#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/03/2013 14:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η θέση της Ελλάδας είναι ακόμη στην ΕυρώπηΑν βγάζαμε όλοι σήμερα τα κομματικά, εθνοπατριωτικά ή αριστερά μας γυαλιά εύκολα θα βλέπαμε τα εξής:

Η Κύπρος έμεινε μόνη της, να αποφασίσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει το αδιέξοδο μετά το «όχι» της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οι Ρώσοι  δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν ούτε ένα ευρώ . Η πρόταση για δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης μοιάζει περισσότερο με ευχή. Τόσα χρήματα είναι αδύνατον να μαζευτούν σε τόσο μικρό διάστημα. Η δε χρησιμοποίηση των αποθεματικών του κράτους ενέχει τεράστιους κινδύνους. Τελικά, η μόνη εγγυημένη λύση παραμένει αυτή που απορρίφθηκε προχθές, έστω και με κάποιες αλλαγές, κυριότερη των οποίων θα είναι πιθανόν η εξαίρεση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ από το κούρεμα. Η ζημιά πάντως για το τραπεζικό σύστημα του νησιού έχει γίνει. Αυτή ήταν άλλωστε και η (ορθή στην λογική της) πρόσθεση της Ευρωζώνης σε αυτή την περίπτωση: η μείωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Άλλο αν ο τρόπος που προσπαθούν να την επιβάλλουν αντίκειται σε κάθε ευρωπαϊκό κεκτημένο και είναι απαράδεκτος για οποιονδήποτε σκέφτεται με όρους ελεύθερης οικονομίας.

Ένα πανευρωπαϊκό Bank Run ή μια παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή προς το παρόν δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, άλλωστε η Κύπρος είναι οικονομικά σχεδόν αμελητέα ποσότητα. Οι δύο επιλογές που έχουν αυτή την στιγμή οι Κύπριοι είναι να παραμείνουν στην ευρωζώνη, αποδεχόμενοι μια παραλλαγή του σχεδίου του Eurogroup που απέρριψαν πριν λίγες μέρες, ή να επιστρέψουν σε εθνικό νόμισμα. Η πρώτη δύσκολη και επώδυνη, η δεύτερη κατά την γνώμη μου καταστροφική. Και είναι καταστροφική, επειδή ενώ δεν πρόκειται να διασώσουν έτσι τον τραπεζικό τους τομέα που έχει δεχτεί ανεπανόρθωτο πλήγμα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον και την έλλειψη ρευστού για τις ανάγκες του κράτους, που θα οδηγήσει σε μπαράζ υποτιμήσεων το νόμισμα και τεράστια και απότομη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Εκείνο που μοιάζει βέβαιο πάντως, εάν αποφασίσουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, είναι πως οι Κύπριοι στο μέλλον θα πρέπει να αλλάξουν άρδην το μοντέλο ανάπτυξής τους, καθώς ετούτο με τον θηριώδη και ανεξέλεγκτο τραπεζικό τομέα (άλλοι το λένε πλυντήριο) μάλλον έχει τελειώσει.

Κλείνοντας, και για να έρθουμε στα δικά μας, σημειώνω πως έγινε πλέον σαφές πως τα μεγάλα λόγια είναι εύκολα, όμως οι σταθερές και προσεκτικές κινήσεις είναι προτιμότερες. Τα «ηρωικά όχι» μπορούν να ειπωθούν, όταν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Όταν δεν υπάρχει, όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, και των ΑΝΕΛ, οι φραστικοί λεονταρισμοί του Αλέξη και του Πάνου, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αναδεικνύουν την σοβαρότητα και να ενισχύουν την κυβερνησιμότητα του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Όσοι ρίχνουν λάδι στην φωτιά του αδιέξοδου μαζικού θυμού, χωρίς σχέδιο και χωρίς καμιά προοπτική, προσφέρουν πολύ κακές υπηρεσίες στην χώρα. Ο αντιευρωπαϊσμός δεν είναι πετονιά να την ρίξεις και μετά να την μαζέψεις πίσω. Πιστεύω πως στην δεδομένη στιγμή, η θέση της χώρας είναι με τους ευρωπαίους εταίρους και όσο γίνεται πιο μακριά από «ξανθά γένη», Κινέζους, Ινδούς, Βραζιλιάνους, Βενεζοελάνους και άλλα εξωτικά πτηνά.

Akenaton

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 26/03/2013 15:29:14

  Η θέση της Ελλάδας, δεν μας αξίζει να βρίσκεται σ΄αυτήν την ....Ευρώπη.
  Το αηδιαστικό αυτό κονκλάβιο των κυνικών τοκογλύφων, των τιποτένιων ληστών, των αδίστακτων αισχρών εκβιαστών, που παίζουνε στα ζάρια τις ζωές των ανθρώπων. Όταν συνωστίζεσαι παρακαλώντας στις δεξιώσεις των βιαστών σου και σέρνεσαι και χαριεντίζεσαι μαζί τους δουλικά, σου αξίζει να σε καταστρέψουν. Όταν υποκρίνεσαι πως δεν καταλαβαίνεις πόσο σ΄ εξευτελίζουν, σε προσβάλλουν και σε υποτιμούν, όταν φιλάς το χέρι των προαγωγών σου, είσαι άξιος της μοίρας που σου ετοιμάζουν.... Όποιος από εδώ και πέρα υποκριθεί οτι δεν βλέπει τάχα τι έρχεται, δε θα το πω εγώ πως θα ονομαστεί απ΄ την Ιστορία..........

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Queen For The Black Side 26/03/2013 15:52:11

   Και καμίας άλλης χώρας που σέβεται τον εαυτό της, θα προσέθετα εγώ, αγαπητή Βασίλισσα. Ας έκανε όλος ο Νότος ντου κι έξω και θα βλέπαμε τι θα γινόταν η Ευρώπη την άλλη στιγμή. Ή νομίζει κανένας πως θα την ανέχονταν πολύ και οι υπόλοιποι Βόρειοι την Αγγελικούλα; Απλώς, τώρα, έχουν πειστεί άπαντες από Αυστρία και πάνω ότι μαζί με τη Γερμανία νοικοκυρεύουν τον Νότο. Κάτσε να μείνουν χωρίς το Νότο και να ᾽ναι οι επόμενοι του Γερμανικού νοικοκυρέματος, και τα ξαναλέμε.

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Νιόβη 26/03/2013 16:34:41

    '' Απλώς, τώρα, έχουν πειστεί άπαντες από Αυστρία και πάνω ότι μαζί με τη Γερμανία ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ το Νότο'' προς το συμφέρον τους. Αυτό αγαπητή Νιόβη είναι η πικρή αλήθεια. Μια χαρά ξέρουν τι κάνουν ΚΑΙ οι συνεργοί. Δε γίνεται να ξεχάσουμε τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, που είπε με περισσή δόση κυνισμού ότι στην Κύπρο «έχουν μόνο τράπεζες και παραλίες. Τώρα που ο χρηματοπιστωτικός τομέας βρίσκεται σε πορεία κλεισίματος, δεν θα έχουν παρά μόνο τις παραλίες». Οι μάσκες έπεσαν κι οι αυταπάτες κοστίζουν πανάκριβα πια.

    • Νιόβη avatar
     Νιόβη @ Queen For The Black Side 26/03/2013 16:37:25

     Στους λαούς δίνω το άλλοθι, αγαπητή Βασίλισσα, όχι στους μεγάλους τους. Στους λαούς, μόνο, γιατί πιστεύουν ό,τι τους λένε κι αυτοί οι δύστυχοι. :)

     • Αθώρ avatar
      Αθώρ @ Νιόβη 26/03/2013 16:51:02

      Πολύ σωστά.Οι λαοί παντού παραμυθιάζονται εύκολα, όταν το ξεροκόμματο που τους πετούν, είναι πασπαλισμένο με αρκετή ζάχαρη.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Νιόβη 26/03/2013 16:56:54

      Δίκιο έχετε. Οι λαοί, πάντοτε υπνωτισμένοι, αρκεί να μην απειλούνται και να τους περισσεύουν τα υλικά αγαθά.

 2. Queen For The Black Side avatar
  Queen For The Black Side 26/03/2013 15:30:58

  Αφιερωμένο :
  Η Μπαλάντα του νεκρού στρατιώτη - Μπέρτολτ Μπρεχτ

  Για πέμπτο Μάη πολεμάει
  για ειρήνη κουβέντα καμιά
  και ο φανταράκος τα βροντάει
  πεθαίνει ηρωικά

  Και ο Αυτοκράτωρ οργίζεται
  και βγάζει διαταγή
  ο θάνατος αναβάλλεται
  η νίκη όσο αργεί

  μα ο φαντάρος κείτεται
  στον τάφο του δίχως ντροπή
  και ξάφνου τον επισκέπτεται
  μια επιτροπή

  Με φτυάρι και με αγιασμό
  ξεθάβουν το νεκρό
  του λένε γύρνα στο μέτωπο
  και βγάλε το σκασμό

  Τον εξετάζει ένας γιατρός
  τον βρίσκει λίαν καλώς
  κοπάνα μονάχα την κάνει ο νεκρός
  γιατί είναι πολύ δειλός

  Τον σήκωσαν και φεύγουνε
  στην νύχτα την μαγευτική
  ενώ αρμοδίως τους φώτιζε
  σελήνη ρομαντική

  Το στόμα το σάπιο του βουτούν
  σε μαύρο κρασί γλυκό
  και δυο νοσοκόμες
  του κρατούν μπροστά του
  γυμνό θηλυκό
  με τύμπανα και ταρατατζούμ
  η μπάντα πάει εμπρός
  για της πατρίδος το αλαλούμ
  παρέλαση κάνει ο νεκρός

  Μπροστά του πάει ένας κύριος
  με φράκο παχουλός
  πολύ του καθήκοντος κύριος
  σαν κάθε πολίτη καλός

  σκυλιά ποντίκια και ασβοί
  δακρύζουν με πατριωτισμό
  στο ύψος των περιστάσεων
  στου έθνους τον παλμό

  Στο άλλο χωριό τους δέχεται
  ο κόσμος με ουρλιαχτά
  χλωμό το φεγγάρι κατέρχεται
  και το νεκρό χαιρετά

  Με ζήτω και με τσουμπαπά
  σημαίες και παπά
  χορεύει ο νεκρός του σκοτωμού
  σαν μεθυσμένη μαϊμού

  Μες το μεγάλο τραλαλά
  εχάθηκε ο νεκρός
  τον βλέπουν μόνο από ψιλά
  αστέρι και σταυραϊτός
  ξημέρωσε ο ουρανός
  τ’ άστρα έχουν χαθεί

  στην μάχη πάλι πάει ο νεκρός
  να ξανασκοτωθεί.

