#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/07/2008 23:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η θλιβερή οπερέτα που αποκαλείται ελληνικό δημόσιο

Γράφει μεταξύ άλλων στο χθεσινό ΒΗΜΑ, ο Κώστας Μ. Κάπος Μηχανολόγος Μηχανικός Μ.Sc./ΡΕ, υπεύθυνος της επίβλεψης του έργου C4Ι την εποχή που κατασκευαζόταν και προσθέτει: «Η σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του προμηθευτή ομίλου SΑΙC / Siemens και του ελληνικού Δημοσίου δεν ελέγχθηκε ποτέ από έναν τεχνικό σύμβουλο κατά τη φάση της κατάρτισής της ώστε να εντοπισθούν οι σοβαρές ασάφειες γύρω από την τεχνική υλοποίηση του έργου και να προσδιοριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές βάσει των οποίων θα γινόταν η υλοποίηση αυτή. Βλέπαμε να υπερκοστολογούνται πολλές πρόσθετες εργασίες, αλλά ποτέ οι διαφορετικές κοστολογήσεις μας δεν χρησίμευαν ως διαπραγματευτικό όπλο από το ελληνικό Δημόσιο και ο ανάδοχος τελικά έπαιρνε αυτά που ζητούσε…

Οι συμπαθέστατοι και ευγενέστατοι (όσο τους γνώρισα προσωπικά) κύριοι Δενδρινός και Τρεπεκλής είχαν κάθε ευκαιρία και δικαίωμα να εκμεταλλευθούν κατάλληλα και προς όφελος των εταιρειών τους αυτή τη θλιβερή οπερέτα που ονομαζόταν πελάτης. Οι ελλείψεις και οι κακοτεχνίες ήταν κραυγαλέες και οι περισσότερες από αυτές απλώς κρύφτηκαν με την αποξήλωση των συστημάτων και την αναδιανομή του εξοπλισμού μέσα στις υπηρεσίες του Δημοσίου κατά τρόπο που έκανε την αξιολόγηση του συστήματος αδύνατη. Το γενικότερο consensus σε όλα τα επίπεδα ήταν ότι η παραλαβή του έργου δεν θα ήταν τεχνική ή διοικητική αλλά πολιτική πράξη στο τέλος

Η Δικαιοσύνη, ο δημοσιογραφικός και ο πολιτικός κόσμος ερευνούν την υπόθεση υπό το πρίσμα της απόδοσης των ευθυνών σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα και στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Ενεργούν, δηλαδή, με την ψευδαίσθηση ότι αν εκλείψουν οι δύο- τρεις πολιτικοί άνδρες που «τα έπιασαν» και οι δύο- τρεις επιχειρηματίες που τους «λάδωσαν» από το προσκήνιο, αυτομάτως ο δημόσιος βίος μας θα έχει εξυγιανθεί και η Ελλάδα θα καταστεί Σουηδία….Όταν οι όροι ανταγωνισμού που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια από το πολιτικό περιβάλλον επιβάλλουν σε έναν επιχειρηματία να χρησιμοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσον για την επίτευξη του σκοπού του, θα ήταν υποκρισία να τον κατηγορήσουμε γιατί δεν άφησε την εταιρεία που διευθύνει να βουλιάξει στην αφάνεια επειδή κάποιοι άλλοι θα το πράξουν αντί αυτού. Για κάθε κύριο Χριστοφοράκο ο οποίος θα εμπλακεί τυχαία στο δίχτυ της Δικαιοσύνης θα υπάρχουν άλλοι 50 ή 100 επιχειρηματίες που απλώς θα ακολουθούν τους ίδιους άτυπα θεσπισμένους κανόνες που στην ουσία δεν έχουν αλλάξει από την εποχή της Τουρκοκρατίας…

. http://www.tovimadaily.gr//Article.aspx?d=20080709&nid=9140102&sn=&spid=

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/07/2008 00:13:16

  είπαμε, ανέβηκε από 260 σε 1200 επί ΝΔ και παρελήφθη χωρίς να λειτουργεί σωστά...

  να'ταν μόνο αυτό; να'ταν και ένα που να μην ήταν έτσι;

  Να αρθεί η άδεια λειτουργίας, να παγώσουν οι Τραπεζικοί λογαριασμοί, και να σταματήσουν όλα τα τρεχοντα έργα, μέχρι να πουν σε ποιους τα'χωσαν.

  όχι κύριοι του Βήματος, εγώ τουλάχιστον δεν ενδιαφέρομαι για τους 3 ή 113 που τα πήραν εδώ. Αλλά εάν κρεμαστούν ανάποδα αυτοί, ίσως τα πιτσιρίκια που παρακολουθούν να πιστεψουν ότι είναι κακό να κλέβεις. Ειδεμή, «μα πάντα έτσι δεν γίνεται;»

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 10/07/2008 12:34:27

  Ε βέβαια τι θα έγραφε η εφημερίδα - υποστήριξης του πρωην καταλληλότερου πρωθυπουργού?
  & για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή βάση:

  τα έργα στο Δημόσιο δεν γίνονται με βάση:
  ύπαρξη ανάγκης - διερεύνηση - στοχοποίηση - σχεδίαση - υλοποίηση - παρακολούθηση πορείας - αξιολόγηση - παραλαβή - πληρωμή,
  αλλά:
  -έχουμε ένα "όραμα"
  -φτιάχνουμε μια επιτροπή κολλητών (κυρίως καθηγητών πανεπιστημίων, συμβούλων, δ/ντων) που "εκτελούν εντολές"
  - όλοι ξέρουν ποιός θα πάρει τη δουλειά
  -αν κάποιος κάνει σωστά / νόμιμα ή δεν μας αρέσει η δουλειά του ... απλά τον αλλάζουμε (...αλήθεια ο λιμενικός που δεν παρελάμβανε το C4i ή η επιτροπή στο Δ Τάξεως ή οι αντιρρήσεις της κ Φιλιπποπούλου στο ΥΠΠΟ ή ο κ Ζορμπάς, οι δύο καθηγήτριες στη Θεσσαλονίκη, ο κύριος που έστειλε επιστολή και στον Πρωθυπουργό για ΟΣΕ κλπ)

  ΑΛΛΑ ΠΡΟΣ ΘΕΟΥ

  ποτέ δεν φταίει η πολιτική ηγεσία, ποτέ δεν παίρνει μίζες (το αποδεικνύουν τα πορίσματα) όπως οι ...τρεις μαϊμούδες ... δεν είδαν δεν άκουσαν δεν κατάλαβαν τίποτα, απλά λειτουργεί η αίσθηση της αφής.
  Λες και εγώ ή εμείς όλοι φτιάχνουμε το θεσμικό πλαίσιο στο Δημόσιο.
  Λες και κάποιος πολιτικός που παίρνει υπουργική καρέκλα οπουδήποτε, δεν φέρνει πρώτα πρώτα το ...πολιτικό του γραφείο μαζί.

  ΥΓ

  αν κάποιος "βρει" 1,000,000 DM "σιγά μωρέ για 300-400,000 € είναι το θέμα"
  ?
  ποιος δημοσιογράφος της έγκριτης εφημερίδας το είχε αρθρώσει σε τηλεοπτικό παράθυρο
  ?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.