09/12/2007 14:46
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου ως κοινωνικό σύμπτωμα

 Το απόκομμα είναι από την «Ελευθεροτυπία» της 20/12/1988, πριν από 21 χρόνια. Παραμονές Χριστουγέννων και τότε και η συντεχνία των μελών της Ολυμπιακής Αεροπορίας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη της εταιρείας για τις προσωπικές και συγγενικές μετακινήσεις κατά την περίοδο των εορτών. Οι συγγενείς θα ταξίδευαν με προνόμια Α΄ θέσης (σαμπάνιες και τα λοιπά), αλλά θα πλήρωναν μόνο το 10% της τιμής του εισιτηρίου της Β΄ θέσης. Όσοι πληβείοι δεν συνδέονταν με πρώτο βαθμό συγγενείας με τα μέλη της συντεχνίας μπορούσαν να ελπίζουν μόνο σε μια αζήτητη θέση. Και θα πλήρωναν το εισιτήριό τους επαυξημένο κατά την πολλαπλή ταλαιπωρία αναμονής.

Η μια πλευρά του σκανδάλου της Ολυμπιακής είναι η χρησιμοποίησή της όλα αυτά τα χρόνια για κομματικούς και πολιτικούς σκοπούς, από εκείνους που θέλουν τώρα να την απαλλοτριώσουν στους ιδιώτες, έναντι πινακίου φακής. Και ήθελαν τόσα χρόνια την Ολυμπιακή για τις μεταφορές των εκλογέων, τις μετακινήσεις των υπουργών και των κομματικών στελεχών και τις μεταφορές των εφημερίδων ως ένα ακόμα ρουσφέτι στους εκδότες. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Η επίσης απροκάλυπτη ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας, όλα αυτά τα χρόνια, από μια συντεχνία τη οποία εμείς πληρώναμε για να διαχειρίζεται τον «εθνικό», κατά τα άλλα, αερομεταφορέα. Γιατί τι άλλο συνιστούσαν τα ειδικά προνόμια που απολάμβαναν επί σειρά ετών τα μέλη της συντεχνίας της Ολυμπιακής (φοροαπαλλαγές, πληρωμές σε συνάλλαγμα, αδασμολόγητες εισαγωγές, επιδόματα, δωρεάν μεταφορά συγγενών, κληρονομικό δικαίωμα των παιδιών στους διορισμούς κλπ);


Δεν ξέρω αν όλα αυτά τα προνόμια ισχύουν, ακόμα. Ξέρω όμως ότι συνέβαλαν κι αυτά στη διόγκωση του χρέους της Ολυμπιακής και αποτελούν μόνο ένα σύμπτωμα μιας γενικότερης τάσης εξωφρενικής ιδιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου (που ανήκουν δηλαδή σε όλους εμάς) από συντεχνίες και συνδικαλιστικές κάστες στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ και όλες σχεδόν τις ΔΕΚΟ. Όλα αυτά, αν εξαιρέσει κανείς ορισμένες αξιέπαινες ατομικές περιπτώσεις, συνδυασμένα με μεγάλες καθυστερήσεις, αγενή συμπεριφορά και πλήρη αδιαφορία για τον πελάτη.


Επισημαίνουμε το φαινόμενο ως μια ακόμα εκδήλωση της γενικότερης πολιτικής και κοινωνικής σήψης. Τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ προκάλεσαν μεταστάσεις σε όλους τους τομείς. Όπως σε μια οικονομία αγοράς η αύξηση των τιμών ενός βασικού προϊόντος προκαλεί ανατιμήσεις και πληθωρισμό, έτσι και η διαρπαγή του δημόσιου χρήματος και η ιδιοποίηση κρατικής περιουσίας από πολιτικούς που συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και να επαίρονται μάλιστα γι αυτό, δημιουργούν πρόθυμους μιμητές σε όλη την κοινωνία.ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.