#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/04/2013 09:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ηθική... του Σόιμπλε ισχύει εκτός γερμανικών συνόρων«Ο τρόπος που διασώθηκαν οι τράπεζες της Κύπρου θα αποτελέσει το μοντέλο του μέλλοντος για ανάλογες περιπτώσεις», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

«Το μοντέλο της συμμετοχής των μετόχων, πιστωτών και μη εγγυημένων τοποθετήσεων πρέπει να είναι η συνήθης πρακτική στην περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εμφανίζει προβλήματα» δηλώνει και προσθέτει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, εγείρεται θέμα ηθικής, όταν μια τράπεζα επιδίδεται σε επικίνδυνες πρακτικές με μεγάλα κέρδη, αλλά αναθέτουμε στο δημόσιο τις ζημιές, αν υπάρξει αποτυχία.

Αυτά μας είπε ο κ. Σόιμπλε, ο άνθρωπος που μιλά για ηθική αλλά που είναι στιγματισμένος με ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το οποίο ουσιαστικά του στέρησε τη δυνατότητα να γίνει αυτός αρχηγός των Χριστιανοδημοκρατών και στη συνέχεια καγκελάριος αντί της Μέρκελ.

Ουσιαστικά μας λέει ο παντογνώστης κ. Σόιμπλε αυτό που όλοι είχαμε υποψιαστεί. Πως για κάθε προβληματική τράπεζα, άσχετα αν δε φταίνε οι καταθέτες, θα γίνει bail in. Θα κουρεύονται δηλαδή αρχικά οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ και γιατί όχι. Σε κάποια άλλη φάση θα αρπάζουν και τις μικρές καταθέσεις με κόλπο τύπου ένας φόρος, μια έκτακτη εισφορά και άλλα τέτοια που γνωρίζουν οι τεχνοκράτες.

Από εδώ και στο εξής, επομένως, ο μόνος τρόπος να είναι ασφαλής ο κόπος του κόσμου είναι να πηγαίνει σε «καλές» τράπεζες. Ποιος θα ορίζει ποια τράπεζα είναι καλή και ποια όχι, αντιλαμβάνεστε όλοι τι θα γίνεται.

Αν ο Σόιμπλε διάβαζε antinews θα μπορούσαμε να τον ρωτήσουμε. Θα ισχύσει ο ίδιος κανόνας και για την Deutsche Bank; Θα ισχύσει το ψαλίδι στις γερμανικές καταθέσεις για μια τράπεζα με ζημιές 12 δις ευρώ που κρύφτηκαν από τον «κολλητό» της Μέρκελ, τον Άκερμαν όπως και πολλούς της γερμανικής τράπεζας;

Το σκάνδαλο αυτό θα το βγάλουν κάποτε στο φως ή κοιτάνε μόνο τι έγινε στην Κύπρο και την Ελλάδα;

Τι ρωτάμε, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση εδώ λειτουργεί ο νόμος της ζούγκλας. Ο νόμος του ισχυρού που κάνει ότι θέλει.

Άραγε, οι λαοί του νότου θα πάρουν τα λεφτά τους από τις «μη ασφαλείς» τράπεζές τους και θα τα αποταμιεύσουν στη Deutsche Bank;

Προφανώς η ηθική του Σόιμπλε ισχύει εκτός γερμανικών συνόρων, εκτός γερμανικών τραπεζών.

Η αλαζονεία είναι ίδιον των ισχυρών, κάποτε όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και η τιμωρία είναι βαριά. Ο Σόιμπλε και η παρέα του θα το πληρώσουν σίγουρα ακριβά αυτό που γνωρίζει και ο τελευταίος άνθρωπος στη γη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ avatar
  ΑΠΟΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 21/04/2013 10:10:20

  Αν η Γερμανία ζητήσει χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να διασώσει τις τράπεζές της τότε θα πρέπει οι υπόλοιποι να απαιτήσουν κούρεμα των καταθετών της Deutsche Bank. Μέχρι τότε η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να κάνει οτι θέλει τα χρήματα των ΔΙΚΩΝ ΤΗΣ φορολογουμένων.

  Το ζητούμενο ήταν η διάσωση του τραπεζικού συστήματος με ίδια μέσα ωστε να απαλλαγείς απο όρους και δεσμεύσεις.
  Το να ζητάει μια χώρα χρήματα άλλων αλλα ευνοϊκή μεταχείρηση σαν να ήταν.... γερμανικό κρατίδιο είναι παντελώς παράλογο.

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/04/2013 10:11:29

  "Η αλαζονεία είναι ίδιον των ισχυρών, κάποτε όμως..."

