18/01/2009 22:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η καταστροφή της «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

Λάβαμε από το «psi-action», που ενδιαφέρεται για θέματα σχετικά με την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση την εξής διαμαρτυρία: «Την Παρασκευή 16/1/2009 συζητήθηκε στη Βουλή η επερώτηση είκοσι οκτώ Βουλευτών, σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος απουσίαζε. Οι απαντήσεις του νέου Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά δεν μας έπεισαν ότι γνωρίζει το θέμα και θα θέλαμε να ζητήσουμε κάποιες διευκρινήσεις. Όχι ότι θα πάρουμε απάντηση, αλλά θα μπορούσε τουλάχιστον να τις μελετήσει, γιατί δεν πιστεύουμε ότι το όνειρο του είναι να γίνει "ο νέος Κωνσταντόπουλος" του Υπουργείου» (http://psi-action.blogspot.com/2009/01/blog-post_18.html)

Ακολουθεί το σχόλιο μας:

Ότι και να απαντήσει ο Αβραμό δεν θα είναι αλήθεια....Έχει διαλύσει πλήρως την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, δεν δίνει δραχμή εδώ και έξι μήνες σε όλες τις δομές αποασυλοποιήσης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι-πού δεν αμείβονται και πλουσιοπάροχα-να είναι απλήρωτοι και οι ασθενείς πού εδώ και κάποια χρόνια έχουν φύγει από τα άσυλα και ζουν σε αξιοπρεπείς χώρους που βρίσκονται σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο ή να επιστρέψουν πίσω.

Ο Αβραμό δεν δίνει ούτε καν τα νόμιμα χρήματα πού αφορούν σε Ξενώνες πού έχουν και επίσημα Άδεια Λειτουργίας από το Κράτος. Δίπλα του έχει άσχετους συμβούλους για την Ψυχική Υγεία και μεταξύ αυτών και τον γνωστό τηλεψυχίατρο που παραβιάζει καθημερινά την Ιατρική Δεοντολογία. Η κατάσταση είναι οικτρή.

Αυτό που φημολογείται είναι πώς απώτερος στόχος είναι να κουραστούν τα Διοικητικά Συμβούλια των Ξενώνων, να παραδώσουν τα κλειδιά ούτως ώστε αυτοί να δοθούν σε «ημέτερους» με τον νέο Πρωτόκολλο Χρηματοδότησης της Ε.Ε. Τούς πρώτους 18 μήνες οι Ξενώνες και τα Προστατευόμενα σπίτια χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. ,αλλά εν συνεχεία είναι υποχρεωμένο το εγχώριο Υπουργείο Υγείας να συμβάλλει στην Χρηματοδότηση σύμφωνα με τις επιταγές τής Ε.Ε. Τίποτα τέτοιο δεν έχει συμβεί ή στην καλύτερη περίπτωση δίνεται το 1/6 των χρημάτων που το μόνον που μπορεί να καλύψει είναι οι εισφορές των εργαζομένων για το Ι.Κ.Α.

Πού να εμφανιστεί λοιπόν ο Αβραμό στην Βουλή και τι να πει, αφού κανείς από τούς δικούς του στο υπουργείο δεν έχουν ιδέα; Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται στην υπηρεσία Marketing τής προσωπικής προβολής τού Υπουργού του. Και ταυτόχρονα αντιγράφει πλήρως την πολιτική Ρέιγκαν των Η.Π.Α πού διέλυσε κάθε Ψυχιατρική Δομή στο όνομα τού «Νεο-Φιλελευθερισμού», με αποτέλεσμα οι ψυχικά πάσχοντες να μετατραπούν σε άστεγους και να ζουν κάτω από τις γέφυρες.

Η Ώρα τής Αθλιότητας πλησιάζει και στην Ελλάδα....

«Σπύρος»