#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/11/2013 20:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι τα ΕΑΣ πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήραΟ υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει ένα mail που καταρχήν απορρίπτει την ελληνική πρόταση να έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Εσείς θα επιμείνετε; Ποιους χειρισμούς θα κάνει η κυβέρνηση από τώρα και στο εξής;

Ι. Στουρνάρας: Είναι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που κάνουμε. Εμείς πιστεύουμε ότι τα ΕΑΣ πρέπει να έχουν και εξαγωγικό χαρακτήρα.

Δημοσιογράφος: Έγινε σήμερα συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;

Ι. Στουρνάρας: Έγινε μία γενική συζήτηση σήμερα. Στην τρόικα δώσαμε τα νέα στοιχεία για τα έσοδα, για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και του Οκτωβρίου. Τα καταγράφουν και η συζήτηση, βεβαίως, συνεχίζεται.

Δημοσιογράφος: Επιμένουν στις εκτιμήσεις τους;

Ι. Στουρνάρας: Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο Προϋπολογισμού, θεωρούμε ότι είναι ρεαλιστικό. Προσπαθούμε με τα επιχειρήματά μας να πείσουμε την τρόικα να κάνει μία θετική εισήγηση στο Eurogroup.

Δημοσιογράφος: Επιμένετε, δηλαδή, ότι το κενό είναι, στο κακό σενάριο, 500 εκατομμύρια.

Ι. Στουρνάρας: Επιμένουμε στο προσχέδιο που έχουμε στείλει.

Όπως φαίνεται η τροικα επέστρεψε στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις. Αυτό προκύπτει από το σημείωμα για τις αμυντικές βιομηχανίες που απέστειλαν οι δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου και αποκάλυψε το "Πρώτο Θέμα":

«Δεν έχουμε πειστεί από τα επιχειρήματα που μας παρατέθηκαν και στην πραγματικότητα θεωρούμε τα συμπεράσματα του σημειώματος ανακριβή, ιδίως όταν ιδωθούν είτε από την πλευρά των ευρωπαϊκών κανόνων είτε από την οπτική των φορολογουμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο επαναλαμβάνουμε με έμφαση ότι το προταθέν σενάριο θα πρέπει να εκπληρώνει τα εξής προαπαιτούμενα:

- να εξυπηρετεί τα εθνικά αμυντικά συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας

- να οδηγεί σε σημαντική αναδιάρθρωση και συρρίκνωση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων 2» (ΕΑΣ 2)

- να οδηγεί σε βιώσιμη, κατά πάσα πιθανότητα κερδοφόρα και σίγουρα όχι ζημιογόνα «ΕΑΣ 2» στη βάση ρεαλιστικών υποθέσεων για τις μελλοντικές συνθήκες λειτουργίας

- να είναι συμβατό με τις προβλέψεις περί κρατικής χρηματοδότησης και με το άρθρο 346 της κοινοτικής νομοθεσίας

- να αποδείξει την βιωσιμότητά του μέσα σε μια περίοδο 24 μηνών, όπου η αναδιάρθωση θα έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό και θα μπορούν να πιστοποιηθούν τα έσοδα από τις εξαγωγές.

Δεν θεωρούμε, στην βάση των πληροφοριών που λάβαμε, ότι η αναδιάθρωση που προτάθηκε για τα ΕΑΣ είναι βιώσιμη. Αναμένουμε ότι τα ΕΑΣ θα παραμείνουν ζημιογόνα όσο τα συνολικά έσοδα δεν είναι συνεπή με το μέγεθος και το κόστος λειτουργίας της εταιρείας. Είμαστε πεπεισμένοι, απ' όσα έχουμε δει, ότι οι εξαγωγές των τελευταίων 12-18 ετών αντανακλούν την ασθενή θέση των ΕΑΣ στις διεθνείς αγορές, ακόμη κι όταν προωθούσε προϊόντα σε σχετικά χαμηλές διεθνείς τιμές. Για το λόγο αυτό υπάρχουν κίνδυνοι και κόστη για το ελληνικό κράτος στην πρότασή σας, οι οποίοι (σσ εννοεί τους κινδύνους) δεν δικαιολογούνται από τα στοιχεία των προϋπολογισμών τους.

