#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2011 19:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κεντροαριστερά δεν υπάρχει!Η δικομματική αντίληψη για το πολιτικό σύστημα έχει επιβάλλει τους όρους κεντροδεξιά – κεντροαριστερά, ώστε να εγκλωβίζει την πολιτική σκέψη και την πολιτική επιστήμη σε ένα δίπολο. Πρόκειται για ένα τρυκ που έχει βαθύ πολιτικό περιεχόμενο, καθώς δημιουργεί μία κεντροαριστερή πολιτική πλειοψηφία, η οποία… δεν υπάρχει!

«Δημιουργείται» τεχνητά, αθροίζοντας τους πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ για να κάνει ιδιωτικοποιήσεις με τους πολίτες που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ για να μην γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό το κόλπο επιλέχθηκε από το 1981 με το «ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις».

Όμως σήμερα εξεμέτρησε τον ζην του. Η υφιστάμενη ελληνική αριστερά, μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ από την ΔΗΑΡΙ, έχει αποκρυσταλλωμένα χαρακτηριστικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ «δεν παίζουν» με το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ που κυβερνά σήμερα.

Για το ΚΚΕ αυτή η πολιτική γραμμή είναι γνωστή και οι αντοχές του δοκιμασμένες. Στην περίοδο αυτή επιβραβεύεται δημοσκοπικά. Στην Public Issue παίρνει 11% (αύξηση 0,5% σε ένα μήνα) και στην V-PRC 13%.

Ανάλογο είναι το φαινόμενο και για τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που δικαιώνεται δημοσκοπικά στην πολιτική επιλογή του να πλευροκοπήσει από τα αριστερά την κυβέρνηση του μνημονίου. Από το όριο του 3% και έχοντας μία διάσπαση του κόμματος να τον επιβαρύνει βρίσκεται σήμερα στο 7% της V-PRC και στο 9% της Public Issue – με άνοδο 2,5% μέσα σε ένα μήνα!!! Η δε άνοδός του οφείλεται κατά 70% - 80% στις εισροές που έχει από το ΠΑΣΟΚ.

Ταυτόχρονα – και αυτό είναι ένα πολιτικό δεδομένο που αναδιατάσσει το σκηνικό – η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αφήνει πολιτικά ακάλυπτο ένα ευρύ χώρο στα αριστερά του, ο οποίος αναζητεί μορφές συγκρότησής του. Αυτό φαίνεται και από την δημιουργία του «Άρματος Πολιτών» (παρότι δεν επιβραβεύεται στις έρευνες), αλλά και με την πρωτοβουλία για το κόμμα «Νέα Ελλάδα» που ήθελε να εμφανιστεί ως το κόμμα του Μίκη Θεοδωράκη – μέχρι που αυτός τους έβαλε στη θέση τους...

Οι εξελίξεις αυτές πλήττουν «θανάσιμα» το ΠΑΣΟΚ, καθώς αποκτά «το δικό του ΛΑΟΣ», αλλά και κόμματα της Αριστεράς που «επικοινωνούν» με την κομματική του βάση.

Υπό την έννοια αυτή το ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος της Αριστεράς, αλλά η συνεργασία της υφιστάμενης Αριστεράς (αυτής που ενδιαφέρεται) με τον χώρο που δημιουργείται στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Αυτές οι δυνάμεις θα αποτελούν την Αριστερά.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χρήστος Δημάρης avatar
  Χρήστος Δημάρης 15/07/2011 19:57:34

  ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ: Το κάθε κόμμα πρέπει να έχει ιδεολογική ταυτότητα και οι πολίτες να το ψηφίζουν γι αυτά που πιστεύει και όχι για άλλους πονηρούς λόγους. Καιρός να χωριστούμε οι αριστεροί από τους δεξιούς και ο καθένας μας να αγωνίζεται για τις αξίες του. Εύχομαι να έρθει και η απλή αναλογική για να έχει και η δική μου ψήφος την ίδια αξία με την ψήφο των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και τέλος εύχομαι να βρεθεί ένας άξιος ηγέτης και να ενώσει αυτήν την χιλιοταλαιπωρημένη αριστερά.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Χρήστος Δημάρης 15/07/2011 23:02:24

   Μα οι δεξιοί από τους αριστερούς χωριστά τα έχουν τα τσανάκια τους. Οι αριστεροί από τους δεξιούς δεν τα έχουν χωριστά. Οι χειρότεροι υπουργοί της ΝΔ ήταν οι προερχόμενοι από την αριστερά. Δεξιό όμως που να έγινε αριστερός δεν ξέρω κανένα.

   • Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης @ anonymous 15/07/2011 23:58:02

    Μα δεν διαφωνούμε. Αν προσέξεις γράφω: "...να χωριστούμε οι αριστεροί από τους δεξιούς..." και εννοώ ότι πρέπει να φύγουν οι αριστεροί από το δεξιό ΠΑΣΟΚ.

    • anonymous avatar
     anonymous @ Χρήστος Δημάρης 16/07/2011 00:21:32

     Οι αριστεροί αγαπητέ μου δεν πρόκειται να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ διότι είναι αριστεροί εξ επαγγέλματος. Τους ενδιαφέρει η μάσα και για να έχουν μάσα πρέπει να είναι στην εξουσία. Με την αριστερά φως δε βλέπουν οπότε πήγαν στο ΠΑΣΟΚ και κατά την προσφιλή τους τακτική το καπέλωσαν, έβαλαν τα φράγκα στο χέρι κι έληξε το θέμα.

     Ά και να θυμάσαι όσο ήταν στην απέξω το έπαιζαν ιδεολόγοι και διαδηλωτές, μόλις είδαν φως και μπήκαν μούγκα στη στρούγκα.

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ anonymous 16/07/2011 01:03:32

      Αυτούς τους προδότες δεν τους χρειάζεται η αριστερά. Αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να μείνουν στο ΠΑΣΟΚ.

   • ορτικι ορτικαδ avatar
    ορτικι ορτικαδ @ anonymous 16/07/2011 02:21:22

    Mikis Theodorakis
    Liana Kaneli

 2. brankaleon avatar
  brankaleon 15/07/2011 20:01:38

  Tόσα χρόνια το ΠΑ."ΣΟ".Κ., ψάρευε στα θολά νερά της "αριστεροφροσύνης".
  Θυμάται κανείς τα κάδρα στους τοίχους της Χαριλάου Τρικούπη;
  Από τον Μάρξ, τον Έγκελς και τον Λένιν μέχρι τον Άρη Βελουχιώτη, οι λαομπαίχτες.
  Και εκεί που έπρεπε, από την Αριστερά κάποιος να τους φτύσει, (μήπως εξ αιτίας "μετατραυματικών" συνδρόμων;), τους λιβάνιζαν.
  Και το πήραν πάνω τους τα παλουκάρια και έθεσαν εαυτόν εις το κέντρο του "κύκλου", ως .... Δημοκρατική Παράταξη.
  Πού αλλού μπορούμε να τοποθετήσουμε το ΠΑ."ΣΟ".Κ. άν όχι μόνον στην ΚΥΝΙΚΗ ΔΕΞΙΑ;
  Όταν οι κώλοι είναι χαλαροί, τότε σύμπαντες το ρίχνουν στην κριτική.
  Όταν όμως σφίγγουν, τότε στοιχείζονται εν ριπεί οφθαλμού, με επιχειρήματα, ...
  να γλύφει κανείς τα δάκτυλά του.

  • Χρήστος Δημάρης avatar
   Χρήστος Δημάρης @ brankaleon 15/07/2011 20:26:17

   Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΛΟΠΗ: Πολύ καλά τα λες. Λαομπαίχτες είναι και επομένως και Θεομπαίχτες. Δεν χρειάζεται να θυμίσω τι έκανε στην αριστερά ο παππούς του Γιωργάκη. Πρέπει όμως να πω πως η πρώτη μεγάλη κλοπή του ΠΑΣΟΚ είναι η κλοπή των συνθημάτων της αριστεράς από τον πατέρα του Γιωργάκη. Από αυτήν την κλοπή ξεκίνησαν όλα τα δεινά της μεταπολίτευσης.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Χρήστος Δημάρης 15/07/2011 23:20:03

