07/11/2009 18:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επιστροφή της Μαργαρίτας Καραβασίλη

Κύριε Γ. Παπανδρέου, τώρα που γίνατε πρωθυπουργός της χώρας, θα ζητήσετε, ως πολιτεία, συγγνώμη από την κα Καραβασίλη για τις διώξεις που υπέστη; Θα την επιβραβεύσετε που έκανε σωστά τη δουλειά της; Θα την αποκαταστήσετε στην υπηρεσία της και θα της δώσετε ακόμη πιο ψηλή θέση; Θα κυνηγήσετε όλους όσοι έκαναν τα... στραβά μάτια και την πίεζαν να ενδώσει; Για να δούμε, θα καθαρίσετε την... κόπρο του Αυγεία;

Με τιμή, Σπύρος Καβακόπουλος

 Το παραπάνω σχόλιο, το οποίο ζητά από τον κ. Παπανδρέου την αποκατάσταση της κ. Μαργαρίτας Καραβασίλη, έχει αναρτηθεί, την επομένη των εκλογών, στο προσωπικό της blog (http://oikomargarita.blogspot.com), με το πολύ έξυπνο και αλληγορικό όνομα «Μη μαδάτε την Μαργαρίτα». Δεδομένων: α) ότι η κα Καραβασίλη ήταν στις τελευταίες εκλογές υποψήφια στη Β’ Αθήνας με τους Οικολόγους Πράσινους -εικάζεται μάλιστα ότι δική της έμπνευση ήταν το βαζάκι με το νερό του Ασωπού που κρατούσε ο κ. Χρυσόγελος στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών- και β) ότι δεν γνωρίζουμε αν ο πρωθυπουργός είδε ποτέ τη συγκεκριμένη ανάρτηση, το ερώτημα που τίθεται είναι τι αποτελεί τελικά η τοποθέτησή της κ. Καραβασίλη, ως ειδικής γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Μια «προφητεία», ενός blogger, που εκπληρώθηκε, μια «υποχρέωση», της πολιτείας, που εξοφλήθηκε ή ένα «βιογραφικό», της υποψηφίας, που επιλέχθηκε; Τίποτα από τα παραπάνω και όλα μαζί θα μπορούσε να είναι η απάντηση.

Η νέα ειδική γραμματέας δεν είναι άγνωστη σε εκείνους που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις της ελληνικής περιβαλλοντικής πραγματικότητας. Από το 1979 έως το 2007 υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ. Τον Οκτώβρη του 2003 τοποθετήθηκε επικεφαλής γενική επιθεωρήτρια Περιβάλλοντος, στην νεοσύστατη τότε Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος -όπου και παρέμεινε έως το 2005.

Ηταν η εποχή που ανιχνεύθηκε (πρώτη φορά) εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Ασωπού-Οινοφύτων. Η κα Καραβασίλη, θέτοντας το ζήτημα σε προτεραιότητα, έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση αρκετών επιθεωρήσεων, στις όποιες διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, γεγονός που τάραξε τα ήρεμα... νερά του ΥΠΕΧΩΔΕ. Mια συνέντευξή της στο περιοδικό «ΟΙΚΟ» της «Καθημερινής» -για την οποία κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς της προϊστάμενους ότι «εξέφραζε δημοσίως πολιτικές θέσεις για το περιβάλλον, χωρίς συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία»- προκάλεσαν τόσο την αποπομπή της από τη θέση της όσο και την οργή συναδέλφων της -λίγο αργότερα ένας εξ αυτών έφτασε σε σημείο να την μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμηση επειδή μίλησε για επιλεκτικούς ελέγχους. «Εψαχναν για εξασθενές χρώμιο και δεν πήγαν σε επιμεταλλωτήρια και βαφεία, αλλά σε πτηνοτροφεία και εργοστάσια τροφίμων» δήλωσε, ενώ δεν φοβήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένους παραβάτες.

Συνοψίζοντας, το βιογραφικό της κ. Καραβασίλη, δεν ήταν ένα ακόμα από τα πολλά που απεστάλησαν. Η αλήθεια είναι ότι -λόγω και της εμπειρίας της στο αντικείμενο- είχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Οπως και η επιλογή της δεν μπορεί να εκλαμβάνεται απόλυτα ως μια υποχρέωση της πολιτείας, που εξοφλήθηκε. Αποτελεί πράγματι μια προσωπική δικαίωση, αλλά το πραγματικό ζητούμενο είναι να σταματήσουν οι κάτοικοι των Οινοφύτων να πίνουν και να χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό. Η τελευταία εκδοχή της «προφητείας» ανήκει στη σφαίρα του μεταφυσικού και δεν ταιριάζει για πολιτικές αναλύσεις. Αλλωστε και η ίδια η νέα ειδική γραμματέας, έχοντας συμμετάσχει -όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της- για πολλά χρόνια στο Τμήμα Οικολογίας & Περιβάλλοντος του Συνασπισμού, μάλλον αποφεύγει τέτοιες ερμηνείες.

