24/05/2008 23:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κρίση είναι εδώ

Οι απώλειες στην επιρροή της στις μεσαίες ηλικίες και τη νεολαία που περιγράφουμε προηγουμένως, είναι το πρώτο πράγμα που ανησυχεί το Μαξίμου. Το δεύτερο και ίσως σημαντικότερο είναι η κάμψη της κατανάλωσης που καταγράφεται για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια. Τα σημάδια κόπωσης από την οικονομική κατάσταση είναι περισσότερο εμφανή στη μέση ηλικία. Πρόκειται για οικογένειες που επιβαρύνονται σοβαρά τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης, με τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται αισθητά. Παράλληλα, οι υποχρεώσεις τους για τη συντήρηση είτε των παιδιών είτε των ηλικιωμένων συγγενικών προσώπων έχουν αυξηθεί. Δυσβάστακτος είναι και ο δανεισμός από τις τράπεζες, με τα επιτόκια να επιβαρύνουν τα δεδομένα καθώς αυτή η γενιά του «ελληνικού ευδαιμονισμού» συμβαίνει να είναι και η γενιά του «υπερδανεισμού».

Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί ακόμα και σε περικοπή πρόσθετων αναγκών αλλά και σύγχρονων συνηθειών- κάτι που αρχίζει να καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Ως παράδειγμα, αναφέρεται η συνήθεια μεγάλου ποσοστού Ελλήνων που έτρωγε έξω από το σπίτι ή η πολυτέλεια ξεχωριστών διακοπών ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. «Συνήθειες», που κάποιοι ήδη αρχίζουν να τις περιορίζουν. Συνεπώς, η συρρίκνωση του καταναλωτισμού φέρνει και φαινόμενα κρίσης στην αγορά.

Η μεγάλη απειλή βρίσκεται προ των πυλών: ο παραγωγικός κορμός του πληθυσμού -κατά ορισμένους η δεξαμενή του «μεσαίου χώρου» που προνομιακά διαχειρίζεται η κυβέρνηση και εσχάτως ανακάλυψε το ΠΑΣΟΚ- πιέζεται από τα αμείλικτα δεδομένα της οικονομικής δυσπραγίας και αρχίζει να αναθεωρεί απόψεις για τα πολιτικά δεδομένα, όσο αναγκάζεται να αλλάζει συνήθειες ή να... δανείζεται υπερβολικά από τις τράπεζες. Αυτόν τον γρίφο κανείς στο Μαξίμου δεν τολμά να αγγίξει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. νικος avatar
  νικος 25/05/2008 05:44:35

  Αυτός ο μαραμένος δημοσιογράφος ονόματι Καρκαγίαννης στη ΦΕΚ του και στο όνομα τον Αριστερών κάθε τόσο μας υπενθυμίζει «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι…» είναι παπάς η εξομολογητής της Αριστεράς .
  Πράγματι μια επίσκεψη στον ψυχίατρο θα του έκαμνε καλό .

 2. Nick avatar
  Nick 25/05/2008 10:26:36

  Συνεπώς, η συρρίκνωση του καταναλωτισμού φέρνει και φαινόμενα κρίσης στην αγορά.
  ----------------------------------------------
  Σκάει και η φούσκα του καταναλωτισμού. Καιρός ήταν γιατί αυτό το παραμύθι παρατράβηξε αρκετά.

  Πόσο τράβηξε για μένα; 10 χρόνια. Από το 1998 και την "άνοιξη" του Χρηματιστηρίου.

 3. Anonymous avatar
  Anonymous 25/05/2008 11:11:04

  «Οικονομικός μετανάστης» στη χώρα μας το ελληνικό επιχειρείν
  http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=24.05.2008,id=39411400,53584968,61345224,67146568

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.