#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/05/2012 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η καιροσκοπική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ

Mεγιστοποίηση του κοινωνικού του ερείσματος μέσα από την ελαχιστοποίηση της έκθεσης της πολιτικής του πρότασηςΕθνικά θέματα: Η Σιωπή είναι Χρυσός…

Στα μέσα του Νοεμβρίου το antinews (http://www.antinews.gr/2011/11/17/133754/) έγραφε για τη νέα κατεύθυνση του πολιτικού συστήματος, όπως αποτυπωνόταν μέσα από την λογική των βραχύβιων κυβερνήσεων, που θα είχαν ως ευχάριστα διαλείμματα τους «μικρούς Παπαδήμους».

Για πάμε λίγο να δούμε την συνέχεια:

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου είχε –με πρακτικούς όρους- τρεις αποστολές:

-Να πάρει τα χρήματα, υπογράφοντας την  δανειακή σύμβαση

-Να ολοκληρώσει το PSI

- Να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές

Με άλλα λόγια ήταν μια κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» πάνω σε ζητήματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και γενικότερα «εσωτερικής» οργάνωσης.

Η χρονική διάρκεια αυτής έλαβε τέλος.

Η ατζέντα όμως της νέας κυβέρνησης θα έχει πολύ ψηλά και τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία αναδύονται μέσα από τις επερχόμενες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αυτό όπως –πολύ ορθά λέει το ΚΚΕ- δε μπορείς να κάνεις κυβέρνηση με 5 άξονες, όπως αυτούς που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κάθε πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης δε μπορεί να αντιμετωπίζει a la cart τα ζητήματα.

Με άλλα λόγια τι νόημα είχε το μίνιμουμ πρόγραμμα των 5 σημείων, όταν ένα κόμμα που πάει για κυβέρνηση αυτοδύναμη ή συνεργασίας, οφείλει να φέρει ανοικτά στο λαό πρόγραμμα κυβερνητικής συνεργασίας εφ' όλης της ύλης.

Τα 5 σημεία θα μπορούσε να είναι σημεία κοινής δράσης για μια ομοσπονδία, για μια συνομοσπονδία, όχι για μια κυβέρνηση.

Και προφανώς δε μπορεί να αφήνει «απέξω» τα εθνικά ζητήματα.

Μακεδονικό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, Μειονότητες, ΑΟΖ και μια σειρά από σημαντικά και κρίσιμα θέματα έρχονται στο προσκήνιο.

Για το Μακεδονικό (http://www.antinews.gr/2012/05/14/161109/ ) είναι γνωστές οι θέσεις, ο ΣΥΝ είχε στηρίξει το Σχέδιο Ανάν, για τις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις μάλλον θα πρέπει να ζητήσουμε και συγγνώμη για την σφαγή στην Τριπολιτσά, αναγνωρίζει ενισχυμένα δικαιώματα στην Τουρκική μειονότητα, ενώ για την ΑΟΖ προτείνει να τα βρούμε με τους Τούρκους την ίδια στιγμή που παραβιάζουν καθημερινά τα σύνορα και βιάζουν πάνω στο Καστελόριζο.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Δεν είναι όμως ευρέως γνωστά.

Η Στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίζεται στο εξής:

Η μεγιστοποίηση του κοινωνικού του ερείσματος γίνεται μέσα από την ελαχιστοποίηση της έκθεσης της πολιτικής του πρότασης

 Με άλλα λόγια  ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ψυχολογική σύνδεση με το εκλογικό σώμα και όχι μια πολιτική διασύνδεση  με την προγραμματική πολιτική του πρόταση.

Κινείται σιωπηλά και αλλάζει θέσεις προτάσεις ανάλογα με το …κοινωνικό γκελ.

Η ζωή έχει δείξει ότι το …σύστημα… υπολογίζει στον οπορτουνισμό όταν πρόκειται να ανασυνθέσει το πολιτικό σκηνικό….

Θ.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 16/05/2012 16:25:58

  "ελαχιστοποίηση της έκθεσης": έτσι είναι ακριβώς.
  Όμως, όσοι θυμούνται το 1988 στις ΗΠΑ, ο Μπους-πατέρας κέρδισε τον Δουκάκη (που σάρωνε στις δημοσκοπήσεις), με (ένα βασικό) σημείο καμπής την ΓΕΛΟΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του Δουκάκη επάνω στον πύργο ενός άρματος μάχης: ο μικρόσωμος Δουκάκης φαινόταν σαν τον Μίκυ Μάους, και οι Αμερικανοί αναρρωτήθηκαν αν τον ήθελαν για "έχοντα το γενικό πρόσταγμα".