    Δεν υπάρχει καμιά κλοπή αγαπητέ μου. Τα περισσότερα και κατά σύμπτωση γλοιωδέστερα και πιο διεφθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέρχονται από την αριστερά. Αυτοί καπέλωσαν τους κεντρογενείς ΠΑΣΟΚους, τους έβαλαν στο περιθώριο και κυβέρνησαν με καθαρά αριστερές πολιτικές. Απίστευτος κρατισμός, υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα βλέποντας φοροκλέφτες παντού, χρήση των κρατικών μηχανισμών για ίδιον όφελος, (είτε μέσω διαφθοράς είτε για να μπλοκάρουν και να καταστρέφουν τους μη αρεστούς και να προμοτάρουν τους δικούς τους), ενθυλάκωση των φόρων με μίζες ρεμούλες κλπ.
    Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή εμφανίζει δομές κράτους πρώην ανατολικού μπλοκ. Η αριστερή πολιτική λοιπόν είναι ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας. Κατά μια διαβολική σύμπτωση την αποτάσσεστε μετά βδελυγμίας και όπως πάντα φορτώνετε αλλού τις καταστροφές που προκάλεσε, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι αριστερά. Αν αυτό δεν είναι αριστερά μήπως μπορείς να μου πεις η δεξιά ποια είναι;
    Μήπως είναι η δεξιά το να πηγαίνει το 80% του εισοδήματος στο κράτος; Ή μήπως είναι δεξιά να μαζεύεις το χρήμα από διάφορες πηγές και μετά να μοιράζεται στην κομματική νομενκλατούρα;

    • Χρήστος Δημάρης avatar
     Χρήστος Δημάρης @ anonymous 16/07/2011 00:04:06

     EOK ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ: Περιγράφεις το Αμερικανόδουλο και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί την πολιτική του την ονομάζεις αριστερή.

     • anonymous avatar
      anonymous @ Χρήστος Δημάρης 16/07/2011 00:11:48

      Διότι εγώ αναλύω τις δομές της Ελλ. κοινωνίας όπως τις διαμόρφωσε το ΠΑΣΟΚ. Αν διαφωνείς ότι οι δομές δεν είναι όπως τις περιγράφω μπορείς να με αντικρούσεις αλλά σε παρακαλώ με κάποια επιχειρήματα.

     • Χρήστος Δημάρης avatar
      Χρήστος Δημάρης @ anonymous 16/07/2011 09:31:24

      Πάλι νομίζεις ότι διαφωνούμε. Το ΠΑΣΟΚ κακοποίησε το κράτος μας για να τα κονομάει και για να επανεκλέγεται. Αυτό όμως προφανώς και δεν είναι αριστερή πολιτική.

    • brankaleon avatar
     brankaleon @ anonymous 16/07/2011 13:55:36

     "Τα περισσότερα και κατά σύμπτωση γλοιωδέστερα και πιο διεφθαρμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προέρχονται από την αριστερά".

     Μα αυτοί αγαπητέ την "επούλεψαν" (κατά το κοινώς λεγόμενον).
     Πολλοί είδαν την Αριστερά σαν κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
     Άλλοι την είδαν σαν βιτρίνα γωνιακού καταστήματος.
     Άλλοι σαν πρότερο έντιμο βίο.
     Άλλοι σαν αντιπαροχή του "πολιτικού" τους σαρκίου.

     Και εν πάσει περιπτώσει, ας μην ξεχνούμε και τον "πολύ" Τατούλη.

     Στην πολιτική πορνεία ποτέ δεν είναι υπόλογα τα ... κρεβάτια.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/07/2011 20:10:49

  Ειπαν κατι ΣΩΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ...

  ΝΑ ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ...
  οποιος διαφωνει να βγει και να το πει ΔΗΜΟΣΙΑ !

  ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ και ΕΠΑΥΞΑΝΩ... και το υποστηριζω απ την πρωτη μερα.

