#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/08/2010 09:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επικείμενη γεωπολιτική και γεωστρατηγική κατάρρευση της ΕλλάδοςΑγαπητό Antinews,

Οι επισημάνσεις της τακτικής αρθρογραφίας σας, σχετικά με τον πολύ υπαρκτό κίνδυνο της γεωπολιτικής και στρατηγικής υποβάθμισης ή εξαφάνισης της Ελλάδος είναι άξιες ιδιαίτερου σχολιασμού και επαίνου.

Κάποιοι αναγνώστες της ιστοσελίδας σας όμως  που επιμένουν,  ίσως από άγνοια των κινδύνων , ίσως από επιπολαιότητα, να εξορκίζουν, ή  να  λοιδορούν μία τέτοια εξέλιξη, φοβάμαι ότι πλανώνται πλάνην οικτράν.

Όσοι από τους υπολοίπους είμαστε εξοικειωμένοι με την μελέτη και την ανάλυση των γεωπολιτικών (τοπικών και πλανητικών) εξελίξεων, δεν μπορούμε παρά να πάρουμε στα σοβαρά τις εκτιμήσεις των Αμερικανών -κυρίως- αναλυτών και στοχαστών αλλά και πολλών άλλων ξένων και Ελλήνων μελετητών.  Η  σήμερον απειλούμενη και προβλεπόμενη από πολλούς   ειδικούς επιστήμονες  δημοσιονομική χρεωκοπία της Πατρίδας μας στο εγγύς  μέλλον, θα συνοδευθεί  από την γεωπολιτική και γεωστρατηγική  της κατάρρευση, η οποία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΑΞΙΜΗ  !

 Για αυτούς που συνεχίζουν να αμφιβάλλουν από εγγενή επιπολαιότητα, ή από φόβο, ή επειδή πιστεύουν ότι ο παντοδύναμος Θεός θα σώσει την Ελλάδα, τους συνιστώ να θεωρήσουν την ήδη ολοκληρωθείσα γεωπολιτική  κατάρρευση της πάλαι ποτέ κραταιάς Γιουγκοσλαβίας που έχει διαμελισθεί σε 7 ανεξάρτητα (;), ασήμαντα και ανίσχυρα κρατίδια  ( χωρίς "Καλλικράτη" αυτή ) , μόλις μέσα σε 20 χρόνια, περίοδο εξαιρετικά μικρή από ιστορική άποψη.

Το ίδιο έχει συμβεί - πολύ αθόρυβα - και με την γειτονική μας Βουλγαρία : H άλλοτε τρομερή "Πρωσσία των Βαλκανίων" ,απώλεσε μέσα σε επίσης 20 μόλις χρόνια, το 60% της βιομηχανίας της και το 35%   του πληθυσμού της !

Πόσοι τα γνωρίζουμε αυτά και πόσοι  έχουμε συνειδητοποιήσει ότι έχουν συμβεί στην γειτονιά μας ;

 Όποιοι μπορούν και αντέχουν ας προβούν στις αναγκαίες διαπιστώσεις και ας εξαγάγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα γιά την Ελληνική προοπτική , εν όψει μάλιστα και των δυσμενών οικονομικών και δημοσιονομικών περιστάσεων τις οποίες βιώνουν η Πατρίδα μας και ο Λαός μας...

 Μιχάλης Σ. Βάρδας,

Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gianniotis.gr avatar
  gianniotis.gr 04/08/2010 09:06:13

  Ήρθε ο καιρός να "λουστούμε" τον ...Ανδρεϊσμό.!

 2. koutoxorti avatar
  koutoxorti 04/08/2010 09:34:18

  Αυτο που λέγεται ισχυρή Ελλάδα πολύ λίγο αφορά τον λαό της. Πιό ενδιαφέρουσα φαίνεται μια κατάσταση διεθνισμού χωρίς έθνη και άλλες ιδεοληψίες που λίγο επειρεάζουν την ζωή του κοσμάκη.

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ koutoxorti 04/08/2010 10:03:54

   Όλα "ιδεοληψίες" τα θεωρούν τα Μανοανδριανοπουλάκια που έχουν συνταχθεί με τον ΓΑΠ. Πώς να μη συνταχθούν όμως μαζί του, αφού ούτε ο Μητσοτάκης δεν υπηρέτησε πιστότερα τον διεθνιστικό νεοφιλελευθερισμό που θέλει τους λαούς έναν χυλό έτοιμο προς εκμετάλλευση...

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ Αυριανιστής 04/08/2010 10:12:26

    Αυριανιστή μην τσιμπάς,
    είτε τα πιστεύει είτε όχι, το θέμα είναι, αν αντικειμενικά αυτά που λέει έχουν βάση ή όχι. Στις ΗΠΑ, που ο ΓΑΠ και τα θλιβερά του απότοκα μας την παρουσιάζουν ως υπόδειγμα φιλελευθερισμού, 93% του πηθυσμού έχει Αμερικανική σημαία στο σπίτι, σε κάθε αγώνα εθνικού πρωταθλήματος είτε foot είτε μποξ είτε γενικά τα μεγάφωνα αναφωνούν "σηκωθείτε για την ανάκρουση του εθνικού ύμνου", τελευταία φορά που άκουσα για Αμερικανούς μουσουλμάνους ήταν στο Γκουαντάναμο και άρα η σφυρηλάτηση εθνικής συ΄νείδησης δεν είναι αντικείμενο συζήτησης, αλλά πραγματικότητα. Ο φίλος έχει τις απόψεις του, σεβαστές θα ήταν αν είχαν θεμελίωση στην πραγματικότητα, αλλά ψάχνω να βρω ένα κρατικό μόρφωμα με διεθνιστικό χαρακήρα και δεν βρίσκω. Απλά μην ασχολείσαι, αυ΄τοί πρέπει να αποδείξουν ότι ισχύουν τα λεγόμενά τους.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ koutoxorti 04/08/2010 10:24:21

   Τα εθνη θα συνεχισουν να υπαρχουν για χρονια ακομη και τα "οραματα" για παγκοσμιες κυβερνησεις ειναι σκεψεις απελπισιας αυτων που χανουν εδαφος.
   Γιατι φυσικα δεν θα διατηρηθουν ολα τα εθνη-μερικα θα εκλειψουν ή θα συρρικνωθουν και άλλα θα ισχυροποιηθουν.

   • http://neotera.wordpress.com avatar
    http://neotera.wordpress.com @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:36:55

    "...Λίγο επειρεάζουν την ζωή του κοσμάκη". Αυτό ακριβώς ζούμε τώρα και καταδεικνύει πόσο στενά είναι συνδεμένη η κραταιά εθνική υπόσταση με τα εισόδηματα, την κοινωνική πρόνοια, αλλά και την ενημέρωση, η οποία πλέον συνίσταται στη διανομή κουτόχορτου.

  • Dimi avatar
   Dimi @ koutoxorti 04/08/2010 11:35:18

   ????!!!!

  • lampros avatar
   lampros @ koutoxorti 04/08/2010 16:24:57

   Καλά, τράβε σε λίγο μετανάστης στις Αυστραλίες και στις Ευρώπες ή εδώ να ψάχνεις στα σκουπίδια και ξαναθυμήσου το...

