#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/08/2010 23:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κατάσταση της Οικονομίας χειροτερεύει καθημερινάΟλο και πιο μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την ελληνική οικονομία και ήδη αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί πτώχευσης και αναδιάρθρωσης του χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό καθώς βλέπει ότι από πουθενά δε “μαζεύεται” το πρόβλημα, ειδικά στο ζήτημα των εσόδων όπου το οικονομικό επιτελείο πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 26 δισ. τους επόμενους πέντε μήνες.

Ενδεικτικό της κακής κατάστασης που βρίσκεται η οικονομία είναι το γεγονός ότι τα spreads την Δευτέρα ανέβηκαν στις 856 μονάδες βάσης ενώ στις 814 μονάδες ήταν τα CDS, το κόστος ασφάλισης σε ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Το spread του δεκαετούς ομολόγου στις 856 μονάδες είναι το υψηλότερο για την Ελλάδα από τη στιγμή που μπήκε στο μηχανισμό στήριξης. Με απλά λόγια οι ξένες αγορές βλέπουν ότι η οικονομία είναι σε χειρότερη κατάσταση και με χειρότερες προοπτικές τώρα που έχουμε “καπέλο” την Τρόϊκα, παρά προτού πάρουμε το δάνειο.

Το κακό είναι ότι μέχρι τον Οκτώβριο πρέπει να πληρώσουμε έντοκα γραμμάτια ύψους 4,5 δισ. ευρώ και φυσικά πώς να πάμε για δανεισμό στις αγορές με τέτοια spreads και πώς να προχωρήσουμε σε έκδοση εντόκων γραμματίων;

Τα έσοδα έχουν βουλιάξει και παρ' ότι η κυβέρνηση ονειρεύεται επιτάχυνση των εισπράξεων δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Μόνο ως αστείο μπορεί να ακουστεί αυτό που λέει ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Καπελέρης για είσπραξη προστίμων 5 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Από που θα τα εισπράξει όμως;

Η ιδιωτική κατανάλωση για πρώτη φορά κινείται με αρνητικό ρυθμό. Η ανεργία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ ενώ η ανάπτυξη φαίνεται να οδηγείται σε αρνητικό ποσοστά πάνω από 4%. Ο προϋπολογισμός εκτροχιάζεται, η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει χρήματα και μόνο το δάνειο του ΔΝΤ δεν είναι αρκετό.

Ολη αυτή η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα οδηγήσει, μόλις τελειώσει η θερινή ραστώνη, σε ένα εκρηκτικό μείγμα για την οικονομία. Πώς θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση; Αγνωστο, ωστόσο, τα εφιαλτικά σενάρια επανέρχονται όλο και πιο έντονα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 17/08/2010 01:14:21

  Επαναλαμβάνω την πρόβλεψη ότι το 2012 θα χρεωκοπήσουμε, έστω και "λάϊτ" και θα εξαναγκαστούμε σε έξοδο από το Ευρώ. Μας συμφέρει, λοιπόν η έξοδος τώρα. Γιατί η ανταγωνιστικότητα, που θα κερδίσουμε με 10% υποτίμηση χρειάζεται 40% μείωση ΟΛΩΝ των μισθών για να επιτευχθεί. Και αυτό θα είναι χειρότερο. Και θα έχει και κοινωνικό αντίκτυπο μεγαλύτερο. Ο Κέϋνες γράφει στην "Γενική Θεωρία" του ότι, είναι πιό αποδεκτή η υποτίμηση (μείωση των πραγματικών μισθών) από ότι η άμεση μείωση των ονομαστικών μισθών. Μετά, άν και όταν σταθεροποιηθούμε, ξαναμπαίνουμε (πάντα καλοδεχούμενος είναι ο πελάτης).
  Γενικά, η απόφαση να μπούμε στο Ευρώ και ΜΕΤΑ να πετύχουμε την ΣΥΓΚΛΙΣΗ της Οικονομίας μας ήταν άλλο ένα πολιτικό έγκλημα. Και οι οικονομολόγοι που το επέτρεψαν, αποδείχθηκε ότι προτίμησαν την βολή του Πολιτικού θώκου, από την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια. ΞΕΦΤΙΛΙΣΑΝ ΤΟΝ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ ΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΟΥ. Είμαι σίγουρος ότι, όσοι από αυτούς διδάσκουν, δεν τολμούν να φέρουν σε συζήτηση το θέμα, έστω και στο ακροατήριο των μαθητών τους.
  Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, δηλώνω σταθερός υπέρμαχος της Ενωμένης Ευρώπης.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ΠΗΛΕΑΣ 17/08/2010 11:41:54

   Δεν μπορεί να υπάρξει κοινό νόμισμα μεταξύ χωρών αν δεν έχουμε ΙΣΟΜΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Δεν μπορεί να σταθεί σε βάθος χρόνου.