 3. perastikos avatar
  perastikos 26/03/2013 15:37:42

  Αγόρι μου η Κύπρος τα έδωσε όλα για να κερδίσει 1-2 μήνες πριν πτωχευσει και παει ούτως η άλλως στην λίρα.
  Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα. Τα δώσαμε όλα για μα κερδίσουμε λιγο χρονο παραπάνω πριν μας βάλουν χέρι στις καταθέσεις και παμε θέλοντας και μη στην δραχμή. Απλά ήμασταν αρκετά μεγάλοι συγκριτικά με την Κύπρο για να μας τελειώσουν σε dt χρονο... Οταν θα το συνειδητοποιήσουμε σε 2-3 μήνες τότε εσείς οι ίδιοι που λιβανιζετε ευρωζώνη, ευρω και κυβέρνηση, θα λέτε "εμείς τα λέγαμε". Ευτυχώς που τα γραπτά μένουν...

  • Πέτρος avatar
   Πέτρος @ perastikos 26/03/2013 16:59:04

   :-) Ευτυχώς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ perastikos 26/03/2013 19:44:53

   Στην δραχμή θα πάμε μονάχα όταν και αν διαλυθεί το ευρώ. Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα κλείσουν την πόρτα να μου το θυμηθείτε....

   • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
    Η Μάγισσα του ΟΖ @ akenaton 26/03/2013 20:10:28

    Θα πάρουμε Oscar ηλιθιότητας αν γαντζωθούμε στην καλτσοδέτα της παλιόγριας και μείνουμε μαζί της μέχρι το τέλος της. Εσείς και καμιά 100αριά ακόμη, μείνετε αν επιμένετε τόσο. Εμάς, μόλις δοθεί το πρώτο σύνθημα,
    χαιρετάτε μας !

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ perastikos 27/03/2013 00:23:43

   έχεις δικιο περαστικέ..άλλα ή τακτική διαχειρηση της κρισης ειναι εξ ίσου σημαντικη... δεν εχει σημασία να γνωριζεις μόνο που θα καταληξεις .. η διαδρομή που θα σε οδηγησει εκεί ειναι εξίσου σημαντικη τις περισσοτερες φορές .. και σ'αυτη τη φάση καλά κανουμε και παραμένουμε εντός.. άλλωστε θα μας ωθησουν (υπαρχουν τροποι) όπως έκαναν με την Κύπρο .. και το να κερδιζουμε χρονο ειναι σημαντικο

 4. Διαφωνών avatar
  Διαφωνών 26/03/2013 15:38:30

  παραγγελία την είχα...

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Διαφωνών 26/03/2013 17:02:02

   Εγώ βλέπω όμως ότι πολλοί εδώ κάνουν παράπονα στον σεφ! (Ακενατόν, μην παρεξηγηθείς)

   • akenaton avatar
    akenaton @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 26/03/2013 19:43:39

    Ξυνή μας βγήκε η σούπα; Απολογούμαι, φίλτατοι, γταίει κι ο σεφ, φταίνε και τα "υλικά" (εξελίξεις). Όλα μπαγιάτικα και μαραμένα.

    • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
     Η Μάγισσα του ΟΖ @ akenaton 26/03/2013 20:12:55

     Ο Σεφ ευθύνεται. Με 2 αυγά φτιάχνει κανείς μια χαρά αυγολέμονο αν δεν είναι άτσαλος. Αν καταφέρει να μην του κόψει......

     • akenaton avatar
      akenaton @ Η Μάγισσα του ΟΖ 26/03/2013 20:15:00

      :) Να το πάρω και όλο το φταίξιμο πάνω μου, τι να κάνουμε! Καλό σας βράδυ.

     • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
      Η Μάγισσα του ΟΖ @ akenaton 26/03/2013 21:00:26

      Εσείς δεν μαγειρεύατε; Σε ποιόν να καταλογίσω την ευθύνη; Στον κ. Μαμαλάκη; :-)
      Καλό βράδι

 5. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 26/03/2013 15:49:04

  "Η θέση της Ελλάδας είναι ακόμη στην Ευρώπη".

  Ας μην συζητάμε τα αυτονόητα.
  Και η Ελβετία στην Ευρώπη είναι αλλά δεν είναι υποχείριο κανενός, απ' όσο ξέρω και εφαρμόζει ΕΘΝΙΚΕΣ πολιτικές, όχι "Ευρωπαϊκές" γιατίέτσι λένε οι βρυξέλλες ή δεν ξέρω ποιός άλλος. Κάποτε πρέπει να "φύγουμε μπροστά" και πέρα από τα αυτονόητα.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Νίκος Αργεάδης 26/03/2013 19:42:21

   Εμ, αφού κολλάμε στα αυτονόητα φίλε μου Αργεάδη! Πρέπει διαρκώς να τα επαναλαμβάνουμε μπας και τα εμπεδώσουμε κάποια στιγμή. ΜΕΤΑ θα είμαστε έτοιμοι για Εθνικές Πολιτικές (αμήν και πότε). ΤΩΡΑ είμαστε ΑΚΟΜΗ επαίτες στες αυλές ξένων ηγεμόνων για να το πούμε και ποιητικά.

   • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
    Η Μάγισσα του ΟΖ @ akenaton 26/03/2013 20:14:41

    Κι επαίτες θα μείνουμε αν ανεμίζουμε φανατισμένα τη σημαία του ηττημένου. Αυτό κάνετε εσείς συνεχώς, αν δεν το έχετε καταλάβει.

    • akenaton avatar
     akenaton @ Η Μάγισσα του ΟΖ 26/03/2013 20:21:32

     Αγαπητή Βασίλισσα του ΟΖ, επαίτης είναι αυτός που απλώνει το χέρι του για να τον ελεήσουν. Και νικητής δεν γίνεσαι με τα λόγια αλλά με τα έργα. Και όταν μιλάμε για οικονομικό πόλεμο, νικητής είναι αυτός που βγάζει λεφτά. Δηλαδή αυτός που παράγει και πουλάει καλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές. Αυτός που ανεμίζει λάβαρα, είναι κυριολεκτικά για τα πανηγύρια.

     • Η Μάγισσα του ΟΖ avatar
      Η Μάγισσα του ΟΖ @ akenaton 26/03/2013 21:20:01

      Καλέ μου Φαραώ Akenaton, αέναος επαίτης είναι αυτός που από δειλία αλυσοδένεται με μακροχρόνιες δυσβάσταχτες συμβάσεις, τις οποίες δε δύναται να εξοφλήσει ΠΟΤΈ! Όταν μιλάμε για οικονομικό πόλεμο, νικητής είναι αυτός που αντιμετωπίζει με γενναιότητα και ρίσκο τον εκβιασμό του τοκογλύφου, στερώντας του τη δυνατότητα και το χρόνο να τον καθυποτάξει ολοσχερώς.
      '' Αυτός που παράγει και πουλάει καλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στις καλύτερες τιμές'' ζει στη Γερμανία. Στην Ελλάδα ζουν οι 2.000.000 άνεργοι, οι απασχολούμενοι των 500 € , οι συνταξιούχοι των 300 €, οι σιτιζόμενοι από τους κάδους απορριμμάτων, κ.λ.π, κ.λ.π.
      Καλά τα όμορφα και συνετά άχρηστα λόγια, όταν ο πανηγυριτζής (για να έρθω στο κλίμα σας) βαράει το ντέφι, αλλά την αρκούδα, την υποδύονται άλλοι....

 6. n avatar
  n 26/03/2013 15:55:53

  κουιζ- ποιο προηγηθηκε ,το πονημα του μπρεχτ, η το παιδικο παραμυθι με το τζιτζικι?

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ n 26/03/2013 16:46:11

   Ο Αίσωπος προηγήθηκε, αλλά ποτέ δεν υποστήριξε στο μύθο του απ΄όσο θυμάμαι, οτι ο μέρμηγκας με υστεροβουλία ''δάνεισε'' τρόφιμα στο τζιτζίκι τη δύσκολη ώρα, ώστε να βρει ευκαιρία να εξολοθρεύσει έναντι χρέους ολόκληρη τη τζιτζικοφυλή, τιμωρώντας τους με σκληρότητα επειδή ....τραγουδούσαν και διέθεταν και φτερά.....
   Άλλες φυλές, άλλα ήθη........

   • Βούρδουλας avatar
    Βούρδουλας @ Queen For The Black Side 26/03/2013 17:36:24

    'οτι ο μέρμηγκας με υστεροβουλία ”δάνεισε” τρόφιμα'. Οταν θέλουμε και άμα λάχει, φέρνουμε και την ιστορία στα μέτρα μας. Με υστεροβουλία λοιπόν. Ρε τον φουκαρά τον μέρμηγκα τον ανυστερόβουλο, τον ντόμπρο και ειλικρινή αλλά απλά αθώο και αφελή, ρε τον φουκαρά.

    • Queen For The Black Side avatar
     Queen For The Black Side @ Βούρδουλας 26/03/2013 18:04:34

     :-) Τον φουκαρά τον τζίτζικα εννοείτε.... Ο Μέρμηγκας στο μύθο, ήταν ο τοκογλύφος. Ο έχων που δανείζει τον ''άσωτο'' είναι ο φταίχτης, γιατί μπορεί να απαιτήσει τη συμμόρφωσή του, πριν φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση. Όταν εν γνώσει του επιτρέπει τον...εκτροχιασμό, τότε πως τον λέμε;

     • Βούρδουλας avatar
      Βούρδουλας @ Queen For The Black Side 26/03/2013 18:12:24

      Ναι, τον φουκαρά τον τζίτζικα εννοώ )). Από τη στιγμή πάντως που μπαίνουν τα εισαγωγικά στο "άσωτος", χρωματίζουν και την κουβέντα. Προσωπικά δεν θα τα έβαζα.

     • roadrunner avatar
      roadrunner @ Βούρδουλας 26/03/2013 18:27:03

      Ο μέρμηγκας μπορεί να είναι και πονηρός...
      https://www.youtube.com/watch?v=hUkabKqBj0k

     • Βούρδουλας avatar
      Βούρδουλας @ roadrunner 26/03/2013 19:28:58

      Δεν αμφισβητώ απαραίτητα τις προθέσεις του μέρμηγκα. Αλλά δεν τρώω και παπά για τον φουκαρά, αθώο και ανυπεράσπιστο τζίτζικα.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Βούρδουλας 26/03/2013 20:28:40

      :-) Κανείς δεν αντιλέγει οτι ο συμπαθέστατος τζίτζικας, είναι απολύτως υπεύθυνος για την επιπόλαιότητά του που τον οδήγησε να βρεθεί στην ανάγκη του τζιτζικοφονιά μέρμηγκα. Δεν τον λές φουκαρά, θύμα του εαυτού του τον λές. Ότι όμως κι αν συμβαίνει, ο αισχρός τοκογλύφος που εκμεταλλεύεται την ανάγκη οποιουδήποτε για να θησαυρίσει και για να τον καταστρέψει, παραμένει αβάσταχτα απεχθής.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ Βούρδουλας 26/03/2013 20:33:51

      @ Βούρδουλας : Τα εισαγωγικά τα έβαλα γιατί ο τοκογλύφος μέρμηγκας είναι βαθύτατα υποκριτής και ανήθικος, τόσο, που όταν χαρακτηρίζει τον τζίτζικα ως ...άσωτο, η λέξη βγαίνει από το στόμα του εντελώς αποδυναμωμένη. Χάνει το νόημά της.

