#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση θα περάσει, να μη μείνει το μίσος και ο διχασμός...Του Κώστα Ροδινού

Ο  Κωνσταντίνος Τσάτσος, στο βιβλίο του «Η ζωή σε απόσταση»,  γράφει ότι η ιστορία μας θα ήταν περισσότερη χρήσιμη, αν μας δίδασκαν τα λάθη μας! Και από λάθη αυτή η χώρα.... Λες και κάποιος  μας κουρδίζει  να καταστρέψουμε και να αυτοκαστραφούμε. Σχεδόν πάντα, μετά από κάθε επιτυχία, οι  νίκες μας  κατέληγαν σε τραγωδίες, οι θρίαμβοι σε πανωλεθρίες, οι ήρωες σε προδότες και πάλι από την αρχή.

Πικρή  η  διαπίστωση του Εθνικού μας ποιητή, που από τη μια κραύγαζε «Βάστα, καημένο Μισολόγγι, βάστα», και από την άλλη συμπλήρωνε, «Αν μισούνται ανάμεσό τους, δεν τους πρέπει η λευτεριά».

Μας  το θυμίζει ο Νικηφόρος Βρεττάκος  στη «Λειτουργία κάτω απ΄ την Ακρόπολη», «Οι θεοί καθαρίζοντας τη γη σου, λησμόνησαν να ξεριζώσουν το κώνειο. Και να σύρουν έξω στο «πυρ το εξώτερον» τον Ιούδα τον δόλιο, που είχε την κρύπτη του πλάι στις Κερκόπορτες..»

«Πόσο θ΄ αντέξουμε ακόμα;»

Η πατρίδα μας βρίσκεται πάλι σε καιρούς «που όλα έδειχναν σάμπως να κρινόταν ο κόσμος».Είναι δύσκολα χρόνια και σύννεφα μαύρα μας περικυκλώνουν από παντού.

«Πόσο θ’ αντέξουμε ακόμα;» με ρώτησε προχτές μια ηλικιωμένη συνταξιούχος, με την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, καθώς κρατούσε στα χέρια της τον εκκαθαριστικό  λογαριασμό της ΔΕΗ, που μαζί με τη δόση από το χαράτσι, ήταν σχεδόν όση και η σύνταξή της. Τι να της απαντήσεις;

Χθες διάβασα μια ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι οι φτωχοί έφτασαν 2.341.400! Απ’ ότι βλέπω ούτε ένας δεν τους ..ξέφυγε! Σιγά να μη τους μέτρησαν όλους. Ο Έλληνας είναι περήφανος άνθρωπος και δύσκολα παραδέχεται τη φτώχεια και την αδυναμία του. Θα πρέπει να έχει φτάσει στο αμήν για να το παραδεχτεί.

Διαβάζω και για τα νέα μέτρα. Θυσίες εδώ, περικοπές εκεί, μειώσεις αλλού. Ειλικρινά δεν ξέρω, αν έχουν κανένα νόημα, οι απειλές ότι θα καταστραφούμε. Μα καταστρεφόμαστε ήδη...Αργά, αλλά σταθερά...

«Για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», γίνονται όλα αυτά! Μα ποιος συνετέλεσε στο να χαθεί αυτή η αξιοπιστία; Γιατί να μη πληρώσουν αυτοί, αλλά το βάρος να πέφτει επί δικαίων και αδίκων.

Να μη μας καταπιεί η μιζέρια...

Όμως, δεν είναι αυτό που με απασχολεί  περισσότερο. Πιο πολύ με φοβίζει  που αρχίζει ν’ ανθίζει πάλι το ζιζάνιο της διχόνοιας.

Δυστυχώς, οι υπερβολές ήταν πάντα παρούσες στο δημόσιο λόγο  μας, αλλά  στις δύσκολες ώρες οι υπερβολές οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές και ακραίες καταστάσεις.  Στρώνουν το δρόμο για  ένα νέο διχασμό.