   Δηλαδή δεν μπορεί να έχουν ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΗ τρεις χώρες μόνο στην ζώνη του ευρώ και οι άλλες να είναι ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ τους. Είναι τόσο απλό. Δεν γίνεται πιο απλό.

   Κι εμάς εδώ στη ελλάδα, έκαναν ΤΑ ΠΑΝΤΑ για να μην έχουμε ανάπτυξη.

   ΤΟΥΣ ΛΑΔΩΣΑΝ ΟΛΟΥΣ για να μην γίνουν ΠΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Αποψίλωσαν την βιομηχανία και την βιοτεχνία.

   Το βλέπω να συμβαίνει καθημερινά επί 20 χρόνια στην πόλη μου την Θεσσαλονίκη.

   Τι ευρώ και κοινό νόμισμα χωρίς ανάπτυξη εμείς και με τις εργοστασιάρες οι άλλοι; Γίνεται;

   Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 12:03:21

    Έχουν ισομερή ανάπτυξη η Καλιφόρνια, η Νεμπράσκα και η Λουιζιάνα;
    Ούτε κάν βαθειές κοινές ιστορικές και πολκιτισμικές ρίζες. A propos, η Καλιφόρνια των στάρ και της Silicon valley, δημοσιοοικονομικά είναι εντελώς, μα εντελώς χρεωκοπημένη.
    Υπάρχουν πολλά παράδοξα στον κόσμο.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 12:08:13

    @Ο Θείος

    Αυτό με την άσχημη οικονομική κατάσταση στην Καλιφόρνια είναι πρόσφατο. Για τις άλλες πολιτείες ιδέα δεν έχω.

    Ομως δεν έχει σχέση η ζώνη του ευρώ με τις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε πολύ διαφορετική ένωση. Καμμία σχεση.

    Αν και πάντα κι εκεί, νομίζω, ο Νότος ήταν σχετικά πιο πίσω οικονομικά. Αλλά δεν τα ξέρω αυτά με σιγουριά.

    Στα καθ' ημάς όμως η ζώνη του ευρώ και η ΕΕ έγινε για να υπάρξει "Κοινή Αγορά". Οπερ σημαίνει να εισάγουν 30 χώρες, ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΑΣΜΟΥΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ, τα προϊόντα 3 χωρών. Δεν είναι το ίδιο "όπως Αμερική".

    Θραξ Αναρμόδιος

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 12:36:00

    Η Καλιφόρνια έχει άφθονο ιδιωτικό πλούτο αλλά ως state είναι δημοσιοικονομικά απολύτως χρεωκοπημένη. Και ενεργιακά προβληματική. Χρωστά σε όλο τον κόσμο, π.χ. σε Γαλλικές ή Κινεζικές τράπεζες, όχι μόνον σε τράπεζες των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον είναι ότι "διασώζεται" και πληρώνει τα χρέη της χάρις σε μιά ρύθμιση παρόμοια με τη δική μας: Τη δανείζουν από το Oμοσπονδιακό προυπολογιαμό αλλά και από το πλεόνασμα άλλων Πολιτειών, κανονικά, με θεσπισμένο επιτόκιο. Μόνον το ΔΝΤ λείπει, αλλά κι αυτό είναι πιθανό, δεν είμαι βέβαιος.
    Η μικρή ορεινή (ινδιάνικου πληθυσμού κυρίως) Νεμπράσκα, έχει πλεόνασμα. Κυρίως επωφελείται από το εργοστάσιο της Boeing. Η Λουιζιάνα έπαθε απανωτές οικολογικές καταστροφές (Κατρίνα, πετρέλαια), έχασε τον τουρισμό της και ενώ ήταν υγιής δημοσιοιοικονομικά, εξώκειλε. Αλλά επιχορηγείται ως παθούσα.
    Το ευρώ και η ΕΕ ως “Κοινή Αγορά" μόνον, τέλος. Έχουμε ήδη στην πράξη tranferrunion, to Μάαστριχτ απέθανε. Το "Ευρωπαικό ποδήλατο", άν σταματούσε να κινείται θα έπεφτε. Και δεν θέλουν να πέσει. Σε κανέναν δεν συμφέρει.
    Η ΕΚΤ έγινε - άν και δεν προβλέπεται στις Συνθήκες - όργανο αναδιανομής πόρων, εξισορρόπησης μεταξύ των χωρών και αντικυκλικής πολιτικής σε Ευρωζωνική κλίμακα. Αυτό δεν το κατάλαβε ακόμη, ίσως μόνον η νέα κυβέρνηση της Σλοβακίας, (αλλά πιθανώς πρόθεση έχει διαπραγάμτευση να κάνει, για κάποιο αντάλλαγμα).

