14/09/2009 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση κάθε άλλο παρά τελειώνει…Ένα χρόνο μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers, που πυροδότησε τη παγκόσμια οικονομική κρίση, τα προειδοποιητικά καμπανάκια αρχίζουν και πάλι να χτυπούν, σε σχέση με τη κατάσταση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος. Ο νομπελίστας οικονομολόγος και ένας από τους συμβούλους του Λευκού Οίκου Joseph Stiglitz, λέει: «Τόσο στην Αμερική όσο και σε άλλες χώρες, οι μεγάλες τράπεζες έγιναν ακόμη μεγαλύτερες… τα προβλήματα είναι σήμερα πολύ πιο σοβαρά από όσο ήταν πριν από τη κρίση». Ο  Stiglitz δεν είναι ο μόνος που ανησυχεί. Ένας ακόμη σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, ο Paul Volcker, πιστεύει πως τα μεγάλα χρηματοικονομικά ιδρύματα θα πρέπει να συρρικνωθούν. Στο διάστημα που μεσολάβησε, πολλές μεγάλες τράπεζες δυνάμωσαν με τις χορηγήσεις που τις δόθηκαν από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις,  και μερικές, όπως η Lloyds και η BNP Paribas είναι ακόμη μεγαλύτερες σήμερα.

Ακόμη και αν υπάρχει η αποφασιστικότητα  εκ μέρους του πολιτικού κόσμου για τη τραπεζική αναμόρφωση, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η πολιτική θέληση για κάτι τέτοιο είναι αδύναμη, αν όχι πλήρως απούσα.  «Αυτό είναι επικίνδυνο» λέει ο Stiglitz, και σημειώνει πως η κρίση, όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά μπορεί οσονούπω  να εισέλθουμε σε μια μακροχρόνια περίοδο οικονομικής αστάθειας.

Το άγχος για το μέλλον είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω, όταν συνειδητοποιηθεί από όλους, πως σε λίγο καιρό τα προγράμματα και τα σχέδια οικονομικής διάσωσης των κεντρικών τραπεζών θα περιοριστούν αναγκαστικά, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον κεφάλαια και χρήματα.

Τα σημεία των καιρών, είναι μάλλον δύσκολο να αναγνωρισθούν από τους ηγέτες της G-20 που θα συναντηθούν προσεχώς στο Pittsburgh των ΗΠΑ. Μερικοί ειδικοί ανησυχούν ακόμη και για το ενδεχόμενο «διπλής βουτιάς». Τα σημάδια είναι εμφανή: αργοκίνητη αγορά, ασθενές δολάριο, υψηλές τιμές του χρυσού, και η πεποίθηση πως η Αμερική θα επιλέξει μια περίοδο πληθωρισμού προκειμένου να μειώσει το αστρονομικού επιπέδου εξωτερικό της χρέος.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε ήδη με τη Κίνα, και που προς το παρόν αφορά μόνο  σε λάστιχα οχημάτων, κοτόπουλα, και κρέας, μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί και να φθάσει σε σημείο όπου η ασιατική χώρα να αναγκαστεί να δείξει τα δόντια της.

Την ίδια ώρα, ο μέσος Αμερικανός καταναλωτής δείχνει να διακατέχεται από  μια σχετική αισιοδοξία, όχι όμως αρκετή ώστε να αρχίσει να καταναλώνει με ενθουσιασμό. Υπάρχει λόγος για ανησυχία; Όπως λέει ο Stiglitz, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσονται, αλλά όχι αρκετά ώστε να αντισταθμίσουν την πληθυσμιακή τους αύξηση. «Αν οι εργαζόμενοι δεν διαθέτουν επαρκές εισόδημα, είναι δύσκολο για τη χώρα να δημιουργήσει τη ζήτηση που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία…», σημειώνει.

 http://www.thefirstpost.co.uk

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nazgul avatar
  Nazgul 14/09/2009 20:11:01

  Η ερμηνεία των ισολογισμών των Τραπεζών σε αντίθεση με αυτή των άλλων Εταιριών είναι αντίστοιχη με αυτή της Αστρολογίας με την Αστρονομία.
  Απλά έγινε αναβάθμιση του Black Box, ΔΕΝ ΣΠΑΕΙ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ μέχρι νεωτέρας.