  • KΠ avatar
   @ koutoxorti 04/08/2010 17:42:41

   Ζωή χωρίς έθνη: κατ' αρχήν δεν μπορώ να την δω, διότι ακόμη δεν υπάρχει χώρος που να φιλοξενεί κάτι τέτοιο. Δεν πιστεύω να νομίζετε ότι τέτοιος χώρος είναι οι ΗΠΑ; Θα αστειεύεστε! Για σκεφθείτε για ποιο λόγο ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (έχουν μάλιστα και ξεχωριστή λέξη γι΄αυτό). Κατά δεύτερον, δεν θα μου άρεσε αντί εθνών, ένας πολτός όπου όλοι θα μιλούμε προφανώς την Αγγλική, θα τρώμε hamburger, θα ακούμε pop(ular) μουσική και θα σκεφτόμαστε γραμμικά. Θα καταργείτο αυτομάτως το νόημα της μόρφωσης, με ένα μονοδιάστατο υπόδειγμα θα καθηλωνόταν το πνευματικό δυναμικό του κάθε λαού όπως και το νόημα των ταξιδιών, όπου και να πηγαίναμε θα ήταν το ίδιο, θα άλλαζε μόνο η φύση. Κατά τρίτον, πως γίνεται να μην ενδιαφέρει τους Έλληνες μια ισχυρή Ελλάδα; Εκτός αν υπαινίσεστε ότι δεν είμαστε Έλληνες. Πιθανόν να ισχύει για εσάς, όχι όμως και για τους περισσότερους εξ' ημών. Τέλος, κι επειδή ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται, μόνο ένας αφελής θα πίστευε ότι ο αμερικανικός χαμαιλέων δεν θα επικροτούσε έναν "διεθνισμό" που θα υπαγορεύόταν με τους δικούς του όρους ως ανάχωμα στα διάφορα σοβαρότερα έθνη (π.χ. Κινέζοι, Ρώσοι, Ιρανοί κλπ). Οι αγγλοσάξωνες έχουν εξ' άλλου πρωτοκαθεδρία σε μια τέτοια θεώρηση, μόνο και μόνο λόγω πανεύκολης γλώσσας. Έτσι, μια καλή στα χαρτιά ιδέα, όπως ο διεθνισμός, που θα σταματούσε τους πολέμους κλπ κλπ, καταλήγει ισχυρό όπλο soft power στα χέρια του κάθε επιτήδειου προπαγανδιστή._Κ.Π.

 3. Dimitris D avatar
  Dimitris D 04/08/2010 09:44:39

  Όλοι οι Έλληνες σήμερα έχουμε μια βαθιά αναρχική συμπεριφορά.
  Οι γιαγιάδες λένε έχω το σπίτι μου, έχω την σύνταξη μου, δεν θέλω τίποτα άλλο, δηλαδή δεν με νοιάζει αν ζει ή πέθανε ο γείτονας, δεν θέλω τους συγγενείς να έρχονται να με ενοχλούν κτλ.
  Την ίδια συμπεριφορά έχουν και οι υπόλοιποι, βλέπουν οι νέοι τους διεφθαρμένους στην εξουσία και δεν θέλουν ούτε αφεντικό στο κεφάλι τους, αλλά ούτε υποτελείς σε αυτούς.
  Αυτή την ιδεολογία μας την πότισαν οι αριστεροί στο όνομα της προόδου και του αφεληνισμού, στην δύση δεν συνέβη αυτό.

  Η Ελλάδα δεν συγκρίνετε με την Γιουγκοσλαβία, γιατί αυτή ήταν ένα μάτσο κρατίδια κολλημένα με σάλιο. Τα δυτικά πρότυπα δεν μπορούν να περιγράψουν το μέλλον της Ελλάδας. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να γίνουμε Σομαλία, μια χώρα που η ζωή συνεχίζεται χωρίς κυβέρνηση και λειτουργεί με βάση τον νόμο του ισχυρού και της αυτοδικίας. Δυνατότητα μετανάστευσης δεν θα υπάρχει εκείνη την εποχή.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Dimitris D 04/08/2010 10:21:19

   Σιγά μην είμαστε όλοι ξαδερφάκια του Μπακούνιν.
   Κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας είναι αυτές οι αλλοπρόσαλες νοοτροπίες, κουραδομαγκιές από έλλειψη παιδείας και από μηδενικό γνώθι σ' αυτόν: "Οτι φάμε κι ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κόκος μας". "Μαγκιά που*τιά και λεζάντα". Σε τελευταία ανάλυση, απόλυτος εγωισμός, αδιαφορία για τον πλησίον και τη ζωή. Ζορμπαλίκι της κακιάς ώρας.
   Αλλά δεν είμαστε όλοι έτσι. Μια μειοψηφία είναι, δυναμική όμως και μας καπελώνει.
   Μην ανησυχείτε, έχουν και άλλοι γύρω στη Μεσόγειο το "μικρόβιο": Νότιοι Ιταλοί άς πούμε, ή πολλοί Μεσαατολίτες.
   Η ασθένεια θεραπεύεται πάντως, αλλά θέλει χρόνο. Παιδεία λέγεται το φάρμακο. "The Child is Father of the Man".

   • KΠ avatar
    @ Ο Θείος 04/08/2010 17:50:16

    +1000!_K.Π.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Dimitris D 04/08/2010 10:30:11

   H "Πρωσσία των Βαλκανίων" ήταν Πρωσσία όταν είχε τον Φρειδερίκο (ή Συμεών) της. Μετά το 1989 ο απόγονος Συμεών Sax-Coburg-Gotha (βουλγαριστί το νέο του επώνυμο είναι Σαξκομπουργκότσκι), παράτησε τους τίτλους, έβαψε το γαλάζιο του αίμα κόκκινο κι έγινε κοινός πολιτικός. Η Βουλγαρία έπιασε το μήνυμα των καιρών, μήκε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε λίγο και στο Ευρώ, αντί Πρωσσία γίνεται Πορτογαλία (του Ευξείνου). Δεν τρέφεται με αέρινα ιδεολογήματα, όπως οι νότιοι γείτονές της. Υπογεννητικότητα έχει (τυπικό, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι - και εμείς, πλήν Ιρλανδών).
   Ξυπνήστε από το λήθαργο του 19ου αιώνα, με τα μυαλά που διαβλέπω εδώ μέσα, σε λίγο θα τρώμε τη σκόνη της Βουλγαρίας.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 04/08/2010 10:33:42

    Θείο, ξέρεις πόσος είναι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία, που τόσο θαυμάζεις; Να "ξυπνήσουμε" για να παίρνουμε κι εμείς τέτοιους μισθούς λοιπόν; Και μήπως να εκλέξουμε κι εμείς πρωθυπουργό κάποια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα όπως ο Μπορίσωφ;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 10:52:48

    Φίλε Αυριανιστή, ο Μπορίσωφ δεξιός είναι αλλά τι να γίνει, και οι Γερμανοί τη Μέρκελ έχουν ακόμα. Μη θυμίσω τον λατίνο εραστή Μπερλούσκα.
    Οι συνήθεις μισθοί εκεί είναι όντως μικροί, θυμάσαι όμως πώς ξεκίνησε στην ΕΕ η Ιρλανδία; Ήταν η πιό φτωχή χώρα. Όταν είχαν κακή συγκομιδή πατάτας, γέμιζαν τα υπερωκεάνια για τις ΗΠΑ. Ύστερα ήλθαν οι μέλισσες και έγινε "κελτική τίγρις". Και μετά έσκασε η φόυσκα των ακινήτων και τώρα πέεεεεφτει, όπως εμείς.
    Έτσι είναι η οικονομία, δυναμικό φαινόμενο, έχει κυκλικότητες. Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει, και τούμπαλιν. Η συνεχής ανάπτυξη είναι μύθος.
    Μην εκπλαγείς λοιπόν, άν σε 5 - 10 χρόνια δείς μια Βουλγαρία με πολύ καλύτερη οικονομία από την Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία ή Ελλάδα. Κύτταξε μόνον προς την Πολωνία, πάμπτωχη πριν 5 - 10 χρόνια, αλλά το σήμερα καμμία σχέση με το τότε.

   • lpap avatar
    lpap @ Ο Θείος 04/08/2010 10:53:34

    Φαίνεται δεν πέρασες ποτέ από τη Βουλγαρία!!! Πέρνα και τα..ξαναλέμε.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:16:10

    Ψυχραιμία, το έγραψα και άλλη φορά, αριστερότερη χώρα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, δημοσκοπικά, είναι η Γερμανία. Ούτε ένα χρόνο μετά τις εκλογές που έβγαλαν CDU/FDP.
    h**p://www.spiegel.de/flash/flash-21634.html
    Καλές οι θεωρίες, αλλά εμπιστεύομαι μόνον την πραγματικότητα.

