28/09/2009 23:12
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κινεζική εκδοχή του φαινομένου GorbachevΤο Δεκέμβριο του 1984, οι δυτικές κυβερνήσεις άρχισαν να υποψιάζονται πως ίσως γίνουν κάποιες σημαντικές αλλαγές στη τότε σοβιετική ένωση, όταν ο Mikhail Gorbachev, τρεις μήνες προτού αναλάβει την ηγεσία του ΚΚΣΕ, ταξίδεψε στο Λονδίνο. Εκεί κατάφερε και εντυπωσίασε τη «σιδηρά κυρία» Margaret Thatcher, πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία τον βρήκε ευφράδη, γεμάτο ζωντάνια, και κάποιον με τον οποίο «θα μπορούσε κάλλιστα να συνεργαστεί».

 Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι παρόμοιο σήμερα και όσο αφορά στις σχέσεις Ευρώπης και Κίνας; Σε δυο περίπου εβδομάδες, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Xi Jinping, πρόκειται να επισκεφτεί την Ευρώπη και, μεταξύ άλλων υποχρεώσεων, θα επισκεφτεί και την Ευρωπαϊκή Κομισιόν στις Βρυξέλλες. Τα κοινά σημεία με τον Δεκέμβριο του 1984 είναι ενδιαφέροντα. Οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης ήταν παγωμένες πριν από 25 χρόνια όπως ακριβώς είναι και σήμερα οι σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας. Η τότε τεταμένη ατμόσφαιρα, είχε ξεκαθαρίσει μόνο μετά την επίσκεψη του Gorbachev στο Λονδίνο, καθώς ήταν ο Νο2 του σοβιετικού Politburo και φανερά ανυπόμονος να «αναστήσει» το στάσιμο κλίμα που επικρατούσε στα σοβιετικά πολιτικά πράγματα.

Όπως τότε ο Gorbachev, έτσι και σήμερα ο Jinping,  είναι ηγέτης σε αναμονή. Αναμένεται μάλιστα να αντικαταστήσει τον πρόεδρο Hu Jintao,  η θητεία του οποίου λήγει το 2013. Είναι όμως αξιοπερίεργο, ότι αυτό το μήνα και σε αντίθεση με αυτό που περίμεναν οι σινολόγοι, ο Jinping δεν προήχθη στη θέση του επιτρόπου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, η οποία και αποτελεί εφαλτήριο για την υπέρτατη εξουσία.

 Μερικά χρόνια πριν από το Δεκέμβριο του 1984, πολλοί δυτικοί ειδικοί κρεμλινολόγοι,  είχαν ξεχωρίσει τον Gorbachev  και είχαν επισημάνει πως πρόκειται για μελλοντικό μεταρρυθμιστή. Ελάχιστοι βέβαια ήταν αυτοί που μπόρεσαν να προβλέψουν ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα ήταν τέτοιας έντασης, που στο τέλος θα διέλυαν την ΕΣΣΔ.  Έτσι και σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που τρέφουν παρόμοιες ελπίδες και για τον Jinping. Ο πρώην υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Henry Paulson, έχει πει για τον Κινέζο αντιπρόεδρο ότι «είναι από αυτούς που ξέρουν να σκοράρουν». Ο πρώην πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Kuan Yew, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που πέρασε η οικογένεια του Jinping στη διάρκεια της «πολιτιστικής επανάστασης» του Μάο, είπε για αυτόν: «τον θεωρώ ως τύπο ανθρώπου στο στυλ του Nelson Mandela… με άλλα λόγια, είναι εντυπωσιακός».

Υπάρχουν πολλοί πειρασμοί που μας αναγκάζουν να εντοπίζουμε ομοιότητες μεταξύ του Gorbachev και του Jinping. Για κάποια χρόνια, η σύζυγός του σοβιετικού ηγέτη Raisa, είχε καταγοητεύσει τη Δύση, κυρίως διότι δεν έμοιαζε με μια ακόμη χωριάτισσα που οδηγά  τρακτέρ και  που ντύνεται με τσουβάλια. Όσον αφορά στη σύζυγο του Jinping, ονομάζεται Peng Liyuan και είναι διάσημη τραγουδίστρια της όπερας, μια κινεζική εκδοχή της Carla Bruni δηλαδή.

 Κανένας ιστορικός παραλληλισμός δεν είναι ποτέ ακριβής. Το πολιτικό σύστημα όμως, καθώς και το οικονομικό μοντέλο της Κίνας, αν και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα σοβιετικά αντίστοιχα,  χρειάζονται οπωσδήποτε αναμόρφωση προκειμένου να προσαρμοστούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες  διεθνείς συνθήκες. Όπως ο Gorbachev το 1984, έτσι και ο Jinping σήμερα,  ασφαλώς δεν έχει σκοπό να αφήσει τις όποιες μεταρρυθμίσεις, να βγουν εκτός ελέγχου. Είναι όμως κάποιος τον οποίο και θα πρέπει να παρακολουθούμε. Η αρχή θα γίνει σε δυο εβδομάδες, στις Βρυξέλλες.

 Financial Times

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αθανασιος Ι. avatar
    Αθανασιος Ι. 29/09/2009 09:44:42

    Χμμμμμ……………… λες τελικά να χρειάζεται θεϊκή παρέμβαση για να σωθεί το χωριό μας; Μήπως αντί να τρέχουμε στα δικαστήρια έπρεπε να αρχίσουμε από την αρχή τα ευχέλαια;
    Αν είναι να φύγουν αυτοί οι αρουραίοι από κάτω, ακόμα και με το θεο μπορώ να συμμαχήσω. Αντε Αη- Νικόλα, αν μπορείς να βάλεις το χεράκι σου, βάλτο να τελειώνουμε!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.