#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2011 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η κάθοδος των Γερμανών και το ερώτημα ταμπού
Ως γνωστόν δεν έχω πρόβλημα να είμαι αιρετικός, αλλά, όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο, νομίζω ότι έχω ... δίκιο.

Μπορούμε να γκρινιάζουμε όσο θέλουμε με τα σημερινά και τα αυριανά μέτρα, αλλά γκρινιάζουμε αποσπασματικά.  Αυτό που με προσβάλει το περισσότερο δεν είναι η φοροεπιδρομή, ή η αντιστροφή "κεκτημένων" και τέτοια. Πολλά από αυτά είναι η ρίζα του προβλήματος εξ άλλου. Αυτό που με προσβάλει είναι η πασιφανής απώλεια κυριαρχίας. Και δεν το εννοώ αυτό με την «συναισθηματική» έννοια (οι αρχαιοπτέρυγες είναι κυνικοί) αλλά με την πρακτική. Δεν αντέχω να κάνω αυτό που ξέρω ότι πρέπει να κάνω, όχι επειδή, θέλω, αλλά επειδή μου το λένε. Έχω επίσης σοβαρή αλλεργία  στο να με ταλαιπωρούν δήθεν για το καλό μου, αλλά στην ουσία για πάρτη τους. Εκεί επαναστατώ.

Το θέμα μας έχει περίπου κλείσει (όσον αφορά τους Γερμανούς). Τώρα ασχολούνται με τους Γάλλους και το EFSF και τι είδους EFSF και την διάσωση του Ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και τέτοια.  Οι Γερμανοί έχουν ξεκαθαρίσει πριν από μήνες την θέση τους όσον αφορά εμάς. Θα μας «σώσουν», ή «τους ανήκουμε,  αλλά αυτό δεν ισχύει για τους υπόλοιπους.  Μπορεί να τα καταφέρουν, μπορεί και να μην τα καταφέρουν με την «Ευρώπη» ή το «Ευρωπαϊκό» τραπεζικό σύστημα, αλλά αυτό γίνεται αδιάφορο, νομίζω, για εμάς.

Οι τράπεζες μας θα μείνουν «ανοικτές» μέσω κάποιου «Ευρωπαϊκού» μηχανισμού, ο πανικός «απαγορεύεται», απλά, ό,τι λεφτά υπάρχουν θα φορολογούνται. Ότι εισόδημα υπάρχει θα φορολογείται. Το νόμισμα θα είναι το ευρώ, και, όσοι συμμορφώνονται, θα έχουν λίγα, με την προϋπόθεση ότι τα χρησιμοποιούν για να ψωνίζουν Γερμανικά προϊόντα.  Τα ΕΣΠΑ, ΞΕΣΠΑ κλπ, θα πάνε κατά 5-10% για τοπική κατανάλωση και τα υπόλοιπα για αγορά Γερμανικών προϊόντων, που θα αποφασίζουν αυτοί ποιά και πώς.  Οι βιομηχανίες μας που παράγουν κάτι χρήσιμο για την Γερμανία, θα εξακολουθούν, αλλά εάν δεν τα καταφέρνουν ή θα κλείνουν ή θα αποκτούν ...επίτροπο.  Οι Γερμανοί δεν κάνουν «εξαγορές», απλά παίρνουν αυτό που θέλουν και θα μας διοικούν μέσω ελέγχου της ρευστότητας..

Θα είναι συμφερότερο στους δικούς μας άνεργους να πάνε στην «Ευρώπη» από το να ανταγωνίζονται εδώ με τους αλλοδαπούς. Ο αλλοδαπός θα παίρνει ευχαρίστως €20 και €30 μεροκάματο, αφού στην χώρα του το € είναι πολύτιμο και το μεροκάματο στα €5-€10.  Και φυσικά, θα στέλνει έξω.  Θα είναι συμφερότερο να μην παράγουμε τα στοιχειώδη από το να παράγουμε, και τις τιμές στα σουπερμάρκετ θα τα καθορίζει το Γαλλικό και το Ολλανδικό προϊόν και όχι ο Έλληνας παραγωγός.   Και μπορεί και τη θέση στα ράφια να την καθορίζει ο συνήθως ξένος ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ. Θα νομίζουμε ότι έχουμε "Πράσινο" ρεύμα, στην πράξη όμως θα πληρώνουμε νέο και ακριβότερο δάνειο από αυτά που θα κουρέψουν (και όσοι το αμφισβητούν, είμαι στην διάθεσή σας).

Είτε μείνουμε στο ευρώ, είτε όχι θα είναι εξ ίσου επώδυνο, βραχυπρόθεσμα.  Χάλια θα είναι. Το τονίζω. Αλλά εκτιμώ ότι παραμένοντας στο ευρώ θα συνεχίσει μία άνευ προηγουμένου απομύζηση που σαν πρόσθετο σκοπό θα έχει και τον παραδειγματισμό ώστε να μην σκέφτονται ρυθμίσεις και σωτηρίες οι Ιταλοί ή οι Ισπανοί. Εκτιμώ ότι η απομύζηση, τελικά θα έχει αντεθνικές συνέπειες.

