαινει ουτε από που προερχεται ιδεολογικά,!"προοδευτικο - χουνταρα" με ταυτοχρονη προσβολή του αντιπαλου με βρισιες οταν δεν υπαρχουν πια καθολου επιχειρηματα Ξερουν κατ αρχας απο που προήλθε η δημοκρατία για να την πιανουν στο στόμα τους? Ολα τα δυτικα κρατη δημοκρατία εχουν, αντιθετα τα κουμμουνιστικα δεν ειχαν ουτε εχουν δημοκρατία!

  • Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ avatar
   Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ @ ελεος! 08/01/2012 10:19:15

   Κάθε φορά που κάποιος ανιστόρητος αναφέρει το σύμφωνο Ριμερντροπ - Μολότωφ ως ένδειξη συγγένειας κομμουνισμού και ναζισμού θα πρέπει να πετάγεται ένα "pop-up window" με το σύμφωνο του Μονάχου.

   Διαβάστε και κανένα βιβλίο, δεν κάνει κακό..

   (Φυσικά και συμφωνώ ότι το σύμφωνο Ριμπ.-Μολότωφ ήταν εγκληματικό)

   • ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ avatar
    ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ @ Ο ΑΛΩΒΗΤΟΣ 08/01/2012 14:12:59

    Αλωβητε εσυ μαλλον εισαι ανιστόρητος καθως μαλλον δεν ξερεις οτι τοσο ο Λενιν περασε τα συνορα Γερμανιας - τοτε Τσαρικής Ρωσιας,όπου μαινονταν ο πόλεμος, με γερμανική χειράμαξα ταχυδρομική και πήγε και κήρυξε την "επανασταση" στη Ρωσια που ειχε ως αποτελεσμα την καταρρευση του ανατολικου μετωπου του Α παγκοσμιου πολέμου= του μετωπου πολεμου μεταξυ των αντιπάλων Γερμανιας- τσαρικής Ρωσιας! Το πρωτο πραγμα που εκανε ο Λενιν αμα την ανοδο του στην εξουσια ήταν να υπογραψει την συνθηκη ανακωχης του Μπρεστ Λιτοφσκ με την Γερμανια δινοντας στην Γερμανια όποια εδαφη ζητουσε από την Ρωσια και τοτε πλεο επι Λενιν Σοβιετικη Ενωση! Ο δε Λενιν ειχε δωσει διαταγη στο στρατο να σταματησει να πολεμα και οι Γερμανοι ειχαν φτασει λιγο εξω απο την Μοσχα!!!!!! Πολλοι λενε οτι ο Λενιν που ζουσε στην Γερμανια και στην Ελβετια ταχα μου εξοριστος περασε ως πρακτορας των Γερμανων στη Ρωσια και σε μεσα λιγο χρονικο διαστημα μηνων καθαρισε τον πολεμο για τους Γερμανους! Τελος μαλλον δεν ξερεις οτι η Σοβιετική Ενωση του Λενιν ήταν ο μονιμος τροφοδοτης της αναγκαστικα αποστρατευμενης Γερμανιας της Βαϊμαρης από την δεκαετια του 1920 ως το 1941 οποτε και με την επιχειρηση Μπαρμπαροσσα ο Χιτλερ κηρυξε τον πολεμο στη Σ. Ενωση και αυτη σταματησε πια να του στελνει πολεμοφοδια! ΕΣΥ ΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΑΠΟ ΤΟ 1939? ΜΕ ΤΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙ ΓΚΑΖΟΛΙΝΗ ΜΕ ΤΙ ΚΗΡΟΖΙΝΗ? ΕΧΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ?ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΕΓΩ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ= ΜΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΠΕΤΡΑΛΑΙΑ ΠΕΤΑΓΑΝ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΝ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ. ΩΣ ΚΑΙ ΖΩΙΚΑ ΛΙΠΗ ΤΟΥ ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΟΙ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ! ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΠΩΣ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ? ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1933 ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΡΙΝ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΟ ΟΥΤΕ ΠΛΟΙΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ ΤΑ ΦΥΛΑΓΕ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΟΙ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΙ ΤΟ ΦΤΙΑΞΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1933 ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ? ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΜΕ ΣΟΒΙΕΤΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ? ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΕΣΥ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ? Α ΚΑΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΓΧΕΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΩΦ ΡΙΠΕΝΤΡΟΠ. ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΟΦ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΧΙΤΛΕΡ ΣΤΑΛΙΝ ΓΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΠΟΛΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ! ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ! ΟΥΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ! ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΙΑΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΣΟΥΔΗΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ! ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΙΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΑΝ ΝΑ ΤΟΥ ΚΥΡΗΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ! ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ! ΑΠ ΠΟΥ ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΗΤΑΝ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΦΩΝΟ ΜΟΛΟΤΟΦ ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΡΗΤΡΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΧΙΤΛΕΡ ΔΥΤΙΚΩΝ??? ΙΣΤΟΡΙΚΑΡΑ ΜΟΥ ΕΣΥ!!!

