#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/06/2011 14:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η θεωρία της «τριγωνοποίησης» και η «κλοπή» των επιχειρημάτων του αντιπάλου!Έγραψα χθές ό,τι μετά τον ανασχηματισμό, αντίπαλος του Σαμαρά θα είναι πλέον ο Βενιζέλος και παρατηρούσα:  "Ο κ. Βενιζέλος άρχισε δειλά, αλλά δεν θα εκπλαγώ καθόλου, αν στη συνέχεια υιοθετήσει την επιχειρηματολογία και τη ρητορική του κ. Σαμαρά και αρχίσει να μιλάει ανοιχτά για την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου!"

Στην πρόταση αυτή ένας αναγνώστης μας με το nick  «Star Power None»,  πρόσθεσε το παρακάτω εξαιρετικό,  αποκαλυπτικό (και διαφωτιστικό) σχόλιο:

«Η τακτική αυτή δοκιμάστηκε με επιτυχία από τον Πρόεδρο Clinton το 1996 με το όνομα  triangulation:  χρησιμοποιείς θέσεις, προτάσεις και ορολογία του αντιπάλου σου,  με στόχο να εξασθενίσεις τα πλεονεκτήματα της άλλης πλευράς.

Να πιστωθείς οτιδήποτε θετικό προτείνουν, αλλά και να ακυρώσεις την κριτική σε περίπτωση αποτυχίας.

Εμπνευστής του ‘κόλπου’ ο τότε μοιραίος σύμβουλος Dick Morris.

Προσπάθησε να τον αντιγράψει και ο εδώ μοιραίος και ‘πάντα πρωτότυπος’ σύμβουλος κ.  Γιάννης Λούλης, εκδίδοντας μάλιστα και το βιβλίο με τίτλο «Τριγωνοποίηση» το  1999.)
Εκτός από τις ‘προσεγγίσεις’  του Βαγγέλη Βενιζέλου  και ο Παπανδρέου χρησιμοποίησε το όρο “επανεκκίνηση” αρκετές φορές σε ομιλία του.

Η υπόθεση έχει ξεφύγει από το επίπεδο του οικονομικού ‘μίγματος’ και των ‘κοστολογημένων’ οικονομετρικών μοντέλων.

Ο στίβος όπου θα αναμετρηθεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, πλέον, είναι καθαρά πολιτικός και, όπως και πριν, δόλια επικοινωνιακός.

Οι ρητορικές ζαβολιές του Βενιζέλου πρέπει να ξεσκεπάζονται συστηματικά και τεκμηριωμένα.
Μια νέα μάχη αρχίζει.”

Εννοείται ότι προσυπογράφω το σχόλιο.

Κώστας Ροδινός

FactorX: Όχι μόνο ο Ομπάμα, αλλά και ο Σαρκοζί με τον Μπλερ διακρίθηκαν  στο άθλημα αυτό

Τριγωνοποίηση: Οι καλές μέθοδοι του θείου Μπιλ

Η τριγωνοποίηση ανακαλύφθηκε από τους spin doctors του Μπιλ Κλίντον και την εμπέδωσε ο Τόνι Μπλερ. Στόχος της είναι να στερήσεις τον αντίπαλο από τους μύθους του, την αντιπροσώπευσή του, τα ισχυρά στελέχη του και τις δυνατές του ιδέες, χωρίς να θυσιάσεις τα βασικά. Η αποτελεσματικότητά της έχει αποδειχθεί, εάν κρίνουμε από την πολιτική μακροζωία των Κλίντον και Μπλερ.

Ο Σαρκοζί πήρε αυτό το εργαλείο και άρχισε να παίζει μαζί του από την προεκλογική εκστρατεία του 2007. Ας θυμηθούμε την επίκληση μεγάλων ονομάτων από το πάνθεον των σοσιαλιστών, Jaurès και Blum …

Συνεχίζει μέχρι και σήμερα, τριγωνοποιώντας τα πάντα. Όταν δηλώνει «έχουμε χρησιμοποιήσει το καλό κομμάτι του καπιταλισμού», ή ότι «οι φυλακές μας είναι ντροπή», όταν αποκηρύσσει τονκοινωνικό αποκλεισμό και όταν ασκεί κριτική στον ορθοδοξία του προϋπολογισμού και της σκέψης, αδειάζει μία προς μία όλες τις κριτικές της αντιπολίτευσης.

