#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/02/2010 13:21
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ευκαιρία του Αντώνη Σαμαρά

 Tου Χρήστου Γιανναρα, από την «Καθημερινή»

Λογικά, ένας ταλαντούχος πολιτικός θα ευχόταν να αντιμετωπίσει κάποτε, από ηγετικό πόστο, μια σοβαρή, επικίνδυνη για τη χώρα του κρίση. Και αυτό επειδή σε συνθήκες κρίσης αποδείχνεται και αναδείχνεται το πολιτικό ταλέντο – χάρισμα ξέχωρο, διαφορετικό και από την οξύνοια, τη μόρφωση, τη γοητεία.

Ο Αντώνης Σαμαράς «ευτύχησε» να του δοθεί αυτή η ευκαιρία δοκιμασίας των ηγετικών του προσόντων αμέσως μετά την εκλογή του στην αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κρίση στην οποία βυθίζεται (με ταχύτητα κατακρημνισμού) η χώρα και που τη βρήκε να τον περιμένει, είναι μάλλον η πιο αδιέξοδη και επικίνδυνη από όσες έζησε το ελλαδικό κράτος εδώ και πολλές δεκαετίες. Μάλλον για πρώτη φορά ξεγυμνώνεται σε κοινή (διεθνή) θέα ο χαρακτήρας ανήκεστης φαυλότητας και υπανάπτυξης αυτού του κράτους, η ευτέλεια και μικρόνοια των ηγητόρων του, ο πρωτογονισμός της ιδιοτέλειας ως απόλυτη προτεραιότητα βίου σε μια χώρα που ακόμα ακκίζεται σαν κοιτίδα τάχα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Πρώτη φορά δεν υπάρχει για την Ελλάδα όχι υποστηριχτής, αλλά ούτε δανειστής έντιμος, έξω από τα κυκλώματα των τοκογλύφων. Πρώτη φορά το ελληνικό όνομα προκαλεί όχι επιφυλάξεις ή αμφισβητήσεις, αλλά καταιγισμό γενικής αγανάκτησης, προπηλακισμών, αηδιασμένης οργής. Πρώτη φορά βγαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και παραδέχεται, δίχως αιδώ και λύπην, την εθελούσια παραίτησή μας από την ελεύθερη αυτοδιαχείριση και την κρατική ανεξαρτησία. Την ίδια ώρα που οι τελωνειακοί απεργούν νεκρώνοντας για μια ακόμα φορά την παραλυμένη αγορά και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν «κατάληψη» στο γραφείο του υπουργού τους!

Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αντώνης Σαμαράς αντιδρά ώς τώρα συνετά, με σοβαρότητα και ευπρέπεια. Κρίνει τις κυβερνητικές ενέργειες κομίζοντας θετικές αντιπροτάσεις, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες επαφών με παράγοντες της παραγωγής και της αγοράς, αναζητώντας ρεαλιστικές δυνατότητες ανάσχεσης των συνεπειών της κρίσης. Δεν «λαϊκίζει», δεν περιττολογεί, εμφανίζει σεμνότητα και ήθος που το κόμμα του είχε πολλές δεκαετίες να επιδείξει – αν επέδειξε ποτέ.

Θετικά, όλα αυτά, αλλά δεν αρκούν. Χαρακτηρίζουν έναν καλό ίσως διαχειριστή, όχι έναν ηγέτη. Είναι αδύνατο να αναχαιτιστεί ο τυφώνας με τη λογική και πάλι των διορθωτικών παρεμβάσεων, των «βελτιώσεων» του εκφαυλισμένου κράτους. Για να ξαναποκτήσουμε πολιτειακή ανεξαρτησία, ελευθερία αυτοδιαχείρισης, δεν αρκούν τα βελτιωτικά μερεμέτια. Χρειάζονται τομές, αλλαγές επώδυνες, θεσμικές μεταρρυθμίσεις ριζικές.

Ο ολίγιστος πρωθυπουργός της χώρας έχει δείξει κιόλας όλα τα χαρτιά του, ολόκληρη την γκάμα των δυνατοτήτων του: Είναι ένας τυπικός Παπανδρέου, έχει τον λαϊκισμό στις βιολογικές του καταβολές, δεν θα πάρει ποτέ μέτρα που θα δυσαρεστήσουν τα στίφη των κρατικοδίαιτων ακαμάτηδων, του συνδικαλισμένου γκανγκστερισμού, των κομματικών χρυσοκάνθαρων. Μάλλον έλπιζε να έχει οικονομικά ανταλλάγματα ξεπουλώντας μέσα στον χειμώνα τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και εντείνοντας τον μεθοδικό αφελληνισμό της παιδείας, της γλώσσας, της ιστορικής συνείδησης των Ελλήνων – όπως μοιάζει να απαιτούν «ξένα κέντρα αποφάσεων» και όπως φάνηκε με τη στελέχωση των σχετικών υπουργείων. Αλλά «δεν του βγήκε». Τώρα τρέχει αλαλιασμένος από χώρα σε χώρα μάλλον ευελπιστώντας ότι με καλές δημόσιες σχέσεις και τα αγγλικά μητρική του γλώσσα θα ξαναβρεί δανειστές για να παρατείνεται ο ηδονικός λήθαργος (ή επιθανάτιο κώμα) της ελλαδικής κοινωνίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα αποτελούσε αντιπρόταση στον Παπανδρεϊσμό, αν άλλαζε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού: Αν μετέφερε την αναμέτρηση από το πεδίο της έγνοιας για το ποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, στο πεδίο των πραγματικών προβλημάτων της χώρας. Ο ρεαλισμός της μεταφοράς θα γινόταν φανερός στη γλώσσα: Αν τολμούσε ο Σαμαράς αυτό που περιμέναμε από την πρώτη στιγμή της ανάρρησής του στην ηγεσία: Τίμια και ανυπόκριτα να ζητήσει, για λογαριασμό του κόμματός του, συγγνώμη από τον λαό, συγγνώμη για τα λάθη, τις παραλείψεις, την αβελτηρία – τα εγκλήματα που διέπραξε το κόμμα του σαν κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια.

Και για να είναι πράξη, όχι πυροτέχνημα η αίτηση συγγνώμης, να αποσύρει ο αρχηγός από το προσκήνιο όλο τον θίασο της πεντάχρονης εγκληματικής αθλιότητας – να διαστείλει η κοινή γνώμη το κόμμα του Σαμαρά από τους αποτυχημένους, ανίκανους ή διεφθαρμένους που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στον διεθνή διασυρμό. Είναι στοιχειώδες και αυτονόητο χρέος του ηγέτη να διασώσει τους στόχους και την αξιοπιστία μιας πολιτικής παράταξης και όχι τα προνόμια ανυπόληπτων, αποδεδειγμένης ασημαντότητας ή και φαυλότητας στελεχών.

Ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει τουλάχιστον να καταλαβαίνει το κυρίως πολιτικό δίλημμα που με τρόπο αδυσώπητο θέτει η τρέχουσα κρίση της χώρας: ΄Η θα ξαναστηθεί από την αρχή το ελλαδικό κράτος ή θα δεχθούμε τελεσίδικα το ιστορικό μας τέλος. Να ξαναστηθεί το κράτος, σημαίνει: Αλλά κριτήρια και άλλους στόχους για την οργάνωση του κοινού μας βίου, άλλους θεσμούς εκπαίδευσης, δημόσιας διοίκησης, συνδικαλισμού, άμυνας, άλλο εκλογικό σύστημα, άλλη οργάνωση του κοινοβουλίου, άλλες προϋποθέσεις λειτουργίας των κομμάτων. Αν ένα κόμμα εξουσίας δεν δουλέψει επίμοχθα και επιτελικά για να συγκροτήσει προτάσεις τέτοιων ριζικών αλλαγών, από πού αλλού να προκύψει ελπίδα;

Εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα, φίλος προσωπικός του Οδυσσέα Ελύτη και πνευματικό έκγονο της ελληνοκεντρικής «στροφής» που μας κληροδότησε η Γενιά του ’30, ο Αντώνης Σαμαράς θα μπορούσε να είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, μετά τον Ιωνα Δραγούμη, που να καταλαβαίνει τον ελληνισμό σαν κοσμοπολίτικη πρόταση πολιτισμού και όχι σαν βαλκανική επαρχία που πιθηκίζει συμπλεγματικά τη Δύση. Πρέπει να καταλαβαίνει ότι μόνο η καισαρική ιδεολογική διαφοροποίηση του κόμματός του από τον αχταρμά των πατριδομηδενιστών που κυβερνάει τον τόπο μετά τη μεταπολίτευση του ’74, θα μπορούσε να αναδείξει και το κόμμα του πάλι σε «παράταξη» και στο κράτος το ελλαδικό να ξαναδώσει αξιοπρέπεια.

Για να ξαναστηθεί κράτος, λειτουργικό, παραγωγικό, οικονομικά εύρωστο, πρέπει ο Ελληνας να ξαναβρεί τον αυτοσεβασμό του, τη ζωντανή συνέχεια της γλώσσας του, την ιστορική του αυτοσυνειδησία και τις ευθύνες που αυτή γεννάει. Να ξαναγεννηθεί σχολειό που να ετοιμάζει πολίτες με κριτική σκέψη, όχι ανδρείκελα των επαγγελματιών του συνδικαλισμού και των αδίστακτων καπήλων της Αριστεράς. Η έξοδος από την κρίση είναι συνάρτηση στόχων κοινωνικών και ηγετικού αναστήματος.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» παραμένει το πιο ρεαλιστικό εγχειρίδιο πολιτικής πρακτικής που γνώρισε ο νεότερος Ελληνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. vas avatar
  vas 28/02/2010 13:31:01

  Ισως να είναι μια ελπίδα οταν γύρω μας υπάρχουν μετριότητες πολιτικοί και υπουργοί ,αν όμως μπορεί να επιβληθεί στα κακομαθημένα αρπακτικά κοματόσκυλα του κόματος του και τους αποβάλλει ως ξένα και επικύνδινα στοιχεία.
  Δυστυχώς στους υποστηριχτές του υπάρχουν κάποια στοιχεία αποτυχημένα κακομαθημένα λαμόγια και επικίνδυνα που αν δεν τα απομονώσει θα τον κάψουν όπως και τον κωστάκη.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ vas 28/02/2010 13:37:03

   μήπως θα ήταν αποτελεσματικότερο
   να τα απομονώσει/αποβάλλει το συνέδριο;

 2. Dimi avatar
  Dimi 28/02/2010 13:38:55

  "ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ν.Δ. 26/02/2010

  ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

  Οι φωνές για την έλλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας της κυβέρνησης που επιδεινώνουν την κρίση πολλαπλασιάζονται πλέον και στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η σκληρή κριτική του κ. Απόστολου Κακλαμάνη από το βήμα της Βουλής στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Περιμένουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο […] τουλάχιστον από το Νοέμβριο. Θα μας φέρετε νομοσχέδιο, που θα ψηφιστεί εδώ τον Απρίλη και ουσιαστικά θ’ αρχίσει να αποδίδει από το Φθινόπωρο;»

  Όταν η Νέα Δημοκρατία, εγκαίρως, είχε επισημάνει τα φαινόμενα αβουλίας και αναβλητικότητας της κυβέρνησης, είχε κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για αντιπολιτευτική υπερβολή.

  Σήμερα, πέντε σχεδόν μήνες από τις εκλογές, τα φαινόμενα της ασυνεννοησίας, των αντιφάσεων και της σύγχυσης επιτείνονται και καυτηριάζονται ακόμη και από ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενώ η θέση της χώρας έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, η εικόνα της κυβέρνησης δημιουργεί δυσμενέστερο κλίμα. Άστοχες δηλώσεις, όπως αυτή του κ. Πάγκαλου για κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο, που στη συνέχεια διαψεύδονται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά και διχογνωμίες και συγκρούσεις μελών της κυβέρνησης, όπως αυτή μεταξύ της Υπουργού Παιδείας κας Διαμαντοπούλου και του Υφυπουργού της κ. Πανάρετου, καταδεικνύουν το έλλειμμα συντονισμού της κυβέρνησης.

  Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά διέξοδο στην όξυνση του πολιτικού κλίματος με τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών, παρά το γεγονός ότι η τακτική αυτή είναι ζημιογόνος για την εικόνα της χώρας. Ενάντια στην κοινή λογική «κλείνει τα αυτιά» ακόμη και στις αντιρρήσεις μελών της κυβέρνησης.

  Η Νέα Δημοκρατία από την αρχή είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει μέτρα που θα έστελναν προς τα έξω το σωστό μήνυμα και θα είχαν περισσότερο αναπτυξιακό χαρακτήρα. Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη αβουλία της οδήγησε τα πράγματα σε σημείο που περιορίζονται οι δυνατότητές μας.

  Όμως, ακόμη και τώρα, επιλογές υπάρχουν και η στήριξη σε μέτρα που στοχεύουν στο καλό της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία είναι δεδομένη.

  Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαράς στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ε. Μπαρόζο ζήτησε την έμπρακτη κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Ταυτοχρόνως, πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους που θα μπορούσε να εξετάσει η Κομισιόν για να βοηθήσει στην παρούσα φάση την Ελλάδα.

  NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  8ο Συνέδριο
  Ξεκινάμε"

 3. Kennan avatar
  Kennan 28/02/2010 14:03:27

  All my life I've wanted to lead a bunch of men in a desperate battle. Today, I get to do just that.
  General George S. Patton

  • Dimi avatar
   Dimi @ Kennan 28/02/2010 14:28:04

   "The boisterous sea of Liberty, is never without a wave." -Thomas Jefferson

 4. Γιώργος avatar
  Γιώργος 28/02/2010 16:45:55

  Mετά συγχωρήσεως, αλλά ανόητο κείμενο. Για ποιά εγκλήματα να ζητήσει συγνώμη ο Σαμαράς; Που ο Καραμανλής έκανε άνοιγμα στην Ρωσία και στην Κίνα και ο Παπανδρέου το κατέστρεψε;
  Για το βέτο του Καραμανλή στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

  Όσο για την οικονομική πολιτική, αν τα ανοίγματα στην Ρωσία και στην Κίνα συνεχίζονταν θα βρίσκαμε απ αυτές τις οικονομικές υπερδυνάμεις φθηνό δανεισμό. Τώρα ξαναγυρίσαμε στους ίδιους δανειστές που μας δανείζουν 180 χρόνια, από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

  Καλά να πάθουμε λοιπόν. Κάθε λαός ορίζει τη μοίρα του, οι Έλληνες στις 4 Οκτωβρίου επέλεξαν τη μιζέρια και την αυτοκαταστροφή.
  Δεν έχει κανέναν λόγο λοιπόν να ζητήσει συγνώμη ο Σαμαράς από τον ελληνικό λαό, αλλά να ξαναδώσει ένα όραμα και ελπίδα στον λαό αυτόν.
  Όραμα και ελπίδα που σημαίνει όμως κόστος και αγώνα για τους Έλληνες, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν.
  Κάποιοι έχου κυρήξει πόλεμο στην Ελλάδα και ο ελληνικός λαός σφυρίζει αδιάφορα. Πίστεψε ότι εκλέγοντας έναν αμερικανό πρωθυπουργό που φώναζε ότι λεφτά υπάρχουν θα λυθούν όλα του προβλήματα χωρίς κόστος.

  Οι Έλληνες αν και δέχονται επίθεση, θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους χωρίς αγώνες, χωρίς θυσίες, χωρίς κόστος. Ε, κανένας Σαμαράς, κανένας Παπανδρέου δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό.

  Χρέος του Σαμαρά, λοιπόν, δεν είναι να ζητάει συγνώμη, να χαιδεύει τ αυτιά του ελληνικού λαού.
  Χρέος του Σαμαρά είναι να ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ!
  Από κει και πέρα αν ο ελληνικός λαός είναι ώριμος, ας τον ακολουθήσει, αν όχι,ας συνεχίσει να κλαίει τη μοίρα του, ενθυμούμενος τα παρελθόντα μεγαλεία του.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιώργος 28/02/2010 20:31:09

   Προκειται καθαρα για αντινεοδημοκρατικο κειμενο του Γιανναρα που κακως πολλοι το επαινουν.
   Ο Γιανναρας φυσικα δεν ειναι Νεα Δημοκρατια.Ενας δασκαλος του εθνους δε καταδεχεται να ασχοληθει με κομματα.Απλως θελει να χρησιμοποιησει τη ΝΔ για τους φανταστικους στοχους ενος φανταστικου ενιαιου εθνους που οραματιζεται.Ετσι το πληγμα στη παραταξη που θα προκληθει αν αποδεχθει οτι αυτη φταιει για ολα οπως επιδιωκει το ΠΑΣΟΚ δεν τον απασχολει.Φυσικα ειναι συμπτωμα βαθυτερης ασθενειας του συντηρητικου χωρου.Οπως εχω ξαναγραψει ο χωρος αυτος δε διαθετει παραταξιακη συνειδηση.ΟΙ διαφορες ομιλουσες κεφαλες περνουν απευθειας απο την ατομικη στην εθνικη συνειδηση.Ετσι το αλληλοφαγωμα ειναι δεδομενο.Σε αλλο ποστ ενας αναγνωστης δηλωνει ευθαρσως οτι καλυτερα να εκλεγει δημαρχος Αθηνων καποιος απο το ΠΑΣΟΚ παρα προσκειμενος στη Ντορα.
   Το προβλημα με ολους αυτους του εξυπνακηδες ειναι οτι οι αντιπαλοι εχουν και κομματικη και παραταξιακη συνειδηση και εχουν γραμμενο το ¨"εθνος"¨οπως το φανταζεται ο Γιανναρας.
   Ευτυχως ο Σαμαρας αυτο το καταλαβε και η προταση για εξεταστικη υπερασπιζεται και τη ΝΔ του Καραμανλη αλλα και τη ΝΔ του Μητσοτακη.
   Η ΝΔ πρεπει να παραμεινει ενιαια και οποιος δε τη γουσταρει να παει αλλου.

  • donaE avatar
   donaE @ Γιώργος 28/02/2010 20:49:19

   Ψυχραιμια,συμφωνω.Δυο μηνες πριν ελεγε τον Σαμαρα 'ολιγιστο'.
   Μαλλον αρεσκεται σε διανοητικα και λεκτικα πινκ-πονκ με τον εαυτο του,αν και ειναι τρομερα ικανος σε αυτα.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιώργος 28/02/2010 20:56:52

   Eδω ειχε φθασει να κατακρινει τη δημιουργια ανεξαρτητου ελληνικου κρατους και να νοσταλγει τη καλη θεση των Ελληνων στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια.Λες και η πορεια του κοσμου θα εξαιρουσε την περιοχη μας απο τη δημιουργια εθνικων κρατων.Ουτε που του περασε απο το μυαλο οτι χωρις το 1821 θα ειχαμε την τυχη των Αρμενιων.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Γιώργος 28/02/2010 22:03:47

   @ψυχραιμία


   @ ψυχραιμία

   Έγκλημα φαντάζομαι εννοεί την τραγική αδυναμία του Καραμανλη να ξεβρωμίσει τη χώρα από τη ΠΑΣΟΚική σαπίλα-κληρονομιά.
   Τις φιλότιμες προσπάθειες για προσέγγιση της Κίνας, Ρωσίας ουδείς αμφισβητεί. Αλλά για τον Γιανναρά η οικονομική ανάπτυξη έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

   Παρεπιπτόντως η θεώρηση της ΝΔ και της παράταξης ώς αυτοσκοπός ξενίζει λίγο. Όπως κι η αντιμετώπιση τους σαν ιερές αγελάδες.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Γιώργος 28/02/2010 22:05:26

