22/10/2010 10:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ερασιτεχνική ομάδα

Του Κωστα Ιορδανιδη

Ουδείς υπεύθυνος πολίτης μπορεί να επιχαίρει για το ναυάγιο του ενεργειακού επενδυτικού προγράμματος του Κατάρ στον Αστακό. Οι πάντες όμως έχουν δικαίωμα να οικτίρουν τον αγοραίο χειρισμό του θέματος από την ερασιτεχνική ομάδα της κυβερνήσεως του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του Κατάρ στην Ελλάδα ανακοινώθηκε, πριν καν οριστικοποιηθεί, από το υπουργό Επικρατείας, κ. Χάρη Παμπούκη, ενώ βρισκόταν στο Παρίσι, με στόχο να διασκεδάσει τις δυσμενείς εντυπώσεις από την επικείμενη υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο της τρόικας.

Η στιγμή της ανακοινώσεως εξυπηρετούσε επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς και με αυτήν την τακτική, εάν μία απίστευτη προχειρότης δεν χαρακτήριζε το σύνολο της ερασιτεχνικής ομάδος, που πιστεύει ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και την αναγκαία διεθνή διαπραγματευτική εμπειρία, διά την σωτηρία της Ελλάδος.

Πολιτικά ερασιτεχνικός ο τρόπος με την οποία ο υπουργός επί των Οικονομικών «συνομολόγησε» το Μνημόνιο. Ιδιόρρυθμος ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Χάρης Παμπούκης –και κάποιοι άλλοι– ανέλαβαν να «φέρουν» ξένες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Μόνη ελπίς ότι και η «επένδυση» του Κατάρ στο Ελληνικό δεν θα αποδειχθεί τραγέλαφος όπως το ενεργειακό πρόγραμμα του ίδιου αραβικού κράτους στον Αστακό – ανεξαρτήτως εάν οι ευθύνες αποδίδονται από την κυβέρνηση στις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Το όπλο της «εκσυγχρονιστικής» ομάδος ήταν η θρυλούμενη τεχνοκρατική δεινότης τους έναντι των γηγενών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αλλά τα ιδιαιτέρως προσοντούχα στελέχη της κυβερνήσεως του κ. Παπανδρέου αποδεικνύονται σταδιακώς ανεπαρκή και ως τεχνοκράτες. Το αποτρόπαιο είναι ότι οι εμφορούμενοι με νεωτερικές δήθεν απόψεις υπουργοί, όχι μόνον δεν αντιλαμβάνονται το πολιτικό τους έλλειμμα, αλλά αυταπατώνται ότι ενώ οι ίδιοι «θριαμβεύουν» στη διεθνή σκηνή, αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τους «υπανάπτυκτους» συναδέλφους τους ή συμπολίτες.

Δεν αισθανόμεθα αλληλεγγύη προς τους «εκσυγχρονιστές αστούς» που πλαισιώνουν, στην παρούσα συγκυρία, την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. Θα τους αφήσουμε στην κρίση των παραδοσιακών στελεχών και οπαδών του ΠΑΣΟΚ, στους οποίους και μόνον οφείλουν την αναρρίχησή τους στην εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι τις συνέπειες του ερασιτεχνισμού και της πολιτικής ανεπαρκείας τους τις υφιστάμεθα όλοι.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_21/10/2010_1293016

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 22/10/2010 11:09:24

  ΟΜΩΣ ΑΣ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (26.09.2010) Ο ΚΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ ΘΗΡΟΣ, ΤΕΩΣ ΠΡΕΣΒΥΣ ΤΩΝ Η.Π.Α. ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ (ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ): ''ΤΟ 2007 Ο ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΗΤΑΝ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ. ΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΕΜΦΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΙ, ΜΕ ΠΡΟΧΕΙΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥΣ. ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΜΙΑ Ή ΔΥΟ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΝΑ ΔΙΣΕΛΙΔΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΔΕΙΠΝΟ, ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ. Ο ΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΗΛΘΕ ΣΤΗΝ ΝΤΟΧΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΕΙΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΗ''.
  ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΦΗΝΟΩΝΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ, ΚΑΙ, ΧΩΡΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ MANAGEMENT

 2. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 22/10/2010 11:22:29

  Άλλοι όταν τρώνε τέτοιες σφαλιάρες, μαζεύονται, τούτοι απλώνονται.
  Εκτός του φαινομένου της πολυπληθέστερης κυβέρνησης στον πλανήτη, με 48 μέλη, τώρα συστήνουν και έβδομο επιτελικό όργανο για επενδύσεις.