Η γιαγιά μου έλεγε πάντα «πριν μιλήσεις να βουτήξεις τη γλώσσα στο μυαλό σου». Γιατί άμα βγουν τα λόγια, άντε να τα μαζέψεις. Και τα πικρά λόγια, γίνονται μαχαίρια...

Τις τελευταίες μέρες ήταν στην Αθήνα ένας φίλος μου από τη Νέα Υόρκη. Ποτέ δεν είχε δει την Αθήνα σε χειρότερη κατάσταση. Οι  άνθρωποι  σκεφτικοί, σχεδόν μελαγχολικοί. Οι δρόμοι  βρόμικοι, εγκαταλελειμμένοι. Απελπισία παντού. «Φαίνεται σαν να σας κατάπιε η μιζέρια», μου είπε. Ίσως να μην έχει άδικο.

Όμως, εκείνο που τον ενόχλησε περισσότερο ήταν αυτές οι  αναφορές για  «χούντα», για «πραξικόπημα», για «προδότες», για «πουλημένους».

«Μα είναι δυνατόν να αποκαλείται  χούντα, μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση; Είχατε εκλογές πριν από 4 μήνες; Γιατί δεν στρώνεστε στη δουλειά και να περιμένετε να περάσει μια τετραετία;» Ύστερα θυμήθηκε τη Δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας, που ακόμα και ο Περικλής έδινε λόγο καθημερινά. Ακόμα και στον Σωκράτη, έδωσαν το κώνειο. «Τελικά είναι στο DNA σας! Δεν χρειάζονται αποδείξεις ότι είστε απόγονοί τους. Μόνο που κληρονομήσατε  τα  ελαττώματά τους...»

Ο κίνδυνος της διχόνοιας και οι επιβουλείς...

Είναι αλήθεια ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση σε καιρό ειρήνης.  Όμως, αυτή η κρίση αρχίζει πλέον και αποκτά διαφορετικά κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά.

Σε λίγο οι διαφορές και οι διαφωνίες μας δεν θα είναι μόνο πολιτικές και δεν θα λύνονται με τα μέσα που έχουν θεσπίσει οι δημοκρατίες.

Δημιουργούνται (ίσως και να καλλιεργούνται) επικίνδυνοι κοινωνικοί αυτοματισμοί.

Οι κοινωνίες στηρίζονται στην ανοχή, την κατανόηση, την αλληλεγγύη και σ΄ ένα σύστημα αξιών το οποίο αποδέχεται η πλειοψηφία των πολιτών.

Όλα αυτά τα αυτονόητα, δεν είναι πλέον και τόσο αυτονόητα.

Στον πολιτικό λόγο επικρατεί μια πρωτοφανής οξύτητα που δηλητηριάζει τους πολίτες.

«Τάγματα εφόδου» επιχειρούν να αποδώσουν ...δικαιοσύνη ή να πάρουν στα χέρια τους την έννομη τάξη, υποκαθιστώντας την πολιτεία.

Οργανωμένες μειοψηφίες επιχειρούν διά της βίας να επιβάλλουν τα σχέδιά τους.

Συντεχνίες εκβιάζουν για να διατηρήσουν προνόμια τα οποία απέκτησαν σε καιρούς ευμάρειας στέλνοντας, όμως, το λογαριασμό στους πολίτες.

Ποικιλώνυμα συμφέροντα έχουν βάλει στο μάτι και ετοιμάζονται να στήσουν πάρτι για  να αποκτήσουν έναντι ευτελούς τιμήματος περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον ελληνικό λαό.

Κυνικοί επιχειρηματικοί κύκλοι βάζουν, ξεδιάντροπα, μπροστά την τρόϊκα για να ξεθεμελιώσουν τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργώντας συνθήκες  μεσαίωνα.

Η δικαιοσύνη, προπύργιο της δημοκρατίας, δυστυχώς ...υπολειτουργεί με «θεσμικά και οικονομικά αιτήματα». Τα οικονομικά είναι το θέμα!