   κάθε φορά πίσω από πρωτοσέλιδα, άρθρα αιχμής και πηχιαίους τίτλους αναγιγνώσκουμε το τρέχον επικοινωνιακό παίγνιο.
   Ε, τη σήμερον ζούμε την απαίτηση αποκαθήλωσης του Καραμανλή. λες και κάποιοι έχουνε μαζευτεί γύρω από το θυσιαστήριο και τελετούν την ανθεστήρια τελετή τους και περιμένουν το φρέσκο αίμα του αμνού....
   Για να έχεις επιφυλλίδα για συνεχόμενα χρόνια στην Καθημερινή εκτός από κορυφαίος διανοητής, χρειάζεται να είσαι και άνθρωπος που μπορεί να πείσει για αυτά που "πρέπει" να πεισθούμε.
   Ο Γιανναράς μαζί με τον Ράμφο αυτή τη στιγμή καθοδηγούν την πνευματική κιβωτό μας. και το ξέρουν.
   Όσοι είμαστε πάνω από σαράντα έχουμε ζήσει όλες τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Μεταπολίτευση, από έφηβοι έως μεσήλικες σήμερα και ξέρουμε πολύ καλά πως ο Κώστας Καραμανλής, αυτός μόνον και όχι τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, είχε την μεγαλύτερη συμπάθεια, εκτίμηση και αποδοχή απ΄ όλους τους άλλους -και τον θειό του συμπεριλαμβανομένου. Το ό,τι δεν στοχοποιούνται συγκεκριμένα στελέχη του που έχουν τεράστια ευθύνη για την άθλια διαχείριση στον τομέα ευθύνης τους (πχ προσφάτως τα ροζ τηλέφωνα στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης) και επιλέγεται ο ίδιος ο Καραμανλής "επειδή τους άφησε να αλωνίζουν", μάλλον περισσότερο εκδικητικότητα και μανία βγάζει κάποιων που δεν θα του συγχωρέσουν ποτέ επειδή δεν τους ...συγχώρεσε, παρά "λαϊκή απαίτηση δικαιοσύνης"
   Η επισήμανση του Ψυχραιμία για την υπεράσπιση του έργου του Μητσοτάκη και του ΚΚ συνολικά στην επερώτηση για την οικονομία θα πρέπει να φροντίσετε οι νεοδημοκράτες να την διαχύσετε στον κόσμο σας, διότι ήδη οι ψυχολογικοί εκβασμοί έχουν αρχίσει ήδη και του ζητάν επιτακτικά να διαλέξει: ή "καλός αλλά λίγος ο Σαμαράς" ή "αποκηρύξτε τον Καραμανλή". Ε, εντάξει είναι γνωστό πως κομπλεξικοί ανθρωπίδιοι σαν τον προσφάτως εκκλιπόντα μέγα αρχιερέα πεντακοσιοστού και βάλε βαθμού (γμ την αρρώστεια τους μέσα γμ...) κινούν τα νήματα της πολιτικής μας πορείας....

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ Γιώργος 28/02/2010 22:19:05

   και θα το υπενθυμίζω σε κάθε ευκαιρεία, ήταν ο μόνος πολιτικός που είχε τα μπρίκια να μη πάει στη κηδεία του...
   Ε, ο Ψυχάκης σίγουρα θα φροντίσει δολιοτρόπως να του το ξεπληρώσει...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιώργος 28/02/2010 22:38:33

   @ Vardarskian
   Kαι εμενα με ξενιζει αλλα θα πρεπει να ξερεις οτι οι αντιπαλοι ετσι σκεφτονται και ενεργουν.Αν δεν κανεις εσυ το ιδιο εισαι απλως σκορποχωρι.
   Το ΠΑΣΟΚ εχει ποτε αποκηρυξει τη δεκαετια του 80;Ειναι αδιανοητο.Μαλιστα πηγαινουν πιο πισω.Εχουν φτιαξει μια δικη τους ιστορια οπου οικειοποιουνται ολες τις μορφες του κεντρωου χωρου και τις προσεγγιζουν παντα ως "προοδευτικες" στις συγκρουσεις τους με τη δεξια ενω υποβαθμιζουν τις συγκρουσεις τους με την αριστερα (κλασικη περιπτωση ο Γ.Παπανδρεου) για να φτιαξουν ενα ομοιογενες σχημα οπου παντα εχουν δικιο οι "προοδευτικες δυναμεις" των οποιων δηλωνουν απογονοι.Αυτο ενισχυει την επιρροη τους στη κοινωνια.Αντιθετα η ΝΔ δεν ασχολειται με τιποτα πριν το 1974.
   Αλλα κομματα ειναι ακομη πιο υστερικα.Το ΚΚΕ υπερασπιζεται ακομη και εργα ομοιδεατων του σε αλλες χωρες που κατα κοινη ομολογια ηατν απαραδεκτα -Τειχος Βερολινου,στρατοπεδα Ρωσιας κλπ.
   Δε σου λεω οτι η ΝΔ μπορει να τους μιμηθει ολους αυτους αλλα χρειαζεται μια στοιχειωδης ιστορικη και παραταξιακη συνειδηση.
   Εξακολουθω να θεωρω τη κινηση του Σαμαρα για την εξεταστικη πολυ καλη οπως και την αναφορα στον Αβερωφ.Ελπιζω μετα το συνεδριο να βγει και κανενα φυλλαδιακι για το μεταπολεμικο οικονομικο θαυμα της ΕΡΕ.Αυτα φαινονται περιεργα μονο σε οσους δεν εχουν καταλαβει τι εχει γινει στη μεταπολιτευση οπου εγκαταλειφθηκε η ιδεολογικη μαχη και καταληξαμε να θεωρειται καλη περιοδος η περιοδος της λεηλασιας του τοπου απο τις ορδες των πρασινοφρουρων.

  • Bloody_Ophelia avatar
   Bloody_Ophelia @ Γιώργος 28/02/2010 22:40:25

   Ο Σαμαράς ασφαλώς και δεν έχει λόγο να ζητήσει "συγγνώμη". προς το παρόν τουλάχιστον.
   Αλλά ο Καραμανλής έχει 10 εκατομμύρια λόγους.
   Όσοι δηλαδή οι πολίτες αυτής της χώρας που τους κρέμασε στο στρινγακι της Μάρας, τη γενειάδα του Εφραίμ, την κυνικότητα του Βουλγαράκη και τον πειναλέοντα Ρουσόπουλο.

   Έχει 10 εκατομμύρια λόγους όσοι κ οι πολίτες αυτής της χώρας για την προσβλητική για τη νοημοσύνη τους εμφάνιση στην ΔΕΘ του 08, γιατί ηθικολάγνησε όσο κανείς για να στρογγυλοκαθίσει στο Μαξίμου κι ύστερα έκανε τους νεοδημοκράτες να απολογούνται για λογαριασμό του παρεού του.

   Γιατί ενέπνευσε όσο κανείς μετά τον Αντρέα Παπανδρέου τον ελληνικό λαό και ύστερα τον πέταξε στα νερά της Βιστωνίδας

   Γιατί ξανάφερε΄τους "κοσμοπολίτες" ΠΑΣΟΚους στην εξουσία για να βλέπουμε καθημερινά τα άνατριχιαστικά κυνικά σαγόνια του Πάγκαλου

   Γιατί τώρα χλαπακιάζει ανέμελα τις τυρόπιτες του ΜΙΚΕ κι ο τόπος χλαπακιάζεται από τα ενδοτικά ντιλς του Γιώργου.