  Ξέρετε την διαφορά βλακείας και αλαζονείας;
  Ο βλάξ συχνά καταφεύγει σε ενέργειες που βλάπτουν και αυτόν τον ίδιο, πριονίζει πχ το ευρωκλαρί πάνω στο οποίο και ο ίδιος κάθεται!

  Ο αλαζών από την άλλη έχει την τάση να υποτιμά τους άλλους και να έχει αυξημένη αίσθηση της αξίας του. Αυτό μπορεί να το πληρώσει. Μπορεί πχ να υποτιμήσει έναν αντίπαλο και να ηττηθεί απο αυτόν. Πολλές φορές όμως η αλαζονεία είναι και παράγοντας προόδου: ο αλαζών πιστεύει τον μύθο του με αποτέλεσμα λίγο - πολύ να τον πραγματοποιεί.

  Η ετυμηγορία μου λοιπόν για την Γερμανία είναι αυτή: Κλασσική περίπτωση βλακείας!!!!

 3. blue nile avatar
  blue nile 21/04/2013 12:17:10

  Για όποιον μπορεί να δει πέρα από τη μύτη του...
  Η ευρωζώνη πλέον δεν υπάρχει.
  Είναι θέμα χρόνου η οριστική αποκαθήλωση του ευρώ.
  Οι ευρωπαίοι κατάφεραν πρώτα να γίνουν ο περίγελως της υφηλίου με τις ανεκδιήγητες αποφάσεις τους και τώρα με τη νέα γερμανοκίνητη ανοησία, διαλύουν την ευρωζώνη. Παρά τα προβλήματα που την συνόδευαν από τη γέννηση της θα ήταν χίλιες φορές καλύτερα να συνέχιζε να υπάρχει έχοντας προχωρήσει σε όλες εκείνες τις απαραίτητες αλλαγές για να μπορούσαν να τη νιώθουν οι Ευρωπαίοι ως κοινό τους σπίτι και όχι ως κοινό τους κάτεργο.

  Από τη στιγμή που αντί να εφαρμοστεί η απόφαση της συνόδου κορυφής του Ιουνίου του 2012, που προέβλεπε το να μην προσμετρούνται τα τραπεζικά χρέη στα κρατικά και την ενοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών, αντιμετωπίζεται η κάθε τράπεζα ξεχωριστά μέλλον δεν υπάρχει.
  Γιατί τώρα ο Σόιμπλε στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα:
  Όταν μια χώρα δεν δύναται (λόγω δικής της επικείμενης πτώχευσης) να εγγυηθεί τις καταθέσεις, τότε αυτές θα κουρεύονται.

  Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος για τον οποίο ένας μικροκαταθέτης στην Ισπανία ή στην Ιταλία θα κρατήσει τις αποταμιεύσεις τους στην τράπεζα και να μην τις κατευθύνει προς μια γερμανική τράπεζα..
  Ήδη η φυγή κεφαλαίων από τις περιφερειακές τράπεζες προς τις τράπεζες του ευρωπαικού πυρήνα αυξάνεται πάλι μετά από αυτό που έγινε στην Κύπρο.

  Όταν το φαινόμενο επεκταθεί θα καταρεύσει το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία... και μαζί μ'αυτό θα καταρεύσει και η ίδια η Γαλλία που έχει επενδύσει πολλά δις στην ισπανική οικονομία.
  Η Γαλλία όμως δεν είναι μια απλή χώρα.
  Πάνω στον γαλλογερμανικό άξονα έχει στηριχθεί όλη η ΕΕ...
  Οπότε μετά η Γερμανία θα πάρει μαζί της όλες τις χώρες των οποίων οι βιομηχανίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με τη δική της και θα κάνει μια νέα ένωση.

  Εκτός και αν γρήγορα παρθούν όλες εκείνες οι πολιτικές αποφάσεις για να αποτραπούν όλα αυτά.
  Κάτο όμως που προς το παρόν δεν φαίνεται...

