#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2012 10:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εργασιακή ζούγκλα το έτος 2ΜΜ (Μετά Μνημονίου)Το σωτήριον έτος 1ΜΜ ξεκίνησε η νέα περιοδολόγηση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Θυμόμαστε όλοι ότι στις 6 Μαϊου 2010 (παλαιό ημερολόγιο) ψηφίστηκε το περίφημο Μνημόνιο Συννενόησης το οποίο έβαλε ταφόπλακα στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία ή αλλιώς Καθεστώς της Μεταπολίτευσης. Τόνοι μελανιού χύθηκαν για τη σκοπιμότητα της υπογραφής του. Αμέτρητο πλήθος πολιτικών και οικονομικών αναλύσεων  είδε το φως της δημοσιότητας. Ατέλειωτες τηλεοπτικές συζητήσεις. Άρθρα επί άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και καταιγισμός αναρτήσων στα ιστολόγια προσπάθησαν να φωτίσουν τις σκοτεινές πλευρές αυτής της ιστορίας.  Η ζωή, όμως, με τους δικούς της αργούς ρυθμούς προσαρμόστηκε στη νέα εποχή. Μια προσαρμογή αργή, πολλές φορές μαρτυρική. Και μερικές ανθρώπινες, καθημερινές ιστορίες φωτίζουν τη βιαιότητα αυτής της προσαρμογής από την πλευρά των εργαζομένων.

Κάποιος γνωστός δούλευε επί εικοσιπέντε συναπτά έτη σε μεγάλο εμπορικό κατάστημα του κέντρου. Ταμίας. Το Σεπτέμβρη ειδοποιήθηκε ότι έχει δυο μήνες διορία να βρει δουλειά. (Ωραίο ανέκδοτο ε;) Το δίμηνο γλυτώνει στον εργοδότη τη μισή αποζημίωση. Απολύθηκε προχτές. Αυτός ο άνθρωπος δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο.

Σε μια μεγάλη αποθήκη στη βιομηχανική περιοχή βόρεια της Αττικής, είχαν μαζευτεί έξω από την κλειστή πύλη δεκάδες εργαζόμενοι. Ήταν απλήρωτοι για μήνες. Το «αφεντικό» τους είχε υποσχεθεί ότι θα πουλήσει ό,τι στοκ είχε στην αποθήκη και με τά λεφτά αυτά θα τους εξοφλούσε. Ένα σαββατοκύριακο ο μάκγας «επιχειρηματίας»άδεισε την αποθήκη και το εμπόρευμα μεταφέρθηκε στα Σκόπια. Δε χρειάζεται να σας πω τι πήραν οι εργαζόμενοι.

Φίλος με πολυετή ασφάλιση στο ΙΚΑ αναγκάστηκε να ανοίξει βιβλία στο ΤΕΒΕ για να πιάσει δουλειά! Ο εργάτης γίνεται επιχειρηματίας στα χρόνια του μνημονίου για να κάνει την κρίση ευκαιρία. Έτσι δεν έλεγαν; Τις εισφορές τις πληρώνει μόνος του. Αναγκάζεται να αποδίδει ΦΠΑ κάθε τρίμηνο. Ο εργάτης! Δώρα, αποζημιώσεις κλπ, δεν υφίστανται. Η επωδός του εργοδότη, μονότονα η ίδια. «Δε βλέπεις τι γίνεται έξω; Δεν μπορώ να πληρώνω ΙΚΑ!».

Άλλος «βιοτέχνης» ανακοίνωσε μείωση μισθών 30% την πρώτη Δεκεμβρίου. Η δικαιολογία εύκολη. «Δε βγαίνω». Φυσικά η μείωση έγινε για να πληρώσει μειωμέον δώρο Χριστουγέννων επειδή η μη καταβολή του δώρου εμπίπτει στην αυτόφωρη διαδικασία. Και έχει βάλει «μέσα» το προσωπικό κανά δίμηνο.

