#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/02/2012 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επαναδιαπραγμάτευση ξεκινάει για όλη την Ευρώπη


Η ηπειρωτική Ευρώπη με προεξάρχουσα την Γερμανία λειτουργεί ως ένα συνονθύλευμα κρατών, το οποίο προσπαθεί να εξαγάγει τους οικονομικούς της θεσμούς. Ήδη από την εποχή του Μπίσμαρκ η κρατικιστική παράδοση διακατείχε εξέχουσα σημασία, αφού το κράτος αναγνωριζόταν όχι η πολιτική οργάνωση της κοινωνίας, αλλά το αδιαμφισβήτητο όργανο για την ασφάλεια και τάξη των κοινωνικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, ο σωφρονισμός, το καθήκον και η υπακοή εθεωρούντο πάντα ανώτερα εν σχέση με την ελευθερία, την ατομικότητα και την αντίθεση. Δεν πρέπει λοιπόν διόλου να προκαλεί εντύπωση η εμμονή στη συνεχή φορολόγηση και τις απαιτήσεις της πτέρυγας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος για σωφρονισμό και υπακοή της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα του Ευρωπαϊκού Νότου.


            Πέραν των ηθικών διαστάσεων (που εξόχως υποτιμώνται) απέναντι στα άλλα κράτη μέλη, τα οποία θα αντικρίζουν από εδώ και στο εξής την γερμανική πολιτική με ισχυρή δόση καχυποψίας, πράγμα οδυνηρό για μία Ένωση που προσπαθεί να ολοκληρωθεί, υπάρχουν συνάμα οικονομικές και γεωπολιτικές διαστάσεις στο ζήτημα.


Οικονομικές, διότι στην παγκόσμια αγορά όταν τα χρηματοοικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζονται μεμονωμένα (όπως και στην δική μας περίπτωση)  τείνει στις περισσότερες εκ των περιπτώσεων να επιστρέφει με τη μέθοδο «μπούμερανγκ» στις χώρες που τα αντιμετώπισαν έτσι˙ στο δοχείο μίας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας ποτέ δεν πρόκειται να πληγεί μόνον ένας, τα αποτελέσματα θα διαμοιρασθούν και θα πλήξουν όλους τους συμμετέχοντες.


            Γεωπολιτικές, διότι η Ελλάδα και οι χώρες της Μεσογείου αποτελούν το στρατηγικό ανάχωμα της Δυτικής ταυτότητας και σε επίπεδο πολιτιστικό αλλά και μεταναστευτικό. Η ευαίσθητη γεωστρατηγική ισορροπία των ίσων αποστάσεων από τις υπερδυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσσία και Κίνα) που εγκαινιάστηκε από την ΝΔ ενισχύει άλλωστε αυτόν τον υπολογισμό στο ποια είναι τα περιθώρια που διαθέτει η χώρα. Επιπλέον η Ελλάδα διαθέτει τεράστιο εμπορικό στόλο ο οποίος θα αποτελέσει προνομιακό «διαμεσολαβητή» στην μεταφορά προϊόντων από την Κίνα στην Ευρώπη.


Οφείλουμε για αυτό ως χώρα να αυξήσουμε τα διαπραγματευτικά μας ερείσματα σε συνεργασία με τις χώρες του Νότου για να αποφύγουμε την επικείμενη περιφεροποίηση που δρομολογείται από συμμάχους που έχασαν στην πορεία την έννοια της αλληλεγγύης. Η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία ακόμα και η ίδια η Γαλλία έχουν την δυνατότητα να αναχαιτίσουν την πολιτική της σκληρής λιτότητας, λιτότητα που οδηγεί σε ύφεση, ύφεση που οδηγεί σε κοινωνικές συγκρούσεις, κοινωνικές συγκρούσεις που οδηγούν την μέχρι πρότινος μεσαία τάξη στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τον μπροστάρη σε θέματα μετανάστευσης, φύλαξης των συνόρων και σε ζητήματα ενεργειακά (είτε πρόκειται για τον ορυκτό πλούτο, είτε για αιολική ή ηλιακή ενέργεια).