   έχει και η "πίστη" κι η κομματική γραμμή και τα χρώματα και τα κόμματα τα όριά τους.
   όταν αυτά ξεπεραστούν δε λεγόμαστε πια "οπαδοί" αλλά κρετίνοι.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Γιώργος 01/03/2010 12:58:42

   @ψυχραιμία
   θα ήθελα πολύ να συμμεριστώ την πεποίθησή σου για την αποτελεσματικότητα ενός ιστορικού φυλλαδίου σε ένα ψηφοφορικό σώμα που δεν διαβάζει καν το πρόγραμμα του κόμματος που ψηφίζει. (Οι περισσότεροι της γενιάς μου αδυνατούν να ξεχωρίσουν τον Αβέρωφ από τον δωρητή του θωρηκτού που επισκεπτόμασταν με το σχολείο)

   Ο θεατρινισμός της δημόσιας απολογίας δεν εκφράζει ούτε εμένα. Για τον Σαμαρά μάλλον μεταφράζεται σε καταδίκη/απομάκρυνση των πρόσφατων ανίκανων κι επιζήμιων διαχειριστών της ιστορίας και των βασικών αξιών της ΝΔ και επιλογή εκείνου του ανθρώπινου δυναμικού και του προγράμματος που δεν θα ξανά-απογοητεύσουν τους έλληνες.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Γιώργος 01/03/2010 13:28:02

   Να το θεσω καπως αλλιως.Ολοι εχουμε παρατηρησει μια μεγαλη αποκλιση στη πολιτικη τοποθετηση της Ελλαδος απο την υπολοιπη Ευρωπη.Πολυ απλα εμεις εδω ειμαστε κατα καποιον τροπο ο Νομος Ηρακλειου της ΕΕ.
   Η αποκλιση αυτη εκτος απο δυσμενη αποτελεσματα για τη ΝΔ παραγει και λαθη ακομη και απο αυτους που ωφελουνται : πχ. μονο καποιος που ζει στο περιβαλλον της Ελλαδος θα μπορουσε να πιστευει οτι με δυο σοσιαλιστικες δικαηρυξεις της δεκαρας θα παραβιασει τη Συνθηκη του Μααστριχτ και θα παρει λεφτα που δε προβλεπονται και τωρα που προσεκρουσε στη γερμανικη αρνηση ψαχνεται.
   Αυτη η αποκλιση δε χτιστηκε σε μια μερα.Ειναι αποτελεσμα τριων δεκαετιων αριστεριστικης διαστρεβλωσης της ιστοριας που εφθασε να την αποδεχθει και η ΝΔ οταν καταψηφιζε αντικομμουνιστικα μνημονια στο ευρωκοινοβουλιο.Εάν λοιπον δεν υπαρξει ιδεολογικη συγκρουση εφ ολης της υλης αυτο δεν θα αλλαξει και θα επιταθει.Για μερικους δεν εχει σημασια.Στο κατω κατω τι σημασια εχει και αν κυβερνα το ΠΑΣΟΚ και υπαρχει 60% + πλειοψηφια σοσιαλκομμουνιστων οταν τη κρισιμη στιγμη μιλαει ο Ολι Ρεν ή η Μερκελ και ολοι συμμορφωνονται.
   Δεν ειναι ετσι ομως.Δεν ειναι καθαρα κομματικο της ΝΔ αλλα γενικοτερο.Δε μπορει να προχωρησει η Ελλαδα αν συνεχισει να ζει σε θολομαρξιστικη ατμοσφαιρα και απλως να εκτελει διαταγες των Βρυξελλων που ζουν σε αλλο πλανητη.
   Αρα δεν πρεπει σε καμμια περιπτωση να μεινουν αναπαντητα τα οσα λεγονται.Ο ιδεολογικος πολεμος πρεπει να ειναι εφ ολης της υλης.Το "κρατος της δεξιας" πετυχε τη μεταπολεμικη αναπτυξη με ρυθμους τους δευτερους στο κοσμο μετα την Ιαπωνια και το κρατος της μεταπολιτευσης μας εφθασε στη χρεωκοπια,οι δε κυριαρχοι της μεταπολιτευσης θελουν να τη χρεωσουν στο υστερογραφο της,την τελευταια κυβερνηση της ΝΔ για να απαλλαγουν απο τα οσα εκαναν.
   Ειναι αναποφευκτη η συγκρουση.

 5. Fotini avatar
  Fotini 28/02/2010 20:13:40

  @ Γιώργος

  Συμφωνω απολυτα μαζι σου. Αναρρωτιεμαι μηπως οι "εγκριτοι" δημοσιογραφοι του Αλαφουζου εχουν γραψει παρομιες προτροπες στο παρελθον προς την μερια του ΠΑΣΟΚ!

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ Fotini 28/02/2010 20:59:15

   Fotini
   Eαν δεν είδες τις ευχαριστίες μου την προηγούμενη φορά και εαν είσαι η σωστή Fotini ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 28/02/2010 21:11:24

  Πρώτα το ΠΑΣΟΚ
  - να ζητήσει συγγνώμην για την λεηλασία της χώρας το 1981-1989 & 1993-2004
  - να ζητήσει συγγνώμην για Ίμια, Οτσαλάν και λοιπές εθνικές μειώσεις και ντροπές
  - να ζητήσει συγγνώμην για την καταστροφική Ολυμπιάδα
  - να ζητήσει συγγνώμην για τον αφελληνισμό που επιχειρεί με το λαθρο-μεταναστευτικό.

  Κατόπιν
  - (το ΠΑΣΟΚ)) να αποκαταστήσει με ίδια χρηματικά μέσα, από το ταμείο Τσουκάτου π.χ., το "κωπηλατοδρόμιο" και τις άλλες καταστροφές του περιβάλλοντος που προκάλεσαν τα "ολυμπιακά" έργα
  - οι γυφτοπασόκοι να επιστρέψουν όσα έκλεψαν, να παραδώσουν τα Cayenne που παρκάρουν στη Μηλιώνη και τα εξοχικά στα νησιά που έφτιαξαν από τα κλεμμένα, για να πουληθούν και να πληρωθεί το δημόσιο χρέος
  - να απολυθεί από το Δημόσιο ο κομματικός στρατός των χαριστικά διορισμένων από το ΠΑΣΟΚ 1981-2004
  - να επιστρέψουν οι πασοκοδιορισμένοι συνταξιοδοτηθέντες τα παχυλά εφάπαξ που πήραν και να τους αφεθεί σύνταξη 360 € (η κατώτατη ΟΓΑ).

  Μετά να ζητήσει συγγνώμη η ΝΔ, να επιστρέψουν τα κλεμμένα τα γαλάζια λαμόγια και να απολυθούν οι ΝΔδιορισμένοι.
  Και να γίνει σύγκριση των μεγεθών για κάθε κόμμα.

  Αλλά τίποτα από αυτά δεν θα γίνει γιατί η έννοια "Ελλάδα" για τους γυφτοπασόκους δεν είναι (και λίγο υπερβατικό) συλλογικό "ανήκειν" αλλά ένας κουμπαράς που τον γεμίζουν οι άλλοι και οι ίδιοι κλέβουν την αποταμίευση.

  Ο Γιανναράς λοιπόν ας αφήσει τις μαλακίες - επί του συγκεκριμένου. Δεν υπήρξε μικρός ο ρόλος τους στο να αποκαθηλωθεί ο Καραμανλής και να μάς προκύψει ο "ολίγιστος".