Προφανώς,  αυτές οι τακτικές έχουν αντικειμενικό σκοπό να προκαλέσουν σύγχυση στο πολιτικό παιχνίδι. Κατά βάθος ο Σαρκοζί παραμένει πάντα πιστός στις δεξιές ιδέες του, από το φορολογικό σύστημα μέχρι τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά για την αριστερά  είναι πολύ πιο δύσκολο σήμερα να ξεχωρίσει στο δρόμο προς την εξουσία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. man8os avatar
  man8os 19/06/2011 14:33:02

  Τωρα αρχιζει η μεγαλυτερη μαχη. Πρεπει να ημαστε στις επαλξεις!
  Δεν κερδηθηκε τιποτε ακομη.

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 19/06/2011 14:50:48

  Αντίπαλο δέος ο κύριος Βενιζέλος;
  Υπουργός Οικονομικών μιας κυβέρνησης που έθεσε υπό Δημοσιονομική κατοχή την χώρας είναι. Που ψήφισε το Μνημόνιο Ι και θα εφαρμόσει το Μεσοπρόθεσμο.
  Η ΝΔ πρέπει απλά να υπενθυμίζει τον κεφαλικό φόρο, τους 4 νέους φόρους στα ακίνητα, τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η ρητορική οποιουδήποτε είναι γυμνή μπροστά στην πραγματικότητα. Ο ρεαλισμός δεν μπορεί να καμφθεί από οποιαδήποτε υπερφίαλη μπουρδολογία.

  Ο κύριος Βενιζέλος έχει ένα προσόν την ...λογοδιάρροια. Δεν πέφτεις στην παγίδα να μιλάς μαζί του, ρωτάς απλά :
  - υποστηρίζει για το ΜΠΔΣ την θέση για τους 180 ψήφους, ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
  -βάζει κεφαλικό φόρο ΝΑΙ ή ΟΧΙ;
  -μειώνει οριζόντια μισθούς και συντάξεις ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

  Τον αφήνεις να αερολογεί μια ώρα και του επισημαίνεις απλά ότι δεν απάντησε.

  ΥΓ

  -Πρέπει να μιλά απλά και κατανοητά η ΝΔ.
  Τα μηνύματα προς την κοινωνία δεν μπορεί να είναι κατεβατά από εκθέσεις ιδεών αλλά οι ιδέες οι ίδιες.
  -Δεν καταλαβαίνω πως ο άνθρωπος που έχασε από ένα φραπέ είναι ...επιτυχημένος.
  Σε ποιο Υπουργείο πέτυχε; Στο Πολιτισμού; Ας αναζητήσει κανείς τις δηλώσεις του διαδόχου του, του Α' Αντιπροέδρου.
  Έκτος αν οι βουλευτές τον θεωρούν επιτυχημένο για το Νόμο περί ευθύνης ...οι 300 σε αυτό έχουν δίκαιο.

  • man8os avatar
   man8os @ Ο Ιθαγενής 19/06/2011 14:55:05

   Εχει κανει λαθη, τα οποια οφειλουμε να μελετησουμε.

 3. Απορία avatar
  Απορία 19/06/2011 14:54:00

  Το μόνο που θα καταφέρει να τριγωνοποιήσει ο Βενιζέλος θα είναι το πολιτικό του τέλος.

  Η τριγωνοποίηση στην πολιτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αοριστη πολιτική επιχειρηματολογία. Εδώ έχουμε να κάνουμε με αριθμούς, με αποφάσεις που έχουν άμεση επίπτωση στα μετρήσιμα οικονομικά του κράτους και μάλιστα βραχυπρόθεσμα.

  Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να φλυαρεί όσο θέλει επαναλαμβάνωντας σε λεκτικό επίπεδο επιχειρήματα από το Ζάππειο ΙΙ στην πράξη όμως θα αναγκαστεί να εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο κατά γράμμα.

  Οπότε στο τέλος θα είναι εύκολο για τη ΝΔ να ξεβρακώσει την "τριγωνοποίηση" π.χ. αναφέροντας την πρακτική διαφορά της φορομπηχτικής πολιτικής του μεσοπρόθεσμου από τις θέσεις της ΝΔ.

  Άρα η απάντηση της στις "τριγωνοποιήσεις" του ΠΑΣΟΚ είναι το συστηματικό ξεσκέπασμα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και το ότι αυτή δεν έχει καμμία σχέση με την πολιτική της ΝΔ στα ζητήματα αυτά.

