#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η επίσκεψη Μέρκελ σηματοδοτεί μεταστροφή της γερμανικής πολιτικήςΑν θέλαμε να βάλουμε σε μια ζυγαριά τα αρνητικά από την επίσκεψη Μέρκελ και τα θετικά, σίγουρα η πλάστιγγα θα έγερνε ξεκάθαρα υπέρ των δεύτερων.

Στα αρνητικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι συγκαταλέγονται το «γερμανικό» αίμα της Μέρκελ που δεν ήταν τόσο θερμή όσο θα θέλαμε. Επίσης, εκείνο το «ελπίζω κι εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ», ασφαλώς και ανησύχησε κάπως την ελληνική πλευρά. Διότι δε μπορεί να έχουν γίνει τόσες θυσίες και το μόνο που παίρνουμε να είναι μια ευχή και μια ελπίδα.

Από την άποψη αυτή λοιπόν, ασφαλώς θα θέλαμε κάτι περισσότερο από την… μαντάμ Μέρκελ που λέει κι ο Τσίπρας. Όμως, αυτά που έγιναν πίσω από τις κάμερες έχουν περισσότερο ενδιαφέρον απ’ ότι εκείνα που ειπώθηκαν μπροστά.

Για παράδειγμα, η βόλτα της Μέρκελ με τον Σαμαρά στον κήπο δεν ήταν τυχαία, αλλά σχεδιασμένη για να δείξει τη σαφή στήριξη της Ελλάδας από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Ήταν ένα σαφές μήνυμα στους επικριτές της Ελλάδας ότι δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουν απαξιωτικά. Και το μήνυμα πήγε και σε Αυστριακούς και Ολλανδούς αλλά και στον Ρέσλερ ή τον Σόιμπλε.

Το δεύτερο θετικό, λέει το παρασκήνιο, ήταν ότι η Μέρκελ εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική στο θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος. Αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή αναφορά της στη βοήθεια που προσφέρει ώστε να εκταμιευτεί η δόση έστω και με κάποιες προϋποθέσεις, είναι στοιχεία της στήριξης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μέρκελ ζήτησε από την Ελλάδα να κλείσει σύντομα τις εκκρεμότητες, οι οποίες υπολογίζονται σε 89, και τότε θα μπορεί να στηριχθεί πάνω της.

Η αναφορά της καγκελαρίου για τις θυσίες του ελληνικού λαού και πόσο τις αναγνωρίζει, δεν ειπώθηκε μόνο on camera αλλά και με τον κ. Σαμαρά αλλά και αργότερα με τους επιχειρηματίες, κι ασφαλώς έχει τη σημασία του.

Από το Μαξίμου κι από ανθρώπους που βρέθηκαν κοντά στην κ. Μέρκελ εκφράζεται η αισιοδοξία ότι έχει αναστραφεί πλήρως η εικόνα αξιοπιστίας για την Ελλάδα. Πλέον, οι θερμές συνομιλίες σε Βερολίνο και Αθήνα έχουν δείξει ότι η Γερμανία δε μας βλέπει σαν μπανανία αλλά σαν ισότιμο μέλος με προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

Ευρώ κι όπου μας βγάλει

 Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν: ευρώ μέχρι νεωτέρας. Ευρώ κι όπου μας βγάλει. Το Grexit, η αποπομπή ή η οικειοθελής αποχώρηση από το ενιαίο νόμισμα, η δραχμή, τα γρόσια, πάνε στο ράφι με τα παραμύθια.

Αν συμβολίζει κάτι σε πολιτικό επίπεδο η επίσκεψη της Μέρκελ είναι η επαναφορά της  Ελλάδας στο κάδρο της Ευρώπης. Δεν είναι πια αποπαίδι, εταίρος προς αποβολή, λαός κακομαθημένων αργόσχολων και όλα τα κολακευτικά που μας στόλιζαν. Είναι μία χώρα του ευρωπαϊκού Νότου σε βαθιά ύφεση, με πρωτόγνωρη ανεργία και σωρευμένα δομικά προβλήματα, βρίσκεται εκτός αγορών εδώ και καιρό,  χρειάζεται δάνεια για να λειτουργήσει, αλλά έως εκεί.

Ένα χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία η επίσκεψη της  Μέρκελ σε μία χώρα που κινδυνεύει με χρεοκοπία. Ήλθε παρά τις φωνές που της έλεγαν ότι πάει στο «στόμα του λύκου».

Ήλθε όχι επειδή μας ηράσθη αίφνης, αλλά διότι η κρίση χρέους που πλήττει τις χώρες του Νότου, μετατρέπεται σε μείωση της ενεργούς ζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που σημαίνει ότι η ύφεση χτυπά την πόρτα της παραγωγικής και εξαγωγικής Γερμανίας.  Κάτι που απεύχεται ασφαλώς η καγκελάριος για την προεκλογική της χρονιά. Οι δύο θητείες της δεν της έχουν προκαλέσει φθορά, καθώς οδήγησε μακριά από την κρίση το άρμα της γερμανικής οικονομίας.

