10/07/2008 17:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «καρδιά» του πολιτικού προβλήματος

 

______________________________________ 

Δραματική ομολογία της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, αποτελεί η χθεσινή προειδοποίηση του … υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Έρχεται δηλαδή ένας άλλος «Μαύρος Σεπτέμβρης» και ο κατεξοχήν αρμόδιος για την εθνική οικονομία δηλώνει ουσιαστικά ότι απέτυχε και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Επειδή δεν είναι μόνον ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, που πλήττουν ιδιαίτερα τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα. Αλλά και το διογκούμενο έλλειμμα στο δημόσιο χρέος, που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα ανακούφισης. Δεν υπάρχουν με άλλα λόγια λεφτά για κοινωνική πολιτική.

Πέρα από τα σκάνδαλα και την σκανδαλολογία, η καρδιά του σημερινού πολιτικού προβλήματος βρίσκεται στην οικονομία. Σε μία αφόρητη οικονομική πραγματικότητα για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, πολύ δύσκολα μπορείς να πείσει κανείς τους κρίσιμους ψηφοφόρους ότι «αυτά έχει η ελεύθερη αγορά, θα αυτορυθμιστεί, κάνετε υπομονή». Για να πάρει όμως μέτρα η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει και την …ιδεολογία της. Στην καρδιά της …καρδιάς του οικονομικού προβλήματος βρίσκεται λοιπόν η υποβόσκουσα διαμάχη για τον επανακαθορισμό της οικονομικής στρατηγικής: νεοφιλελεύθεροι εναντίον νεοκρατιστών.

Γι αυτούς τους λόγους, το κεντρικό σημείο του ανασχηματισμού αφορά το υπουργείο Οικονομίας και τον νέο υπουργό. Για παράδειγμα, μια ενδεχόμενη υπουργοποίηση του Σαμαρά, ο οποίος δεν είναι καθόλου συμβατός με τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα του Κοινοβουλίου (ανεξαρτήτως κόμματος), θα σημάνει μία μεγάλη ανατροπή στον πυρήνα της ΝΔ. Αν σκεφτείτε τώρα ότι ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είναι από καιρό πολιτικά …κατασταλαγμένοι υπερ του κράτους και ότι αν στρίψει και το ΠΑΣΟΚ οριστικά υπερ του κράτους (μείον φυσικά τους εκσυγχρονιστές), τότε σε κομματικό επίπεδο υπερ του φιλελευθερισμού θα μείνει μόνο η …μισή ΝΔ. Λέτε λοιπόν γι αυτό το λόγο να βιάστηκε να ..φύγει ο Σημίτης;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2008 17:52:30

  Τι λέτε θα φύγει η θα μήνη η Καρδια .
  Εγώ πάντως nie wiem .

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/07/2008 18:26:30

  Η οικονομική «άνθηση» πριν την ένταξη, βασίστηκε στην πτώση των επιτοκίων και την συνεπαγόμενη εκτίναξη του Χρηματιστηρίου, σε σνυδυασμό με μετοχοποιήσεις. Μετά λίγη ευφορία από τα Ολυμπιακά (που όμως έγιναν με δανεικά), μετά έπεσε εφοπλιστικό χρήμα και ανέβηκαν τα ακίνητα, μετά δάνεια για κατανάλωση, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και μετά δήθεν ο Γκαργκάνας είπε να σταματήσουν τα πολλά δάνεια...

  Η βιομηχανία δεν πάει καλά, οι μέν εξαγωγικές σε δολλαριακές χώρες για προφανείς λόγους, οι άλλες κοιτάξτε γύρω σας. Τους κρατικοδίαιτους τους πληρώνουμε εμείς.

  Πιο κακή συγκυρία δεν θα μπορούσαμε να έχουμε. Είμαστε δανεισμένοι μέχρι των ουρανό, με επερχόμενη οικονομική ύφεση, δεν έχουμε τίποτα να πουλήσουμε εκτός από τα φουσκωμένα ακίνητα με ένα δείκτη στα πόσα; 3200; βαριέμαι και να δώ...Ο δανεισμός μειώνεται δηλαδή αυτά που λήγουν δεν μπορούν να επαναχρηματοδοτηθούν.

  Αν δεν καταλαβαίνετε πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση, σας λέω εγώ: ανάλογα με το πόσο θα κρατήσουν τα χάλια έξω...θα τρέξει αίμα.

  Οι εταιρίες θα αρχίσουν εκλογικεύσεις. Νομίζω ξερετε ότι αυτή η λέξη είναι «κακή»

  Τα ακίνητα θα ξεφουσκώσουν, τα ενυπόθηκα δάνεια θα μείνουν μερικώς ακάλυπτα, θα υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής, θα υπάρξουν τριγμοί στις τράπεζες, μία μία θα κοιτάζονται και όλο και κάποιοα θα συγχωνευθεί με την Εθνική. Τάκη Α., ασ'τους να φαλήρουν, γιατί τόσο καιρό σε βάρος σου ζούσαν. Καπιταλισμός σημαίνει και αποτυχία.