Όπως, ήταν φυσικό έσπευσαν να εκμεταλλευτούν αυτό το κλίμα και οι γνωστοί «φίλοι» μας.

Ο  «φιλάνθρωπος» Σόρος θέλει να χρηματοδοτήσει την ανέγερση «οίκων αλληλεγγύης» για να φιλοξενούμε τους λαθρομετανάστες. Τους κλείνει το μάτι και να τους δείχνει Ελλάδα. Αλήθεια, γιατί δεν πάει να κτίσει τους «οίκους αλληλεγγύης» του στην Τουρκία;

Κάποιοι θέλουν να μας θέσουν υπό επιτροπεία και να μας μετατρέψουν σε χώρα μειωμένης εθνικής κυριαρχίας.

Στη Θράκη οι πράκτορες της Άγκυρας αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητοι και φαντασιώνονται  σενάρια αυτονομίας κατά το πρότυπο του Κοσόβου.

Ένας λαός βαθιά απογοητευμένος, το τελευταίο που χρειάζεται είναι η διχόνοια. Γιατί η διχόνοια αφαιρεί δυνάμεις και προσθέτει προβλήματα. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια....

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Όσο και να μας απαξιώνουν (και στην απαξίωση αυτή τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουμε εμείς) η Ελλάδα έχει ακόμα εφεδρείες που μπορεί να αξιοποιήσει για να βγει από το αδιέξοδο. Αρκεί να μείνουμε όρθιοι και ενωμένοι.

«Και το όνομα Ελλάδα, δεν είναι λέξη, αλλά λόγος. Όλες οι λέξεις που ονομάζουν το φως...

«Όταν νέφη απειλούν ν’ αποκλείσουν τον κόσμο κι άλλο δεν έχουμε..

Όταν πάνω μας άνεμοι ισχυροί παρασύροντας μεταθέτουν την Άρκτο..

Όταν νιώθουμε μόνοι στο μέσο μιας έρημου δίχως σημεία κι άλλο δεν βλέπουμε, κατά σένα γυρίζουμε το κεφάλι μας.

Και σε βλέπουμε σε ώρες μεγάλου φωτός..

Που κι οι πέτρες σου ακόμα ντύνονταν δόξα..

Κι ως να ήτανε σώματα μικρά και μεγάλα που σηκώνονταν όρθια, ηλίου χιτώνες σάλευαν πάνω τους....

Και λαμπρύνονταν τα βουνά...» (Νικηφόρος Βρεττάκος)

Η κρίση θα περάσει, να μη μείνει το μίσος και ο διχασμός... Γιατί αυτά διαρκούν περισσότερο και την πληρώνουν πολλές γενιές...

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 04/11/2012 10:52:50

  " ότι η ιστορία μας θα ήταν περισσότερη χρήσιμη, αν μας δίδασκαν τα λάθη μας"

  Μόνο που στον υπόλοιπο πλανήτη τα λάθη τιμωρούνται εδώ ανταμείβονται.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/11/2012 10:53:57

  Κώστα, υποκλίνομαι!

  (Απλώς δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σου. Ή μήπως δεν είναι αισιοδοξία, αλλά μόνο έκκληση; )

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 04/11/2012 11:31:21

  Κώστα, καλημέρα. Ο κίνδυνος μεγάλωσε γιατί απουσίαζε και απουσιάζει το κράτος, γιατί οι ιδεοληπτικοί αριστεροί και δεξιοί εαβαζαν τις ιδεοληψίες τους πᾶων από το συλλογικό μας συμφέρον.
  Και το κρα΄τος απουσίαζε γιατί είναι αλλωμένο εκ των έσω από τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των μειοψηφιών.
  Αν δεν επανέλθεο η τάξη ΠΑΝΤΟΥ, και ειδικά στα ΑΕΙ όπου συμβαίνουν πρωτοφανή πράγματα, θα κυλίσουμε σε εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις...
  Τέλος, επικροτω την αισιοδοξία σου που την συμμερίζομαι. Μπορεί να το έχουμε στο DNA μας αλλά θα αναδυθούμε από τις στάχτες που εὐχομαι να είναι μόνο μεταφορικά στάχτες.

