#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/02/2010 21:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κοινωνία σε φάση συντηρητικής αναδίπλωσης;Πρωτοφανής ανασφάλεια, έκδηλη ανησυχία για τα χειρότερα, απογοήτευση και θυμός είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από τα ποσοστά της πανελλαδικής δημοσκόπησης του «Έθνους της Κυριακής». Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές βιώνουμε μια πρωτόγνωρη και αιφνιδιαστικά ρευστή πραγματικότητα, που φαίνεται να επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τις απόψεις και στάσεις μας, το αξιακό μας υπόβαθρο. Επανατοποθετούμεθα συνεχώς στα νέα δεδομένα.

«Σωστά τα μέτρα αλλά άργησαν αδικαιολόγητα...»

Την ώρα που πυκνώνουν τα ανησυχητικά σενάρια και η χώρα βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων για τη λήψη και νέων επαχθέστερων περιοριστικών μέτρων που θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα, οι πολίτες στέλνουν ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση και στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιγραμματικά συνοψίζεται στη διαπίστωση «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται σε σωστό δρόμο, αλλά άργησαν αδικαιολόγητα...».

‘Ένα  θεαματικό 74,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε αδικαιολόγητα να πάρει μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Στην κρίση των πολιτών φαίνεται ότι βαρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όταν δεν παράγει αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες πληροφορίες για τις αλλαγές και τις κινήσεις που σχεδιάζει, ανακοινώνει δημοσιονομικά μέτρα τα οποία είναι μετέωρα, αφού δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Παρά την αφλογιστία που διαπιστώνεται, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης σε ποσοστό 57,6% αναγνωρίζει πως ό,τι ανακοινώθηκε μέχρι σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση, έναντι 36,5% που διαπιστώνει το αντίθετο.

Μια κριτική ματιά στα ευρήματα, ωστόσο, δείχνει ότι στις ζωτικότερες παραγωγικά ηλικίες μεταξύ 35 και 44 ετών, που δέχονται με μεγαλύτερη ένταση τα κύματα της κρίσης, αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός και οι θετικές γνώμες υποχωρούν στο 48%, ενώ αυξάνονται οι αρνητικές στο 45,5%.

Και βέβαια, όπως είναι φυσικό, περισσότερο δείχνουν να θορυβούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Είναι, επίσης, ενδεικτικό των συλλογικών διαθέσεων το γεγονός ότι την εκδοχή της κυβερνητικής βραδυπορίας υποστηρίζουν μαζικά οι οπαδοί της ΝΔ (86,4%) και των άλλων κομμάτων (78,7%), αποκαλύπτοντας, αν μη τι άλλο, ψυχολογική ετοιμότητα να υποδεχθούν μέτρα που θα ταράζουν το τέλμα της ακινησίας των τελευταίων χρόνων.

Από τα πιο ενδιαφέροντα πολιτικά στοιχεία της έρευνας, που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει με ευκολία, είναι η εκτίμηση ότι σε εποχές ραγδαίας επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος και διάχυτης εργασιακής ανασφάλειας η κοινωνία δείχνει να βρίσκεται σε φάση συντηρητικής αναδίπλωσης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι εμφανίζονται να ζητούν αναστολή των εργασιακών διεκδικήσεων μέχρι τουλάχιστον να περάσει η μπόρα, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα συναινετικές προσπάθειες, ειδικά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο το 75,8% των πολιτών, η πλειοψηφία των οποίων είναι ψηφοφόροι των κομμάτων εξουσίας, συγκλίνει με τη θέση ότι τα συνδικάτα και οι επαγγελματικές οργανώσεις δεν πρέπει στην τρέχουσα συγκυρία να αντιδράσουν με μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες, αλλά, αντίθετα, να επιδιώξουν κοινωνική ειρήνη μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση.

Μια κοινωνία μετέωρη σε φάση …ενδοσκόπησης

Αντιμέτωπη με τα νέα δεδομένα, η ελληνική κοινωνία μετέωρη ψάχνει τον νέο βηματισμό της. Οι φοβίες της την εμφανίζουν πιο ευάλωτη σε ό,τι μέχρι χθες θεωρούσε πολιτικά συντηρητικό ή ακραίο και πιο επιφυλακτική απέναντι σε αυτονόητες ως χθες κοινωνικές αντιδράσεις, στάσεις και συμπεριφορές.

Βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας και το περιβάλλον. Νιώθουμε να βουλιάζουμε γρηγορότερα απ’ ό,τι αλλάζουμε. Καχύποπτοι, επιφυλακτικοί και αμήχανοι, αναζητούμε αγωνιωδώς μια ρωγμή ελπίδας. Βαδίζοντας σε μονόδρομο, ψάχνουμε τη λιγότερο ανώδυνη διαφυγή.

Καταλαβαίνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, δεχόμαστε την αναγκαιότητα λήψης επώδυνων μέτρων, κατανοούμε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, μαζεύουμε αποδείξεις, προετοιμαζόμαστε για θυσίες. Θέλουμε να πετύχει η προσπάθεια της χώρας.

Ταυτόχρονα, πιεζόμαστε. Δεν έχουμε πειστεί ότι τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια. Ακούμε μέτρα στη σωστή κατεύθυνση και διαπιστώνουμε ότι δεν λαμβάνονται έγκαιρα. Αμφιβάλλουμε για το αν είναι αποτελεσματικά και ακούμε για ακόμη σκληρότερα, αν δεν τα καταφέρουμε. Αναζητούμε εναλλακτικές λύσεις, αλλά δεν βρίσκουμε πειστική καμία αντιπρόταση. Θέλουμε την τιμωρία όσων έφταιξαν που φτάσαμε ως εδώ, αλλά δεν κρίνουμε απαραίτητη την Εξεταστική Επιτροπή αυτή την ήδη βεβαρημένη περίοδο. Μετράμε τους φίλους της Ελλάδας και αισθανόμαστε πιο μόνοι. Όντας μέσα στην ΕΕ, ξαφνικά αισθανόμαστε απέναντι.

Το «Δεν υπάρχουν περιθώρια για πιο ήπια μέτρα» καταγράφεται για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά ως πλειοψηφική άποψη. Επίσης για πρώτη φορά η κοινωνική ειρήνη μεταξύ κυβέρνησης, συνδικάτων και κοινωνικών φορέων εκλαμβάνεται ως συνώνυμο ενός νέου πατριωτισμού. Η ανησυχία πως οι απεργίες και οι μαζικές κινητοποιήσεις θα λειτουργήσουν ως επιπλέον βαρίδια στο ήδη βυθιζόμενο πλοίο είναι αισθητή. Η απότομη μείωση της δημοτικότητας των ηγετών της αριστεράς σε συνδυασμό με την αισθητή αύξηση της δημοτικότητας του κ. Καρατζαφέρη αποτελούν αξιοπρόσεκτες ενδείξεις για τις μεταβολές που επιφέρει η συγκυρία στο εποικοδόμημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το ποια θα είναι τελικά η αντίδραση των αιφνιδιασμένων σήμερα Ελλήνων πολιτών δεν έχει κριθεί ακόμη. Σίγουρα όμως θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα πρόσθετα οικονομικά βάρη αποδειχθούν αποτελεσματικά. Και από κάτι ακόμα. Το κατά πόσο θα μπορέσουμε να τα σηκώσουμε

ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΩΜΑΣ ΓΕΡΑΚΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος της Marc

http://www.ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΙΔ avatar
  ΙΔ 21/02/2010 21:29:02

  Αυτή η δημοσκόπηση σε ποιόν χώρο έγινε. Αποκλείεται να έλαβε χώρα σε κοινό νοημόνων όντων αλλά προβάτων .Πρέπει όλοι εμείs που συναναστρεφόμεθα ανθρώπουs να μην εχουμε καταλάβει ότι τα μέτρα τηs κυβέρνησηs με μαθηματική ακρίβεια τα απορίπτει το σύνολο του Ελληνικού λαού.Γιατι αυτά τα μέτρα σε περίοδο βαθιάs ύφεσηs θα μαs οδηγήσουν στην παραπέρα διόγκωση του χρέουs αφου είναι μόνο εισπρακτικά και δεν έχουν καμία επενδυτική χροιά.Λέτε να είναι τόσο ηλίθιοs ο Ελληνικόs λαόs και να απαντά με αυτόν τον τρόπο στην δημοσκόπηση του μπόμπολα;

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 21/02/2010 22:25:48

  Νομίζω ότι έχει σημασία ο τρόπος διατύπωσης των ερωτημάτων. Εσύ τι απαντάς στο "είναι αναγκαία τα μέτρα". Απαντάς όχι; Δύσκολα. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι δεν απορρίπτονται κιόλας τα μέτρα. Απορρίπτονται πολιτικά, αλλά όχι όταν τα κοιτάζεις ως εξωτερικός παρατηρητής. Και το ερωτήμα, όπως διατυπώνεται, απευθύνεται στον εξωτερικό παρατηρητή που κρύβεις μέσα σου και όχι σε αυτόν που τον καίνε άμεσα.