 Με άλλα λόγια, και εικάζοντας ότι το θέμα είναι ταμπού, ξαναρωτώ:  Θέλουμε ευρωζώνη;  Ή προτιμούμε το άγνωστο σκοτεινό κόσμο που είχαμε πριν το 2000;

Archaeopteryx

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ip0 avatar
  Ip0 22/10/2011 10:47:19

  Το είχα ξαναγράψει σε προηγούμενο σχόλιο, νομίζω αξίζει να μεταφερθεί και εδώ:

  Από τις πιο ύπουλες παγίδες ήταν αυτή που έστησαν στον Σαμαρά ο ΣΚΑΙ και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, όταν ανάγκασαν τον Σαμαρά μέσω του κομματικού εκπροσώπου, να διαψεύσει κατηγορηματικά και κάθετα πως η Ν.Δ. επεξεργάζεται, μελετά, ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Τον εξώθησαν στο να καταδικάσει κάθε σκέψη περί αυτού και να δεσμευθεί πως όποια λύση κι αν μελετάται για έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο, γίνεται αυστηρά και μόνο μέσα στα πλαίσια της παραμονής μας στην ευρωζώνη.
  Ασφαλώς και μια αψυχολόγητη, ανοργάνωτη, σπασμωδική επιστροφή μας σε εθνικό νόμισμα θα είχε τρομακτικές συνέπειες. Όμως με κατάλληλη προετοιμασία μηνών και εκ των προτέρων στρατηγικές κινήσεις διακρατικών συνεργασιών πέραν της Ε.Ε., το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να αποτελέσει θεραπευτικό φάρμακο και όχι δηλητήριο αυτοκτονίας. Ακόμα κι αν έφταναν στα αυτιά των ευρωπαίων ενυπόστατες φήμες πως η χώρα προετοιμάζεται για ενδεχόμενο εξόδου από το Ευρώ, θα τυγχάναμε διαφορετικής αντιμετώπισης στις διαπραγματεύσεις. Δυστυχώς η Ν.Δ. έχει δεσμευθεί δημόσια κι επίσημα ότι δεν συμμερίζεται καθόλου τέτοιου είδους συμπεριφορά στην εξωτερική και νομισματική μας πολιτική και αυτό με θλίβει αλλά πολύ περισσότερο με ανησυχεί.

  • Ip0 avatar
   Ip0 @ Ip0 22/10/2011 11:02:01

   Δεν θα ξεχάσω επίσης τη χαρά και το ειρωνικό ύφος του Babis στην τηλεφωνική γραμμή απέναντι στον Μιχελάκη, με την ατάκα «χαίρομαι λοιπόν που το διαψεύδετε και που καταδικάζετε κάθε τέτοιου είδους σκέψη, πραγματικά χαίρομαι».

   • salmonellas avatar
    salmonellas @ Ip0 22/10/2011 15:01:55

    Δεν ενδιαφερει κανεναν αν αυτος ο χαμςρπης χαιρεται, η λυπαται.

  • dikigoros 7 avatar
   dikigoros 7 @ Ip0 22/10/2011 12:15:36

   Συμφωνω μαζί σου. Η υιοθέτηση εθνικού νομίσματος είναι η μοναδική διέξοδος από το σπιράλ θανάτου [ύφεση, ανεργία, διάλυση παραγωγικής διαδικασίας] όπου έχουμε μπει, και είναι η μοναδική λύση για την ανάκτηση παραγωγικής βάσης και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ξορκίζεται ως το απόλυτο κακό, όμως, γιατί εχουν επικρατήσει ιδεολογικά οι φωνές του μονεταρισμού που έχουν αναγάγει στο ύψισστο κακό για τις οικονομίες τον πληθωρισμό που θα επέλθει. Είναι όμως προτιμότερος ο πληθωρισμός, με διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και αύξηση της απασχόλησης, από την πλήρη καταστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και πτώση του κύκλου εργασιών που ζούμε σήμερα. Άλλωστε, όσες χώρες έφυγαν από τον κλοιό του Δ.Ν.Τ., το έκαναν με υποτιμήσεις εθνικών νομισμάτων, ανταγωνιστικότητα, και πληθωρισμό [αναγκαίο κακό, αλλά όχι καταστροφή].
   Βιάστηκε η Ν.Δ. να τα αποκηρύξει όλα αυτά, υπό το βάρος του επικοινωνισμού στην πολιτική ζωή, παρ΄ότι ο Σαμαράς είναι εξαιρετικός οικονομολόγος, και σίγουρα έχει εξετάσει σχετικό σενάριο ως υπόθεση εργασίας.
   Υ.Γ. Επιτέλους μην διαβάζετε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και μην ακουτε/βλέπετε ΣΚΑΙ, είναι τα ευαγγέλια του μνημονίου και της κυβέρνησης, δεν έχουν σχέση με την κεντροδεξιά που διαπνέεται από ιδέες πατριωτισμού, συντηρητισμού, και κεινσιανής οικονομικής θεώρησης

  • Lampros avatar
   Lampros @ Ip0 22/10/2011 17:31:35

   Από τις πιο ύπουλες παγίδες ήταν αυτή που έστησαν στον Σαμαρά ο ΣΚΑΙ και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, όταν ανάγκασαν τον Σαμαρά μέσω του κομματικού εκπροσώπου, να διαψεύσει κατηγορηματικά και κάθετα πως η Ν.Δ. επεξεργάζεται, μελετά, ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά μιας επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Τον εξώθησαν στο να καταδικάσει κάθε σκέψη περί αυτού και να δεσμευθεί πως όποια λύση κι αν μελετάται για έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο, γίνεται αυστηρά και μόνο μέσα στα πλαίσια της παραμονής μας στην ευρωζώνη.

   Σιγά μωρέ, και ο ΓΑΠ μια λέει μια ξελέει εδώ και δυο χρόνια, και σε επίσημο κρατικό λόγο, όχι σε μια συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, και έγινε τίποτα αν αναθεωρήσει ο Σαμαρας επ' αυτού; Θα τον εγκαλέσει ο Παπαδημητρίου; Από που, από το Γουδή;

   • AB avatar
    AB @ Lampros 22/10/2011 20:58:47

    +1000000

   • Ραβινος avatar
    Ραβινος @ Lampros 23/10/2011 18:34:10

    Aριστα 10 !