   • Σπορέας avatar
    Σπορέας @ Queen For The Black Side 26/03/2013 22:31:28

    @Μεγαλειοτάτη, ...έστιν δίκης οφθαλμός...
    Κατά Νίκο Σταυρίδη λέγεται ...σπούργος.

 7. apergospastis avatar
  apergospastis 26/03/2013 16:10:04

  'Εκείνο που μοιάζει βέβαιο πάντως, εάν αποφασίσουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη, είναι πως οι Κύπριοι στο μέλλον θα πρέπει να αλλάξουν άρδην το μοντέλο ανάπτυξής τους, καθώς ετούτο με τον θηριώδη και ανεξέλεγκτο τραπεζικό τομέα (άλλοι το λένε πλυντήριο) μάλλον έχει τελειώσει'. Άντε και συμφωνούμε. Η εναλλακτική ποια είναι, να παράγει η Κύπρος Μερσεντές; Από την Μάλτα μέχρι την Σιγκαπούρη, μικρά νησιωτικά ή ημι-νησιωτικά έθνη τέτοιες δουλειές κάνουν για να βρουν πρωτογενείς πηγές χρηματοδότησης. Υπηρεσίες, οικονομικά, τραπεζικά κλπ. Αν έχετε εναλλακτικές τις ακούω.

  'Εξωτικά πτηνά' οι Κίνα, Ινδία, Βραζιλία; Έχετε ανοίξει ένα ξένο οικονομικό έντυπο τα τελευταία 10 χρόνια ή ζείτε ακόμα στην δεκαετία του '60; Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το μέλλον είναι ο Νότος και όχι η Δύση.

  'Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη': Εδώ πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε την λογική μας. Δεν ανήκουμε κάπου επειδή μας αρέσει η μούρη τους, αποφασίζουμε πού ανήκουμε με βάση τις δυνατότητες και τα συμφέροντά μας. Είμαστε σίγουροι ότι τα συμφέροντα μια μικρής ανοιχτής οικονομίας με δυνατότητα πολυμερούς εμπορίου, ισχυρή ναυτιλία και παραγωγή εργατικού δυναμικού με δυνατότητα στις υπηρεσίες και όχι στην δευτερογενή παραγωγή πρέπει να ανήκει σε ένα σκληρό νόμισμα και ένα κλαμπ που κυριαρχείται από βιομηχανικούς παραγωγούς; Πρέπει να σκεφτόμαστε αν η Ευρώπη κάνει σε εμάς, όχι να σκιζόμαστε να κάνουμε εμείς στην Ευρώπη.

  Γενικά αδύναμο άρθρο.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ apergospastis 26/03/2013 17:09:38

   +10000000

  • akenaton avatar
   akenaton @ apergospastis 26/03/2013 19:36:02

   1. Εναλλακτική πρέπει πάντα να έχει κανείς. Η μονοκαλλιέργεια δεν έχει μακριά ποδάρια.
   2. Κίνα, Ινδία = γκρίζα εξωτικά πτηνά, Βραζιλία = πολύχρωμο. Εγώ πάντως για συμμάχους δεν τους προκρίνω ότι και να λένε πρόσκαιρα τα νούμερά τους. Δεν με πείθουν οι κοινωνίες τους.
   3. Υπόσχομαι άρθρο όπου θα ξεκαθαρίζω στο περίπου αυτό που λέω: πως η θέση μας είναι ΑΚΟΜΗ στην Ευρώπη. Όταν όλες αυτές οι θεωρητικές μας δυνατότητες αρχίζουν να υλοποιούνται, μπορεί να το ξανασυζητήσουμε και να συμφωνήσω μαζί σας.
   Να είστε καλά.

   • *Mara* avatar
    *Mara* @ akenaton 26/03/2013 19:51:07

    Εγώ Ακένατων θα σταθώ στο ...ΑΚΟΜΗ...
    Γιατί έτσι και αλλιώς έτσι όπως πάμε..., ή θα διαλυθεί η ευρωζώνη με κοινή απόφαση, ή κάποια χώρα θα εξωθήσουν με τις αδιανόητες ενέργειες τους να εγκαταλείψει το ευρώ για να ξεκινήσει ο χορός της διάλυσης και να της φορτώσουν φυσικά το λουκέτο....
    Σε κάθε περίπτωση οφειλούμε να προετοιμαζόμαστε...

    • akenaton avatar
     akenaton @ *Mara* 26/03/2013 20:09:14

     Συμφωνώ απολύτως (στην τελευταία σας πρόταση) !

 8. Καθαρός ουρανός avatar
  Καθαρός ουρανός 26/03/2013 16:11:54

  "....άλλωστε η Κύπρος είναι οικονομικά σχεδόν αμελητέα ποσότητα...."

  Οπότε και αν την ισοπεδώσουμε δεν τρέχει κάστανο !!!
  Μάλλον στο νησί δεν ζουν άνθρωποι, ολιγάρχες απατεώνες ζουν!!!!

  Υ.Γ. 1. Η τρόικα καταφθάνει στις 4 Απριλίου. Τι πιστεύετε πρέπει να ζητήση κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 € στις Ελληνικές τράπεζες;;; Τι τα θέλουν τόσα χρήματα οι καταθέτες;;; Ας δώσουν μερικά για την σωτηρία της πατρίδας!!!!
  Το γράφω αυτό γιατί ήδη ακούω κάτι περίεργες δηλώσεις επιφανούς οικονομολόγου-ένας είναι, στον Σκαι εμφανίζεται - ότι βρε παιδιά 100.000 κατάθεση είναι μεγάλο ποσό!!! Δηλαδή είτε επιχειρηματίας είσαι, είτε πούλησες κάτι και φορολογήθηκες, έλα τώρα να σε κουρέψουμε!!!
  Υ.Γ. 2 Οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο καλά να πάθουν;;; Ας πρόσεχαν;;; (ακούστηκε και αυτό...).
  Υ.Γ. 3 Αλήθεια πόσο σίγουροι είστε ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και στην Ελλάδα;;
  Υ.Γ. 4 Ο Πρωθυπουργός δεν έπρεπε να ενημερώσει με τον προσφορότερο τρόπο τον ελληνικό λαό για τα συμβαίνοντα στην Κύπρο και στην Ελλάδα;;

  • akenaton avatar
   akenaton @ Καθαρός ουρανός 26/03/2013 19:38:58

   Όλα αυτά τα ΥΓ σας τα γράφω εγώ παραπάνω; Γιατί δεν ρωτάτε τους Κύπριους τραπεζίτες που πήγαν τα λεφτά των καταθετών; Μικρό είναι το νησί, άμα ψάξουν όλοι μαζί καλά μπορεί και να τα βρούνε!
   Είπα εγώ να ισοπεδώσει κανείς την Κύπρο; Ήμαρτον! Εγώ είπα ΟΧΙ την Τρίτη και ΝΑΙ ΜΕ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ την επόμενη Δευτέρα; Διπλό Ήμαρτον!

   • Πέτρος avatar
    Πέτρος @ akenaton 26/03/2013 22:30:04

    '' ΝΑΙ ΜΕ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΚΛΙΣΗ'' λέγεται το υποκύπτω σε αισχρούς εκβιασμούς αδίστακτων οικονομικών δολοφόνων; Μα πόσο Νεοφιλελεύθερο κρασί έχεις πιεί βρε Ακενατών!?

    • akenaton avatar
     akenaton @ Πέτρος 27/03/2013 00:51:38

     Δεν σας αντελήφθην!

 9. anonymous avatar
  anonymous 26/03/2013 16:22:34

  Τα ηρωϊκά ΟΧΙ, δεν λέγονται όταν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις, αλλά όταν δεν υπάρχουν.
  Διαφορετικά δεν θα λέγονταν ηρωϊκά, αλλά διπλωματικά.
  Αρκεστείτε στην φιλελεύθερη νοηματική, και μην αποπειράσθε να νοηματοδοτήσετε ξένες έννοιες προς τον ψυχισμό σας.

  • Αθώρ avatar
   Αθώρ @ anonymous 26/03/2013 16:48:20

   Τέλειο!!!

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ anonymous 26/03/2013 19:07:43

   Σοφιστείες. Το '40 το ΟΧΙ είχε εναλλακτική πρόταση: Πόλεμο. Αν νικήσω σε πετώ έξω από την πατρίδα μου. Το όχι του 2013 τι πρόταση είχε; Η νίκη θα ήταν η εξασφάλιση τραπεζικών κεφαλαίων και ρευστότητας για να μην καταρρεύσει η οικονομία. Ο τρόπος του όχι ποιος θα ήταν, απόβαση στο Βερολίνο να πάρουμε τα ευρά τους;

   • anonymous avatar
    anonymous @ MAYRO XABIARI 26/03/2013 19:50:44

    Παρασύρεσθε σε παραδείγματα που δεν έθεσα.
    Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω να το ερμηνεύσω.
    Ο πόλεμος δεν ήταν εναλλακτική πρόταση, αλλά αποτέλεσμα, μην μπερδεύεσθε.
    Πουθενά δεν αναφέρθηκα στο όχι του Αναστασιάδη.
    Δεν δύναμαι να αντιληφθώ σοφιστεία σε μία απάντηση που αντιτίθεται σε ορισμό του αρθρογράφου.

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ anonymous 26/03/2013 21:24:58

     Δικό μου ήταν το παράδειγμα, σαν περίπτωση ενός ηρωικού ΟΧΙ αποδεκτού από όλους. Ο στόχος ήταν η ελευθερία της χώρας. Το δίλημμα ήταν "ναι" ή "όχι". Και το ΜΕΣΟΝ επίτευξης του στόχου για την επιλογή του "όχι" ήταν ο πόλεμος. Στο παρόν: Στόχος: ρευστότητα και διατήρηση ανοιχτών τραπεζών και όρθιας οικονομίας. Εναλλακτική του Ναι: κούρεμα και παροχή ρευστότητας από ΕΚΤ και 10 δις από τρόικα. Εναλλακτική του "'οχι": ;;;;;;

     • mara avatar
      mara @ MAYRO XABIARI 26/03/2013 21:42:25

      Δεν υπάρχει εναλλακτική του ΝΑΙ όταν υπολογίζεις το χρήμα περισσότερο απ'οτι του αξίξει. Είναι καλός υπηρέτης αλλά πολύ κακός αφέντης.