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 16:31:50

    Ακριβώς, φίλε Θράκα. Ακριβέστατα. Απολύτως ακριβώς. Φαντάσου ότι τώρα, αν επιδοτήσουμε μια παραγωγική μονάδα, πρέπει να έχουμε σαν ανταγωνιστικό στόχο την "Γερμανική" αντίστοιχη παραγωγή. Αλλοιώς η αύξηση της καταναλώσεως, λόγω της διανομής μισθών από την εν λόγω μονάδα δεν θα ευνοήσει την παραγωγή της, αλλά την παραγωγή της αντίστοιχης "Γερμανικής".
    Και, Θείε, η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει σχέση με την της ΕΕ. Η Καλιφόρνια είναι θεωρητικά χρεωκοπημένη, αλλά τα ελλείμματά της θα συνεχίσουν, χωρίς κουβέντα, να πληρώνονται από τα πλεονάσματα των άλλων και την FED. Εδώ, πληρώνουμε μισθούς, που γίνονται κατανάλωση "Γερμανικών" προϊόντων, πλουτίζοντας τους Γερμανούς, που πληρώνουν φόρους, που γίνονται κρατικές δαπάνες υπέρ των Γερμανών και ούτε πεντάρα υπέρ των Ελλήνων. Όταν είχαμε σύνορα, οι δασμοί γυρνούσαν τα λεφτά μας πάλι σε εμάς. Τόσο απλά.
    Δίδαγμα: Ανοίγεις τα οικονομικά σύνορα, όταν μπορείς εσύ να καπελώσεις τον άλλο. Αλλοιώς, απαιτείς Ομοσπονδιακή Δομή και όχι Κυριακάτικο Παζάρι, όπως είναι τώρα η ΕΕ στις μεταξύ μας σχέσεις. Και έτσι αποκτούμε έντιμη και πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη.

   • Αρης K. avatar
    Αρης K. @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 18:10:39

    Ξεχνάτε ότι 1 Ευρώ = 2 Μάρκα , ο κυριότερος λόγος του ευρώ ήταν η αποφυγή της υποτίμησης του νομίσματος στις χώρες του νότου με μικρότερες βιομηχανικές αντοχές.

    Που πήγε το μεγαλύτερο φιλέτο από τα κοινοτικά πακέτα ?

    Η Siemens κατέβαινε με τον ΑΚΤΩΡ στους διαγωνισμούς του δημόσιου διαβάστε τα πρακτικά θα καταλάβετε γιατί δεν μιλά κανένας.

    Ότι χρήμα έπεσε στην Ελλάδα επέστρεψε πίσω σε αυτούς είτε ως καταναλωτικά προϊόντα είτε ως ανάδοχος (χριστοφορακος, κοκκαλης, κ.α.).
    Υπήρχε το κομπόδεμα του Έλληνα μέχρι το 1996-7, τώρα τι υπάρχει ?

