#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/03/2010 12:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κοινωνία μυρίζει μπαρούτιΔύο έρευνες κοινής γνώμης που διεξάγονται αυτές τις μέρες, η μία για τη ΓΣΕΕ, με συνεντεύξεις σε ομάδες εργαζομένων ανά κλάδο και η άλλη για την ΑΔΕΔΥ, δείχνουν ότι η ένταση στο κοινωνικό πεδίο τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι μετρήσεις αποκαλύπτουν μία κατακερματισμένη κοινωνική εικόνα, ενός κόσμου που έχει υπερβεί τα όρια της αγωνίας και ρέπει στην απόγνωση.

«Ναι» στις απεργίες

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα, στον ιδιωτικό τομέα καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των πιέσεων από τους εργαζόμενους προς τη ΓΣΕΕ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και, για πρώτη φορά, φαίνεται πως επιδοκιμάζονται ανοιχτά ορισμένες μορφές αντίδρασης που μέχρι προ τινος συναντούσαν τη γενική κατακραυγή, όπως οι καταλήψεις εργασιακών χώρων και κρατικών κτιρίων.

Παράλληλα, όμως, είναι εμφανής η απροθυμία για απεργίες διαρκείας που έχουν άμεσες επιπτώσεις στο εισόδημα των εργαζομένων.

Πάντως η πλειονότητα των πολιτών (62%), δηλώνει ισχυρή διάθεση συμμετοχής σε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και για τη διασφάλιση των συντάξεων. «Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι οι περικοπές αυτές θα αποτελέσουν αιτία πολέμου με την κοινωνία και η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος.

Και στις δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις η άποψη που διαμορφώνεται είναι ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση οι κοινωνικές αντιδράσεις θα γίνουν ανεξέλεγκτες. Τα πρώτα μηνύματα δόθηκαν με τις καταλήψεις του Γενικού Λογιστηρίου και του Εθνικού Τυπογραφείου στην Αθήνα, και στην Κομοτηνή με την κατάληψη δύο τραπεζών από τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων Λαναρά.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ανοιχτά τον προβληματισμό τους για τη συνέχεια των κοινωνικών αντιδράσεων υπογραμμίζοντας πάντως ότι «μέχρι τώρα είναι εύλογες και αναμενόμενες». Γι' αυτό και οι οδηγίες προς τις αστυνομικές δυνάμεις ήταν να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ανοχή, οδηγίες που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τηρήθηκαν μέχρι κεραίας.

Το επόμενο διάστημα «θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να πειστούν όλες οι κοινωνικές ομάδες για την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων», ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στο μέγαρο Μαξίμου, «δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση».

Στο κοινωνικό πεδίο μεταφέρεται και το ενδιαφέρον και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στην Αθήνα καλείται καθημερινά από τις Βρυξέλλες για αναλυτική ενημέρωση. Ενδεικτικό της ανησυχίας που διαγράφεται και σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι το γεγονός ότι την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα γενικής απεργίας, έγινε πολύωρη διάσκεψη για το μέγεθος των συλλαλητηρίων αλλά και τις καταλήψεις δημόσιων υπηρεσιών.