Και πέραν των προαναφερθέντων λόγων είναι πασιφανές  ότι επισκέπτεται την Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα έχει κανονικό Πρωθυπουργό. Με τον μεγάλο στοχαστή ΓΑΠ, οι του Βερολίνου είναι προφανές ότι δεν βρήκαν κανένα σημείο επικοινωνίας και ουσιαστικής επαφής σε καμία στιγμή της κρίσης και ο Παπαδήμος ήταν «υπηρεσιακός» και αναλώσιμος για το «κούρεμα».

Η Μέρκελ έφυγε, όμως τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, οι θυσίες του ελληνικού λαού πρωτόγνωρες, τα συλλογικά και ατομικά αδιέξοδα παρόντα.

Αυτό που διαφαίνεται όμως είναι η μεταστροφή της πολιτικής  της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης ως προς το «ελληνικό πρόβλημα». Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι αμελητέο γεγονός. Ο λογαριασμός δεν βγαίνει, οι τροϊκανοί υπάλληλοι θα καταγράψουν τις αδυναμίες εκτέλεσης του ανεφάρμοστου προγράμματος και η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, όπως μπήκε: με πολιτικά κριτήρια.

Είναι τουλάχιστον αστείο να μην επιθυμούν ορισμένοι την επίσκεψη της Μέρκελ, όταν μέχρι πρότινος ζητούσαν αυτό ακριβώς που γίνεται: την πολιτική διαπραγμάτευση.

Η Ελλάδα δεν είναι Βόρεια Κορέα.Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα αποφύγουμε τα επώδυνα μέτρα. Ο αγώνας  θα συνεχιστεί, απλά ο διαιτητής μας κλείνει το μάτι. Δεν θα μας αποβάλλει, ότι κι αν συμβεί…

Όπως και θα ήταν υποκριτικό οι διαδηλώσεις να θυμίζουν επανένωση συμμαθητριών του Λυκείου Ελληνίδων. Η Ελλάδα δεν είναι Βόρεια Κορέα. Και διαδηλώσεις θα γίνουν και τα καθιερωμένα επεισόδια και μάρμαρα θα σπάσουν. Έτσι θα συμβεί αν η Μέρκελ επισκεφθεί αυτή την εποχή, τη Μαδρίτη, τη Λισσαβόνα, ακόμα και τη Ρώμη.

Ασφαλώς, ούτε και η θέληση ορισμένων στρατευμένων εργατοπατέρων «να μη μείνει πέτρα όρθια» έγινε πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός επιθυμεί  λύσεις, δουλειές, επιστροφή  στην «κανονικότητα». Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού προσωπικές στρατηγικές ατάλαντων πολιτικών.

Πολλοί "παρατρεχάμενοι" που βγήκαν στα «κεραμίδια» είναι οι «όψιμοι αντιμνημονιακοί», είναι όσοι το 2010  δέχονταν σιωπηλοί την πρωτόγνωρη εμπλοκή του ΔΝΤ στην οικονομία κράτους-μέλους της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Η μεταγραφή τους σε άλλο πολιτικό σχηματισμό, ούτε αποτελεί «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», ούτε σηματοδοτεί ομαδική πολιτική αμνηστία ή αμνησία.

Έχουμε όμως και άλλα: πριν απογειωθεί το αεροπλάνο της καγκελαρίου, «κυβερνητικοί κύκλοι» δήλωναν ότι θα «επιθυμούσαν κάτι περισσότερο».

Χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε εκατό φίσκα γεμάτους διπλωματικούς σάκους, δηλώσεις μετανοίας από τη Μέρκελ, δεν διευκρίνισαν…

Ευτυχώς που η χώρα είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε …

Αριστερός Ψάλτης - Μικρός Οδυσσέας

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GO avatar
  GO 10/10/2012 07:57:20

  Μέρκελ:
  Veni, vidi, vici.
  Ξεκίνησα την προεκλογική εκστρατεία μου, βάζοντάς σας σε περιττά έξοδα.

 2. αβαρία avatar
  αβαρία 10/10/2012 08:56:18

  "Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι θα αποφύγουμε τα επώδυνα μέτρα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί, απλά ο διαιτητής μας κλείνει το μάτι. Δεν θα μας αποβάλλει, ότι κι αν συμβεί"…
  Ακριβώς. Ό,τι κι αν συμβεί...Ακόμα κι αν πέση η κυβέρνηση μόλις πάει να εφαρμόσει τα μέτρα. Το παραμύθι της δραχμής τελείωσε όπως δήλωσε και ο Τσίπρας. Για να μας βγάλουν παρά τη θέλησή μας απο το Ευρώ θα πρέπει πρώτα να μας κηρύξουν πόλεμο και να ρισκάρουν την Ευρωζώνη ολόκληρη.
  Αρα αυτή τη φορά μπορούμε να ψηφίσουμε χωρίς φόβο...