  ΠΠ

 4. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 15/07/2011 20:41:56

  Από τις εκλογές του 1977,αλλά κυρίως από το 1981 και μετά,δημιουργήθηκε το εξής ΤΕΧΝΗΤΟ και ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΟ δίπολο,που εξυπηρετούσε τις ανάγκες του δημαγωγικού παπανδρεϊσμού:ΠΑΣΟΚ και ''λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις'' από τη μια,Νέα Δημοκρατία από την άλλη.Από τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων 30 ετών,αποδείχθηκε ότι αυτό το ΨΕΥΤΙΚΟ δίλημμα,ΔΥΣΤΥΧΩΣ,λειτούργησε.Δεν διαφωνώ με το κύριο πνεύμα του άρθρου.Θα συμπληρώσω τα εξής:Ζούμε σ'εποχή ΣΟΒΑΡΩΝ ανακατατάξεων στο πολιτικό σκηνικό.Η Ιστορία διδάσκει πως μετά από σκληρές συγκρούσεις παρατάξεων,πολιτικών φιλοσοφιών και ιδεολογιών,έρχεται η διάλυση ή ο κατακερματισμός και στη συνέχεια ακολουθεί η σύνθεση.Προδικτατορικά,ο χώρος της κεντροαριστεράς ήταν πολυπληθής,αλλά δεν εκφραζόταν ενιαία.Όπως γνωρίζουμε,σ' εθνικές εκλογές κατευθυνόταν στην Ένωση Κέντρου,ενώ σε δημοτικές εκλογές ψήφιζε υποψηφίους της ΕΔΑ.Εξαίρεση αποτέλεσε το 1958,που ψήφισε ΕΔΑ και την ανέδειξε αξιωματική αντιπολίτευση.Δυναμική εξουσίας,με ενιαία μορφή,απέκτησε μετά τις εκλογές του 1977,όπου το ΠΑΣΟΚ πήρε 25,3%.Φαινόταν,από τότε,πως πλησίαζε η ώρα να κυβερνήσει.Τώρα,λοιπόν,πλησιάζει η ώρα της διάλυσης.ΜΕΡΙΚΗΣ ή ΟΛΙΚΗΣ,άγνωστο.Πάντως,σ'αυτό το πολιτικό χώρο,σίγουρα,θα υπάρξουν ζυμώσεις,αντιπαραθέσεις,νέες ιδεολογικές οριοθετήσεις και επανατοποθετήσεις.Αριστερά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι,ιδεολογικώς ''ακάλυπτων'' ψηφοφόρων της κυβερνητικής παράταξης,τ'οποίο ψάχνει πολιτική στέγη.Οι πολιτικές μετακινήσεις είναι απρόβλεπτες.Μην ξεχνάμε τρεις σοβαρές παραμέτρους που καθιστούν σημαντικό το παραπάνω συλλογισμό.Πρώτη,η κατάρρευση του ''υπαρκτού'' σοσιαλισμού το 1989.Οι αριστεροί ή αριστερόστροφοι ψηφοφόροι δεν είναι δεδομένοι για το χώρο που ιδεολογικώς ανήκουν.Δεύτερη παράμετρος η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της χώρας που βρίσκεται στο σημείο μηδέν,με τη κοινωνία να κοχλάζει και οι ψηφοφόροι του συγκεκριμένου χώρου να γίνονται εντελώς απρόβλεπτοι.Και τρίτη παράμετρος η ανάδειξη και προώθηση της πολιτικής φιλοσοφίας μ'εκφραστή το Σαμαρά,που ηγείται της μεγάλης παράταξης της Νέας Δημοκρατίας,ο οποίος αυξάνει την επιρροή του σε ολοένα περισσότερα στρώματα της κοινωνίας και οδεύει στη δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος.Επομένως,το αμέσως προσεχές διάστημα θα είναι εξαιρετικά εκρηκτικό για το κεντροαριστερό χώρο,με,πιθανόν,ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ εξελίξεις.....

 5. ΠΕΤΡΟΣ Μ. avatar
  ΠΕΤΡΟΣ Μ. 15/07/2011 20:54:13

  Ειναι φανερό ότι το πολιτικό μόρφωμα που επιμένει να ταλαιπωρεί με την παρουσία του τη χώρα , το πολιτικό συστημα και την αισθητική του ελληνικού λαού φτάνει στο τέλος του.