Όλο το ρεπορτάζ εδω: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=141030

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 14/03/2010 14:58:15

  Αναρωτιέμαι το εξής. Πότε αυτός ο λαός θα κάνει την αυτοκριτική του. Μέχρι πότε θα κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του πλήθους ο κάθε ένας από εμάς. Στο χάλι που έχει φτάσει αυτός ο τόπος και στην γενική του κατρακύλα, είναι ηλίου φαεινότερον πως μας οδήγησαν άνθρωποι που εκλέξαμε, άνθρωποι που εμείς οι ίδιοι επιτρέψαμε να το πράξουμε, άνθρωποι που συνδιαλλαγήκαμε σε κάποια φάση της ζωής μας.΄Ένα παιδί μπορεί να κοιμηθεί μέσα από τον ψίθυρο από το παραμύθι της γιαγιάς και να έχει έναν όμορφο ύπνο ατρόμητο μέσα από τα κατορθώματα του πρίγκηπα του παραμυθιού, αλλά ένας ενήλικος; Δεν μπορεί πάντα να φταίνε η άλλοι γιατί παρασυρθήκαμε, γιατί ξεγελαστήκαμε, γιατί ήμασταν απερίσκεπτοι.
  Αν ο λαός ο ίδιος δεν κάνει την αυτοκριτική του, ο κάθε ένας από εμάς δεν ομολογήσει στην προσωπική του ιστορία τα όσα επέτρεψε να συμβούνε, από το πιο μικρό μέχρι το πιό μεγάλο, είτε από αδιαφορία, είτε απο εγωισμό, είτε απο απογοήτευση, είτε απο ηθελημένη αποστράτευση, είτε από καιροσκοπισμό, είτε από οποιοδήποτε λόγο, πώς θα στρώσουμε ένα μέλλον με ξεκάθαρους στόχους που θα αποτελεί και τον τόπο της λύτρωσης είτε της δικής μας, είτε των παιδιών μας;
  Δεν μπορεί να τραγουδάει ο λαός τους στίχους, 40 παληκάρια στην άκρη του γυαλου επαιξανε στα ζαρια την μικρή Ραλλου, στον ρόλο της Ραλού.
  Ναι να θυμώνουμε με τους άλλους, εκείνους που φέρνουν την μέγιστη ευθύνη, αλλά δεν πρέπει κάποια στιγμή να θυμώσουμε με τον εαυτό μας; Ένας λαός δεν μπορεί να διαχωρίσει την θέση του είτε από τους κυβερνώντες του είτε από τις συνδικαλιστικές του ηγεσίες, η κάθε μορφή εξουσίας είτε επειδή συμμετείχε στην εκλογή τους είτε επείδη απείχε.
  Η συλλογική ενοχή που οι αλήτες που έχουμε εκλέξει τόσα χρόνια και μας έχουν κυβερνήσει, πατάει στην λογική ότι κανείς δεν έχει τα χέρια του καθαρά. Και αυτό είναι αλήθεια. Για να ξεβρωμίσει ο τόπος θα πρέπει ο καθένας πρώτα από όλα να καθαρίσει τα χέρια του. Να τα ξεπλύνει. Έστω συμβολικά και μαζί με αυτά την ψυχή και το μυαλό του.
  Και κάτι ακόμα. Κάτι που τόσο πολύ καιρό έχω να το ακούσω. Δεν είναι οι διαχειριστές ενός συστήματος που με τα λάθη τους το οδηγούν στην κρίση. Είναι η φύση του συστήματος αυτού να οδηγείται σε αυτές τις κρίσεις αλλά και να δημιουργεί τους κατάλληλους διαχειριστές.
  Είναι στην φύση του συστήματος να περιθωριοποιεί τεράστιες μάζες ανθρώπων και να τους οδηγεί έστω και προσωρινά στην φτώχεια και να επιτρέπει μια ελάχιστη χούφτα ανθρώπων να οδηγούνται στον τεράστιο και απόλυτο πλούτο.
  Είναι στην φύση του συστήματος να γεννα την αδικία και την αναξιοκρατία αλλά και την ελαστικότητα ενός κράτους "δικαίου και διανομής" που κάποιες περιόδους απλόχερα θα διανέμει και στο διπλάσιο και τριπλάσιο άλλες εποχές, μέσα απο την κοινωνική αποχαύνωση και κατακερματισμό να τα πάρει πίσω για να τα αποδώσει στους 'Αρχοντες" του τους πραγματικούς, οδηγόντας τον αποπλανημένο λαό στην απελπισία.
  Τα εργαλεία ερμηνείας του συστήματος έχουν πτωχεύσει. Δεν είναι η αποτυχία της αριστερά που το αποκαλυπτει αυτό. Δεν είναι η πτώση του Κρατικού Καπιταλισμού του Ανατολικού μπλογκ που το πιστοποιεί. Δεν είναι πως τα διαχειρίστικαν αδέξιοι η ανίκανοι άνθρωποι. Είναι που γεννήθηκαν μέσα από την φύση του συστήματος και την αντιπαλότητα προς αυτό και που την ίδια στιγμή το συμπλήρωναν με έναν σατανικό τρόπο, παγιδεύοντας αγώνες και γενιές στο αδιέξοδο.
  Η πραγματική πολιτική συζήτηση θα ξεκινήσει όταν το σύστημα αυτό θα μπει σε συζήτηση και έρευνα. Ο τόπος που γέννησε την ιδέα και το περιεχόμενο της πολιτικής σκέψης έχει την ικανότητα να παράγει τα εργαλεία πο χρειάζονται αν ο διάλογος αυτός γεννηθεί μέσα απο την αγαπητική αυτοπροσφορά, την εντιμότητα, την ειλικρίνεια, την φιλοπατρία και το φιλότιμο.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ Mayri Trypa 14/03/2010 19:37:25

