25/09/2008 23:24
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επιστολή – φωτιά που θα τους κάψει

Παρά τις ισχυρές διασυνδέσεις, ο ηγούμενος Εφραίμ είναι πλέον μόνος στο Άγιο Όρος. Η Διπλή Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους πήρε αποστάσεις απέναντί του και τον επικρίνει για αθέμιτες δραστηριότητες. Στην ανακοίνωση της η Ιερά Σύναξη τονίζει σε αυστηρή γλώσσα, ότι «δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιανδήποτε αδιαφανή σύμπραξη με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλά αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές». Η Ιερά Σύναξη στην ανακοίνωση της τονίζει, ότι στο Άγιο Όρος υπάρχει πρόσφορο έδαφος μόνο για προσευχή, όχι για επιχειρήσεις.

Από την άλλη όμως Η ΔΙΣ προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στην υπόθεση Βατοπεδίου και να ρίξει όλο το βάρος των ερευνών στην Ελληνική Δικαιοσύνη. «Το θέμα της ανταλλαγής μεταξύ της Ι. Μ. Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Το Άγιον Όρος δέχεται τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητας και αποκατάστασης κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, τη νομική και οποιαδήποτε άλλη πτυχή του θέματος», αναφέρει η τελική ανακοίνωση της σύναξης. Για την έκδοσή της προηγήθηκε σφοδρός πόλεμος παρασκηνίου από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, τα οποία έχουν σχηματιστεί από τη Μονή Βατοπαιδίου και την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, η οποία ζητούσε να υπάρξει καταδίκη του κ. Εφραίμ, μέχρι και απομάκρυνσή του από τη μονή.

Την ίδια ώρα η επιστολή - φωτιά  των Αγιορειτών μοναχών (που πρώτοι ανεβάσαμε στο Διαδίκτυο) συγκλονίζει, καθώς αποκαλύπτει όλες τις απάνθρωπες μεθοδεύσεις εναντίων ασκητών για να τους πάρουν τα κειμήλια που φυλούσαν.

Οι μοναχοί αποκαλούν τον ηγούμενο Εφραίμ «ρασοφόρο οραματιστή τύπου Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω» και τον κατηγορούν ότι τους έδιωξε από τις σκήτες τους παίρνοντας πολύτιμα αντικείμενα, ότι έκανε business στο Άγιο Όρος, ότι φερόταν σαν τον Ρασπούτιν και ότι χρησιμοποιούσε τα ιερά κειμήλια σαν «δόλωμα», για να προσελκύσει δίπλα του ισχυρούς παράγοντες.

Λένε επίσης πολλά για τους κ. Μητσοτάκη, Ρουσόπουλο, Ψυχάρη, Βενιζέλο, Βωβό και άλλους, καθώς και δημοσιογράφους που «μαγεύτηκαν» από τον Εφραίμ.

Όσοι δεν τον έχετε κάνει ήδη διαβάστε την εδώ: http://www.antinews.gr/blogimages/vatopedi.pdf

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 25/09/2008 23:25:01

  Στο κείμενό της η ΕΔΙΣ «καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξι που θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη» και «δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιαδήποτε αδιαφανή σύμπραξι με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλ' αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές» και ταυτόχρονα ζητάει συγγνώμη απο τον «ευσεβή ελληνικό λαό για τον δημιουργηθέντα θόρυβο».

  Για το θέμα της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου αναφέρει ότι τούτο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης και κάνει γνωστό ότι η Ιερά Κοινότητα από την πλευρά της «διενεργεί τα δέοντα στο πλαίσιο της καταστατικής της αρμοδιότητας».