     • MAYRO XABIARI avatar
      MAYRO XABIARI @ mara 26/03/2013 22:11:20

      Τότε δε σε νοιάζει ο παραπάνω στόχος και είσαι χαρούμενος διότι αδιαφορείς και για το ναι και για το όχι! :)

     • mara avatar
      mara @ MAYRO XABIARI 26/03/2013 22:26:50

      O παραπάνω στόχος με κυβερνήτες αλλοεθνείς και δεν εννοώ την ελληνική κυβέρνηση είναι ανέφικτος γιατί αν βγούμε εμείς νικητές αυτοι θα είναι ητημένοι κι όσο κυβερνούν δεν το επιτρέπουν.

  • roadrunner avatar
   roadrunner @ anonymous 26/03/2013 19:17:44

   Anonymous, είναι τα "αυτοκτονικά ΟΧΙ", αυτά που λές όταν δεν έχεις καμία-καμία εναλλακτική.
   "Ηρωικά ΌΧΙ" λες, όταν οι εναλλακτικές σου είναι κακοτράχαλα και δύσβατα μονοπάτια, που ξέρεις ότι αν κάνεις κουράγιο και βρεις δύναμη να τα διαβείς, έχεις βάσιμες ελπίδες να πετύχεις κάτι καλύτερο, από το "ΝΑΙ".

   • MAYRO XABIARI avatar
    MAYRO XABIARI @ roadrunner 26/03/2013 21:25:58

    Ακριβώς.

  • akenaton avatar
   akenaton @ anonymous 26/03/2013 19:30:03

   Παρά το γεγονός πως γνωρίζετε πως δεν απαντώ σε προσωπικά ή υβριστικά σχόλια (εδώ γνωρίζετε για τον ψυχισμό μου, αυτό δεν θα γνωρίζατε;) επιμένετε κάποιοι από τους αναγνώστες να εκτείθεστε με αυτόν τον εξευτελιστικό τρόπο. Δικαίωμά σας βέβαια και σταματώ εδώ.

   • anonymous avatar
    anonymous @ akenaton 26/03/2013 20:00:46

    Δεν θεωρώ ότι το σχόλιό μου είναι υβριστικό.
    Εκτός εάν οι λέξεις φιλελεύθερος, ψυχισμός, νοηματική, νοηματοδοσία, άλλαξαν έννοιες.
    Εντοπίστε σας παρακαλώ την υβριστική λέξη και θα σας ζητήσω αμέσως συγγνώμη.
    Μήπως βρήκατε έναν εύσχημο τρόπο να αποφύγετε την απάντηση επί της ουσίας του πρώτου μέρους του σχολίου;
    Εάν σας ενοχλεί η προτροπή του δεύτερου μέρους, ευχαρίστως να το πάρω πίσω.

    • akenaton avatar
     akenaton @ anonymous 26/03/2013 20:03:51

     Επί της ουσίας σας απαντώ παρακάτω. Αν θεωρείτε την προτροπή σας "φιλική" και την αποστροφή σας πως οτιδήποτε ηρωικό είναι εκτός του ψυχισμού μου πολιτισμένη απόπειρα διαλόγου, τότε να σας ζητήσω εγώ συγνώμη αγαπητέ.

     • anonymous avatar
      anonymous @ akenaton 26/03/2013 20:22:35

      Σαφέστατα και δεν είναι εχθρική.
      Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν ο ηρωϊσμός είναι εκτός του ψυχισμού σας, αφού όλοι πρέπει να το αποδείξουμε στην πράξη.

     • akenaton avatar
      akenaton @ anonymous 26/03/2013 20:25:54

      Ναι, αλλά το ισχυριστήκατε αγαπητέ!

     • anonymous avatar
      anonymous @ akenaton 26/03/2013 20:35:47

      Ήδη το έχω αποσύρει.

     • akenaton avatar
      akenaton @ anonymous 26/03/2013 20:39:02

      Ευχαριστώ και καλό σας βράδυ!

  • akenaton avatar
   akenaton @ anonymous 26/03/2013 19:55:38

   Επί της ουσίας τώρα, γράφω επί λέξη: Τα «ηρωικά όχι» μπορούν να ειπωθούν, όταν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Τα εισαγωγικά για εσάς όταν διαβάζετε ένα κείμενο δεν σηματοδοτούν τίποτε; Άρα ο συλλογισμός σας ακυρώνεται εν τη γενέσει.
   Φιλικότατα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ akenaton 26/03/2013 20:09:23

    Λυπάμαι που επιμένετε, αλλά εισαγωγικά σε μία λέξη μπαίνουν με σκοπό είτε να αποδώσουν ακριβώς τα λόγια κάποιου άλλου, είτε για να ειρωνευτούν την ίδια την λέξη.
    Εάν για να στερεώσετε την αντιδιαστολή, έχετε ανάγκη την ειρωνική χρήση της λέξης, ηρωϊκά, τότε είναι όντως περιττό να μιλάμε.
    Επίσης, λυπάμαι εάν σας προσέβαλα.

    • akenaton avatar
     akenaton @ anonymous 26/03/2013 20:13:07

     Φυσικά και ειρωνεύομαι αγαπητέ τα "ηρωικά όχι" που γίνονται ασμένως και κακαριστά "ναι" σε μια εβδομάδα. Απλό και κατανοητό είναι. Γιατί αυτή η επιμονή σας;

     • anonymous avatar
      anonymous @ akenaton 26/03/2013 20:24:22

      Οι διευκρινήσεις σας καταγράφηκαν.
      Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

     • Queen For The Black Side avatar
      Queen For The Black Side @ akenaton 26/03/2013 20:45:05

      Κακώς τα ειρωνεύεστε, αγαπητέ Akenaton γιατί τα ΟΧΙ που λένε οι λαοί, ας τα ''ακυρώνουνε'' οι δειλοί πολιτικάντηδες, δε χάνουν την αξία τους όσο και να το πολεμάτε. Το ΟΧΙ των Ελλήνων Κυπρίων, ήταν η μόνη γενναία αντίδραση του Ελληνισμού, απ΄την εκδήλωση του Τροϊκανομνημιοπολέμου κι εδώ. Ίσως να δόθηκε ένα σύνθημα αντίστασης που αδυνατείτε να ερμηνεύσετε. Ο χρόνος θα δείξει.

 10. blue nile avatar
  blue nile 26/03/2013 16:48:11

  To OXI το λες όταν με την δική σου καταστροφή μπορείς να τους πάρεις μαζί σου στα Τάρταρα.
  Έπρεπε να πουν το ΟΧΙ οι Κύπριοι να δείτε τι κότα λυράτη είναι ο Σόιμπλε και για πότε η ΕΚΤ θα συνέχιζε την χρηματοδότηση των κυπριακών τραπεζών.
  Από την πρώτη μέρα επιβολής των μνημονίων η Ελλάδα μπορούσε να πει ΟΧΙ.
  Γιατί αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ δεν θα υπάρχει ευρωζώνη σε πέντε μέρες.
  Τa spreads Ισπανίας , Ιρλανδίας, Ιταλίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας θα τα ψάχνουμε κάπου ψηλά στο Έβερεστ και εκατομμύρια καταθετών θα διαδηλώνουν έξω από αστυνομοκρατούμενες τράπεζες...
  Παρόλα αυτά δεν το είπαμε το ΟΧΙ...
  Το ναι των Κυπρίων επιταχύνει την δική μας πτώση.
  Δείτε σε το βαθμό είναι δεμένες οι οικονομίες μας και αφήστε τον Στουρνάρα να λέει τα δικά του.
  Μας περιμένουν ακόμα πιο δύσκολες στιγμές γιατί η τωρινή περίοδος αποσύνθεσης του ευρώ είναι βασανιστική.

  • Βούρδουλας avatar
   Βούρδουλας @ blue nile 26/03/2013 19:33:51

   Οι κύπριοι αν ήθελαν θα μπορούσαν να πούνε όχι αν έφτανε εως τη βουλή η τελευταία απόφαση. Σε πρώτο στάδιο δεν τους άφησαν ούτε καν να το σκεφτούν, τους έκοψε κάθε όρεξη ο σόιμπλε. Και άντε, ο σόιμπλε είναι αυτό το πλάσμα που είναι. Το χειρότερο όμως είναι πως ούτε οι κύπριοι δεν έκαναν κιχ, δεν τόλμησαν να πούνε πως 'ώπα μάστορα, ωραία τα είπαμε αλλά για να δούμε τι λέει και η βουλή'. Ακρα του τάφου σιωπή, ακούστηκε πουθενά επίσημα 'φέρτε την πρόταση να την ψηφίσουμε' ;

   • Queen For The Black Side avatar
    Queen For The Black Side @ Βούρδουλας 26/03/2013 20:50:12

    Μετά το άδειασμα των Ρώσων, μη έχοντας ασπίδα, μη προετοιμασμένοι για το επόμενο βήμα, διστάσανε αλλά δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη. Για να δούμε....

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ blue nile 26/03/2013 20:47:28

   Αγαπητέ blue nile, πόσο μα πόσο ακόμη μια φορά θα συμφωνήσω μαζί σας!!

  • Queen For The Black Side avatar
   Queen For The Black Side @ blue nile 26/03/2013 21:03:03

   @ blue nile : Πόσο πολύ συμφωνώ!

 11. nik avatar
  nik 26/03/2013 17:07:10

  δλδ το ελευθερια η θανατος επρεπε να ειναι: ελευθερια η εναλακτικη ?

 12. ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
  ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 26/03/2013 17:19:27

  Το ΟΧΙ το λες ή όταν δεν έχεις άλλη επιλογή, ή (το σημαντικότερο) όταν είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος.
  Στις Θερμοπύλες (αν εξέλιπε η προδοσία) και στις Πλαταιές, δύο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της δόξας και της νίκης.
  Πρώτον ο Έλληνας οπλίτης ήταν κατά πολύ ανώτερος ως πολεμική μηχανή από τον Πέρση. Γυμνασμένος, προπονημένος για χρόνια από τις εμφύλιες συγκρούσεις με αντιπάλους άλλους οπλίτες, εξοπλισμένος με εξαίρετα αμυντικά όπλα και φονικά επιθετικά και με μία τακτική (τη φάλαγγα) που ουσιαστικά ήταν μία φονική μηχανή που από όπου περνούσε έσπερνε τον θάνατο.
  Δεύτερον, οι Έλληνες επέλεγαν τον τόπο όπου θα δινόταν η μάχη ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του τρόπου με τον οποίο πολεμούσαν και επίσης να μειώσουν τα ισχυρά σημεία του εχθρού.
  Θέλω να πω ότι δεν έγραψαν Ιστορία, νίκησαν και δοξάστηκαν με τον τσαμπουκά "Έλληνας είμαι ρε Πέρση, πέσε και ψόφα", αλλά πράγματι ΑΞΙΖΑΝ την ΝΙΚΗ.
  Ναι, ψευτομαγκιές και μεγάλα λόγια δεν οδηγούν πουθενά. Είναι σαν τα γαβγίσματα του μικρού σκύλου απέναντι στον μεγάλο ότι δήθεν θα του κάνει και θα του δείξει αλλά στην πραγματικότητα τρέμει το φυλλοκάρδι του.
  Ναι, ψευτομαγκιές δεν χρειάζονται. Τι χρειάζεται λοιπόν; Αυτό που ακόμα και σήμερα καμιά ελληνική (τρομάρα τους) κυβέρνηση δεν αποφάσισε έστω να το ξεκινήσει. Να κάνει τον Έλληνα, την Ελλάδα μας να ΑΞΙΖΕΙ τη ΝΙΚΗ. Να μας στρέψει προς εκείνη την κατεύθυνση, να βρει εκείνες τις τακτικές, να κάνει εκείνες τις αλλαγές (τις τεράστιες) που να μας κάνουν ΤΡΟΜΕΡΟΥΣ στους ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ!!
  Και όταν κάποτε (εύχομαι σύντομα) αυτό συμβεί τότε, ναι, μόνο τότε, ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΜΕ αυτό το άθλιο κλαμπάκι που ονομάζεται ΕΕ ή έστω την Ευρωζώνη.
  Αλλά σας έχω και ένα ακόμα (δυσάρεστο ή ευχάριστο δεν ξέρω). Αυτή η αλλαγή πορείας των Ελλήνων και της Ελλάδας (αλλά κσι της Κύπρου) θα πρέπει να γίνει είτε έχουμε σκοπό είτε όχι να φύγουμε από την ΕΕ και την Ευρωζώνη διότι πολύ απλά η Ιστορία θα την ξεπεράσει (βλέπε διαλύσει) και τότε εμείς θα είμαστε σαν απελεύθεροι που δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε και θα ψάχνουμε άλλον αφέντη για να μας ρίχνει ένα ξεροκόμματο.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 26/03/2013 21:39:44