 4. Στριφτόμπολας avatar
  Στριφτόμπολας 04/11/2012 12:23:12

  Το μίσος και ο διχασμός έρχονται από παλιά, από πληγές που δεν κλείσαν ποτέ εντελώς.
  Επιπλέον, σε μια πραγματικότητα πολύπλοκη είναι εξαιρετικά απλή άμυνα να βλέπεις τα πράγματα ασπρόμαυρα, εσύ να είσαι με τους αγγέλους τους φωτός και οι άλλοι να είναι οι άγγελοι του σκότους.
  Δεν υπάρχουν άγγελοι. Δεν μπορούμε να καθαρίσουμε τις αυλές των άλλων. Τη μόνη αυλή που μπορούμε να καθαρίσουμε είναι η δική μας και να περιμένουμε ότι το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι. Και η ελπίδα τελειώνει τη στιγμή που εμφανίζεται ως επιχείρημα ότι οι «άλλοι» έχουν κάνει χειρότερα.

 5. Βασίλης Γκιώνης avatar
  Βασίλης Γκιώνης 04/11/2012 13:37:58

  Όπως λέει και ο Χρήστος πιο πάνω,

  προηγήθηκαν πολλά πριν τιν οικονομική κρίση.

  Επί 38 χρόνια συστηματικά καλλιεργούνται συγκεκριμένες νοοτροπίες οι οποίες βλέπουμε σήμερα να διακατέχουν πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών.

  Ο μεγαλύτερος όλεθρος άρχιε με την "αλλαγή" το '81...

  Πρώτον και κύριον ξεχαρβαλώθηκε το Δημόσιο. Κουτσοί στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα. Γιουρια όλοι για το Δημόσιο. Από πίσω οι γονείς να λαδώνουν και να φιλούν κατουρημένες ποδιές για να "βολέψουν" τα παιδιά τους. Το "βόλεμα" στο Δημόσιο ήταν και το κύριο κριτήριο της ψήφου στις εκλογές.
  Ενώ η χώρα χρειάζεται το πολύ 250.000 δημοσίους υπαλλήλους για να δουλεύουνε όλα ρολόι, έχουμε τώρα κοντά στο εκατομμύριο και δεν λειτουργρί τίποτε απολύτως. Έχουνε εφευρεθεί απίθανα αντικείμενα, επιτροπές, υπηρεσίες κτλ. όπου 50 διοικητικοί υπάλληλοι "διοικούν" 4-5 που δουλεύουν...
  Ενώ στο εξωτερικό όταν λες οτι είσαι δημόσιος υπάλληλος οι άλλοι αυτόματα κάνουνε τον συνειρμό οτι "ε μεχρι εκεί ήταν το level σου", στην Ελλάδα έλεγες οτι είσαι δημόσιος υπάλληλος και αυτόματα ανέβαινες κοινωνικό status!!!
  Ακριβώς όπως στις κομμουνιστικές χώρες...
  Θυμάμαι τη δεκαετία του '80 που είχε την επιχείρηση με τα aircondition ακόμη ο πατέρας μου και ο μπάρμπας μου με τα ψυγεία, πόσα παιδιά εργαζόμενοι δήλωναν παραίτηση επειδή μπήκαν στο δημόσιο.
  Θυμάμαι που έλεγε ο πατέρας μου για κάποιον Μελέτη ψυκτικό άριστο τεχνίτη που έφυγε από τη δουλειά με 150 χιλιάρικα Δρχ. μηνιάτικο γιατί "χώθηκε" (έτσι έλεγε ο Μελέτης) στον Ευαγγελισμό με 110.000 Δρχ. μηνιαίως...
  Έγινε ένας από τους 90 ψυκτικούς που είχε ο Ευαγγελισμός τη στιγμή που 90 ψυκτικούς δεν είχε το World Trade Center (και τα δύο κτίρια μαζί) με οκτώμιση χιλιάδες γραφεία...
  Ο πατέρας μου τον παρακαλούσε να μείνει, του εκανε και αύξηση, τον ρώταγε μήπως δεν είναι ευχαριστημένςο ή μήπως αισθάνεται πιεσμένος στη δουλειά κτλ. αλλά τίποτε ο Μελέτης...
  Μια χαρά είμαι κυρ Λάμπρο έλεγε αλλά θα πάω στον Ευαγγελισμό γιατί εκεί είναι 90 άτομα και κανονίζουνε έτσι τις βάρδιες ώστε να δουλεύουμε από 2-3 ημέρες τη βδομάδα ο καθένας για 3-4 ώρες!!!!!!!
  Επιπλέον στον δημόσιο τομέα καλλιεργήθηκε και το ρουσφέτι, τα φακελάκια κτλ. Γιατροί και χειρουργοί "πουλάνε" γνώση και σωτηρία στα κρατικά νοσοκομεία...