   Δεν δέχομαι επ'ουδενί την εξίσωση των ευθυνών όλων μας. Να σταματήσει αυτό το ψευτοχριστιανικό κολπάκι, επιτέλους.

   Δεν φταίει το ίδιο το παιδάκι που δεν παίρνει απόδειξη από τον περιπτερά όταν αγοράζει πατατάκια, με τον μεγαλοεργολάβο ή τον πολιτικό που παίρνει μίζες από δεξιά κι αριστερά για να μην ενοχλείται ο πρώτος στις απατεωνιές του.

   Όταν ο κόσμος πειστεί ότι οι φόροι του δεν πηγαίνουν σε μίζες υπουργών, σε όφσορ μεγαλοεργολάβων και σε γήπεδα ιδιωτικών ομάδων, αλλά διατίθενται για τη δημιουργία έργων υποδομής, σχολείων και νοσοκομείων, τότε θα πληρώνει μετά χαράς!

   Στη Θεσσαλονίκη, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωσή μας, το κράτος δεν έχει φτιάξει ΟΥΤΕ ΕΝΑ καινούργιο νοσοκομείο. Έχουμε μείνει με τα παλιά... τα προ της απελευθέρωσης... το εβραϊκό (Ιπποκράτειο), το τούρκικο (Γεννηματάς), το ελληνικό (Άγιος Δημήτριος), το ιταλικό (Λοιμωδών), το Πρεβαντόριο (Παπανικολάου). Το ΑΧΕΠΑ χτίστηκε μετά τον Β' ΠΠ με δωρεές Ελληνοαμερικανών και Σουηδών, και το Παπαγεωργίου με δωρεά ιδιωτών. Λοιπόν;

   Πώς θα μας πείσει το κράτος να μην εισφοροδιαφεύγουμε όταν μετά πάει και τζογάρει τα χρήματα των ταμείων στο χρηματιστήριο;

   Όσο για το "εμείς τους εκλέξαμε", το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που έβγαζαν μαζί 90% τη δεκαετία τού 80 με 15% αποχή, το 2009 έβγαλαν 75% με 30% αποχή, δηλαδή πραγματικό ποσοστό 52% ΜΑΖΙ!!! Μας κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ με 43%, που στην πραγματικότητα είναι 32%!!! Ο κόσμος αντιδρά, αλλά το "δημοκρατικό" μας σύστημα αυτοπροστατεύεται. Γι'αυτό και φοβάται τόσο τα δημοψηφίσματα.

 2. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 14/03/2010 16:39:31

  Η κοινωνία μυρίζει παραίτηση.

 3. δημητρης avatar
  δημητρης 14/03/2010 17:10:58

  Μπλα,μπλα,μπλα,....

 4. aris avatar
  aris 14/03/2010 19:29:05

  βοηθεια σοσιαΛΗΣΤΕΣ στην κυβερνηση
  Τελικα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ = ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
  ενώ ΕΘΝΙΚΟ-ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ = ΠΟΛΕΜΟΣ

  τωρα καταλαβαινουμε πως η τεραστια σοσιαλιστικη σοβιετικη ενωση διαλυθηκε σαν χαρτινος πυργος και η αρσενικη της εργατικη ταξη έγινε λαθρομεταναστες στην δυση ενω οι γυναικες τους πορνες των δυτικών αλλά και των βαλκάνιων.