 3. dimx avatar
  dimx 10/10/2012 09:54:34

  Kαι τωρα θα περιμενουμε με αγωνια να δουμε τι χρωμα σακκακι θα φοραει η μανταμ οταν θα υποδεχθει τον A.Τσιπρα στο Reichstag.

 4. firiki2010 avatar
  firiki2010 10/10/2012 09:59:55

  Kατά την άποψη μου η Μέρκελ δεν μπορούσε και δεν εδικαιούτο να προσφέρει κάτι παραπάνω από αυτό που προσέφερε αυτή καθ΄ εαυτή η επίσκεψη της Το μήνυμα ήταν το μέσον . Κατά τα λοιπά: 1 Οι συμβολισμοί πρέπει να έχουν συνέχεια 2 Συμμετοχή στην Ευρωζώνη χωρίς εφαρμογή των κανόνων της...δεν παίζει.
  "Επίσκεψη Μέρκελ : Μια σύντομη απουίμηση" στο σημερινό firiki2010

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ firiki2010 10/10/2012 10:12:48

   Οπως δεν παίζει και συμμετοχή στην Ευρωζώνη με κανόνες ΔΝΤ.
   Η αποχώρηση ΔΝΤ ήταν προδιαγεγραμένη, μόλις τελείωσε το πλιάτσικο.
   Πάντα έτσι φεύγεθ το ΔΝΤ...

   • firiki2010 avatar
    firiki2010 @ αβαρία 10/10/2012 11:02:22

    Εμπλοκή ΔΝΤ στην Ευρωζώνη είναι ένας πρωτόγνωρος συνδυασμός για να αντιμετωπισθεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν είμαι πολύ σίγουρος αν το ΔΝΤ ήταν ο "κακός" της τρόϊκας.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 10/10/2012 10:05:13

  Συμπέρασμα: Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ, όπως μπήκε. Με πολιτικά κριτήρια.
  Δηλαδή, (όπως πάντα) η πολιτική αποφασίζει, η οικονομία πειθαρχεί.
  Πόσο καιρό το γράφω εδώ μέσα; Χρόνια.
  Μάλλιασε το πληκτρολόγιο.
  Ο κόσμος έιναι ακόμη στη θέση του, με τα πόδια κάτω και το κεφάλι πάνω.
  Η περίοδος 1980 - 2008 μια (νεοφιλελεύθερη) κωλοτούμπα ήταν μόνον, η ιεραρχία αποκαθίσταται αργά και βασανιστικά.

  • αβαρία avatar
   αβαρία @ Ο Θείος 10/10/2012 10:10:24

   Ακριβώς θείο.
   Και εμένα μάλλιασε το πληκτρολόγιο να γράφω πως έχει δίκιο ο Τσίπρας οταν λέει οτι περίπτωση εξόδου της Ελλάδας απο το Ευρώ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
   Πρώτα θα βγεί η Ισπανία και η Ιταλία και μετά η Ελλάδα και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αβαρία 10/10/2012 10:15:44

    Μάλλον κανείς δεν θα βγεί, τελικά.
    Ζόρικα είναι μέσα, αλλά δες και λίιιγο πιό έξω τι γίνεται : Π.χ. Βρετανία, μεγαλύτερο έλλειμμα για την ΕΕ το 2012 - 7,5 % - άν προσθέσουμε ύφεση, ανεργία και project που εγκαταλείπονται, καταλαβαίνουμε εύκολα ότι δεν είναι το ευρώ που φταίει, για τα κακά της μοίρας μας.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ αβαρία 10/10/2012 10:18:52

    Κανείς δεν θα βγεί τελικά, εκτός άν γίνει καμμιά "στραβή".
    Χοντρό "ανθρώπινο λάθος". Ή μάλλον συσσώρευση λαθών.
    "Ατύχημα" στη διαχείριση της κρίσης, άν θέλεις.
    Με τέτοιοιους πολιτικούς "Ραν Ταν Πλάν" στο πιλοτήριο της Ευρώπης σήμερα, δεν αποκλείεις εύκολα το "ανθρώπινο λάθος".

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Ο Θείος 10/10/2012 10:28:09

   Τι κόστος θα έχουν αυτά τα "πολιτικά κριτήρια" όμως, Θείο; Μισθούς 200 και 300 ευρώ;

  • firiki2010 avatar
   firiki2010 @ Ο Θείος 10/10/2012 10:33:45

   Πιθανώτατα έχεις δίκιο για την επικράτησαη "πολιτικών λύσεων". Στην περίπτωση μας μπορεί να βολεύει Δημιουργούνται όμως "πολιτικές δουλείες". Και το οικονομικό πρόβλημα πρέπει να το λύσουμε ούτως ή άλλως.