 2. neotera avatar
  neotera 17/08/2010 05:59:32

  Συμφωνώ απολύτως και τα φωνάζω χρόνια. Αλλά και πολιτικά να το πάρεις πως μπήκαμε στην ΕΟΚ τοτε παντελώς απροετοίμαστοι ? Γιατί να έχουμε τέτοιο κόστος σε κατεστραμμένες επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανία στα σπάργανα ? Πώς πήγαμε σε γάμο χωρίς πρώτα να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας ? Είναι φανερό ότι και αυτή η "εξυπνάδα" έγινε για τη βολή των πολιτικών και των κάθε λογής διαμεσολαβούντων να παίρνουν μίζες επί της καταστροφής του παραγωγικού δυναμικού.
  Τελικά εκείνοι που ήταν κατά της ένταξης είχαν δίκιο με τον έναν τρόπο, ή τον άλλο.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ neotera 17/08/2010 12:33:05

   Αυτα ισχυουν για ολες τις χωρες της Ευρωπης.Δεν υπαρχει ουτε μια χωρα της Ευρωπης πλην τωμ πλουσιοτατων Ελβετιας και Νορβηγιας που να μη θελει να ειναι στην ΕΕ.Μαλιστα οι ανατολικοι μπηκαν με πολυ χειροτερους ορους απο την Ελλαδα.Με μια διαφορα βεβαια : ειχαν αποφασισει να τελειωνουν με το σοσιαλισμο και μπηκαν για να δουλεψουν και να ζησουν σε καπιταλιστικο συστημα.Ξεκαθαρα.Η Ελλαδα ηταν που δεν ηξερε τι ηθελε.

 3. Benny Hill avatar
  Benny Hill 17/08/2010 07:54:02

  Καταλέβετε ότι αν βγουμε απο το Ευρω τώρα δεν θα ξαναμπούμε πριν περάσουν 20 χρόνια τουλάχιστον. Αυτο θέλουμε ?

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ Benny Hill 17/08/2010 11:43:17

   Αυτό θέλουμε λέμε. Το να μπούμε χωρίς δική μας ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ θα μας ΟΔΗΓΕΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΩΡΑ.

   Θραξ Αναρμόδιος

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 12:12:02

    Έλα όμως που αυτό που "θέλετε" δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω από αυτό που θα έπρεπε να "θέλουμε" αγαπητέ Θράκα παρά ρίσκο πόνου και παρατεταμένης φτώχειας.

    h**p://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=546873

    σε συνδυασμό με

    h**p://el.netlog.com/go/out/url=http%3A%2F%2Fwww.casss.gr%2FPressCenter%2FArticles%2F2165.aspx

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 12:41:19

    @undercover gpr

    Η παύση πληρωμών είναι ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ.
    Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ.

    Κι ας μας εξηγήσει κάποιος ποια ήταν η μεγάλη μας ωφέλεια από το ευρώ, όλα αυτά τα χρόνια.

    Θραξ Αναρμόδιος

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 12:50:44

    Το ότι δεν υπήρξε ωφέλεια δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει.Η διαχείριση από τους ,μη ελεγχόμενους από το λαό, πολιτικούς ηγέτες του (και εδώ θα συμφωνήσω μαζί σου ότι το σύστημα δεν είναι δημοκρατικό) ήταν καταστροφική και μη παραγωγική.

    Το να κρίνουμε όμως τις επιλογές μας βάση αυτού του τελειωμένου πολιτικού συστήματος ,κατ'εμέ, είναι λάθος καταστροφικό για τα παιδιά μας.

    Ή θα αλλαξουμε το πολιτικό σύστημα της χώρας ή θα καταρρεύσουμε είτε εντός είτε εκτός ΟΝΕ.

    Προσωπικά ελπίζω σε κατάρρευση του πολιτικού συστήματος εντός ΟΝΕ για το καλό των μελλοντικών παιδιών μου.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 13:02:09

    Απο το ευρω ειχες τις εξης ωφελειες : Νομισμα παγκοσμιας μετατρεψιμοτητας,τελος στους κινδυνους υποτιμησης,τελος στους ελεγχους συναλλαγματος,χαμηλα επιτοκια μετα απο 30 χρονια.Ειχες βεβαια και την υποχρεωση να αγωνισθεις για να γινεις ανταγωνιστικος,πραγμα που δεν το εκανες επι 8 χρονια μεχρι που ηλθε η κριση.
    Δεν ειναι απολυτο οτι δεν θα ηταν καλυτερα με τη δραχμη.Ομως λαβε υποψιν σου οτι πολλες ευρωπαικες χωρες που δεν ησαν στο ευρω εφαγαν μια υποτιμηση 30% περιπου και αρκετες πηγαν κατευθειαν στο ΔΝΤ επισης.
    Με βαση την πολιτικη αντιληψη της ελληνικης μεταπολιτευτικης κοινωνιας και το ηδη 100% χρεος/ΑΕΠ που υπηρχε πριν απο την εισοδο στο ευρω μπορουμε να συμπερανουμε με σχετικη βεβαιοτητα οτι θα ειμαστε μαζι τους με τη υποτιμημενη δραχμη μας και το ΔΝΤ.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 13:48:38