 4. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 19/06/2011 14:54:20

  Τη δεκαετία του '70,ο μέγας λαοπλάνος Αν.Παπανδρέου είχε περιγράψει πως θα επιτευχθεί η μακροημέρευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.Είχε πει:''Υπάρχουν δυο παρατάξεις.Η δεξιά που εξαρτάται από την Ουάσιγκτον και η αριστερά που εξαρτάται από τη Μόσχα.Πως θα παραμείνουμε επί μακρόν στην εξουσία και θα τους διαλύσουμε;Απλούστατα,πρώτα θα υπερφαλαγγίσουμε την αριστερά μέσω της Μόσχας και κατόπιν τη δεξιά μέσω της Ουάσιγκτον''.Αν δούμε τη λαβυρινθώδη και δύσοσμη πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα στο χρόνο,και τις μεταλλάξεις που υπέστη,τότε θ'αντιληφθούμε πάρα πολλά...

 5. Φακ Κωστας avatar
  Φακ Κωστας 19/06/2011 15:24:48

  Αν μου επιτρέπετε μια διαφωνία, νομίζω ότι τέτοιες γκεμπελικές μέθοδοι πετυχαίνουν όταν αφορούν μισές ή γκρί αλήθειες...
  Ο Σαμαράς, (αυτό τον διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους πολιτικούς και τον χρίζει ουσιαστικά φορέα της Νεας μεταπολίτευσης) έχει κρυστάλλινο λόγο..
  Δεν λέει ας πούμε "δεν θα μειωθούν οι μισθοί ωστόσο θα μειωθεί η μισθολογική δαπάνη"...αυτή ειναι μια παπάρα την οποία μπορείς να την εκμηδενίσεις με τριγωνικές ή άλλες μεθόδους...
  Πως όμως θα εκμεταλλευτούν τις ασπρόμαυρες, χωρίς αποχρώσεις, ξεκάθαρες θέσεις του Σαμαρά?
  Πως να παραποιήσεις την θέση του για κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια?

  Αυτό που θέλω να πω είναι ότι φυσικά παίζει ρόλο ο μάγειρας (Βενιζέλος) αλλά τι να μαγειρέψει με αυτά τα υλικά (εξώφθαλμα αντιλαϊκά μέτρα, κλπ)?

  • Kostas D avatar
   Kostas D @ Φακ Κωστας 19/06/2011 20:03:54

   Συμφωνω!!!

 6. Sofie avatar
  Sofie 19/06/2011 15:37:27

  Η μαγκιά θα φανεί στην εφαρμογή των ορθών κατα τη γνώμη μου προτάσεων της ΝΔ για έξοδο απο την κρίση. Αυτη η κυβέρνηση απαρτίζεται απο τα ίδια στελέχη που απαρτίζοταν και χθες και θα εξακολουθεί να τρώγεται με τα ρούχα της. Δεν παν´να τετραγωνίσουν και τον κύκλο στο τέλος στο ίδιο σημείο 0 θα βρισκόμαστε Δυστυχώς.
  Ας ελπίσουμε ο κ.ΣΑμαρας να καταφέρει να τα εφαρμόσει Γιατί σίγουρα θα βρεθεί και αυτός με πολλα εμπόδια.

 7. Ένας avatar
  Ένας 19/06/2011 16:06:11

  Η ΝΔ πρέπει να τονίσει την εθνική διάσταση των προβλημάτων και όχι μόνο την οικονομία.

 8. Red Jones avatar
  Red Jones 19/06/2011 17:04:56

  Είναι πολύ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΙ για να ΥΠΕΡΤΙΜΑΝΕ τον Βενιζέλο ως "σωτήρα" και είναι σχιζοφρενικά παρανοϊκοί οταν ερμηνεύουν την αλλοπρόσαλλη αντιφατικότητα του ΓΑΠ ως "ιδιοφυή τακτισμό".......

  Η δίκαιη λιτότητα είχε θέση πριν 5 ή 10 ή 15 ή 20 έτη. Αντί αυτού προτιμήσαν την ΣΠΑΤΑΛΗ την ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ την ΔΙΑΦΘΟΡΑ και την ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ. .......