  • blue nile avatar
   blue nile @ Ip0 22/10/2011 19:19:45

   Η Αργεντινή ανέκαμψε μόνο όταν αποσυνδέθηκε το πέσος από τον θανατηφόρο εναγκαλισμό με το δολλάριο οπότε και μπόρεσε να το υποτιμήσει. Στη αρχή η οικονομία πήγαινε πολύ άσχημα μετά όμως γευτήκαν τις ευχάριστες παρενεργειες του υποτιμημένου νομίσματος. αυξήθηκε ο τουρισμός η ντόπια παραγωγικότητα και σε συνδυασμό με την αύκξηση της τιμής της σόγιας και της αύξησης ζήτησης τροφίμων τους έβγαλε από την εξαθλίωση.

 2. βισάλτης avatar
  βισάλτης 22/10/2011 10:47:24

  Χιλιάδες χρόνια τα καταφέραμε χωρίς ευρώ.Δεν μπορείς να έχεις κοινό νόμισμα και 27 υπουργεία οικονομικών επειδή καθένας κοιτάει την παρτούκλα του ,κοιτάει να πουλάει στους άλλους και να εξασφαλίσει την παραγωγή του σε προιόντα που καθιστούν βιώσιμη και ανταγωνιστική διεθνώς την χώρα του μακροπρόθεσμα..Οι μικροί θα χλαπακιάσουν το παραμύθι περί κοινής αγοράς ,νομίσματος και παγκοσμιοποίησης και θα ξυπνήσουν μια μέρα όπου στην χώρα τους θα εισάγονται τα πάντα και θα χρωστούν τα άντερά τους..Δραχμή λοιπόν,λογιστική διερεύνηση του χρέους γιατί είμαστε η μοναδική χώρα στην ίστορία που αποδέχτηκε αδιαπραγμάτευτα το σύνολο του χρέους,τελωνεία και δασμοί για να προστατευτεί η ελληνική παραγωγή ΑΟΖ με εκμετάλευση του υπεδάφους,προσφυγή σε διεθνή δικαστήρια για τις αποζημιώσεις που οι δολοφόνοι-κατσαπλιάδες-απατεώνες γερμανοί αποφευγουν να πληρώσουν, και φορολόγηση 30% των καταθέσεων ελλήνων σε ξένες τράπεζες εάν δεν αποδείξουν ότι πρόκειται για νομίμως φορολογημένα ποσά...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ βισάλτης 22/10/2011 12:15:55

   Δηλαδη εξοδος απο την ΕΕ αφου θελεις και δασμους.Δε νομιζω οτι θα εινια ποτε η θεση της ΝΔ αυτη,.

 3. KA avatar
  KA 22/10/2011 11:36:54

  Τα όσα γράφετε παραπάνω για τον ΣΚΑΙ, τον κ. Μπάμπη, τη ΝΔ και τις σκέψεις περί δραχμής, είναι μεν αληθή (ως γεγονότα και εκτιμήσεις) αλλά έχουν μηδαμινή πολιτική αξία.

  Αν η ΝΔ κερδίσει εκλογές και στη δίνη μιάς θύελλας εκτιμήσει πως συμφέρει η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, θα το κάνει αδιαφορώντας για τους διαλόγους Μιχελάκη-κ. Μπάμπη. Αυτό είναι προφανές και το μόνο ερώτημα είναι αν θα προλάβει να προετοιμάσει τις πολλές και δύσκολες πτυχές ενός τέτοιου εγχειρήματος. Κατα τα λοιπά, ο κ. Μπάμπης έκανε τη δουλειά του (και άξιος ο μισθός του ...) και η ΝΔ ήταν επιβεβλημένο - εκείνη τη στιγμή - να διαψεύσει.

  • Ip0 avatar
   Ip0 @ KA 22/10/2011 17:40:39

   Μακάρι αλλά το να τηλεφωνήσει ο Μιχελάκης σπεύδοντας να διαψεύσει, ήταν περιττό. Ας το άφηνε να σέρνεται. Γιατί, κακό θα ήταν να μελετώνται από κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις όλες οι παράμετροι σε τέτοιες συνθήκες;
   Tώρα που το σκέφτομαι, θα ήταν πολύ πετυχημένο αν ο Μιχελάκης δανειζόταν τη ρήση του Σόϊμπλε λέγοντας «θα ήμασταν μια κακή αντιπολίτευση αν δεν εξετάζαμε κάθε πιθανό σενάριο, ακόμα κι εκείνα που δεν περνούν καν από το μυαλό σας κύριε Παπαδημητρίου». Ο κάθετος και κατηγορηματικός τρόπος της διάψευσης όμως, προσωπικά μου δημιουργεί ανησυχία.

 4. manos avatar
  manos 22/10/2011 11:47:07

  Αρχαίε,

  Ευχαριστώ που εκφράζεις με τόσο περιγραφικό τρόπο, αυτά που έχουμε μέσα μας.
  Πραγματικά είναι τραγικό το που μας πάνε, που αν ποτέ οι συμπολίτες μας το καταλάβουν, θα τρελαθούν.
  Τελικά όμως υπάρχει λύση? Ή μήπως η λύση είναι μέσα μας, διαφορετική για τον καθένα?
  Αλλος φεύγει από την χώρα, άλλος αυτοκτονεί, άλλος σκύβει το κεφάλι και υπομένει, άλλος τρελαίνεται, και ίσως κάποιοι λίγοι τρίβουν τα χέρια τους.


  Με εκτίμηση

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ manos 22/10/2011 12:17:49

   Αλλος φεύγει από την χώρα, άλλος αυτοκτονεί, άλλος σκύβει το κεφάλι και υπομένει, άλλος τρελαίνεται, και ίσως κάποιοι λίγοι τρίβουν τα χέρια τους, δυστυχώς.

 5. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 22/10/2011 11:49:23

  Εγώ φίλε μου θα ...επαναληφθώ....