  Λοιπόν ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ = ΦΤΩΧΕΙΑ για τον Λαο καλοπέραση για την γραφειοκρατία και την πλουτοκρατια -των ιδεών
  σιγα σιγα το νοιωθουμε κι εμεις

  Αναμονή, έρχονται και τα επόμενα ενω μαθαίνουμε πως το φαγοπότι για το νεο πασοκ έχει αρχίσει δειλά - δειλά κάτω από το τραπέζι.

 5. Στέργιος avatar
  Στέργιος 14/03/2010 19:38:34

  Το ζητούμενο είναι να αντιδράσουμε και να μη σκύψουμε το κεφάλι σαν καλοί ραγιάδες που είμαστε και να πούμε αυτό το περιβόητο: "ε, τι να κάνουμε;".

  Δεν είναι στωικότητα αυτό το "τι να κάνουμε", δειλία είναι.

 6. nancy avatar
  nancy 14/03/2010 21:51:15

  Στέργιε έχεις προσπαθήσει να πείσεις 15 ανθρώπους να ενωθούν για κάποιο σκοπό? Για σκέψου, θα έρθουν οι 3 μετά? Έ επιτυχία θα είναι. Μου φαίνεται οτι η συλλογικότητα δεν μας εκφράζει, εκτός εάν ανήκουμε κάπου, ή έχουμε προσωπικό όφελος. Εύχομαι να μή μείνουμε στην ανταλλαγή απόψεων γιατί έρχεται βαθειά ύφεση.

 7. malaguta avatar
  malaguta 14/03/2010 22:22:51

  Τι φταίει κατά τη γνώμη σας για την οικονομική κρίση;

  • maquis avatar
   maquis @ malaguta 15/03/2010 01:47:37

   Μην κάνεις χαζες ερωτησεις γιατι θα πάρεις ανάλογες απαντήσεις!

 8. Βρασίδας avatar
  Βρασίδας 15/03/2010 00:32:06

  πριν πολλά χρόνια ένας αγαθός γίγαντας σκότωσε το ρουφιάνο του χωριού για να ξεμαγαρίσει ο τόπος. Έφαγε τα νιάτα του στη φυλακή και όταν γύρισε στο χωριό του έπεσε σε μελαγχολία βλέποντας πως το χωριό του κατά τη διάρκεια της απουσίας του είχε γεμίσει ρουφιάνους. Φυσικά δεν ενόχλησε κανέναν πλέον. Δεν είναι παραμύθι.

 9. ραγος avatar
  ραγος 15/03/2010 08:56:28

  Αναχώρησαν για το Βερολίνο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας με σκοπό να συναντηθούν στην έδρα της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Δίωξης του Εγκλήματος με τους εκεί ομολόγους τους και «να ανταλλάξουν απόψεις και διδάγματα για την αντιμετώπιση σε θέματα που αφορούν τα μοντέλα αστυνόμευσης μεγάλων πόλεων, την οργάνωση και λειτουργία αστυνομικών μονάδων έρευνας και εξιχνίασης σοβαρών μορφών οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, την προστασία των επισήμων προσώπων, καθώς επίσης και τις βέλτιστες πρακτικές σε ό,τι αφορά τη διαχείριση πλήθους σε μεγάλες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις».