 2. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 14/09/2009 20:21:13

  Η ρήση ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, πάλιωσε. Τώρα πλέον έχει φανεί ανοιχτά ότι βολτάρει. Σήμερα εδώ, αύριο εκεί. Χώρες κατεβάζουνε, χώρες ανεβάζουνε. Τις ΗΠΑ δεν τις παντρεύτηκαν.
  Οι παγκόσμιοι εξουσιαστές αποφάσισαν ότι το κινέζικο νόμισμα θα αποτελέσει την βάση του παγκόσμιου νομίσματος (ίδε αρθρογραφία στο Global Research) όταν εκμηδενίσουν το δολάριο και το ευρώ.
  Με τεχνάσματα μαζεύανε παλιά την πάγκα. Σήμερα καίνε το καζίνο. Φτάνει να πτωχεύσουμε για να μας κουμαντάρουν ασύστολα.
  Η οικογένεια Piso των Ρωμαίων δουλεμπόρων που περιγράφει ο Τάκιτος, εδώ και δυο αιώνες έστησε τσαντίρι στο Μανχάταν. Η Σαγκάη δεν είναι πολύ μακρυά. Όταν οι εξεγερμένοι του Μάο την κατέλαβαν το μόνο που δεν τόλμησαν να πειράξουν ήταν τα κτίρια των τραπεζών.
  Μην τους πάρετε για μάγους, είναι μόνο φακίρηδες της οκάς.
  Ερώτηση για δύσκολους παίκτες:
  Γιατί δεν κάνει να τρώμε τους λαγούς που βγάζουν από το καπέλο;
  (Η λύση: Διότι έχουν aids).

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 14/09/2009 20:44:47

  το κεφάλαιο πράγματι ταξιδεύει. Μικρό του κομμάτι πάει γύρω γύρω δτην υφήλιο και ανεβοκατβάζει κάτι περίεργες αγορές σαν την δική μας. Αλλά πάντα αυτό συνεπάγεται και προϋποθέτει ντόπιους χάνους και συνεργαζόμενους παπαγάλους (βλέπε μεγάλες και μικρές οικονομικές εφημερίδες, και , υποθέττω, blogs.

  Αυτό με την Κίνα είναι πιο μπερδεμένο. Το κεφάλαιο στην Κίνα προϋποθέτει ακτανάλωση στην Δύση. Δηλαδή τις ΗΠΑ, γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερο προστατευτισμό. Γιατι όχι κατανάλωση στην Κίνα; Φίλε μποτίλια, αυτό θα σημαίνει ελευθερία στην Κίνα, δημοκρατία στην Κίνα. Φαντάζεσαι εξελίξεις; Να η 51 Πολιτεία!

  • Μποτίλια στο πέλαγος avatar
   Μποτίλια στο πέλαγος @ archaeopteryx 14/09/2009 20:54:13

   Εύχομαι η πρόβλεψη σου να πραγματοποιηθεί. Υπάρχει όμως και το άλλο ενδεχόμενο: Κινέζικο σύστημα στη Δύση. Και αυτό που φοβάμαι περισσότερο, είναι ότι σε περίπτωση που εκτελεστώ ως αντιφρονούντας το όργανό μου που θα πουλήσουν για μεταμόσχευση δεν θα είναι ούτε τα νεφρά, ούτε το συκώτι.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Μποτίλια στο πέλαγος 14/09/2009 21:08:09

    μπά... πιστεύω ότι πριν οι Κινέζοι κάνουν το μεγάλο άλμα προς τα έξω, θα ξαναμπούν στο κλουβί τους...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.