  Το καθαρό ΟΧΙ σε μνημόνιο -μεσοπρόθεσμο του Αντώνη Σαμαρά με την ταυτόχρονη καθαρή ηγεμονία του στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς ,οξύνει την βασική αντίφαση του ΠΑΣΟΚ ,οδηγώντας το σε οριστική πολιτική διάλυση.

  Η βασική αντίφαση του ΠΑΣΟΚ εύστοχα και εγκαιρα επισημάνθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά με την χρήση του όρου Νεοφιλευλευθερος Σοσιαλισμός.

  Το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου πολιτικά οριοθετείται σαφώς στο χώρο της σκληρής Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς .

  Η απόλυτη όμως αποτυχία κατάρρευση της εφαρμοζόμενης πολιτικής οδηγεί τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο σε στρατηγική ήττα και απαξίωση ,κάτι που καταγράφεται και με τον πολιτικό καταποντισμό της ΔΗΣΥ, και τις συνεχείς κωλοτούμπες πανικού του έτερου πολιτικού του εκπρόσωπου του ΛΑΟΣ.

  Τα κοινωνικά στρώματα που ιστορικά έκφρασε το ΠΑΣΟΚ, έχοντας απολέσει τόσο την ιδεολογική νομιμοποίηση όσο και κυρίως την πελατειακή πρόσδεση αποστασιοποιούνται βιαίως και ανατρέπουν οριστικά το μεταπολιτευτικό σκηνικό.
  Οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και εξόχως ενδιαφέρουσες.

 6. δημητρης avatar
  δημητρης 15/07/2011 21:17:55

  ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΕ ΤΗΝ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ ΓΟΥΛΦ; (13%+9%) - 22%!!!!!!!

  • προβοκατορας avatar
   προβοκατορας @ δημητρης 16/07/2011 04:17:40

   θα το πιουμε κι αυτο το ποτηρι τι να κανουμε, αφου ετσι θελει ''ο κυριαρχος λαος'' ! αντε και καθε σπιτι θα αποκτησει τον δικο του λαθρομεταναστη, να μη βαραινει και το κρατος...

 7. Φυγόκεντρος avatar
  Φυγόκεντρος 15/07/2011 22:19:46

  Προσεχώς, ο Κακός Λύκος μεταμφιεσμένος σε ...κοκκινοσκουφίτσα!

 8. βαγόνι avatar
  βαγόνι 16/07/2011 07:51:55

  Αυτό που ξορκίζετε, ως κεντρο-αριστερά, παραμένει η στοχαστικότερη
  και πιό ισορροπημένη κοινωνική διέξοδος. 'Αν το ΠΑΣΟΚ απομακρύνθηκε
  απο αυτές τις θέσεις,θα το πληρώσει έτσι κι' αλλοιώς!
  Το θέμα βρίσκεται στην δυνατότητα "επιμήκυνσης" των πιό δημιουργικών
  θέσεων της σοσιαλδημοκρατίας που,κυριολεκτικά, αναμόρφωσαν τα
  ευρωπαικά δεδομένα.
  Η επιστροφή στην "αντιπαράθεση" δεξιάς-αριστεράς συνιστά απο μόνη
  της οπισθοδρόμηση....με όλα τα σπέρματα του κοινωνικού,και όχι μόνο,
  εμφυλίου....ειδικά στη χώρα μας,το απεχθές παρελθόν αυτής της ρήξης
  θα έπρεπε να κάνει κάποιους πιό επιφυλακτικούς....Πώς όμως; Είναι να
  μήν πάρουν φόρα τα πρωτόγονα ένστικτα...άντε να τα σταματήσεις μετά!

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 16/07/2011 13:02:18

  Τα κόμματα εξουσίας είναι πάντοτε πολυσυλλεκτικά. Παντού στον κόσμο. Από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μέχρι τους Άγγλους Εργατικούς, τους Γάλλους Γκωλικούς ή τους Γερμανούς Πράσινους.
  Κατάργηση της πολυσυλλεκτικότητας και μονολιθικό "ιδεολογικό" κόμμα μπορεί να σημαίνει μόνο 2 πράγματα: Σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες περιθώριο και σκληροπυρηνική γκρούπα των άκρων. Εκτός δημοκρατίας...πάρα πολύ κακά πράματα.

