#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/12/2012 15:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα ξεκίνησε«Ενας μαραθώνιος τελείωσε. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε τον επόμενο». Και «οι δάφνες μυρίζουν ωραία αλλά ξεραίνονται γρήγορα». Μ' αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός έδωσε το σήμα για το νέο αγώνα που ξεκινά η Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά από νέα βάση, σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε με έμφαση ότι «η επόμενη ημέρα έχει ήδη ξεκινήσει και δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση».

«Εμείς, την ώρα που το περιβάλλον χειροτερεύει, γινόμαστε πιο αξιόπιστοι και σπάμε έναν κύκλο απομόνωσης» τόνισε και σημείωσε: «Δεν πρόκειται να λύσει (η εκταμίευση) όλα τα προβλήματα με μιας. Χωρίς αυτή την εξέλιξη όμως δεν θα είχαμε καμία ελπίδα... Αυτή η εκταμίευση της δόσης θα επηρεάσει τη ζωή όλων μας. Θα σταματήσει η κατάρρευση, θα δοθεί ελπίδα προς τα νέα παιδιά», τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Για άλλους η δόση θα φέρει ανακούφιση άμεσα, για άλλους αργότερα, για άλλους απλά θα αλλάξει την ψυχολογία. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπήρχε αυτή η εξέλιξη δύσκολα θα μπορούσαμε να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία» εκτίμησε.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι θα εξοφληθούν τα χρέη προς τους ιδιώτες μέσα στο 2013 ενώ αναφερόμενος στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις επισήμανε: «Περνάμε στη φάση της απενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας, γιατί χωρίς επενδύσεις στη χώρα δεν θα έρθει ποτέ η ανάπτυξη» ενώ τόνισε πως ο ίδιος θα βλέπει τους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί στην Αθήνα με εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με αντικείμενο τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Οσον αφορά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής ο κ. Σαμαράς εξήρε τη σημασία της ίδρυσης κοινού εποπτικού μηχανισμού ώστε οι τράπεζες να ελέγχονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Θα ανοίξει το δρόμο ώστε να χωριστούν οι τράπεζες από τα δημοσιονομικά των χωρών. Ωστε το χρέος των χωρών να μην παρασύρει τις τράπεζες αλλά και το αντίθετο», εξηγώντας μάλιστα ότι το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ αν οι τράπεζες της χώρας ανακεφαλαιοποιούνταν απευθείας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και όχι μέσω δανείων.

Αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση του Eurogroup ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι «στα παρασκήνια της Συνόδου όλοι οι ηγέτες εκφράστηκαν με ιδιαίτερα θετικό για τις προσπάθειες της κυβέρνησης από τη μια αλλά κυρίως για τις θυσίες του ελληνικού λαού», σημείωσε ο κ. πρωθυπουργός.

«Αντιλαμβάνονται όλοι ότι αυτή η επιτυχία για την Ελλάδα ταυτόχρονα γίνεται και μία επιτυχία για την Ευρώπη», σημείωσε, επικαλούμενος μάλιστα την τοποθέτηση του Πορτογάλου ΥΠΟΙΚ ότι οι θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποκλιμάκωσαν και το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας.

Σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αλλάξει τον τόνο στο εσωτερικό της χώρας, να φύγει η «μαυρίλα» και η απαισιοδοξία και να γίνουν τα πρώτα βήματα για αναπτυξιακή στροφή της Ελλάδας. Κανείς δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει, ωστόσο, υπάρχει η ευκαιρία της επόμενης ημέρας, αυτό δεν πρέπει κανείς να το ξεχνά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 14/12/2012 17:40:28

  “Η επόμενη κίνηση θα ‘ναι ματ”
  Παλιό τραγουδάκι της Αννούλας…..

 2. enas avatar
  enas 14/12/2012 17:55:55

  Οταν μετά από έναν Μαραθώνιο σου λένε οτι τώρα πρέπει να αρχίσεις εναν άλλο, για να φτάσεις μάλλον σε έναν τρίτο, πως να ανακτήσεις το καταρρακωμένο σου ηθικό?

  • Vee avatar
   Vee @ enas 14/12/2012 23:50:15

   Όταν σε κυνηγάνε οι λύκοι βρίσκεις δυνάμεις από εκεί που δεν το περιμένεις.

 3. κυριακος avatar
  κυριακος 14/12/2012 17:58:54

  Αυτό που δεν μας εξηγεί ο Σαμαράς είναι πως θα καταφέρει να αλλάξει το κλίμα και να φέρει την ανάπτυξη την στιγμή που οι πάντες προβλέπουν κι άλλη αύξηση της ανεργίας,τουλάχιστον για τα 2 επόμενα χρόνια. Τα λεφτά που θα πέσουν στην αγορά (αν πέσουν) είναι αρκετά λιγότερα απο τα λεφτά που θα φύγουν λόγω των νέων μέτρων ! Η εξίσωση δεν βγαίνει και το ξέρουν..Γιαυτό άλλωστε ο Στουρνάρας είπε πως "το ταξίδι τώρα αρχίζει" ! Δεδομένου δε οτι τώρα πλέον υπάρχει ρήτρα αυτόματων μέτρων, είναι σίγουρο πως θα χρειαστούν νέα "τελευταία μέτρα".