  Θα μπορούσα να φανταστώ μια αντίστοιχη φωτογραφία του sexy Alexi... Μήπως να βάλουμε τα Εθνικά Θέματα στο "παιχνίδι"; Ποιόν θέλουμε στο ΥΠΕΘΑ; Τον Στρατούλη; Ή την Κωνσταντοπούλου; Πού θα κρυφτεί ο Alexi όταν τα τουρκικά F16 κόβουν βόλτες πάνω από το Καστελόριζο;

 2. 1kris avatar
  1kris 16/05/2012 16:30:28

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ.ΜΠΡΑΒΟ.ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ.ΔΥΟ ΜΕ ΤΡΕΙΑ ΝΤΙΠΕΙΤ.ΣΤΗΝ ΤΒ.ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΗΡΕΜΗ ΔΥΝΑΜΙ.ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΑΝΕ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΜΕ ΘΥΜΟ ΑΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ .ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΟΥΣ.ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΠΕΝΑΛΤΥ ΣΤΟ 91+ ΟΧΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΠΑΔΗΜΙΟ.ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ.ΚΑΙ ΕΥΧΩΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ.

 3. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 16/05/2012 16:34:46

  Ε Αλέξη, πες αλεύρι!
  «Ελπίζω η Ελλάδα, αντί να ασχολείται με την ονομασία της Μακεδονίας, με κάποια προβλήματα στα νησιά και με το συρματόπλεγμα στα σύνορα, να δώσει βάρος στα οικονομικά προβλήματά της», δήλωσε σήμερα ο Εγκεμέν Μπαγίς

  • GreekInLux avatar
   GreekInLux @ Γιάννης Φαίλτωρ 16/05/2012 17:16:39

   για να δούμε πόσο ευρέως θ' ακουστεί η συγκεκριμένη δήλωση (για να καταλάβουν ορισμένοι που βαδίζουμε) και κατά πόσο θ’ απαντήσει ο "δεν θα σας προδώσουμε ποτέ" sexy Alexi.

 4. Ένας Τυχαίος avatar
  Ένας Τυχαίος 16/05/2012 16:59:33

  Τα πράγματα είναι απλα...

  Η ΝΔ βγαίνει, δείχνει τα δικά της και ζητάει ν'αποτυπωθούν με νούμερα οι προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το υπολοίπων, παράλληλα με την επιχειρηματολογία γιατί ο Σαμαράς επέλεξε τη συμμετοχή στη δανειακή αρνούμενος ουσιαστικά να γίνει στα σίγουρα πρωθυπουργός τον Δεκέμβρη του 2011 με τεράστια πλειοψηφία και όχι τώρα όπως του καταλογίζουν αυτοί που λένε πως βλέπει την πρωθυπουργία και τίποτα άλλο!

  Η θολότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα καθαρίσει μόνο αν τεθούν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ πράγματα στο τραπέζι που τα καταλαβαίνει ο απλός λαός....

  ...και το ΜΟΝΟ απλο, ξεκαθαρο, κατανοητό πράγμα είναι νουμεράκια δίπλα στις προγραμματικες εξαγγελίες.....

  τα υπόλοιπα θα έρθουν απο μόνα τους, είτε δωσει ο ΣΥΡΙΖΑ νούμερα, είτε όχι...είτε σχολιάσουν οι υπόλοιποι γιατί "αρνήθηκε" τότε ο Σαμαράς την πρωθυπουργία, είτε όχι...

 5. Asterias avatar
  Asterias 16/05/2012 17:24:54

  Νομίζω ότι το προβλημα ειναι ότι οι περισσότεροι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κομμα ελαφρως κεντροαριστερο που τοποθετείται πολυ κοντα στο ΠΑΣΟΚ. Η γνώμη μου ειναι ότι πρόκειται για καθαρά αριστερό κόμμα και μάλιστα χαρακτηρίζεται, οχι αδικως, απο τους ξένους ως ακροαριστερό.
  Θα πρότεινα σε όσους ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ να διαβάσουν το προγραμμα του. Θα διαπιστώσουν ότι πουθενά δεν υπάρχει ο τρόπος υλοποίησης όσων προτείνουν. Συνεχώς αναφέρονται οι λέξεις "προτείνουμε", "διεκδικούμε", "απαιτούμε". Απο ποιον;

 6. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 16/05/2012 18:55:21

  ...οπότε εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε τις επιδιώξεις τους όπως διατυπώνονται μέσα από τις ομιλίες τους:

  «Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ και η διάλυση της Ευρωζώνης, συνιστούν τη μόνη απάντηση ανάπτυξης και παραγωγικής προοπτικής για την Ελλάδα και την ευρωπεριφέρεια, απέναντι στο "ζουρλομανδύα" του ευρωνομίσματος, που έχει εξελιχθεί σε απέραντη γερμανική "φυλακή".».
  .................................
  Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει στο σημερινό σημείο υπερχρέωσης και καταστρεπτικής λεηλασίας με εθνικό νόμισμα.
  .....................................
  Κρίση χρέους, ως εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, δεν μπορεί ποτέ να συμβεί σε μια χώρα με εθνικό νόμισμα και αυτό όχι μόνο διότι το χρηματιστικό κεφάλαιο διστάζει να δανείσει χώρα με εθνικό νόμισμα μη συνδεδεμένο με σκληρό συνάλλαγμα αλλά κυρίως γιατί η χώρα με εθνικό νόμισμα διαθέτει ισχυρότατα όπλα για να αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές επιθέσεις.
  ................................................................
  Και αυτά τα όπλα είναι πρώτον η υποτίμηση, δεύτερον η έκδοση χρήματος, τρίτον η μονομερής απομείωση του χρέους με εθνικές αποφάσεις.

  O κ Λαφαζάνης σε ομιλίες του στο iskra.gr :

  υποτίμηση
  Χολαργός
  μονομερή καταγγελία ....γιατί δεν τα κάναμε στο παρελθόν ...μάλλον για αυτό ήθελαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κύριο Αρσένη ή ίσως γιατί κάθε "επαναστάτης" έχει ως ονείρωξη την ανατροπή ενός Τσάρου ...

  Γιατί μετά την 6η Μαΐου άρχισαν οι κυβιστήσεις.

  ΥΓ

  ...έχεις mail Φάκτορα... με τη συνέντευξή του...

 7. anonymous avatar
  anonymous 16/05/2012 19:31:33

  Θεωρώ ότι γίνεται ένα σοβαρό λάθος. Ο Σύριζα δεν ψηφίζεται γι αυτά που λέει αλλά για να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ. Όλος ο μηχανισμός του ΠΑΣΟΚ μεταφέρεται στο Σύριζα. Η ηγετική ομάδα του Σύριζα ή θα προσαρμοστεί στη νέα της εκλογική πελατεία ή θα της φύγει.

  Ο Τσίπρας το ξέρει αυτό και προχωράει σε επανίδρυση, στα χαρτιά τουλάχιστον, του Σύριζα ως ενιαίου κόμματος. Επίσης έκανε την πρώτη κωλοτούμπα και μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Προβλέπω ότι θα υπάρξουν κι άλλες κωλοτούμπες με μεγαλύτερη τη διαγραφή των συνιστωσών, ανάλογα βέβαια και με τις νέες κομματικές ισορροπίες.

  Συμπέρασμα: Δημιουργείται το ΝεοΠΑΣΟΚ ή επιβιώνει το ΠΑΣΟΚ ή όπως θέλετε πάρτε το.

  Θεωρώ λοιπόν ότι η μάχη πρέπει να δοθεί στο να ταυτιστεί ο Σύριζα με το ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα με το σύστημα ΠΑΣΟΚ.

  • kas avatar
   kas @ anonymous 16/05/2012 21:15:04

   αυτό ακριβώς....

   μην το πάμε αριστερά-δεξιά....

   είναι καλύτερο να προταχθεί ως σύνθημα το νέο πασόκ είναι εδώ ενωμένο δυνατό

  • EVANGELOS avatar
   EVANGELOS @ anonymous 17/05/2012 00:39:45

   μα όταν το σύστημα Πασόκ (μέγκα , σκαι , μπομπολας , δολ κλπ) των καθυβρίζει κάθε μέρα , όταν βλεπουμε κάθε μέρα την άνευ προηγουμένου επίθεση στο Συν (ωχριά μπροσά της η επίσης ενηλεής επίθεση των ιδίων στον Καραμνλή το 2000 και 2009) ... ΠΟΙΟΣ ΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΘΑ ΠΙΤΕΨΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΣΟΚ ???

   πλάκα κάνεις???