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ Προφήτης 28/02/2010 22:12:05

   όπως συμφώνησες και δεκα αναρτησεις μετά με το αρχαίο

   "Χειρότερη από κάθε οικονομική ζημιά είναι η υποβάθμιση της παιδείας και του ήθους. Αφορά όσους είναι κάτω από 40… 10 χρονών το 1981."

   Ο Γιανναράς απόλυτα συνεπής με την θέση ότι μόνο μια κρίση μπορεί να συνεφέρει τους Έλληνες συνέβαλε όσο μπορούσε στην κρίση: αποκαθηλώνοντας τον Καραμανλή ώστε να προκύψει ο ολίγιστος...

   ;)

 7. Fotini avatar
  Fotini 28/02/2010 21:29:49

  Αρη μου,

  Τις διαβασα τις ευχαριστιες σου. You're very welcome--my pleasure!

  Συνεχισε να γραφεις δυνατα σχολια--τα χρειαζεται η Πατριδα και ο λαος μας!

 8. moriarty avatar
  moriarty 28/02/2010 22:07:02

  Βγάλτε τα γαλάζια γυαλία σας και συνειδητοποιείστε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απέτυχε στους βασικούς της στόχους, για τους οποίους εξελέγη: να επανιδρύσει το κράτος, να περιορίσει το μέγεθός του και να πατάξει τη διαφθορά και την αναξιοκρατία. Επανίδρυση του κράτους, όμως, δεν γίνεται με τους ακαμάτηδες που βγαίνουν από τον κομματικό σωλήνα, ούτε με τα καιροσκοπικά λαμόγια που μπαίνουν στον κομματικό σωλήνα για να ρουφήξουν μετά το αίμα του Ελληνικού λαού. Ούτε μείωση του κράτους επιτυγχάνεται έτσι.

  Η ΝΔ του Καραμανλή, ως αντιπολίτευση, ακολουθούσε την πολιτική του ώριμου φρούτου: περίμενε να πέσει το ΠΑΣΟΚ από μόνο του. Η ΝΔ του Σαμαρά δεν έχει αυτή την πολυτέλεια - πριν πέσει το φρούτο, θα έχει καταπέσει το δένδρο και θα έχει πλακώσει όλα τα φρούτα, πράσινα και γαλάζια, και μαζί και τον Ελληνικό λαό που τα έχει ανεχθεί.

  Ας ξυπνήσουμε λοιπόν και ας ενισχύσουμε κάθε ειλικρινή φωνή και προσπάθεια ρήξης με το άθλιο μεταπολιτευτικό οικοδόμημα, και πρώτη αυτή του Σαμαρά. Όσο για τα καιροσκοπικά λαμόγια του κομματικού σωλήνα, ας μάθουν κάποια τέχνη μπας και επιβιώσουν μέσα στην κρίση, γιατί οι καιροί θα είναι πολύ σκληροί.

  • B.K.Σ. avatar
   B.K.Σ. @ moriarty 28/02/2010 22:15:52

   Ο Καραμανλής ηγείτο ενός μπουλουκιού που είχε λυσσάξει ν΄ αρπάξει την κουτάλα. Τους άφησε να εκτονώσουν είκοσι χρόνια απωθημένων, βλέπεις τρία χρόνια στο μεσοδιάστημα δεν πρόκαναν, μιας και είχαν τον άμπακο πλέον στο στομάχι τους. Ούτε και ο ίδιος φανταζόταν με τι λιμασμένους είχε να κάνει... Σε όσα καθάρισε μόνος του, καθάρισε σπαθί και μας έκανε περήφανους.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ moriarty 28/02/2010 22:18:29

   Nαι σλλσ δεν απετυχε μονο γιαυτο.Καθε Πεμπτη τα πανεκπαιδευτικα συλλαλητηρια χαλαγαν τον κοσμο για μια μετριοπαθη μεταρρυθμιση,καθε Σαββατοκυριακο αλλοι χτυπαγαν αστυνομικα τμηματα και ολα κορυφωθηκαν με τις ταραχες του Δεκεμβριου.Πως λοιπον θα επαιρνε μετρα περιορισμου του κρατους ακομη και αν το ηθελε;
   Kαι αυτο βεβαια ισχυει και για το Σαμαρα αν ποτε φθασει τη κυβερνηση.

  • vardarskian avatar
   vardarskian @ moriarty 28/02/2010 22:25:06

   Kαι αυτο βεβαια ισχυει και για το Σαμαρα αν ποτε φθασει τη κυβερνηση.

   Άρα;

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ moriarty 28/02/2010 22:47:27

   Αρα;Κατα τη γνωμη μου ειμαστε πολυ μακρια απο την κυβερνηση σημερα αλλα εστω ας μιλησουμε θεωρητικα.Αν ο Σαμαρας ηταν πρωθυπουργος και οι αναρχικες συμμοριες κατεβαιναν να καψουν την Αθηνα θα διετασσε την αστυνομια να τους χτυπησει;ναι ή οχι;
   Ηγετης δεν ειναι μονο αυτος που λεει ωραια λογια.Ειναι αυτος που ειναι αποφασισμενος να επιβληθει στους αντιπαλους.Αυτο δεν το ξερω και παραδεχομαι οτι ειναι προωρο.
   Θα πρεπει ομως ολοι να ξερουν οτι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κυβερνηση της ΝΔ οποτε και αν ξαναυπαρξει θα δεχθει επιθεση.Εγω δεν εχω προβλημα με αυτο.Αν ο Καραμανλης εδινε το συνθημα το Δεκεμβρη θα κατεβαινα και εγω στους δρομους κατα των αναρχικων.Δεν το εδωσε ομως.

  • anonymous avatar
   anonymous @ moriarty 28/02/2010 23:32:15

   Η ΝΔ απέτυχε διότι δεν είχε σχέδιο βήμα βήμα πως θα ξηλώσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα όχι μόνο δεν το ξήλωσε αλλά το υιοθέτησε ...
   Πάμε όμως παρακάτω και ας δούμε τι κάνει τώρα ο ΓΑΠ. Όσο ήταν στην αντιπολίτευση έφτιαξε μια ομάδα ανθρώπων και τους έβαλε να σχεδιάσουν κάποια πράγματα. Τώρα τα κάνει πράξη. Ο πατέρας του το 81-85 αναλώθηκε στην κατάλυση του κράτους της δεξιάς, όπως το ονόμαζε, και τότε έθεσε τα θεμέλια του σημερινού τσίρκου. Θυμάμαι ακόμη και τώρα τον Κουτσόγιωργα στη Βουλή να ωρύεται στη συζήτηση για την κατάργηση και απόλυση των Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων: Δώσαμε σύνταξη στη δεξιά δίνουμε και στα πρωτοπαλίκαρα της, έλεγε ή κάτι παρόμοιο εν πάση περιπτώσει.
   Η Θάτσερ στην Αγγλία, πριν βγει είχε κάνει πλήρες σχέδιο για το πως θα αντιμετώπιζε τους ανθρακωρύχους.

