#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/09/2013 19:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κοινωνία απαιτεί πραγματική δικαιοσύνη

Γράφαμε πριν μερικές ημέρες για την ανάγκη που έχει ο κόσμος να δει πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Να νιώσει ότι στη χώρα του υπάρχει έστω και μια στοιχειώδης αξιοκρατία, ότι η διαπλοκή επιτέλους έχει χάσει μέρος της δύναμής της και ότι το πολιτικό σύστημα έχει κάνει έστω τα πρώτα βήματα για την αποκάθαρσή του. Και γράφαμε ότι αν δε γίνουν όλα αυτά δε θα πρέπει κανείς να απορεί με την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Μακεδονίας και τα συμπεράσματα που εξάγονται οδηγούν ακριβώς σ’ αυτή τη σκέψη. Και δείχνουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά τι πρέπει να γίνει προκειμένου να αισθανθεί η ελληνική κοινωνία πως κάτι αλλάζει και πως δεν είναι μόνο θυσίες, μέτρα και μνημόνια.

Αν και δε χρειαζόταν μια μεγάλη έρευνα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει, εντούτοις, φαίνεται ότι η ελληνική κοινωνία θεωρεί στη συντριπτική πλειοψηφία πιο διεφθαρμένους  τους βουλευτές, εφοριακούς και δημάρχους.

1. Πάνω από το 80% της κοινής γνώμης τονίζει, ακόμη, ότι η δράση της πολιτικής εξουσίας απέναντι στη διαφθορά είναι αναποτελεσματική

2. Ως κυριότερη αιτία άνθησης της διαφθοράς στην Ελλάδα προκρίνεται (περίπου από το 80%-85% της κοινής γνώμης) και πάλι η αναποτελεσματικότητα ή απροθυμία της πολιτικής εξουσίας, όπως αυτές αποτυπώνονται είτε στην επιβολή ελαφρών ποινών είτε στη διατήρηση καθεστώτος αδιαφάνειας στις δημόσιες δαπάνες. Βεβαίως μέρος της ευθύνης αποδίδεται (περίπου από το 60%-65%) και στους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους.

3. Οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 58% ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και την ΕΕ. Η μηδενική ή χαμηλή εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς του Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης φαίνεται να συνδέεται με την ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του 2012, ενώ η υψηλότερη εμπιστοσύνη προς τους δύο θεσμούς, ιδιαιτέρως την Ευρωπαϊκή Ενωση, συνδέεται εμφανώς με την ψήφο προς τη ΝΔ, κατά πρώτο λόγο, και το ΠαΣοΚ, κατά δεύτερο.

4. Το υψηλότερο ποσοστό εκτιμήσεων για εκτεταμένη διαφθορά συγκεντρώνουν οι βουλευτές (89%), ακολουθούμενοι από τους εφοριακούς (82%) και τους δημάρχους (81%).

5. Αναφορικά με τις αιτίες που δημιούργησαν και άφησαν τη διαφθορά να γιγαντωθεί σε ολόκληρο το φάσμα του ελληνικού δημόσιου βίου οι περισσότεροι από τους ερωτώμενους εκτιμούν ότι η πολιτική εξουσία δεν κάνει πολλά για να σταματήσει το φαινόμενο.

Άλλες αιτίες είναι:

Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν επιλέγονται αξιοκρατικά και συνεπώς δεν είναι αξιόπιστοι στην άρτια άσκηση των καθηκόντων τους
Δεν υπάρχει διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες και συνεπώς το δημόσιο χρήμα μπορεί εύκολα να καταχραστεί
Τα παραθυράκια στους νόμους δίνουν στους υπαλλήλους την ευκαιρία να ζητήσουν από τους πολίτες χρήματα προκειμένου να τους εξυπηρετήσουν
Η τιμωρία για τη δωροδοκία δεν είναι σκληρή
Η τιμωρία για την κατάχρηση δημοσίου χρήματος δεν είναι σκληρή
Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα αποδέχονται τη διαφθορά ως κομμάτι της καθημερινής τους ζωής
Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες ευνοούν τη δωροδοκία ή την κατάχρηση δημοσίου χρήματος
ως μέσο αύξησης του εισοδήματος των υπαλλήλων

Η έρευνα αυτή, λοιπόν, μπορεί να αποτελέσει τον «μπούσουλα» για το τι πρέπει να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει και το ηθικό πλεονέκτημα να το κάνει, χωρίς να αφήσει χώρο σε ΣΥΡΙΖΑ ή Χρυσή Αυγή να εμφανίζονται ως σωτήρες της Ελλάδας. Η μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει πράγματι απόδοση των ευθυνών σε όσους πληγώνουν την πατρίδα και την κοινωνία. Έκλεψες κύριε βουλευτά, δήμαρχε, εφοριακέ; Δεν πηγαίνει απλά σπίτι σου. Πηγαίνει φυλακή.