 46. αλήθεια! avatar
  αλήθεια! 08/01/2012 00:05:00

  Οι αριστεροι δεν πολέμησαν στον Εμφυλιο να καταργήσουν την Δημοκρατία? και να εγκαθιδρύσουν κουμμουνιστικο καθεστώς? Απο πότε οι αριστεροι ειναι υπέρμαχοι και υπερασπιστές και ιδεολογικοι γεννητορες της Δημοκρατίας? και εχουν μονο αυτοι το εργολαβικο δικαιωμα να αναφερονται στη δημοκρατία? τα κουμμουνιστικα καθεστωτα γι αυτο λεγονται κουμμουνιστικα καθεστωτα γιατι δεν ειναι δημοκρατίες ειναι δικτα...τορίες του προλεταριατου! Εχετε ακουσει ποτε τον ορο κουμμουνιστική δημοκρατία? Υπαρχει? Για να διαβασουν και λιγο πολιτολειογια να δουν απο που προερχεται η αστικη δημοκρατία και που ανηκει ιδεολογικα! Παντως στ αριστερα σιγουρα ΟΧΙ! Α και συμμαχος με τον Χιτλερ ήταν ο Σταλιν Δικτατορες και οι δυο (κουμμουνιστης ο Σταλιν σοσιαλιστής ο Χιτλερ)

 47. nikos avatar
  nikos 08/01/2012 08:04:23

  Ακριβέστατο άρθρο.
  Να θυμίσω και τον αγώνα της Ελληνικής δεξιάς, να υπερκεράσει το ΠΑΣΟΚ (διαλεκτική της αδικίας και της κλάψας..).
  Το πρόβλημα της χώρας, είναι η έλλειψη αστικής τάξης. http://nikosletter.blogspot.com/2011/06/blog-post_15.html

 48. Pluto avatar
  Pluto 08/01/2012 09:21:29

  Με άρθρα σαν αυτό καί σχόλια όπως των περισσοτέρων που εμμένουν σε αντι-αριαστερό αγώνα(μιά ζωή αυτά ξέρουν αυτά λένε οι Επώνυμοι ) την πιάσατε την αυτοδυναμία μάγκες...
  Ολοι οι ΕΑΜογενείς που μετά το ντουφέκι των νικητών του εμφυλίου καί τα ξερονήσια προσελκύστηκαν/εκμαυλίστηκαν από τον Κλέωνα Ανδρέα καί το ΠΑΣΟΚ καί τώρα πληρώνουν τα επίχερα της κρίσης, όλοι αυτοί μετά το άρθρο του Επώνυμου θα μετανοήσουν θα κάνουν αυτοκριτική καί θα ψηφίσουν ,οπωσδήποτε Σαμαρά! Βέβαια ,οοοπωσδήποτε!
  Δεν με χαλάει καθόλου ,τον Τσίπρα φτιάχνετε αξιωματική αντιπολίτευση....
  Αλλά δεν καταλαβαίνει κανείς σας ότι ,μετά τις εκλογές, η ΝΔ ,ακόμη καί αν από θαύμα ήταν αυτοδύναμη (μολονότι τέρμα τα μιράκολα πλέον) θα πρέπει να κάνει ένα είδος πατριωτικής ενότητας με την πατριωτική Αριστερά για να σταθεί μέσα στον κυκλώνα;;
  Η μήπως βλέπετε τις εκλογές σαν εναλλαγή στην λεηλασία του κράτους;;Ούτε μήνα δεν θα κυβερνήσει η ΝΔ με τα μυαλά αυτά...

  • victoria (true) avatar
   victoria (true) @ Pluto 09/01/2012 14:28:11

   Αγαπητέ Pluto, αν θέλετε πατριωτική ενότητα, ευχαρίστως, αλλά αφού μπουν στη θέση τους αυτά που τεκμηριώνει ο Επώνυμος στο άρθρο του. Δηλαδή τέρμα τα φούμαρα με τα 'δημοκρατικά / προοδευτικά' μονοπώλια, που άλλωστε δεν αναλογούν.