  Δεν με ενδιαφέρει η δραχμή ή το €.
  Δομές κανόνες και λειτουργίες θέλω.
  Η δραχμή όπως και το € δεν είναι η λύση του: βάζω δασμούς για να προστατέψω τα μαγαζάκια και να είναι οι μπανάνες είδος πολυτελείας. Χώνω αφισοκολλητές στο Κράτος και απλά δουλεύει ο Χολαργός υπερωρίες για να τα δίνει όλα ο κάθε Τσοβόλας... τα ζήσαμε και τα δύο αν θυμάται κανείς.

  Η ΕΕ ή θα εξελιχθεί σε ένα κράτος με ένα Υπουργό Οικονομικών με μία Κυβέρνηση ή μας μένει να γίνουμε το αυτόνομο γαλατικό χωριό.
  Κούβα με € ή Κούβα με δραχμές....σε όποιο ονειρεύεται ας ξαναδιαβάσει λίγο για την Αθηναική συμμαχία και η διαδρομή και οι δομές είναι ξεκάθαρες δεν άλλαξαν και πολλά...
  Ας βγει λοιπόν το κάθε κόμμα να εξηγήσει τις επιπτώσεις και το μεταβατικό στάδιο και μετά να σχολιάσουμε γιατί είτε μέχρι δύο γενιές θα είμαστε σε λίτότητα είτε θα γυρίσουμε το 1950, γιατί αν κάποιος νομίζει ότι με το να βγάζει το ΑΤΜ πετοχίλιαρα θα είμαστε εντάξει έχει να σύρει το άλογο πολλά ΙΧ....

  • Ip0 avatar
   Ip0 @ Ο Ιθαγενής 22/10/2011 11:59:21

   Το κακό είναι πως μέχρι στιγμής, έξοδο από την ευρωζώνη μόνο το ΚΚΕ υποστηρίζει, θέση που πάει πακέτο με έξοδο από την ευρώπη και όλα τα υπόλοιπα που εμπεριέχονται στις θέσεις του. Συνεπώς δεν έχει ωριμάσει ακόμα η ιδέα ώστε να συζητηθεί σοβαρά και ψύχραιμα σε υψηλό εγχώριο επίπεδο, οι μόνοι που μελετούν ως ενδεχόμενο την έξοδο από το ευρώ είναι κάτι γραφικοί, είτε μιντιακά περιθωριακοί και μη επαρκώς προβεβλημένοι.
   Και υποβόσκει πάντοτε ο κίνδυνος να σε χαρακτηρίσουν τσιράκι όσων έχουν βγάλει τα ευρώ τους στο εξωτερικό «για να έρθουν μετά επί δραχμής να τα αγοράσουν όλα κοψοχρονιά».

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ Ip0 22/10/2011 13:51:43

    Μα εδώ φίλε μου ούτε η Γερμανία δεν τολμά (ακόμα) να βγει.
    Ενα Μάρκο με ανατίμηση 25-30% έναντι του € τσακίζει τις εξαγωγές, απομειώνει ότι ομόλογα και αγορές έχουν έξω( σε οποιοδήποτε νόμισμα), γράφουν οι ιδιώτες ζημιές....για να μην πούμε κόστος και χρόνος προετοιμασίας.

    Εγώ δεν έχω κανένα κόλλημα με € δραχμή ή μνα ...αλλά σχέδιο κόστος χρόνος, ένα οδικό χάρτη βρε παιδί μου, γιατί η Αργεντινή (που έχει πρωτογενή τομέα) θα είναι παιδική χαρά μπρος στην Ελλάδα με τους σωτήρες που έχουμε μπλέξει.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Ο Ιθαγενής 22/10/2011 17:16:45

     Αλλ' ώ'γαθέ, γιατί να βγεί η Γερμανία από το Ευρώ; Δεν ακούτε τη Μέρκελ να λέει, σε όλους τους τόνους, ότι ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ; Έ, για τους ίδιους ακριβώς λόγους ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! Τα σκούδα είναι μετρημένα και αφού το κόλπο της Ευρωζώνης τα παίρνει από εμάς και τα στέλνει στους άλλους πρέπει να το κόψουμε.
     Αν, βέβαια, φοβάσαι ότι, βγαίνοντας στη δραχμή θα την ΑΝΑτιμήσουμε....ότι πεις!

     • Ο Ιθαγενής avatar
      Ο Ιθαγενής @ ΠΗΛΕΑΣ 22/10/2011 18:53:06

      Αν αυτό κατάλαβες (από όσα έγραψα) τότε όλα καλά ω πανάγαθε.

 6. NIK THE GREEK avatar
  NIK THE GREEK 22/10/2011 11:52:46

  Και μια υπενθημηση στους"φιλους μας"τους Γερμανους,μην μας πολυζοριζουν γιατι πολλες φορες στο παρελθον εχουμε καψει τον αχυρωνα για να καψουμε και το ποντικι,ας διαλεξουν τι απο τα δυο ειναι,εμεις ουτως η αλλως καμμενοι για καμμενοι,αυτοι ας σκεφτουν το ποσο θα μας ζορισουν κι ας αφησουν τις μαγκιες και τις επιτροπιες.