Υπάρχει έστω η υπόνοια της συναλλαγής; Πέφτει μπαλτάς χωρίς δεύτερη κουβέντα. Η καθημερινή ζωή ενός πολιτικού προσώπου ή δημοσίου υπαλλήλου δεν συνάδει με τα εισοδήματά του; Τον ψάχνεις τόσο πολύ που δε θα στέκεται σε χλωρό κλαρί.

Ο κόσμος στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Όχι άλλη ξεφτίλα σαν κι αυτή με τη λίστα Λαγκάρντ. Θέλει πραγματικό έλεγχο και λογοδοσία των πολιτικών, δημάρχων, δημοσίων υπαλλήλων που πλούτισαν από το πουθενά. Δεν είναι δυνατόν να ζητάς από τον κόσμο μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και ορισμένοι πολιτικοί που δεν είχαν ούτε τρύπιο παντελόνι να φορέσουν σήμερα να κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα και κότερα και να ζουν σε βίλες.

Ο κόσμος ζητά κι άλλους Τσοχατζόπουλους και Παπαγεωργόπουλους να πάνε φυλακή, δεν τον κοροϊδεύεις ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του.

Τέλος, ο κόσμος ζητά και συνολική κάθαρση του δημόσιου τομέα. Ζητά υπαλλήλους που θα τον υπηρετούν χωρίς να του ζητούν φακελάκι και «εξυπηρετήσεις». Και είναι τώρα η ευκαιρία να μπει μαχαίρι στο απόστημα του δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ιωσήφ Παναγιωτίδης avatar
  Ιωσήφ Παναγιωτίδης 14/09/2013 22:30:08

  ΞΕΧΑΣΑΤΕ 2ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΘΕΣΜΟΥΣ.
  ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ!
  ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

  • kat avatar
   kat @ Ιωσήφ Παναγιωτίδης 15/09/2013 23:25:29

   Τους ξέχασαν, ε?Τυχαίο?Δεν νομίζω.ΦΟΒΟυΝΤΑΙ.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 15/09/2013 08:42:01

  Για τη Χριστιανική Πίστη μας και τις Ένοπλες Δυνάμεις μας (από τις πρώτες των πρώτων σε Ανθρώπινο Δυναμικό Παγκοσμίως και πάση θυσία τις θέλουμε- «αστακωμένες»), έχουν χυθεί ποταμοί αίματος, πανάκριβου Ελληνικού.
  Και ΔΕΝ προσφέρονται για τους εξυπνακισμούς άθεων ασεβών και άοπλων απαλλαγμένων Ι/5.

 3. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 15/09/2013 09:36:19

  Όσο και να προσπαθούμε δεν πείθουμε. Η αδικία είναι εγγενής στο σύστημα της κλεπτοκρατίας που συνεχίζεται και τώρα. Θεωρούν πως θα μας αφαιμάζουν αέναα κάθε που θα έχουν έλλειμα και θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στις τσεπες μας όποτε θέλουν. Πχ οι μανδαρίνοι του υπουργείου των -λέμε τώρα- οικονομικών αποφασίζουν και διατάσσσουν πως όσοι έχουν αυτοκίνητα άνω των 1928 κ.ε. (όπως λέμε 1821) θα ληστεύονται και θα πληρωνουν κάθε χρονο! επί πλέον φόρο πολυτελείας που τον έχουν πληρώσει ήδη.
  Το (κλεπτοκρατικό) σύστημα σώθηκε, οι πολίτες πτώχευσαν και θα υποφέρουν για πολλές δεκαετίες αλλά το κυριότερο ; η Ελλάδα είναι πρωχευμένη ολοκληρωτικά και είναι θέμα χρονου να ξηλωθεί και θεσμικά από τους ξένους, υπό την εποπτέια βέβαια των ντόπιων γκαουλάϊτερ. Ας μην αυταπατώνται τι θα επακολουθήσει...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.