#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2012 09:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κοινωνία στα όριαΜεγάλο μέρος των παραθεριστών επιστρέφει στην έδρα του, οι διακοπές για όσους ήταν τυχεροί, τέλειωσαν ή τελειώνουν σύντομα, τα σχολεία ξεκινάνε σε 2 εβδομάδες και από τον κλιματικό καύσωνα εκατομμύρια Έλληνες θα μπουν ξαφνικά στον πολιτικό και κοινωνικό χειμώνα.

Τα χαμόγελα για το ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά μπορεί να είναι δικαιολογημένα, όμως πρόκειται μόνο για απλά μειδιάματα. Για να χαμογελάσει η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει η τρόικα μια έκθεση η οποία θα μας επιτρέπει να μείνουμε στο ευρώ.

Από εκεί και ύστερα, όμως, οι πολίτες που γυρνούν από τις διακοπές τους θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι εξαιρετικά άσχημος.

Κατ’ αρχάς, με το που θα μπουν στο σπίτι από τις διακοπές, οι πολίτες θα βρεθούν μπροστά σε μια στοίβα από λογαριασμούς. Το μπιλιετάκι της εφορίας για το φόρο εισοδήματος που θα πληρωθεί σε δόσεις μέχρι το Φεβρουάριο είναι το ένα χαστούκι.

Το δεύτερο είναι το χαράτσι της ΔΕΗ που ήδη έχει αποσταλεί με τους λογαριασμούς.

Έχει επίσης ταχυδρομηθεί και το ΦΑΠ προηγούμενων ετών από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εισπράξει 1 δις από τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία (στα χαρτιά φυσικά αφού τώρα είναι πλήρως απαξιωμένη).

Υπάρχουν βέβαια κάποια υπόλοιπα από τον ΕΤΑΚ του 2009 ενώ από τις 15 Οκτωβρίου όποιος πάει να γεμίσει τον καυστήρα με πετρέλαιο θέρμανσης θα πάθει σοκ. Για φέτος το χειμώνα, με την τιμή του λίτρου να είναι 30-40 λεπτά περισσότερη από πέρυσι, η ζέστη θα κοστίζει πολύ ακριβά. Για τη Βόρεια Ελλάδα, πάνω από 1.400 ευρώ επιπλέον για κάθε οικογένεια.

Και φυσικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι αγωνιούν για το που θα κάτσει η μπίλια με τις περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ ενώ μερικές χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας ή προσυνταξιοδότησης όπως λέγεται τώρα.

Τα μέτωπα για την κυβέρνηση είναι τόσα πολλά που δεν ξέρουμε πώς θα κλείσουν και πώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα κυλήσουν ομαλά. Η περίοδος χάριτος πέρασε προ πολλού και η κοινωνική έκρηξη είναι προ των πυλών. Ήδη, οι πληροφορίες λένε ότι στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ετοιμάζονται για δυναμικά συλλαλητήρια, επεισόδια, φωτιές και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ γρήγορα. Ήδη μια πρώτη γεύση θα πάρουν τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ που δε θα μπορούν να πάρουν φάρμακα με πίστωση από το επόμενη Σάββατο. Η Υγεία είναι διαλυμένη καθώς ο ΕΟΠΥΥ έχει σχεδόν χρεοκοπήσει.

Στην Παιδεία, τα σενάρια περικοπών στους μισθούς εκπαιδευτικών και αύξησης των ωρών εργασίας, θα φέρει λουκέτο στα σχολεία την επόμενη του αγιασμού ενώ οι δάσκαλοι και οι καθηγητές όλων των βαθμίδων ετοιμάζονται για σύγκρουση.

Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν μέρος των εισοδημάτων τους, αισθάνονται τα μόνιμα κορόιδα που πληρώνουν την κρίση. Τώρα, όμως, είναι στα όριά τους και η αντίδρασή τους θα είναι ανεξέλεγκτη.