  Δεύτερον ξεχαρβαλώθηκε ο ιδιωτικός τομέας...
  Καλλιεργήθηκαν απίθανες νοοτροπίες.
  Ενώ στο εξωτερικό όλες οι επιχειρήσεις απευθύνονται με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους πρωτίστως σε ιδιώτες, στην Ελλάδα το όνειρο κάθε επιχειρηματία (ανεξαρτήτου βεληνεκούς) ήτανε να πιάσει πελάτη "το κράτος"...
  Ένας Φούρνο είχε ο άλλος και αντί να κοιτάξει να φτιάξει ωραίο το μαγαζί, ωραία και καθαρά τα προϊόντα κτλ. να προσελκύσει πελατεία, έβαζε λυτούς και δεμένους για να τον πάρουνε να προμηθεύει ψωμιά σε κανα νοσοκομείο ή σε κανα στρατόπεδο...
  Με τους ελεύθερους επαγγελματίες το ίδιο.
  Δικηγόρος με άριστες γνώσεις και αντί να ανοίξει ένα γραφείο να κυνηγήσει το όνειρό του, έβαζε λυτούς και δεμένους μπας και τον πάρουνε νομικό σύμβουλο σε κανα υπουργείο ή σε καμια επιτροπή...
  Δεν μιλάμε φυσικά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και εργολάβους ή οποίοι κάνανε κανονικά "συνεταιριλίκια" με το κράτος...

  Δηλαδή μιλάμε να είναι κρατικοδίαιτος (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) όλος ο πληθυσμός...!

  Τρίτον ξεχαρβαλώθηκε η Παιδεία (αυτή συστηματικά από το 1974 και μετά).
  Ξεκίνα από έξω να κοιτάς τα κτίρια και μετά μπες στα ενδώτερα...
  Περνάς στο εξωτερικό έξω από τα πανεπιστημια και νομίζεις οτι περνάς έξω από ιδιωτική κλινική.
  Περνάς στην Ελλάδα από έξω από τα πανεπιστήμια και από τα γκραφιτι και τα πανό δεν μπορείς να καταλάβεις εαν πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα ή για κανένα εγκαταλελειμένο εργοστάσιο στο Detroit.
  Από έξω είναι κάτι απίθανοι τύποι (οι περισσότεροι άνευ φοιτητικής ιδιότητος) που νομίζεις οτι μέσα ή γίνεται συναυλία heavy metal ή μοιράζει τίποτε σύριγγες το ΟΚΑΝΑ...
  Εάν δε εισέλθεις ως φοιτητής, άστα να πάνε...
  Από την πύλη μέχρι να φτάσεις στο αμφιθέατρο αφενός μεν σου έχει προταθεί να αγοράσεις οτιδήποτε προϊόν κλοπής κι αφετέρου επιμορφώνεσαι πλήρως για όλο το φάσμα της (ακρο)αριστερής πολιτικής ιδεολογίας... Όταν φτάσεις στο αμφιθέατρο πρέπει να ψαχτείς αν έχεις ακόμη το πορτοφόλι, την ταυτότητα κτλ.
  Μάθημα γίνεται ένα μήνα το χρόνο και κατά τα άλλα κάτσε διάβασε στο σπίτι να δίνεις μαθήματα.
  Τους υπόλοιπους μήνες εντρυφείς στη "σοσιαλιστική ιδεολογία"...
  Εάν δεν είσαι πρόθυμος τότε είσαι "χαφιές" και "φασίστας"...