   • anonymous avatar
    anonymous @ Ο Θείος 04/08/2010 11:16:52

    Τα ίδια μας έγραφαν και για την Ουγγαρία εδώ και χρόνια. Τα είδαμε τα καζάντια της. Κάπου έχω κουραστεί να διαβάζω τέτοια πράγματα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:24:12

    lpap, εξαρτάται που συχνάζει κανείς. Δεν έψαξα ποτέ στη Βουλγαρία για να φέρω λαθραίους αποασχολούμενους στην Ελλάδα. Ούτε επιδίωξα να έλθω σε επαφή με τους υπαρκτούς Βούλγαρους μάνατζερς τύπου Εφραίμ και το υπηρετικό τους προσωπικό. Οι άνθρωποι με τους οποίους έχω συνεγαστεί εκεί δεν είναι ούτε χλίδες και "Μυκονιάτες", ούτε οι γνωστοί Βούλγαροι με τα Καγιέν (αδελφάκια των εδώ), ούτε αλλά ούτε εξαθλιωμένοι. Αξιοπρεπείς, λιτοί άνθρωποι είναι, που με την εργασία τους και μόνον, επιδιώκουν ένα καλύτερο αύριο.
    Δεν θα τους υποτιμήσω όμως, επειδή δεν θυμίζουν, ούτε εμφανισιακά, τους δικούς μας αναρχογκλάμουρες της τουβούλας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:25:47

    anonymous
    Είπαμε, ότι ανεβαίνει κατεβαίνει. Δεν γλυτώνεις από αυτό.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 04/08/2010 11:40:30

    Θείο, μάλλον δεν κατάλαβες τι εννοούσε ο lpap. Εννοούσε προφανώς ότι στη Βουλγαρία οι εξαθλιωμένοι είναι πληθυσμιακά πολύ περισσότεροι από όσο νομίζεις.

    Για δοκίμασε πάντως, όπως σου είπα και ο lpap, να διασχίσεις τη Βουλγαρία με το αυτοκίνητό σου και τα ξαναλέμε. Να δούμε πόσοι "μαϊμού" αστυνομικοί θα σου κάνουν σήμα για να σταματήσεις και να σε ληστέψουν, να δούμε πόσοι πραγματικοί αστυνομικοί θα σε σταματήσουν για (υπαρκτές ή ανύπακρτες) οδικές παραβάσεις για να σου ζητήσουν μπαξίσι... Σε τέτοιον "παράδεισο" θα ήθελες να ζήσεις;

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:41:33

    Άλλωστε, φίλε ψυχραιμία, όταν εμείς είχαμε Καραμανλήν τον Δεύτεοον, οι Ιταλοί είχαν Πρόντιον, οι Φυρόμιοι τον Τσερβενκόφσκιον, οι Βούλγαροι σοσιαλδημοκράτην που δεν ενθυμούμαι και οι Κύπριοι τον κάθε άλλο παρά αριστερόν Τάσσον.
    Έτσι είναι και η πολιτική, όχι μόνον η οικονομία: Ότι ανεβαίνει κατεβαίνει. Μόνον ο Στάλιν, ο Φράνκο και πιό πολύ ο Σαλαζάρ κράτησαν τριάντα τόσα χρόνια πολιτικό μονοπώλιο, αλλά αυτό είναι μιά άλλη, πολύ θλιβερή ιστορία.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:47:44

    Αυριανιστής,
    είχα πάντα δυό τρία κουτιά Marlboro για τέτοιες περιστάσεις. Ομολογώ ότι τα περιστατικά αραιώνουν με το πέρασμα του χρόνου. Μετά το αίτημα τους για Ευρώ, έχουν κι εκεί ένα είδος Τρόικας και σφίξανε λίγο οι κώκοι.
    Πάντως για καλό και για κακό, παίρνω και θα παίρνω πάντα μερικά Marlboro, όπως παλιά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:50:42

    Για να μή τους αδικώ πάντως, τη μόνη φορά που την πλήρωσα όντως την κλήση, ήταν δίκαιο, επειδή αφηρημένος μπήκα ανάποδα σε μονόδρομο. Το γήρας ουκ έρχεται μόνον.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ Ο Θείος 04/08/2010 11:51:46

    Τελικά, Θείο, έχει δίκιο ο lpap. Πάνω από 20 χρόνια έχεις να περάσεις από τη Βουλγαρία. Αυτά τα κόλπα με τα Marlboro δούλευαν τότε. Αλλά, that was then, this is now. Οι κανονικοί αστυνομικοί θέλουν χρηματικό μπαξίσι (κατά προτίμηση όχι λέβα) και οι μαφιόζοι, "μαϊμού" αστυνομικοί, θέλουν επίσης τα λεφτά σου (στην καλύτερη περίπτωση) ή το αυτοκίνητό σου (στη χειρότερη).

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 11:53:48

    Και όμως, τσιμπάνε ακόμα! Είναι το ίδιο ακριβά, όπως εδώ!

   • lpap avatar
    lpap @ Ο Θείος 04/08/2010 14:43:08

    Αγαπητέ Θείε, πέρασα και μάλλον θα περάσω κι άλλες φορές οδικά από τη Βουλγαρία. Την είδα όλη στο σύνολό της, ως έδαφος εννοώ. Με εντυπωσίασε-σόκαρε για να ακριβολογώ- την πρώτη φορά η διάχυτη φτώχεια, απόλυτη πενία θα έλεγα που κυκλοφορεί παντού. Διαφορετική φτώχεια από ότι της Ρουμανίας. Δεν θα ξεχάσω την τελευταία φορά που με σταμάτησαν με το αυτοκίνητο που οδηγούσα να με γράψουν!! Θέλανε ευρώ αλλά ευτυχώς για μένα έχω διπλωματικό διαβατήριο και με άφησαν να φύγω χωρίς να πληρώσω κάτι. Δεν θα ξεχάσω ην απογοήτευση στα πρόσωπά τους και τοψαρωμά τους επίσης. Μπορώ να διηγηθώ ατελείωτες ιστορίες για πολύ κόσμο που τη διαβαίνει και τρέμει. Κι εγώ είχα φόβο όταν πρωτοπήγα. Μόνη να τη διασχίζω ε δεν είναι και το πιο ευχάριστο. Η αξιοπρέπεια για μένα δεν έχει να κάνει με τη φτώχεια ή τον πλούτο.Μπορείς να χεις καγιέν και να σαι μ....ας..να σαι φτωχός και να σαι απόλυτα αξιοπρεπής και όχι αρπάχτρας. Κλείνοντας να πω πως δε ζηλεύω ούτε την κουλτούρα ούτε τον πολιτισμό τους. Πάντα κουτοπόνηροι ήταν οι βαλκάνιοι και αντιπαθούσαν τη χώρα μας. Κι ακόμη θεωρώ πως ο κομμουνισμός, λέμε τώρα, αφαίρεσε από αυτούς τους λαούς μεγάλα κομμάτια ηθικής και τους υποβίβασε αντί να τους εξυψώσει, αν και ο απόλυτος προσανατολισμός στην ύλη δεν ανεβάζει αλλά κατεβάζει τον άνθρωπο.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 15:16:19