Τώρα όλοι έχουν βρει την καραμέλα και η κοροϊδία πάει σύννεφο. Κλέβουν από τα ένσημα, κλέβουν στις ώρες, κλέβουν στις υπερωρίες.  Ότι γουστάρει ο καθένας κάνει. Με την απειλή της απόλυσης αναγκάζουν τους εργαζόμενους να υποκύπτουν σε κάθε εκβιασμό. «Έτσι είναι κι αν σου αρέσει»

Άλλοι τιμολογούν προϊόντα χωρίς να έχουν παραδοθεί στον πελάτη (ωραίο ε;) για να στείλουν τα τιμολόγια στην τράπεζα μπας και σπάσουν καμιά επιταγή (μέσω γνωστού).

Άλλος εργαζόμενος έχασε το μάτι του εν ώρα εργασίας για να προλάβει τη δουλειά που έπρεπε να παραδοθεί εσπευσμένα ενώ δούλευε ήδη πάνω από δώδεκα ώρες (με μειωμενο μισθό). Το πράγμα κουκουλώθηκε με λίγο εκβιασμό και με λίγο παραμύθι. Η επιθεώρηση εργασίας είναι ανέκδοτο. Ανύπαρκτη. Κι αν τύχει κάποιος να σκαλίσει λίγο παραπάνω, ε, όλο και κάποιο δωράκι θα πέσει.

Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική για να αλλάξει αυτό το σκηνικό. Ναι, ξέρω. Όταν θα επέλθει η ανάκαμψις, μετά την υπολοποίηση ενός μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου, οι μακροοικονομικοί δείκται θα λάβουν θετικόν πρόσημον και μακροπροθέσμως θα τονωθεί η εσωτερική ζήτησις, θα μειωθεί η ανεργία και μπλα, μπλα, μπλα... Καλά είναι όλα αυτά αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί, είχε πει ο Κέυνς.

Αυτές οι καθημερινές ιστορίες που είναι  μου θύμισαν εκείνο το παλιό τραγούδι του Μαρκόπουλο που έλεγε ο Θέμης Ανδρεάδης «Θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν».  Ξέρω ανθρώπους που μετανάστευσαν και άλλους που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν. Άλλος στη Σουηδία, άλλη στην Ολλάνδία, άλλος στην Αγγλία, άλλος Αυστραλία, άλλος στα Εμιράτα.Τι τους έκανε να φύγουν ή τι τους κάνει να το σκέφτονται; Ο εφιάλτης της ανεργίας, ο εφιάλτης του να εργάζεσαι για να πληρώνεις χαράτσια και αυξημένους φόρους και να μη σου μένει τίποτα, ο εφιάλτης του να έχεις ένα σπίτι που κινδυνεύεις να το χάσεις επειδή απλώς το έχεις, ο εφιάλτης να μην μπορείς να ζήσεις τα παιδιά σου με αξιοπρέπεια.  Η νέα μορφή της μεταμνημονιακής οικογένειας θα βρίσκεται μέσω του skype. Και οι παλιοί φίλοι θα πίνουν καφέ μέσα απ’το facebook και θα κάνουν like στην ηλεκτρονική σερβιτόρα.

Δεν μπορώ να απαντήσω τι είναι σωστό και τι λάθος. Η αποψίλωση της πατρίδας από τον ανθό της και τα ταλέντα της θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Από την άλλη ποιος μπορεί να εμποδίσει κάποιον να θέλει να ζήσει καλύτερα?

Δε θέλω να μαυρίσω την ψυχή κανενός. Αλλά αυτή είναι η ζώσα πραγματικότητα.

Γιάννης Φαίλτωρ

ΥΓ. Ο Θέμης Ανδρεάδης έχει πει και το τραγουδάκι «Είμαι πολύ ωραίος» που έγραψε ο Γιάννης Λογοθέτης. Οι φήμες λένε ότι αναφέρεται σε κάποιο μέλος της ΚΟΒΑΣ Βορείου Ελλάδος.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αντώνης Παπαβομβολάκης avatar
  Αντώνης Παπαβομβολάκης 04/01/2012 10:43:52

  Εκπληκτικό κείμενο...

 2. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 04/01/2012 11:13:28

  Γιάννη
  αναφέρεται στον Strange προς 50ετίας
  Και στον Δαναό προ ....διετίας

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Κώστας Ροδινός 04/01/2012 11:36:06

   Ωχ! Μη λες τέτοια γιατί θα έχουμε εμφύλια σύρραξη.