   Η απειλή του 'δεν θα μπορέσετε να κυβερνήσετε μόνοι σας', δεν είναι αρκετό κίνητρο για συνεργασία φίλε μου και κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι. Η συνεργασία θα έπρεπε να βασιστεί στο αν μπορούμε, σαν Έλληνες, να συμφωνήσουμε, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, σε ορισμένα πράγματα για το πού θέλουμε να πάμε. Μπορούμε;

   Μη σώσουμε και κυβερνήσουμε (οι ... κακοί δεξιοί...), αν πάντα θα απειλεί (ή υπονοεί) η αριστερά πως θα 'πέσουμε'... Εδώ επιβεβαιώνεις με τον τρόπο σου πως η ελληνική κοινωνία είναι σαφώς ανεκτικότερη σε όλες τις αριστερόστροφες ...γκούχου..., με την έννοια ότι γαλουχήθηκε με τον επικίνδυνο για τη χώρα λαϊκισμό (στην πραγματικότητα) της "φιλολαϊκής αριστερής πολιτικής" (στη θεωρία). Αλλά έλα που ήρθε ο λογαριασμός.

   Η αριστερά δεν μπορεί να είναι τόσο επικριτική, τη στιγμή που δεν έχει η ίδια δώσει κανένα εχέγγυο χρηστής διακυβέρνησης, ούτε πρότασης για έξοδο από την κρίση, που ναι, να μη φοβίζει τον ελληνικό λαό πως θα καταλήξει να γίνει εδώ της Κορέας, συγγνώμη. Πρέπει να μας πείτε 'ποια είναι' η αριστερά.

   Το Σαμαρά δεν τον ενδιαφέρει η εναλλαγή στην εξουσία, έτσι, χωρίς να μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του. Αυτό το έχει αποδείξει καιρό τώρα.
   'Εσείς' ποιοι είστε τελικά; Προσωπικά θα ήθελα να διαχωρίσω την αριστερά από το μόρφωμα ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή πάντα αγαπούσε το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από την 'κακιά' ΝΔ. Ό,ΤΙ και να έκανε αυτό! Επειδή κάτι λέγαμε για ευθύνες και 'δεκανίκια συστημάτων'...
   Μου γεννάται δηλαδή από τα λεγόμενά σου και το ερώτημα αν κάποιοι πάλι θα τα σπάνε, μην αφήνοντας να δοθεί μια ευκαιρία στο Σαμαρά να δούμε τελοσπάντων αν μπορεί να φέρει τον απεγκλωβισμό και την ανάπτυξη, ενώ, *2 χρόνια τώρα*, σε σχέση με αυτά που έχουν γίνει, δεν έχει κουνηθεί φύλλο..;

   Νομίζω πως σας πειράζει λιγάκι πως ο Σαμαράς, για κάποια συμφέροντα ενάντια στη χώρα μας, εκτιμάται ως πολύ πιο 'επικίνδυνος' από τον Τσίπρα.

 49. Κρίτων avatar
  Κρίτων 08/01/2012 11:22:17

  Ωραίο άρθρο και σχολιασμοί. Συζήτηση επιπέδου.Κατάλαβαν κάποιοι φαίνεται ότι η αριστερά γέννησε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ. και η ιδεολογική αντιπαράθεση της ΝΔ προς αυτήν ήταν υποχρέωση της και όχι κακία! Οι ιδέες είναι το παν. Αυτές καθορίζουν το μέλλον! Μπράβο σε πολλούς εδώ μέσα.Διαφαίνεται φως στον ορίζοντα.¨Εχουμε δρόμο μπροστά μας.Οι επαγγελματίες ψευτοπολιτικοί έχουν μαγαρίσει τα πάντα. Θέλει δουλειά.Με κυρίαρχη ιδέα τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη στην κοινωνία μας ,μπορεί να γυρίσει η πατρίδα μας σελίδα.

 50. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 08/01/2012 11:41:28

  Ωραία όλα αυτά, αλλά σπάω το κεφάλι μου να καταλάβω πως διάολο το 1981 είχαν βρεθεί με υψηλότατα ποσοστά οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του Δημοσίου του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ ; Ποιός τους διόριζε όλους αυτούς ΠΡΙΝ το 1981;;;;;; ΜΑ ο ΚΑραμανλής και ο Αβέρωφ....και τους δεξιούς;;;; Στο φτύσιμο...τα ψέματα τελειώσανε όμως κύριοι της ΝΔ. Αρκετά υφαρπάξατε την ψήφο των δεξιών για να καλοπιάνετε τους αριστερούς. ΤΕΛΟΣ.