    Φίλε lpap, στη Βίτοσα έχεις πάει; Για βόλτα ή σκί; Στο Μπάνσκο; Παμπόροβο; Και last but not least, Μπόροβετς; Εκέι θα γνωρίσεις τη συνέχεια της παλιάς αστικής τους τάξης. Όχι τους νεόπλουτους χλέχλους παρασίτους με τα Καγιέν (αυτοί πάνε στη Μύκονο πιά, παρέα με τους "δικούς" μας), αλλά τους γόνους παλαιών οικογενειών, σήμερα μάλλον φτωχών, όχι πλούσιων και χλιδάτων. Αυτούς στους οποίους στηριζόταν οι Σάξ-Κόμπουργκ-Γκότσκι και κυβερνούσαν στο Μεσοπόλεμο. Δεν διαφέρουν πολύ ως νοοτροπία από τους αντίστοιχους Αυστριακούς, Σέρβους ή Έλληνες παλαιούς αστούς, μόνο που είναι πιό Γερμανοτραφείς (ως παλαιοί σύμμαχοι) Μετά ήλθαν τα σταλίνια.
    Αφού τα ξέρεις τόσο καλά, θα έχεις πάει και σε τίποτα καλές ταβέρνες και μπάρ στη Μπογιάνα. Εκεί συχνάζουν κάποιοι νεότεροι σπουδαγμένοι, που συμπαθούν πιό πολύ τους Αμερικάνους.
    Συνιστώ πάντως οπωσδήποτε επίσκεψη στην παλιά Φιλιππούπολη, κέντρο Ελληνικού πολιτισμού κάποτε, αλλά και γενέτειρα του Βουλγαρικού εθνικισμού στον 19ο αιώνα. Επίσης στο επίσης ενδιαφέρον από την Ελληνική κάποτε παροικία, μικρό Μελένικο, με το εκλεκτό κρασί του. Η Βουλγαρία είναι πολύ ενδιαφέρουσα, όπως κάθε χώρα ένας πολύπλοκος κόσμος.
    Και κάνεις λάθος σε κάτι: Κι εμείς Βαλκάνιοι είμαστε, και μάλιστα Νότιοι, δηλαδή όπως οι Βούλγαροι, με προιστορία (δυστυχώς) Τουρκοκρατίας, όχι σαν τους τυχερούς που είχαν στο σβέρκο Αψβούργους και όχι τον Πατισάχ.
    Μόνο που μερικοί μορφωμένοι Βούλγαροι, άν και το όρος Μπαλκάν δικό τους είναι, δεν εξιδανικεύουν την αποκοπή τους από το Ευρωπαικό γίγνεσθαι για 400 χρόνια και ξεφεύγουν πλαγίως και λαθραίως: "Δεν είμαι Βαλκάνιος, αλλά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης". They go west, at full speed!
    Εμείς αντίθετα, μερικές φορές εξιδανικεύουμε περισσότερο απ' όσο πρέπει την "ιδιομορφία" μας και δεν γουστάρουμε τόσο τη Δύση. Φαντασιώσεις!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 04/08/2010 15:28:13

    Χίλια συγγνώμη lpap, φίλη έπρεπε να γράψω. Άχ, η όρασή μου (και η προσοχή μου, μάλλον πρώτη κρούση του Alzheimer)...
    Κατά τη γνώμη μου, ο φόβος για τον οποίο γράφεις είναι μυθοποιημένη κατάσταση. Ράδιο αρβύλα, οι πιό πολλές, ιστορίες όπως των κυνηγών, πράγματα που δεν συνέβησαν ποτέ.
    Μπορώ να διηγούμαι μέρες ολόκληρες ιστορίες από τη Βουλγαρία (όπως και από Σερβία, FYROM), όλα αυτά εκεί τα βρήκα μάλλον οικεία, ίσως επειδή μοιάζουν αρκετά με τον εδώ κόσμο μου της δεκαετίας του 1970. Ιστορίες με Βούλγαρους ταξιτζήδες που ψάχναμε βενζίνη σε απεργία, σπίτια όπου κοιμήθηκα, παλιούς γέρους αστούς όπως αυτοί που ανέφερα, που ήξεραν και αρχαία Ελληνικά, ιστορίες με μορφωμένες κυρίες αμπελουργούς και οινοποιούς στο Μελένικο, και πολλούς καυγάδες.
    Τελικά, τους αδικούμε τους γείτονές μας (όπως μας αδικούν κι αυτοί πολλές φορές).

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Dimitris D 04/08/2010 15:23:48

   Θείο, αυτό που αναφέρεις στις τελευταίες σου προτάσεις το έχω δει και ακούσει κι εγώ από Βουλγάρους. Και αν δεν είναι αυτό ο απόλυτος ευρωλιγουρισμός, το απόλυτο κόμπλεξ του επαρχιώτη που κοιτάει να ετεροπροσδιοριστεί λέγοντας ότι "μένει στην πρωτεύουσα", τότε ποιο είναι;

   Κατά τα άλλα, θα συμφωνήσω απόλυτα με τον lpap. Η δυστυχία και η εξαθλίωση στην εκτός Σόφιας Βουλγαρία είναι κραυγαλέα. Όπως και η διαφθορά.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 04/08/2010 15:39:07

    Αυτο δεν είπα κι εγώ; Ξεφεύγουν δια της πλαγίας οδού. Στην πραγματικότητα, και αυτοί και εμείς είμαστε το ίδιο Βαλκάνιοι, άλλωστε ο όρος Νοτιοανατολική Ευρώπη που χρησιμοποιούν είναι ταυτόσημος με τα Βαλκάνια. Κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους για να αποφύγουν τη λέξη.
    Το ειλικρινές είναι, νομίζω, να αποδέχεσαι τη (νότια) Βαλκανική σου θέση, με την παρατήρηση ότι μαζί διατελέσαμε ως τόποι για 400 χρόνια επαρχίες του Σουλτανάτου. Αλλά με την παρατήρηση επίσης, ότι τα Βαλκάνια είναι και αυτά Ευρώπη, Δύση, "προτείχισμα του Χριστιανικού κόσμου" - antemurale Cristianitatis, όπως το διατύπωσε ο Κροάτης συγγραφέας Μίροσλαβ Κρλέζα.
    Είναι "επαρχιώτες Ευρωπαίοι", συμφωνώ. Και διεφθαρμένοι πολλοί άρχοντές τους (όχι ο λαός). Αλλά εμείς τι είμαστε, Παριζιάνοι γείτονες της Παναγίας και αδιάφθοροι; Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω.

   • lpap avatar
    lpap @ Αυριανιστής 04/08/2010 15:55:13

    Θείε, έγραψες πολλά. Τι να πρωτοσχολιάσω! Παντού θα βρει κάποιος ανθρώπους έξυπνους, με επίπεδο, με ενδιαφέροντα, με κουλτούρα. Σημασία έχει όμως να μην είναι η μειονότητα αλλά η πλειοψηφία. Δυστυχώς από την εμπειρία μου ο μέσος όρος βούλγαρων, ρουμάνων και λοιπών βαλκανικών λαών εμπεριέχει στοιχεία αρνητικά. Κατάλοιπο των καθεστώτων; δεν ξέρω, δεν μπορώ επ αυτού να μιλήσω με ασφάλεια. Μπορώ όμως να πω πως η κοινωνική τους δομή είναι διαφορετική από τη δική μας. Καιροσκοπικά μας αντιμετωπίζουν κι έχω τη βεβαιότητα πως στην πρώτη ευκαιρία θα μας πουλούσαν χωρίς δισταγμό. Γνώρισα κι εγώ ενδιαφέροντες ανθρώπους αλλά όχι πολλούς. Μάλλον ήσουν πιο τυχερός. Είμαστε βαλκάνια αλλά κάποια κοινά χαρακτηριστικά έχουμε. Βασικά πιστεύω πως διαφέρουμε πολύ. Τα καθεστώτα που με τη νοοτροπία τους μεγάλωσαν γενιές πολλές αυτών των λαών, τους ωθήσαν σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης κι έκφρασης. Που καμιά σχέση δεν έχει με το δικό μας. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χουν εξωτερική φτώχεια κι όχι πνευματική φτώχεια. Δεν ξέρω όμως οι ρίζες τους πόσο βαθιές είναι και πόσο επαρκούν για να τους στηρίξουν. Κι η ενασχόλησή τους με το χριστιανισμό μετά τα καθεστώτα μπορεί να τους οδηγήσει σε ένα άλλο ολοκληρωτισμό διαφορετικού επιπέδου. Και δεν ο λέω ως αρνητρια του χριστιανισμο΄.Αντίθετα ως γνώστης και έχουσα βαθιά ασχολία με το χώρο. Και γνωριζοντας φυσικά πόσο εύκολο είναι να δοθείς χωρίς να μπορείς να διακρίνεις το σωστό από το λάθος. Τι σε προάγει και τι σε φέρνει πίσω. Μεγάλα θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν εδώ.
    ΥΓ. Πουθενά στην Ελλάδα δεν είδα σπίτια να μην έχουν εξωτερικό σοβά και μόνο τούβλα. Επίσης μεγάλωσα σε φτωχή οικογένεια, όπως κι αρκετοί Έλληνες, πλην αξιοπρεπή!Όπως όλες οι οικογένειες. Με μια κουλτούρα να συνοδεύειτη φτώχεια από γενιά σε γενιά και να τη σχετικοποιεί. Δε ζητιανεύαμε, ήταν εκτός των δεδομένων μας. Αυτοί οι λαοί το χουν αναγάγει σε "κουλτούρα". Και για την ιστορία, πριν ένα λεπτό σεισμός στη Θεσσαλονίκη!!