   • Δαναός avatar
    Δαναός @ Γιάννης Φαίλτωρ 04/01/2012 12:40:29

    Τα έχουμε βρει και σεις έχετε σκάσει εις τας Αθήνας!
    Έξοχο το κείμενο!

 3. drider avatar
  drider 04/01/2012 12:00:49

  Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν υπάρχει κοινωνική-εργασιακή ειρήνη. Η μόνη λύση είναι γενικές απεργίες διαρκείας...

  Υ.Γ. Θα μάθουμε προσεχώς και τις καινούργιες εκπτώσεις στα εργασιακά δικαιώματα που συναποφάσισαν η ΓΣΕΕ με την τροϊκανή (συγ)κυβέρνηση.

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/01/2012 12:12:46

  Ένα κι ένα είναι τα κείμενα των αναρτήσεων σήμερα. Γιάννη, συγχαρητήρια και σε σένα, καλή χρονιά και χρόνια πολλά για μεθαύριο!

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Αυριανιστής 04/01/2012 12:25:06

   Καλή χρονιά και σε σένα Αυριανιστή.
   Ευχαριστώ θερμά για τις ευχές και εύχομαι να μη χρειάζεται να γράφω τέτοια κείμενα.

 5. flou avatar
  flou 04/01/2012 12:47:00

  Μπράβο ρε! Τσιάκαλος είσαι! Τετραπέρατος ή τετρακέρατος!

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ flou 04/01/2012 17:31:18

   ;;;;;