  Εάν τωρα επιθυμούν να πιστεύουν οτι ενας βουλιμικός φιλοδοξος ΑΡΧΟΜΑΝΗΣ παραγωγός ανούσιων κενολογιων και darling του συστήματος θα επιβάλλει "δίκαιη λιτότητα"..... είναι "αξιοι της μοίρας σας"


  (ας πιουν και νερό του"Καματερού" για να σωθούν)

 9. StarPowerNone avatar
  StarPowerNone 19/06/2011 18:42:32

  Όντως πρώτος ο FactorX αναφέρθηκε στην τακτική της "τριγωνοποίησης" σε παλαιότερη ανάρτησή του. Και πράγματι ο Tony Blair, ο σοσιαλιστής, με επιτυχία χρησιμοποίησε την ίδια συνταγή. Αν θυμάμαι σωστά, συνεργάστηκε με επικοινωνιακούς συμβούλους του Bill Clinton και βάφτισε το κόλπο "Ο τρίτος δρόμος" (The third way) και προφανώς ακολούθησε ο Σαρκοζί. Το παιχνίδι δοκιμάστηκε και στο Ισραήλ.
  Ο κ. Ροδινός πολύ γρήγορα και εύστοχα εντόπισε οτι έτσι πάει να παίξει και ο κ. Βενιζέλος... με την έναρξη του ανασχηματισμού.
  Δεν νομίζω οτι κανείς προτείνει οτι έτσι πρέπει να πορευτεί και ο κ. Σαμαράς. Δεν νομίζω οτι υπάρχει καλύτερη επιλογή από την αυθεντική και έντιμη επικοινωνία με τον πολίτη. Ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσεων. Ο κ. Σαμαράς δούλεψε σκληρά, μεθοδικά και επίπονα για να παρουσιάσει ολοκληρωμένα σχέδια εξόδου από το οικονομικό αδιέξοδο, όπως το Ζάπειο και το Ζάπειο2. Διαθέτει και πολιτική σκέψη και πολιτικό αισθητήριο, και ηθικό ανάστημα και σίγουρα θα ανταποκριθεί με επιτυχία στις επαναλαμβανόμενες πολιτικές και επικοινωνιακές ίντρικες των Παπανδρέου, Βενιζέλου,Καρατζαφέρη, κλπ.