  • Ηρώ avatar
   Ηρώ @ Τί να λέμε; 12/01/2012 14:47:47

   Σωστότατος ο σχολιασμός σας....

 51. Κώστας avatar
  Κώστας 08/01/2012 14:37:48

  Διάβασα το άρθρο και τα σχόλια και κατέληξα ρε καλά μας κάνουνε.
  Όλοι οι πολιτικάντηδες χρηματοδοτούμενοι από διάφορα κέντρα φόρεσαν έναν ιδεολογικό μανδύα και πήραν την εξουσία, μήπως ο Ανδρέας δεν ήταν αυτός που πήρε χορηγεία (όχι δάνειο) 100 εκατ. δολάρια από την chase Manhattan του κυρίου Rockefeller για την ίδρυση του πασοκ, μάλλον είναι αριστερος κι ο Rockefeller. Ο Μητσοτάκης δεν ρύθμισε το προπολεμικό χρέος το 64 φορώντας το μανδύα της ένωσης κέντρου τότε, και στη συνέχεια φορώντας το μανδύα του δεξιού και με την βοήθεια των παιδιών του του Σικάγο (Μάνο Ανδριανόπουλο) κατάφερε σχεδόν να τριπλασιάσει το χρέος σε απόλυτα νούμερα σε μια τριετία ενώ έλεγε στους εργαζόμενους το αλησμόνητο 0+0=14. Ο κύριος Σημίτης που ξερίζωσε 1.700.000 ρίζες ελιές ως υπουργός γεωργίας και στη συνέχεια με τον κύριο Παπαδήμο στήσανε το χρηματιστήριο και πήραν σχεδόν ένα ΑΕΠ από την τσέπη των μικροκαταθετών. Στη συνέχεια ο Mr επανίδρυση και μετά ο ΓΑΠ. Και τώρα από ότι καταλαβαίνω πάμε για αυτοδύναμο Αντωνάκη που άνοιξε τα σύνορα ως υπουργός εξωτερικών για να περάσουν όλοι οι φυλακισμένοι, για να ζήσουμε την πολιτική του αναπόφευκτου.
  Όσο γι'αυτούς που χωρίζονται σε δεξιούς κι αριστερούς μπορείτε να μου εξηγήσεται γιατί πρέπει να επιλέξω μεταξύ της κομμουνιστικής δικτατορίας αλα Στάλιν και της καπιταλιστικής δικτατορίας του Rothchild και του Rockefeller
  ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ

  • nONAME avatar
   nONAME @ Κώστας 08/01/2012 21:19:25

   ΓΙΑ ΣΕΝΑ Η ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ??

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ nONAME 09/01/2012 13:23:18

    Είδες στο μήνυμά μου ότι δεν πέρασε το πασοκ?
    Απλά δεν κολλάω στον ιδεολογικό μανδύα που φόρεσε ο καθένας για να πάρει την εξουσία και να εξυπηρετήσει ακριβώς τα ίδια συμφέροντα και πάντως σε καμμία περίπτωση τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της.

 52. τάσος avatar
  τάσος 08/01/2012 17:39:57

  αυτοί που καίγαν τα χωριά, σήμερα καίνε τις πόλεις. βάλτε το επικεφαλίδα.

 53. Stathis avatar
  Stathis 09/01/2012 07:33:49

  Δεν υπάρχει κρίση καπιταλισμού; Πρέπει να είναι μόνο ο συγγραφέας του άρθρου που το πιστεύει αυτό.

  Παραπέμπω στη σειρά άρθρων του Financial Times με τίτλο ¨Κρίση του Καπιταλισμού¨.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Stathis 15/01/2012 21:23:06

   Ο αρθρογράφος λέει καθαρά ότι η παγκόσμια κρίση του 2008-2009 είναι του καπιταλισμού. Τια την ελληνική κρίση είναι που λέει ότι είναι του σοσιαλισμού.

 54. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 10/01/2012 18:33:27

  Εξαιρετική η απάντησή σου mon ami.
  Θα υπενθυμίσω για πολλοστή φορά ένα από τα περίφημα "δόγματα" του ΚΚΕ.
  "Ουδείς χειρότερος από τους πρώην"
  Αμφιβάλλει κανείς?

 55. Armaggeddon avatar
  Armaggeddon 25/01/2012 14:55:59

  Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.