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 04/08/2010 16:06:48

    Άν είσαι από Θεσσαλονίκη (ελπίζω και εύχομαι ο σεισμός να ήταν μικρός - και τέλος), θα μπορούσες να επισκεφθείς τη Γουμένισσα Παιονίας και τα γύρω χωριά του Πάικου: Θα βρείς εκεί σπίτια που δεν έχουν εξωτερικό σοβά αλλά μόνο τούβλα και εμφανείς ξυλοδεσιές. Πραγματικά αρχοντικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, δεν τα άφηναν έτσι λόγω φτώχειας, αλλά ως αισθητική.
    Αυτός ο τρόπος δόμησης δεν συνεχίζεται πιά στην Ελλάδα (μόνον ως διατήρηση μνημείων). Εκεί το συνεχίζουν.
    Σημειωτέον, πολλές περιοχές στη Βόρεια Ευρώπη (Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία) έχουν σπίτια τέτοιας κατασκευής - και νεότερα, με τα τούβλα και τα ξύλα έξω στην όψη και χωρίς σοβά. Μιλώντας και ως επαγγελματίας, θα πώ ότι οι χώρες της Ευρώπης έχουν περισσότερα πολιτισμικά κοινά απ' όσα φανταζόμαστε - ακόμη και στην αρχιτεκτονική, όπου επιδρά πολύ το κλίμα κτλ.
    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση, αγαπητή lpap, αλλά πρέπει να πώ καλό απόγεμα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 04/08/2010 16:12:20

    Κάτι τελευταίο: Δυστυχώς, οι άνθρωποι οι έξυπνοι, με επίπεδο, με ενδιαφέροντα, με κουλτούρα, πουθενά δεν είναι πλειοψηφία. ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ στη γήινη σφαίρα!
    Και φοβάμαι, ποτέ δεν θα είναι. Αλλά έχω συμβιβασθεί με το γεγονός (ελπίζω και οι άλλοι) και πορεύομαι ανάλογα, χωρίς αισιοδοξία και χωρίς απαισιοδοξία.
    Καλό απόγεμα και πάλι.

 4. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 04/08/2010 09:58:28

  Μια μικρή διόρθωση, που δεν επηρεάζει την ουσία του άρθρου: η δημογραφική απώλεια της Βουλγαρίας στην τελευταία εικοσαετία δεν είναι 35%, αλλά περίπου 15,5%.

  • man8os avatar
   man8os @ Αυριανιστής 05/08/2010 07:44:27

   Στον εθνικα Βουλγαρικο πλυθησμο η απωλεια ειναι περιπου 35%

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/08/2010 10:16:33

  H Eλλαδα μπορει να μη συγκρινεται με την Γιουγκοσλαβια,συγκρινεται ανετα ομως με τη Βουλγαρια που ηταν ενα εθνικο κρατος.Μπορει να μη διαλυθηκε αλλα εχει χασει τη δυναμη της,ο πληθυσμος της μεταναστευει ενω η δημογραφικη κριση ειναι μεγαλυτερη απο της Ελλαδος και βασικα εχει προσκολληθει απολυτα στους Αμερικανους ελπιζοντας να αποφυγει τους Τουρκους ως νεους - παλιους επικυριαρχους.
  Τη Βουλγαρια την κατεστρεψε αρχικα ο σοσιαλισμος και μετα η αποτομη μεταβαση στον καπιταλισμο που βρηκε το λαο εντελως απροετοιμαστο.
  Η Ελλαδα βεβαια δεν ειχε "κανονικο" σοσιαλισμο αλλα υποκαταστατο.Εχει ομως ανοιχτα προβληματα με την Τουρκια που θα ειναι η περιφερειακη δυναμη της περιοχης.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:20:54

   Το κοινο στοιχειο των περιπτωσεων αυτων (που φαινεται και στη περιπτωση της μεγαλης δυναμης Ρωσιας) ειναι η ιστορικη αποτυχια των λαων ορθοδοξης παραδοσης να προσαρμοσθουν στο συγχρονο καπιταλιστικο περιβαλλον καθως εχουν εντονη σοσιαλιζουσα ταση που οδηγει οταν ματαιωνεται και σε απογοητευση για το μελλον και δημογραφικο προβλημα.

   • Γιώργος avatar
    Γιώργος @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:26:54

    Τα νεοφιλελεύθερα κοινωνικά μοντέλα (πρακτικά ο ακραίος ατομισμός), οδηγούν σε κατάρρευση τις κοινωνίες της ορθοδοξης ανατολής.
    Η "τάση για σοσιαλισμό", προέρχεται από την ανάγκη για συλλογικότητα και την ύπαρξη ισχυρών κοινωνικών θεσμών στις κοινωνίες αυτές.

   • Misha avatar
    Misha @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:29:04

    Eνδιαφέρουσα η προσέγγιση.Έχει επισημανθεί νωρίτερα , νομίζω από τον Θ.Ζιάκα ή τον Παναγιώτη Ήφαιστο αλλά δεν είμαι βέβαιος.
    Η αιτιολόγηση που επιχειρείται να δοθεί γι αυτή την καταφανή ασυμβατότητα είναι πως το φεουδαρχικό παρελθόν της Ευρώπης βρήκε τη διαδοχη κατάσταση στην κυριαρχία των πολυεθνικών που προωθεί ο καπιτυλισμός, ενω στην καθ ημάς Ανατολή κυριαρχησαν οι μικρές τοπικές κοινότητες και η μονοπολιτισμικότητα, καθώς όλοι οι μη μουσουλμάνοι μοιράζονταν τον ίδιο κύκλο ζωής που περιστρεφοταν γυρω από τις γιορτές της εκκλησιάς.
    Τωρα προσπαθούν να μας επιβάλλουν τη φράγκικη φεουδαρχία με το στανιό.Ως αποτέλεσμα κάποιον θα πάρει ο διάολος ή εμάς ή αυτούς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:40:26

    Για τη Βουλγαρία γράφω παραπάνω. Δεν είναι τόσο "πίσω" όσο φαντασιωνόμαστε.
    Η Ρωσία δεν είναι καθόλου αποτυχημένη χώρα. Πάντοτε πάλευαν μέσα της αντίρροπες δυνάμεις, αλλά από τον Μεγάλο Πέτρο και δώθε είναι αναντίρρητα Δυτική χώρα, στήριγμα του Δυτικού πολιτισμού όσο η Γαλλία, Ιταλία ή Αγγλία. Μια ματιά στα μαθηματικά, χημεία, μουσική, λογοτεχνία, θέατρο, χορό, κινηματογράφο, ακόμη και στην ψευδοεπιστήμη της οικονομίας το αποδεικνύει: Λομπτσέφσκυ, Μεντελέγιεφ, Τσαικόφσκι, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Ταρκόφσκι, και δεκάδες ισάξιοι, όλοι γίγαντες πελώριοι παγκοσμίου αναστήματος.
    Ακόμη και ο Λένιν, εντελώς Δυτικός είναι, τον "εξηλεκτρισμό" είχει ως σύνθημα.
    Οι αντίρροπες "κληρονομιές του Τσεγκίς Χάν" υπήρχαν και υπάρχουν, αλλά είναι το αδύνατο ρεύμα.
    Για τα Ελληνικά αντιδυτικά και αντιδιαφωτιστικά ιδεολογήματα (που είναι όντως συγγενή με το αντιδυτικό, "ασιατικό" ρεύμα της Ρωσίας), και την καταγωγή τους, ενδιαφέρον είναι το βιβλίο του Στ. Ράμφου "Ο νεοελληνικός μηδενισμός".

