03/12/2008 03:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η εποχή του μη-πολικού κόσμου (The Age of Nonpolarity)

Από τον διπολικό κόσμο των δύο υπερδυνάμεων, στο μονοπολικό μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, και τώρα από τις εκτιμήσεις ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στην πορεία προς έναν πολύ-πολικό κόσμο, στην αμερικανική θεωρία ότι ο 21ος αιώνας θα είναι η εποχή του μη-πολικού κόσμου. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανάλυση που έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου για τις Διεθνείς Υποθέσεις των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χάας, φέτος το Μάιο αρκετούς μήνες πριν από την εκλογή του νέου προέδρου στη χώρα - The Age of Nonpolarity. What Will Follow U.S. Dominance?), (http://www.foreignaffairs.org/20080501faessay87304/richard-n-haass/the-age-of-nonpolarity.html

Ο ίδιος πιστεύει ότι «σε αντίθεση με το πολυπολικό σύστημα που προϋποθέτει μερικά σαφή κέντρα ή πόλους ισχύος, το μη-πολικό σύστημα χαρακτηρίζεται από την απουσία σαφώς καθορισμένων κέντρων, τα οποία διαθέτουν υπολογίσιμη δύναμη». Και προσθέτει: «Σε αυτή την εποχή οι συμμαχίες χάνουν τη σημασία τους και δίδουν τη θέση τους σε σχέσεις που δημιουργούνται επιλεκτικά και οικοδομούνται ανάλογα με τις συγκυρίες. Όπως και να' χει, οι ΗΠΑ θα πάψουν να λειτουργούν με το δόγμα «ή μαζί μας ή εναντίον μας».

Κατά την άποψη του Ρίτσαρντ Χάας, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να είναι το σημαντικότερο ξεχωριστό κέντρο διεθνούς ισχύος και επιρροής στον μη-πολικό κόσμο». Ωστόσο, σημειώνει με νόημα, αφήνοντας σαφώς να φανεί ότι η παγκόσμια κυριαρχία της υπερδύναμης έχει αισθητά εξασθενίσει: «Ο ιστορικός Πώλ Κέννεντυ μιλούσε περί της «αυτοκρατορικής υπερενέργειας». Δηλαδή, ότι οι ΗΠΑ τελικώς θα πέσουν εξαιτίας της υπερενέργειάς τους ως υπερδύναμης. Όπως αυτό συνέβη στο παρελθόν και με την ΕΣΣΔ και με άλλες μεγάλες δυνάμεις. Οι ΗΠΑ παρά τους διορθωτικούς μηχανισμούς και τον δυναμισμό που διαθέτουν, φαίνεται ότι δεν είναι προστατευμένες από αυτό το ενδεχόμενο». Ως παράδειγμα αναφέρει τη στρατιωτική ισχύ της χώρας, λέγοντας πως «δεν διαθέτουν τόσο μεγάλη δύναμη για να συνεχίσουν αυτό που άρχισαν στο Ιράκ και πολύ περισσότερο για να κάνουν κι' άλλες τέτοιες κινήσεις».

Η σημερινή κατάσταση, εξηγεί ο Χάας, δεν είναι αποτέλεσμα μόνον της ανόδου άλλων κρατών, και των τεράστιων λαθών που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθώντας την πολιτική της μονομέρειας επί Μπούς. Είναι κυρίως, λέγει, συνέπεια της παγκοσμιοποίησης και της θεαματικής εξασθένισης της δύναμης των εθνικών κρατών που επέφερε το φαινόμενο. Στο σημερινό κόσμο, υπογραμμίζει ο ίδιος: α) Η δύναμη δεν συγκεντρώνεται αλλά έχει φυγόκεντρες τάσεις. β) Η δύναμη και η επιρροή είναι δύο έννοιες που ολοένα λιγότερο ταυτίζονται μεταξύ τους.