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 10/10/2012 10:07:20

  μακαρι να ειναι οπως τα λες

 7. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 10/10/2012 10:16:08

  Η Μέρκελ κακώς θεωρείται εχθρός (ή φίλος) της Ελλάδας. Είναι καγκαλάριος μιας μεγάλης χώρας που κοιτάει μόνο τα συμφέροντά της, συχνά με εντελώς άκομψο τρόπο λόγω τευτονικής ιδιοσυγκρασίας.
  Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και ελάχιστα άλλαξαν λόγω της επίσκεψης, ίσως η ψυχολογία των αγορών κάπως, ίσως το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη κάπως (με την προϋπόθεση αυτά να έχουν διάρκεια). Το πρόγραμμα της πανσόφου Τρόικας δεν βγαίνει, σε σημείο που μέχρι και ο γνωστός Μπάμπης του Σκάι ανακαλύπτει λάθη (!!!). Το λάθος μας, ίσως το κορυφαίο, ήταν που δεν έγινε αναδιάρθρωση εξ αρχής, όπως έλεγε ο Στρως Καν, αλλά, βέβαια, ούτε η ΝΔ είχε μιλήσει τότε για κάτι τέτοιο, ως αντιπολίτευση (το 2010).
  Ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της αλλαγής των κρατικών δομών και των επενδύσεων. Καμία τρόικα δεν μας απαγορεύει να αλλάξουμε σάπιες δομές και βαλκανικές νοοτροπίες. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν ένας παράδεισος και την κατέστρεψε η κακιά μάγισσα Μέρκελ. Ειλικρινά, έχω από παιδί βαρεθεί να ακούω από δεξιούς και αριστερούς ότι μας φταίνε για όλα οι ξένοι, ότι όλοι μας μισούν και θέλουν το κακό μας...

 8. blue nile avatar
  blue nile 10/10/2012 10:21:42

  Καμιά αμφιβολία ότι αυτή τη στιγμή η Μέρκελ θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και ότι η επίσκεψη της αυτό τον σκοπό είχε.
  Την περασμένη άνοιξη δεν ήταν έτσι ακριβώς τα πράγματα.
  Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός στην Γερμανία για το αν θα πρέπει να αποπεμφθεί η Ελλάδα ή όχι.
  Οι εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων που επισήμαναν τον κόλαφο που θα ακολουθήσει μια ελληνική έξοδος έγειρε την πλάστιγγα προς την διατήρηση της ευρωζώνης ως έχει.
  Όμως επειδή έχει σε ένα χρόνο εκλογές δεν μπορεί να αλλάξει το εφαρμοζόμενο μίγμα πολιτικής.
  Εδώ και καιρό οι Γερμανοί ψηφοφόροι γαλουχούνται με παραμύθια περί τεμπέληδων Ελλήνων, που ήδη τους έχουνε δώσει αρκετά, και με απευθείας αντίστροφη ρητορική με τις διασώσεις κρατών.
  Έτσι επιδοκιμάζουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τις περιοριστικές πολιτικές που τελικα επιδεινώνουν το πρόβλημα των χρεωκοπημένων χωρών ενώ όποιος Γερμανός πολιτικός προτείνει όσα πρέπει να γίνουν για να σωθεί ο νότος και παράλληλα η ευρωζώνη είναι σίγουρο ότι θα δει τα εκλογικά του ποσοστά να καταποντίζονται.

  Καλές και χρήσιμες οι δηλώσεις στήριξης ή οι καλές προθέσεις.

  Όμως στο τέλος μένει η πραγματικότητα.

  Η ελληνική κοινωνία είναι μισοπεθαμένη και το σοκ της επιβολής των νέων μέτρων ύψους 13,5 δις μπορεί να την αποτελειώσει.
  Το μνημόνιο ΙΙ που μας επιβάλεται ως λύση είναι ανεφάρμοστο και η όποια προσπάθεια εφαρμογής του θα φέρει το τέλος πιο κοντά.
  Η απώλεια της τραπεζικής πίστης φέρνει λουκέτα σε κερδοφόρες επιχειρήσεις κάτι που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόδρομο γενικής κατάρευσης.
  Η επιμήκυνση δεν προσφέρει και πολλά παρόλο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση.
  Ένα μη διαχειρίσιμο χρέος απλά θα παρατείνει την περίοδο αποπληρωμής του φορτώνοντας με νέους τόκους το ήδη επιβαρυμένο ελληνικό δημόσιο.
  Αν θυμάστε και ο Παπακωνσταντίνου πανηγύριζε για την πρώτη επιμήκυνση χωρίς το αποτέλεσμα να επιφέρει κάποια αλλαγή προς το καλύτερο.
  Το τραπεζικό χρέος αργεί να εγγραφεί στην ΕΚΤ (αν τελικά εγγραφεί) με συνέπεια το χρεωκοπημένο ελληνικό δημόσιο να εγγυάται τις ελληνικές τράπεζες καθιστώντας τες κι'αυτές χρεωκοπημένες.