  «Το Αγιον Όρος δέχεται τις διαδικασίες ελέγχου της νομιμότητος και αποκαταστάσεως κάθε παρατυπίας σχετικά με οικονομικές συναλλαγές, τη νομική και οποιαδήποτε άλλη πτυχή του θέματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Εκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξις και συνεχίζει:

  «Το Αγιον Ορος με ενότητα και ομοψυχία υπομένει και αυτή τη δοκιμασία. Η Σύναξη, με πόνο ψυχής, αφενός αδελφικά εκφράζει την οφειλόμενη συμπάθεια σε καθένα που βρίσκεται σε αδόκητη δυσκολία αυτόν τον καιρό, αφετέρου όμως επιθυμεί να διατρανώσει προς κάθε κατεύθυνσι ότι καταδικάζει εκ των προτέρων κάθε πράξι που τυχόν θα αποδεικνυόταν αξιόμεμπτη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θεωρεί θεμιτή ή επιδιωκτέα οποιανδήποτε αδιαφανή σύμπραξι με την κοσμική εξουσία χάριν οικονομικών ή άλλων οφελών, αλλ΄ αντιθέτως αποστασιοποιείται απεριφράστως και απορρίπτει παρόμοιες συμπεριφορές».

  Η Εκτακτη Διπλή Ιερά Σύναξη χαρακτηρίζει «υποδειγματική και γόνιμο» τη συνεργασία του Αγίου Όρους με την ελληνική πολιτεία τα τελευταία χρόνια, ενώ δηλώνει πως αισθάνεται «να αναβλύζει από τα βάθη της ψυχής μας η ανάγκη να διακηρύξουμε προς πάντας εξ αιτίας του εγερθέντος θορύβου την πραγματικότητα την οποία καθημερινώς βιώνουμε εδώ στο Αγιον Ορος, ότι δηλαδή, οι οικήτορες αυτού μοναχοί και ακτήμονες τυγχάνουν και τον αγώνα προς επίτευξι της αρετής και καταπολέμησι των ποικίλων παθών της ψυχής μετά πολλού κόπου και μόχθου μετέρχονται».
  Διαπιστώνει «γενική ισοπέδωση που παρατηρήθηκε στον πρόσφατο δημοσιογραφικό θόρυβο και η οποία δεν υπηρετεί την αλήθεια» και καταλήγει με κάλεσμα προς «τον ελληνικό λαό και κάθε καλοπροαίρετο πολίτη να δείξει το απαιτούμενο μέτρο και την υπομονή για την άρσι αυτής της δοκιμασίας», καθώς επίσης και προς την πολιτεία «να κατανοήσει και να προστατεύσει, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες την ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους».

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/09/2008 00:32:12

  Για την επιστολή των Αγιορειτών μοναχών :Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον είναι περισσότερο αξιόπιστοι φανατικοί και πράγματι ανιδιοτελέις και ακτήμονες καλογεροι όταν παρατηρούν την πολτικο επιχειρηματική δράση εκκοσμικευμένων καλόγερων που δεν μπορούν να κατανοήσουν.
  π.χ. στο κείμενο αναφέρεται ότι ο αδελφός του Εφραίμ είναι αρχηγός κυπριακού κόμματος και καταγγέλλεται το σχέδιο Ανάν.
  Πράγματι ο αδελφός του Εφραίμ ήταν αρχηγός του κόμματος "Νέοι Ορίζοντες" που ήταν το πιο απορριπτικό και αδιάλλακτο κατά του σχεδίου Ανάν.
  Εάν υπήρξε κάποια εμπλοκή του Βατοπεδίου αυτή θα ήταν σίγουρα υπέρ του ΟΧΙ.
  Αυτό οι επιστολογράφοι δεν μπορούν να το κατανοήσουν γιατί στο μυαλό τους το σχέδιο είναι κάτι "σατανικό" και εφ όσον και ο Εφραίμ είναι "πνευματιστής" -υπονοούμενο για διαβολικές σχέσεις- θα έπρεπε να είναι υπέρ.
  Υπάρχει ένας σαφής ρατσισμός κατά των Κυπρίων στο όλο έγγραφο,επικλησεις για εθνικούς κινδύνους και η δαιμονοποίηση κάθε επαφης με αλλοθρησκους του Πατριάρχη.
  Οι άνθρωποι αυτοί δεν λένε ψέματα.Οι ερμηνείες όμως που δίνουν στα γεγονότα είναι επηρεασμένες από τον απομονωτισμό των φανατικών και πρέπει να γίνονται δεκτές με επιφυλάξεις.