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ κυριακος 15/12/2012 00:54:42

   Έλα ντέ;
   Βαρεμένος είναι ο άνθρωπος.
   Αντί νά ακολουθήσει τήν πολιτική Τσίπρα καί νά μοιράσει φέτος καμιά κατοσταριά δισ. ευρώ στόν κόσμο (από αυτά πού έχει στό μπαούλο) ψάχνει τρόπο νά σώσει την χώρα καί τούς ανθρώπους της.
   Τελείως βαρεμένος, προδότης καί όργανο τών ξένων συμφερόντων.
   Εξ' άλλου λεφτά υπάρχουν στόν κόσμο.
   Γιατί δέν τούς τά παίρνει μέ τόν τσαμπουκά (όπως θά κάνει ο Τσίπρας) νά μάς τά μοιράσει;

   • Επισκέπτης avatar
    Επισκέπτης @ Ιαπετός 15/12/2012 15:19:16

    Σωστά τα ερωτήματα του Κυριάκου. Με εξυπναδούλες δεν απατώνται, Ιαπετέ. Το πανί δεν βγαίνει βρακί κι αυτό το καταλαβαίνει κάθε αμερόληπτος.

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ κυριακος 15/12/2012 18:54:19

   Κυριάκο, "Επισκέπτη" και ομονοούντες, το κλίμα έχει ήδη αλλάξει. Αυτό το κατάλαβαν, π.χ., η Cosco, η Hewlett Packard, η Unilever, η Philip Morris. Το κατάλαβαν πολλές τεχνικές εταιρείες που ήδη συμφώνησαν την επανέναρξη μεγάλων έργων που είχαν σταματήσει επί 2 χρόνια. Επίσης το έχουν καταλάβει ενεργειακοί κολοσοί που εκδηλώνουν ενδιαφέρον και υποβάλλουν προτάσεις εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών της χώρας.

 4. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 14/12/2012 19:12:51

  1. Επανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας
  2. Φραγμός στο υφεσιακό κλιφ με
  a. Προσέλκυση ξένων μεγάλων επενδύσεων
  b. Κίνητρα στη πρωτόγεννη παραγωγή, μικρομεσαίου μεγέθους ελληνικών επιχειρήσεων
  c. Ειδικό επιθετικό σχέδιο μάρκετινγκ στο Τουρισμό, άμεσου αποτελέσματος (2013)
  d. Τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης με μέτρα υπέρ των ασθενεστέρων
  3. Να μπουν τα κλεφτρόνια του εθνικών αμς πόρων, φυλακή

 5. fe avatar
  fe 14/12/2012 22:27:30

  παμε...παμε...παμε....παμε..

 6. enas avatar
  enas 15/12/2012 11:04:41

  Αν δεν διαλύσει τα καρτέλ και δεν επιβάλλει διατίμηση στα βασικά αγαθά κι αν δεν αναστείλει τοπυς πλειστηριασμούς που έρχονται μέχρι να εξομαλυνθεί η αγορά ακινήτων ό,τι και να λέει περί ανάπτυξης θα είναι φούμαρα Παπανδρεικού τύπου.
  Τι να την κάνεις την ανάπτυξη 5% πχ. άν οι τιμές ανέβουν αμέσως 6%?

 7. ΜΕΜΑΣ avatar
  ΜΕΜΑΣ 15/12/2012 12:16:18

  Η επόμενη μέρα θα είναι καλύτερη;πολύ αμφιβάλω κι αν ναι για ποιους;

 8. Lambros avatar
  Lambros 15/12/2012 17:44:34

  Εφιαλτικές, όμως, είναι οι προβλέψεις της Citigroup για την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική τράπεζα προβλέπει εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας στο 40% το 2015, ενώ δίνει 60% πιθανότητες στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη εντός των επομένων 18 μηνών!

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εμπιστευτική έκθεση της Citi που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ελλάδας μειώνεται φέτος κατά 7,2%, ενώ το 2013 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 7,4%, το 2014 κατά 11,8% και θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2015 οπότε προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 3,7%.

  Για τη Citi, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2016 οπότε προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1,6%.

  Αν επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία όλο το πρόγραμμα τινάζεται στον αέρα και θα χρειαστεί να ληφθούν αυτόματα νέα μέτρα.

  Το πιο απογοητευτικό από όσα προβλέπει η Citigroup είναι η εξέλιξη του ποσοστού της ανεργίας. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 36% το 2014 και θα φτάσει το πρωτοφανές 40% το 2014 και μόνο το 2017 θα μειωθεί στο 39%!

  • pythagorean avatar
   pythagorean @ Lambros 15/12/2012 18:40:37

   Η CityGroup, όπως και πολλοί άλλοι παράγοντες της Wall Street, έχουν ποντάρει δισεκατομμύρια στο GRexit. Μόνο αφελείς δεν καταλαβαίνουν ότι τέτοιες "προβλέψεις" είναι σικέ.

 9. ΛΥΚΟΡΝΙΟ avatar
  ΛΥΚΟΡΝΙΟ 15/12/2012 18:00:17

  Mα για όλους εμάς που θα πληρώσουμε φόρο εισοδήματος με 22% συντελεστή, τέλη κυκλοφορίας και ασφάλεια Ι.Χ., πετρέλαιο με 1,5 ευρώ / λίτρο (όσοι το τολμήσουν), Ε.Τ.Α.Κ., Φ.Α.Π., Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (ή όπως αλλιώς το ονομάσουν), αμέτρητους άλλους έμμεσους φόρους και ό,τι άλλο προκύψει. Ξέχασα και την αύξηση 48% στο ρεύμα αλλά και τις κατά περίπτωση αυξήσεις στα δημοτικά τέλη που είναι προ των πυλών. Αφού τα πεζοδρόμια είναι ακόμα στη θέση τους πάει να πει ότι οι αεροψεκασμοί πάνε καλά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.