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:42:16

    "Αυτοι" εχουν πολυ μεγαλυτερα προβληματα για να ασχοληθουν με εντελως ακινδυνους πλεον λαους εκτος και αν θελουν να κανουν προπονηση.
    Για συγκριση ο πολεμος κατα της Γιουγκοσλαβιας ηταν "αδακρυς πολεμος" για τους Αμερικανους που δεν ειχαν ουτε ενα νεκρο ενω οι πολεμοι του Ιρακ και του Αφγανισταν ειναι αλλη υποθεση.
    Υπαρχει ομως και η πιθανοτητα η Τουρκια λογω υπερβολικης σιγουριας να ξεπερασει τα ορια και να χρειασθει παλι η Ελλαδα ως φραγμα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:44:23

    Ξέχασα τον επίκαιρο μεγάλο Ρώσο οικονομολόγο του Μεσοπολέμου Κοντράτιεφ. Πρόβλεψε πρώτος (κατά τον Σουμπέτερ, που δέχθηκε το σχήμα του) την κυκλικότητα των κρίσεων του καπιταλισμού, και το σχήμα του εξηγεί πολύ καλά τη σημερινή στεγαστική - χρηματοπιστωτική κρίση.
    Τον έστειλε ο Στάλιν στη Σιβηρία και τον εξόντωσε.

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:46:06

    @ Θειος

    Η δημογραφια ειναι αποφασιστικος παραγοντας.Η Ρωσια οπως και η Βουλγαρια εχουν μεγαλυτερο δημογραφικο προβλημα και απο την Ελλαδα.Το δημογραφικο εκφραζει και τη βαθυτερη σταση του πληθυσμου απεναντι στο μελλον και τον κοσμο που ερχεται.

   • Αυριανιστής avatar
    Αυριανιστής @ ψυχραιμια 04/08/2010 10:50:56

    @ ψυχραιμία

    Για να καταλάβουμε τις πραγματικές διαστάσεις του δημογραφικού, πρέπει να ξέρουμε τι στοιχεία εξετάζονται εκάστοτε. Για παράδειγμα, εδώ τι μετράμε; Αριθμό γεννήσεων από Έλληνες πολίτες ή αριθμό γεννήσεων συνολικά; Αν μετράμε το δεύτερο, δηλαδή συμπεριλαμβάνουμε και τους (νόμιμους ή μη) μετανάστες που γεννοβολάνε αβέρτα, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο.

    Σε λίγο βέβαια που ο ΓΑΠ θα τους έχει ελληνοποιήσει όλους, συμπεράσματα δεν θα μπορούν να εξαχθούν με κανένα τρόπο...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ ψυχραιμια 04/08/2010 11:00:56

    Ναι.Στην περιπτωση ομως της Βουλγαριας δεν υπαρχει αυτος ο παραγοντας.Εχει καθαρη μειωση πληθυσμου.
    Στην Ελλαδα ο πληθυσμος διατηρειται με αφιξεις και γεννησεις ξενων.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 04/08/2010 11:01:13

    @ ψυχραιμία
    A propos γεννήσεις: Τη μεγαλύτερη υπογεννητικότητα στην Ευρώπη έχουν (μαζί με την Ουγγαρία) η Σουηδία και Φινλανδία, δηλαδή οι χώρες με το ψηλότερο βιοτικό επίπεδο, το επαρκέστερο σύστημα περίθαλψης και την καλύτερη εκπάιδευση. Και με καθόλου απαισιόδοξες προοπτικές.
    Είναι υπερβολικά περίπλοκο το θέμα, πολλοί και εξαιρετικά μεταβλητοί παράγοντες αναμιγνύονται, δύσκολο να βγεί κανόνας.
    Εν τω μεταξύ, ακόμη και η πρόσφατα υπερ-γεννητική Αλβανία, αρχίζει να παρουσιάζει υπογεννητικότητα. Τα ίδια και το Κοσσυφοπέδιο. Ρώτησα ένα γνωστό Αλβανό, γιατί δεν κάνει δεύτερο παιδί. "Πρέπει να μαζέψω χρήματα, για να κάνω μπίζνες". Αυτό το τρένο δεν σταματά πουθενά: Θα φέρει στην Αλβανία μαύρους υπαλλήλους από την Αφρική, για να πληρώνει μικρούς μισθούς.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ ψυχραιμια 04/08/2010 11:09:50

    Ξέχασα τους Γερμανούς, που γνωρίζω καλά. Άν δεν είχαν πολλούς μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς (κυρίως μετράνε στο θέμα γεννητικότητα Τούρκοι, Άραβες, Αφρικανοί), θα είχαν χειρότερη γεννητικότητα ακόμη και από τους Σουηδούς και Ούγγρους.
    Φαίνεται σαφώς και από το ποδόσφαιρο, την Εθνική τους, στις ηλικίες 20 - 30 (δεύτερη γενιά). Σημειωτέον, μετά τη δεύτερη γενιά, το "πλεονέκτημα" χάνεται και οι απόγονοι μεταναστών υιοθετούν τις πολιτισμικές συνήθειες των "γνησίων αυτοχθόνων". Ο Κεντίρα, ο Οζίλ (ή και ο μαύροςς Πολωνός Ολισαντέμπε), όλοι παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, πιθανότατα θ' αποκτήσουν οι ίδιοι μόνον ένα παιδί, το πολύ δύο.

 6. Misha avatar
  Misha 04/08/2010 10:17:49

  Ακινδύνως Επικίνδυνα

  Η Ελλάδα ως εμιράτον;
  Του χρόνου καβαλάρης
  του φόβου αρνητής
  και των κακών καιρών
  μαστιγωτής
  Παναγ. Κρητικός, «Πού τελειώνει το ταξίδι σου;»

  Το παλιό, κλασικό και πάντοτε επίκαιρο ερώτημα «Ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα;» μπορεί ν' απαντηθεί με τουλάχιστον τρεις τρόπους. Η αυτ-ανόητη πρώτη εκδοχή είναι ότι κυβερνάει ο λαός μέσω των εκλεγμένων εκπροσώπων του. Αυτό δεν το πιστεύουν πλέον ούτε και οι αγαθότεροι των Ελλήνων. Η δεύτερη τρέχουσα, ίσως και βολική, εκδοχή είναι ότι τη χώρα διοικούν η τρόικα και οι «εντολοδόχοι» υπουργοί. Αυτή η άποψη έχει βάση ως προς τις οργανωτικές ή και λειτουργικές (συγκυριακές;) εξουσίες και παρεμβάσεις του ΔΝΤ και των λοιπών εταίρων αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει την ιστορικότητα, το βάθος της διαρκούς διακυβέρνησης. Η τρίτη εκδοχή έρχεται να προσεγγίσει τη διαχρονική αλλά κυρίως τη σημερινή κρυφή εξουσία με διαφορετικό τρόπο.