 7. xzetta avatar
  xzetta 22/10/2011 12:28:06

  διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον τις απόψεις του Archaeopteryx αλλά στο προκείμενο έχω δύο αφελείς προβληματισμούς:
  δεν είμαι σίγουρος ποια θα είναι πρακτικά η διαφορά εφόσον στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας είτε έχεις ελάχιστα ισχυρά ευρώ είτε έχεις πολλές αδύναμες δραχμές θα είναι το ίδιο και το αυτό. Οι έχοντες ευρώ (αλλοδαποί ή ντόπιοι) θα συνεχίζουν να αγοράζουν εξίσου φτηνά την ελληνική επικράτεια και τους λοιπούς ιθαγενεις απλά με λιγότερο νταβαντούρι (χωρίς μεσο-μακρο-πρόθεσμα) - δηλαδή τι θα τους εμποδίσει? Οπότε οικονομικά κυρίαρχοι δεν θα γίνουμε απλά και μόνο με την εκτύπωση δραχμών. και εν τέλει, ο μη οικονομικά κυρίαρχος είναι και παραμένει σκλάβος είτε εντός είτε εκτός ενώσεων, είτε των γερμανών, είτε των κινέζων, κλπ. Αν απλά είναι θέμα επιλογής ποιός θα είναι ο αφέντης, ο σκλάβος δεν έχει θέμα αρκεί να μην έχει βαρύ χέρι. Οπότε διατηρώ επιφυλάξεις για το όλο θέμα της "εξόδου από το ευρώ" γιατί δεν βλέπω πραγματικά πως θα βοηθήσει στην ανάκτηση οικονομικής (και μετά εθνικής) κυριαρχίας. Επίσης το άλλο που με προβληματίζει λίγο είναι η όλη λογική της επιστροφής στο 2000 ή στο 1990 ή στο 1970. Τέτοιου έιδους επιστροφές συμβαίνουν ίσως στον κόσμο της μόδας αλλά όχι στην γεωπολιτική. το 2020 δεν θα είναι 1990 είτε με ευρώ είτε με δραχμή.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ xzetta 22/10/2011 17:51:17

   Το ότι όσο πιό πολύ φτωχύνουμε, τόσο πιό εύκολα θα μας αγοράσουν, ανεξαρτήτως νομίσματος, είναι αυτονόητο. Η δραχμή, απλά, θα κάνει συγκριτικά φτηνότερα τα Ελληνικά προϊόντα (ανταγωνιστικότητα-εμπορικό ισοζύγιο) και ανεκτότερη τη φτώχεια, αφού δεν θα μας κόβει εισοδήματα (που το παίρνουμε "βαρειά"), αλλά θα ακριβαίνει τα εισαγόμενα, κυρίως (που μπορούμε να το υπομείνουμε). Και θα κατανείμει τα βάρη δικαιότερα. Σήμερα ένας δικηγόρος δεν κερδίζει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ λιγότερο από το 2008, ένας γιατρός περίπου το ίδιο ενώ οι ΜΜΕ πτωχεύουν, οι εργαζόμενοι απολύονται και οι ΔΥ περνούν δύσκολες ώρες. Η δραχμή δεν είναι φάρμακο, που από μόνο του θα μας γιατρέψει, αλλά εργαλείο, που θα χρησιμοποιήσουμε για να επιβραβευθούν περισσότερο οι κόποι μας και να αμβλύνουμε τον πόνο μας.
   Συμφωνώ στις λοιπές παρατηρήσεις σας.

 8. Σταύρος avatar
  Σταύρος 22/10/2011 12:44:19

  Αρχαίε μου, όταν ο Ιάσωνας έφτασε στις Συμπληγάδες Πέτρες, άφησε ένα περιστέρι να πετάξει ανάμεσα για να μπορέσει να κρίνει την ταχύτητα του πτηνού και την ταχύτητα των Βράχων.
  Το περιστέρι πέρασε χάνοντας λίγα από τα φτερά της ουράς του.
  Το ίδιο και με την ίδια ταχύτητα έπραξαν και οι Αργοναύτες!

  Αυτό είναι το όραμα το οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε, ακόμα κι αν χάσουμε κάτι ελάχιστο και ασήμαντο κατά την διάβαση.
  Το ερώτημα είναι λοιπόν.
  Είμαστε διατεθειμένοι να "τραβήξουμε κουπί" με όλες μας τις δυνάμεις ή θα αφεθούμε να συνθλιβούμε από τις Συμπληγάδες Πέτρες του καιρού μας;

 9. τηλέμαχος αναγνώστου avatar
  τηλέμαχος αναγνώστου 22/10/2011 12:52:41

  Η άποψή σου θα είχε περισσότερη βάση και αποδοχή αν είχε απομείνει κάποια σοβαρή, ποσοτικά και κυριολεκτικά, μερίδα της αστικής τάξης με παραγωγικό προσανατολισμό. Αν υπήρχε, θα είχε ήδη πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση, και στα ΜΜΕ και στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, και δεν θα ήταν μόνο περιθωριακές ομάδες της αριστεράς και το ΚΚΕ (εκόν άκον) που έχουν υιοθετήσει αυτήν τη γραμμή. Πλην όμως, επειδή μόνο τράπεζες, διαφημιστές, καναλάρχες,, ευρωπρογραμματάκηδες και άλλοι παρόμοιοι κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια, η θέση σου θα παραμένει περιθωριακή και θα ακούγεται εξωπραγματική εκτός αν θέλεις να την εντάξεις σε κάποιο πλαίσιο "λαϊκής οικονομίας" και σχεδιασμένης εθνικής ανάπτυξης.

 10. Απορία avatar
  Απορία 22/10/2011 12:55:00

  Ευρώ =
  -χάσιμο εθνικής κυριαρχίας,
  -νόμισμα με αβέβαιο μέλλον εξαρτημένο από τα συμφέροντα των γερμανών,
  -50% ανεργία,
  -πείνα,
  -ανέχεια,
  -επιστροφή στην Ελλάδα του 1947,
  -στυγνή κινεζοποίηση,
  -καμμία ανάπτυξη ούτε σε ορίζοντα εικοσαετίας,
  -συντήρηση με ορό του σάπιου συστήματος που μας έφερε σε αυτά τα χάλια.

  Οικονομική ανεξαρτησία =
  -επιστροφή στην Ελλάδα του 1980,
  -εθνικη αυτοδιαχείριση,
  -εσωτερική κυκλοφορία νομίσματος δηλαδή επιβίωση της μεσοαστικής επιχείρησης και εργαζόμενου,
  -φτώχεια μεν αλλά αξιοπρέπεια και όχι πείνα,
  -γρηγορότερη μελλοντική ανάπτυξη,
  -αλλαγή πολιτικού σκηνικού.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Απορία 22/10/2011 17:52:51

   Ακριβώς! Ακριβέστατα!