 8. Μπροστα και Δεξια avatar
  Μπροστα και Δεξια 17/05/2012 00:17:46

  Κατ' εμε αυτο θα ειναι ταφοπλακα.Τι θα πει να ταυτιστει ο ΣΥΡΙΖΑ με το νεο Πασοκ ?Για να γινει τι ?Εδω πολλοι , σχεδον με συγκινηση (!) βλεπουν στο προσωπο του κ. Τσιπρα εναν νεο Α. Παπανδρεου.Αυτο θελουμε ?Να δωσουμε περισσοτερη πνοη στον "μυθο" ?
  Γιατι να ξεφευγουμε απο την ουσια της πολιτικης ?
  Ο ΣΥΡΙΖΑ προτεινει Αριστερο συστημα διακυβερνησης , ειναι αριστερο κομμα με συγκεκριμενες ιδεολογικες τοποθετησεις.
  Η Ν.Δ. προτεινει ΚεντροΔεξιο συστημα διακυβερνησης , ειναι κεντροδεξιο κομμα με επισης συγκεκριμενες ιδεολογικες τοποθετησεις.
  ΑΣ ΒΓΟΥΝΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ.
  Ειδικοτερα θα πρεπει να δωθει βαρος Α) στα Εθνικα θεματα και Β) στην οικονομικη πολιτικη που εκφραζει η δεξια και η αριστερα.
  Εαν πουμε οτι ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το νεο ΠΑΣΟΚ , βλεπω αντι να τον κανουμε ζημια , να τον ενισχυουμε αφου θα φτασουμε στο τελος να χτισουμε το προφιλ του παλαι ποτε (δηθεν) ριζοσπαστη Ανδρεα Παπανδρεου...
  Ας πουμε πραγματα που θα ΠΟΝΕΣΟΥΝΕ τον Συριζα οπως τι πρεσβευει η Αριστερα , ποιες ειναι οι αξιες της , τι πιστευουνε για τα εθνικα ζητηματα.
  Ασε που εαν πουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι το νεο ΠΑΣΟΚ , ο περισσοτερος κοσμος μαλλον ως αστειο θα το λαβει , αφου , και δικαιολογημενα , ο ΣΥΡΙΖΑ μπορει να πει πως ουδεποτε κυβερνησε αρα ειναι αφθαρτος...
  Ας παμε λοιπον στην ουσια : στην ιδεολογια της καθε πλευρας και στο αποτελεσμα αυτης της ιδεολογιας.

 9. περι Συριζα! avatar
  περι Συριζα! 17/05/2012 03:33:06

  Ξύρισμα στη νοημοσύνη μας κάνει το Σύριζα!

  Τεκμηριωμένα! 40 χρόνια υπόδουλο στην αποδόμηση της ελληνικής ταυτότητας ως σημαία πορείας, κυρίως σαν κινητήρια δύναμη!

  Με δική του σημαία ευκαιρίας την υπεράσπιση κάθε ανθελληνικού κινήματος, ιδέας, προσπάθειας, κύριο εκκολαπτήριο εσωτερικού μετώπου αμφισβήτησης της Εθνικής αλήθειας απέναντι στην αλήθεια των άλλων.

  Μπαστάρδεψαν και κακοποίησαν πρώτα την συνείδησή μας και την προοπτική μας και τώρα μας κάνουν οικονομίστικες προτάσεις διαφυγής από την φάκα!

  Πλάκα κάνουν τα παιδιά!

  Το μόνο που θα μας έσωζε θα ήταν η Εθνική πανστρατιά και κείνοι, πρώτοι, με τους τελάληδές τους την σκότωσαν κοροϊδεύοντας και στοχοποιώντας ώς γελοία την προσφορά τους καθενός μας!

  Τί …εθνικιστικές μαλακίες είναι αυτές, να θέλουν να δώσουν όλοι κατά την αναλογία και τις δυνάμεις τους, για να γλυτώσει η πατρίδα!

  Ποια πατρίδα!

  Τα διεθνιστούλια δεν έχουν πατρίδα!

  Παρτίδες με τους Έμπορους των Εθνών παίζουν και για χάρι τους νικάνε!

  Σάμπως αφήσανε τίποτα αμαγάριστο για να ακουμπήσουμε πάνω του! Όλα τα ιδεολογικά τους “φυτά”, έγιναν περικοκλάδες και πνίξανε αγώνες 200 χρόνων!

  Ενσυνείδητα και με πάθος!

  Περιττά τα ονόματα, οι εργασίες, οι εργολαβίες, τα μέτωπα και τα συμβόλαια! Σ΄ όλα επίπεδα! Παιδεία, ΜΜΕ, Πνευματική δημιουργία, Πολιτική , Δικαιοσύνη…Παρασιτώντας παντού!

  Μούχλες… πλευρώτους!

  Μουχρίτσα!

  Και, κυρίως,…Απύθμενο Θράσσος!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.