  ΟΙ παλιοί φραγκολεβαντίνοι και γερμανοσπουδαγμένοι τάχατες τεχνοκρατο-κουλτουριάδες έχουν αντικατασταθεί από μια αγγλοσαξονική επιχειρηματο-διαχειριστική ελίτ, η οποία όχι μόνο στερείται ιστορικής μνήμης και γνώσης, αλλά πιστεύει ακράδαντα ότι μέσω των λάπτοπ και των δημόσιων/διεθνών σχέσεων (και διασυνδέσεων) μπορούν να λυθούν όλα τα κοινωνικά προβλήματα της πατρίδας.

  ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΩΣ διολισθαίνουμε προς ένα άλλο πολίτευμα (μηδέποτε ψηφισθέν), αλλά και προς μια άλλη δομή της εξουσίας (μη ομολογημένη).

  Η ΚΡΙΣΗ βοήθησε την εφαρμογή ενός προϋπάρχοντος σχεδίου παλινόρθωσης των αστικών οικογενειών της παλαιάς Ελλάδας (βασιλικοί, τσιφλικάδες, έμποροι και εφοπλιστές), οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τις δυο-τρεις πολιτικές οικογένειες διαμορφώνουν ένα πολιτικο-οικονομικό σύμπλεγμα, το οποίο όχι μόνο είναι «μυστικό», αλλά -κυρίως- καταλύει πλήρως την οποιαδήποτε αρχή λαϊκής κυριαρχίας ή δημοκρατικού ελέγχου (δημιουργώντας το δικό του «παρακράτος»).

  ΠΡΕΠΕΙ να προσέξουμε. Πίσω από τα μεγάλα λόγια για κάθαρση και διαφάνεια και τα χαμογελαστά/αισιόδοξα χαμόγελα πολλών κρατούντων κρύβονται σκληρά πολυεθνικά συμφέροντα, που στο όνομα της ανάπτυξης υποθηκεύουν για ακόμη μία φορά το δημοκρατικό, οικολογικό, ειρηνικό μέλλον της χώρας.

  ΣΤΗ φάση αυτή δεν έχει τόση σημασία αν κάποιος ψηφίζει Δεξιά, Κέντρο ή Αριστερά. Ως Ελληνες πρέπει πριν απ' όλα να αρνηθούμε να μετατραπεί η χώρα που δίδαξε και εφάρμοσε τη Δημοκρατία σε ένα ιδιόμορφο εμιράτο (με αγγλόφωνους εμίρηδες, γαλλόφωνους πρίγκιπες και γερμανόφωνους αυλικούς).

  ΤΟ πολιτικό σύστημα δεν φοβάται τη δημοκρατική/λαϊκή αμφισβήτησή του γιατί οι νέοι άρχοντες θεωρούν ότι «αυτοί και μόνον αυτοί είναι η Ελλάδα». Λειτουργούν, δηλαδή, ως απόγονοι τζακιών και ως ιστορικοί ιδιοκτήτες της χώρας. Προσοχή: ξαναγινόμαστε απ-ελεύθεροι.

  ΥΓ. Μας βάζουν να μαλώνουμε για τα σκάνδαλα, τις τοπικές εκλογές και τα ελλείμματα, ενώ οι ίδιοι διευρύνουν τον υπόγειο ιστό της ισόβιας κληρονομικής διακυβέρνησης του Greek Emirate.

  Τού Γιάννη Πανούση , καθηγητη στο Παν.Αθηνών.
  Άρθρο στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", 02/08/2010

 7. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/08/2010 11:06:59

  Εκεινο παντως που εχει ενδιαφερον ειναι οτι στην Ελλαδα εξακολουθουν να νομιζουν καποιοι οτι αν ενας πολιτικος ειναι δεξιος αυτο ειναι καποιου ειδους μειονεκτημα.
  Φυσικα αυτο ειναι ευνοητο οταν ειμαστε σε μια χωρα που ειναι αριστεροτερα απο καθε αλλη στην Ευρωπη.Μονο που αυτο ειναι εξαιρεση.
  ΟΛΕΣ οι γειτονικες χωρες εχουν δεξιες κυβερνησεις και οχι μονο η Βουλγαρια.Μπερλουσκονι,Μπερισα,Γκρουεφσκι,Ερντογαν,Νετανιαχου ειναι αυτοι που μας περιβαλλουν.Υπαρχει και μια εξαιρεση- ο Χριστοφιας της Κυπρου.Αυτο μαλλον ομως δειχνει οτι ο ελληνισμος γενικα ειναι στον κοσμο του.

 8. Orestios avatar
  Orestios 04/08/2010 11:32:06

  Μην ανησυχείτε. Έχουμε τον αρχιψεύταρο GAP που υπόσχεται πως θα σώσει την Ελλάδα. χο! χο! χο!

 9. man8os avatar
  man8os 04/08/2010 12:44:04

  Πολλα γεγονοτα συμφωνουν με την αποψη του συγγραφεα.
  1) ο Ερντογαν αλωνιζει στο ΑΙγαιο.
  2)ο Μπερισσα και ο αλλος νανος Γκρουεφσκι αψηφουν την Ελλαδα η οποια δεν αντιδρα.
  3)Δεν εχουμε συμμαχους που να ας περνουν στα σοβαρα οταν φωναζουμε
  4)Δεν προτατευουμε τα ζωτικα μας συμφεροντα στο εγγυς εξωτερικο.
  6)Ποια μεγαλυρτερη αποδειξη αδυναμιας απο οτι εχουμε αφησει την Κυπρο αβοηθητη?

 10. klausevitz avatar
  klausevitz 04/08/2010 14:00:03

  Δημογραφικό,οικονομικό,κοινωνικό,πολιτισμικό,πολιτικό,διοικητικό
  πρόβλημα....! Τί παραπάνω χρειάζεται μια χώρα για να έπικυρωθεί
  η γεωπολιτική της συρρίκνωση!
  Το παιγνίδι κερδήθηκε απο τούς Μαυρομιχαλαίους (υπό την αυθεντική
  ή την παραλλαγμένη τους εμφάνιση) και όχι από τον Καποδίστρια..!
  Τώρα αρχίζει να καταβάλλεται το κόστος για τον 21ο αιώνα, τοις
  μετρητοίς, cash,argent comptant...δυστυχώς!
  Τί νόημα έχει πλέον η αναζήτηση ευθυνών και ο καταμερισμός τους; Δεν ξέρω κι'άν ένας απο μηχανής θεός, ένας Κινγκινάτος θα
  μπορούσε να μιλήσει σε ώτα μή ακουώντων και σε πετρωμένες καρδιές!

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 04/08/2010 14:05:12

  Η Βουλγαρία, λέει το κείμενο, έχει χάσει το 35% του πληθυσμού της μέσα σε 20 χρόνια. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι αληθές. Η τελευταία απογραφή έγινε το 2001. Η προηγούμενη, το 1992. Η διαφορά είναι 11%, όμως η απογραφή του 1992 θεωρείται εντελώς αναξιόπιστη μεθοδολογικά και σχετικά έχει γράψει ο ΟΟΣΑ. Για το 2010, αν πάρουμε την προβολή, η διαφορά είναι γύρω στο 15% σε σχέση με την αναξιόπιστη απογραφή του 1992. Σε κάθε περίπτωση, καμία σχέση με το 35%. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει μεγάλος πληθυσμός μετακινούμενων Ρομά (5% του πληθυσμού), καθώς και Τούρκων (10%) που φεύγουν στη διπλανή Ανατολική Θράκη.

 12. Βασίλης avatar
  Βασίλης 04/08/2010 14:19:55

  Οι σκέψεις και οι ιδεοληψίες για παγκόσμια διακυβέρνηση, παγκόσμια ειρήνη, αποστρατιωτικοποίηση, αποπυρηνικοποίηση, οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και βάλτε ότι άλλες κουταμάρες και μπουρδολογίες θέλετε, απευθύνονται προς όλους μας, γίνονται όμως με μεγάλη ευκολία αποδεκτές από ηλιθίους αφελείς ανόητους κατίνες αδελφές ψυχές κλπ και σερβίρονται από τους επικυρίαρχους για να προωθήσουν τα εξουσιαστικά τους συμφέροντά, χρησιμοποιώντας διάφορους ενδιάμεσους οι οποίοι λειτουργούν είτε από ιδιοτέλεια, είτε από ηλιθιότητα.