Είναι αδιανόητο επομένως να συνεχισθεί μετά το επώδυνο κλείσιμο του PSI αυτή η πολιτική και είναι αδιανόητο διότι η αναπτυξιακή Ελλάδα που θα αποδράσει από αυτήν την κρίση δεν χρειάζεται ούτε τέτοια φορολογική πολιτική ούτε έναν μυθικό «κεντρικό κρατικιστικό επιτελικό σχεδιασμό». Χρειάζεται αποκέντρωση με κίνητρα και ένα σταθερό χαμηλό φορολογικό περιβάλλον που θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα και την ελληνική ιδιαιτερότητα. Ο Σάρλ Ντε Γκώλ άλλωστε, οραματιζόταν την Ευρώπη των πατρίδων με όλες τις ιδιαιτερότητές τους και όχι την Ευρώπη των απάτριδων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Κόνραντ Αντενάουερ. Το θυμούνται στην Γερμανία;


Ανάμεσα στους λαϊκιστές και στους κήρυκες του αντιλαϊκισμού, δυόμιση χρόνια τώρα ο Σαμαράς έχει λάβει την πιο σοβαρή και διορατική στάση εν αναφορά των κρίσιμων οικονομικών θεμάτων που διαπερνούν το μέλλον του τόπου. Στο επόμενο Eurogroup μεταθέτει το κέντρο πίεσης στο συστημικό μέρος της κρίσης, την Ευρώπη. Εκεί θα αποφασισθεί και πώς η τελευταία θα ορίσει τη μοίρα της. Με την απόφαση του ο Σαμαράς απασφαλίζει τον εκβιασμό για τη χώρα και τον ίδιο και μεταθέτει τη χειροβομβίδα στο τραπέζι του Eurogroup. Πλέον η πίεση έρχεται στη Μέρκελ και μένει να απαντηθεί το προφητικό ερώτημα που της έθεσε ο Σαμαράς σε εκείνη την αλησμόνητη σύσκεψη του ΕΛΚ που ήταν μόνος του εναντίον όλων : «αν εσύ έχεις δίκιο και εγώ άδικο δεν θα συμβεί κάτι, αλλά αν έχω δίκιο εγώ και εσύ άδικο εγώ θα είμαι η λύση». Για να δούμε θα γίνει το κούρεμα ή θα αναγκαστεί η Μέρκελ μετά και από τις πιέσεις που πληθαίνουν να αλλάξει συνταγή;


Μιλτιάδης  Π. Χρυσομάλλης, Ραφαήλ Καλυβιώτης


ΥΓ : Το κατακερματισμένο πολιτικό σύστημα που δίνει την δυνατότητα αποδυνάμωσης μίας κυρίαρχης κυβέρνησης άραγε ευνοεί τις μεγάλες και στρατηγικές αποφάσεις που πρέπει να λάβει η πατρίδα μας;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ano-kato avatar
  ano-kato 13/02/2012 21:29:49

  Οι αντικειμενικές αξίες και όλα τα άλλα που ακούσαμε ότι δεν περιλαμβάνονται στον μνημόνιο όπως ότι η μείωση στον κατώτατο μισθό αφορούσε μόνο τους νεοεισερχόμενους περιλαμβάνονται στην επαναδιαπραγμάτευση;Γιατί σήμερα είναι στα πρώτα μέτρα που θα ληφθούν όπως λένε τα δελτία.

 2. franc avatar
  franc 13/02/2012 21:43:59

  Εχει ο Σαμαράς αυτά τα δύο χρόνια που οι χώρες του Νότου (οι επονομαζόμενες PIIGS) δοκιμάζονται απο την κρίση, δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους πολιτικούς-κλειδιά αυτών των χωρών ώστε να υπάρξει την κατάλληλη στιγμη η κοινή κίνηση που θα αποκαταστήσει τον βασικό πυλώνα της ΕΕ που είναι η αρχή της ισονομίας μεταξύ των μετεχόντων κρατών? Η μήπως περιμένει να γίνει πρώτα πρωθυπουργός για να αρχίσει μετά όταν ίσως θα είναι πλέον αργά?
  Σε μιά Κοινότητα άν ένα μέλος υπερβεί τα εσκαμμένα (όπως τώρα η Γερμανία) οι υπόλοιποι έχουν χρέος είτε να το συνετίσουν είτε να το αποβάλλουν. Καί ας μην πεί κανείς οτι η Γερμανία είναι πανίσχυρη, γιατί άν οι υπόλοιποι ενωθούν εναντίον της και την βγάλουν απο την ένωση, η οικονομική της ισχύς θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Τα πλεονάσματά της είναι τα ελλείματα του Νότου. Και η ΕΕ είναι Ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ της Γερμανίας. Η Κίνα δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει, ιδίως στα προιόντα πολυτελείας που παράγει κατρα κύριο λόγο. Θεωρώ οτι αν δεν πάρει κάποιος άλλος την πρωτοβουλία, οφείλει να το κάνει η Ελλάδα ως η βαθύτερα πληγείσα απο την κρίση.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ franc 13/02/2012 22:02:56