   Τι έπρεπε να κάνει η ΝΔ και τι πρέπει να κάνει τώρα ο Σαμαράς; Να προσλάβει μερικούς κωλοπετσωμένους πολιτικούς επιστήμονες που να έχουν σπουδάσει Ελλάδα και να ξέρουν τις δομές της Ελληνικής κοινωνίας και τις δομές των ΠΑΣΟΚικών μηχανισμών και να φτιάξουν ένα σχέδιο διάλυσής τους.
   Η ΝΔ δεν το έκανε, μας πούλησε φούμαρα για συναίνεση, δηλ. όχι μόνο να αφήσουμε άθικτο αλλά και να ενισχύσουμε το βαθύ πασοκικό κράτος διώκοντας τους δικούς μας και την κατάληξή της την είδαμε. Ο Σαμαράς τι θα πράξει; Θα μας λέει πάλι για συναίνεση ή θα φτιάξει σχέδιο διακυβέρνησης με ορίζοντα 10ετίας;

 9. Giorgos_T avatar
  Giorgos_T 28/02/2010 22:33:58

  Η ερώτηση είναι μια και μοναδική:

  θα φορολογήσει η ΝΔ ως κυβέρνηση τα εκατοντάδες χιλιάδες λαμόγια ή όχι ;

  Ή θα ελαφρύνει το λαό ή ο λαός θα πληρώσει με αβέβαιες συνέπειες.

  Η ΝΔ δεν πρέπει να ακολουθήσει τακτικές συμβιβασμού με τους ληστές κάθε μεγέθους (και οι μικροί, μεσαίοι και μεγαλούτσικοι είναι εξίσου βλαπτικοί για την οικονομίακαι την κοινωνία με τα θηρία της διαπλοκής) από φόβο να μη φύγει εκβιαστικά το κεφάλαιο από τη χώρα.

  Υπάρχουν τρόποι σε όλο τον κόσμο να κρατηθεί το κεφάλαιο. Είμαστε σε κρίση, ας ζητήσουμε και ας πάρουμεέκτακτα μέτρα. Λέτε να ρισκάρουν το Ευρώ για να μας ... τιμωρήσουν που θα φορολογήσουμε μερικά λαμόγια;

  Στην ανάγκη, ας μπεί ανώτατο όριο απόσυρσης από τις τράπεζες μηνιαίως.

 10. moriarty avatar
  moriarty 28/02/2010 22:42:05

  Ο Καραμανλής έμεινε στη λογική των ισορροπιών με τα μετριότατα μεγαλοστελέχη της ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚικό κατεστημένο του συνδικαλισμού και των ΜΜΕ. Δεν μπορούσε να κάνει και αλλοιώς, αφού δεν υπήρχε ούτε σχέδιο, ούτε επιτελείο. Η ευθύνη του είναι τεράστια, διότι τόσα χρόνια στην αντιπολίτευση όφειλε να είχε φτιάξει και επιτελείο και σχέδιο.

  Μια σημαντική διαφορά Καραμανλή και Σαμαρά είναι ότι ο δεύτερος κέρδισε την αρχηγία με το σπαθί του και με τις ψήφους συνειδητοποιημένων Ελλήνων, ενώ ο πρώτος πήρε ένα δαχτυλίδι από το κογκλάβιο κάποιων βαρώνων.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
   ΓΙΑΝΝΗΣ @ moriarty 01/03/2010 00:03:26

   Ο Σαμαράς αν φτιάξει γερό επιτελείο γύρω του και αν συγκρουστεί με κατεστημένα στα ΜΜΕ, στο συνδικαλισμό, στο δημόσιο ακόμα και μέσα στη ΝΔ θα έχει επιτύχει. Θέλει χρόνο και συστηματική δουλειά.

 11. Paraxenos avatar
  Paraxenos 28/02/2010 22:49:01

  Μου έστειλαν αυτο το μήνυμα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο αποστολεύς εξαιρέτου ήθους, παιδείας, ακεραιότητας τύπος με κορυφαίο επιστημονικό όνομα παγκοσμίως αλλά και με πολύ κακά Ελληνικά, γι'αυτό γράφει στα Αγγλικά, απολαύστε το:

  Re: The Greek media and Finos Films: Η οργή του κ. Παπανδρέου and the Greek Newspaper To BHMA
  Date: Sun, 28 Feb 2010 21:55:38 +0200


  As you know as part of the general and widespread decline of the Greek media the film that they played last week was: Οι Γερμανοι Ξανάρχονται (The Return of the Germans) a wonderfuly shot comedy directed by Alekos Sakellarios in the studios of Finos Films.
  Our government this week is staging another immemorable Finos Films' movie, also directed by the magnificent Alekos Sakellarios: TO ΞΥΛΟ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, with the late Dimitris Papamihail and Aliki Vougiouklaki, both giving the performance of their lives.

  As you remember the highlight of that movie was the slap that Papamihail, the teacher of Greek, gives to Vougiouklaki, the high school student with crush on her teacher. In this modern version of that beautiful old movie (I think most of us were born more than half a decade after it was shot) the brave hereditary prime minister of a country populated by indomitable Gauls (sorry Greeks) is slapping relentlessly τηε German Chancellor Angela Merkel. In the end of the movie Angela thanks GAP for the slaps and whispers to his ear sweet nothings with a love and desire rather unknown to a frosty German Frau.

  This is the triumph of fiction, of Greek superiority, and of latin love! You may read the rest in that esteemable newspaper.

  Η οργή του κ. Παπανδρέου
  Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
  Πριν από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σε μια «κλειστή» σύσκεψη, οι κκ. Παπανδρέου και Μπαρόζο, παρουσία της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί , λογομάχησαν έντονα. Ο Πρωθυπουργός δεν δίστασε να του πει ότι «κάποιοι έκαναν στην κυβέρνηση Καραμανλή όλες τις χάρες και ήταν αρκετά επιεικείς».


  Ta xrats einai apo to pop corn h apo to kalson pou skithike?