 10. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 16/07/2011 19:39:39

  Αριστερά στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ από όταν ήρθε ο Αβραάμ Μπεναρόγια.
  Υπήρξαν κάποια εργατικά κόμματα νωρίτερα, γύρω στο 1870.
  Απο εκεί και μετά η αριστερά συνδέθηκε με τον Μαρξισμό και τη προδοσία.
  Τα ελληνικά αριστερά κόμματα υποστηρίζουν όλα τα εθνικιστικά διπλανά κράτη (Σκόπια, Αλβανία, Τουρκία) και καταδικάζουν τα δικαιώματα των Ελλήνων.Αυτό που τους ενώνει είναι το μίσος για την Ελλάδα-το ονομάζουν πρόοδο.
  Στη Ρωσία οι Μαρξιστές έγιναν οι καλύτεροι πατριώτες κα βρήκαν διέξοδο στη θρησκεία. Στην Ελλάδα πιάστηκαν από τη λαθρομετανάστευη ως επαναστατική πράξη.
  Οι ΗΠΑ θα είχαν διαλύσει όλα αυτά τα συνοθηλεύματα από τη δκαετία του 40 ακόμα, αλλά δεν το κάνουν, γιατί έχουν κέρδος
  Ολόκληρη η απάτη της υποανάπτυξης στην Ελλάδα στηρίχτηκε στην αριστερά και στα εργατικά σωματεία, που καταδίκασαν την επιχειρηματικότητα ως εγκληματική πράξη

 11. Amalia avatar
  Amalia 16/07/2011 20:50:10

  Η πολιτικά κυρίαρχη στην πατρίδα μας αριστερά, έχει επιβάλλει το εξής παραμύθι: όπου κυβερνά η αριστερά ο λαός καλοπερνάει, κι όπου η δεξιά του πίνουν το αίμα οι καπιταλιστές. Έπρεπε όλα αυτά τα λαμόγια της αριστεράς και της... προόδου να ζούσαν έστω και μια βδομάδα σε χώρα με καθεστώς "υπαρκτού σοσιαλισμού" και θα βλέπαμε μετά αν δεν θα υμνούσαν τη... Φρειδερίκη.

  • Μνημων avatar
   Μνημων @ Amalia 16/07/2011 23:41:23

   ΑΜΑΛΙΑ ΤΟ ΝΑ ΣΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΣΟΥ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΣΕ ΑΠΟΚΑΛΕΙ Ο ''εθναρχης'' ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΑΥΤΟ ΠΙΑ ΜΟΝΟ ΞΕΤΣΙΠΩΣΙΑ ΕΠΙΕΙΚΕΣΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ .

 12. Μνημων avatar
  Μνημων 16/07/2011 22:26:34

  Κατ'αρχας η εφευρεσης του πολυσυλλεκτικου κομματος της παραταξεως του ιδεολογικου σουπερ μαρκετ ειναι καθαρα μεταπολιτευτικο φαινομενο με κυριο σκοπο τις ισχυρες κυβερνησεις .Ο πρωτος διδαξας ειναι ο "εθναρχης" το 1977 με τον γαμο της Ν.Δ. με το κομμα των νεοφιλελευθερων του πλεον αντιπαθους στους κεντρωους λογω αποστασιας ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ η αναγκαιοτητα αυτης της πραξεως εξηγει η αναγκη των φηφων των βουλευτων του κομματος των ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ για την αναδειξη του ''εθναρχη'' σε προεδρο της δημοκρατιας . Τα πολιτικα οφελη για την Ν.Δ. τα ειδαμε στα αποτελεσματα των εκλογων του 1981,βεβαια την ηττα την φορτωθηκε ο ΡΑΛΛΗΣ. Αλλα και τις κατοπινες συνεπειες της διευρυνσεως τις βλεπουμε και σημερα. Ο πραγματικος χαμενος αυτης της καταστασεως ειναι η πολιτικη που στερηθηκε την ιδεολογικη διαφορα ειναι κοινη ομολογια οτι δεν υπαρχει ουσιαστικη διαφορα αναμεσα στα δυο κομματα στην εφαρμοζομενη πολιτικη και ειναι λογικο οταν συστατικο και των δυο κομματων ειναι η ασαφεια που λεγεται κεντρο ,ζημιωμενη περισοτερο βγηκε η δεξια και μην μου πει κανεις για την νικη με Μητσοτακη γιατι θα του πω ας ευχαριστουμε τον Κοσκωτα.Τον τελευταιο καιρο γινοταν λογος για συναινεση των δυο μεγαλων κομματων ,ομως ποσο πιο δημοκρατικο θα ηταν ο εκλογικος νομος να μην ψαχνει πως μια μειοψηφια θα γινεται βουλευτικη πλειοψηφια αλλα να ισχυε μια αναλογικη διαδικασια που στο κατω κατω θα υποχρεωνε σε κυβερνητικη συνεργασια ομορων ιδεολογιων και με βαση την λαικη τους βαση.Ετσι θα προεκυπταν κυβερνησεις που θα στηριζονταν πραγματικα στην λαικη πλειοψηφια και τοτε θα ησαν πραγματικα ισχυρες και οχι μεοψηφικες οπως εχουμε τωρα.