   Επειδή αυτά τα λέει και ή Ντόϋτσε Βέλε και ο Σκάϊ, θα σε συμβούλευα να διαβάζεις αυτό: h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/11/20.html
   και βεβαίως και αυτό:
   h++p://www.antinews.gr/2011/11/19/134348/

   Και μην περιμένεις να ενωθούν εναντίον της οι φτωχοί. Η Γερμανία έχει σχέδιο και το εκτελεί άψογα:
   h++p://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/10/2.html
   Μας έχει και εμάς στον χάρτη. Και τωρα είναι πιο εύκολα για αυτήν. Δεν έχει την Μόσχα, και οι κακοί που έσπασαν τον κώδικα "Enigma" είναι πεσμένοι και γεμάτοι σοσιαλιστές και πράσινους (την νέα πέμπτη φάλαγγα)

  • Ιωάννης33 avatar
   Ιωάννης33 @ franc 14/02/2012 04:57:46

   Ποτέ δεν είχε ισονομία ανάμεσα στα κράτη η ΕΕ.Είχαμε απλώς αυτήν την ψευδαίσθηση.Πάντοτε υπήρχε η σχέση δασκάλου-μαθητή ή καλύτερα εφήβου-κηδεμόνα.

 3. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 13/02/2012 22:27:17

  Ο Σαμαράς έχει κάνει στρατηγικές επιλογές, διότι η θέση της Ελλάδας στους συσχετισμούς ισχύος δεν είναι ευνοϊκή. Επιπλέον πολλοί έχουν ξεχάσει ότι είναι ελάχιστοι οι πρόεδροι που μέσα σε ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ και σε τόσο δύσκολους καιρούς έχουν αναδιοργανώσει κόμμα εξουσίας. Άλλος ένας τρομερός μύθος είναι ο χωρισμός σε μνημονιακο΄θς και αντιμνημονιακούς. Υπάρχουν μόνο οικονομικά μέτρα που πρέπει και οικονομικά μέτρα που δεν πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα. Τα τελευταία ο Σαμαράς γνωρίζει ότι δεν έπρεπε όλα να ληφθούν, αλλά από την άλλη δεν μπορείς να αποφύγεις ποτέ πλήρως έναν εκβιασμό, μόνον να προβλέψεις πότε θα έρθουν και με ποιον τρόπο οι καλύτερες ημέρες. Το Ευρωομόλογο δεν θα αργήσει να έρθει...