 3. spikol avatar
  spikol 26/09/2008 00:39:10

  Φάκτορες , απορώ με τον τρόπο που διαβάζετε και χρησιμοποιείτε τα διάφορα κείμενα: Στο ίδιο τσουβάλι η απόφαση της Ιερής σύναξης με το ανώνυμο γράμμα κάποιων μοναχών?? Δεν είναι λογικό.
  Η απόφαση δε σε καμμιά περίπτωση δεν παίρνει αποστάσεις από τον Ηγούμενο. Παίρνει αποστάσεις από τα προφανή, αν φυσικά αποδειχτούν.

  Για την ιδέα της επαναφοράς στην πρώτερη κατάσταση τι λέτε ΦΑΚΤΟΡΕΣ που όλα τα ξέρετε???? Αναμένω στον υπολογιστή μου.

 4. Le canard avatar
  Le canard 26/09/2008 00:58:02

  Ναι, καλά, γιατί οι ηγούμενοι των υπόλοιπων μονών είναι καλύτεροι και δεν έχουν κάνει τα ίδια με τον Εφραίμ. Απλά τώρα που βρίσκεται στηνν άκρη του γκρεμού τον κλωτσάνε να πάει παρακάτω. Για να δείξουν κιόλας ότι κάνουν κάθαρση!

 5. Θ.Β. avatar
  Θ.Β. 26/09/2008 01:31:30

  Για το Άγιο όρος

  http://roides.wordpress.com/2008/01/16/post160108/

 6. ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ 26/09/2008 02:47:43

  Ακούω συνέχεια για ανωνυμία απο τα "πληρωμένα" μέσα ενημέρωσης. Μα καλά που την ειδατε την ανωνυμία? Τι θέλατε να πούνε δηλαδή αφου ειναι 100αδες οι γράφοντες?
  να γεμίσουν αλλες 20 σελίδες μα τα ονόματα τους?
  Θεωρώ οτι οποιος τους αποκαλεί Ανώνυμους ειναι προβοκάτορας.

 7. Factorx avatar
  Factorx 26/09/2008 03:16:44

  Δεν είναι άνωνυμοι. Το κείμενο συνοδεύεται απο ονομάτα, κελί, σκήτη, τηλέφωνο κλπ

 8. "νήπιος γέρων" avatar
  "νήπιος γέρων" 26/09/2008 03:37:22

  @Factorx: έχει και υπογραφές; πόσοι υπογράφουν;

 9. Factorx avatar
  Factorx 26/09/2008 03:51:14

  Δεν εχει υπογραφες, αλλά συνοδεύεται απο έναν κατάλογο με πλήρη στοιχεία του καθενός (δεκάδες) και το ξαναλέω τηλεφωνο, κοινότητα, σκητη κλπ. Δεν μπορεί να το εγραψε κάποιος και να έβαλε μόνος του τις υπογραφες. Και τοξαναλέω ΠΗΓΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Αφήστε τα κοράκια να λένε. θα το αναλύθσουμε και θα το ψάξουμε εξονυχιστικά. Και το λένε κα μόνοι τους στην αρχη. "κάνε μας μηνυση αν τολματε".

 10. NTANTON avatar
  NTANTON 26/09/2008 04:32:20

  Βρε γαμώτο , δεν καταλαβαίνω ...Όπου οι μοναχοί της κόλασης του "Αγίου" Όρους ( διάβαζε "Λάς Βέγκας" , "Νταχάου" και όπως πάντα λίγο "Μύκονος" και "Τήλος"... ) αναφέρουν -καταγγέλουν την παρουσία και δράση της οικογένειας Μητσοτάκη , ο Factoras δεν το έχει υπογραμμίσει ...όλα τα άλλα ονόματα που αναφέρει-καταγγέλει η επιστολή τα έχει υπογραμμίσει.
  Λές να κάνω λάθος ;;;
  Για διαβάστε την επιστολή και δώστε όσοι θέλετε μια ερμηνεία...