  • JOHN avatar
   JOHN @ Απορία 22/10/2011 18:54:21

   Απορια.Με δυο λογια και με τη συγκριση που κανεις τα λες ολα!

 11. manos avatar
  manos 22/10/2011 13:01:05

  Σταύρο,

  Το παράδειγμα σου είναι πραγματικά πολύ καλό.
  Προσωπικά μιλώντας όμως, βρίσκομαι σε ένα σημείο που έχω αντικρουόμενες σκέψεις και συναισθήματα.
  Κάποιες μέρες νιώθω τέτοια θλίψη, που το μόνο που θέλω είναι να μην σηκωθώ απ'το κρεββάτι. Να συνεχίσω να ονειρεύομαι και να μην τελειώσει το όνειρο, γιατί θα ξαναβρεθώ εδώ.
  Αλλες μέρες έχω τόση ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα που λέω ότι θα καταφέρω να επιβιώσω, γιατί η γυναίκα μου και το παιδί μου με χρειάζονται.
  Τέλος, είναι μέρες που νιώθω το μίσος να κατευθύνει τις σκέψεις μου.
  Πως στο καλό να τα χαλιναγωγήσω όλα αυτά και να προχωρήσω?
  Το μόνο που με κρατάει είναι ότι έχω την υγειά μου, και ότι οι δικοί μου είναι καλά.
  Βάλε τα όλα αυτά επί 9 εκατομμύρια, και βλέπεις την Ελληνική κοινωνία.

  Καλημέρα Σταύρο.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ manos 22/10/2011 14:19:57

   manos, το όνειρο έχει δράκο και μάλιστα κακό!
   Το Δ' Ράϊχ.
   Ατσαλώσου για την οικογένειά σου και "υπέρ Βωμών και Εστιών", όπως μαθαίναμε από την Εθνική Παιδεία μια άλλης εποχής.
   Θα τις περάσουμε τις Συμπληγάδες σαν άλλοι Ιάσωνες και μετά θα τις κάνουμε περίγελο του κόσμου δείχνοντας την ακινησία τους!

 12. βισάλτης avatar
  βισάλτης 22/10/2011 13:24:18

  Προς τους δραχμοσκεπτικιστές θέλω να πω ότι άμα εξακολουθήσουμε να έχουμε το ίδιο σπάταλο αντιπαραγωγικό κομματικό στρατό κατοχής ,όχι δραχμή ή ευρώ αλλά τίποτα δεν μας σώζει..Η διαφορά είναι ότι στα πλαίσια αναγκαστικής εξισορρόπησης
  του εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συνναλαγών λόγω συνναλακτικής δυσχέρειας η ελλάς θα αναγκαστεί να δώσει κίνητρα για ΠΑΡΑΓΩΓΗ ανταγωνιστικών προιόντων και όχι κίνητρα για εισαγωγές (μίζα),όπως και παράλληλα τώρα κάνει την ζωή δύσκολη σε όσους θέλουν να παράγουν στην ελλάδα με μια ζούγκλα γραφεοκρατικών νόμων.
  Δεν θα αποφασίζουν οι βρυξέλλες πόσο γάλα θα παράγουμε ή άμα κλείσουμε την βιομηχανία ζάχαρης..Πάρτε το χαμπάρι..το γκλομπαλιζέισιον μας ...τελείωσε...το μέλλον είναι τελωνεία, και προστασία της ντόπιας παραγωγής..

 13. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 22/10/2011 13:28:55

  Απ'ότι φαίνεται, την κατάντια μας πολλοί εμίσησαν, τον... Χολαργό, ουδείς ! Βλέπεις, Αρχαίε, δέν χρειάζεται η δικιά σου λαμπρή και σοφά εναργής ανάλυση, εδώ ο κόσμος ξαναγυρίζει τρέχοντας στο μόνο καταφύγιο που τον κάνει να αισθάνεται ασφαλής, στον Παπανδρεϊσμό. Και δώσ'του δραχμή, και δώσ'του Χολαργός και δώσ'του πως τα προϊόντα μας θα γίνουν ανταγωνιστικά λόγω της υποτίμησης - νά, δές πιό πάνω τον Απορία πόσο όμορφα και σχηματικά τα λέει : φτώχεια, αλλά αξιοπρέπεια ! Πόσο Ελληνικό, πόσο Φωσκωλικό θα έλεγα το σλόγκαν - φτωχή, αλλά τιμία !

  Το οτι αμφότεραι -τιμία και πόρνη (με Ευρώ) - πρέπει να έχουν το σπίτι ή το πορνείο τους καθαρό και να μήν δανείζονται βρακί απ'τον γείτονα, θα το διδάξει ποτέ κανείς ;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ τσώφλι πασατέμπου 22/10/2011 13:36:19

   αν η επιστροφή σε δραχμή σημάνει άκρατα τυπώματα, την βάψαμε. Πιστέυω ή ελπίζω, ότι η ειλικρίνεια στον λαό καμιά φορά βοηθάει. Μπορεί να κάνω λάθος... Τα προϊστορικά πτηνά δεν ξέρουν από τέτοια...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ archaeopteryx 22/10/2011 17:57:46

    Από καιρό έχω γραψει εδώ ότι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την επιστροφή μας στην δραχμή θα έλθει από το πολιτικό μας σύστημα: Με το Νομισματοκοπείο στο χέρι οι Μαυρογιαλούροι θα αρχίσουν πάλι τους διορισμούς, βασισμένοι στο πληθωριστικό χρήμα. Δεν μπορούν να εμποδίσουν τους εαυτούς τους. Είναι εθισμένοι. Εμεις, τι φταίμε;

  • Ip0 avatar
   Ip0 @ τσώφλι πασατέμπου 22/10/2011 13:44:20

   Μα επιστροφή σε εθνικό νόμισμα συνεπάγεται και αλλαγή δημοσιονομικής νοοτροπίας. Αν είναι να το κάνουμε, δεν θα γίνει με στόχο να γυρίσουμε ξανά στα ίδια.