 4. Οικαδεκοντούτης avatar
  Οικαδεκοντούτης 14/02/2012 10:34:54

  Η Ε.Ε έπαψε πλέον να είναι ο συνεταιρισμός που όταν εισήλθαμε επί Καραμανλή Α΄ και επι δύο δεκαετίες περίπου είχε μία προοπτική συγκλίσεως καί εκσυχρονισμού, οικονομικού και διοικητικού τύπου, με βάσι τίς αρχές και αξίες μίας ευρώπης που προέκυψε από τις στάχτες του Β.Π.Π με κοινωνικά και ηθικά πρότυπα που διέπουν κοινωνίες "ματωμένες" από καταστροφές και ανθρώπινες απώλειες αλλά και με τον διαπλαστικό κάματο της ανοικοδομητικής προσπάθειας που κατασκευάζει φιλότιμους ατομικούς χαρακτήρες και συλλογικές ηθικές.
  Μετά την πτώσι του τείχους η υφέρπουσα αλλά κλειδοκράτειρα προτεσταντική αντίληψι δεν είχε ανάγκη τύπους Ντε Γκωλ, Αντενάουερ, Μπραντ,ακόμη και Κολ ή έστω και της μονεταριστικής αλλά ηθικής ''μαμάς'' οικοκυράς Θάτσερ, ούτε βεβαίως λαούς τύπου Ελλήνων να τους παραμυθιάζη περί συνεχείας ηρώων προκειμένου να τους χρησιμοποιή στις ανθρωποσφαγές των γενικών πολέμων για τα υψηλά αποικιοκρατικά συμφέροντα.
  Τουτέστιν σήμερα έχουμε να αποφασίσουμε εάν μπορούμε να κάνουμε "κολεγιά" με την σύγχρονη ευρώπη του απλήστου χρηματοπιστωτικού κατεστημένου, μηδενικού κόστους χρήματος γιαυτό, που εξυπηρετεί κυρίως μεταπράτες και κομπραδόρους παραδόπιστους εις βάρος των πολλών "τοκογλυφομένων", αυτοδιαχειριζομένων ή και "μετόχων" κράτους, μικροαστών. Έτσι σκοπεύοντας να τους απαγορεύση το μικρό επιχειρηματικό ή δημοσιουπαλληλικό έσοδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως έχει διπλό κέρδος, τα περισσότερα οφέλη γιά τους συστημικούς διαπλεκόμενους που πλέον τα οικονομικά τους ενδιαφέροντα στοχεύουν μόνο στο παρασιτικό εισαγωγικό εμπόριο, τα εμπορικά κέντρα και τα πάσης φύσεως μονοπωλιακά κρατικά έσοδα που θα αποκτήσουν "μπιρ παρά", αλλά κυρίως το μέγα ζητούμενο της πλήρους υποταγής μέσω εξαθλιώσεως, ανασφαλείας, και απαιδευσίας. Θα μετέχουμε βεβαίως, ως περιφερειακή επαρχία, σε ένα υδροκεφαλικό σύμμιγμα όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω οργάνων, ανεξελέγκτων από το ύπατο δημοκρατικό όργανο του ευρωπαικού κοινοβουλίου, προκειμένου να ζήσουμε σε ένα κόσμο που καθίσταται, με τον νόμο, γενετικά αφύσικος, πρόστυχος, ναρκωμένος, απαίδευτος, ανασφαλής, διαλυτικός, τζογόπληκτος, ΑΥΤΟΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΣ- βλέπε τελευταίο νόμο Καστανίδη- περιήλθαμε στο σημείο να νομοθετούμε κοινοτικώς υπέρ συντάξεων παιδοφίλων και πυρομανών... πολλά άλλωστε ακούονται περί της ηθικής των ηγετών της ευρώπης κλπ κλπ....όπου ασφάλεια θα έχουν κάποιοι ολίγοι "επιφανείς" κομφορμίστες και τα "τσιράκια" τους και όλοι οι υπόλοιποι θα είναι ανέστιοι απειλούμενοι περιπλανώμενοι ανά τον κόσμον.
  Το σημερινό διακύβευμα, περί της περεταίρω εμπλοκής στα ευρωπαικά τεκταινόμενα- μνημόνιο κλπ, δεν είναι το δίλημα ευρω ή μη αλλά όλα αυτά που έρχονται, εν σχέσει με αυτά που είχαμε, τουλάχιστον οι παλαιότεροι, δηλ το δικαίωμα μας να εκμεταλευόμαστε και να αποφασίζουμε εμείς, με στοιχειώδη ηθική ασφάλεια, γιά τα αγαθά της πατρίδας μας-τα κοινόκτητα εξ αδιαιρέτου 13 στρέμματα που προσώρας μας ανήκουν, χωρίς από ιδιοκτήτες της χώρας να γίνουμε ενοικιαστές, πανταχόθεν διωκόμενοι, ισότιμοι τελικώς με τους λαθρομετανάστες, γιατί εκεί τελικώς βαίνει το πράγμα- μοιραζόμενοι ως νεόπτωχοι τις υγειονομικές υπηρεσίες και τις υποδομές μαζί τους, αλλά όχι τα σκουπίδια και τα παγκάκια στα οποία ήδη υπολειπόμεθα.

 5. Νικόλαος Πούλιος avatar
  Νικόλαος Πούλιος 14/02/2012 20:01:25

  Το παρά πάνω άρθρο και μερικά από τα σχόλια κατακεραυνώνουν την συμπεριφορά της Γερμανίας. Δυστυχώς ο λύκος μόνο την τρίχα του άλλαξε το μυαλό του παραμένει το ίδιο. Εν κατακλείδι δικαιώνουν την Βρετανία που 'εχει αρνηθεί να συμετάσχει στην ΟΝΕ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.