    @ψυχραιμια

    Αυτά είναι όλα;
    Αλλο τίποτε έχεις;

    -Παγκόσμια μετατρεψιμότητα: Και πόσους έλληνες αφορά αυτό; Μη μου πεις όλους γιατί θα με βάλεις πάλι να επιχειρηματολογώ ΤΖΑΜΠΑ. Και δεν έχω όρεξη.
    -Τέλος στους ελέγχους συναλλάγματος: ως ανωτέρω
    -Χαμηλά επιτόκια μετά 30 χρόνια: (Είναι έτσι; Δεν το ξερα) Εγώ δεν προβλέπω να ζήσω τόσο. Ζήσε Μάη μου...
    -Τέλος στους κινδύνους υποτίμησης: Πως ακούγεται τώρα αυτό που μια υποτίμηση θα ήταν ΕΥΛΟΓΙΑ;

    Και το συμπέρασμα;

    -"Είχες βέβαια την υποχρέωση να αγωνιστείς να γίνεις ανταγωνιστικός": Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχεις ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ κράτος. Για να έχεις ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ κράτος, δηλαδή δημόσιο, δεν πρέπει να μπορεί ο κάθε Χριστοφοράκος να "τα χώνει" στους άρχοντες. Δεν πρέπει να ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΛΕΣ ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΝΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

    Αλλά για να το κάνεις αυτό, να μειώσεις δηλαδή την ΔΙΑΦΘΟΡΑ, πρέπει να κάνεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρώτα. Κι όχι μια ψήφο στα 4 χρόνια. Και κοινοβουλευτικές ομάδες σαν λόχο του αρχηγού.

    Εδώ ακόμη δεν μας έχουν δώσει τα κόμματα μια λίστα του ποιος τα χρηματοδότησε.
    Εδώ ακόμη δεν μας έχουν δώσει τα κόμματα μια λίστα των δανείων που ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΙΜΑ.

    Η ελληνική κοινωνία, κάνει και ξανακάνει την σούμα.
    Και δεν μπορεί να δει πως ωφελήθηκε από το ευρώ.
    Ρώτα τους έλληνες. Θα σου πουν αμέσως.

    Εχουν αρχίσει και ψυλλιάζονται ποιοι ήταν ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ από το ευρώ.

    Λες να μην κατάλαβαν καλά οι έλληνες αν το ευρώ ήταν για το δικό τους συμφέρον;


    Θραξ Αναρμόδιος

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 14:28:15

    Φίλε Θράκα,

    Την παγκόσμια μετατρεψιμότητα και το τέλος των μεγάλων διαφορών στις ισοτιμίες και τους κινδύνους υποτίμησης μην τα υποτιμάς , το μέγεθος των εισαγωγών (όπως και το ποσοστό που αφορά την κατανάλωση αυτών στο ΑΕΠ μας) δείχνει την τεράστια σημασία που έχουν αυτοί οι τρεις παράγοντες.

    Αυτό που δεν έχουμε είναι παραγωγή και εξαγωγές και αν διάβασες στο δεύτερο λινκ τεκμηριώνεται απόλυτα ότι μια αύξηση της τάξεως του 30% στις εξαγωγές (πράγμα σχετικά πανεύκολο αφού οι εξαγωγές μας είναι λιγότερες κι από τυην Πορτογαλία) με παρράλληλη μείωση των εισαγωγών θα μας έδινε τεράστια περιθώρια και ανάπτυξης και μείωσης του χρέους.

    Τις εισαγωγές όμως μην τις υποτιμάς (ως αντιπαραγωγικές) γιατί αυτές είναι που αφορούν τον πολύ κοσμάκη και ειδικά στον πληθωρισμό.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 15:52:00

    @undercover gpr

    Προσπαθώ να μην υποτιμάω τίποτε αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα. Λόγω άγνοιας κυρίως. Και στα οικονομικά και σε ένα σωρό πράγματα. Είμαι και αναρμόδιος...