   Γεωμετρη, γεωμετρεις σοφα και αριστα....

 13. mara avatar
  mara 26/03/2013 17:49:41

  Σε ποιά Ευρώπη σε αυτή που οι χειρισμοί μισάνθρωπων τύπου Σόιμπλε εχουν προκαλέσει το χάος σε μία μικρή χώρα. Γιατί το χάος δεν το προκάλεσε το ΟΧΙ των Κυπρίων το προκάλεσε η αρχική πρόταση του eurogroup. Αλωστε η αρχική πρόταση του Σοιμπλε δεν θα εφαρμοστεί τώρα; Τι άλλαξε δηλαδή;
  Στην Ευρώπη που τραπεζίτες και τεχνοκράτες έρχονται να δώσουν λύσεις "αποτελεσματικές"λύσεις αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα;
  Μια Ευρώπη εκδικητική, τιμωριτική που αδιαφορεί για τήν καταστροφή που σπέρνει με την πολιτική της αρκεί να μη χαλάσει το γόητρό της κ.Μέρκελ και του κ. Σοιμπλε που εν τέλει καθόλου δεν με πείθουν ότι θέλουν να μας συνετίσουν αλλά μάλλον θα το πώ λαικιστή μυρίστηκαν ''ψητό'' κι έπεσαν με τα μούτρα.
  Αυτή δεν είναι Ευρώπη είναι Γερμανική κυριαρχία και θεωρώ ότι είναι πολύ μικρό "ιδανικό" ένα νόμισμα για να την ανεχτούμε.

 14. Zugzwang avatar
  Zugzwang 26/03/2013 17:51:34

  Η θεση της Ελλαδας ειναι ακομα στην Ευρωπαικη Ενωση, υπο την προυποθεση οτι θα υπαρχει ακομα Ευρωπαικη Ενωση. Γιατι, ετσι οπως παμε, θα εχουμε συντομα την δημιουργια μιας Ενωσης μονο Βορειας Ευρωπης. Ηδη εχουμε δυο ευρω, ενα ευρω του Βορρα και ενα ευρω του Νοτου.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Zugzwang 26/03/2013 19:38:36

   Οταν γραφω Ευρωπαικη Ενωση, εννοω Ευρωπαικη Ενωση και οχι Ευρωζωνη. Kαι οι δυο εχουν λαβωθει θανασιμα απο τις (ας πουμε επιεικα) ερασιτεχνικου τυπου επιδοσεις και αποφασεις των ιθυνοντων τους.

 15. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 26/03/2013 18:06:45

  Η καθε χωρα ανηκει εκει που αποδεικνυει οτι ανηκει. Σιγουρα η Ελλαδα δεν ανηκει στην Ευρωπη απο τον αιωνα Νο20. Τοση ανικανοτητα και διαφθορα στην πολιτικη ηγεσια μονο Αφρικη θυμιζουν.

  Και σταματηστε να μπερδευετε την Ευρωπη με την ΕΕ και την ΕΖ.

  • akenaton avatar
   akenaton @ Φοιτητης 26/03/2013 19:22:09

   Μου αρέσει που μαζοχιστικά με διαβάζετε πάντα. Να είστε καλά.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/03/2013 18:25:40

  H Eλλαδα και η Κυπρος ειναι γεωγραφικα στην Ευρωπη αλλα δεν υπηρχε κανεις λογος να ειναι στην ευρωζωνη και να εχουν νομισμα το ευρω.
  Τιποτα απο αυτα που παθαινουν δεν θα παθαιναν αν ησαν μελη της ΕΕ αλλα με δικα τους νομισματα.Θα παθαιναν άλλα (πληθωρισμος,υποτιμηση) αλλά οχι αυτα που ειναι πολυ χειροτερα.
  Γραφεις οτι η οικονομια της Κυπρου ειναι πολυ μικρη.Πολυ σωστα,το 1/12 της ελληνικης.Επειδη λοιπον ειναι πολυ μικρη αλλα εχει εθνικη σημασια για μας ευκολα τη σωναμε.Τα 6 δις που ζητουνται θα ησαν 3% επι των ελληνικων καταθεσεων,ουσιαστικα οι τοκοι μιας χρονιας ή σε φορολογια το 10% των φορων καθε χρονο.Αλλα στο ευρω και στην εντατικη που ειμαστε δεν ειχαμε να τα δωσουμε.Εκτος ευρω τα περιθωρια ελιγμων θα ησαν πολυ μεγαλυτερα.
  Τα υπολοιπα ειναι προπαγανδα της νομισματικης μεγαλομανιας.

  • akenaton avatar
   akenaton @ ψυχραιμια 26/03/2013 19:21:23

   Ποιός μας εμποδίζει λοιπόν; Ιδού η δραχμή, ιδού και το .... πήδημα. Εγώ πάντως δεν το πιστεύω αυτό το πήδημα, είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Αν αλλάξει άρδην όλο το σάπιο πολιτικο-κοινωνικό οικοδόμημα της χώρας, τότε μπορεί και να το συζητούσα.

   • Ο Πειρατής avatar
    Ο Πειρατής @ akenaton 26/03/2013 20:52:54

    Το ....πήδημα είναι εξασφαλισμένο. Το ερώτημα είναι αν θα τολμήσει κανείς εκτός από παθητικός, να προσπαθήσει και για ...ενεργητικός κάποια στιγμή.

   • *Mara* avatar
    *Mara* @ akenaton 27/03/2013 00:35:10

    Καλά... Ακενατών, άρχισε να το συζητάς δειλά δειλά...., γιατί ποτέ δεν ξέρεις....
    Δεν είναι κακό...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ akenaton 27/03/2013 03:17:08

    Μας εμποδιζει το μυαλο μας,αυτο που επεβαλλε τον "εθνικο στοχο της ΟΝΕ" για να ειμαστε στο "σκληρο πυρηνα" της ΕΕ.Γραφω φρασεις της εποχης που δεν ειχαν κανενα νοημα αλλα μια φαντασιωδη λογικη που εντυπωσιαζε τους αδαεις χωρις να αναλυονται οι συνεπειες.
    Επισης μας εμποδιζει η αντιληψη οτι οποιος ειναι κατα της ΕΖ ειναι κατα καποιον τροπο αριστερος,ωσαν η Αγγλια ή η Δανια να ειναι αριστεροκρατουμενες χωρες.
    Αναζητειται πολιτικος φορεας που θα μας προσγειωσει στην πραγματικοτητα.

 17. apergospastis avatar
  apergospastis 26/03/2013 19:06:16

  Κανένας δεν τα μπερδεύει. Δεν εμποδίζει κανείς να είσαι πολιτιστικά στην Ευρώπη και πολιτικά έξω - Ελβετία, Νορβηγία, Ισραήλ.

 18. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/03/2013 19:06:29

  Υπάρχει μια τεράστια ταύτιση ...σκοπιμότητας....ευρωζώνης με ΕΕ....μάλλον ως άλλοθι για μερικούς .Ξεχνούν πολλοί ότι το πρώτο είναι απλά αριθμητικό υποσύνολο του δεύτερου...Το € δεν είναι μονόδρομος, υπάρχει και η λίρα και αρκετά άλλα νομίσματα...η δε Κύπρος το 2008 μπήκε στην ευρωζώνη...
  Βέβαια το να μιλάει για το € / οικονομία όποιος διαφοροποιούσε τον ΦΠΑ της ...μπουγάτσας (νομοθετώντας για να μην ξεχνάμε) δεν είναι παρά η αποκάλυψη της ελληνικής πραγματικότητας ...

  Είναι δε θετικά ... αποπροσανατολιστικό η ομαδοποίηση και η δαιμονοποίηση κάθε άποψης που ξεστρατίζει από το ΝΑΙ σε όλα της Βουλής μας.

 19. ΜΔ avatar
  ΜΔ 26/03/2013 19:09:38

  Δεν μπορώ να υποστηρίξω ότι συμφωνώ σε όλα με τον akenaton και πολύ περισσότερο με όποιους έχουν παρόμοιες απόψεις αλλά τις εκφράζουν με τέτοιο τρόπο ώστε και η όποια αλήθεια να χάνεται στον ακραία διχαστικό, αποκρουστικό τους λόγο. Το τελευταίο ισχύει και για την «απέναντι» πλευρά, ασφαλώς.
  Δεν μπορώ να καταλάβω ας πούμε πως ο ΑΣ έχει «διαβάσει» σωστά τις πραγματικές συνθήκες και δικαιώνεται για τις αποφάσεις του σε σχέση με την (όποια) μνημονιακή του στροφή και δεν έχει διαβάσει σωστά και επικρίνεται συνεχώς για τις αποφάσεις του σε άλλα θέματα (απολύσεις, φορολογία κτλ κτλ). Ή δυσκολεύομαι να καταλάβω πως, ενώ στην επιχειρηματολογία κάποιων είναι ξεκάθαρη η γενικότερη τοποθέτηση «δεν μας φταίει κανένας άλλος, εμείς πρέπει να αλλάξουμε», όταν προχωρούν στο ειδικότερο (π.χ. γιατί δεν παράγουμε πλέον) είναι εμφανέστατη η αλλαγή πλεύσης: «μας φταίνε οι άλλοι, το κράτος, οι δομές, οι πολιτικοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, η Κουμουνδούρου κτλ κτλ».
  Άσχετα όμως με τις παραπάνω ενστάσεις, θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς που υποστηρίζουν τα ηρωϊκά ΟΧΙ, τι θέση ειλικρινά θα έπαιρναν ή ήδη έχουν πάρει (σχεδόν σίγουρο) σε θέμα αντίστοιχο με το παρακάτω δικό μου.
  Έρχεται η εταιρεία που εργάζομαι στην αρχή του χρόνου και λέει: Οριζόντια μείωση 15% σε όλους! Έτσι απλά… Άδικο? Ναι. Εκμεταλλεύονται χωρίς κανέναν ενδοιασμό το timing και τις όποιες εργασιακές ανατροπές? Πολύ πιθανό. Ακολουθούν αδιέξοδη στρατηγική? Σίγουρα. Να έλεγα λοιπόν ΟΧΙ και να έφευγα? Χμμμ…
  Χωρίς να μπορώ αυτή τη στιγμή να πω ΝΑΙ κάπου αλλού και χωρίς να πρέπει να συντηρήσω μόνο εμένα αυτή τη στιγμή, είπα ΝΑΙ στη μείωση. Στο μέλλον θα ξαναζυγίσω τις σίγουρες αντίστοιχες προτάσεις και λογικά κάποια στιγμή θα είναι τέτοια η μείωση μισθού που θα αρνηθώ και θα φύγω.
  Καλό βράδυ σε όλους!