 11. Factorx avatar
  Factorx 26/09/2008 09:33:16

  Δυστυχώς ΝΤΑΝΤΟΝ βιάστηκες πάλι. Το κείμενο είναι υπογραμμισμένο απο την κοινοβουλευτική ομάδα που το πήραμε. Και δεν είναι γαλάζια

 12. Αθανάσιος Ι. avatar
  Αθανάσιος Ι. 26/09/2008 11:05:26

  Καλά δε παίδες εσείς όλοι που πηγαίνατε κάθε μέρα «επίσκεψη» στο Όρος δεν τα βλέπατε αυτοκινητάρες λουξ ,φαγοπότια ,αίγλη πάντα και παντού υπήρχαν στο Όρος? .Δεν σκεπτόσασταν από πού τόσα χρήματα . για τελευταία φορά πάτησα το 1996 στο Βατοπέδιο με το γιο μου και τους συγχάθηκα πως μπορούσαν να πάνε και κάνουν τέτοια αίσχη .Εκτατέ όταν ακούω Εσφιγμένου παρ άλλα που δεν τους γνωρίζω τους συμπαραστέκομαι με νύχια και δόντια .

 13. nostradamos avatar
  nostradamos 26/09/2008 12:44:05

  'Πλούτη του Βυζαντίου', που αρπάζονται από για δεκαετίες στα πόστα τους γέροντες σε ιστορικές μονές.

  'εξαφανίσεις' και 'ξέβγαλμα', 'φυλακίσεις' μοναχών εως το θάνατο τους, σε απομόνωση εως ότου εξυπηρετηθούν οι σκοποί τους.

  Πρωην Υπερυπουργοί 'πολιτισμού', συγγενικά προσκείμενοι σε επίτιμο πρόεδρο του 'αντίπαλου'στρατοπέδου, με κοινες δράσεις 'βοηθείας'και 'υποστήριξης', διαπλοκής, πραγματι διαβολικής, της μονής Βατοπεδίου.
  Υπερυπουργοι που, βοηθούμενοι από πρώην διοικητή του Αγίου όρους, που σαφώς και γνώριζε για τα φρικιαστικά γεγονότα που έγιναν και επί τον ημερών του- και σημερινό εκδότη μεγάλου συγκροτήματος γνωστού οτι κινεί νήματα παρασκηνιακώς, προσπάθησε να ανατρέψει και να αναλάβει την ηγεσία μεγάλου κόμματος. Ο ίδιος εκδότης έχει 'άριστες σχέσεις' με την 'οικογένεια' του επιτίμου.

  και όλοι μαζί στο Βατοπέδι. και όλοι μαζί με το βατοπέδι

  ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ.

 14. nostradamos avatar
  nostradamos 26/09/2008 12:49:14

  πώς είπατε;

  'εκσυγχρονισμός';

  'πολιτικό κέντρο';

 15. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 26/09/2008 13:08:36

  Ναι αλλά ο ΚΚ πάλι μας έχει πετάξει» η υπόθεση θα ερευνηθεί από δικαιοσύνη»όπως παλιά ο Σημίτης -δηλ.παπαλα !!!

 16. Σαος avatar
  Σαος 26/09/2008 13:17:25

  Τι μπορεί να πει κανείς! Ας μας σώσει ο Θεός από τους "αγίους" του!!!