  'Ολα κρέμονται από μια κλωστή...

  • blue nile avatar
   blue nile @ blue nile 10/10/2012 12:24:41

   Πολύ απαισιόδοξος έχω γίνει τελευταία και ίσως δεν πρέπει.
   Η έξοδος από την Κρίση δεν είναι απλή υπόθεση και δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την βοήθεια των εταίρων και ειδικότερα της Γερμανίας.
   Η Μέρκελ ξέρει καλά ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει...
   Ξέρει επίσης ότι έχει απέναντι της έναν κανονικό πρωθυπουργό που όταν έρθει η ώρα θα μπορέσει να κάνει πράξη τις επερχόμενες συμφωνίες σε πολιτικό επίπεδο.
   Μπορεί να συμβάλει όμως πρώτα στην επιμήκυνση και μετά σε ένα νέο κούρεμα του χρέους που θα εξασφαλίσει και την βιωσιμότητα του.
   Το εξαιρετικό άρθρο αναφέρει πολύ σωστά ότι η μόνη επιλογή είναι το ευρώ και όπου μας βγάλει.
   Δυστυχώς εκτός ευρώ τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

 9. πολιτης avatar
  πολιτης 10/10/2012 10:22:33

  ολο το σκεπτικο της αναρτησης στηριζεται σε "πληροφοριες εκ των εσω". δυστυχως ομως οι εικονα της επισκεψης ηταν εκει και αποτελει αδιαψευστο μαρτυρα. η κα μερκελ δεν προσεθεσε απολυτως τιποτε. μας ειπε και δια ζωσης αυτα που λεει κατα καιρους η ιδια ή με διαρροες του περιβαλλοντος της. μενει ζητουμενο λοιπον ο λογος της επισκεψης της. μαλλον προεκυψε πληρης αποτυχια και σε επικοινωνιακο επιπεδο και σε ουσια.
  ας κοιταξουν λοιπον οι κυβερνωντες να υπερβαλλουν ευατον για να περασει η χωρα τον καβο κι ας μη βασιζονται στους αλλους. ας γινουν αποτελεσματικοτεροι καταπολεμωντας τις χρονιες παθογενειες της ελληνικης οικονομιας, που αυτοι δημιουργησαν, βαζοντας "πατο στο βαρελι" της υφεσης και στροφη της χωρας στην αναπτυξη που αλλωστε αποτελει και τη μονη οδο επιβιωσης.

 10. Πάνος avatar
  Πάνος 10/10/2012 10:40:59

  Γιατί ρε παιδιά ερμηνεύετε κατά το δοκούν τις καταστάσεις, από που προκύπτει οτι έγινε μεταστροφή της γερμανικής πολιτικής? Το δόγμα της λιτότητας και της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι σταθερό και απαράβατο, αν θέλουμε φυσικά να παραμείνουμε στο ευρώ. Η Μέρκελ είναι έξυπνη "γυναίκα", προφανώς γνωρίζει ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρ'ω, ο ΑΣ δυστυχώς, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων θα "μετράει" πλέον εβδομάδες... άντε μήνες στη κυβέρνηση και ο τσιπραλεξης που έρχεται θα οδηγήσει τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια εκτός ευρώ! Όσο και αν το κρύβει. Εξάλλου, το είπε και μόνης η μαντάμ, "επλίζω και εύχομαι..." θυμίζοντας έντονα χειρούργο όπου μετά το πέρας της εγχείρησης και λίγο πρίν ξεψυχήσει ο ασθενής, ελπίζει και εύχεται να ζήσει!

  • Αυριανιστής avatar
   Αυριανιστής @ Πάνος 10/10/2012 10:57:52

   Όταν ο πρόεδρος του IFO, του αντίστοιχου γερμανικού ΙΟΒΕ δηλαδή, φτάνει να προκαλεί σε... στοίχημα για το ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ, μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι θα μας βγάλει από αυτό ο "τσιπραλέξης". Μάλλον θα έχει... προλάβει να γίνει πολύ νωρίτερα.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Αυριανιστής 10/10/2012 15:26:39

    Ξεχνάς όμως το βασικό:
    Ο πρόεδρος του IFO είναι ο H. W. Sinn. Και φραξιονίζει. Μάλλον κάνει τον μέντορα στους φραξιονιστές της Μέρκελ.
    Είπαμε ποιός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού, η πολιτική αποφασίζει - η οικονομία πειθαρχεί.
    Άχ Αγγελικούλα, τελικά η τύχη μας και το πεπρωμένο μας είναι κοινό: Η ενδοκομματική - πολιτική τύχη σου και το υπαρξιακό - οικονομικό πεπρωμένο μας.
    Πολιτική: O (φύλακας) άγγελός μας και ο θάνατός μας, που λέει και το άσμα...