Σε αυτές τις συνθήκες, καταλήγει, «για την Ουάσιγκτον θα γίνεται ολοένα δυσκολότερο να παίξει το ρόλο του ηγέτη, και να πετύχει συλλογική κινητοποίηση για την επίλυση των περιφερειακών και των διεθνών προβλημάτων»...Σε συνθήκες μη-πολικότητας κύριο ρόλο παίζει η πολυμέρεια. Για να είναι επιτυχημένο όμως, ένα σύστημα, οι σχέσεις συνεργασίας πρέπει να οικοδομηθούν με τη συμμετοχή όχι μόνον των μεγάλων δυνάμεων. Η δημιουργία μιας κεντρικής ομάδας (σκληρού πυρήνα), η οποία θα αποτελείται από κράτη και άλλους παράγοντες (σ.σ. διεθνείς οργανώσεις, παγκόσμιους οικονομικούς φορείς, ΜΚΟ) που πιστεύουν στην πολυμέρεια, θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Ας ονομάσουμε αυτή την κατάσταση «συναινετική μη-πολικότητα». Έτσι, το νέο σύστημα θα συμβάλει στην παγκόσμια σταθερότητα».

Και καταλήγει: «Το μη-πολικό σύστημα θα είναι δύσκολο και επικίνδυνο. Η παγκόσμια πολιτική σε κάθε σημείο του πλανήτη είναι ένα μίγμα αναρχίας και οργάνωσης. Πρέπει να κάνουμε πολλά για να διαμορφώσουμε τις δομές του μη-πολικού κόσμου. Η τάξη δεν πέφτει από τον ουρανό. Εάν αφήσουμε να σχηματιστεί από μόνος του ο μη-πολικός κόσμος, κινδυνεύουμε να βρεθούμε στο χάος».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. t avatar
  t 03/12/2008 08:47:51

  Το μη-πολικό σύστημα είναι χαοτικό.

 2. atzoutzas avatar
  atzoutzas 03/12/2008 09:57:37

  ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ *:

  Δύο ερωτήσεις ΜΟΝΟ :

  1. Εάν επανέλθει το σχέδιο Ανάν θα το ψηφίσεις (όπως το 2005) ή όχι;

  2. Συμφωνείς για τις συμφωνίες Ελλάδας-Ρωσίας ή όχι;

  *Εάν δεν απαντήσεις επιβεβαιώνεις ότι είσαι άνθρωπος των Αμερικανών (ελπίζω οι απαντήσεις να μην είναι οι γνωστές διφορούμενες, γιατί τότε είναι καλύτερα να μην απαντήσεις καθόλου, θα καταλάβουμε μόνοι μας).

  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΩΡΓΟ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

 3. ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ avatar
  ΠΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ 03/12/2008 11:38:12

  Οι δεξαμενές σκέψης του ιμπεριαλιστικού κέντρου
  δουλεύουν υπερωρίες, όλη τους η έννοια πως θα
  σώσουν το σύστημα.

 4. Evros avatar
  Evros 03/12/2008 11:38:13

  Ο κόσμος έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει νέα ιδεολογία, νέα ιδανικά, νέους λόγους για να αγωνιστεί. Η επόμενη μεγάλη ιδεολογία θα ξεκινήσει για την διάσωση του περιβάλλοντος. Απλά βρισκόμαστε στην αρχή και αυτό που φαίνεται είναι το απόλυτο κενό. Η ανάγκη για επιβίωση σε μια γη που δεν θα μας χωράει, με αλάχιστους φυσικούς πορους και ενεργειακά αποθέματα και με απειλή της αμετάκλιτης κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί θα ξυπνήσει τον κόσμο.