Για το λόγο αυτό σας καλούμε να λάβετε υπ' όψιν σας εναλλακτικά σχέδια, είτε προς την κατεύθυνση της περαιτέρω σημαντικής συρρίκνωσης κατά τρόπο ώστε να περιοριστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας σε ό,τι είναι απολύτως αναγκαίο για να καλυφθούν οι ανάγκες της ελληνικής εθνικής άμυνας (οπότε μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 346 του Κοινοτικού Δικαίου), είτε προς την κατεύθυνση της άμεσης εκκαθάρισης. Στην περίπτωση που επιθυμείτε αναδιάρθρωση αντί εκκαθάρισης, όποια τέτοια «μικρότερης έκτασης επιχείρηση» ή απόκτηση μέσων από τον αμυντικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ενσωματωθούν στον ορισμό της γενικής κυβέρνησης με το δημοσιονομικό έλλειμμα και τους στόχους για απασχόληση.

Επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίσουμε την δέσμευσή σας από το Μνημόνιο Κατανόησης να υιοθετήσετε τις μη αναστρέψιμες αποφάσεις-δεσμεύσεις τις οποίες οφείλετε να έχετε υλοποιήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o deksios avatar
  o deksios 05/11/2013 21:34:44

  ε, ναι, καλα, ολος ο κοσμος περιμενει πως και πως να αγορασει "ελληνικα" οπλικα συστηματα..
  συγκεντρωθειτε...
  σιγα μην δεχθει η τροικα τετοιες λυσεις, μετα το φιασκο με την ερτ

 2. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 05/11/2013 23:15:53

  Ιδιωτικά όλα να τελειώνουμε με τους πρασινοφρουρούς και τους γαλαζοφρουρούς.
  Δηλαδή οι General Dynamics, Lockheed Martins κλπ. πως σκατά επιβιώνουν που είναι ιδιωτικές;
  Όλες αυτές πως τα καταφέρνουν (;): http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_defense_contractors
  Στα τσακίδια οι συνδικαλιστάδες.
  Τέλος εποχής στους τζάμπα μάγκες.

  • συμπασχων avatar
   συμπασχων @ Τί να λέμε; 06/11/2013 12:51:27

   Aντε βρε πολεμοχαρε !

  • papadopoulos ilias avatar
   papadopoulos ilias @ Τί να λέμε; 06/11/2013 14:40:57

   Ιδιωτικές, αλλά οι πελάτες τους ε'ιναι κράτη,δηλ δημόσιο. Η έρευνα σε νέα συστήματα γίνεται αφού πάρουν συμβόλαιο πρώτα απο την κυβέρνησητων ΗΠΑ και φυσικά προκαταβολές.Εντελώς συμπτωματικά χρηματοδοτούν κόμματα,τους υπουργούς αμύνης,κυβερνήτες βουλευτές, πρέσβεις, αξιωματούχους κλπ, οι οποίοι φυσικά δεν ξεχνούν το καλό που τους έκαναν. Φίλε ΟΛΕΣ οι μεγάλες εταιρείες σε ΟΛΕΣ τις χώρες υπάρχουν επειδή το ΚΡΑΤΟΣ λειτουργεί προς όφελός τους.

 3. George avatar
  George 06/11/2013 13:45:28

  Η τεχνογνωσία παραγωγής ελλειμμάτων και χρεών δεν πρέπει να χαθεί και αν είναι δυνατόν να εξαχθεί σε χώρες που απειλούν την Ελλάδα μέχρι την τελική τους συντριβή. Είναι ένα όπλο μαζικής καταστροφής , όπως έδειξε και η δοκιμή του εντός συνόρων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.