 11. ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ avatar
  ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ 10/10/2012 10:51:36

  Εμείς τώρα τι κάνουμε..... Ωραία τα γελάκια, τα ευχολόγια και οι βολτίτσες. Πείτε μας τώρα και τα μέτρα. Πόσο ακριβά ζητάνε να πληρώσουμε το λογαριασμό;; Πόσο θα μας κοστίσει αυτή η καθυστερημένη συμπάθεια και η συγκρατημένη .....κατανόηση;; Ελπίζουμε κι ευχόμαστε, ν΄αντέξουμε να τον πληρώσουμε !!!! Μήπως όμως οφείλαμε να είμαστε πιό απαιτητικοί και να ξεκαθαρίζαμε πως δεν αντέχουμε να τον πληρώσουμε;

 12. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 10/10/2012 10:52:39

  Μπά ,απλά βελτίωση της επικοινωνιακής πολιτικής της Μέρκελ είναι.

  Αν σωθούμε ,θα μπορεί να ισχυριστεί πωε έσωσε την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Αν πάμε φούντο (όπερ και το πιθανότερο) θα μπορεί τώρα να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και να πεί , εγώ έκανα ότι μπορούσα , ορίστε , μέχρι και τη ζωή μου έβαλα σε κίνδυνο και πήγα στην Αθήνα!

 13. peter avatar
  peter 10/10/2012 11:17:58

  «ελπίζω κι εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ»

  ολο το ζουμι της χθεσινης επισκεψης ηταν το απογευμα στη συναντηση στο hilton με επιχειρηματιες-βιομηχανους.

  ολο το αλλο ηταν μια καλοστημενη παρασταση αποπροσανατολισμου.
  ειναι κινησεις μικροπολιτικων συμφεροντων της μερκελιανης κολοτουμπας για το εσωτερικο της γερμανιας. εμεις,μεσω του ηγετη μας κολαμε σα βδελλα σε αυτο μπας και ο ηγετης αποκομοισει ισχυροποιηση της εξουσιας του,κατι σα βενιζελο σε σαμαρα ενα πραγμα.
  ολο το παιχνιδι στην ελλαδα ΗΤΑΝ και ΕΙΝΑΙ η διατηρηση της εξουσιας και του παρασιτικου ιδεωδους της συχρονης ελλαδας. ΠΟΤΕ δεν υπηρξε συντονισμενη εθνικη πολιτικη,στοχευμενη περα του καιροσκοπισμου σε ΚΑΝΕΝΑ επιπεδο.
  ακομη και ο τωρινος-κλονος ΓΑΠ -προθυπουργος μας με ακριβως αυτον τον τροπο κερδισε την εμμονικα ονειρεμενη καρεκλα του.

 14. unfair avatar
  unfair 10/10/2012 11:51:53

  την καλημέρα μου Αριστερέ Ψάλτη κ Μικρέ Οδυσσέα,
  μάλλον τα βλέπουμε διαφορετικά τα πράγματα, καθώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική από τις "πληροφορίες".
  Το antinews [http://www.antinews.gr/2012/10/10/183428/] λέει ξεκάρα γιατί ήρθε η Μέρκελ!! με πιο απλά λόγια, ήρθε να δει την αποικία της!
  Όσο για την διαδήλωση, έχω πει ξανά την γνώμη μου, πως είναι "σικέ"! Πως είναι δυνατόν 50-100 [άντε 200] άτομα, να προκαλούν 7.000 κ πλέον αστυνομική δύναμη κ να μην πιάνονται!!! [χώρια που είμαι σίγουρος πως ο κόσμος θα βοηθούσε να πιαστούν!] αλλά ΠΑΝΤΑ το αποτέλεσμα είναι να διαλύονται οι διαδηλώσεις!
  Τελικά, ο Σαμαράς διάλεξε τον ρόλο του διαχειριστή κ όχι του ηγέτη.