  • akenaton avatar
   akenaton @ ΜΔ 26/03/2013 19:19:02

   Και καλή τύχη εκεί που θα πάτε, όταν αρνηθείτε !!! Ο λόγος δεν είναι διχαστικός αγαπητέ ΜΔ, θα προσπαθήσω να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.
   1. Ο Σαμαράς έχει διαβάσει πολύ καλά και αυτά για τα οποία τον κριτικάρω καμιά φορά. Δεν έχω αμφιβολία περί αυτού. Η πολιτική όμως είναι και η τέχνη του εφικτού. Αυτός ξέρει καλύτερα μάλλον, εγώ που τον "τσιγκλάω" πρέπει να πω αυτά που πιστεύω. Αν με διαβάζει (άλα τις και αισθήματα μεγαλείου ο μπαγάσας ο Akenaton!) μπορεί και να χαμογελάει πικρόχολα κάτω από τα μουστάκια του σκεπτόμενος έλα εσύ μάγκα να τα κάνεις στην πράξη αυτά που προτείνεις.
   2. Στο δεύτερο που λέτε, με αδικείτε κατάφωρα. Ούτε τον αναμάρτητο παίζω, ούτε το θύμα. Η απλή αλήθεια είναι πως ο Ιδιωτικός Τομέας στρεβλώθηκε από τον Δημόσιο και δεν συνέβει το αντίθετο. Ίσως συμφωνήσετε αν στον Δημόσιο Τομέα, περιλάβετε συλλήβδην και το πολιτικό σύστημα όπως κάνω εγώ!
   Πάντα φιλικά.

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ akenaton 26/03/2013 19:30:11

    Ολοι οι μεγαλοεπιχειρηματιες που επωφεληθηκαν ολα αυτα τα χρονια (και που οπως φαινεται βασιλευουν ακομα) και εφαγαν (και εβγαλαν στο εξωτερικο) τεραστια ποσα σε ποιο τομεα ανηκουν; στον Iδιωτικο η στον Dημοσιο;

    • MAYRO XABIARI avatar
     MAYRO XABIARI @ Zugzwang 26/03/2013 21:34:13

     Αγαπητέ μου, τίνος δουλειά ήταν να σιγουρευτεί ότι κανείς μεγαλο- ή μικρο- επιχειρηματίας δε θα "φάει"; Ποιος δεν έκανε σωστά τη δουλειά του για την οποία προσλήφθηκε και πληρώνεται; Αν αυξηθεί δηλ. η εγκληματικότητα, φταίνε οι κακοποιοί ή οι διωκτικοί μηχανισμοί; Αν λογική μας είναι ο "αυτοέλεγχος", ας το καταργήσουμε το κράτος, τι το χρειαζόμαστε, να πληρώνουμε τζάμπα μισθούς; Δε θα κλέβουμε, δε θα φοροδιαφεύγουμε, δε θα αυθαιρετούμε, θα πετάμε στα σύννεφα.

     • Zugzwang avatar
      Zugzwang @ MAYRO XABIARI 26/03/2013 23:49:24

      Την δουλεια τους δεν την εκαναν καλα οι κυβερνητες γιατι αυτοι οριζουν και διαταζουν. Αλλα υπευθυνοι ειμαστε εμεις που τους ψηφιζαμε.

   • ΜΔ avatar
    ΜΔ @ akenaton 26/03/2013 19:43:03

    Αγαπητέ akenaton,
    1) Συγνώμη δικό μου λάθος. Ακραία διχαστικός και αποκρουστικός (για μένα πάντα μιλάμε) είναι ο λόγος κάποιων ένθερμων υποστηρικτών της μίας ή της άλλης πλευράς. Όπως θα έχετε καταλάβει, είμαι υπέρ της...σύνθεσης για να προκύψει πρόοδος. Έχω και εγώ τα κουσούρια μου...;-)
    2) Έχουμε καιρό μπροστά μας να ξανα-συζητήσουμε αυτά που δεν "καταλαβαίνω" εγώ. Περιμένω στη δική μου γωνία να δω γενικότερα τι θα συμβεί...Όπως κάνατε και εσείς αυτές τις τελευταίες μέρες στο θέμα της Κύπρου...;-)
    3) Αυτό που ήθελα να τονίσω με το σχόλιο (ίσως και χωρίς επιτυχία) είναι το ισοδύναμο της κατάστασης που περιέγραψα στον εργασιακό τομέα (και που πρέπει να έχουν αντιμετωπίσει οι περισσότεροι...) με αυτό που κλήθηκε να διαχειριστεί ο ΑΣ... Είμαι ασφαλώς με τη δική σας πλευρά! Ελπίζω να το έχουμε διαβάσει σωστά! :-)
    Καλό βράδυ!

    • akenaton avatar
     akenaton @ ΜΔ 26/03/2013 19:47:47

     Καλό σας βράδυ!

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ ΜΔ 26/03/2013 19:21:05

   Αγαπητέ ΜΔ, ο Έλληνας (συγγνώμη, εννοούσα ο Νεοελληνας) είναι κακό αφεντικό.

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ ΜΔ 27/03/2013 14:18:40

   Εξαρταται το τι επιδιωκει η εταιρεια που δουλευετε με τις μειωσεις μισθων... Θελει να αυξησει τα δυνητικα κερδη της μειωνοντας το κοστος της ή θελει να μειωσει τις τιμες της χρησιμοποιωντας 100% αυτη την μειωση που σας κανει;

 20. Δεξιόχειρας avatar
  Δεξιόχειρας 26/03/2013 19:10:55

  H θέση της Ελλάδας ήταν, είναι και θα είναι στην Ευρώπη επειδή:
  1. Ως γέφυρα γεωστρατηγικής σημασίας με την Ασία και την Αφρική είναι κόμβος συμφερόντων κυρίως ευρωπαϊκών. Η συνεργασία με την Ευρώπη αποφέρει σημαντικότερα οφέλη διαχρονικά και απ'ότι φαίνεται και μελλοντικά.
  2. Η Ευρώπη είναι η πλουσιότερη περιοχή του πλανήτη και η Ελλάδα έχει προϊόντα μοναδικά. Τρόφιμα ανώτερης ποιότητας, τουριστικός προορισμός μοναδικός, πολλά ειδικά προϊόντα τα οποία είτε τα βρίσκεις αποκλειστικά στην Ελλάδα είτε σε λίγες και μακρινές περιοχές του πλανήτη. Αναφέρω ενδεικτικά: βαμβάκι, ελαιόλαδο, μαστίχα, καπνός, κρόκος κ.α
  3. Η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά στην πόρτα της Ευρώπης. Από εδώ θα περάσουν αναγκαστικά τα καράβια με τις πρώτες ύλες των Κινέζων, οι αγωγοί της ενέργειας εξ ανατολών. Από εδώ θα διέλθουν όταν και εάν μετανάστες-εργατικό προσωπικό προς την Ευρώπη. Εάν δεν παραμείνουμε πόρτα για την Ευρώπη θα γίνουμε άλλη μια χαβούζα της μεσογείου και του τρίτου κόσμου.
  4. Η Ελλάδα έχει πολιτιστικά μνημεία που μπορούν να αποφέρουν σημαντικά κέρδη όταν είναι προσιτά στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο. Δεν θα γίνουμε Αίγυπτος!
  5. Η Ε.Ε έχει θεμελιώσει ως βασικό πυλώνα του οικοδομήματος τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και πρόσφατα έγινε μια σημαντική προσσέγγιση της καθολικής με την ορθόδοξη πίστη. Τα χαρακτηριστικά μας αυτά εξασφαλίζουν τη θέση των Ελλήνων στην παγκόσμια ιστορία ΜΕΣΑ στην Ευρώπη σε περίοπτη θέση.
  6. Η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε λίγα χρόνια σε ενεργειακό πάροχο κάτι που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα όταν είσαι MEΣΑ στην Ευρώπη ειδάλλως είσαι Αζερμπαϊτζάν.
  7. Εάν δεν ανήκεις στην Ευρώπη έχεις θέμα με τους αλλόθρησκους και πολεμοχαρείς γειτόνους. Δεν είσαι μέλος ενός ισχυρού σώματος αλλά αναγκαστικά θα παίξεις το ρόλο του απομακρυσμένου φυλακίου. Θα γίνουμε Ισραήλ βρισκόμενοι σε εμπόλεμη ζώνη;
  8. Ανήκοντας στην Ευρώπη έχεις ρόλο στην περιοχή των βαλκανίων. Θα γίνεις ως παλαιότερο μέλος το κέντρο μια μελλοντικής μεγάλης και σημαντικής ευρωπαϊκής περιοχής.
  Πολλά θα μπορούσα να γράψω για να στοιχειοθετήσω το επιχείρημα της Ευρώπης όμως έχω την εντύπωση ότι όλα αυτά πλέον είναι παρωχημένα όχι επειδή έχασαν την αξία τους αλλά επειδή πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ο Κ.Καραμανλής εξασφάλιζε το μέλλον των επόμενων γεννεών και είμαι πολύ μικρός εγώ για να γράφω ακόμη και τα αυτοννόητα.
  ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!!!

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ Δεξιόχειρας 26/03/2013 20:12:04

   ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...

  • akenaton avatar
   akenaton @ Δεξιόχειρας 26/03/2013 20:17:08

   Κι όμως αγαπητέ, όπως θα είδατε και από τα σχόλια, έχει τελικά νόημα να γράφουμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.