Επί ποδός πολέμου και τα ειδικά μισθολόγια, δηλαδή οι ένστολοι του στρατού και της Αστυνομίας και οι δικαστές. Τα… ισοδύναμα που μας έλεγαν προεκλογικά ότι θα βρεθούν κάπου χάθηκαν, οπότε πάμε για τσεκούρι.

Οι δήμαρχοι βάζουν λουκέτο στους δήμους τις επόμενες ημέρες και ετοιμάζονται για ομαδικές παραιτήσεις αφού δεν υπάρχει… σάλιο για να λειτουργήσουν. Χαρακτηριστική η περίπτωση των παιδικών σταθμών όπως 30-40 χιλιάδες παιδιά θα πρέπει να αναζητήσουν στον ιδιωτικό τομέα ή στον… παππού και τη γιαγιά, τη φροντίδα που χρειάζονται.

Στις ΔΕΚΟ που το ενιαίο μισθολόγιο θα τους τσακίσει, ετοιμάζονται για θερμό χειμώνα ενώ στο στενό δημόσιο τομέα οι μειώσεις μισθών σε συνδυασμό με την εφεδρεία και τις συγχωνεύσεις φορέων αποτελούν εκρηκτικό μείγμα.

Στον ιδιωτικό τομέα ήδη η ζούγκλα και η κόλαση έχουν εγκατασταθεί. Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις, απολύσεις, μειώσεις μισθών, εργασιακός μεσαίωνας. Μέχρι πόσο να αντέξουν τα εκατομμύρια των ιδιωτικών υπαλλήλων;

Καλά λοιπόν τα χαμόγελα, καλές οι συναντήσεις και οι ελπίδες, όμως, η πραγματική οικονομία είναι το στοίχημα. Κι όταν κάποια στιγμή καταλάβουν όλοι ότι τα νέα μέτρα δε θα βγουν γιατί «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος», τότε θα είναι πολύ αργά. Ο βαρύς χειμώνας θα τους πλακώσει.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Πέτρος Κορμικιάρης avatar
  Πέτρος Κορμικιάρης 27/08/2012 09:31:24

  Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο κ.Σαμαράς.Βλέπω όμως ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.Να θυμηθούμε την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση στο Ζάππειο όπου υποσχέθηκε αύξηση στους πιλότους,στους ενστόλους και εν συνεχεία στους υπόλοιπους εργαζομένους;Ή να θυμηθούμε την βασική προεκλογική του δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.Στη Μέρκελ ...ξέχασε να το θέσει.Ούτε ανέφερε κάν την ανάγκη για μη περαιτέρω θυσίες του ελληνικού λαού όταν ξένοι παράγοντες δέχονται ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών είναι πενταπλάσιες από αυτές της ισπανίας και της πορτογαλίας.
  Γιατί τόση ενδοτικότητα;

  • Storm avatar
   Storm @ Πέτρος Κορμικιάρης 27/08/2012 09:50:30

   Γιατί απειλείται ωμά από τους "φίλους" Ευρωπαίους με ανεξέλεγτη χρεωκοπία και, όπως και τον περασμένο Νοέμβριο, τους πιστεύει...

 2. blue nile avatar
  blue nile 27/08/2012 11:04:09

  Πολύ απλά και για όσους δεν το έχουν καταλάβει η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
  Το λέει ξεκάθαρα και η έκθεση του ΔΝΤ προς την Κομισιόν
  Το 2009 η ιδιωτική κατανάλωση στην Ελλάδα κυμάνθηκε στα 181 δις.
  Το 2011 είχαμε μια πτώση της τάξης των 41 δις οπότε η ιδιωτική κατανάλωση έπεσε στα 140 δις.
  Το 2012 αν συνέχιζε έτσι όπως είναι τώρα η κατανάλωση θα είχε πέσει κι άλλο κατά 14 δις για να διαμορφώσει στο τέλος του έτους το ύψος της στα 124 δις περίπου.
  Από εκεί και πέρα τα νέα μέτρα θα στοιχίσουν κι άλλα δέκα δις πτώση.
  Δηλαδή μέσα στο 2013 θα παρατηρηθεί καθίζηση στην ιδιωτική κατανάλωση από το 2009 και μετά κατά εξήντα πέντε ολόκληρα δις.
  Και έπεται συνέχεια...
  Ο αριθμός των λουκέτων θα πολλαπλασιαστεί, η ανεργία θα μεγαλώσει κι άλλο ενώ η φορολογητέα ύλη θα μειωθεί δραματικά.