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 04/01/2012 15:06:41

  Εξαιρετικός ο Φαίλτωρ, αλλά εγώ είμαι πιο απαισιόδοξος.
  Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε καινούργια χρονιά ήταν και καλύτερη.
  Σε όλα τα επίπεδα, και σε όλους τους τομείς.
  Και αυτό δεν ίσχυε μόνο σε δικό μου προσωπικό επίπεδο, αλλά ήταν κάτι το νομοτελειακό για όλη την Ελλάδα, για όλη την ανθρωπότητα.
  Η ιστορία τείνει να κινείται γραμμικά, και στους δυο τελευταίους αιώνες, η τεχνολογική και οικονομική πρόοδος, σήμαιναν πως η κάθε γενιά που διαδέχεται την προηγούμενη, θα ζει και καλύτερα.
  Ο Παππούς μου γεννήθηκε όταν παντού στo κόσμο, η κυκλοφορία γίνονταν με βοϊδάμαξες και κάρρα με άλογα.
  Όπως μου είχε πει κάποτε, έκανε δυο ολόκληρους μήνες για να έρθει (ως πρόσφυγας), από την ανατολική Θράκη στον Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης. Που τότε ήταν περιτριγυρισμένος από έλη και βάλτους, και οι κάτοικοι του λιμοκτονούσαν.
  Πριν από μερικά χρόνια, εγώ ο εγγονός του, ξεκίνησα στις 10:00 το πρωί, με το αυτοκίνητο μου από την Θεσσαλονίκη, και οδηγώντας χαλαρά, ακούγοντας μουσική σε όλη τη διαδρομή, έφτασα στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στις 7 περίπου το απόγευμα.
  Μεταξύ της πρώτης περίπτωσης, και της δεύτερης, μεσολάβησαν μόλις δυο γενιές. Του μπαμπά μου, και η δική μου. 75-80 περίπου χρόνια.
  Ο παππούς μου τελείωσε το δημοτικό, ο μπαμπάς μου το λύκειο, και εγώ έχω και μεταπτυχιακό. Ο γιος ελπίζω να αποκτήσει διδακτορικό, και να πηγαίνει για διακοπές στο φεγγάρι.
  Αν η εξέλιξη συνεχιστεί ως έχει, δεν είναι καθόλου απίθανο.
  Αυτή είναι η φυσιολογική πορεία των πραγμάτων, και έτσι μεγαλώσαμε.
  Πιστεύοντας πως κάθε γενιά που έρχεται, θα ζει ακόμη καλύτερα, και θα βιώνει θαύματα.
  Αυτά όμως όλα last year.
  Όπως έγραψα και μια άλλη φορά, το πάρτι τελείωσε, και τα κεφάλια μέσα.
  Αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχει, η σημερινή γενιά των εφήβων και των εικοσάρηδων, όχι μόνο δεν θα ζήσει καλύτερα από τους γονείς της, αλλά θα ζήσει καταστάσεις που έζησε η προ προηγούμενη γενιά. Και ίσως και καταστάσεις Mad Max.
  Έτσι, γράφοντας λίγη ώρα πριν μας αφήσει το 2011, και έρθει το 2012, για πρώτη κυριολεκτικά φορά δεν έχω καμιά γιορτινή διάθεση, και κάθε άλλα παρά ρεβεγιόν και καραμούζες σκέφτομαι.
  Φοβάμαι. Και όχι μόνο φοβάμαι, αλλά είμαι και θυμωμένος.
  Και δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από αυτό της αδυναμίας να αντιδράσεις.
  Δυστυχώς, μας έχουν δεμένους από παντού.
  Και μας κοροϊδεύουν κατάμουτρα.
  Και δεν μιλάω μόνο για τα δικά μας μικροπολιτικά. Μιλάω για τη γενικότερη κατάσταση της ανθρωπότητας.
  Άλλωστε, μπορεί η κρίση να ξεκίνησε από εμάς, αλλά όπως όλα δείχνουν σε λίγο καιρό θα κυριεύσει τον πλανήτη. Κάποιοι ήδη μιλάνε για το πώς το μεγαλύτερο θύμα, και το μεγαλύτερο μπαμ της κρίσης χρέους της ευρωζώνης θα είναι η….Κίνα.
  Και που θα πάει το κακό; Που μπορεί να οδηγηθούμε;
  Ιστορικά αν το δούμε, τέτοιες κρίσεις, τέτοιου μεγέθους, πάντα καταλήγανε σε πόλεμο.
  Για αυτό φοβάμαι, και για αυτό θυμώνω,
  Διότι, μπορεί η δική μου γενιά να ήταν η μοναδική σε ολόκληρη την ιστορία του Ελληνισμού, που δεν χρειάστηκε να πολεμήσει πουθενά, αλλά ο γιος μου , αντί για το φεγγάρι, μπορεί να καταλήξει κι αυτός κρέας για τα κανόνια, όπως σχεδόν όλοι οι πρόγονοί του.
  Και για χάρη ποιών; Για λογαριασμό τίνος;
  Υπάρχει πουθενά ελπίδα;
  Ίσως για τα δικά μας εδώ, μια απλή χαραμάδα, μέσα από την οποία διακρίνω το χαμόγελο του Σαμαρά. Ίσως κάτι να γίνει…
  Για τα γενικότερα, αμφιβάλλω πολύ.
  Για την ανθρωπότητα; Τρέμω.
  Δυστυχώς, το 2012 θα είναι άσχημη χρονιά.
  Για όλους…

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Strange Attractor 04/01/2012 15:19:03

   εξαιρετικό σχόλιο σ' ένα εξαιρετικό άρθρο

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Κώστας Ροδινός 04/01/2012 17:35:28

    Ευχαριστώ Κώστα.
    Γράφτηκε σε στιγμή μαυρίλας το βράδυ της πρωτοχρονιάς, και ο Φαίλτωρ μου το ξαναθύμισε μέσα από το δικό του έξοχο αλλά επίσης "πεσιμιστικό" κομμάτι.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Strange Attractor 04/01/2012 20:09:45

   Πολύ ωραίο σχόλιο. Έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα. Πάντως πιστεύω ότι η εξέλιξη δεν μπορεί να σταματήσει. Απλά ζούμε ένα μεγάλο πισογύρισμα όσον αφορά,την κοινωνία, την οικονομία, την δημοκρατία.
   Σε άλλους τομείς η εξέλιξη μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα αλλά χωρίς όφελος για τους πολλούς.