  • βισάλτης avatar
   βισάλτης @ τσώφλι πασατέμπου 22/10/2011 15:00:06

   Προς τους δραχμοσκεπτικιστές θέλω να πω ότι άμα εξακολουθήσουμε να έχουμε το ίδιο σπάταλο αντιπαραγωγικό κομματικό στρατό κατοχής ,όχι δραχμή ή ευρώ αλλά τίποτα δεν μας σώζει.."
   Πού ακριβώς είδες παπανδρεισμό; Ούτε ευρωλαγνεία-ούτε δυτικολαγνεία,απλά δεν είναι λύση να εισάγουμε λαθρομετανάστες και να εξάγουμε επιστήμονες λόγω γκλομπαλιζέισιον...όσο για το κυβερνών κόμμα χρεώνεται την χρεοκοπία και την διάλυση ακριβοδίκαια...

 14. Ip0 avatar
  Ip0 22/10/2011 13:40:30

  Έχω πάντως τη βεβαιότητα, πως αρκετοί πολέμιοι του σεναρίου απεμπλοκής μας από το Ευρώ, διαβάζουν παρόμοιες θέσεις και προβληματισμούς που αναπτύσσονται στα blogs όπως κι εδώ, ώστε να ανασυνταχτούν και να προετοιμάσουν πιο ενισχυμένο ευρω-λογύδριο που θα μας το ξεράσουν είτε από τηλεοράσεως είτε από έδρανο της βουλής.
  Στην αρχή απλώς αντιμετώπιζαν τέτοιες προτάσεις με βρετανικό φλέγμα και υποτιμητικά σχόλια, τώρα έχουν ξεκινήσει σταδιακά να διαστρεβλώνουν, να λένε μισές αλήθειες, να τερατολογούν και να τρομοκρατούν τον κόσμο πως έξω από το ευρωμαντρί θα μας φάνε οι λύκοι. Το ότι μας έχει επιβληθεί μια άτυπη λογοκρισία από όλους αυτούς τους κυρίους, με το να χαρακτηρίζουν ως αδιανόητες αστειότητες τέτοιου είδους σκέψεις, είναι μια προσωρινή τους νίκη που εύχομαι να μη κρατήσει πολύ ακόμα. Σε κάθε περίπτωση η ιστορία μας διδάσκει πως η αξιοπρέπεια κερδίζεται με τσαμπουκά, ρίσκο και πόνο. Είμαστε ίσως η μοναδική γενιά Ελλήνων, που έχει πειστεί πως για να κερδίσει την αξιοπρέπειά της πρέπει πρώτα να έχει τη σύμφωνη γνώμη εκείνων που την περιφρονούν και τη χλευάζουν. Περιφανές συλλογικότητες δεν μπορούν να οικοδομηθούν όμως έτσι.

  • π avatar
   π @ Ip0 22/10/2011 18:16:27

   Μην φοβάσαι, προτιμούν τους εκ του μακρόθεν αφορισμούς. Έχεις ακούσει, τα τελευταία χρόνια, σοβαρή αντιπαράθεση για το Ευρώ;
   Εδώ, από το καλοκαίρι 2010 βάζω, κάθε τόσο, 4 ερωτήματα-επιχειρήματα υπέρ της δραχμής εδώ, στο antinews, και δεν βρέθηκε ΕΝΑΣ να απαντήσει (αν και η κομματική γραμμή είναι υπέρ Ευρώ)....

 15. coyote avatar
  coyote 22/10/2011 13:44:22

  ανεξαρτητοι ο μονος τροπος επιβιωσης με αξιοπρεπεις και ανθρωπινους ορους.

 16. unfair avatar
  unfair 22/10/2011 14:23:58

  Στα περισσότερα συμφωνώ μαζί σου, ειδικά, στην άποψη σου περί των γερμανών, που λένε τα δικά μου, δικά μου, τα δικά σου δικά μου. Όπως κ την άποψη που χάνουμε ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ δικαιώματα κ αυτό είναι το ζήτημα!
  Όμως η σκέψη περί επιστροφής στην δραχμή, όπως λένε κ πολύ άλλοι, δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά. Χώρια το θέμα είναι, πως έτσι όπως είναι οι ευρωπαϊκές συνθήκες, δεν υπάρχει πλαίσιο για κάτι τέτοιο.
  Η λογική μου λέει, πως πρέπει να παλέψουμε, για να γίνει μια καλύτερη Ελλάδα. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πως θέλει δουλειά σκληρή, κ θέλει νεκρούς χιλιάδες, για να γυρίσει ο ήλιος [να φύγει η πρακτική ΠΑΣΟΚ].
  Θέλει ωριμότητα, υπευθυνότητα, κ δουλειά με σχεδιασμό!
  Δεν γίνεται να λαϊκίζουμε, μπορεί να είμαστε λαϊκοί, με διάφορους χρωματισμούς, αλλά, πρέπει να αποβάλουμε τα λόγια του αέρα.
  Πρέπει επιτέλους, να λέγεται η αλήθεια, κ ας πονάει!

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ unfair 22/10/2011 14:53:06

   ναι, αν μας αφήσουν. Θα ειμαστε σε μόνιμο μηχανισμό αφαίμαξης, με μοχλό πίεσης ης ρευστοτητα. Θα μου πεις, "μα το ίδο θα έχουμε και εκτός ευρώ", θα σου πώ "ναι, άρα επιλέγω μεταξύ μία βεβαιότητας ή μία αβεβαιότητας". Μην νομίζεις ότι το έχω δέσει ότι το μεν είναι καλύτερο από το δε, εξ ού και ρωτάω.