    Ομως είδα κι αυτούς που ξέρουν τι καλά που τα κατάφεραν: Δυο καθηγητάδες, σούπερ-ντούπερ, οικονομίας βάλαμε στο τιμόνι της χώρας, ως πρωθυπουργούς, συν έναν ακόμη μέγα-ΣΟΦΟ επι οικουμενικής. Και είδα πως προκόψαμε από ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΑΝΕ οικονομικά.

    Και τώρα ετοιμάζουμε και τον τρίτο οικονομολόγο-πρωθυπουργό. Και μακάρι σε καλό να μας βγει, γιατί έχουμε φτάσει "στο μη παρέκει"...

    Θα παρακολουθώ λοιπόν τους πρωθυπουργούς μας τι κάνουν για να μαθαίνω κι εγώ ο άσχετος οικονομικά, πιο προσεκτικά στο μέλλον. Και φαντάζομαι και όλοι οι έλληνες που δεν σκαμπάζουν γρι οικονομικά. Ελπίζω μάλιστα μέχρι να μάθουν οικονομικά οι κυβερνώντες μας, να μην "ψοφήσουμε της πείνας", εμείς οι από κάτω. Που δεν το βλέπω...

    Θραξ Αναρμόδιος

   • undercover gpr avatar
    undercover gpr @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 16:01:26

    Το δεύτερο λινκ βγάζει αλλού τελικά τώρα που το έλεγξα

    Η ανάλυση που προσπαθούσα να παραπέμψω έχει τίτλο:

    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Η ανάγκη περιστολής των κρατικών δαπανών, η «συγκράτηση» των αμοιβών, η εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου, η κερδοφορία των εθνικών επιχειρήσεων, ο περιορισμός των δημοσίων επενδύσεων και οι απαιτήσεις μας από την ΕΕ

    αν τον βάλεις στο google θα στο βγάλει σε διάφορα blogs και εμένα μου έδωσε διάφορες ιδέες που δεν τις είχα επαρκώς δομήσει , αξίζει.

 4. PELIAS avatar
  PELIAS 17/08/2010 13:06:21

  Δεν λέω ότι, αυτό που θα επαναλάβω θα λύσει το πρόβλημα. Θα θέσει όμως όλουτς τους Έλληνες ενώπιον των ευθυνών τους.

  Πρόκειται λοιπόν, μια και είμαστε πλέον σε ολοκληρωτικό καθεστώς - καί άν μπορεί άς με διαψεύσει καποιος - να κληθούν χωρίς γραφειοκρατική παπάρα οι κ.κ. Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Τσουκάτος, Μητσοτάκης με το σόϊ του Παπα Εφραίμ και όλοι, που έχουν αποδεδειγμένα αρπάξει και δέν κρύβονται, επειδή κόρακας κοράκου μάτι δέν βγάζει και να επιστρέψουν όσα αποδεδειγμένα έχουν αρπάξει με την ποινή, άν δέν το κάνουν να τους αποδώσει πλέον την δικαιοσύνη όχι η γνωστή του Αγγέλου, του Κορκονέα κ.λ.π. αλλά αυτή του ελληνικού όχλου.

  Ήδη δείγματα γραφής της δικαιοσύνης αυτής πήραμε απο την Τήνο. Περιμένουμε τώρα δείγμα και αποτέλεσμα απο τα εγκαίνια της ΔΕΘ. Γιατί ακόμα και η μεταφορά του ΓΑΠ με άρμα μάχης στο Βελλίδειο για να εκφωνήσει τον λόγο των εγκαινίων θα είναι αρκετή για το κλίμα που θα βγάλει αμέσως μετά τα έκτακτα φαινόμενα.