  • Paynek avatar
   Paynek @ unfair 10/10/2012 18:15:10

   Εντάξει τώρα ,κατάντησε εύκολο να θεωρούμε οτι ο πρωθυπουργός επέλεξε τον ρόλο του διαχειριστή, και επιδιώκουμε διαρκώς να του προσάψουμε το πρώτο μέγα σφάλμα.
   Αφού επιμένει όμως κάποιος να το βλέπει κατ'αυτόν τον τρόπο,μαζί του κ'εγώ.. Αλλά και στην τελική, αν φαίνεται και σε πολλούς οτι αυτό διάλεξε να είναι ,τότε δίκιο θα έχουν,.. αυτό ακριβώς του δόθηκε και στις εκλογές ,κάποιες κατευθυντήριες γραμμές μόνο στον ρόλο που καλείται να επιτελέσει.
   Τα γεγονότα πάντως αυτό δείχνουν. Και δεν τα αγνοούμε. Στο χέρι του είναι πλέον, όχι αν θα τις παραβιάσει,αλλά σίγουρα.. αν θα μπορέσει να τις υπερβεί!
   Μάλλον γιατί ο διαφορετικός ρόλος,αυτού του ηγέτη δηλαδή, παραμένε καπαρωμένος απ΄τις προηγούμενες εκλογές ακόμα ,ίσως και τα κριτήρια λίγο ή πολύ δεν έπαψαν να υφίστανται στον τρόπο που απονέμονται συνήθως ελαφράν την καρδίαν τέτοιου είδους σημαντικές ηγετικές αρμοδιότητες. Κατά την άποψη αυτήν ίσως είναι και ευτύχημα που δεν επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό κατ'αυτόν τον τρόπο.
   Αναφέρομαι βέβαια στον τρόπο, και του είδους των ηγετικών ικανότητων που είχαμε όλοι την ευκαιρία να θαυμάσουμε απ΄τον μεγάλο μας στοχαστή. Ενός ηγέτη δηλαδή που είχε το ελεύθερο ,θεωρώντας οτι έχει και το ακαταλόγιστο ,να "διαπραγματεύται" απ'το Καστελόριζο την πιο πετυχημένη παράδοση χώρας που έχει συμβεί στα χρονικά..
   Στιγμές μάλιστα που αξίζει κανείς να τις έχει κρατημένες και σε λεύκωμα ,για τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα.
   Αν το βλέπει κάποιος ή όχι κατ'αυτόν τον τρόπο δεν είναι κάτι στο οποίο χρειάζεται να επιμείνουμε, αφού σίγουρα δεν είναι αναγκαία συνθήκη το να συμφωνούμε. Εξάλλου ίσως να είμαι και λίγο μαζοχιστής συν τοις άλλοις, ειδικά αυτό με το λεύκωμα δεν το κρύβω οτι αποτελεί το κρυφό μου βίτσιο..
   Αλλά σοβαρά τώρα, όλοι μας δεν τρέφουμε λίγο απο μαζοχισμό μέσα μας, ειδικά στον τρόπο που απονέμουμε de facto ηγετικές ικανότητες, ή στο πως υποβιβάζουμε εύκολα άλλους ως διαχειριστές..

 15. αβαρία avatar
  αβαρία 10/10/2012 12:01:18

  Oυτε εγώ πιστεύω οτι ηταν ο "κακός" της τρόικας.
  Πιστεύω όμως οτι ήταν ο τοποτηρητής των Υπερτραπεζιτων που επέβλεψε την μεταφορά του Ελληνικού χρέους που κατά 90% βάραινε τις Υπερτράπεζες (Τις 10 μεγαλύτερες στον κόσμο που είναι άρρηκτα αλληλοσυνδεδεμένες) στούς Ευρωπαίους φορολογούμενους. Οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ- λακέδες τους εκτέλεσαν αυτή τη μεταφορά εξαπατώντας (ως συνήθως) τους ψηφοφόρους τους οτι το κάνουν (μεταβιβάζουν χωρίς να τους ρωτήσουν τους φόρους τους στις Υπερτράπεζες) για να σώσουν τους "άσωτους" της ΕΕ. (Ελληνες και στη συνέχεια τα υπόλοιπα PIIGS).
  Επειδή λοιπόν η "δουλειά" του ΔΝΤ έχει σχεδόν τελειώσει, τώρα απλώς "την κάνει" για αλλού...

 16. αβαρία avatar
  αβαρία 10/10/2012 12:02:50

  Εντάξει και τσουνάμι μπορεί να συμβεί και στη Μεσόγειο και να αφανιστούμε όπως κάποτε οι Σαντορινιοί και οι Μινωίτες...

 17. blue nile avatar
  blue nile 10/10/2012 12:38:15

  unfair μπορεί να είσαι και λίγο άδικος..ακόμα και με την Μέρκελ...
  Θέλει αυτή τη στιγμή την παραμονή της Ελλάδας ...γρήγορα θα φανεί αυτό στην πολιτική διαπραγμάτευση.
  Το θέμα ήταν να καταλάβαινε η γερμανική ηγεσία ότι αν δεν σωθεί η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί κανένας άλλος.
  Εκτός αν στην Γερμανία υπερισχύσουν οι φωνές για τη διάλυση της ευρωζώνης.
  Αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