   Η μύτη μου μου λέει ότι το δε είναι καλύτερο εάν μπορούμε να ζήσουμε με (1) αυστηρή δημοσιονομική πολιτική με βρχυπροθεσμα χειρότερο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας, (2) απόλυτα ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, (3) και ήπιο προστατευτισμό σε θέματα "εθνικής προτεραιότητας". Πόσο εφικτά είναι αυτά, ένα debate με 5-6 σοβαρούς μπορεί να βγάλει κάποια άκρη.

   Δεν έχω "λύση", την ψάχνω.

   • unfair avatar
    unfair @ archaeopteryx 22/10/2011 16:27:44

    Αυτό που χρειαζόμαστε σαν λύση, είναι να υπάρξει ΣΥΝΕΡΓΙΑ! κ όχι να αναπτύσσονται κάποια κύτταρα του οργανισμού μας [της Ελλάδας] εις βάρος των άλλων.
    Η νοοτροπία του ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, έχει καταστρέψει φυσικά χαρακτηριστικά του Έλληνα. Ο πολυτεχνίτης, έγινε πανούργος. Ο φιλότιμος, βολευτής. Ο φιλόξενος, εκμεταλλευτής. Ο δημοκράτης, οργουελιανός.
    Για την επιστροφή στην δραχμή, για να επιβιώσουμε, χρειαζόμαστε ΠΑΡΑΓΩΓΗ! την οποία δεν έχουμε. Αντιλαμβάνομαι, πως θα μου πεις, πως κ έτσι όπως είμαστε, με βεβαιότητα, θα μας πάρουν κ τα βρακιά οι "άλλοι". Όμως, αν υπάρχει θέληση [βούληση] κ σχέδιο, [που έχει μερικώς ο Σαμαράς], υπάρχει ελπίδα. Βέβαια, υπάρχει η σημαντική προϋπόθεση, να αρχίζουν να λένε ΑΛΗΘΕΙΕΣ, να φτιάξουμε ένα δημοκρατικό καθεστώς. Να υπάρχουν κ να σέβονται οι κανόνες.
    Όσο αναφέρεις για debate, έχω εκφράσει την επιθυμία μου, να υπάρχει μια συνέχεια των θετικών κ δημιουργικών σκέψεων που εκφράζονται στο φιλόξενο antinews.
    ΥΓ. αν κ έχω παρατηρήσει πως τελευταία, έχουν μπει, "κουκουλοφόροι" στο σύστημα.

 17. Ευμένης avatar
  Ευμένης 22/10/2011 15:22:04

  Ελπίζω να έχουν χαθεί και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις ότι η παρούσα κυβέρνηση και οι Γαλλο-Γερμανοί ενδιαφέρονται για το καλό μας.
  Κατ' αρχήν ευρώ ή δραχμή δεν έχει σημασία αρκεί να υπάρχει μια κυβέρνηση που να ενδιαφερεται πρωτίστως για το καλό του Ελληνικού λαού αλλά και να μπορεί να χαράξει την κατάλληλη πολιτική για να το υλοποιήσει.
  Προσωπικά εκτιμώ, ότι με τα σημερινά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα συμφέροντα του ευρώ (ίδε Γαλλο-Γερμανικά συμφέροντα) τίθενται πάνω από τα συμφέροντα της Ελλάδος, θα πρέπει να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα.
  Αν οι Γαλλο-Γερμανοί ήταν λιγότερο κοντόφθαλμοι και η υπάρχουσα κυβέρνηση λιγότερο ενδοτική θα έλεγα ευρώ (προφανώς τώρα κατάλαβαν στην κυβέρνηση ότι οι μίζες της Siemens κτλ είναι δίκοπο μαχαίρι και οι Γερμανοί τους κρατάνε από τα ...).

 18. Πέτρος. Μ avatar
  Πέτρος. Μ 22/10/2011 15:53:16

  Ειλικρινά ,
  μπορεί κάποιος να αναφέρει ένα μόνο πλεονέκτημα , ένα,
  που προσφέρει στην δεδομένη κατάσταση , η παραμονή μας στο ΕΥΡΩ
  και που να αφορά πάνω από το 10% του πληθυσμού;

 19. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 22/10/2011 16:07:54

  Ο πόνος που θα προκληθεί σε περίπτωση επιστροφής σε δραχμή (και όχι η δραχμή αυτή καθεαυτή) , πιθανόν να είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στο να αλλάξουμε μυαλά και νοοτροπία. Διότι νομίζω συμφωνούμε όλοι ότι ουσιαστικά αυτά καλούμαστε να αλλάξουμε.

  Δραχμή = Πείνα = Παραγωγή = Απεξάρτηση + Ανάπτυξη.

  Ίσως κάπως έτσι...

  • Ip0 avatar
   Ip0 @ Χαζούλης 22/10/2011 17:29:03

   Από το πολύ πιπίλισμα που έχει γίνει στην κοινή γνώμη, οι περισσότεροι θεωρούν οτι οι «εταίροι μας» στη νομισματική ένωση απλώς προσωρινά μας τιμωρούν σκληρά επειδή ήμασταν.. απείθαρχοι, αλλά όταν εκτονωθεί η κατάσταση θα αρχίσουμε ξανά –εντός ευρώ πάντοτε- να μαζεύουμε τα κομμάτια μας και σταδιακά θα ορθοποδήσουμε οικονομικά ανακτώντας παράλληλα και την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Θεωρούν δηλαδή οτι πρόκειται περί μπόρας που με θυσίες, κόπο, "έξυπνους" χειρισμούς και υπομονή, θα περάσει. Όταν ο στρουθοκαμηλισμός και οι ψευδαισθήσεις διαλυθούν ας ελπίσουμε να μην είναι πολύ αργά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.