  Τέταρτον ξεχαρβαλώθηκαν τα ήθη και οι θεσμοί.
  Έχουμε γίνει american barrrrrrr που έλεγε και ο Παπαγιαννόπουλος...
  Ανοίγεις την τηλεόραση και από το πρωί εως το βράδυ, american barrrrrr...
  Δεν υπάρχει εκπομπή που να μην έχει 2-3 τοιούτους όχι απλώς να λένε την άποψή τους αλλά να κάνουνε τους ειδικούς επί παντός επιστητού...
  Δεν υπάρχει οικογένεια σε σηριαλ που να μην έχει τον "γκεϋ" της...
  Τώρα, δικαίωμά τους να έχουνε τις σεξουαλικές προτιμήσεις που θέλουνε αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πέφτει τόσο ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ και ανοιχτή παρότρυνση προς τη νεολαία...
  Οι οικογένεις διαλύθηκαν...
  Η μάνα κανα δυο τεκνά, ο πατέρας καμιά πιτσιρίκα, το καλοκαίρι η μάνα διακοπές με τις φίλες, ο πατέρας με τους φίλους του κτλ.
  Τα παιδιά φεύγουν έρχονται ότι ώρα θέλει ο καθένας, δεν δίνουν λογαριασμό πουθενά, από τα 14 παρατημένα...
  Πέρναγα κατι aircondition σε ένα γυναικολογικό ιατρείο στον Πειραιά, πίναμε καφέ με το γιατρό και έλεγε οτι πάνε αβέρτα μανάδες με κόρες 14-15 ετών για να τους γράψει το χάπι... Υπογράφουνε οι μανάδες σαν κηδεμόνες επειδή οι κόρες είναι ανήλικες. Δηλαδή παίρνει η μάνα την κόρη από το χέρι στα 14 και την πάει στο γιατρό να της γράψει το χάπι και της λέει μετά οτι "κόρη μου τώρα βάρα το ντέφι αβέρτα άφοβα να συλλέξεις εμπειρίες να μην σου λένε οι φίλες σου οτι είμαστε οπισθοδρομική οικογένεια"...
  Φιλαράκι στην Ασφάλεια μου έλεγε οτι πάνε ουρά οι πατεράδες γονατιστοί στη ΓΑΔΑ και παρακαλάνε στο τμήμα ηλεκτρονικού εγκλήματος, να ψάξουνε και να κατεβάσουνε αν μπορούνε από το ιντερνετ, τα τσοντοβιντεο από τις κόρες τους που είναι τραβηγμένα με κινητά σε τριήμερες και πενταήμερες εκδρομές... Παρτούζες 5-6 άτομα, 14-15 ετών, 3η Γυμνασίου (!!!)...

  Δεν υπάρχει ούτε ιερό ούτε όσιο πλέον...

  Το ερώτημά μου είναι, έχουμε δει τον πάτο ή έχει και πιό κάτω ακόμα...;;;;;;;

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ avatar
   ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΛΑΤΟΣ @ Βασίλης Γκιώνης 05/11/2012 01:33:18

   Αγαπητέ Βασίλη μιλάς με τις σκέψεις και τα οργισμένα λόγια που κάνω και εγώ. Ελπίζω να είναι πολλοί και όλοι εκείνοι που συμφωνούν μαζί σου. Σου εύχομαι φίλε πάντα υγεία και δύναμη σε ότι κάνεις.