 4. Υ. Παραπλανημένος avatar
  Υ. Παραπλανημένος 21/04/2013 17:45:01

  1. Σόιμπλε και Μέρκελ είναι financial assassins , που δρουν για λογαριασμό Αμερικής και πολυεθνικών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
  2. Η Γερμανία δεν θα ζητήσει λεφτά , με το χρήμα που έβγαλε ως κράτος από την κρίση, ούτε σε 50 χρόνια. Οπότε ούτε το δίδυμο αλλά ούτε κι εμείς θα ζούμε, για να το "απολαύσουμε".
  3. Ας κοιτάξουμε τα χάλια μας κι ας αφήσουμε τον αλλαζόνα, κομπλεξικό, ραδιούργο, χαιρέκακο, δικτάτορα και εν τέλει ικανότατο για την αποστολή του Σόιμπλε να λέει τα δικά του. Εμείς του ζητάμε φράγκα ναί ή όχι;;;

 5. Φοιτητης avatar
  Φοιτητης 21/04/2013 20:56:29

  Η αληθεια ειναι οτι πιστευα μεχρι προτινος για τους αλλους (*πλην εμου δηλαδη) οτι η ηθικοτητα ειναι αντιστροφως αναλογη της δυνατοτητας του ατομου να αντιλαμβανεται την πραγματικοτητα. Μετα την "εντολη" Σοϊμπλε προς ΕΚΤ να μαζεψει το υπερβολικα πολυ χρημα που μας εχει πνιξει ολους στην ΕΖ με αναπτυξη που ξεπερνα της Κινας και ανεργια που ανταγωνιζεται την Ισλανδια προ κρισης, ειχα μια ανατροπη...

 6. Noger avatar
  Noger 21/04/2013 21:57:13

  Δεν είναι μόνο τα 12 δισ ευρώ που κρύψανε. Η τραπεζούλα αυτή είναι μέσα στις πιο μοχλευμέςνες παγκοσμίως. Τα ίδια κεφάλαια της και οι καταθέσεις της έχουν μόχλευθεί περίπου 50 φορές. Να ξεκινήσει λοιπόν αυτός ο μπάρμπας να κουρέψει πρώτα της μεγαλοκαταθέτες της, να την εξυγιάνει και αφού δώσει το παράδειγμα και φέρει αποτελέσματα ας προχωρήσει τις ιδές του και στους άλλους.

  Σόϊμπλε, πες αλεύρι.......Ο Τζακ Λου σε γυρεύει.

 7. Γεωργία avatar
  Γεωργία 21/04/2013 21:59:40

  Η Γερμανία κύλησε την Ευρώπη δύο φορές στον όλεθρο. Μας πάει και για την τρίτη. Οι πατεράδες και οι παππούδες μας έζησαν το Γερμανικό πρόβλημα και την «προτεσταντική ηθική» από πρώτο χέρι. Τώρα τα ζούμε και εμείς.

 8. Noger avatar
  Noger 21/04/2013 22:01:53

  Σε ποιό οικονομικό σκάνδαλο μπλέχτηκε ρε παιδιά αυτός??
  Τι κάνει η δικαιοσύνη της χώρας του???
  Μόνο τον Ακη θα μπουζουριάσουνε???
  Δεν θέλουμε τέτοιες αδικίες στην ωραία Ευρωπαϊκή μας Αγία Οικογένεια.

 9. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/04/2013 01:43:00

  Σήμερα άναψε πολύ μεγάλη φωτιά στα μπατζάκια του Σόιμπλε.
  Ο εισαγγελέας του Μονάχου κάλεσε για ανάκριση ως φοροφυγάδα τον Uli Hoeneß, παντοδύναμο πρόεδρο της FC Bayern και μεγαλοπαράγοντα του Βαυαρικού κυβερνητικού κόμματος CSU.
  Βρέθηκε σε ένα απο τα περιβόητα CD να έχει λογαριασμό σε Ελβετική τράπεζα με πολλά αδήλωτα εκατομμύρια - κατηγορείται επίσημα για φοροδιαφυγή.
  Γίνεται χαμός στα Γερμανικά ΜΜΕ, του ζητούν να παραιτηθεί, μέχρι τώρα αρνείται.

 10. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 22/04/2013 13:42:21

  Διορθωση: Το όνομα του προέδρου της Bayern Χένες δεν γνωστοποιήθηκε από CD. "Αυτοκαταγγέλθηκε", μόλις κατέρρευσε η συμφωνία Γερμανίας - Ελβετίας για φορολόγηση επιτόπου των Γερμανών καταθετών σε Ελβετικές τράπεζες, χωρίς να γίνει γνωστό το όνομά τους. Η συμφωνία καταψηφίστηκε στην Άνω Βουλή (Bundesrat), την οποία ελέγχουν οι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι.
  Ο Χένες ήξερε ότι μετά απο αυτό, το όνομά του θα γινόταν γνωστό, διότι περιλαμβανόταν σε CD που κατέχει κυβέρνηση Γερμανικού κρατιδιου SPD/Πρασίνων. Μετά την κατάρρευση της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις αυτές αναμένεται να δημοσιοποιησουν τα ονόματα όσων είναι φορολογικά "ακάλυπτοι".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.