  Με κάθε εκτίμηση

  ΠΕΛΙΑΣ

 5. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 17/08/2010 13:12:50

  Όταν το '90 ξεκίνησε ο κρουνός με τα εκατομμύρια από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, του πρώτου αναπτυξιακού νόμου, ο 1892/90 αν δεν κάνω λάθος, δεν μας απαγόρεψε κάποιος να κάνουμε νέες βιομηχανίες ή να αναπτύξουμε τις ήδη υπάρχουσες.
  Τότε, που λέτε, δεν υπήρχαν μελετητικά γραφεία για να συντάξουν τις οικονομοτεχνικές μελέτες.
  Υπάλληλοι του υπουργείου τις έκαναν ή βοηθούσαν, με το αζημίωτο βέβαια 500.000 δρχ. η μελέτη και 2-4% επί της έγκρισης, και όχι επί της επιδότησης, για το πέρασμα.
  Χιλιάδες οι αιτήσεις και οι εγκρίσεις σε παντός είδους κατηγορίες.
  Όταν είδαν ότι έχει ψωμί η δουλειά, άνοιξαν δειλά δειλά τα πρώτα γραφεία, όπου και απογειώθηκαν οι αμοιβές.
  Να δείτε ωραιότατα εργοστάσια στις ΒΙ.ΠΕ τελειωμένα, με το κλειδί στο χέρι, και είτε να λειτουργούν για μερικούς μήνες για να πάρουν την τελευταία εκταμίευση, είτε να μην ανοίγουν ποτέ.
  Οι υπερτιμολογήσεις πήγαν σύννεφο, μέχρι την στρατόσφαιρα.
  Τα χρήματα όμως δόθηκαν, φαγώθηκαν, και με λίγες εξαιρέσεις πήγαν σε τσέπες ιδιωτών και προμηθευτών ακριβών ειδών.
  Επειδή στην πορεία τα χρήματα έγιναν ακόμα πιο πολλά, μας προέκυψαν οι μεγαλοκαρχαρίες που αντιλήφθηκαν ότι θα χάσουν μερίδιο από την πιτάρα τους, και άρχισαν τις διεισδύσεις στις επιτροπές αξιολογήσεων, ελέγχοντας ουσιαστικά αυτοί τι επένδυση θα εγκρίνετο.
  Ο 4ος όροφος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας γνώρισε πιένες την δεκαετία του ’90.
  Όλους τους μελετητές τους ήξερε ο θυρωρός.
  Όταν όμως πήγαιναν οι υποψήφιοι επιχειρηματίες που τους απέκλειαν με γελοίες δικαιολογίες έτρωγαν πόρτα.
  Και αργότερα ήρθαν και τα μικρότερα επενδυτικά σχέδια, μέχρι 50.000.000 δρχ, βλέπε Ε.Ο.ΜΜ.Ε.Χ.
  Εκεί να δείτε πανηγύρι, δώσε και μένα μπάρμπα....
  Κόστος μελέτης 500.000 δρχ. και 10% επί της επιδότησης.
  Πάνω από 100.000 επενδυτικά σχέδια κατατέθηκαν σε διάστημα ολίγων ετών.
  Μαγαζιά βαφτίζονταν βιοτεχνίες και άλλες μεταποιητικές κολυμπήθρες.
  Έγιναν βέβαια, και πρόκοψαν πολλοί, και σωστές επενδύσεις, αλλά χάθηκαν δισεκατομμύρια σε νεοπλουτισμό.
  Αλλά καταστράφηκε και ένα πολύ μεγάλο, υγιές επιχειρηματικό κομμάτι των Ελλήνων.
  Φρόντισε το κράτος, που έκανε μέχρι και τρία χρόνια να εγκρίνει, να ελέγξει και να εκταμιεύσει, ενώ οι υπεύθυνοι πολίτες ξεκινούσαν την επένδυση, περιμένοντας να τηρήσει, το κράτος, τα χρονοδιαγράμματα που υπήρχαν στις προκυρήξεις.

  Από την άλλη βέβαια, μας τσάκισαν την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, την κτηνοτροφία.

  Ευρώπη....άλλο ένα νόμισμα με δύο όψεις.
  Το ανόητο, για να μην κάτι άλλο, της υπόθεσης είναι ότι το νόμισμα το γύριζαν πάντα τα πιο ανίκανα, αδηφάγα και ιδιοτελή χέρια.
  Τα χέρια που εμείς τρέφαμε με την ελπίδα ότι θα μας κάτσει....κορώνα, γιατί δεν τα πηγαίναμε και πολύ καλά με...τα γράμματα.

