16/11/2008 18:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η «επόμενη μέρα» θα είναι …νύκτα

Όπως έγραψα σε προηγούμενο σχόλιο, απουσίασα αναγκαστικά για μια ημέρα εκτός Αθηνών. Μόλις τώρα προσπαθώ να διαβάσω τον κυριακάτικο Τύπο, αλλά δεν μου φαίνεται να έχασα τίποτα σημαντικό. Όλα αυτά τα γκάλοπ κατά του Καραμανλή και υπερ τη Ντόρας, μαζί με τις δηλώσεις και συνεντεύξεις των διαφόρων «ανταρτών» και των πάσης φύσεως «εισηγητών», «αναλυτών», «εκσυγχρονιστών», «επανιδρυτών» και «αντιρρησιών συνειδήσεως», καθ' έξιν, ή κατ΄ επάγγελμα, μόνο μία ανάγνωση έχουν: Προετοιμασία για την επόμενη ημέρα.
Βέβαια δεν ξέρω πότε θα έρθει αυτή η περίφημη «επόμενη ημέρα».

Αλλά όπως φαίνεται θα είναι ....βράδυ.

Κάτι σαν την πολική νύχτα που κρατάει έξι μήνες.

Και από ότι θυμάμαι η προηγούμενη εδώ κράτησε 20 χρόνια

ΣΧΟΛΙΑ

 1. neoi avatar
  neoi 16/11/2008 18:50:47

  Οι τράπεζες η αγορά κτλ συναφή κατά γενική ομολογία την τελευταία δεκαετία έχουν στηριχθεί αρκετά από τις κυβερνήσεις της χώρας. Τα οικονομικά μεγέθη και οι εξελίξεις έδειξαν ότι το θεσμικό περιβάλλον είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, δίκαιη κατανομή της ευημερίας δεν έχει υπάρξει, η αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου είχε μόνο μια κατεύθυνση. Για τους πολλούς ακόμη και στοιχειώδεις δικαιώματα όπως αυτό της ποιότητας στην εργασία θυσιάστηκαν στο βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, αυτό, οι περικοπές δαπανών και άλλα, είχαν ως αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σημαντικά η μισθωτή εργασία. Η πολύχρονη λιτότητα μείωσε σημαντικά και την καταναλωτική δύναμη της κοινωνίας.
  Αν τώρα παρατηρήσουμε προσεκτικά την οικονομική πραγματικότητα θα δούμε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε την περασμένη δεκαετία και οι επιλογές αύξησαν τους ρυθμούς ανάπτυξης των τραπεζών κτλ και επιβράδυναν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην κοινωνία. Σήμερα το βιοτικό επίπεδο για τους πολλούς είναι αρκετά χαμηλό και φαίνεται, η διεθνής κρίση επιδείνωσε την κατάσταση και έχει επηρεάσει τα πάντα. Στις μέρες μας, μεσούσης της κρίσης και με τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία να είναι τέτοιες που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την κοινωνική σταθερότητα η αντίδραση του τραπεζικού συστήματος μπροστά στα γεγονότα προκάλεσε έντονο προβληματισμό, ανησυχία και σοβαρά ερωτηματικά στην κοινωνία.
  Το τραπεζικό σύστημα φάνηκε να μην ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι άσχημες οικονομικές εξελίξεις στο κοινωνικό σύνολο και στη χώρα. Παράλληλα η προσπάθεια που γίνεται να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στη χώρα δείχνει ότι αξιολογούν ως μη αποτελεσματική και αναξιόπιστη την ελληνική κοινωνία και κατ επέκταση το ελληνικό κράτος, τη στιγμή μάλιστα που σε μεγάλο βαθμό οι χορηγήσεις και κατ επέκταση η επάρκεια ρευστότητας που έχουν οφείλονται στις καταθέσεις. Οι τράπεζες όμως έδειξαν να ενδιαφέρονται μόνο για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους ( ανακοίνωσαν αύξηση των επιτοκίων, όταν ολόκληρος ο κόσμος μείωνε τα επιτόκια) «τιμωρώντας» εμμέσως πλην σαφώς για το σκοπό αυτό ακόμη και την οικονομία της χώρας, της οποίας είναι μέλη.
  Βέβαια το πώς θα οργανώσει και θα αξιοποιήσει καθένας την επιχείρηση του είναι δικό του ζήτημα, βοηθά όμως αυτή η νοοτροπία να αυξηθεί η παραγωγικότητα, ο συνολικός πλούτος και η πρόοδος της χώρας; Κάποτε υπήρχαν ευεργέτες με μεγάλες προσφορές που συνέβαλαν αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας; Σήμερα τι υπάρχει;

 2. Ο Χαζος του χωριου avatar
  Ο Χαζος του χωριου 16/11/2008 18:51:39

  Πολλα ελλατωματα ο Καραμανλης αλλα οχι και να προικοδοτησει την Ντορα με κομμα...

  Θα εχει γελιο η διαδοχη...

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 16/11/2008 19:29:03

  Το πιο πιθανό είναι ότι η Ντόρα τρώει δούλεμα. Ο Καραμανλής της πουλάει ελπίδα και η Ντόρα που δεν έχει άλλη επιλογή τον "στηρίζει". Η Ντόρα και ο μπαμπάς της μπορούν πάντα να υπονομεύσουν, αλλά αν αύριο ο Καραμανλής αποφασίσει να μην τη βάλει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τι θα απογίνει η Ντόρα; Αν κάνει δικό της κόμμα, όσο και να τη στηρίξουν τα ΜΜΕ, θα μπορέσει να περάσει το όριο του 3%; Με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει την ενότητά του, δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική για τη Ντόρα, παρά μόνον να υποταχθεί στον Καραμανλή και να ελπίζει...