   Μπορεί πχ η ιατρική να προοδεύσει τόσο που ο μέσος όρος ζωής να αυξηθεί θεαματικά για πολλές δεκαετίες, αρκεί κάποιος να έχει πληρώσεις τεράστια ποσά. Ταυτόχρονα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στις θεωρούμενες αναπτυγμένες χώρες να πεθαίνει αβοήθητος από ασθένειες που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζονται εύκολα κι αυτό για να "διασωθεί ένα επιβεβαρημένο ασφαλιστικό σύστημα".

 7. TopGunZ avatar
  TopGunZ 04/01/2012 15:16:51

  Όσοι είμασταν "χαζοί" και πληρώναμε κανονικά τα πάντα "λυτρωθήκαμε" νωρίς από τη μάταια διαδικασία της ιδιοκτησίας οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου ή την πιθανότητα απόκτησης κάποιου στο μέλλον.

 8. λαικη δεξια avatar
  λαικη δεξια 04/01/2012 16:28:31

  μπραβο γιαννη. πολυ καλο τα αρθρο σου.
  δυστυχως ειναι και η αληθεια...
  αντισταση και αρνηση σε καθε επιθεση των αδουλευτων που θελουν να '' βιασουν '' καθε ελληνα και να τον οδηγησουν στην εξαθλιωση.
  αν ειναι δυνατον πειστε τους δικους σας που θελουν να φυγουν , να μεινουν στην ελλαδα και να αγωνιστουμε ολοι μαζι για ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ.
  ΟΧΙ ΣΤΟΝ '' ΒΙΑΣΜΟ '' ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.

 9. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 04/01/2012 16:49:52

  Καταπληκτική περιγραφή... αισιοδοξούμε όμως κι ακόμα ευχόμαστε Καλή Χρονιά...
  ΥΓ: Πολύ ωραίο και το σχόλιο του SA

 10. μητσοs avatar
  μητσοs 04/01/2012 16:57:29

  ειναι ο καπιταλισμοs ......ηλιθιε!

 11. juliet avatar
  juliet 04/01/2012 17:17:34

  Ανακοινώσανε πριν από λιγο ότι αν χρωστάς και δεν μπορείς να πληρώσεις τους δίνεις σπίτι ,οικόπεδο ότι έχεις -αφού δεν υπάρχουν αγοραστές.Τελικά φτάσανε στο ζητούμενο.Να μη μας αφήσουν τίποτε.
  Πόσο δίκιο έχει ο S.A! Φόβος παντού φόβος απλώνεται στη χώρα.Δεν ξέρω αν μπορούμε να αισιοδοξούμε,τέσσερες μέρες στην εφορία για να κλείσω την ατομική της κόρης μου ,δεν μπορείτε να φανταστείτε τι είδα ,τι άκουσα .Κράτος -ληστής και ο πολίτης αδύνατος απέναντι σ΄αυτή τη λεηλασία που γίνεται.Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο περισσότερες ελπίδες έχουμε.

 12. Theo avatar
  Theo 04/01/2012 19:56:48

  Αγαπητοί μου φίλοι , έχετε υπ όψη σας κανένα γκάλοπ για τη Β Αθήνας ? Αν η ΝΔ ψηφίσει την ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού , τότε δεύτερο κόμμα θα είναι η Παπαρήγα ή ο Τσίπρας , και τότε να δώ με ποιόν θα κάνει η ΝΔ κυβέρνηση , γιατί η αυτοδυναμία είναι μάλλον άπιαστο όνειρο , για οποιοδήποτε κόμμα.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Theo 04/01/2012 20:04:45

   Το θέμα, αγαπητέ, είναι να μην επιτρέψουμε στα κτήνη του νεοφιλελευθερισμού να φέρουν καν ένα τέτοιο νομοσχέδιο στη βουλή. Αν το φέρουν, θα είναι ήδη αργά. Θα σπεύσει η (έτσι κι αλλιώς πρόθυμη όταν πρόκειται για εξαθλίωση των Ελλήνων) Ντόρα, θα σπεύσει κι ο κωλοτούμπας επικαλούμενος τις απειλές των ευρωναζί για "χρεοκοπία", και θα περάσει ο νόμος έστω και με 151. Και θα μείνει η ΝΔ να λέει ότι απλώς δεν ψήφισε...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.