  Όταν θα δουν λιγότερα λεφτά στην τσέπη όλοι, τότε θα λειτουργήσει η αίσθηση του καμένου από τα μέτρα. Ο ΓΑΠ το ξέρει και γι' αυτό περιμένει να τον σώσουν οι Γερμανοί με δάνειο, ενώ τα μέτρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΗΦΘΕΙ ΑΚΟΜΗ! Αν το καλοσκεφτούμε. Να το δείτε ότι αν πάρει λεφτά από τους Γερμανούς, μέτρα τελικά δεν πρόκειται να πάρει...

 3. Δητω avatar
  Δητω 22/02/2010 00:32:07

  Mετά τόσες ψευτιέςοι δημοσκοπήσεις μας μάραναν και αυτές μούφα θα είναι.
  Δητώ

 4. JOHN avatar
  JOHN 22/02/2010 01:35:34

  Δημοσκοπησεις κομενες και ραμενες στα μετρα καποιων τις εχουμε φαει στη μαπα πολλες φορες.Καποτε η αληθεια θα παρει δυναμη θα βρει υον εκφραστη της και τοτε τιποτε δεν θα τους σωζει!

 5. Αγανάκτηση avatar
  Αγανάκτηση 22/02/2010 04:40:00

  Τελικά το πιο επικερδές και εύκολο επάγγελμα στην Ελλάδα είναι του δημοσκόπου. Ανάθεμα εαν ξέρουν τι κάνουν.

  Βάζω στοίχημα ότι οι ελληνικές εταιρείες μόνο τα μαγειρεμένα αποτελέσματα που βγαίνουν στα ΜΜΕ συντάσσουν. Τα κανονικά αποτελέσματα που θέλει ο πελάτης που τους πληρώνει θα τα δίνουν να τα κάνουν εταιρείες στο εξωτερικό.

 6. μας δουλεύουν avatar
  μας δουλεύουν 22/02/2010 07:41:59

  Μα νόμιζα ότι "ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ".
  Λές να μας δούλευε ο ΓΑΠ;

 7. kanis avatar
  kanis 22/02/2010 07:50:19

  Να σταματήσει κάποτε ο λόγος της κομματικης αντιπαλότητας.
  Δεν βγάζει πουθενά! Οι απαντήσεις,σ'αυτού του τύπου τις
  δημοσκοπήσεις,είναι αντάξιες των ερωτήσεων! Δεν χρειάζεται
  να μαγειρευτούν περαιτέρω.....
  Είναι αυθεντικές απαντήσεις φοβισμένων ανθρώπων. 'Εχουν,όμως,
  μια μικρή ευθύνη: όταν τους δίνονταν,όποτε τους δίνονταν, ο
  λόγος επέλεγαν με βάση το βραχυπρόθεσμο συμφέρον τους.....
  Οι, ελάχιστες άλλοστε, υγιείς ελίτ της χώρας στην πολιτική,
  την οικονομία,την κοινωνία είναι πλέον απενεργοποιημένες.
  Τώρα είναι αργά! Φτού,κι'απ'την΄αρχή...

 8. SOTHROPOULOS avatar
  SOTHROPOULOS 22/02/2010 08:18:09

  AYTO TO GAP ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΑΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ,ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΗ ΚΟΠΗ ΤΗ ΠΙΤΑ (ΕΚΛΟΓΕΣ)?

 9. popolaros avatar
  popolaros 22/02/2010 09:05:49

  Δημοσκοπήσεις γραμμένες στο χέρι, κατόπιν εντολής και με προσδιορισμό της στόχευσης.
  Η πρεμούρα δείχνει ανησυχία του συστήματος.

 10. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 22/02/2010 21:44:15

  Ποιός θυμάται ότι οι "δημοσκοπήσεις" είχαν φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σχεδον στο 18%.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.