Από σήμερα η κα Καραβασίλη, τρία σχεδόν χρόνια μετά από την αίτησή της -το 2007- για πρόωρη συνταξιοδότηση, επιστρέφει στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως πολιτικό στέλεχος μιας κυβέρνησης που δηλώνει σε όλους τους τόνους πως «δεν χρωστάει σε κανέναν». Για να δούμε...

Α.Χ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/11/2009 19:35:10

  Απορία. Ήταν δημ. υπάλληλος; μετακλητή; ειδική σύμβουλος; τώρα γεν. γραμματέας; Τι παίζει; 'Αλλος δεν μπορεί να κάνει μια απλή μετάταξη, και αυτή ήταν επιτελική, επιθεωρήτρια κλπ. και ενώ ζήτησε πρόωρη συνταξιοδότηση, (τόσο νέα υπάλληλος ήταν) τώρα είναι πολιτική προϊστάμενος του υπουργείου;
  Όλα τα παραπάνω είναι άσχετα με την προσφορά ή τις γνώσεις της. Απλώς μια απορία για το χάος του δημοσίου, που όμως όταν θέλει ο υπουργός, όλα γίνονται αμέσως.

 2. Αδέσποτη avatar
  Αδέσποτη 07/11/2009 20:22:50

  Δημόσιος υπάλληλος ήταν στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως το 2007 που πήρε πρόωρη σύνταξη. Προφανώς αν συμπλήρωνε 30ετία θα έπαιρνε και κανονική. Δε βλέπω κανένα χάος. Είναι μια άριστη επιλογή αν κρίνουμε απο τη δράση της.

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 07/11/2009 21:13:19

  Λέει η ανάρτηση: από το 1979 (ΝΔ) υπηρέτησε σε επιτελικές θέσεις... Δεν ξέρω πολλούς που από την αρχή της σταδιοδρομίας τους υπηρετούν σε επιτελικές θέσεις. Θέλει 10 χρόνια για να πάρεις δικαίωμα υπογραφής.

  • Αδέσποτη avatar
   Αδέσποτη @ Strange Attractor 08/11/2009 09:59:46

   Στο ιστολόγιό της λέει: "Υπηρέτησα στο ΥΠΕΧΩΔΕ από το 1979 έως το 2007 σε επιτελικές θέσεις". Αυτό το ερμηνεύει ο καθένας όπως θέλει, αν και δεν πρέπει να υπήρχαν και πολλοί μηχανικοί στο υπουργείο τότε, πιο πολλοί εργοδηγοί και απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ. Αυτό για τα δέκα χρόνια για να πάρεις δικαίωμα υπογραφής πρώτη φορά το ακούω.

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ Αδέσποτη 08/11/2009 10:17:17

    Στο δημόσιο υπάρχει ιεραρχία και βαθμολόγιο. Για να ανέβεις, πρέπει να περάσουν χρόνια.
    Για να πάρεις δε επιτελική θέση, εκτός από τα πολλά χρόνια υπηρεσίας, μετράει το να είσαι αρεστός κομματικά και όχι το αν έχεις πτυχίο ΑΕΙ.
    Νάξερες πόσοι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΕΜΠ είναι επί χρόνια υφιστάμενοι αποφοίτων λυκείου ή ΚΑΤΕΕ ή ΤΕΙ.....

    • Αδέσποτη avatar
     Αδέσποτη @ Strange Attractor 08/11/2009 10:47:38

     Ναι, αλλά δεν λέει πουθενά ότι από την αρχή πήρε επιτελικές θέσεις και νομίζω ότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ τουλάχιστον εφόσον ο άλλος έχει το βαθμό τηρείται η ιεραρχία των πτυχίων.

 4. zorro avatar
  zorro 07/11/2009 21:51:36

  ποιός σας είπε πως ο Σουφλιάς την σούταρε για την υπόθεση Ασωπού? Για άλλο θέμα την έστειλε, μετα η Μαργαρίτα θυμήθηκε και τον Ασωπό...

  • dimik avatar
   dimik @ zorro 08/11/2009 15:43:38

   Μήπως έχει να κάνει με την αποστολή στοιχείων στον ΟΗΕ για την εκπομπή ρύπων;

 5. Gagarin avatar
  Gagarin 07/11/2009 21:58:55

  ΠΡΟΣ: Ζορρό, Πέστο ντε.

 6. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 08/11/2009 11:07:59

  Μάλλον είσαι συναισθηματική και ρομαντική και πιστεύεις σε ουτοπίες. Στο ελληνικό δημόσιο, κυριαρχεί ο κομματισμός, ο διαδρομισμός και το πολιτικό ρουσφέτι. Η αξιοκρατία έχει εξαφανισθεί προ πολλού. Αν υπήρξε ποτέ. Μόνο αν υπάρξει σύμπτωση στο πρόσωπο, να συνδυαζει δηλαδή εργατικότητα, αφιλοκέρδεια και κομματική νομιμοφροσύνη, μόνο τότε βρίσκεις σωστό άτομο σε θέση ευθύνης. Αλλιώς, τα μπιλιετάκια πάνε σύνεφο.

 7. zorro avatar
  zorro 08/11/2009 18:27:10

  Γιατί έκανε δηλώσεις για τα ξενοδοχεία του Βωβού στην Σαρωνίδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.