 17. aris avatar
  aris 26/09/2008 13:38:45

  Σύγχρονος πνευματικός λόγος από τον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό
  (Γέροντας του Εφραίμ)

  Μιά συνέντευξη από το Περιβόλι της Παναγίας στην οποία ο λόγος πού απορρέει από τήν υπερεξηκονταετή ασκητική πείρα του Γέροντα Ιωσήφ, ακούγεται διαχρονικός σέ σύγχρονα υπαρξιακά ζητήματα.
  ("Πεμπτουσία" περιοδικό που εκδίδει το Κέντρο Ελληνικού καί Ορθοδόξου Πολιτισμού, προεδρος Φοίβος Χριστοδουλίδης)
  αποσπάσματα:
  ....
  -Επισκεπτόμενος κάποιος το Αγιον Όρος αντικρύζει και έρημες, απόκρημνες περιοχές. Σήμερα ασκητεύουν σε αυτούς τους χώρους μοναχοί;

  -Δεν νομίζω να χρειάζονται, διότι τότε αυτά χρειάζονταν όταν βρισκόταν στο ζενίθ η απόλυτη ακτημοσύνη και φιλοπονία, οι οποίες είναι μεγάλες και δυσκατόρθωτες αρετές. Αλλά αυτά, εάν δεν τα ολοκληρώσει ο μοναχός υπό αυτήν την έννοια, δεν στερείται πάλι την επιτυχία του σκοπού του, του προορισμού του. Και επειδή σήμερα υστερούμεθα τέτοιων παραδειγμάτων, ούτως ώστε οι διάφοροι μεμονωμένοι, δηλαδή απομονωμένοι στα σπήλαια, να στηριχθούν σε αυτήν την αυστηρή ασκητική ζωή κατ’ ανάγκην μένουν σε πληρέστερα κοινοβιακότερα περιβάλλοντα, οπότε η αποταγή και η μετάνοιά τους να αποβεί θετική και αποδοτική. Διότι «οὐαί τ÷ῶ ἑνί» (Ἐκκλ. 4,10).
  ....

  -Αγιορείτες μοναχοί, εκτός Αγίου Όρους, μιλούν σε αίθουσες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, συγγράφουν βιβλία, εκδίδουν λευκώματα, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οδηγούν τζίπ. Ποιά η παρουσία σας ανάμεσα στον κόσμο; Μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονα διακονήματα καί σύγχρονους τρόπους ασκήσεως;

  -Όχι, αυτό δεν είναι για όλους. Εάν υπάρχουν μερικοί που το κάνουν αυτό και ειδικά νεώτεροι δεν είναι αξιέπαινο. Δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν, διότι χωρίς να είναι ολοκληρωμένοι κατά Θεόν, μπήκαν μέσα στά αίτια. Ποιός πιστεύει ότι θά διατηρηθεί ακέραιος από τα αίτια; Όμως δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτοι. Οι πνευματικοί άνθρωποι, φερειπείν ο δικός μας ο ηγούμενος (Εφραίμ) –ο οποίος ουδέποτε βγαίνει έξω γιατί τό θέλει αυτός– το επιτάσσει όμως μία υπηρεσία της Μονής, ή μπορεί να έχει προσκληθεί για να κάνει μία ομιλία. Βγαίνοντας έξω λοιπόν, δεν παύει να εξασκεί και το πνευματικό έργο του. Πεπειραμένος της πνευματικής ζωής, έχοντας την ιερωσύνη και την πνευματική ιδιότητα ως λειτουργός, κάνει αυτήν την υπηρεσία, οπότε μπορω να πω ότι αυτό είναι ωφέλιμο. Ουδέποτε εξ ιδίας θελήσεως, αλλά μόνο εάν παρουσιαστεί ανάγκη.

 18. Αθανάσιος Ι. avatar
  Αθανάσιος Ι. 26/09/2008 14:06:13

  @Aris – αφού τα λέει ο Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό (Γέροντας του Εφραίμ) για τον Εφραιμ εμείς το δεχόμαστε (ανάγκη!!!!) αναγκαία ήταν oμως και η αντίδραση !!!του λαού που σκανδαλίστηκε - εγώ λυπάμαι εκ βαθέων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.