  Για να επανεκινήσει η οικονομία πρέπει πρώτα με τη χρησιμοποίηση φρένων να σταματήσει η πτώση και μετά να αναστραφεί η πορεία.
  Σπάω το κεφάλι μου να βρω πως με αυτά τα μέτρα μπορύν να υπάρξουν φρένα.

  Στη κυβέρνηση δεν κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να βάλουν το πρόγραμμα του Μνημονίου ΙΙ σε ράγιες.
  Κι όμως δεσμεύτηκαν ότι θα επαναδιαπραγματευτούν εφόσον αρχίζει να υλοποιείται το Μνημόνιο ΙΙ.
  Κάτι που όμως φαίνεται είναι μάλλον εντελώς αδύνατο , όσες καλές προθέσεις και να υπάρχουν.
  Το δυσάρεστο είναι το ότι η επιμήκυνση παρόλο που αποτελεί μια θετική εξέλιξη δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα.

  Μέχρι το τέλος του έτους θα παρουσιαστεί (ενώ ακόμα δεν είναι ορατή) υστέρηση εσόδων λόγω της ύφεσης που θα φλερτάρει με νούμερα πάνω του 12%.

  Aν συνυπολογίσουμε και το ότι λόγω απώλειας της τραπεζικής πίστης θα κλείσουν κερδοφόρες εταιρίες λόγω έλλειψης χρηματοδότησης μην απορήσετε αν η ύφεση πιάσει το 14%...

  Είναι θέμα χρόνο η κυβέρνηση να πληγεί ανεπανόρθωτα από τις αντιφάσεις της. Γιατί δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα το οποίο δεν εφαρμόζεται.
  Και θα δικαιώσει εκείνες τις φωνές οι οποίες υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια εφαρμογής του Μνημονίου ΙΙ θα είναι αυτή τελικά που θα μας εκπαραθυρώσει από την ευρωζώνη...

  Εύχομαι να έχω λάθος...πολύ μεγάλο λάθος...

  • unfair avatar
   unfair @ blue nile 27/08/2012 12:33:23

   κ λίγα λες.
   Απλά, η συνταγή είναι λάθος. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί.
   Δεν θα μπορέσουν να πάρουν όσο έσοδα έχουν υπολογίσει, κ παράλληλα η αγορά θα σβήνει. Η ανεργία θ' ανεβαίνει. Δεν θα μπορούμε να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο στα μάτια.
   Αξιοπρέπεια?