 10. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 19/06/2011 22:42:11

  Είναι χρονικά επιβεβλημένο πιά να εξειδικευθεί μιά συνολική πρόταση εθνικής στρατηγικής επιλογής γιά την χώρα, με ορίζοντα δεκαετίας ή πιό σωστά εικοσαετίας.
  Το μεσοπρόθεσμο ή μνημόνιο2 είναι ανάγκη να ενταχθεί ως μέρος αυτής της επιλογής και μάλιστα ως πρόβλημα άμεσης διαχείρησης, ενταγμένο όμως στόν στρατηγικό στόχο γενικής κατεύθυνσης.
  Είναι βασικό να προσδιοριστεί τό εθνικό ζητούμενο, ο επιθυμητός στόχος ή η νέα μεγάλη ιδέα, πού θα επιτρέψει στον έλληνα να επαναπροσδιορίσει την προσωπική του σχέση με το ποθητό ζητούμενο και έτσι να μπορέσει να δώσει ξανά πίστη στήν πολιτεία του και στούς θεσμούς της.
  Αγανακτισμένοι, μή αγανακτισμένοι, ψηφοφόροι τών κομμάτων ή μή ψηφοφόροι, άνεργοι και εργάτες, μικρά, μεσαία και μεγαλοαστικά στρώματα επιζητούν μιά πρόταση προθέσεων και κατανοητών εθνικών στόχων, ώστε να επαναπροσδιορίσουν, ο καθένας από την δική του θέση και οπτική, τήν σχέση του με το εθνικοκοινωνικό ζητούμενο. Ο ορισμός στόχου μορφώνει και την κοινωνική συμπεριφορά. Ο Παπανδρεϊσμός ως κοινωνική συμπεριφορά, δομικά ανεπίδεκτος μεταρρύθμισης, στηριγμένος επιδερμικά σε μιά άκοπη, καιροσκοπική και ανήθικη καταναλωτική αποχαύνωση, καταρρέει με κίνδυνο να συμπαρασύρει και την ελάχιστη εναπομείνουσα κοινή λογική αυτοσυντήρησης της κοινωνίας. Κινδυνεύουμε να κατατεμαχίσουμε την κοινωνική αναγκαιότητα ύπαρξης οργανωμένης λαϊκής ομάδας σε δέκα εκατομμύρια ατομικές επιλογές, χωρίς καμμιά επαρκή συγκολλητική δυναμική, πού θα επιτρέπει την, άξια λόγου, συνέχειά της.
  Πρέπει να προσεχθεί πολύ απο τον Σαμαρά, τήν ομάδα εργασίας του και από τα άτομα παραγωγής θεωρητικού υπόβαθρου, αυτή η αναντιστοιχία πολιτικών προτάσεων διαχείρησης μιάς τρέχουσας, πολύ σοβαρής, οικονομικής κρίσης, με όρους Παπανδρεϊκής πολιτειακής αποδόμησης ( και το εννοώ ως καθεστωτική αντίληψη πολιτειακής διαχείρησης, από όλα τα κόμματα, από την χρυσή Αυγή μέχρι και το ΚΚΕ και τούς αναρχοαυτόνομους), πού υποσυνείδητα γίνεται αντιληπτή από τον κόσμο και τον οδηγεί στην απαξίωση της πίστης του στο κοινωνικό δρώμενο. Δεν είναι τυχαία η καθημερινή επωδός τού «όλοι είναι ίδιοι» και «οι άλλοι τα ίδια και χειρότερα θα κάνουν». Και αναφέρομαι ειδικά στον Σαμαρά, γιατί νομίζω ότι συσπειρώνει γύρω του μια κρίσιμη μάζα εθνοκεντρικά σκεπτόμενων ανθρώπων, ικανών να παράξουν την εκλείπουσσα σήμερα εθνοδυναμική πρόταση επιλογής στόχου, ώστε να μπορέσει η χώρα και ο έλληνας να ζήσει το επόμενο όνειρό του.
  Η χώρα κινδυνεύει να πεθάνει από αϋπνία.
  ΥΓ. Το ΠΑΣΟΚ (όπως και τα άλλα κόμματα) καταλαβαίνουν την ανάγκη διαχείρησης της κοινωνικής δυναμικής πού εξαπλώνεται ραγδαία. Το πρόβλημά τους είναι, ότι πρέπει να την διαχειρισθούν με τον θεσμικά πιά κατοχυρωμένο Παπανδρεϊκό τρόπο αντίληψης και διαχείρησης, γιατί διαφορετικά θα αυτοκαταργηθούν και αυτό λόγω της συγκεκριμένης δόμησής τους. Οι προτάσεις τού γιωργάκη γιά δημοψηφίσματα, έχουν στόχο την δημιουργία εντυπώσεων στον κόσμο, ότι θα δώσουν απάντηση στην απαίτησή του να αλλάξουν όλα. Ο στόχος είναι η ψευδαίσθηση της αλλαγής, χωρίς καμμιά ουσιαστική αλλαγή στην απαιτούμενη εθνοκοινωνική προοπτική. Και εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος της πραγματικής εθνικής κατάρρευσης. Κινδυνεύουμε να εξαλείψουμε την εθνική μας υπόσταση. Το έθνος δεν είναι μόνο ύλη καί πνεύμα. Είναι τριάδα ομοούσιος και αδιαίρετος.

 11. Ψηφοκράτης avatar
  Ψηφοκράτης 19/06/2011 22:43:29

  Ο Σαμαράς έθεσε και το μεταναστευτικό ως βασικό σημείο στην ατζέντα, που δεν τριγωνοποιήται με τίποτα! :)
  Παρά τις εξαγγελίες και το ταρατατζούμ, το κέντρο είναι απόλυτο γκέτο το βράδυ. Η βία, οι διαρήξεις, η ντρόγκα, οι ληστείες συνεχίζονται.

 12. κώστας avatar
  κώστας 20/06/2011 05:32:57

  Υπάρχει μία συνεπαγωγή -που διαφημίζεται δεόντως- η οποία δεν στηρίζεται σε λογική βάση. Η συνεπαγωγή αυτή προτάσσει ότι ευγλωττία -> ευστροφία. Το επιχείρημα αυτό καταπίπτει εύκολα με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι ο ιστορικός: "λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν" και ο δεύτερος συνίσταται στην παρακολούθηση του χαοτικού λόγου του Βενιζέλου: οι πρώτες και οι τελευταίες 2-3 αράδες του λόγου του είναι η -όποια- ουσία του. Τα ενδιάμεσα είναι στάχτη στα μάτια.

 13. Panos avatar
  Panos 20/06/2011 16:56:16

  Εκτος απο τις προηγουμενες περιτωσεις , κατι παρομοιο μπορουμε να διακρινουμε και στον λογο του ΛΑΟΣ (πχ "ανατροπη τωρα" κτλ) . θελοντας να τριγωνοποιησει ορους της αριστερας και να δημιουργησει μια συγχυση ιδεων και τοποθετησεων καθως και υπονομευση των εννοιων καταληγοντας σε αυτο που ονομαζετα εντροπια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.