  Πόσα μέλη αριθμούν τα όργανα αυτά, τακτικά, περιφερειακά, συμβουλευτικά και γραμματειακής υποστήριξης;
  [πόσους πληρώνουμε για να κάνουν την ΙΔΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΟΥΛΕΙΑ και να ΧΑΝΟΥΝ τη μία επένδυση μετά την άλλη;]

  Όχι ότι μου κάηκε καρφάκι για την απώλεια του ΘΑ... της τοξικής επένδυσης στον Αστακό, πόσο μάλλον ότι θα κλάψω για ενδεχόμενη απώλεια της ΚΑΖΙΝΟΑΡΠΑΧΤΗΣ του Ελληνικού]...
  _________________________________________________________________________
  αντιγράφω από bankingnews gr :

  Επτα [7] Επιτελικά Όργανα έχουν συστήσει για τις μεγάλες επενδύσεις μέχρι σήμερα.
  Νέο επιτελικό όργανο για τις επενδύσεις συστήνει η κυβέρνηση μόλις λίγα 24ωρα μετά της ακύρωσης της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό
  Αιτωλοακαρνανίας.

  Πρόκειται για την Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων η οποία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα υπάγεται στον υπουργό Επικρατείας Χρήστο Παμπούκη που χειρίζεται ήδη το χαρτοφυλάκιο των ξένων επενδύσεων.
  Ουσιαστικά πρόκειται για την ΕΒΔΟΜΗ κατά σειρά Γραμματεία η οποία θα ασχολείται με την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων στην χώρα μας. Μέχρι στιγμής τον ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΡΟΛΟ έχουν:

  1. Η Γραμματεία που έχει αναλάβει τις Ξένες Επενδύσεις υπό τον υπουργό Επικρατείας Χρήστο Παμπούκη

  2. Η Διυπουργική Επιτροπή Επενδύσεων που τελεί υπό την εποπτεία του Θεόδωρου Πάγκαλο

  3. Η Γενική Γραμματεία Επενδύσεων που υφίσταται από δεκαετίες και στεγάζεται πλέον στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,

  4. Η Ειδική Γραμματεία Επενδύσεων που έχει συσταθεί για τις Μεταφορές στο υπουργείο Υποδομών και εποπτεύεται από τον Δημήτρη Ρέππα.

  5. Η Γραμματεία Επενδύσεων που έχει συσταθεί στο Περιβάλλοντος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και βρίσκεται υπό την εποπτεία της κας Τίνας Μπιρμπίλη.

  6. Το επιτελικό όργανο Invest in Greece που αποτελεί και τον επίσημο Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων στην Ελλάδα και εποπτεύεται από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

  Τη σύσταση του νέου Οργάνου προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα που προωθεί η κυβέρνηση και το φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και των συναρμόδιων υπουργών.
  Και δη του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση του υπουργού Οικονομίας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη (προφανώς για την δαπάνη που εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στον κρατικό προϋπολογισμό για την νεοσύστατη Γενική Γραμματεία).
  Το νέο επιτελικό όργανο για τις επενδύσεις έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά της ματαίωσης του έργου από το Κατάρ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.

 3. zackii avatar
  zackii 22/10/2010 13:02:30

  Μήπως ρε παιδιά ...δεν τα βρήκαν κάπου??

  • Mak avatar
   Mak @ zackii 22/10/2010 18:53:10

   Αν ήξερε ο ελληνικός λαός πώς γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα κονέ για τις μεγάλες επενδύσεις από το εξωτερικό, θα σάλταρε εντελώς.

   Καφενείο η Ελλάς με αρκετή λαμογιά στη μέση...

   Αν δεν αναλάβει τις διαπραγματεύσεις η ίδια η Τρόϊκα, τίποτα δε θα γίνει. Όχι ότι δεν έχει λαμόγια και εκεί, απλά δεν είναι λιγούρια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.