 12. GAETANO avatar
  GAETANO 28/02/2010 23:00:52

  Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ANTNEWS ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ .
  ΠΙΣΤΕΥΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ . ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΘΥΜΑΤΑΙ

 13. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 01/03/2010 00:07:56

  Ή εγώ είμαι πολύ ευαίσθητος ή ο κ Γιανναράς έχει πρόβλημα.
  Ξαναδιαβάστε την πρώτη παράγραφο του άρθρου του :
  "Λογικά, ένας ταλαντούχος πολιτικός θα ευχόταν να αντιμετωπίσει κάποτε, από ηγετικό πόστο, μια σοβαρή, επικίνδυνη για τη χώρα του κρίση. Και αυτό επειδή σε συνθήκες κρίσης αποδείχνεται και αναδείχνεται το πολιτικό ταλέντο – χάρισμα ξέχωρο, διαφορετικό και από την οξύνοια, τη μόρφωση, τη γοητεία."
  Αν είναι λογικό ένας πολιτικός να εύχεται να αντιμετωπίσει η χώρα του κρίση για να αποδείξει αυτός τη μεγαλωσύνη του , αν αυτό δεν είναι αρρωστημένη (εντελώς.. όμως ) μωροφιλοδοξία τότε ....συγγνώμη.
  Ξεκινώντας με τέτοια λογική (ο Θεός να την κάνει) το άρθρο δεν θα μπορούσε παρά να εκφράζει τις εμμονές του κ Γιανναρά για τον "αχταρμά των πατριδομηδενιστών που κυβερνάει τον τόπο μετά την μεταπολίτευση του 74" και το μόνιμο αίτημα του "να ξαναστηθεί από την αρχή το ελλαδικό κράτος". Αν πάντως κάποιοι χαίρονται γιατί το άρθρο υποτίθεται "αβαντάρει τον Σαμαρά και τη νέα Νέα Δημοκρατία ας το διαβάσουν πιο προσεκτικά κι ας προσπαθήσουν να βρουν τις συνέπειες της αποδοχής της λογικής του.

 14. blue nile avatar
  blue nile 01/03/2010 01:04:56

  1) Αναφέρθηκαν κάποιοι στο ότι ο Γιανναράς αποκαλώντας τον Καραμανλή ολίγιστο σε διαδοχικές επιφυλλιδογραφικές παρεμβάσεις του συνέβαλε σε σχηματισμό αρνητικής εικόνας για τον τέως πρωθυπουργό.
  Είναι κανείς που μπορεί πλέον να αμφιβάλει για την ανατριχιαστική ανικανότητα του ΚΚ ?
  Ο πολιτικός που με τις εύστοχες φραστικές επισημάνσεις περί επανίδρυσης του κράτους έδωσε πνοή ελπίδας απογοήτευσε με την μετέπειτα του στάση.
  Βεβαίως και η διακυβέρνηση του δεν ήταν και η χειρότερη της μεταπολίτευσης, όπως χαιρέκακα διατυμπανίζουν τα γνωστά διαπλεκόμενα ΜΜΕ, βεβαίως και πολεμήθηκε όσο λίγοι πρωθυπουργοί από αυτά τα ΜΜΕ, βεβαίως και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σε αυτόν διάθεση προσφοράς στα εθνικά θέματα σε αντιπαράθεση με το καλιφορνέζικο ον που μας κυβερνά τώρα.
  Όμως στα εσωτερικά άφησε χωρίς έλεγχο τους παρακείμενους σε αυτόν αφήνοντας τη χώρα έρμαιο στον Ρουσσόπουλο, στο Σουφλιά, στον Παυλόπουλο και στον Βουλγαράκη. Εγκατέλειψε τη παιδεία στην απαράδεκτη Γιαννακού και τις επικίνδυνες πρακτικές της σπείρας Ρεπούση, Βερέμη, Δραγώνα, απαξίωσε τον πολιτισμό δίνοντας τα ηνία του στον ευτραφή υποψήφιο αυτόχειρα. Τέλος άφησε την αγία οικογένεια να αλωνίζει κάνοντας την Ντόρα υπουργό που φρόντισε να δικαιώσει τον Σεφέρη όταν αυτός αποκαλούσε το υπουργείο της ως υπουργείο εξωτερικών τεμενάδων.
  Οι επιλογές του ΚΚ και του ΓΑΠ ήταν ένα ακόμα τυπικό συμβάν επιβολής της αναξιοκρατίες, το βαρύ οικονομικό όνομα που τους έδωσε την εξουσία δεν αρκούσε και δεν αρκεί για να κυβερνήσουν με επιτυχία.
  2) Το θέμα δεν είναι αν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει πρώτα συγνώμη για τα δικά του προγενέστερα εγκλήματα. Το θέμα είναι αν η ΝΔ προσπαθήσει κάποτε την αμείλικτη αυτοκριτική ξεκινώντας από το πρώτο μέγιστο λάθος της που ήταν η μη έγκαιρη κατάδειξη στην ελληνική κοινωνία του πασοκικού φαινομένου που επαναπροσδιόρισε τους όρους της πολιτικής μετατρέποντας την σε άσκηση λαικιστικής εξουσίας αμοραλιστικού χαρακτήρα. Να φτάσει ως τη διακυβέρνηση ΚΚ και επιτέλους να απαλλάξει το κόμμα από όλους τους συνυπεύθυνους για την έκπτωση ενός πολιτικού χώρου που κάποτε διατηρούσε ηθικό πλονέκτημα. Το μεταπολιτευτικό εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς τη ΝΔ τη βαραίνει μεγάλο μέρος της ευθύνης αν και προσωπική μου γνώμη είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται περισσότερο. Ας είναι αυτή που θα ξεκινήσει το ξεσκαρτάρισμα, ας είναι αυτή που θα ξωπετάξει την κομματική ιδιοτέλεια που στραγγαλίζει το κοινωνικό σύνολο, ο βαθμός νοσηρότητας του πολιτικού συστήματος δεν επιδέχεται τίποτα άλλο από επώδυνες απύθμενες τομές, μόνο τότε θα γίνει εφικτή η ελπίδα. Μόνο τότε.
  3) Ας εγκωμιάσω εδώ τον αξιότιμο καθηγητή Γιανναρά. Ο λόγος του ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με προσωπικές απόψεις, αποτελεί σπάνιο παράδειγμα κριτικής σκέψης, αμεροληψίας, έλειψης προκατάληψης, απουσίας δεσμευτικών βεβαιοτήτων, αψιμυθίωτος λόγος προσφοράς στον πολίτη ζωντανό ενθύμιο της πραγματικής ομορφιάς της γλώσσας μας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ blue nile 01/03/2010 01:50:03

   Σε σχέση με το (2) και ειδικά με αυτό Το θέμα είναι αν η ΝΔ προσπαθήσει κάποτε την αμείλικτη αυτοκριτική ξεκινώντας από το πρώτο μέγιστο λάθος της που ήταν η μη έγκαιρη κατάδειξη στην ελληνική κοινωνία του πασοκικού φαινομένου που επαναπροσδιόρισε τους όρους της πολιτικής μετατρέποντας την σε άσκηση λαικιστικής εξουσίας αμοραλιστικού χαρακτήρα. συμφωνώ εν μέρει.
   Αυτό είναι το ένα στοιχείο αδυναμίας της ΝΔ. Το άλλο στοιχείο είναι ότι επέτρεψε ή ακόμη χειρότερα στήριξε τη διάλυση του συνεκτικού ιστού της κοινωνικής ομάδας που τη στήριζε και τη στηρίζει. Κατάντησε τους ανθρώπους της προλετάριους. Όταν μετά το 74 ο ΚΚ ο Α' στήριζε την αριστερά για να κάνει αποχουντοποίηση όταν το 90-93 ο Μητσοτάκης έκανε το ίδιο και όταν το 2004-2009 ο ΚΚ μιλούσε για συναίνεση έπρεπε να σκεφτούν ότι πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης σαν κόμμα που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.