  Πάντα σε τέτοιους καιρούς αρχίζουν κοινωνικά κινήματα, μυστικιστικές τάσεις και τέτοια. Υπόσχεση επερχόμενου μεσαίωνα, θα την πληρώσουμε και εμείς, ελπίζω να μην είναι καταστροφικό.

  factorx, αν ξέρεις κανένα καλό παιδί που φλερτάρει με Υπουργείο Οικονομίας, πολλοί κακοί οι καιροί...

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/07/2008 19:49:55

  Μπα ξύπνησε και ο Γιώργος?

  Δεν είναι πλέον η Οικονομία το "ισχυρό μας χαρτί"? Ποιός το έλεγε άραγε?

  Ο άνθρωπος που σε 4 χρόνια:

  -δεν έκανε καμία διαρθρωτική αλλαγή
  -δεν μπορεί να κάνει ούτε μια απογραφή (ας θυμηθεί τα ποσοστά αποκλίσεων)
  -που δεν είναι ικανός να κάνει ούτε μια πρόβλεψη (αλήθεια κύριε Γιώργο με πόσο είχατε υπολογίσει το πετρέλαιο στην κατάρτιση του προϋπολογισμού?)
  -που επιβιώνει ...πουλώντας (ΟΤΕ ΛΙΜΑΝΙΑ κλπ)
  -που δεν μπορεί να θεσπίσει ούτε ένα δίκαιο αναλογικό φορολογικό σύστημα (ας θυμηθούμε τον φόρο ακίνητης περιουσίας)
  -που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα έσοδα του Δημοσίου (έχει καταφέρει πχ με την ρύθμιση ο αγοραστής κατοικίας να μην αποδίδει το ΦΠΑ στο κράτος αλλά στο κατασκευαστή ... να εισπράττει λιγότερα ...χρηματοδοτώντας τους κατασκευαστές... που μετακυλώντας τον ΦΠΑ στην αλυσίδα κατασκευής ... χάνεται στην πορεία)
  -που είναι ανίκανος να διαχειριστεί την Δημόσια ακίνητη περιουσία (αν δεν ξέρει πως ας ρωτήσει τους ανθρώπους της αγοράς ή έστω τη σύζυγό του)
  - που έχει τινάξει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον αέρα (ξέρω κάνει ...οικονομίες)
  - που δεν μπορεί να ελέγξει την αγορά
  -που είναι ανίκανος να φτιάξει ένα δίκαιο μισθολόγιο στο Δημόσιο (αλήθεια κύριε Γιώργο μόνο με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών, την ενσωμάτωσή τους στο Προϋπολογισμό, ξέρετε, αν μπορείτε να μετρήσετε γιατί η απογραφή άλλα έδειξε, πόσα χρήματα εξοικονομείτε? ΑΡΧΙΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΔΙΒΕΤ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΙΟ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ)


  πρόβλεψε πρόβλημα

  Τι έγινε? Του έκανε δώρο κανείς κανένα ξυπνητήρι?

  ΥΓ

  ξέρει άραγε ο Ελληνικός Λαος ότι μόνο από τα ΔΙΒΕΤ του ΥΠΟΙΟ, ανοικοδομείτε όλα τα καμένα του 2007, καλύπτεται τους πόρους για το πρόγραμμα φτώχιας και δίνεται και επίδομα θέρμανσης?
  Που φορολογούνται κιόλας με ειδικό καθεστώς?

 4. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 11/07/2008 00:04:49

  "Μοιάζουν με καλόγρια που φοράει το ράσο απέξω και μέσα φοράει στρινγκ», είπε ο Αλαβάνος για τα δύο μεγάλα κόμματα και την πολιτική που ακολουθούν σε θέματα διαφάνειας...

 5. Nick avatar
  Nick 11/07/2008 01:07:03

  "Οι μεγαλουπόλεις θα γίνουν παραγκουπόλεις".

  "Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι. Θα πέσει πείνα. Να έχετε ένα χωραφάκι".

  Αχ... τώρα κατάλαβα τι εννοούσε ο Παϊσιος για νέο Μουσολίνι (Μπερλουσκόνι) και νέο Χίτλερ (ποίος άραγε;), διάλυση της ΕΟΚ...

  Έτσι ξεκινούν οι μεγάλοι πόλεμοι: Οικονομική κατάρρευση, κοινωνικές εκρήξεις, επιδημίες...

 6. ataktos avatar
  ataktos 11/07/2008 14:11:36

  avti pou ehoun na hasoum ta perisotera ine avti pou ehoun (diladi avti pou ta arpaksan perisotera) .
  lete mipos ke pali tha prolaboun na agorasoun ena isitirio gia ton Ari .
  To prolave ke o Breznief palia !!!

 7. giorgos avatar
  giorgos 11/07/2008 16:19:22

  μα δεν αυτορρυθμίζεται η αγορά; Δεν υπάρχει αυτό το "αόρατο χέρι" που θεραπεύει πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία;Παραμύθια της Χαλιμάς για να κονομάνε οι αεριτζήδες "αστοί" σε βάρος των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, αυτών που παράγουν πραγματικό πλούτο. Τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο. Είναι συμβολική η λειτουργία τους. Επειδή τα έχωσε στον Τρισέ ο Σαμαράς,δε σημαίνει πως είναι και κεϋνσιανός!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.