 6. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 04/11/2012 13:40:05

  έχεις βαθιά πολιτική σκέψη, σωστός όπως πάντα, υποκλίνομαι

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/11/2012 14:58:31

  Κώστα, εναντίον του μίσους και του διχασμού υπάρχει ένα καλό "αλεξικέραυνο": Η πρόταση διεξόδου από το αποτυχημένο κράτος και την αποτυχημένη κοινωνία, ένα μονοπάτι φυγής από τον βάλτο που μας καταπίνει:
  Το Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο, με τους "χαμένους" της χαμένης τριακονταετίες (για να μη πώ εξηκονταετίας).

 8. panas avatar
  panas 04/11/2012 15:02:23

  Καιρό είχα να διαβάσω κάτι από τον Νικηφόρο Βρεττάκο. Ήπιος λόγος και μετρημένος, χωρίς υπερβολές. Όπως και σε όλο το υπόλοιπο κείμενο. Πολιτισμός...

 9. δημης avatar
  δημης 04/11/2012 15:21:01

  ΚΑΙ Η...ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ .."ΚΡΙΣΗ " ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.....
  ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΠΑΤΙΕΤΑΙ Η ΓΗ ΑΥΤΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ...ΠΡΑΓΜΑΤΙ...ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΑ ΜΙΣΗ ...ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΚΤΟΝΙΕΣ ;;;;;
  ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΝΑΜΕ ΚΑΛΑ ...

 10. takis avatar
  takis 04/11/2012 19:33:48

  η κριση ΘΑ περασει (;), αφου μας αποδεκατησει ολους
  οποτε το προβλημα ειναι η διχονοια κι οχι η τιμωρια οσων μας εκαναν δουλους στην πατριδα μας,
  πολυ ευκολα προσπαθεις να βγαλεις απο το καδρο ολη την συμμορια απο το 2008 και μεχρι σημερα

 11. xp avatar
  xp 04/11/2012 21:49:48

  Κε Κώστα παντα πετυχαίνετε κέντρο.......
  Δυστυχώς δεν υπάρχει σοβαρή ηγεσία πολλά πολλά χρόνια.
  Ξέρετε ότι υπάρχουν χώρες με Απόλυτη μοναρχία που φροντίζουν τους πολίτες?
  Υπάρχουν γιατι οι σημερινοί ηγέτες ανέτρεψαν τους πατεράδες τους ,πρό του κινδύνου επαναστάσεως.Φοβούνται......
  Εδώ ο άλλος βγαίνει με το Α προγραμμα λεει το Β ,κανένα πρόβλημα.......
  Λέμε για τους ΔΥ .Συμφωνώ αλλά μου έτυχε αντιδημαρχος σε μεγάλο Δήμο ,να γκρεμίσει γυμναστηριο ολοκληρωμένο ,κατά λάθος.........
  Ναι το ισοπέδωσε...........Καινούργιο κτίριο..........
  Ολη η διοίκηση δεν έκανε τίποτε διότι ήταν εκλεγμένος,αν την εντολή την έκανε ΔΥ θα είχε απολυθεί..........
  Ευτυχώς είχα κόψει τιμολόγια......Ειχα αληλογραφία,φωτογραφίες !
  Πήγα και είδα τον αρχηγό του κόμματος που τον στήριζε !
  Το θέμα λύθηκε σε 2 λεπτά και πήρα τα λεφτά μου αμέσως.
  Φαντάσου τι κάνουν οι εκλεγμένοι με τους διαπλεκόμενους.....

 12. yannidakis avatar
  yannidakis 06/11/2012 09:13:22

  "βράβευση τσι μέρας" για την Κυριακή σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου.
  Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ".

  Καληνωρίσματα :[

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.