 5. apostolos34s avatar
  apostolos34s 03/12/2008 11:57:12

  Σε απλά ελληνικά φίλτατε Factor οι Αμερικανοί μας προετοιμάζουν για την επόμενη ημέρα, όπου θα φερθούν εξυπνότερα. Είναι σαν να λένε:
  "Μάθαμε από τις μαλακίες μας και στο μέλλον δεν θα κάνουμε τον νταβατζή που ρίχνει και τρώει ξύλο, αλλά τον κυριλέ νονό που χωρίς καν να βγαίνει στο πεζοδρόμιο, θα μαζεύει όλο το χαρτί από τις πουτάνες".
  Άλλωστε όλο το μυστικό είναι η πληροφορία και η πληροφόρηση. Άμα τις ελέγχεις, ελέγχεις τον πλανήτη, χωρίς καν να χρειάζεται να είσαι παρών στις "καυτές περιοχές".
  Πως ας πούμε το ολιγάριθμο Ισραήλ ελέγχει μέσω της πληροφορικής χώρες ολόκληρες. Για παράδειγμα και απευθύνομαι ειδικά στους μύστες, στους μυημένους: Είναι ανάγκη οι Ισραηλινοί να έχουν βάσεις και στρατό στη χώρα μας για να μας ελέγχουν. Όχι απαντώ εγώ ο "τρελός", αφού δική τους εταιρία έχει με απευθείας ανάθεση εγκαταστήσει τον κεντρικό ηλεκτρονικό εγκέφαλο της ευπ και έχει και την τακτική και έκτακτη συντήρησή του.
  Capishi? που θα έλεγαν και στα χρόνια του Λάκι Λουτσιάνο, του Βίτο Τζενοβέζε και του Αλ Καπόνε).

 6. apostolos34s avatar
  apostolos34s 03/12/2008 12:59:00

  Το 6 είναι δικό μου. Δεν ξερω γιατι με πέρασε ως ανώνυμο

 7. αιμίλιος avatar
  αιμίλιος 03/12/2008 14:55:56

  "The goal should be to create a World Investment Organization that would encourage capital flows across borders so as to minimize the chances that "investment protectionism" gets in the way of activities that, like trade, are economically beneficial and build political bulwarks against instability. A WIO could encourage transparency on the part of investors, determine when national security is a legitimate reason for prohibiting or limiting foreign investment, and establish a mechanism for resolving disputes."

  Απ΄ότι φαίνεται στο κείμενο αυτό του Haas προτείνεται η δημιουργία ενός πλανητικού κέντρου ελέγχου το οποίο στην ουσία θα επιβάλλει την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων και θα αποτρέπει κάθε έννοια "προστατευτισμού" και θα ποφασίζει, στην ουσία, ποιά είναι τα όρια της εθνικής κυριαρχίας. Δηλ. μιλάμε για παγοσμίως θεσμοθετημένο οικονομικό (νεο)φιλελευθερισμό. Ο νοών νοείτω.

 8. donaE avatar
  donaE 03/12/2008 15:41:48

  Πολυπολικοτητα!Καπελωμα μου μυριζεται,και μαλιστα ευθαρσως.

 9. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 03/12/2008 17:56:32

  Ανοησιες και ονειροφαντασιες γραφειοκρατων επενδεδυμενες με ψευδεπιγραφες δηθεν υψηλου επιπεδου αναλυσεις. Ηδη και στην νεωτερη ιστορια εχει περιτρανα αποδειχθη οτι το Κρατος ειναι η ανωτερα κοινωνικη δομη. Δεν προκειται ποτε να δημιουργηθει παγκοσμια κυβερνηση και παγκοσμιο κρατος ,γιατι ουδεποτε ειναι δυνατον να ελεγχθουν τα παντα,παντα θα ξεφυτρωνει ενας Ταλιμπαν , η Βιετναμεζος η η που θα ανατρεπει τα σχεδια. Ακομη και διανοουμενοι που οραματιζονται τετοια σχεδια δεν πρεπει να λαμβανωνται υπ

 10. Μακρης Κ. avatar
  Μακρης Κ. 03/12/2008 17:58:36

  οψιν, διοτι παρασυρμενοι απο τον διανωητικο οιστρο τους καταληγουν αφελεστεροι μικρων παιδιων.

 11. donaE avatar
  donaE 03/12/2008 18:30:42

  Ομως οι αγγλοσαξωνες γνωριζουν οτι,πες,πες ομως κατι μενει.Ετσι διαμορφωνουν συνειδηση και ζητηση,για να την εκμεταλλευτουν ποικιλοτροπως.Δεν ειναι απαραιτητο να γινει κεντρικη κυβερνηση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.