  • unfair avatar
   unfair @ blue nile 10/10/2012 13:09:42

   @blue nile, σέβομαι πολύ τις τοποθετήσεις σου κ την πάντα καλοπροαίρετη θέση σου, συμφωνώ σχεδόν πάντα μ' αυτές.
   Η συνταγή της λιτότητας [τιμωρίας] που έχει επιβάλει η Γερμανία, έχει μια λογική, όμως είναι εσφαλμένη [έχουν γραφτεί πολλά επί αυτού] το θέμα είναι [κ αυτό είναι που με ενοχλεί πρωτίστως] πως απ' όλην την κρίση που έχει ξεσπάσει [όχι μόνον στην Ελλάδα] αυτοί βγάζουν την ουρά τους απ' έξω! κ πολύ παραπάνω, επωφελούνται απ' αυτήν!
   Αν είμαι εγώ μια φορά unfair, αυτοί, πόσες φορές είναι?

 18. xp avatar
  xp 10/10/2012 12:51:27

  Η κρίση που βιώνουμε είναι κρίση ενός νομίσματος. Πέρα από τα λάθη που κάναμε ,αν δούμε στον χάρτη τις χώρες με προβλήματα Κύπρος , Ιταλία , Ισπανία , Ιρλανδία , Πορτογαλία,Σλοβενία θα παρατηρούσαμε ποσο κραταια οικονομια είχαν πριν λίγο καιρό . Χωρίς το ευρώ η κρίση σε αυτές θα περνούσε ποιο εύκολα.
  Για αυτό τον λόγο η Ελβετία, Η Σουηδία,η Νορβηγία,η Δανία δεν μπήκαν.Και οι υποψηφιες χώρες έκαναν μεταβολή!
  Πολλές δεκάδες νομισματικές ενώσεις φτιάχτηκαν τα τελευταία 200 χρόνια.
  Μόνο η Βρετανική αυτοκρατορία,Η Γερμανία, Οι ΗΠΑ διατηρησαν την νομισματική τους ένωση προχωρώντας σε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ .
  Αυτό έγινε με ΒΙΑ και ΑΙΜΑ !!!!
  Αρα , εαν το δούμε ιστορικά το ευρώ δεν θα αντέξει μάλλον ή θα υπάρξει ένας φοβερός καταναγκασμός για να προκύψει πολιτική ένωση.(Γερμανική Ευρώπη)

  Νομίζω ότι πολλοί κάνουν το λάθος να σκέπτονται ατομικά για κάθε χώρα ,κυρίως για την πατρίδα μας ,που μας ενδιαφέρει.Λαθος!
  Η Μερκελ ήρθε στο 2% του ΑΕΠ της ΕΕ, με το μυαλό στην Ιταλία και Ισπανία.
  Οι ποιο μεγάλες χώρες θα κρίνουν το παιχνίδι και δεν έχει αποφασιστεί τίποτε , για αυτές .
  Η Γερμανία προσπαθεί να επιβάλλει ένα είδος ΡΑΧ Γερμανιας στην ευρώπη ,με την γνωστή μεθοδικότητα της.Τέλεια μεθοδικότητα,τάξη,πειθαρχία."Ομορφιά"που λέγαμε και στο στρατό.Στο τέλος όμως ,όπως έδειξε ο 20αι , μεταβάλλεται σε σωρούς ερειπείων.
  Κάποτε και ο Χίτλερ ήταν ένας χορτοφάγος , μη καπνιστής,οικολόγος , νεωτεριστής και επιτυχημένος ηγέτης.
  Ο Τσώρτσηλ ήταν αποτυχημένος(Καλλίπολη),Αλκοολικός,καπνιστής , συντηρητικός ,χωρίς οικολογικές ανησυχίες ηγέτης.
  Ποιος κατέληξε καρβουνιασμένο πτώμα?
  Με την μεθοδικότητα , πειθαρχία,την σκληρότητα δεν μπορείς να διατηρηθείς επί μακρόν ,αν δεν έχεις ανοικτό πνεύμα.
  Το κακό με εμάς είναι ότι είμεθα όμηροι μέχρι να ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην χειρότερη φυλακή του ευρώ και απλώς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει , καταστρέφοντας όλες τις υποδομές μας,τις επιχειρήσεις μας,τον κοινωνικό ιστό.
  Οι γενιές που θα έρθουν θα μας θεωρούν κατάπτυστους για αυτό!!!

  • Εμμανουήλ Πρόιος avatar
   Εμμανουήλ Πρόιος @ xp 10/10/2012 14:57:11

   +1000!!!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ xp 10/10/2012 15:29:54

   Η βραδυπορία του καλού, υπομονή, μερικές φορές είναι εκνευριστικά αργό. Έρχεται καβάλα στον σάλιαγκα...
   Είναι και η τύχη συνήθως στραβόξυλο.
   Π.χ. δυστυχώς ο φον Στάουφενμπεργκ ήταν άτυχος...
   Μετακινήθηκε τυχαία η βαλίτσα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.