  • Απλή σκέψη avatar
   Απλή σκέψη @ blue nile 27/08/2012 13:52:55

   Με αυτή την κατάσταση στην οικονομία όσα μέτρα περικοπών και να παρθούν , βελτίωση στην οικονομία δεν θα δούμε. Είναι απλό, αλλά πρέπει να τους δώσεις να το καταλάβουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
   Νομίζω ότι στο παρελθόν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, δεν παρουσίαζαν το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας στη ολότητά του και με τις παραμέτρους από τις οποίες επηρεάζεται.
   Τώρα για πρώτη φορά , με την προσπάθεια Σαμαρά, θα καταλάβουν ότι το πρόγραμμα δεν είναι σωστό και δεν θα έχει αποτελέσματα, αν δεν συνοδεύεται από :
   1. επιμήκυνση
   2. αναστροφή της ύφεσης και ανάπτυξη.
   Εδώ είναι το κομβικό σημείο για το οποίο τα δίνει όλα ο Σαμαράς και καλά κάνει.
   Ναι μεν περικοπές εκεί που υπάρχει σπατάλη, ναι στην εξισορρόπηση των αδικιών σε βάρος εργαζομένων, ναι στην στήριξη των ανέργων, αλλά πρέπει επιτέλους να βρεθούν οι πόροι. Πρέπει να ξεκινήσει η μηχανή να δουλεύει, να παράγουμε για να έχουμε και έσοδα.
   Και πρώτα πρώτα να γίνει η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, το βασικό εργαλείο για το ζέσταμα της μηχανής.
   Αυτό σημαίνει, ότι είναι ζωτικό ζήτημα να παρθεί η δόση των 31,5 δις, που έχει ως προαπαιτούμενο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων ότι έχουμε την θέληση να τηρήσουμε το πρόγραμμα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
   Παράλληλα και με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης, θα ξεμπλοκαριστεί το ΕΣΠΑ, θα έρθουν και οι επενδύσεις και έτσι σιγά σιγά και μέρα με τη μέρα θα σταματήσει η πολυετής ύφεση για να έρθει η ¨ανάπτυξη¨.

 3. ειδωλοκλάστης avatar
  ειδωλοκλάστης 27/08/2012 11:46:42

  Μέ τρείς χιλιάδες αυτόχειρες καί άγνωστο αριθμό ήδη νεκρών από έλειψη τροφής, στέγης, φαρμάκων καί περίθαλψης, τά όρια πού θέτεις είναι τόσο διάφανα όσο οι κόκκινες γραμμές τού κου πρωθυπουργού.

 4. jk avatar
  jk 27/08/2012 13:12:15

  Διαβάζω ρε παιδιά τα μέτρα που θέλουν να πάρουν και δεν το πιστεύω. Διάβαζα σήμερα στον Ε.Τ. ότθ έλουν να μειώσουν ξανά το βασικό μισθό στο δημόσιο...Μα αν είναι δυνατόν, ένας νεοδιόριστος Π.Ε. παίρνει 640 ευρώ στο χέρι, που θέλουν να τον πάνε, στα 400; Και βέβαια μείωση στο βασικό συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους...
  Διαβάζω ότι σκέφτονται να μειώσουν τις συντάξεις των 600 ευρώ...Κι αναρωτιέμαι, δοκίμασαν ποτέ να ζήσουν με 600 ευρώ το μήνα αυτοί που εισηγούνται τέτοια μέτρα;
  Μια κοινωνία που προσπαθούν να τη σκοτώσουν και μια κυβέρνηση που ακολουθεί τη λογική που ακολούθησε κι η προηγούμενη. Τελικά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο η ξεαθλίωση είναι βέβαια. Και η χρεοκοπία επίσης. Με ή χωρίς ευρώ...

 5. kitsos avatar
  kitsos 27/08/2012 14:54:17

  Τι δεν καταλαβαινετε?
  Τα Ζαπεια?
  Τα ισοδυναμα?
  Την επανεκκινηση που ελαβε ηδη χωρα?
  Την αναπτυξη που ερχεται καλπαζοντας απο το βαθος του τουνελ?
  πως το ειπε ο αλλος ?
  καραλολ!!!!!!!

 6. !@#$%^&*() avatar
  !@#$%^&*() 27/08/2012 16:53:21

  Προ εκλογών άκουγα περί μείωσης των βουλευτών σε 200. Τώρα γιατί δεν διαμαρτύρονται τα πλήθη???? Μετά λέμε γιατί δεν σταματάει .....το sex εις βάρος μας...????

 7. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 27/08/2012 18:50:35

  Το Πρώτο Θέμα και το capital.gr γράφουν σήμερα ότι ανακύπτει ξαφνικά και θέμα κατάργησης των δώρων στον ΙΤ, αλλά και θέμα περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού (στον ΙΤ πάντα) στα 480 ευρώ, μικτά. Ήδη, ένα-ένα τα όργανα των τροϊκανών κατακτητών (υποεπιτροπές της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) διαρρέουν "εκθέσεις" όπου το ζητάνε πλέον απερίφραστα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.