 4. Lara avatar
  Lara 16/11/2008 19:29:45

  Σκληρη η τελευταια προταση, αλλα μεταφραζει την αληθεια.

 5. Anonymous avatar
  Anonymous 16/11/2008 20:43:36

  Η 'επόμενη μέρα'θα έρθει από έξω σαν κύμα,αφού θα περάσουμε το δικό μας ενδιάμεσο στάδιο(Το ΠΑΣΟΚ θα κρατήσει την ενότητά του σ'αυτή τη φάση).Όλοι το διαισθανόμαστε και το περιμένουμε,άλλοι με φόβο και περιέργεια άλλοι πιο ψύχραιμα.Ένα είναι σίγουρο,ΟΤΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ,ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΟΠΩΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ!!!

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 16/11/2008 21:48:19

  Τι άσχετους ανθρώπους έχουμε για υπουργούς.Πως μπορεί να γίνονται εκλογές μόνο κάθε 4 χρόνια όταν η κυβέρνηση πρέπει να έχει πάντα την εμπιστοσύνη της Βουλής;Δηλαδή αν χάσει τους 151 και δεν επιτρέπονται οι εκλογές πριν τη λήξη της τετραετίας τι θα γίνεται;

 7. KaryID avatar
  KaryID 16/11/2008 21:51:36

  Γίνεται αυτό που γίνεται σήμερα άτυπη junta - ήτοι αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

 8. Le canard avatar
  Le canard 16/11/2008 22:51:32

  Anonymous 8:22 pm: “Η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις μετά τις ελληνορωσικές συμφωνίες".

  Αν κρίνω από το θετικότατο κλίμα στη συνάντηση Σαρκοζί-Μεντβέντεφ, το κλίσμα που έφαγε η Γεωργία από τον ΟΑΣΕ για την εισβολή της στη Ν.Οσσετία, την κοινή -θετική- στάση Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, απέναντι στη Μόσχα, και το σχεδόν κοινή μέτωπο των τριών με τη Μόσχα απέναντι στην Ουάσιγκτων (G20), η κυβέρνηση Καραμανλή δέχεται (;) τις ίδιες επιθέσεις από τους αμερικανούς που δέχονται και οι Ευρωπαίοι. 'Η ο Καραμανλής έχει κάνει κάποιες πιο προωθημένες ενεργειακές συμφωνίες με τους Ρώσους απ'ότι οι τρείς Ευρωπαίοι; 'Η η Ελλάδα κάνει αποκλειστικά δικό της ενεργειακό παιχνίδι με τη Μόσχα, δίχως να έχει τη σύμφωνη γνώμη των τριών; Δεν νομίζω. Ισως η Ελλάδα να είναι ο πιο ασθενής ευρωπαϊκός κρίκος γαι τους αμερικανούς. Αλλά όχι κι'έτσι. Μην ξεχνάμε επίσης το φτύσιμο που έφαγε κατάμουτρα στο Βουκουρέστι (ΝΑΤΟ) από τους τρείς ο Μπούς (και για το σκοπιανό). Πρόβλημα μπορεί να υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση το διογκώνει, για να κρυφτεί πίσω του. Και πίσω από τον αντιαμερικανισμό. Εγώ θα τους παραδεχόμουν εάν έδιναν όλη τον φάκελλο του σκανδάλου των υποκλοπών -ΤΩΡΑ- στη δημοσιότητα. Μην μας πουλάνε υπερτλαντικές πιέσεις λοιπόν. Δεν είμαστε αμερικανάκια.

 9. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 17/11/2008 04:34:27

  Συνέντευξη της πλάκας, στον Βαγγέλη Πλάκα, από έναν βλάκα...

 10. koinos_nous avatar
  koinos_nous 17/11/2008 11:33:56

  Βλάξ ο υπουργός;
  Πιπέρι θα σου βάλω.

 11. PORTA PORTA avatar
  PORTA PORTA 17/11/2008 12:36:25

  Αφιερωμενο !!...

  Γιώργος Μαργαρίτης

  Αν σου κόψουνε το ρεύμα
  και το πρωϊνό το γεύμα
  και την προκαταβολή
  να μια συμβουλή

  το καλύτερο μπεγλέρι
  είναι τα κλειδιά στο χέρι
  τάκα τάκα, τάκα τάκα
  κι όλα τα ξεχνάς ατάκα
  το καλύτερο μπεγλέρι
  είναι τα κλειδιά στο χέρι

  Αν εκείνη δεν σε θέλει
  και του έρωτα τα βέλη
  λάθος στη σκοποβολή
  να μια συμβουλή

  το καλύτερο μπεγλέρι
  είναι τα κλειδιά στο χέρι
  τάκα τάκα, τάκα τάκα
  κι όλα τα ξεχνάς ατάκα
  το καλύτερο μπεγλέρι
  είναι τα κλειδιά στο χέρι

  Αν σου πούνε στη δουλειά σου
  πάρε τα συμπράγκαλά σου
  κάνε και μεταβολή
  να μια συμβουλή

  το καλύτερο μπεγλέρι
  είναι τα κλειδιά στο χέρι
  τάκα τάκα, τάκα τάκα
  κι όλα τα ξεχνάς ατάκα
  το καλύτερο μπεγλέρι
  είναι τα κλειδιά στο χέρι

  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.