 13. ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
  ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 17/07/2011 07:38:24

  Καλημέρα
  "Τα πολιτικα οφελη για την Ν.Δ. τα ειδαμε στα αποτελεσματα των εκλογων του 1981"
  H ΝΔ έχασε τις εκλογές το 1981, όταν λαμπάδιασε ολόκληρη η Ελλάδα από φωτιες της 17 Ν, και όχι γιατί έγινε πολυσυλλεκτικό κόμμα. Ήταν καθαρά πατριωτική παράταξη.
  Ο ΡΑΛΛΗΣ έγραψε ένα βιβλίο "180 χρόνια μασονία" .

  • Μνημων avatar
   Μνημων @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 17/07/2011 16:08:03

   Και χρειαστηκαν 8 χρονια για να σβησουν οι φωτιες?και με ενα διαλειμμα 2.5 ετων χαρι στον ΚΟΣΚΩΤΑ παλι ΑΝΔΡΕΑΣ και ΠΑΣΟΚ ,που πηγαν οι κεντρογενεις ψηφοφοροι?γυρισαν στο ΑΘΩΟ ΠΑΣΟΚ και τον ΑΣΠΗΛΟ και κατασυκοφαντημενο αρχηγο του.Αυτα γιατι σε ολα τα αλλα κανεις γαργαρα.Α και για την αδυναμια να εξαρθρωθει η 17 Νοεμβρη η την περιφρουρηση της υπαιθρου απο πυρκαγιες ποιος εφταιγε?. Ασε τωρα που χασαμε και την Ντορα με την ακολουθια της τι θα γινουμε πως θα πορευτουμε χωρις το βαρος της Ελσας.

   • ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα avatar
    ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα @ Μνημων 17/07/2011 18:16:48

    H Ελλάδα από πάντα ήταν μια συντηρητική χώρα.
    Από το 81 και μετά, μαζί με το βόλεμα στο δημόσιο ήρθε και ο ανθελληνισμός. Όποιος ψήφισε ΠΑΣΟΚ αναγκαστικά διάβαζε
    Έθνος, Ελευθεροτυπία, Νέα και του ξέσκισαν τον εγκέφαλο στην προπαγάνδα! Πανεπιστήμια, σχολεία,εργατικά κέντρα, καφενεία έγιναν στέγαστρα ανθελληνισμού.
    Η χώρα μας χρειάζεται επιστροφή στις ρίζες και τις αξίες, μακριά από την μεσαίο χώρο και την αριστερά.

    • Μνημων avatar
     Μνημων @ ΠΑΣΟΚ Χωρίς Σύνορα 17/07/2011 18:57:16

     ΓΕΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΥΤΙΑΣ ΔΕΣ ΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΣΥΓΝΩΜΗ ΙΔΡΥΜΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ. ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΔΕΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙ ΔΟΣΙΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΟΙΟΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 60 ΧΡΟΝΙΑ .ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΝΗΜΩΝ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.