 10. ΜΑΚΕΔΝΟΣ avatar
  ΜΑΚΕΔΝΟΣ 15/03/2010 12:20:41

  ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ?????????αυτοι δεν ηταν που συντηρουσαν ολοι αυτην την κατασταση απο την μεταπολιτευση και μετα με την ψηφο τους???ολοι αυτοι δεν θεωρουσαν μαγκα αυτον που μπορουσε και εκλεβε πιο πολλα απο τους αλλους και ζουσε εις βαρος το κοροιδων????αυτοι δεν επικροτουσαν και επεδιωκαν να μπουνε σε θεσεις στο δημοσιο βισματικα διχως να εχουν παρα πολλες φορες τα καταλληλα προσοντα για να πληρωνονται μηνας μπαινει μηνας βγαινει διχως να κανουν τιποτα απολυτος γιατι το να εισαι αργοσχολος στο δημοσιο ηταν μαγκια μεγαλη???????αυτοι δεν ειναι που οποιος τους μιλουσε για Ελλαδα και για αναπτυξη για δουλεια και προσφορα τον χαρακτηριζαν και χαρακτηριζουν ακραιο εθνικιστη και εχθρο του εργατη?????αυτοι δεν ηταν που ετρωγαν τις ευρωπαικες επιδοτησεις για την αναπτυξη και την επενδυση στα μπουζουκια και στις ξανθιες διχως βεβαια να τους κανει κανενας ελεγχο????αυτοι δεν ηταν που κοροιδευαν τους ευρωπαιους σαν ηλιθιους και βλακες που μονον να δουλευουν ξερουν ενω εμεις οι ελληνες ειμαστε τοσο εξυπνοι που παιρναμε τα χρηματα που μας "χαριζαν" και τα τρωγαμε αραχτοι στις ξαπλωστρες και στα μπαρακια αναπτυσσοντας θεωριες για την παλη των ταξεων και το δικιο του εργατη?????που ηταν ολοι αυτοι οταν καποιοι βγαινανε με 15 και 20χρονια στο δημοσιο στην συνταξη παιρνοντας τεραστιες απολαβες,γιατι δεν μιλουσαν τοτε??????που ηταν ολοι αυτοι να καταδικασουν και να απαιτησουν την καταδικη των πολιτικων των κομματων τους οταν αυτοι αποδεδειγμενα κλεβανε και κλεβουν την περιουσια του ελληνικου λαου????

  • ραγος avatar
   ραγος @ ΜΑΚΕΔΝΟΣ 16/03/2010 09:30:15

   δεν ήταν αυτοί, όχι.

   Υπάρχουν κι άλλοι, υγιείς πολιτικά άνθρωποι, που ποτε ή σχεδόν ποτε δεν ψήφισαν όσους μας πίνουν το αίμα τα τελευταία 30 χρόνια.
   Ποτε δεν έκλεψαν το δημόσιο, ποτε δεν κορόιδεψαν τους συμπολίτες τους, ποτε δεν εφαγαν επιδοτήσεις, ποτε δεν διασκέδασαν στα σκυλάδικα (με δανεικά η μη), ποτε δεν θεώρησαν κουτόφραγκους τους ευρωπαίους, ποτε δεν άραξαν σαν να μην υπάρχει αύριο.

   Μια μερίδα αυτών βγαίνει σήμερα στους δρόμους, μια μερίδα αυτών δεν βγαίνει πουθενά, γιατί δεν βρίσκει το λόγο να αγωνιστεί μιας και γρήγορα θα καπελωθεί από τους επαγγελματίες αγωνιστές που προς το παρόν τρώνε γιαουρτάκι, και βέβαια γιατί δεν βρίσκει το λόγο να αγωνιστεί για τη χάρη όλων αυτών που νομίζουν ότι κατέχουν τη γνώση ενω στην ουσία αυτό που κατέχουν είναι τα γλυμμένα κοκκαλάκια του Κουστάκη, του Γιουργάκη, στο μελλον του Αντουνάκη και πάει λέγοντας.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ΜΑΚΕΔΝΟΣ 16/03/2010 09:44:39

   Μακεδνέ, το να λες ότι οι Έλληνες κάθονταν στα μπαράκια τρώγοντας τα λεφτά που μας έδιναν οι Ευρωπαίοι δείχνει ότι δεν έχείς αντιληφθεί πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

   Οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις δεν επιδοτούν τα προϊόντα μας, αλλά επιδοτούν ΕΜΑΣ για να αγοράζουμε ευρωπαϊκά προϊόντα και να στηρίζουμε τις οικονομίες ΤΟΥΣ. Ξέρεις πόσες φορές η Ελλάδα έχει πληρώσει πρόστιμο επειδή παρήγαγε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από ό,τι έπρεπε; Γάλα, π.χ. Οι όροι των επιδοτήσεων είναι να αγοράζουμε το μισό γάλα που καταναλώνουμε από την Ολλανδία και τη Δανία, ενώ θα μπορούσαμε να το παράγουμε εδώ. Γι'αυτό το γάλα στην Ελλάδα είναι τόσο ακριβό.

   Δεν χρωστάμέ τίποτα στους Ευρωπαίους, φίλε μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.