 21. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 26/03/2013 19:47:11

  Επειδή ορισμένα ή κόβονται ή δεν προλαβαίνουν να αναρτηθούν: δεν μπορεί παρά μόνο σκόπιμα να γίνεται ταύτιση ευρωζώνης και ΕΕ ...υπάρχει και η λίρα και πολλά άλλα νομίσματα ενώ και η Κύπρος μπήκε το 2008...

  ΥΓ

  ευτυχώς γιατί αν επέμεναν θα χρεοκοπούσαν...

  -Κύπριοι Βιομήχανοι: Αδύνατον να πληρωθούν μισθοί στο τέλος Μαρτίου (στο Κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βοηθός Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και ερωτηθείς πώς θα επηρεάσει το κλείσιμο των τραπεζών την πληρωμή μισθών και υποχρεώσεων από επιχειρήσεις στο τέλος του μήνα, είπε ότι «σίγουρα οι πληρωμές των επιχειρήσεων δεν μπορούν να γίνουν, ούτε βέβαια και οι πληρωμές στους εργαζόμενους και αυτό δημιουργεί πολλά άλλα προβλήματα στην κοινωνία και στην οικονομία».)
  -Καμία επιχείρηση σχεδόν δεν δέχεται πιστωτικές κάρτες, ενώ ούτε λόγος να γίνεται για επιταγές.
  -Ασθενείς δεν μπορούν να προμηθευτούν φάρμακα γιατί τα φαρμακεία εκτελούν συνταγές μόνο με μετρητά. Την ίδια ώρα οι φαρμακοβιομηχανίες δεν προμηθεύουν με φάρμακα λόγω έλλειψης ρευστού.
  -Από τα ράφια των καταστημάτων έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται είδη πρώτης ανάγκης.

 22. John avatar
  John 26/03/2013 19:52:34

  Διορθώστε με αν κάνω λάθος για το, πότε σε συνθήκες πολέμου, λέγεται το όχι... Οταν η Ελλάδα είπε το ΟΧΙ στους Γερμανούς το 1940, έχοντας ήδη ανοικτό το Αλβανικό μέτωπο, ήταν ουσιαστικά γνωστή η τελικη έκβαση της διπλής πλέον αναμέτρησης...

  Ενώ "αξιόπιστη" εναλακτική λύση δεν υπηρχε, σε περιπτωση που χανονταν η μαχη στα συνορα...

  Παρόλα αυτά είπε ΟΧΙ...

  Γνωρίζοντας πως θα περάσει τα χειρότερα και πως θα πεινάσει...

 23. Συριζαλβανία του Χότζα avatar
  Συριζαλβανία του Χότζα 26/03/2013 21:03:54

  Συμφωνώ απόλυτα με τον akenaton!

 24. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 26/03/2013 21:04:29

  Ιαπετός είπε:
  24/03/2013 στις 1:29 am
  Η Ευρωζώνη ήταν η επιλογή τών κυρίαρχων Αγγλοσαξόνων καί τών παρατρεχάμενών τους μέ απώτερο σκοπό τόν μελλοντικό έλεγχο τής γερμανικής δυναμικής. Η Ευρωζώνη ήταν ο ευρωπαϊκός συμβιβασμός τών ευρωπαϊκών μικρομεσαίων κρατικών οντοτήτων. Από τήν μιά μεριά όσον αφορά τίς σχέσεις ισορροπιών μεταξύ των – πάντα μέ τήν σκέψη στραμένη στόν έλεγχο τής γερμανικής δυναμικής – καί από τήν άλλη μεριά στήν επιθυμητή παγκόσμια παρουσία τους μέ τούς αναγκαίους συμβιβασμούς συμμετοχής των στόν διεθνή καταμερισμό ισχύος τής μεγαλύτερης πλανητικής υπερδύναμης, τών ΗΠΑ.
  Η Ευρωζώνη δέν ήταν μιά οικονομική αναγκαιότητα, αλλλά μιά πολιτική επιλογή. Όλοι καί ο καθένας χωριστά είχε τίς δικές του ιδαίτερες προσδοκίες καί η τελική επιλογή τών μελών είχε νά κάνει καί μέ τίς επιθυμητές ισορροπίες.
  Τέτοιου είδους κριτήρια επέτρεψαν τήν συμμετοχή τής Ελλάδας καί αργότερα τής Κύπρου ώς μέλη τής ευρωζώνης.

  Γιά τήν Ελλάδα καί Κύπρο η επιλογή ήταν σωστή. Μόνο καί μόνο τό γεγονός ότι γιά πρώτη φορά οι χώρες αυτές στήν σύγχρονη ιστορία τους συμμετείχαν στόν ισχυρό πυρήνα λήψης αποφάσεων πού επηρεάζουν τήν Ευρώπη στό σύνολό της καί πέρα από αυτήν, ήταν λόγος υπεραρκετός νά τό επιδιώξουν.
  Η διαχείριση αυτής τής προοπτικής έγινε, δυστυχώς, μέ όρους καί αντιλήψεις κουτοπόνηρου χωριάτη. Σέ μιά ομάδα σέ αντιμετωπίζουν μέ αυτό πού είσαι, φαίνεσαι ότι είσαι καί μέ αυτό πού καταφέρνεις. Εδώ αποδείχθηκαν οι έλληνες καί κύπριοι Ιθύνοντες (όπως Ιρλανδοί, Πορτογάλλοι) νεόπλουτοι αρχοντοχωριάτες. Οι έλληνες πολιτικοί αποδείχθηκαν απλοί διαχειριστές μιάς νεόπλουτης μεσοαστικής μάζας, πού δημιουργήθηκε από ένα κοινωνικό αμοραλισμό καί μιά παρασιτική πρακτική, ταιριαστή μέ τόν Κώνωπα τόν ανώφελο μάλλον, παρά μέ στοιχειωδώς οργανωμένη μεσοαστική τάξη συμφερόντων.
  Επώδυνη η πτώση της. Έμοιαζε μέ τόν Τζίτζικα πού τραγουδάει τό καλοκαίρι καί πεθαίνει τόν χειμώνα.
  Στόν διεθνή καταμερισμό ισχύος επιβιώνουν καί επωφελούνται οι οργανωμένοι. Άν ζούσανε οι ισχυροί μόνο από τήν υπεραξία πού πραγματικά παράγουν, δέν θά υπήρχαν. Ωραίοι οι αρχαίοι, αλλά χωρίς τούς δούλους θάπρεπε νά αναλάβουν αυτοί τίς βάναυσες εργασίες καί Παρθενώνες θά υπήρχαν σέ άλλα γήϊνα μήκη καί πλάτη. Όχι στά δικά μας.
  Υπάρχει γενικό κλαψούρισμα καί απελπισία. Είναι τό κλαψούρισμα καί η απελπισία τού εθισμένου χαμάλη γιά τόν καιρό πού έπιασε καί δέν δένει τό πλοίο μέ τίς πραμάτειες.

  Πρέπει κάποια στιγμή ώς έθνος νά τό πάρουμε απόφαση. Πρέπει νά εκμεταλευθούμε κάθε δυνατότητα πού μάς δίνει η όποια συμμετοχή μας σέ πραγματικές συμμαχίες καί συμμετοχή μας σέ Club ισχύος. Μέ τήν λογική τού διψασμένου γιά άνοδο καί θέση στήν Ιστορία καί όχι τού ονειροπαρμένου χαμάλη πού ζεί αναπολώντας κάποιο ένδοξο παρελθόν τών προγόνων του.
  Βρίσκουμε άπειρες δικαιολογίες νά δικαιολογήσουμε τήν αδυναμία μας. Όλοι φταίνε. Τό διεθνές σύστημα, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι Εβραίοι, οι Κινέζοι, Άγγλοι, Γάλλοι καί Πορτογάλλοι. Λές καί όλοι αυτοί δέν ζούν μέ τό ίδιο διεθνές τραπεζικό σύστημα καί στόν ίδιο πλανήτη.
  Εμείς δέν φταίμε; Θά μού πεί κάποιος φταίει η κυρά Κούλα, ο κύρ Μήτσιος, ο φτωχός, ο άνεργος, ο άρρωστος;
  Όλοι αυτοί οι τύποι υπάρχουν παντού σέ όλες τίς κοινωνίες καί αντιμετωπίζονται διαφορετικά, ανάλογα μέ τήν ισχύ καί ηθική τής κάθε κοινωνίας.
  Εμείς πρέπει ώς έθνος νά αποφασίσουμε.
  Ναί. Είμαστε σήμερα οι Τσιγγάνοι τής Ευρώπης.
  Οι Τσιγγάνοι όμως τής Ευρώπης καί όχι τού Πακιστάν.
  Καί θέλουμε νά μείνουμε σέ αυτή τήν απαιτητική κατηγορία, πού σήμερα εκφράζεται μέσω τής Ευρωζώνης καί νά πετύχουμε.
  Πρέπει εκουσίως καί μέ πείσμα νά προσπαθήσουμε νά γκρεμίσουμε τήν τσιγγάνικη παράγκα μας καί νά χτίσουμε σπίτι αντίστοιχο τών προσδοκιών μας.
  Στό σχέδιο Πόλης. Εί δυνατόν στό κέντρο της.
  Όχι πάλι νέο αυθαίρετο σέ κάποια γυφτογειτονιά τής Ευρώπης.
  Σέ κάθε περίπτωση. Καλύτερα τελευταίοι στήν Ρώμη, παρά πρώτοι στό χωριό.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Ιαπετός 27/03/2013 20:51:40

   Αγαπητέ μου Ιαπετέ, οι αναρτήσεις σου είναι πάντα πυκνές και εμβριθείς και απολαυστικές ανασκοπήσεις αλλά από την άλλη και άκρως αναλυτικές. Να είσαι καλά.

 25. apergospastis avatar
  apergospastis 26/03/2013 21:28:06

  Σας ευχαριστώ για την απάντησή σας, κάντε μου όμως την χάρη κι εσείς και άλλοι 'Ευρωπαϊστές' και αυτήν την καραμελίτσα της τελευταίας εβδομάδας περί 'μονοκαλλιέργειας' μην την εξαντλείτε. Δεν μιλάμε για χώρα 50εκ., για χώρα 800χιλ ανθρώπων μιλάμε. Πόση ποικιλία στο μοντέλο τους να έχουν πια; Μικρά έθνη αναγκαστικά εξαρτώνται από λίγους τομείς και λίγους εταίρους.