  Το εθνοκράτος, όπως το ονομάζει ο Νταβούτογλου, υπάρχει και είναι κυρίαρχο.

  Κανένα κράτος από όσα σέβονται το εαυτό τους, το λαό τους και την ιστορία τους (και είναι τα περισσότερα), δεν παραδίδει και δεν παραχωρεί τίποτε από τα βασικά συστατικά της κυριαρχίας του. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η περίφημη ΕΕ. Φτιάξανε κοινό νόμισμα και κανένα από τα μεγάλα κράτη δεν δέχθηκε να κάνει έστω και τη παραμικρή υποχώρηση για κοινή οικονομική πολιτική, ή κοινή άμυνα. Και όποιος νομίζει πιστεύει ή ελπίζει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, το λιγότερο είναι αφελής. Είναι δυνατό ποτέ, η Αγγλία ή η Γαλλία, να υπαγάγουν το πυρηνικό τους οπλοστάσιο, σε κάποιο Ευρωπαίο υπουργό άμυνας;; Είναι δυνατό ποτέ οι μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες, που ορισμένες διαθέτουν και αεροπλανοφόρα, να υπαγάγουν τις Ένοπλες δυνάμεις τους σε κοινό υπουργό;; Ποιοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν αυτά τα αστεία και τις ηλιθιότητες, πέρα από κάποιους δικούς μας που όλοι τους γνωρίζουμε;; Το πλέον πιθανό είναι να καταργηθεί πρώτα το κοινό νόμισμα και στη συνέχεια να διαλυθεί η ΕΕ.

  Και για να τονίσω και εγώ το πόσο δίκιο έχει ο κύριος Βάρδας για αυτά που γράφει, θυμηθείτε τα ακόλουθα:

  Τον πρωθυπουργό χώρας μας να υποστηρίζει ότι το κράτος μας, του οποίου ο λαός μας του εμπιστεύθηκε τη διακυβέρνηση, είναι μειωμένης κυριαρχίας; Έχετε ακούσει άλλο πρωθυπουργό χώρας μα μιλά στα ξένα ΜΜΕ και να εκφράζεται απαξιωτικά για τη χώρα του;

  Τον αντιπρόεδρο κυβέρνησης να ισχυρίζεται τα παρακάτω:
  {Σε ό,τι αφορά το Αιγαίο, τα θέματα της εδαφικής κυριαρχίας, της κυριαρχίας στον αέρα και τη θάλασσα, ένα μεγάλο μέρος από τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι κατασκευασμένα, από μερικούς πολύ ικανούς διπλωμάτες, που δουλειά τους είναι «να δημιουργούν αφορμές διαπραγμάτευσης, δηλαδή διαφορές».
  Ένα μεγάλο μέρος των διαφορών μπορεί να ξεπεραστεί, αν αποδεχθεί κανείς μερικές βασικές αρχές, όπως την απαγόρευση χρήσης και απειλής βίας, δεύτερον ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών κάθε χώρας και τρίτον, όπου υπάρχει διαφωνία για τον καθορισμό εδαφικών λεπτομερειών ή γεωγραφικών ιδιομορφιών, η λύση πρέπει να δίνεται από τρίτους, εντεταλμένους προς τούτο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο.
  "Αισθάνομαι ειλικρινά εθνική ντροπή κάθε φορά που αναγκάζομαι να αγοράζω όπλα που δεν μας χρειάζονται, με βάση μια αντικειμενική εκτίμηση των κινδύνων που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, για την Ελλάδα"
  Ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι ότι ευρίσκεται εντός των «χωρικών μας υδάτων των 6 ν.μ.», το εκτός αυτών θα πρέπει να μοιραστεί»}

  Ούτε τι προβλέπει η συνθήκη για το δίκαιο των θαλασσών, ούτε και κάποια επιφύλαξη για χωρικά ύδατα 12 ν.μ. !!

  Για τους ανοητεύοντας, τα έθνη πάντοτε υπήρχαν, θα συνεχίσουν να υπάρχουν, τα σοβαρά κράτη ποτέ δεν θα εγκαταλείψουν την κυριαρχία τους, η ισχύς θα είναι το κυρίαρχο στοιχείο που θα διέπει τις σχέσεις των κρατών και ο Θουκυδίδης θα είναι πάντα επίκαιρος.

 13. ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ avatar
  ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 04/08/2010 18:50:20

  Αδέρφια υπάρχει σχετική προφητεία για αυτό που αναφέρετε και εξηγούμαι.
  Μπορείτε να ανατρέξετε στις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Αναφέρει : Aν ο πόλεμος ξεκινήσει από πάνω θα καταστραφείτε, αν ξεκινήσει από κάτω δεν θα πάθετε ζημιά. Αποτελεί τον δυισμό στην προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Αν υπάρξει μετάνοια με όλα όσα συμβαίνουν στο διάστημα που μας απομένει θα επαληθευτεί η αισιόδοξη προφητεία του Γέροντα Πα'ί'σιου. Μας απομένει πολύ μικρό χρονικό διάσημα για την 180 μοίρες στροφή και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας με τις ορθόδοξες αξίες μας. Διαφορετικά σύμφωνα με τις ανησυχίες γερόντων θα απομείνει το 1/5 πληθυσμιακά ως την βοήθεια των Ρώσων. Έχει πέσει πολύ αμαρτία.

 14. nightstar avatar
  nightstar 05/08/2010 12:07:42

  Προφητειες, πεσιμισμος, ανιστορητες αναλυσεις που φτανουν τα ορια της προπαγανδας.
  Η παρουσα κριση μπορει να γινει ευκαιρια για την Ελλαδα, ανασυγκροτησης και αναπτυξης ενος πραγματικα δυτικοευρωπαικου κρατους, αυτο που πρεπει να καταρρευσει ειναι το πελατειακο -Σοβιετικο κρατος που αποτελει τροχοπεδη για τον ελευθερο ανταγωνισμο και την αναπτυξη.
  Στην εξωτερικη πολιτικη ανοιγονται μεγαλες ευκαιριες με την αναδιαταξη των παλαιων συμμαχιων και ισορροπιων στην Ν.Α.μεσογειο.
  Η ανοδος των Ισλαμιστων και ο μετασχηματισμος της Τουρκιας ανοιξαν το παραθυρο για μια μεγαλη στρατηγικη συμμαχια με το Ισραηλ.
  Η ανοδος και η ισχυροποιηση της Ρωσιας ειναι ευκαιρια για ππολυδιαστατη εξ.πολιτικη ωστε οι οποιοι συμμαχοι να μην μας θεωρουν δεδομενους αρα και αδυναμους.
  Η επιτυχια βεβαια της Ελλαδος δεν ειναι δεδομενη ουτε στρωμενη με ποδοπεταλα. Θα εξαρτηθει κυριως απο την ικανοτητα του πολιτικου συστηματος να επανιδρυθει ουσιαστικα, θετοντας στερεες και υγιεις βασεις για το μελλον, η αρχη εχει ηδη γινει και οπως ξερουμε η αρχη ειναι το ημισυ του παντος.

 15. Νταγιάν avatar
  Νταγιάν 05/08/2010 12:23:02

  "Η παρουσα κριση μπορει να γινει ευκαιρια για την Ελλαδα, ανασυγκροτησης και αναπτυξης ενος πραγματικα δυτικοευρωπαικου κρατους!"

  Μας την επεβαλαν δηλαδή για να γίνουμε επιτέλους δυτικοί άνθρωποι; Σικέ η δουλειά;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.