  • donaE avatar
   donaE @ ο νοών...νοείτω 17/08/2010 17:21:20

   Ωραιο κειμενο νοων,μπραβο.Και με τις αγροτικες επιδοτησεις η ιδια λογικη.Οτι ειναι για να αποσυρθει επιδοτειται.Μετα γινεται ασυμφορο.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ο νοών...νοείτω 17/08/2010 18:17:13

   Αυτά αγαπητέ μου είναι για τους κολλητούς. Αν είσαι κολλητός παίρνεις επιδότηση. Θυμάμαι πήγα μια φορά να ρωτήσω κάτι και ο υπάλληλος ούτε που δε με κοίταξε καν. Οι επιδοτήσεις έτσι όπως λειτουργούν πρέπει να καταργηθούν γιατί νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

   Στην Ελλάδα υπάρχει μια μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια που αποφεύγει τη δημοσιότητα όπως ο διάολος το λιβάνι και δεν την ξέρουν πολλοί. Ε λοιπόν ο μάγκας αυτός είχε δικό του υπάλληλο στο Υπουργείο που του έδινε αναφορά με το αζημίωτο για όλα τα σχέδια που είχαν κατατεθεί. Ότι τον ενοχλούσε το έπνιγε.

   Για να κάνεις λοιπόν κάτι στην Ελλάδα πρέπει να έχεις δικά σου λεφτά, πολλά λεφτά, να αποφασίσεις να ρισκάρεις και να κάνεις την προσευχή σου να μη δώσουν σε κάποιον επιδότηση και κάνει τα ίδια τσάμπα ή με 50% μικρότερο κόστος από εσένα. Ξέρεις εσύ κανέναν τρελό;

 6. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 17/08/2010 13:49:06

  Ευχαριστώ.

  • Θραξ Αναρμόδιος avatar
   Θραξ Αναρμόδιος @ ο νοών...νοείτω 17/08/2010 13:55:33

   Εμείς σε ευχαριστούμε για την διαφωτιστικώτατη ιστορική αναδρομή.

   Μου επιτρέπεις να το αναρτήσω στο δικό μου μπλογκ;

   Θραξ Αναρμόδιος

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ Θραξ Αναρμόδιος 17/08/2010 14:05:06

    Πολύ ευχαρίστως αγαπητέ Θράκα.
    Και λίγα είπα.

  • ο νοών...νοείτω avatar
   ο νοών...νοείτω @ ο νοών...νοείτω 17/08/2010 14:05:55

   Το ευχαριστώ απευθυνότανε ατον φάκτορα που διόρθωσε το πρόβλημα.

 7. 11888 avatar
  11888 17/08/2010 15:27:33

  "Από την άλλη βέβαια, μας τσάκισαν την αγροτική παραγωγή, την αλιεία, την κτηνοτροφία"


  Aυτη η φραση νομιζω οτι φτανει για να περιγραψει γιατι εχουμε φτασει εδω που φτασαμε.Δεν ειναι το τσακισμα μονο της αγροτικης παραγωγης αλλα και η βιαιη αστικοποιηση των παραγωγων(σε αστικα κεντρα με ανυπαρκτη υποδομη) με ταυτοχρονο μαρασμο της υπαιθρου,και η μετατροπη τους σε επετες πολιτικων γραφειων ή εργατικο δυναμικο για μια σχεδον ανυπαρκτη βιομηχανια.
  Εκει που η αγροτικη παραγωγη αποτελουσε ενα τεραστιο κομματι του ΑΕΠ καταντησε(με τις ευλογιες "φιλων και εχθρων") ενας τομεας της οικονομιας σε παρακμη αφημενος στα αρπακτικα χερια του καθε φραγκατου αγροτοπατερα.
  Τελικα οι μασκες επεσαν για τα καλα και αποκαλυψαν το πραγματικο προσωπο της "νεας αποικιοκρατιας" μεταμφιεσμενης εδω και χρονια σε ΕΕ.Τα προσχηματα ακομα και των πιο θερμοκεφαλων υποστηρικτων της, δεν στεκουν πλεον ουτε με τσιμεντοκολονες.Τι κριμα που οι(πρωην) επαγγελματιες αποικιοκρατες Αγγλοι επεσαν και αυτοι μεσα στο λακκο που εσκαβαν για τους αλλους και θα απουσιασουν απο τη μοιρασια.

 8. tony avatar
  tony 17/08/2010 20:54:31

  ....Πώς θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση;.............
  Ε σιγα το πρόβλημα.
  Πουλάμε 200,000 πιτσιρικάδες στο Ισραηλ για φανταρους και 200,000 κοριτσακια για πουτάνες και καθαρισαμε.
  Μην στεναχωριέστε πάλι καλά θα περνάμε ο Γιώργος έχει λύση.
  Αν έχετε παιδιά μεταξύ 18-25 κρύψτε τα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.