  Να σας ρωτήσω εγώ κάτι: Η Σλοβακία που το 80% της οικονομίας της εξαρτάται από την συμμετοχή στην παραγωγή Γερμανικών αυτοκινήτων είναι μονοκαλλιέργεια; Αν αύριο οι Γερμανοί φύγουν από εκεί η Σλοβακία αυτομάτως επιστρέφει στον ύστερο Μεσαίωνα. Θα χρησιμοποιούσατε όμως τον όρο μονοκαλλιέργεια για τους Σλοβάκους, ή θα λέγατε μπράβο επειδή είναι ανταγωνιστικοί, μεταρρυθμιστές κλπ; Είναι η εξάρτηση από την Γερμανία πιο ηθική από την εξάρτηση από την Ρωσία, ή η πλήρης εξάρτηση από την αυτοκινητοβιομηχανία της μιας καλύτερη από τον χρηματοοικονομικό τομέα της άλλης;

  Η κατάρρευση της Ελληνικής παραγωγικής βάσης της χώρας αμέσως μετά την φυγή των Αμερικανικών επενδύσεων μετά το '73-'74 θα έπρεπε να μας έχει υποψιάσει ότι η προσκόλληση στον σκληρό πυρήνα του καπιταλισμού δεν είναι διαβατήριο ευημερίας αλλά εξάρτησης, και μάλιστα πολύ εφήμερης. Αυτοφυείς στρατηγικές ανάπτυξης χρειάζονται, σύμφυτες με τα πλεονεκτήματα και τα προσόντα της φυλής. Δεν θα γίνουμε ούτε εμείς ούτε η Κύπρος παραγωγοί αυτοκινήτων στα (ιστορικά) γεράματα, ούτε θα προλεταριοποιηθούμε επειδή έτσι το θέλουν εραστές της ταξικής ανάλυσης (νεοφιλελεύθεροι ορίτζιναλ ή πρώην μαρξιστές, νυν 'φιλο-Ευρωπαίοι).

  • akenaton avatar
   akenaton @ apergospastis 27/03/2013 00:58:46

   Αγαπητέ, ακόμη και οι μονοκαλλιέργειες έχουν τις διαβαθμίσεις τους. Άλλο να καλλιεργείς ως μοναδικό προϊόν αμπέλια, άλλο μπ....έλα.
   Είναι παράδειγμα τώρα αυτό, να συγκρίνουμε μια χρήσιμη και παραγωγική μονοκαλλιέργεια (βιομηχανική ή βιοτεχνική), που μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα με μιαν άλλη που θα "περνάει" αντίστοιχα (αφού η υποδομή υπάρχει), με την παρασιτική μονοκαλλιέργεια των μπ...έλων που δεν έχεις τι να τα κάνεις έτσι και την ... κάνει ο 6ος στόλος (ρώσοι και διάφοροι άλλοι μαφιόζοι);

 26. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 26/03/2013 22:08:59

  Η Κρίση στην Κύπρο έχει πολλαπλή διάσταση δεν αφορά μονο το χρηματο-οικονομικό της σύστημα και τον έλεγχο του αλλά και τον ενεργειακό πλούτο που διαθέτει και την βαρύνουσα γεωπολιτική της θέση.

  H Κρίση της Ελλάδας και της Κύπρου κατέδειξε πως τα γερμανικά συμφέροντα δεν είναι πάντα ταυτόσημα με τα Ευρωπαικά.Πως η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, επιδιώκει να επιβάλει μια γερμανική τάξη πραγμάτων στην Ευρωζώνη.Είναι γνωστή η κυνική δήλωση του τέως Καγκελαρίου Κολ: «Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τους συνεταίρους της Γερμανίας και η Γερμανία τον εαυτό της». Βρισκόμαστε λοιπόν απέναντι σε μια Γερμανική Εθνική περιχαράκωση καθώς μάλιστα ως σωστά εχει επισημανθεί η Γερμανία βγαίνει πολλάκις ωφελημένη απο την κρίση στην Ευρωζώνη

  Το χάσμα Βορρά-Νότου είναι υπαρκτό και παρά τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που εφαρμόστηκαν διαχρονικά το χάσμα στάθηκε αδύνατο να γεφυρωθεί.Είθισται δε το Μοντέλο της Συμμαχίας να αποτελείται απο την Μητρόπολη και την περιφέρεια της.

  Θεωρώ αναγκαίο η Πολιτική σκέψη του Ελληνισμού και η δράση του να συγκεντρωθεί τόσο στην αναζήτηση ενναλακτικών επιλογών εντός της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και εντός του ΝΑΤΟ , όσο και στην αποφασιστική διεκδίκηση των ζωτικών συμφερόντων.Για να πραγματωθεί το δεύτερο θα πρέπει να υπάρξει μια βασική παραδοχή πώς τίποτα δεν είναι δεδομένο, πως η ισοτιμία και οι όποιες ισορροπίες αποτελούν απόρροια της πραγματικής ισχύος που διαθέτει ο Ελληνισμός.Μια ισχύς η οποία θα βασίζεται τόσο στην φερεγγυότητα μας όσο και στην καθημερινή σκληρή προσπάθεια της διεκδίκησης και γόνιμης αντιπαράθεσης, μια ισχύς η οποία πρέπει καθημερινά να αναβαθμίζεται και της οποίας πυλώνας θα αποτελεί η Εθνική Στρατηγική.
  Στο πλαίσιο της εφαρμογής , όταν το Εθνικώς απαράβατου και απαραβίαστου θα έχει οριστεί , όταν ης στήριξης της απο ολάκερο το Εθνος θα συνοδεύεται απο την συνεχώς διογκουμένη κοινωνική συναίνεση να γνωρίζετε πως τότε κανείς δεν θα έχει την πολυτέλεια με ελαφριά την καρδία να παραγνωρίζει τον Ελληνικό παράγοντα

  Τα περί αποχώρησης απο την Ε.Ε.,Ευρωζώνη και ΝΑΤΟ αποτελούν την νέα οδό του Εθνικού Αφανισμού.Δεν χρειάζεται να ξεγράψουμε τίποτα, να διαγράψουμε τίποτα και κανέναν, χρειάζεται το πλέον ισχυρό πλεονέκτημα του Ελληνισμού να αναγεννάται απο τις στάχτες του να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο σημείο του.

  Ο Ελληνισμός για μια ακόμα φορά διέπραξε ιστορικά λάθη.Ανήγαγε το όχι σε επιτυχία αγνοώντας ότι η δημοσιονομική εκτροπή ήταν μια χρόνια διαδικασία στην οποία και παρέμεινε σιωπηλός, αγνοώντας ότι δεν ήταν σε θέση να διαμορφώσει μια εναλλακτική εφαρμόσιμη και ρεαλιστική πρόταση βαυκαλιζόμενος με το δίκαιο και το άδικο ως εκείνος το όριζε

  Για να είμαστε ακριβείς απέναντι σε ιστορικά κρίσιμες περιόδους κινούμαστε απο συναισθηματισμό και αυθορμητισμό, αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσουμε τα όποια θετικά αποτελέσματα παράγονται, αδυνατώντας να επιτύχουμε συλλογική δράση, μη διδασκόμενοι απο την ιστορική μακραίωνη πορεία μας .Διαχρονικά απουσίαζε παντελώς απο την πολιτική μας σκέψη η λογική του εφικτού.

  Οταν η Αλαζονεία Γεννά την Υβρι η Νέμεσις ακολουθεί κατά πόδας.Μια ρήση η οποία έχει απληθευτεί διαχρονικά κα ιως Ελληνες μέχρι σήμερα φερθήκαμε αλαζονικά δε αναπτύξαμε ποτέ συστηματική και οργανωτική σκέψη, δε ναναπτύξαμε συστημική σκέψη στα πεδία που απαιτούνταν, δεν απαντήσαμε σε καμιά απο τις σύγχρονες προκλήσεις με συστηματικότητα και οργάνωση.Φερθήκαμε ως Υβριστές στον πλούτο που μας παραδόθηκε.

  Είναι λοιπόν εμφανέστατη η αναγκαιότητα της ριζικής ανασυγκρότησης του πολιτικού και κοινωνικοοικονομικού συστήματος σε Ελλάδα και Κύπρο στην βάση της συστημικής και οργανωμένης σκέψης, πλαισιωμένη από την εργατικότητα την οποία και διαθέτουμε .

  Ορθά λοιπόν πιστεύεις αγαπητέ αρθρογράφε και ορθά τα όσα αναλύεις και επισημαίνεις .. Ο αντιευρωπαϊσμός δεν είναι πετονιά να την ρίξεις και μετά να την μαζέψεις πίσω, οι ερασιτεχνισμοί παρήγαγαν Εθνικές τραγωδίες. Οι μυθοπλασίες παρήγαγαν πλάνες οι κοντόθωρες λογικές και οι μεμψιμοιρίες μας χάρισαν διχόνοια και πολυδιάσπαση.Η Πολιτική μας σκέψη πρέπει να έχει ως Πυλώνα την Λογική του Εφικτού

 27. Η φαιδρά πορτοκαλέα avatar
  Η φαιδρά πορτοκαλέα 26/03/2013 22:34:49

  @ Δεξιόχειρας
  Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι η όλη επιχειρηματολογία σας βασίζεται σε ένα θεμελιώδες λογικό σφάλμα, που θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ηθελημένο: Ταυτίζετε την Ευρώπη (ως πολιτισμικό μέγεθος) με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως θεσμό). Με θλίψη λοιπόν σας λέω ότι αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ακραιφνώς αντιευρωπαϊκός θεσμός, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι καλύτερο αντιπροσωπεύει η Ευρώπη.
  Αυτό σας το λέει ένας πεπεισμένος και μέχρι πρότινος ένθερμος ευρωπαϊστής, που θλίβεται βαθύτατα από την τροπή των πραγμάτων. Μου είναι αδύνατο να συμφιλιωθώ με την ιδέα ότι με τον όρο "Ευρώπη" καταντήσαμε να εννοούμε τους τυχάρπαστους γραφειοκράτες της Κομμισιόν, τους Σάυλωκ της ΕΚΤ και τους μυωπικούς φιλισταίους του Eurogroup.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ Η φαιδρά πορτοκαλέα 27/03/2013 02:16:06

   ..και η κριση που περιγράφετε δεν περιοριζεται στους θεσμους και τα όργανα .. το κλιμα εχει δηλητηριαστεί επικινδυνα και σε επίπεδο λαών

   οι γραφειοκράτες ειναι εκτελεστικα όργανα..οι πολιτικές χαράσσονται αλλου και εφαρμοζονται στο βαθμο που επιτρέπουν οι συσχετισμοι δυνάμεων

   τελειως πρακτικά όμως..στην κατασταση που βρισκεται η Ελλάδα σημερα.. καλυτερα το παλευουμε από μέσα εκμεταλλευομενοι τους συσχετισμους οπως διαμορφώνονται ..παρά απομονωμένοι εξω απο τους υπαρχοντες θεσμούς

 28. Ξένος avatar
  Ξένος 27/03/2013 07:31:02

  Πώς θα διαλυθεί όμως το Ευρώ αγαπητέ, όταν υπάρχουν άνθρωποι στις χώρες του Νότου που υποστηρίζουν πως ανεξάρτητα του τι κάνει η Γερμανία και πώς τοποθετούνται οι κυβερνήσεις μας απέναντί της, εμείς ως λαός πρέπει να θέλουμε την παραμονή στο ευρώ πάση θυσία; Δεν είναι κάπως αντιφατικό αυτό που λέτε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.